Panamakanaal bezoeken: tips en ervaring

Panamakanaal in Panama: bezoeken en bevaren

Het Panamakanaal, wereldberoemd, het meest bekende gedeelte van Panama. Het loopt dwars door Panama heen en verbindt de Caribische zee met de Pacifische oceaan, door middel van het grootste sluizencomplex ter wereld. Het Panamakanaal is 82 km lang en het breedste punt is 300 meter. Sinds 1914 is het kanaal geopend en het scheidt Noord- en Zuid-Amerika van elkaar.

Varen op het panamakanaal

Een kanaal met een zeer intrigerende geschiedenis. Ooit gebouwd als handelsroute, want door de bouw van het kanaal hoeven schepen niet meer om het continent Zuid-Amerika heen te varen. Wat dagen in tijd scheelt. Economisch een heel belangrijk kanaal dus! Het Panamakanaal wordt niet voor niets het achtste wereldwonderen van de moderne wereld genoemd. Wanneer je Panama bezoekt, is het zien van het Panamakanaal dan ook een must-do.

Miraflores bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum Panamakanaal
Meer in Panamakanaal
Het panamakanaal

De meeste reizigers zullen het Panamakanaal bewonderen vanaf het Miraflores bezoekerscentrum. Je kunt hier vanaf Panama-Stad naar toe met de bus of een taxi. In het centrum is een klein museum en filmvoorstelling over de geschiedenis van het kanaal. Daarnaast is er een observatiedek waar je de schepen kunt bewonderen die door het kanaal heen gaan. De grootste schepen gaan tussen 9 uur en 11 uur in de ochtend en tussen 2 uur en 5 uur in de middag door de sluizen. De entree voor het bezoekerscentrum is $15.

Daarnaast kun je ook verschillende tours boeken, waarbij je met een bootje een stukje over het Panamakanaal gaat varen. Je kunt bijvoorbeeld deze tour boeken! Een leuke ervaring.

Verblijf tip: Magnolia Inn hostel

TIP! Verblijf je in Panama-Stad? Voor backpackers is dit hostel de perfecte plek om te verblijven. Magnolia Inn hostel ligt in Casco Viejo, de gezellige wijk. Het is een luxe hostel met goede voorzieningen, de locatie is fijn en betaalbaar! Een bed in een gedeelde kamer heb je vanaf €15,00 per nacht.

TIP! Lees hier alle activiteiten voor Panama-Stad.

Varen door het kanaal

Groot schip bij panama kanaal

Het kanaal is dus een zeer belangrijke handelsroute en wordt daarom goed beschermd. Er doorheen gaan met een privéjacht is dan ook niet heel makkelijk. Je bent verplicht om 5 man crew aanboord te hebben als linehandlers en daarnaast moet je een navigator van het kanaal zelf inhuren. Het goede nieuws hiervan, als reiziger kun je gemakkelijk een boot helpen om door het kanaal heen te gaan. Eigenaren zijn namelijk vaak opzoek naar crew om het Panamakanaal te passeren. En je raadt het al, dit heb ik gedaan en het is een grote aanrader!! Zo krijg je namelijk echt de ervaring van het Panamakanaal mee.

Hoe regel je dat?

Heel simpel, loop een rondje in de haven en vraag even rond, grote kans dat je een paar dagen later kunt meevaren! Er is aan allebei de kanten een haven, in Panama-Stad ‘Flamenco Marina’ en aan de andere kant van het kanaal, genaamd ‘Shelter Bay Marina’. Daarnaast is er een Facebookgroep genaamd ‘Panama Cruisers’ hier kun je een oproep plaatsen.

Hoe ziet de route door het Panamakanaal eruit?

Catamaran op weg naar Panamakanaal-min
Relaxen op Panama kanaal
Zonsondergang voor Panamakanaal

Boten doen een oproep bij het kanaal om te mogen passeren, meestal is er een wachttijd van een paar dagen. Mijn ervaring door het Panamakanaal is op een catamaran. Ik vergezelde, samen met een andere ‘opstapper’ (dat is hoe je de crew noemt), een paar dagen een lief stel dat de wereld aan het rondzeilen was en ik hielp hun om door het Panamakanaal te gaan.

Wij lagen voor anker aan de kant van Shelter Bay, waar een ingehuurde linehandler en de navigator aan boord kwamen. Vanaf daar voeren wij de brug onderdoor en wachtten voor de eerste sluis. Hier werden wij gekoppeld aan twee andere boten en gezamenlijk gingen wij door de sluizen.

De sluizen van het Panamakanaal

Panamakanaal sluis-1-min
Panamakanaal groot schip-min
Hulp bij Panamakanaal

Het kanaal gebruikt een zeer groot sluizensysteem, met een hoogteverschil van 26 meter! Dit is opgesplitst in drie verschillende sluizen aan beide zijdes, zeer indrukwekkend! Op het land staan mannen die je lijnen toewerpen, zij lopen mee met de boot. De grote jongens worden begeleid door speciale karretjes. Het is dus allemaal zeer goed geregeld. Je mag dan ook flink betalen om het Panamakanaal te passeren. Als je als groot vrachtschip door het kanaal wilt, betaal je gemiddeld honderdduizend euro.

Na de eerste drie enorme sluizen was het inmiddels avond. Na nog een half uurtje varen, legden wij de boot vast aan een moorring voor de nacht. ’s Morgens werden wij wakker in alle rust, met een fijn ochtend zonnetje. De trip kon vervolgen. Een aantal uur varen over het prachtige kanaal volgden en daarbij moest wij vaak wachten voor grote schepen. En nee dat zijn geen kleine spelers, maar de echte grote jongens! Zo kwamen wij zelfs een aantal vrachtschepen tegen uit Nederland.

boot varen panamakanaal

Na het kanaal te hebben doorgevaren, kwamen wij aan bij het tweede sluizencomplex. Weer drie gigantische sluizen waar wij als kleine catamaran doorheen gingen. Alles verliep zeer soepel en na twee dagen varen kwamen wij aan in Panama-Stad.

Panamakanaal sluis

Een hele toffe ervaring en ik kan het iedereen aanraden. Het Panamakanaal is geen onderdeel van mijn uitgestippelde reisroute door Panama, maar als je de kans hebt zou ik zeker op een bootje stappen. Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd, heb je nog vragen? Ik beantwoord ze met alle liefde!

Dit was mijn ervaring! Heb je nog vragen? Stel ze gerust!

Have fun en reis je vrij ,
Juliëtte

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Juliette spaaij blogger

Juliëtte Spaaij

De wereld is zoveel groter dan alleen Nederland, dus waarom in Nederland blijven? Ik ben gek op nieuwe culturen, plekken, natuur, zon en vooral alles dat met water te maken heeft. Reizen is voor mij ultieme vrijheid en elke dag is een nieuw feestje. Om deze ultieme vrijheid te ervaren heb ik mijn huis opgezegd, spullen verkocht en ben ik vertrokken. Ik ben voor onbepaalde tijd aan het reizen en deel met veel liefde al mijn tips!

Meer over Juliëtte Spaaij

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hi Juliëtte,
  Ik lees in veel blogs dat de Miraflores sluizen de beste zijn om te bezoeken. Ook in jouw blog. Maar waarom? Alleen omdat ze het dichtste bij de stad liggen en je hier het beste de schepen kunt zien? Heb je bij de andere sluizen ook goed zicht op de grote schepen? En is het hier niet rustiger met toeristen?

  Heidi

  Beantwoorden
  • Hi Heidi,

   Het Panamakanaal heeft twee sluizencomplexen. De Miraflores sluizen liggen aan de kant van Panama-Stad. Het andere sluizencomplex, genaamd Gatun, ligt naast de stad Colon. Het is niet aan te raden deze stad te bezoeken, omdat dit bekend staat als een onveilige stad. Dit is ook niet gemakkelijk te bereiken. De Miraflores sluizen zijn gemakkelijk te bereiken vanuit Panama-Stad en daar is een bezoekerscentrum, vanwaar je alles goed kunt zien. Gatun heeft dat niet.

   Ik hoop dat het zo duidelijk is, als je nog andere vragen hebt stel ze gerust!

   Groetjes, Juliëtte

   Juliëtte Spaaij

   Beantwoorden
 • Hey Juliëtte,

  Hoe heb je dit logistiek geregeld? Je bent van panama stad naar colon gevaren?

  Hoe ben je daarna terug gegaan? Lokale Taxi?

  Merijn

  Beantwoorden
  • Hi Merijn,

   Dankjewel voor je bericht. Ik ben vanaf Colon naar Panama-Stad gevaren. Ik kwam namelijk in Colon aan met een andere boot. Er gaat een trein en een bus vanaf Colon naar Panama-Stad. Ook kun je een taxi nemen, maar dat zal een stuk prijziger zijn.

   Succes en veel plezier!

   Juliëtte Spaaij

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *