Overtocht naar Noorwegen: met de boot/ferry of via een brug

Van Denemarken naar Noorwegen: boot of brug?

Noorwegen is wat ons betreft een must-visit. Het land heeft prachtige fjorden, bergpassen, steden en nog zoveel meer. Het beste ontdek je dit land met eigen vervoer. Dit kan een huurauto zijn die je ophaalt op het vliegveld of je eigen auto of (huur)camper waarmee je uit Nederland komt. Er is echter niet één manier om met je eigen vervoer in Noorwegen te komen. In deze blog geven we je 7 opties, afgestemd op jouw vervoer en wensen, zodat je verzekerd bent van een goed begin van jouw vakantie in Noorwegen.

Met camper naar noorwegen
Met de camper door Noorwegen reizen is een fantastische ervaring

Noorwegen behoort tot de Scandinavische landen en is één van de dunstbevolkte landen van Europa. Het is geen lid van de Europese Unie en er wordt betaald met de Noorse kroon. Een vakantie in Noorwegen is niet goedkoop, vanwege het feit dat de Noren een andere munteenheid hebben en hun economie één van de beste ter wereld is, zijn boodschappen bijvoorbeeld een stuk duurder dan thuis. Desalniettemin is het land zeker het bezoeken waard, vanwege het typisch Noorse landschap vol bergen, meren, fjorden en gletsjers. Om in Noorwegen te komen met je eigen vervoer zul je gebruik moeten maken van boot- en/of brugverbindingen. Hieronder zetten we de verschillende opties op een rij! Prijzen zijn gebaseerd op twee volwassenen en een enkele overtocht.

Met de boot vanuit Nederland naar Noorwegen?

Om Noorwegen te bereiken heb je meerdere opties, maar helaas gaat er geen veerboot vanuit Nederland. Je zult de overtocht per boot moeten maken vanuit Duitsland of Denemarken. Wil je liever geen gebruik maken van een veerboot? Dan kun je ook vanuit Nederland naar Noorwegen rijden. Je rijdt dan via Duitsland, Denemarken en Zweden door naar Noorwegen. Een lange auto of camperreis, die we later in dit informatieve blog zullen benoemen.

boot naar noorwegen
Opties om van Denemarken of Duitsland naar Noorwegen te varen.

De ferry naar Noorwegen

Je kunt de ferry nemen vanuit Duitsland of Denemarken. Hierbij de opties en vertrek- en aankomsthavens.

1. Boot van Hirtshals naar Kristiansand

Noorwegen-boot-vervoer-ervaring

We beginnen met de optie die wijzelf het vaakst gebruiken: van het Deense Hirtshals naar de Noorse stad Kristiansand, in het zuiden van Noorwegen. Deze route wordt door twee verschillende bedrijven gevaren. Het bedrijf Fjord Line vaart 3 keer per dag, doet er 2 uur en 15 minuten over en kost ongeveer €91 voor twee personen inclusief een normale auto. De concurrent Color Line vaart 14 keer per week, doet er 3 uur en 15 minuten over en kost €103. Je doet er zo’n 10 uur over om naar Hirtshals te rijden. Het is dus niet te doen om in één keer vanuit Nederland naar Hirtshals te rijden én de boot te nemen. Overnachten in de omgeving van Hirtshals is daarom een goede optie. Vanuit Kristiansand is het gemakkelijk om het zuiden van Noorwegen te ontdekken.

 • Deze optie is het beste als je met een auto bent. Voor campers is deze overtocht vrij duur en kun je beter gaan voor optie 3, 6 of 7.
 • De boot vaart van eind april tot begin september.
 • Omdat dit de snelste boot is die er naar Noorwegen vaart, gaat ‘ie ook behoorlijk hard. Het is verstandig om een reispilletje in te nemen als je snel misselijk bent.
 • Reserveren voor een stoel is niet verplicht, maar voor wie verzekerd wilt zijn van een plek is dit wel aan te raden. Zo hoef je je niet te haasten uit je auto. Dit kost ongeveer €6 per persoon.

Overnachten in de buurt van Hirtshals

Een lange rit voor de boeg vanuit Nederland of België? Verblijf 1 nachtje in de buurt van Hirtshals en stap de volgende dag op de boot.

Onze tip: Løkken Badehotel Apartments

Dit aparthotel ligt op slechts 300 meter van het strand in de badplaats Løkken. Deze plaats ligt op een halfuurtje rijden van de haven van Hirtshals. Het is een schattig plaatsje waar je heerlijk even kunt bijkomen na een lange dag reizen. Je kunt zelf koken in je appartement of iets eten in één van de restaurants op het plein bij het hotel. Zo kun je lekker uitrusten om de volgende dag op de boot te stappen richting Noorwegen.

2. Boot van Hirtshals naar Langesund

Voor wie iets meer richting de oostkant van Noorwegen zijn reis wilt beginnen, om bijvoorbeeld gemakkelijk hoofdstad Oslo te bezoeken, is de optie Hirtshals – Langesund een goede keuze. Deze route wordt bevaren door Fjord Line, vaart 7 keer per week en doet er 4 uur en 30 minuten over. De boot vertrekt om 9:00 uur en komt om half 3 aan. Je betaalt €91 voor twee volwassenen en een auto of €123 voor twee volwassenen en een camper (minimale lengte/hoogte). Ook hier geldt dat overnachten in Hirtshals de beste optie is.

3. Boot van Hirtshals naar Stavanger of Bergen

Optie nummer 3 hebben wij zelf twee keer gedaan en heeft een aantal voordelen. Allereerst is deze boot een nachtboot, hiermee bespaar je op accommodatie terwijl je reist. Je kunt hierdoor in één keer vanuit Nederland naar Denemarken rijden, ’s avonds op de boot stappen en de volgende ochtend kom je aan in Noorwegen. Je kunt uitstappen in Stavanger of het eindpunt Bergen. Wij kozen beide keren voor het laatste, omdat Bergen een leuke stad is en je zo al een eindje de westkust van Noorwegen op gereisd bent. Ook hier vaart het bedrijf Fjord Line weer 7 keer per week. De tocht duurt 10 uur en 30 minuten of 16 uur en 30 minuten, afhankelijk van waar je uitstapt. Ook voor campers is dit een goede optie, omdat dit goedkoper is dan de ‘korte overtochten’ waar maar weinig ruimte is voor campers.

 • Aangezien het een nachtboot is betaal je voor drie delen: per persoon, voor je voertuig en voor je slaapplek. Per volwassene betaal je €34. Voor onze auto (max. 2,2 meter hoog) betaalden we €88. Vanaf €50 slaap je op een slaapstoel. Er zijn ook een hoop verschillende hutten. Zo slaap je in een 2-persoonshut vanaf €136 of een 4-persoonshut vanaf €149. Wij waren met z’n vijven en sliepen in een hut voor €201.
 • Eten kun je zelf meenemen, kopen in een van de kiosken of je kunt bij je boeking kiezen voor het buffet. Het diner-buffet kost €35 per persoon en het ontbijtbuffet €14.

Lees hier onze tips voor Bergen!

Noorwegen-Bergen-vervoer-tips

4. Veerboot van Frederikshavn naar Göteborg

Voor wie liever niet zo lang op een boot zit, is er nog een andere optie vanuit Frederikshavn. Je kunt er ook voor kiezen om niet naar Noorwegen, maar naar de Zweedse plaats Göteborg te varen. Deze route kun je boeken bij het bedrijf Stena Line. Zij varen 4x per dag deze route, die er 3,5 uur over doet. Je hebt al een ticket vanaf €77 voor twee personen incl. een auto. Op deze manier pak je nog een stukje mee van Zweden. Daarnaast loopt er een snelweg rechtstreeks naar Oslo en ben je dus ook zo in Noorwegen – volgens ons toch echt wel een stuk mooier dan Zweden.

5. Boot van Kiel (Duitsland) naar Oslo

Voor wie liever niet te lang rijdt, is het ook mogelijk om vanuit Duitsland de boot rechtstreeks naar Noorwegen te nemen. Dit wordt gedaan door het bedrijf Color Line, die 7 keer per week vaart vanuit de Duitse plaats Kiel naar de Noorse hoofdstad Oslo. Vanuit Nederland ben je met ongeveer 6 uur rijden in Kiel. De boot doet er maar liefst 20 uur over. Je betaalt ongeveer €480 voor twee personen inclusief een voertuig. Dit is inclusief een slaaphut. Boeken kan hier.

6. Boot + Brug optie 1

Naast alle bovenstaande boot-opties, is het ook mogelijk om via de brug naar Noorwegen te reizen. Deze optie is met name voor campers de beste optie, aangezien dit goedkoper is. Er is geen rechtstreekse brugverbinding tussen Denemarken en Noorwegen en dus zul je via Zweden moeten reizen. Voor wie met de camper reist of graag iets meepakt van Zweden is dit echter een goede optie. De snelste manier om van de brug gebruik te maken, is door toch eerst nog een korte bootovertocht te maken. Van het Duitse Puttgarden vaar je in 20 minuten naar het Deense Røttby met het bedrijf Scandlines. Dit kost ongeveer €67. Vervolgens rijd je via Kopenhagen over de Sontbrug naar Malmö.

Praktisch

 • De Sontbrug is dé brug, bekend van de serie The Bridge.
 • Voor de brug moet je tol betalen. Het goedkoopst is als je dit van tevoren al online doet. Dit kan via deze website.
 • Afhankelijk van de lengte van je voertuig betaal je €49, €98 of €186 euro. Dit staat helder beschreven door de ANWB op deze site.
 • Als je niet van tevoren betaalt kun je ter plekke contant betalen met Deense of Zweedse kronen of met euro’s. Ook kun je met creditcard betalen.
Noorwegen-Denemarken-vervoer-tips

Rijden vanuit Nederland (zonder ferry)

Wat betreft bruggen is er nog een tweede optie, waarbij je helemaal niet met de boot hoeft. Voor deze optie maak je gebruik van twee bruggen. Deze optie is wel iets langer rijden vergeleken met optie 1. Vanuit Duitsland rijd je door het Deense Jutland en Odense over de eerste brug, de Storebæltsbroen, ook wel Grote Beltbrug genoemd. Afhankelijk van de lengte van je voertuig betaal je €19, €35 of €53. Je betaalt ter plekke contant of met creditcard. Meer informatie vind je opnieuw bij de ANWB. Daarna rijd je over dezelfde brug uit optie 1 naar Zweden toe. Deze optie heeft als voordeel dat er helemaal geen boot bij komt kijken. Goed voor mensen met zeeziekte dus!

Noorwegen-Zweden-vervoer-tips

Hopelijk heb je met deze opties genoeg informatie over hoe je het beste jouw vakantie in Noorwegen kunt beginnen. Mocht je meer opties willen hebben dan is dit een handige website. Je kunt ook prima twee opties combineren, door heen en terug voor een andere route te kiezen. Op deze manier kun je een echte roadtrip door Noorwegen maken. Mocht je nog vragen hebben dan horen we het graag!

Have fun en reis je vrij ,
Maaike en Nienke

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Profielfoto Maaike en Nienke

Maaike en Nienke

Al sinds we elkaar ontmoet hebben, delen we een passie voor reizen. Met het motto ‘je geld komt ooit terug, je tijd niet’ in gedachten, kochten we een backpack en gingen we op wereldreis. Benieuwd naar onze verhalen en ervaringen? Je vindt ze hier!

Meer over Maaike en Nienke

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • ik heb een vraag over het artikel reismogelijkheden naar Noorwegen

  Ik ben benieuwd als je via de brug reist dat wel met een optie er bij met de ferry of beiden bruggen ( volgens mij is dat optie 2 ) wat dan de reistijd betreft.

  bedankt
  Dus als ik van Zwolle ( mijn woonplaats) naar Oslo wil hoe lang ben ik dan onderweg met deze twee opties

  anne sophie

  Beantwoorden
  • Hi Anne Sophie,

   Bedankt voor je vraag en onze excuses dat de reactie even duurde. De eerste optie is die waarbij je eerst de veerboot neemt vanaf het Duitse Puttgarden naar het Deense Rodby en vervolgens over de Sontbrug rijdt naar Zweden. Hierbij ben je ongeveer 14 uur en 20 minuten onderweg (pauzes/overnachtingen niet meegerekend, inclusief ferry tijd), zo’n 1300 kilometer. Bij de tweede optie ga je over twee bruggen, namelijk de Grote Beltbrug en opnieuw de Sontbrug. Hierbij rijd je dus een stukje verder Denemarken door. Hier doe je ongeveer 14 uur en 30 minuten over, maar hier rijd je zo’n 150 kilometer verder, namelijk in totaal 1435 kilometer.

   Hopelijk heb je zo een beetje antwoord op je vraag!

   Groetjes,

   Maaike en Nienke

   Maaike en Nienke

   Beantwoorden
 • Vanuit Nederland met de camper, 7,30 lang, van Kiel naar Oslo inclusief retour met twee personen in juli/augustus 2022. De kosten?

  Henk Raben

  Beantwoorden
  • Hi Henk,
   Dankje voor je vraag. Het is de bedoeling dat je dit zelf uitpluist met behulp van ons artikel. Via de betreffende sites van de ferries kun je jouw data invullen en gegevens, dan krijg je de prijs te zien.
   Succes!

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hallo Evy.
  Hoeveel uur moeten wij met de camper van te voren bij de ferry in Hirthals zijn ?
  Kan dit nergens terug vinden en staat ook niet op de tickets.
  Alvast bedankt.

  Hans Groen

  Beantwoorden
  • Hi Hans,

   Bij welke maatschappij heb je geboekt? Fjordline is 1 uur van te voren inchecken geloof ik!
   Ik zou voor de zekerheid even contact met de maatschappij opnemen, dan weet je het zeker.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Wij gaan Noorwegen bezoeken met de boot vanuit Gent (B) via Goteborg . De terugreis willen we open laten en terugkeren via Langesund of Kristian sand naar Hirthals (Denemarken) . Kan je in de maand Juli – Augustus terugkeren met deze ferry’s zonder reservatie ( eventueel wachten op volgende ferry) ?

  Marnix Bogaert

  Beantwoorden
  • Hi Marnix,
   Daar durf ik geen antwoord op te geven. Misschien kun je de vraag een stellen in een Facebook groep over Noorwegen.
   Daarin zitten vast mensen die dit gedaan hebben.
   Groeten,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Goedendag dames,
  Vraagje over de overnachting door Noorwegen. Wij willen voor het eerst een rondtrip gaan maken met onze 2 meiden. Maar wij hadden het idee om alleen de oversteek heen vast te leggen. Kan je makkelijk een overnachting boeken 1 of 2 nachten van te voren of is alles dan al vol geboekt. Hoe snel gaat dat in het hoogseizoen? Zijn deze snel volgeboekt? Nu met boeking.com lijkt het mij vast makkelijk maar ik heb eigenlijk geen idee.

  Marielle

  Beantwoorden
  • Hi Marielle,

   Dat is afhankelijk van de plekken die je wilt bezoeken. In de steden zal het aanbod ruimer zijn en dan kun je last minute nog wel een hotel vinden. Maar in sommige gebieden zijn maar heel weinig accommodaties te vinden. Grote kans dus dat deze vol zitten in het hoogseizoen. Als het je niet zoveel uitmaakt waar en hoe je overnacht, dan zal er altijd wel iets vrij zijn.

   Groeten,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoi Evy, is er een reden dat de Kopenhagen-Olso overtocht niet hier genoemd wordt? Wij overwegen die in augustus te boeken.

  Yvonne

  Beantwoorden
  • Hi Yvonne,

   Dat durf ik niet te zeggen. Ik denk dat er geen speciale reden is (misschien onbekend bij de schrijvers van dit artikel) of misschien omdatKopenhagen nog een stuk verder rijden is dan Kiel.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
   • Hmm, raar. Want Hirtshals is nog weer verder rijden dan Kopenhagen?

    Yvonne

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *