Een unieke tour in de Wadi Rum woestijn
De Wadi Rum in Jordanië staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een bijzondere woestijn die niet te vergelijken is met bijvoorbeeld de Sahara woestijn. De Wadi Rum is een vallei en bestaat uit vele rotswanden en bergen van zandsteen en graniet. Dit zorgt ervoor dat de kleur van het zand op veel plekken rood kleurt. Het lijkt bijna alsof je op Mars bent. Het landschap van deze woestijn is werkelijk prachtig en door de verschillende rotsformaties en kleuren krijg je een prachtig kleurenpalet aan rood- en geeltinten. Tijdens onze roadtrip door Jordanië bezochten wij de Wadi Rum woestijn met een touroperator. Graag deel ik mijn avontuur en geef ik enkele tips.
De tour: Een echte bedoeïenenervaring
Je kunt niet op eigen houtje de Wadi Rum woestijn bezoeken. Je zult altijd bij een van de bedoeïenenstammen in de Wadi Rum een tour moeten boeken. In de Wadi Rum leven nog echte bedoeïenenstammen die allen hun eigen kamp beheren in de woestijn. Het toerisme is hun grootste inkomstenbron en ze zullen er dan ook alles aan doen om jou de ultieme woestijnbeleving te laten ervaren.
Ieder bedoeïenkamp biedt in principe dezelfde activiteiten aan om de woestijn te ontdekken. Je kunt kiezen uit een jeepsafari, te voet of per kameel (een combi kan vaak ook). Een iets exclusievere manier is via een ballonvaart. Dit wordt echter niet bij ieder kamp aangeboden. Verder kun je alle kampen bezoeken voor een dagtrip, danwel voor één of meerdere nachten. Blijf je overnachten dan is ontbijt, lunch en diner altijd inbegrepen in de prijs. De kampen verschillen voornamelijk in prijs vanwege de aangeboden faciliteiten bij de overnachtingsplek. Kies je voor een iets luxere tent of hou je het bij basic.
Wat wij vooral speciaal vonden is dat de bedoeïenen ondanks dat zij al enkele jaren veelvuldig in aanraking komen met toeristen, toch authentiek blijven en hun afkomst niet vergeten zijn. De kernwaarden (gastvrijheid, familie en soberheid) waar de bedoeïenen al honderden jaren naar leven, zie je nog altijd sterk terug in het dagelijkse leven. Hier zijn ze ook heel trots op en vertellen er graag over.
Twee dagen doorbrengen in de Wadi Rum
Ik heb uiteindelijk gekozen om bij de Wadi Rum Nomads te boeken. De voornaamste reden voor deze keuze was het feit dat er sinds enkele jaren een Nederlandse voor deze stam werkt. Dat maakte de communicatie wel zo makkelijk. Ik kwam haar tegen op een forum en had behoorlijk wat vragen over Jordanië in het algemeen. Ze heeft mij hier goed bij geholpen en kwam zo ook meer te weten over de Wadi Rum Nomads. Wij betaalden 145 JOD/€175 p.p voor de tour.
Mijn vriend en ik besloten om twee volle dagen door te brengen in de woestijn en de Jabal al-Hash te beklimmen. Check het complete aanbod op de website van de Wadi Rum Nomads.
Dag 1: Racen door de Wadi Rum
We arriveren iets voor 10 uur ’s morgens in Rum Village, het dorpje waar een deel van de Wadi Rum bedoeïenen leven. Aangekomen bij het kantoortje van de Wadi Rum Nomads moeten de schoenen uit en dan begint de bedoeïenen ervaring pas echt. We krijgen thee en ontmoeten de gids en medereizigers waar we de komende twee dagen mee zullen doorbrengen.
Na de thee laten we onze backpacks staan en nemen we een kleine tas mee met de hoognodige spullen. We stappen in de 4×4 (JEEP) en rijden naar de eerste paar bezienswaardigheden in de woestijn. Verwacht trouwens niet dat je alleen bent in de woestijn, tot aan de pauz rijd je met meerdere 4×4’s naar dezelfde locaties om vervolgens met zijn allen foto’s te maken. Na een paar uur verlaten we de massa en rijden we met de gids en nog een groepje naar een rustig plekje midden in de woestijn (met schaduw) om van een heerlijke zelfgemaakte lunch te genieten.
Vervolgens gaan we verder naar de rest van de bezienswaardigheden en eindigen we op een prachtige plek om de zonsondergang te bewonderen. Geen zonsondergang gezien trouwens, het was te heiig vanwege een hardnekkige zandstorm, maar dat mocht de pret niet drukken!
We rijden tegen de avond naar het kamp waar iedereen zijn eigen tent krijgt toegewezen. Tent is een understatement: je hebt vier muren, een deur en schattige raampjes, met binnenin twee bedden en toebehoren en een tafel. Meer heb je ook echt niet nodig en het geeft een heel knus gevoel. Zodra het begint te schemeren komt iedereen bij elkaar in de ‘grote tent’ waar het diner wordt geserveerd en muziek wordt gemaakt door de gidsen. Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden naar het toilet en eventueel douche? Die oogde mega luxe en was zeer netjes. Ik had dit echt niet verwacht.
Note: Je kunt er ook voor kiezen om onder de sterren te slapen. Dit was bij ons niet mogelijk in verband met de zandstorm.
We zijn die avond vroeg naar bed gegaan omdat we de volgende dag weer vroeg op moesten.
Dag 2: Jabal al’Hash beklimmen
We starten de dag vroeg en krijgen een goed Jordaans ontbijtje, denk aan vers brood en humus. Vandaag gaan we de Jabal al’Hash beklimmen. Deze berg staat heel dicht tegen de Saudische grens en haal je de top, dan kun je een glimp opvangen van de Saoedische woestijn. Natuurlijk heb je ook een heel mooi uitzicht over de rest van de Wadi Rum. De site van de Wadi Rum Nomads geeft aan dat deze tocht ‘easy’ is. Persoonlijk denk ik dat je wel een behoorlijke basisconditie moet hebben en goed ter been moet zijn om deze tocht te maken.
Onze eigen gids bedankt voor deze tocht en laat ons achter bij een ander groepje met, zoals hij zelf zegt, de beste klimmer van de Wadi Rum. Met een kleine 40 graden starten we met klimmen en onze gids houdt goed in de gaten of iedereen het bijhoudt. Er zijn geen paden, je klimt letterlijk over stenen en rotsen. Na een kleine 2,5 uur komen we met zijn allen boven waar de Jordaanse vlag staat te wapperen. Wat een prachtig uitzicht en hoe gaaf is het om te zien dat de ene helft van de Wadi Rum rood gekleurd is en de andere helft geel. Ik ben kapot en dan ook erg blij dat de gids een klein half uurtje rust inlast. Hierdoor had iedereen ruim te tijd om mooie foto’s te maken en al liggend op de rotsen van het prachtige uitzicht te genieten.
De klim naar beneden was best vermoeiend en eenmaal beneden snak ik alleen nog maar naar schaduw. We lopen naar onze gids die een plek in de schaduw heeft bemachtigd en heerlijke thee voor ons klaar maakt. Hier houden we een lange pauze met lunch om vervolgens nog een flinke rit terug te maken naar Rum Village. Hier komen we rond 15.00u aan.
Ik heb genoten van deze fantastische ervaring en mijn vriend gelukkig ook. We bedanken onze gids, die ons twee dagen lang heeft laten lachen, verwonderen en verbazen en gaan terug naar onze auto om de reis te vervolgen.
Nog enkele handige tips voor je bezoek:
Entrance fee: Voordat je Rum Village bereikt, kom je bij een soort toegangspoort tot de woestijn. Je moet hier een kleine vergoeding betalen om toegelaten te worden tot de Wadi Rum. Heb je de Jordan Pass dan hoef je deze alleen te laten zien.
Parkeren: Heb je een huurauto dan kun je deze gratis parkeren voor het kantoortje van je desbetreffende touroperator.
Cash betalen: De bedoeïenen wensen graag met cash geld betaald te worden. Er is géén bankautomaat aanwezig in Rum Village. Denk hier dus aan voordat je naar de woestijn rijdt.
Kleding: Denk aan gepaste kleding. De bedoeïenen zijn streng gelovig en ondanks dat ze tegenwoordig wel wat gewend zijn qua toeristen, is het wel zo gepast om je kleding hierop aan te passen (hoe warm het ook is).
Water: Je hoeft geen waterflessen mee te sjouwen. Dit wordt geregeld door de touroperator. Zij nemen flessen water mee in de 4×4 (of op de kameel).
Verder is een sjaal of pet natuurlijk heel handig om je te beschermen tegen de zon (of een zandstorm). Er is weinig schaduw in de woestijn. En blijf je slapen dan zou ik ook een zaklamp meenemen. Het is echt pikkedonker in de avond/nacht en wel zo handig als je de wc gaat bezoeken.
Meer tips over Jordanië?
Heb je nog vragen over de tour of overnachten in de woestijn? Stel ze gerust hieronder, ik help je graag!
—
Joyce