Panoramaroute rijden Zuid-Afrika | Routebeschrijving en tips

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Tips Panoramaroute – Zuid-Afrika

Naast veel wildlife, heeft Zuid-Afrika echt een prachtige en veelzijdige natuur! Een mooie route om van de natuur en spectaculaire vergezichten te proeven is de Panoramaroute. Dit is een route die grotendeels langs de Blyde River Canyon loopt met allemaal mooie uitzichtpunten en natuurspektakels. De Panoramaroute begint officiëel in het dorpje Sabie, maar wij rijden de route vanuit Graskop. In dit blog deel ik mijn tips en ‘routebeschrijving’ voor de Panoramaroute.

Panoramaroute rijden vanuit Graskop

Graskop is een klein dorpje op ongeveer 4,5 uur rijden van Johannesburg. Het is de perfecte uitvalsbasis voor diegene die alle highlights langs de Panoramaroute wil zien. Wij verbleven één nacht in Graskop en hadden de Panorama route als volgt in onze rondreis gepland:

Dag Van Johannesburg naar Graskop

panoramaroute vanuit johannesburg
Panoramaroute routeplanner
mac mac falls zuid afrika
Mac Mac waterval waar je kunt zwemmen!

Wanneer je van Johannesburg naar Graskop rijdt, dan rijdt je al een stukje van de Panorama route. Je kunt tijdens deze rit de Sabie Falls en de Mac Mac Falls al bezoeken. Deze watervallen liggen op de route tussen Sabie en Graskop. Neem je zwemspullen mee als je naar de Mac Mac waterval gaat want je kunt hier zwemmen. Blijf in Graskop een nachtje slapen bij Rustique of Blyde Lodge!

Hier wil je verblijven: Rustique

Wij wilden hier graag verblijven, maar het was al volgeboekt. Echt een prachtige B&B in Graskop. Elke kamer is smaakvol en uniek ingericht. Het is wat luxer dan Daan’s Place. Een overnachting heb je al vanaf €55 voor twee personen. Andere gasten beoordelen deze B&B met een 8,8.

Omdat Rustique volgeboekt was, verbleven wij een nachtje bij Daan’s Place. Dit was een leuk guest house dat in het kleine centrum van Graskop ligt en had hele betaalbare en ruime kamers aan. Nog een groot pluspunt is het zwembad, want in januari kan het erg warm worden in Zuid-Afrika. Helaas is deze accommodatie permanent gesloten, maar er zijn nog vele andere fijne verblijven in Graskop te vinden!

Tip! Schaf handig en goedkoop een databundel aan via de App Airalo dan heb je altijd internet op je mobiel én kun je makkelijk navigeren via Google Maps naar alle mooie punten langs de Panorama route.

Dag De Panoramaroute rijden

Sta vandaag vroeg op! Hopelijk schijnt het zonnetje, want dat maakt deze trip extra mooi. Zoals je hieronder op het kaartje kunt zien liggen de meeste bezienswaardigheden lang de weg R532. Alleen voor de The Pinnacle Rock en God’s Window maak je een kleine detour via de R534. Deze weg leidt je automatisch weer terug naar de R532, een soort ‘loop’ die op dezelfde weg weer terugkomt.

Panoramaroute routebeschrijving map
De route op de kaart

Bovenstaande route is 62 KM lang en rijd je zonder stops in 60 minuten. Maar trek gerust 5 tot 6 uur uit voor deze route als je overal stopt! Als je na de Panoramaroute ook weer in Graskop blijft overnachten (dus twee nachten in Graskop), vertrek dan zeker om 11.00 uur!

Panoramaroute bezienswaardigheden
Diverse bezienswaardigheden langs de Panorama route

Wij reden na de Panoramaroute direct door naar een privé reservaat in het Krugerpark. In totaal hebben wij er 9 uur over gedaan om van Daan’s Place via de Panoramaroute naar onze volgende accommodatie Isilimela Lodge in het Greater Krugerpark te komen (onderdeel van een privé reservaat). Als je deze route op ‘onze manier’ wilt rijden, dan adviseer ik je om rond 09.30u uit Graskop te vertrekken. Omdat Isilimela Lodge in het Greater Krugerpark ligt, is het fijn om daar vóór zonsondergang te arriveren in verband met de ‘off road’ weg.

Panoramaroute vanuit Hoedspruit

Vanuit de Drie Rondavels (Blyde River Canyon) is het 1,5 tot 2 uur rijden naar Isilimela Lodge.

Zwembad Krugerpark
Pool with a Krugerview!

Qua kosten moet je rekening houden met de accommodatie kosten, maar ook benzine en toegangsprijzen. De vermelde toegangsprijzen in dit artikel kunnen inmiddels iets verhoogd zijn. Meestal verhogen ze jaarlijks de prijzen. Ben jij recent daar geweest en zijn de prijzen veranderd? Laat het ons weten door onderaan dit artikel een reactie te plaatsen.

Aan entree bij alle bezienswaardigheden betaal je zo’n €8,7 per volwassene.

Ik zou alleen de hotels van te voren boeken. Verder hoef je eigenlijk niets te regelen.

Dit blog is je voorbereiding 😉

Bekijk hier onze complete route door Zuid-Afrika

Bezienswaardigheden langs de Panoramaroute

De Panoramaroute is makkelijk te vinden vanuit Graskop. Ook alle bezienswaardigheden staan duidelijk langs de weg aangegeven met borden en ook toegangspoorten kun je niet missen. Je kunt overal gratis parkeren, maar bij de meeste bezienswaardigheden moet je een kleine entreeprijs betalen. Hieronder vind je een beschrijving van de bezienswaardigheden langs de Panoramaroute.

The Pinnacle Rock

The Pinnacle rock - Panorama route
The Pinnacle rock & waterval

Onze eerste stop is Pinnacle Rock. Een spitse rotsformatie die zo’n 30 meter hoog is. Het was bij ons nog een beetje bewolkt, maar desondanks heb je hier al een prachtig uitzicht. Op ongeveer 50 meter lopen van The Pinnacle vind je een waterval. The Pinnacle Rock is niet zo indrukwekkend als andere bezienswaardigheden op de route, maar een korte stop van +/- 20 minuutjes kan ik zeker aanraden.

Kosten 20 Rand = €1 per persoon

God’s Window & The Rainforest

Highlight panoramaroute
God’s Window, één van de highlights van de Panoramaroute
Gods window Zuid Afrika
Gods window uitkijkpunt

Op een paar minuten rijden van The Pinnacle ligt God’s Window. Ook hier kun je gratis parkeren. Op de parkeerplaats kun je leuke souvenirs kopen! God’s Window ligt op 5 minuten lopen van de parkeerplaats. Vanuit God’s Window heb je een prachtig uitzicht over het laagveld en de kliffen die 700 tot 900 meter hoog zijn! Bij ons was het nog steeds een beetje bewolkt waardoor het uitzicht net iets minder WAUW was dan ik had verwacht. Misschien heb jij meer geluk? Op een heldere dag zie je vanuit God’s Window het Krugerpark liggen.

Rainforest Panoramaroute Zuid Afrika
The Rainforest

Als je vanuit God’s Window het pad volgt via “The Rainforest trail” dan loop je via het regenwoud naar andere uitzichtpunten (ook ongeveer 10 minuten lopen). Afhankelijk van het weer, heb je bij God’s Window ongeveer 50 tot 60 minuten ‘nodig’.

Kosten voor God’s Window en The Rainforest R35 – €1,70 per persoon. Betaal cash, dat gaat sneller. Pinnen is ook mogelijk indien er signaal is.

Wonderview

Wonderview
Uitzicht bij Wonderview

Na God’s Window rijden we weer verder over de R534. Wonderview is het volgende uitkijkpunt én het is zelfs gratis! Wij blijven hier niet zo lang omdat het ook erg veel lijkt op het uitzicht dat we bij God’s Window hadden.

Lisbon Falls (en Berlin Falls)

Berlin falls zuid afrika
Berlin falls. Photo by Steward Masweneng on Unsplash

Wij hebben deze watervallen (gemist) helaas overgeslagen. De watervallen liggen een stukje terug op de route. Wanneer de R534 de R532 weer kruist, dan moet je dus een klein stukje terug, weer richting Graskop. Via een aparte weg kom je bij de watervallen. Je kunt naar het uitkijkpunt lopen, maar ook een stukje afdalen naar de Lisbon falls. zo’n 3 kilometer verder ligt de Berlin waterval.

Kosten R20 – €1 per waterval en per persoon

Lunchen bij Potluck Boskombuis –> The Chubby Pig

restauranttip potlucks kombuis
Restauranttip Potlucks Kombuis

Als je tijd hebt, dan is dit een vele leukere plek om te lunchen: Potluck Boskombuis. Wij hebben zelf geluncht bij de volgende stop… maar deze tip heb ik van mijn collega bloggers Joost en Carien. Inmiddels gesloten helaas. Je kunt een stukje verder op lunchen bij The Chubby Pig! Je kunt dit restaurantje het beste bezoeken na de watervallen en voor Bourke’s Luck Potholes!

Update: helaas is Potluck Boskombuis permanent gesloten! #gevolgenvandecoronacrisis

Bourke’s Luck Potholes

Bezienswaardigheid Bourkes luck Potholes
Bourke’s luck Potholes

Na Wonderview rijden we zo’n 30 minuten verder. Het zonnetje is inmiddels doorgebroken als we bij Bourke’s Luck Potholes aankomen. We waren al bekend met de “potholes” in de wegen van Zuid-Afrika, maar deze Potholes zijn écht van een ander kaliber. Bourke’s Luck Potholes vond ik echt een van de mooiste bezienswaardigheden langs de Panoramaroute. Op deze plek komen twee stromende rivieren samen: de Blyde en de Treur. Hierdoor stroomt het water in ronddraaiende bewegingen en door de eeuwen heen zijn deze prachtige rotsformaties in cilindervorm uitgesleten.

Highlights Panoramaroute
Misschien wel dé highlight van de hele panoramaroute!

Bij Bourke’s Luck hebben wij ook geluncht, dat was zeker niets bijzonders! Bourke’s Luck is een prachtig natuurgebied, met watervallen, de potholes en rotsformaties. Je kunt een wandeling maken door dit natuurgebied én leuke foto’s maken op de bruggetjes. Laat je hoogtevrees thuis.

Brug Bourke's Luck potholes Zuid Afrika
Bourkes luck potholes panorama route

Bruggetje bij Bourke’s Luck Potholes

Ik kan nog wel 10 prachtige foto’s delen, maar ga Zuid-Afrika lekker zelf ontdekken! Inclusief lunch hebben wij hier zo’n 2 uur gespendeerd.

Entreekosten R60 – €3 per persoon

Lowveld View

Lowveld view Blyde river Canyon
Blyde River Canyon vanaf Lowveld View

Lowveld View is een ander gratis uitzichtpunt waarvan je de drie Rondavels en de Blyde River Canyon al kunt zien. Het mooie was dat er ook geen andere toeristen waren. Het uitzicht was bijna net zo mooi als bij de Blyde River Canyon zelf! Lowveld View ligt precies tussen Bourke’s Luck en de Three Rondavels Viewpoint in.

Blyde River Canyon & Three Rondavels

blyde river canyon zuid afrika
Blyde River Canyon
River Blyde Canyon Panoramaroute
Wij zijn niet de enige die van een mooi uitzicht willen genieten!

Supermooi hier! De Blyde River Canyon en de Three Rondavels liggen bij elkaar. Dit uitzichtpunt is tevens het einde van de Panoramaroute (als je hem vanuit Graskop rijdt). De Blyde River Canyon is een spectaculaire kloof met veel groen en is zo’n 30 kilometer lang. Aan de overkant van het viewpoint, kun je ook een boottocht maken over de Blyde rivier. Dit is zeker nog 1,5 uur rijden vanaf dit punt. De boottour kost R250 / €13,80 per persoon.

Three rondavels Zuid Afrika
Three rondavels

De Three Rondavels (Drie rondavels) zijn drie enorme begroeide rotsen die zo’n 800 meter boven het landschap uitsteken. Ze zijn vernoemd naar de Zuid-Afrikaanse hutjes die dezelfde ronde vorm hebben met een puntdak.

Entreekosten R50 – €2,50 per persoon

Bij de Three Rondavels kwam onze Panoramaroute tot een einde. Je kunt eventueel nog doorrijden naar de Echo Caves (grotten), die liggen op 30 minuten van het Three Rondavels uitzichtpunt. Wij zijn doorgereden naar het Greater Krugerpark!

Panoramaroute rijden vanuit Hoedspruit of Hazyview

Je kunt de Panorama route natuurlijk ook rijden vanuit een andere stad. Hoedspruit ligt noordelijker. Je rijdt de route dan precies andersom (start bij Three rondavels en eindig in Sabie of Graskop). Ook wordt de Panoramaroute vaak gecombineerd met het Kruger National Park. Als je in Hazyview verblijft, kun je simpelweg naar Graskop of Sabie rijden en dan de route volgen zoals hier beschreven.

Na de Panaromaroute wil je misschien het Krugerpark bezoeken?

Heb je nog vragen over het rijden van de Panoramaroute? Of heb je nog tips? Laat hieronder een berichtje achter.

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Blog artikel is geschreven in 2018 en geupdate in januari 2024!
reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Een geweldig review ga zeker gebruiken! Bedankt!

  Marion

  Beantwoorden
 • Wat heerlijk dit te lezen met veel praktische tips.
  Vanmiddag ticket geboekt!
  Nu de details nog kiezen, zoals waar verblijven in Kruger,etc.
  Petra.

  petra

  Beantwoorden
  • Dankjewel Petra! Ik heb ook veel geschreven over het Krugerpark en andere parken in Zuid-Afrika! Veel (lees)plezier!

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Dag. Wij gaan de Panoramaroute rijden vanuit Tzaneen en overnachten in Graskop 2 nachten. We kunnen dus 2 dagen besteden aan deze route. Heb jij suggesties voor ons hoe we deze het beste kunnen rijden?

  Robert Asselman

  Beantwoorden
  • Hoi Robert,
   Je rijdt de route dan eigenlijk andersom en dat is prima! Wanneer je twee dagen hebt, heb je tijd om bijvoorbeeld te gaan zwemmen bij de watervallen, kun je de Echo caves bezoeken en lunchen bij Potluck Boskombuis. Dus ik zou de route gewoon op een normaal tempo rijden en dan de dag daarna bezoeken waar je op dag 1 niet aan toe bent gekomen.

   Groetjes en veel plezier!
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoi Evy,
  Bedankt voor je leuke blog. Wij vertrekken over2 weken naar Zuid Afrika en verblijven in Stonecutters lodge in Lydenburg/Dullstroom. Onze volgende stop is dan 2 nachten in de Blyde river wilderness lodge in Hoedspruit. We twijfelen tussen de volgende opties. Vanuit Stonecutters lodge ‘> naar Hoedspruit gelijk de panoramaroute rijden, of rechtsstreeks rijden en dit dan de volgende dag doen vanuit Hoedspruit. Heb jij misschien een tip? Groeten Cathy

  Cathy

  Beantwoorden
  • Hey Cathy,

   Sorry voor mijn late reactie! Hopelijk help ik nog op tijd. Als het goed weer is dan zou ik vanuit Stonecutters zeker al een deel van de Panorama route rijden. Wij hadden namelijk pech dat het in de ochtend bewolkt was, waardoor God’s window niet goed te zien was… Blyde River Wilderness lodge ligt in een privé reservaat, dus de tijd die je daar hebt, wil je misschien ook wel daar spenderen. In dat privé reservaat komt volgens mij de BIG 5 niet voor, maar wel genoeg andere dieren.
   Mocht het weer niet zo goed zijn op dag 1 dan zou je een deel van de route sowieso nog vanuit Hoedspruit kunnen rijden.

   Heel veel plezier!

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
   • Bedankt voor je reactie! We twijfelde… maar nu gaan we zeker gelijk een deel van de panoramaroute rijden. Groetjes

    Cathy

    Beantwoorden
 • Hi Evy,
  Dank voor je leuke verhaal. Achteraf gezien, was het goed te doen om meteen door te rijden naar jullie Lodge in het Kruger of was het wat “too much”?
  Gr, Remy

  Remy

  Beantwoorden
  • He Remy,

   Als je meer tijd hebt, neem die dan ;-). Het was te doen en haalbaar, maar wij hebben tussendoor echt even snel geluncht bijvoorbeeld. Ook werden wij onderweg ‘opgehouden’ door een olifant die op de weg liep, waardoor wij vrij laat bij de lodge aankwamen. Plan bijv. 2 nachten rondom de panoramaroute, dan kun je rustig aan doen en ook rond 15u checkin-tijd bij de lodge aankomen.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *