Plitvice-meren Kroatië bezoeken: alle tips voor je bezoek!

Nationaal park Plitvice-meren Kroatië: alle tips voor je bezoek!

De Plitvice-meren vormen het grootste nationaal park in Kroatië en zijn één van de bekendste toeristische trekpleisters. Het park is dan ook echt wondermooi! Deze UNESCO Werelderfgoedsite ligt 130 km ten zuiden van de hoofdstad Zagreb en bestaat uit 16 meren die met elkaar verbonden zijn via watervallen. Het nationaal park werd opgericht in 1949 en is daarmee één van de oudste van Zuid-Europa.

We hebben zelf een roadtrip gemaakt met de eigen auto door Kroatië. Hierbij combineerden we het vasteland van Istrië met eilandhoppen. De trip werd gemaakt met onze twee kinderen van 10 en 7 jaar en is prima te doen! Ook voor jongere kinderen is deze reisroute geschikt: Kroatië is een fantastisch land voor een familiereis. Onze laatste stop in Kroatië waren de Plitvice-meren, een niet te missen hoogtepunt van je Kroatië-rondreis! Hieronder vind je tal van tips om jouw bezoek te doen slagen!

Waar overnachten bij de Plitvice-meren?

Het is echt een aanrader om dichtbij de Plitvice-meren te verblijven! Zo kan je voor de grote toeristenstroom het park in. En bovendien hoef je er dan niet eerst uren voor te rijden 🙂

Omdat accommodatie voor een gezin vlakbij de ingang echt wel erg duur is (denk aan prijzen rond de 250€ per nacht), zochten wij een betaalbaar alternatief en dat vonden we in het dorpje Rakovica, op slechts 15 minuten rijden van één van de ingangen van de Plitvice-meren.

Wij kozen voor: Villa Rubcic

hotel plitvice

Villa Rubcic ligt op slechts 8 km van de beroemde Plitvice-meren. Het is daarmee een perfect gelegen én betaalbaar hotel. Je hebt keuze uit meerdere types van accommodatie, die allemaal voorzien zijn van airco. Een lekker zwembadje krijg je er zomaar bij. Verder vonden wij dit hotel erg schoon en perfect voor gezinnen, omdat er ook een grote tuin, met trampoline en andere speeltuigen is. Er zijn verschillende fijne plekjes om binnen en buiten te zitten (tip: neem een kamer met een terras!) en gewoon te genieten. Het restaurant serveert trouwens prima gerechten, erg handig! Een nachtje in Villa Rubcic kost €111 voor vier personen. Dit complex scoort een 8,7 op Booking.com.

Bij de ingang 2: Hotel Plitvice

accommodatie Plitvice

Het Plitvice Hotel ligt praktisch naast ingang 2 van het nationale park. Vanuit het hotel bereik je gemakkelijk de ingang van het park. Het klassieke hotel beschikt over 51 ruime en nette kamers. Hier overnachten kan vanaf 83 euro. Sommige kamers hebben zelfs een bad.

Bij de ingang 2: Sweet dreams

overnachten plitvice nationaal park

Dit is een appartement dat op maar 1 km van ingang 2 ligt! Je kan de auto dus bij het appartement laten staan en te voet naar de ingang, wel zo gemakkelijk! Je huurt een appartement, waar tot vier personen in kunnen verblijven, maar met twee personen kan ook. Prijzen zijn heel erg fijn: je boekt hier al vanaf €70 per nacht!

De bezienswaardigheden in het Plitvice park?

Het Plitvice Meren nationaal park zegt het zelf: het is bekend om haar prachtige meren. In totaal zijn er maar liefst 16, en ze worden ingedeeld in de Upper Lakes en de Lower Lakes.

1. De Bovenmeren van Plitvice Meren Nationaal Park

plitvice meren bezoeken kroatie
Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Deze groep met meren begint met Proscansko Lake, het hoogste meer en eindigt met Lake Kozjak, het laagst gelegen meer van de Upper Lakes. Het hoogteverschil tussen beide meren is zo’n 100 meter.

Hier bevinden zich de grootste meren van het park. Lake Kozjak is verbonden met het eerste van de Lower Lakes, Milanovac Lake.

2. De Benedenmeren van Plitvice Lakes, Kroatië

Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac en Novakovića Brod zijn de vier Lower Lakes of benedenmeren. Ze liggen in een spectaculaire kalkstenen kloof liggen. De kliffen aan de rand van de kloof zijn tot 40 meter hoog. Ook hebben er zich hier op verschillende plekken watervallen gevormd. Je kan de kliffen en watervallen bewonderen langs verschillende wandelpaden.

watervallen plitvice nationaal park
Afbeelding van Marija Korotaj via Pixabay

Er zijn een heel aantal watervallen te bewonderen bij de Plitvice-meren. De zes mooiste zijn:

 • Sastavci Waterfalls – één van de mooiste watervallen in het park
 • Veliki Slap Waterfall – de hoogste waterval in het park, met 78 meter hoogte, één van de meest bezochte plekken in het park
 • Veliki Prštavac Waterfall – nog een mooie waterval aan het Gradinsko Lake
 • Slapovi Milke Trnine – op de scheiding tussen Milanovac en Gavanovac Lake, een serie watervallen, genoemd naar een beroemde 19de eeuwse operazangeres
 • Milanovački Slap – een 10 meter hoge waterval op de grens tussen  Kozjak lake en Milanovacko lake
 • Galovački Buk – 16 meter hoge waterval in het midden van de Upper Lakes, vroeger veel groter en breder

Welke wandelroute kiezen?

Er zijn 7 verschillende wandelroutes in het Plitvice Meren Nationaal Park. Route K kan zowel van ingang 1 als 2 gevolgd worden en tellen wij hier als één route. Verder zijn bepaalde routes dezelfde, maar met een ander startpunt en dus ook een andere volgorde.

Wij raden route H aan aan ingang 2. Deze komt overeen met route C aan ingang 1, maar je gebruikt de vervoersmiddelen hier in omgekeerde volgorde. De route is een goede 9 km lang en neemt, door de vele stops, en de mogelijkheden om nog wandelpaden te nemen naast het gemarkeerde, 5 uren tot een volledige dag in beslag. Hieronder geef ik een overzicht.

Overzicht van de looproutes

 • Vanaf ingang 1 (Ulaz 1) kan je kiezen tussen 4 routes, gemarkeerd in het groen.

Route A: wandeling langs de lower lakes + Veliki Slap, afstand 3 km, 2 tot 3 uur wandelen
Route B: boottocht op het Kozjak meer + wandelen langs de lager gelegen meren + treintje, afstand 4 km, 3 tot 4 uur
Route C: wandelen langs lower + upper lakes + treintje + boottocht, afstand 8 km, 4 tot 5 uur wandelen
Route K: het volledige park al wandelend, afstand 18,3 km, 6 tot 8 uur

 • Vanaf ingang 2 (Ulaz 2) kan je kiezen tussen 4 routes, gemarkeerd in het oranje.

Route E: wandelen langs de hoger gelegen meren, treintje + boottocht, afstand 5 km, 2 tot 3 uur wandelen
Route F: identiek aan route B (met enkel ander startpunt) afstand 4,6 km, 3 tot 4 uur wandelen
Route H: identiek aan route C (met enkel ander startpunt) afstand 9 km, 4 tot 6 uur wandelen
Route K: het volledige park al wandelend, afstand 18,3 km, 6 tot 8 uur

Wat meebrengen bij je bezoek?

 • goede wandelschoenen of -sandalen
 • zonnecrème
 • zonnebril
 • voldoende water
 • hoofddeksel
 • lunchpakket, zodat je het park niet uit hoeft om te eten
 • Bij route K kunnen sommige stukken van het wandelpad soms onder water staan. Waterdichte schoenen zijn aangeraden.
 • geen kinderwagen, maar een draagzak; er zijn veel trappen en de paden zijn soms hobbelig
 • geen zwempak helaas; je mag niet zwemmen in de meren!

Tickets kopen

Sinds april 2019 is het verplicht om je tickets online te reserveren. Dit kan via de website van Viator of op de website van Plitvice Nationaal Park zelf, de kostprijs is hetzelfde. Wij hebben geboekt via Viator, en daarom leg ik ook dit systeem hieronder kort even uit. Via de website van het park zelf doorloop je echter helemaal hetzelfde proces, dus je kunt het onderstaande ook gebruiken als leidraad bij het boeken via de eigen website.

Hoe je tickets online boeken via Viator?

 • Je moet minimum 2 dagen voor je bezoek tickets kopen.
 • Na je online reservatie, krijg je een voucher in je mailbox. Deze print je uit en ruil je in aan het park, voor het effectieve toegangsticket.
 • Bij het online boeken moet je aangeven via welke ingang je het park zal bezoeken. Zoek dit dus tevoren goed uit! Enkel daar kan je je voucher inruilen op de dag van je bezoek.
 • Je moet tijdens de boeking ook datum en uur van aankomst selecteren. Let goed op: als je niet op het gekozen uur aanwezig bent, vervallen je tickets!
 • Je kan een voucher inruilen vanaf 30 minuten voor je gekozen uur van aankomst tot 1 uur na dit uur. Dit geeft je enigszins wat speelruimte. Als je dus om 9.00 hebt gereserveerd, kan je je ticket ophalen tussen 8.30 en 10.00.
 • Eénmaal je het park verlaten hebt, kan je niet met hetzelfde ticket terug opnieuw naar binnen. Vroeger was dit wel mogelijk, maar wegens de immense populariteit helaas niet langer.
 • Je kan ook een 2-daags ticket boeken. Daarbij betaal je gelukkig niet tweemaal de toegangsprijs, maar krijg je een fikse korting van 50% op de 2de dag. Daarbij mag je op dag 2 zelf kiezen op welk tijdstip je het park bezoekt.
 • In het hoogseizoen betaal je 4x zoveel als in het laagseizoen! Plitvice meren is één van de duurste attracties in Kroatië.

Wat met wachtrijen?

Hieronder een aantal tips om wachtrijen te vermijden. Ik geef ook alvast mee dat het online ticketing systeem ook als doel heeft om bezoekers te spreiden en ellenlange wachtrijen te vermijden, maar onderstaande tips kunnen echt geen kwaad!

 • Plan je bezoek zéér vroeg. Ik heb al vernoemd dat de Plitvice meren de topattractie van Kroatië vormen. Zeker in juli en augustus kan het druk zijn. De drukste momenten vallen tussen 10u en 17u. Je kan in die maanden het park al in vanaf 7.00 ‘s morgens. Wij raden aan om vroeg op te staan, zodat je om 8.00 in het park bent, voor de tourbussen arriveren.
 • Ga het park binnen langs ingang 2 (Ulaz 2). Aan ingang 2 zijn de wachtrijen meestal korter dan aan de hoofdingang. Wel even opletten dat ingang 2 niet het hele jaar door open is, maar gesloten is van oktober tot maart.
 • Boek een hotel in de buurt. Dit deden wij ook, en we kunnen het enkel aanraden! Zo ben je ook in de mogelijkheid om vroeg het park binnen te komen, best voor 8.00.

Hoeveel kost een bezoek?

We hebben het hierboven al vernoemd: de kostprijs van de tickets varieert per maand! In het hoogseizoen zijn ze maar liefst 4x duurder, en wij waren voor vier personen in augustus maar liefst €112 kwijt, voor vier dagtickets.

De algemene toegangsprijzen en tickets in Kroatië liggen ver onder het prijsniveau van de Plitvice-meren; dit was de duurste toegangsprijs, die wij gedurende deze reis hebben moeten betalen. De activiteiten, zoals zeekajakken en dolfijnen spotten, niet meegerekend uiteraard. Maar ook deze waren niet eens veel duurder (zo’n €120 voor vier personen). We willen je hier vooral even bewust van maken, maar bevelen een bezoek echt wel aan: de werkelijkheid is minimaal even mooi als de foto’s 🙂

Hier een overzicht.

Volwassenen – toegangsprijs dagticket 2021:

 • jan-feb-maa-nov-dec: 80 HRK of €10.80
 • mei-okt: 180 HRK of €24.15
 • jun-jul-aug-sep: 300 HRK of €40

Kinderen – toegangsprijs dagticket 2021:

Kinderen in de leeftijd van 7 tot 18 jaar. Onder de 7 jaar mag je gratis binnen.

 • jan-feb-maa-nov-dec: 35 HRK of €4.70
 • mei-okt: 50 HRK of €7
 • jun-jul-aug-sep: 120 HRK of €16

Ben je student? Dan gelden nog andere tarieven. Check ze hier!

Daarnaast zijn er ook nog de 2-daagse tickets, maar eigenlijk kan je het park prima bezoeken in één dag, met route H! Dit is dus niet nodig.

Tips Plitvice-meren

Afbeelding van Lioba Belage via Pixabay

Dit waren mijn tips voor een succesvol bezoek aan de Plitvice-meren. Ga jij binnenkort ook een rondreis maken door Kroatië, en staat deze bestemming ook hoog op jouw lijstje? Met je eigen auto kan je een prachtige rondreis maken in Istrië én eilandhoppen in drie weken, waarbij je ook de Plitvice-meren bezoekt. Met deze tips hoop ik alvast dat ik jou voldoende info heb gegeven voor een geslaagd bezoek!

Lees al onze artikelen over Kroatië!

Heb jij na het lezen nog vragen, of merk jij op dat er bij jouw bezoek toch dingen waren veranderd? Laat hieronder zeker een berichtje.

Have fun en reis je vrij,
Chris

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Chris, Booking.com & Pixabay

Chris Donkers

Sinds we kinderen hebben, is het reisplezier alleen maar toegenomen. Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Het liefste ga ik voor een bijzondere, authentieke bestemming! Graag wil ik mijn reistips met je delen, omdat we elke keer opnieuw bewijzen dat reizen niet hoeft te stoppen als je kinderen hebt!

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Wat is voor invaliden de beste / mooiste route te gaan en het dichtst bijliggende hotel….wat is voor minder validen de beste ervaring?

  Mm rang

  Beantwoorden
  • Beste Marianne,

   Wat is minder valide? Mij lijkt het park niet geschikt voor mensen met een rolstoel bijvoorbeeld. Veel hoogte verschil, hoten vlonders en ook trappen etc. Dit staat op de website van het park: Bij de ingangen van het Park kunnen de medewerkers van het infokantoor een route voorstellen die het gemakkelijkst is voor een persoon in een rolstoel of een persoon met meer mobiliteit, omdat helaas niet alle paden en paden toegankelijk zijn voor mensen met een handicap.

   Qua hotel zou ik kiezen voor een hotel met gratis parking en dat je eventueel de minder mobiele persoon naar een ingang brengt?
   Dit hotel ligt het dichtste bij.

   Groeten,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Complimenten voor de tips. Dankjewel.

  Sharita

  Beantwoorden
  • Hoi Sharita, dankjewel. Hopelijk heb je er iets aan bij je bezoek!
   Groetjes en reisjevrij

   Chris Donkers

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *