Palenque: mini-reisgids wat te doen en hotel tips

Hoogtepunten van Palenque: Wat te doen en verblijftips in de jungle

Palenque, een dorpje in de jungle van Chiapas, Mexico. Het stadje zelf is niet heel bijzonder, maar de omgeving is heel erg indrukwekkend. Een must-go tijdens je een bezoek aan Mexico, want het is één van mijn hoogtepunten tijdens mijn rondreis door Mexico. Palenque is bekend vanwege de oude Maya-stad in de jungle, maar daarnaast is er nog meer te doen in de omgeving. Het is gelegen in een prachtige omgeving, Palenque is omringd met jungle. Na mijn reis door het platte Yucatan, was dit heel indrukwekkend. Een plek die mij heel erg verraste, je leest hier waarom. Ik deel graag al mijn tips voor Palenque en vertel ik wat je er allemaal kunt doen!

TIP! Bezoek niet alleen de ruïnes, maar ook de watervallen in de omgeving van Palenque.

Reisgids Palenque

Hoe kom je er?

Je vliegt vanaf €500,00 rechtstreeks op Cancun of Mexico-City. Vanaf daar kun je een rondreis maken met de bus, een auto huren of vliegen naar Tuxtla, het dichtstbijzijnde vliegveld.

Vanaf Merida/Campeche naar Palenque

Kom je vanuit Merida? Dan maak je eerst een stop in Campeche. Je kunt er dus ook voor kiezen om een paar nachten in Campeche te verblijven. Zowel in Merida als in Campeche pak je de ADO bus richting Palenque.
– Kosten ADO Bus (Merida -> Palenque): 800 pesos (40 euro)
– Duur: 9 uur

Vanaf San Cristobal naar Palenque

Deze route vereist even wat speciale aandacht. Er wordt online veel gesproken over de onveiligheid van deze weg. Vanaf San Cristobal naar Palenque is het 5 uur rijden. Maar doordat de route onveilig is/was, rijdt de ADO bus via Villahermosa en duurt daarom veel langer. De ADO bus vertrekt 2 keer per dag.
– Kosten ADO bus: 400 pesos (20 euro)
– Duur ADO bus: 9,5 uur

Veiligheid van de route

Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan naar de veiligheid door veel online erover te lezen en lokale bevolking te vragen. Het klopt inderdaad dat deze route onveilig is geweest door weg-blokkades. Dat houdt in dat de lokale bevolking toeristen tegenhield en vroegen om geld.

Wat ik heb begrepen van diverse Mexicanen is dat de dorpen die op deze route liggen zich afgezonderd hebben van de overheid en alles zelf verzorgen. Dat betekent dus ook dat als je als toerist over hun stuk weg rijdt, ze vinden dat je daarvoor moet betalen. Dit is de laatste tijd verbetert, maar ik zou ’s nachts zeker nog niet deze route bereizen. Als je een huurauto hebt, kun je overdag prima deze route rijden, maar stop dan niet als je wordt tegengehouden. Rustig doorrijden is de beste optie.

Met de colectivo

Na uitgebreid onderzoek doen vertrouwde ik erop dat deze route veilig genoeg was om te bereizen met colectivos. Dit een lokale kleine bus, die ook van plek naar plek rijdt. Vanaf San Cristobal (opstapplek is naast het ADO station) pak je een colectivo naar Ocosingo. Deze rit duurt 2 uur en kost 85 pesos. In Ocosingo staat de volgende colectivo klaar richting Palenque. Deze rit duurt ongeveer 3 uur en kost 100 pesos. Het is een prachtige rit door de bergen! Als je snel wagenziek wordt, is het misschien niet de meest comfortabele weg met de honderden bochten.
– Kosten colectivos: 185 pesos (9,50 euro)
– Duur colectivos: 5 uur

Vanaf Bacalar naar Palenque

Vanaf Balacar gaat er een rechtstreekse ADO bus naar Palenque. Er rijdt een nachtbus tussen deze twee plekken.
– Kosten: 760 pesos (38 euro).
– Duur: 9,5 uur

TIP! Boek je tickets voor de ADO bus online of via de app, zodat je niet lang in de rij hoeft te staan.

Wat te doen in Palenque

Er zijn verschillende activiteiten te doen in Palenque. Ik heb hier een lijstje opgesteld met dingen die je kunt doen en bezienswaardigheden in Palenque. Alle bezienswaardigheden zijn goed te bereiken vanuit het centrum van Palenque. Als je in de jungle verblijft, is het aan te raden eerst naar het centrum te gaan of een rechtstreekse taxi te nemen. Wat ga jij ondernemen in Palenque?

1. Bezoek de Maya-Ruins van Palenque

Het hoogtepunt van Palenque, de oude Mayastad genaamd Palenque. Tientallen ruïnes samen geven een heel duidelijk beeld van de geschiedenis. Het is prachtig!! Zo mooi dat één van de gebouwen zelfs ooit op de cover heeft gestaan van de Lonely Planet. De verschillende gerestaureerde gebouwen liggen verspreid over het park en sommige ruïnes zijn helemaal overgenomen door de jungle. Onderzoekers denken te weten dat een heel groot deel van de Mayastad nog verstopt ligt onder de jungle.

Het is aan te raden om een vroege vogel te zijn als je de Mayastad wilt bezoeken. Het park opent om 8 uur ’s morgens. Vanaf het centrum kun je een taxi of colectivo pakken voor 20 pesos, deze vertrekt voor het ADO station. Bij de ingang betaal je eerst entree voor het nationaal park, daarna koop je ook nog een kaartje voor de ruïnes. Totaal in de toegangsprijs 110 pesos (5 euro). Het is niet per se nodig een gids in te huren, maar dat kan wel.

TIP! Betreed de ruïnes via de zij-ingang.

Palenque Ruines zijingang
Palenque Ruines bezoeken

Vanaf de ingang wordt aangeraden met vervoer naar de hoofdingang te gaan, maar ik raad dat af. Je betreedt het park dan namelijk met alle andere toeristen, ook starten hier de tours. Er is een zij-ingang voor de ruïnes ongeveer 5 minuten lopen vanaf de ingang van het nationaal park. Je volgt de hoofdweg het park in en dan de linkerkant van de weg zie je de ingang. Vanaf hier loop je eerst ongeveer 30 minuten door de jungle. Je ziet hier de eerste, door de natuur opgenomen, ruïnes en loopt over een hangbrug naast een prachtige waterval. Een hele mooie wandeling.

Palenque waterval bij ruines

Daarna betreed je het hoofdgedeelte waar je de prachtige oude bouwwerken kunt bewonderen én je mag sommige gebouwen ook beklimmen. Let daarbij goed op de details, je ziet hier nog de oude tekeningen in de bouwwerken.

Mayastad Palenque
Palenque ruines
De ruines bij Palenque

Vergeet na je bezoek niet om ook een bezoekje te brengen aan het museum. Het museum is inbegrepen bij de toegangsprijs. Het Palenque Site Museum “Alberto Ruz Lhuillier” vertelt over de geschiedenis en geeft meer informatie over de verschillende bouwwerken.

2. Wandel door de jungle

Jungle wandelpad ruines palenque

De ruïnes van Palenque liggen midden in de jungle. Na een bezoek aan de bouwwerken is het leuk om door de jungle te lopen. Er is een speciaal wandelpad aangelegd. Recht tegenover de hoofdingang is de ingang van het wandelpad. Je kunt hier brulapen, toekans en kolibries zien! Daarnaast zijn er een aantal watervallen en is het een rustgevende wandeling door de jungle.

3. Bekijk de adembenemende Roberto Barrios watervallen

Roberto Barrios watervallen

WOW! Dit was heel tof! Minder populair dan de andere 2 watervallen die ik hierna benoem, maar daardoor niet minder mooi. Ik vond deze watervallen zelfs het meest indrukwekkend. Vanaf Palenque kun je een colectivo pakken naar Roberto Barrios. Dit kost 50 pesos en duurt een uur. Uiteraard kun je ook een taxi nemen of een tour boeken. Bij aankomst koop je een ticket voor 30 pesos en loop je een klein stukje door het dorpje. Daar begint het park, er loopt een pad naar de verschillende watervallen.

Roberto Barrios watervallen
Roberto Barrios watervallen bezoeken
Watervallen bij Palenque

Het park is een afwisseling van watervallen waarbij het water meters naar beneden stroomt en kleinere watervallen met meertjes. Het water heeft een prachtige kleur en de sfeer is heel relaxed. Je kunt hier wat rondlopen door de jungle en verkoeling zoeken in de meertjes. De perfecte plek om dus lekker te zwemmen en massages te krijgen van de krachtige waterstralen. Daarnaast heb je een kans om brulapen te spotten.

Roberto Barrios watervallen
Roberto Barrios watervallen brulapen

4. Laat je verbazen door Aqua Azul

Aqua Azul zijn een aantal grote watervallen, waarbij het water trapsgewijs met veel kracht naar beneden stroomt. Aqua Azul betekent letterlijk blauw water. Je zult dus verwachten dat dit prachtig blauw water is. Ja en nee, het hangt af van het seizoen. Ik bezocht Palenque in het regenseizoen (juli t/m oktober) wat betekent dat het water een bruine kleur had. Door de grote hoeveelheid regen belandt er meer zand in de rivier dat de mooie blauwe kleur laat verdwijnen. Ondanks dat, was het nog steeds indrukwekkend!! Want de kracht van het water is enorm. Je mag hier zwemmen, maar tijdens het regenseizoen wil je dat waarschijnlijk niet vanwege de niet-uitnodigende kleur van het water.

Aqua Azul Palenque bezoeken
Aqua Azul Palenque

Vanaf Palenque kun je een colectivo nemen naar Ocosingo, vertel de chauffeur dat je uit wilt stappen bij Aqua Azul. De rit duurt 1,5 uur en kost 50 pesos. Bij het afzetpunt staan taxi’s klaar die je naar de ingang kunnen brengen (6 km), een taxi rit kost 25 pesos per persoon. De bevolking probeert je twee keer entreegeld te laten betalen, maar dat is niet nodig! Bij de ingang zul je tientallen souvenirkraampjes en restaurantjes zien. Dit is een heel groot verschil met de eerdere genoemde watervallen Roberto Barrios. Daar zijn de souvenirkraampjes door de lokale bevolking verboden, waardoor het daar veel minder toeristisch is.

Naar Aqua Azul in Palenque

Er loopt een pad omhoog langs de watervallen. Tussen de souvenirkraampjes door kun je de watervallen bekijken. Loop naar de top om de watervallen vanaf bovenaf te bekijken. Volg het pad langs de rivier, loop een stukje door en zoek een rustig plekje om aan het water te zitten.

5. Loop onder de torenhoge waterval Misol-Ha

Misol-ha bezoeken

De Misol-Ha waterval is een totaal ander soort waterval. Deze waterval is wel 35 meter hoog en je kunt er achterlangs lopen! Er loopt een pad achter de waterval richting een grot. Je voelt hier de kracht van het water dat naar beneden klettert en de nevel van de waterval die op je huid beland. Lekker verkoelend. Pas op de stenen zijn glad. Je begrijpt het al, ik ging hier natuurlijk onderuit ;). Wil je meer verkoeling dan alleen de nevel? Je mag ook een duik nemen in de poel onderaan de waterval.

Hoge waterval mexico
Palenque waterval misol ha
mooie watervallen palenque

Je kunt deze waterval in een dag combineren met Aqua Azul. Vanaf Palenque pak je de colectivo naar Ocosingo en vertel je de buschauffeur om te stoppen bij Misol-Ha. De rit duurt ongeveer 40 minuten en kost 30 pesos. Vanaf het afzetpunt loop je 20 minuten naar de waterval. Je betaalt 2 keer entree, de eerste stop 10 pesos en bij de waterval 30 pesos.

6. Breng een bezoek aan het eco-park Aluxes

Heb je meer tijd te besteden in Palenque? Dan is een bezoek aan het Eco-park Aluxes een leuk uitstapje. Als je dieren interessant vindt, is dit een goede plek. Het is geen normale dierentuin, maar een opvang voor wilde dieren die niet meer zelfstandig konden leven in het wild. Het doel is wel om de dieren te verzorgen en vervolgens weer terug te brengen naar het wild, maar helaas zijn sommige dieren daar niet meer toe in staat. Het eco-park heeft duizenden bomen gepland, waardoor het park is gaan bloeien en het natuurlijke ecosysteem verder gaan groeien.

Lekker eten en drinken in Palenque

Palenque lekker eten
centrale plein palenque

Er zijn een aantal heerlijke plekken om te eten in Palenque en wat lokale cafeetjes om een drankje te drinken.

  • Cafe Jade: toeristisch café, maar wel met een heerlijke gerechten op de menu kaart
  • El Caracol de Jade: op het centrale plein vind je een aantal leuke lokale restaurantjes. Via de App HappyCow vond ik El Caracol de Jade. Hier hebben ze heerlijke vegetarische burritos!!
  • Don Mucho’s: nummer 1 op tripadvisor.
  • Heerlijke ijsjes: La Barrica
  • Elizabeth bar: Het lokale uitgaansleven, een straat naast het centrale plein. Ik was hier via via beland. Wil je het echte lokale uitgaansleven meemaken? Dan kun je hier eens binnenkijken.

Praktische tips

  • Verplaats je met een colectivo of een taxi
  • Verblijf in de jungle
  • Je kunt hier geen water uit de kraan drinken
  • Houdt rekening met een vochtig klimaat
Palenque te doen

Vervoer in Palenque

Openbaar vervoer

De colectivo was mijn beste vriend in Palenque. Voor het bezoeken van alle bezienswaardigheden in de omgeving kun je gemakkelijk een colectivo pakken. Gebruik Google Maps of de app Maps.me om te zoeken naar de plek waar de colectivo vertrekt. Bijvoorbeeld ‘colectivo Ocosingo’, je krijgt dan de vertrek locatie van de colectivos te zien.

Taxi’s

Er rijden vele taxi’s in Palenque en dit is dan ook een makkelijke manier om je hier te verplaatsen. Vraag wel even goed naar de prijs, want anders betaal je als toerist gemakkelijk te veel.

Veiligheid in Palenque

Palenque is veilig maar Chiapas is niet de veiligste regio in Mexico. Lees hierboven ook over de weg tussen San Cristobal en Palenque. In Palenque zelf voelde ik mij volledig veilig. Het is hier minder toeristisch, dus als toerist word je hier wel meer aangekeken dan in bijvoorbeeld Yucatan. Gebruik uiteraard je gezonde verstand en loop niet ’s avonds alleen in de ‘buitenwijken’.

Palenque centrum te doen
Palenque centrum bezoeken

Digital nomads in Palenque

Palenque is helaas niet een goede plek voor digital nomads. Waarom niet? De wifi is er slecht, doordat het in de jungle ligt. Daarnaast zijn er niet echt fijne cafés om te werken. Ik heb gewerkt vanuit Cafe Jade omdat dit café de beste plek is voor digital nomads in het dorp. Ook hier viel de wifi geregeld uit, verder was dit een prima plek om te zitten.

Sporten in Palenque

Palenque heeft een heel vochtig en warm klimaat, wat betekent dat je al begint te zweten als je stil zit ;). De omgeving is prachtig, dus een wandeling of hardlopen door de jungle is zeker aan te raden. Er zullen vast en zeker lokale sportscholen in Palenque zijn, maar hier heb ik geen gebruik van gemaakt.

Hostel en hotel tips Palenque

Mijn advies is om in de jungle te verblijven, het dorpje is namelijk niet zo sfeervol. Wel is het handig als je laat aankomt of vroeg vertrekt een nachtje in het dorpje zelf te blijven. Er liggen een aantal fijne hotels en hostels vlakbij het ADO busstation. Om de echte Palenque ervaring te hebben, zou ik aanraden om in de jungle te verblijven.

Mijn keuze in de jungle: Winíka Alterra Hotel & Resort

Het Winíka Alterra Hotel & Resort is een prachtige accommodatie in de jungle van Palenque. Wow! Echt een aanrader als je opzoek bent naar rust. Tijdens een rondreis door Mexico is het de perfecte plek om je even terug te trekken in de jungle. Een prachtig natuurzwembad waar je in kunt dobberen en kunt genieten van alle geluiden van de natuur. De houten hutjes zijn van alle luxe voorzien en het restaurant is geweldig. Een ander pluspunt van deze accommodatie is de duurzaamheid. Het is niet de meest goedkope accommodatie, maar het is het zeker waard om jezelf even te verwennen. Je slaapt hier vanaf €93,00 per nacht. Inclusief een heerlijk ontbijt!

Hostel in de jungle: Cabañas Kin Balam Palenque

Deze accommodatie is gelegen in de jungle van Palenque. Een plek voor de reiziger met een iets kleiner budget, maar het is nog steeds niet heel goedkoop. Het is perfecte plek om voor een fijne prijs toch op een mooie plek in de jungle te verblijven. Het hostel heeft een mooi zwembad en de kamers zien er goed uit. Je slaapt hier vanaf €21,00 in een gedeelde kamer en vanaf €39,00 in een privékamer.

Hostel in het centrum: Casa Janaab Palenque

Een goedkopere optie en super centraal gelegen in het centrum is het hostel Casa Janaab Palenque. Nog geen 5 minuten lopen vanaf het ADO busstation, ideaal als je laat aankomt of vroeg vertrekt. De prijs-kwaliteit verhouding is top. De kamers zien er goed verzorgd uit net als de gemeenschappelijke ruimtes. Het sanitair is schoon en de keuken is goed uitgerust. Je slaapt hier in een dorm vanaf €16,00 en een privékamer heb je vanaf €25,00 .

Dit waren mijn tips voor Palenque. Hopelijk heeft het je geïnspireerd. Heb je nog vragen? Ik wil ze graag beantwoorden. Laat hieronder een reactie onder!

Have fun en reis je vrij ,
Juliëtte

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Juliette spaaij blogger

Juliëtte Spaaij

De wereld is zoveel groter dan alleen Nederland, dus waarom in Nederland blijven? Ik ben gek op nieuwe culturen, plekken, natuur, zon en vooral alles dat met water te maken heeft. Reizen is voor mij ultieme vrijheid en elke dag is een nieuw feestje. Om deze ultieme vrijheid te ervaren heb ik mijn huis opgezegd, spullen verkocht en ben ik vertrokken. Ik ben voor onbepaalde tijd aan het reizen en deel met veel liefde al mijn tips!

Meer over Juliëtte Spaaij

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *