Overnachten op Isla del Sol? – Hotel tips

Overnachten op Isla del Sol: Hotel tips

Isla del Sol, het zonne-eiland middenin het Titicacameer. Vanuit Copacabana vaar je er binnen 1,5 uur naar toe. Isla del Sol is een mooi eiland, waar je fijn kunt wandelen en kunt genieten van prachtige uitzichten. Wij zijn vanuit Cusco (Peru) doorgereisd naar Copacabana (Bolivia). In Copacabana zijn wij 1 nachtje gebleven in hotel Wendy Mar. De dag daarna zijn wij naar Isla del Luna én Isla del Sol geweest, waarbij we overnacht hebben op het eiland van de zon.

In dit artikel vind je informatie over:

Noord-Zuid conflict Isla del sol

Yumani Isla del Sol

Op Isla del Sol leven verschillende communities. Yumani in het zuiden, Cha’llapampa in het noorden en Cha’lla een beetje in het midden. Nu is er al jaren een conflict gaande tussen noord en zuid (dat tot op heden niet is opgelost). Er is een conflict ontstaan over de inkomstenverdeling uit het toerisme. Gevolg: het noorden is al maanden gesloten voor toeristen. Je kunt er dus niet komen, niet te voet en niet per boot.

Van Copacabana naar Isla del Sol

Er gaan wel nog boten naar het zuiden van het eiland, naar Yumani. De boten vertrekken vanaf het strand van Copacabana. Je vaart binnen 1,5 uur naar Isla del Sol. Tickets kun je overal in Copacabana kopen (écht bijna overal) en de kosten zijn 20 BOB en 25 BOB inclusief Isla del Luna (overigens niet de moeite waard). Er gaan boten van verschillende tour operators en ze vertrekken allemaal om 08.30u en om 13.30u. Er is naar mijn weten geen verschil tussen de tour operators (dezelfde boten en geen verschil in reistijd).

boten copacabana naar isla del sol
Copacabana en het strand waar de boten vertrekken naar het eiland Isla del Sol!

De publieke boot van Isla del Sol naar Copacabana vertrekt om 10.30u en om 16.00u en een ticket kost 25 BOB (€3,25). Als je blijft overnachten op het eiland, dan kun je het ticket terug alleen op Isla del Sol kopen. De tickets koop je bij de ‘Boleteria’ op het strand (bij op maffia lijkende mannen haha). Je kunt geen retourtje kopen als je blijft overnachten. Alleen als je een dagtour boekt dan is de heen- en terugreis in de prijs voorzien (45 BS).

Dagtour doen of overnachten op het eiland?

Je kunt Isla del Sol op één dag bezoeken. Je neemt dan de boot van 08.30u. Tegen 10.00u ben je op het eiland. Indien je geen retourticket hebt geboekt, informeer dan direct bij aankomst op Isla del Sol hoe laat de boot terug gaat (waarschijnlijk 16.00 uur). Aangezien het zuidelijke deel alleen open is, kun je op één dag veel zien op het eiland.

Isla del Luna
Ruïne @ Isla del Luna

Isla del Luna raad ik niet aan!

Isla del Luna (het eiland van de maan) vond ik persoonlijk niet de moeite waard. Voor slechts 5 BOB meer, vaar je ook naar dit eiland. Je krijgt één uur de tijd om het eiland te ontdekken, maar er is eigenlijk niets interessants te zien vond ik. Doordat de boot écht super traag is, verlies je veel tijd aan dit extra uitstapje. Wij namen de boot om 08.30u. Die ging eerst naar Isla del Sol en vervolgens door naar Luna. Daarna vaart de boot terug naar Isla del Sol (aankomsttijd 13.00u).

Zeker een nachtje blijven slapen op Isla del Sol!

Zonsondergang
Deze zonsondergang wil je niet missen!
Ezeltjes op Isla del Sol
Super schattige ezeltjes

Overnachten op Isla del Sol kan ik je zeker aanraden! De zonsondergang is prachtig én na 16.00u heb je het eiland bijna voor jezelf (en de ezeltjes). Bovendien zijn er veel leuke accommodaties te vinden!

Waar overnachten op Isla del Sol?

Er zijn op Isla del Sol veel leuke hostels te vinden. Deze staan niet op Booking.com omdat ze zo kleinschalig zijn. Als je deze gok durft te wagen, dan kun je al voor een paar euro op het eiland slapen. Wij gingen voor iets meer zekerheid en boekten wel een guest house van te voren.

Wij verbleven in: Hostal Wara Uta

Hostel tip Isla del Sol
Hostel tip Isla del Sol: Wara Uta
Familiekamer Wara Uta guest house
Familiekamer Hostal Wara Uta
Uitzicht Hostal Wara Uta
Ons uitzicht van de kamer

Hostel Wara Uta is een kleinschalig guest house met slechts een paar kamers. De ligging is echt prachtig, bijna op het hoogste punt van het eiland. De eigenaresse is heel aardig, maar spreekt geen Engels (en wij geen Spaans)! Restaurantjes op 2 minuten loopafstand. Wij hadden de familiekamer geboekt en deze was heel erg ruim en schoon. ’s ochtends kregen we een heerlijk ontbijtje waarbij we konden genieten van een prachtig uitzicht! Heerlijk. Voor €33 per nacht heb je een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer en ontbijt. Voor €40 per nacht heb je een kamer met privé badkamer. Beoordeeld met een 8,5!

Mooi uitzicht betekent een flinke hike naar boven!

Om Hostal Wara Uta te bereiken moet je een flink stuk omhoog klimmen (+/- 45 minuten). Omdat je al op 4000 meter hoogte zit, valt dit extra zwaar omdat er minder zuurstof in de lucht zit.

Tip voor het mooiste uitzicht: Intikala Hotel

Hotel Inti Kala
Hotel IntiKala
Kamer Inti Kala
Tweepersoonskamer Inti Kala

Hotel Intikala is niet het beste hotel op Isla del Sol, maar ligt wel op een top locatie! Vanaf hun terras heb je écht een geweldig uitzicht en zonsondergang. IntiKala ligt helemaal bovenaan op Isla del Sol. Het is een flinke klim (van 45 minuten) om er te komen, maar dan heb je ook het mooiste uitzicht op Isla del Sol!

In de straat waar Intikala ligt, liggen ook veel restaurants die dus ook zo’n mooi uitzicht hebben. De kamers zijn vrij basic en kosten zo’n €38 per nacht voor 2 personen. Andere gasten beoordelen dit hotel met een 7,4.

Inmiddels zijn er heel veel hotels bij gekomen op Isla del Sol. Zoek dus een leuk plekje uit om te verblijven!

Heb je vragen? Stel ze gerust hieronder!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *