Petra bezoeken via de backdoor trail

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Tips voor de backdoor route naar Petra

Petra is één van de 7 wereldwonderen en wordt jaarlijks door meer dan een miljoen toeristen bezocht. Het is hét hoogtepunt van je reis door Jordanië. Je kunt je dus voorstellen hoe druk het hier kan zijn. In dit artikel deel ik je mijn beste tip: Heb je een volle dag of 2 dagen de tijd? Bezoek Petra dan via de backdoor. Zo vermijd je de drukte, de felle zon, veel kilometers extra lopen en 950 trappen omhoog!

Wat is de backdoor trail?

Zoals de naam al zegt is de backdoor eigenlijk de achteringang van de oude stad Petra. Van deze route wordt nog niet zo heel veel gebruik gemaakt. De meeste mensen betreden Petra via de reguliere ingang. Wil je de hele stad zien, inclusief het klooster (de Monastery / Ad-Deir)? Dan moet je zo een 8 kilometer lopen, die je helaas ook weer terug moet, én 950 trappen omhoog. Bezoek je Petra via de backdoor dan begint je route op 4 kilometer van de Monastery en is dit je startpunt van je bezoek aan Petra.

backdoor trail in Petra
Onderweg heb je een prachtig uitzicht!

Waarom kun je beter de backdoor nemen?

  • Je loopt minder kilometers

Omdat de Monastery je startpunt is, loop je de route van 8 kilometer door Petra dus maar één keer in plaats van heen en weer.

  • Je vermijdt de drukte

De meeste mensen betreden Petra via de reguliere ingang bij het bezoekerscentrum. Ook dagtoeristen en toeristen die in een groep reizen, komen via het bezoekerscentrum. Vaak bezoeken deze toeristen, vanwege de beperkte tijd die ze hebben, alleen de Siq, de Treasury en een stukje van de Street of Facades. Deze plekken zijn gedurende de dag dus heel erg druk. Wanneer je via de backdoor komt, zie je deze plekken pas op het einde van de dag en dan zijn de meeste dagtoeristen alweer weg.

  • Je loopt niet in de felle zon

Wanneer je de backdoor neemt, loop je het grootste gedeelte van de dag in de schaduw. Als de zon in de middaguren fel is hoef je daarnaast alleen nog maar af te dalen, in plaats van te klimmen. Zorg wel dat je je goed insmeert en voldoende water bij je hebt, ook al loop je veel in de schaduw.

  • Je hoeft geen 950 trappen omhoog te klimmen

Wij zagen heel veel mensen puffend langs ons lopen toen wij de trappen omlaag liepen. Zij moesten namelijk omhoog klimmen omdat ze via de reguliere ingang aan hun tocht zijn begonnen.

  • Het is een prachtige omgeving

Buiten alle bovenstaande voordelen, vonden wij de route ook erg mooi! Je loopt langs hoge rotswanden over smalle paadjes. Je klimt en daalt, er zijn uitzichtpunten en halverwege vind je zelfs een theehuisje met een prachtig uitzicht. Het is supergaaf wanneer je ontdekt dat de Monastery tevoorschijn komt uit de rotsen!

backdoor info petra jordanië
route monastery petra
Na een uurtje zie je langzaam de Monastery!

Hoe kom je bij de backdoor?

Het begin van de backdoor trail is in Little Petra, op ongeveer 10 kilometer (een kwartiertje rijden) van het Petra bezoekerscentrum. Je kunt het beste een taxi nemen naar Little Petra. Start je dag met een kort bezoek aan Little Petra. Ben je uitgekeken? Ga dan naar de ticketoffice en vraag naar de backdoor trail. Je kunt deze trail vanaf Little Petra helemaal te voet afleggen of je kunt je een stukje laten brengen met een jeep. Deze jeeps worden door de overheid gefaciliteerd en kost 5JD (=€6,75) per persoon. Ze staan klaar in Little Petra en wanneer er eentje vol is, vertrekt hij. De jeep brengt je nog eens zo een 5 kilometer verder door het ruige landschap totdat de jeep niet meer verder kan. Dan moet je gaan lopen. Het is dan nog ongeveer 4 kilometer tot de Monastery. De route is niet vlak; het gaat bergopwaarts en bergafwaarts door de canyons.

De backdoor trail petra
De backdoor route

Wij vonden het een indrukwekkende wandelroute met als cadeautje de Monastery die langzaam uit de rotsen tevoorschijn komt! Wij zijn om half 9 in de ochtend vertrokken en we hebben een uurtje gelopen over de backdoor trail voordat we bij de Monastery aankwamen. Daarna hebben wij de hele dag in Petra doorgebracht en hebben Petra aan het einde van de dag via het bezoekerscentrum verlaten. Wij verbleven in een hotel vlak bij het bezoekerscentrum. Ideaal!

Heb je een huurauto? Parkeer deze dan gewoon bij het Petra bezoekerscentrum en neem een taxi naar Little Petra. Wij betaalden voor de taxi 10JD (=€13,50). Je verlaat Petra namelijk uiteindelijk via het bezoekerscentrum. Zo ben je meteen weer bij je auto. Heb je geen huurauto? Doe dan hetzelfde, maar dan met een taxi. Je kunt ook bij Little Petra parkeren, maar dan heb je aan het einde van je dag een taxi nodig om vanaf het bezoekerscentrum weer naar je auto gebracht te worden.

Voorheen moest je eerst naar het Petra bezoekerscentrum om je ticket te kopen, ook als je een Jordan Pass hebt. Dit hoeft niet meer, sinds kort is in Little Petra ook een ticketoffice en kun je direct naar de backdoor trail. Vergeet je paspoort niet! Ze vragen namelijk altijd naar je paspoort bij je ticket.

Hoe kom je bij het mooiste uitzichtpunt van Petra?

Overnachten in Wadi Musa / Petra

Er is veel keuze aan accommodaties in Wadi Musa; de toegangspoort tot Petra. Wij kozen ervoor om zo dicht mogelijk bij het bezoekerscentrum van Petra te overnachten.

Wij verbleven in: Silk Road Hotel ***

Dit hotel is netjes en ligt vlak bij de ingang van Petra. Het ontbijt vonden wij wat mager, maar het was voldoende. Bij de receptie kun je lunchboxen bestellen om mee te nemen naar Petra. Het hotel biedt ook een hammam. Andere reizigers beoordelen dit hotel met een 8,1 en wij verbleven hier voor €89 per nacht inclusief ontbijt.

Verder reizen?

huurauto amman

Vaak is Petra een onderdeel van je rondreis door Jordanië. Een handige volgende bestemming zou Aqaba of de Wadi Rum woestijn zijn. Om alle mooie plekjes te bezoeken is het wel handig als je een huurauto tot je beschikking hebt. Je kunt op je eigen tempo het land ontdekken, je kunt overal stoppen en je kunt je eigen dagindeling maken. Een andere manier is een dagexcursie boeken naar Petra vanaf Amman of de JETT bus nemen vanaf Amman.

Wij huren onze auto’s eigenlijk altijd via Sunny Cars. Het fijne aan Sunny Cars is namelijk dat je all-in prijzen krijgt, waarbij belangrijke zaken zoals verzekering en onbeperkte kilometers al zijn inbegrepen. Zij hebben een hele goede service. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering. Ook betalen ze je eigen risico terug als er onverhoopt toch iets gebeurt. Dat maakt het huren van een auto bij Sunny Cars écht zorgeloos. Wanneer je geen risico wilt lopen, dan is Sunnycars.nl de beste optie voor jou. De prijzen zijn vaak even duur of niet veel duurder dan op Rentalcars.com. Vergelijk beide websites goed voor de beste prijs!

Heb je vragen of zelf nog een leuke tip om te delen? Reageer dan hieronder!

Have fun en reis je vrij ,
Debbie

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Pixabay & Booking.com
reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *