Pompeii bezoeken: handige tips, tickets en gids

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Ruïnes van Pompeii bezoeken: handige tips om vooraf te weten

Als je het Colosseum in Rome indrukwekkend vond om te bezoeken, dan moet je zeker eens naar Pompeii gaan. De opgravingen van de Romeinse stad Pompeii geven je de mogelijkheid om letterlijk in de voetsporen van de oude Romeinen te treden en een diepgaand inzicht te krijgen in hun levens, gebruiken en cultuur. Pompeii is absoluut de moeite waard om te bezoeken, zeker als je in Napels of langs de Amalfikust verblijft. In dit reisblog geef ik je mijn beste tips voor je bezoek aan Pompeii, met informatie over hoe je de ruïnes het beste kan verkennen, welke bezienswaardigheden je absoluut niet mag missen en handige suggesties om het meeste uit je ervaring in deze historische stad te halen.

Wat maakt Pompeii zo bijzonder?

waarom pompeii bezoeken
Op de achtergrond de slapende Vesuvius vulkaan

Pompeii werd gesticht in de 7e eeuw voor Christus en groeide uit tot een bloeiende stad tijdens het Romeinse Rijk. Het was ooit een welvarende stad vol leven. Door de straten klonken de geluiden van rinkelende munten, ezels met karren vol goederen en handelaren die luidkeels hun waren aanprezen.

In het jaar 79 na Christus werd het leven van naar schatting 20.000 inwoners, in enkele seconden weggenomen en de stad verwoest door de uitbarsting van de Vesuvius vulkaan. Deze catastrofale uitbarsting zorgde ervoor dat de stad bedolven lag onder een dikke laag hete as, stenen en puin. Eeuwenlang lag Pompeii onder een laag as van 6 tot 7 meter, totdat de eerste overblijfselen in de 16e eeuw per toeval werden ontdekt. Pas in de 18e eeuw zijn ze begonnen met uitgebreide archeologische opgravingen en reconstructie. Deze opgravingen hebben Pompeii tot een van ’s werelds belangrijkste archeologische vindplaatsen gemaakt, ook omdat de stad zo goed in tact is gebleven. Pompeii staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is nu te bezoeken.

Hoe kom je bij Pompeii?

hoe kom je bij pompeii
Vroeger hadden de straten geen namen, maar symbolen

Pompeii is een toeristische trekpleister in de regio Campania en is daardoor heel goed te bereiken vanuit allerlei hoeken in Italië. De ruïne stad ligt op zo’n 20 km van de stad Napels. Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die direct op Napels vliegen. Vanuit Amsterdam: Easyjet en Transavia. Vanuit Eindhoven kun je met Ryanair en ook vanuit diverse luchthavens in België en Duitsland kun je naar Napels vliegen. Wij vlogen in het hoogseizoen (augustus) voor €195 retour naar Napels. De vliegreis duurt nog geen 2,5 uur.

Vanuit Napels

Direct bij de ingang van Pompeii ligt het treinstation, halte: Pompei Scavi Villa Dei Misteri. Vanuit Napels reis je binnen 40 minuten naar Pompeii en een kaartje kost maar €4. Treinen rijden meerdere malen per uur. Er zijn ook diverse bussen die pendelen tussen Napels en Pompeii, maar deze optie is iets duurder dan de trein. Wil je direct vanuit de luchthaven van Napels naar Pompeii reizen? De luchthaven zelf heeft geen treinstation, dus zodra je vlucht is geland, moet je de borden volgen voor de Alibus Shuttle en een enkeltje van €5 kopen. Vanuit hier word je dan naar het treinstation gebracht. Natuurlijk kun je ook met de auto naar Pompeii rijden. Er zijn diverse parkeerplaatsen rondom de site. Nog een optie is om een georganiseerde tour te boeken vanuit Napels.

Vanuit Salerno

Ook vanuit Salerno is Pompeii makkelijk te bereiken. De trein vanuit Salerno arriveert niet bij de ruïnes, maar in het centrum van ‘de nieuwe stad’ Pompeii. Vanuit hier is het nog zo’n 10 minuten lopen naar de ruïnes van Pompeii. Je bent zo’n 40 minuten onderweg en een kaartje kost nog geen €3. Ook vanuit Salerno zijn er mogelijkheden om met de bus te reizen of een georganiseerde tour te boeken naar Pompeii en de Vesuvius vulkaan.

Vanuit de kust van Sorrento of Amalfi

Zelf verbleven wij in Vico Equense en zijn wij met onze huurauto naar Pompeii gereden. Een rit van zo’n 30 minuten. Vanuit Sorrento rijdt de trein via diverse kustplaatsjes via Pompeii naar Napels. Verblijf je in een dorpje aan de Amalfikust, dan kun je het beste per bus reizen of een georganiseerde tour boeken. Enkel Salerno en Sorrento hebben een treinstation, dus daar moet je dan eerst heen.

Parkeren bij Pompeii

Rondom de ruïnes zijn verschillende parkeerplaatsen te vinden. Je betaalt zo’n €3 per uur voor je auto. Grotere voertuigen betalen iets meer. De parkeerplaatsen liggen op loopafstand van de ingang. WIj parkeerden bij Parking Zeus. Onze gids adviseerde om te parkeren bij Camping Spartacus, dichtbij een rustigere ingang van Pompeii.

Wat is er te zien in Pompeii?

Pas toen ik er was werd ik me bewust van de grootte van Pompeii. Het is geen bezienswaardigheid, het is een complete stad. De hele opgravingssite bestaat uit zo’n 66 hectare waarvan er 44 hectare zijn uitgegraven. Het is geweldig om door deze stad – waar je ruim 2000 jaar terug de tijd in gaat – te lopen. Wat is er allemaal te zien?

Het forum

forum pompeii
pompeii bezienswaardigheden

Het forum is het centrale plein in het centrum van de oude stad. Het plein wordt omringd met belangrijke gebouwen zoals het gerechtsgebouw, verkiezingsgebouw, enkele tempels en marktkramen. Op de achtergrond van het plein zie je de Vesuvius. Ook vind je hier een opslagplaats met een hele verzameling aan teruggevonden voorwerpen zoals kruiken, potten, zuilen etc.

Het amfitheater en het Grieks theater

amfitheater pompeii
Teatro Grande

In de stad vind je twee theaters: het amfitheater en het Griekse theater (Teatro Grande). Het amfitheater van Pompeii is het oudste bekende Romeinse amfitheater. Hier werden de bloederige gevechten van gladiatoren en andere spectaculaire evenementen gehouden, waarbij het publiek de spanning van het oude Romeinse amusementsleven kon ervaren. Het Griekse theater is anders dan het amfitheater en was meer een podium voor artiesten en toneel. Hier werden voorstellingen gehouden en geen gevechten.

Het bordeel

het bordeel
bordeel pompeii
Casa dei Vettii slaapkamer

De populairste bezienswaardigheid van Pompeii is wellicht het bordeel… Ook vroeger waren er al meisjes van plezier en Pompeii had heel veel bordelen. Er is er slechts ééntje open om te bezichtigen en hier staat dan ook vaak een rij van 30 minuten. Alle toeristen willen graag de kamertjes zien waar hét gebeurde en de erotische fresco’s aan de muren zijn origineel.

Leuk om te weten is dat vergelijkbare erotische fresco’s ook zijn terug te vinden in de huizen van de welvarende Romeinen. In ‘Casa dei Vettii’ kun je bijvoorbeeld ook deze fresco’s zien.

De winkels, woonhuizen en badhuizen

romeinse bakker
het badhuis romeinen
Bij de bakker en in het badhuis

Wanneer je door de straten van Pompeii loopt, dan ga je dus 2000 jaar terug de tijd in. Hoe bijzonder is dat! Sommige gebouwen zijn goed bewaard gebleven. De lokale bakker op elke hoek, restaurants, winkels, badhuizen en woonhuizen. Elk gebouw heeft een eigen verhaal en het is bijzonder interessant om te horen wat de Romeinen eeuwen geleden al allemaal wisten en gemaakt hadden.

Het museum

museum pompeii
wat zien pompeii

In de coronatijd is er een klein museum geopend: Antiquarium van Pompeii. Het is een permanente tentoonstelling van vondsten die de geschiedenis van Pompeii vertellen. Het dient als een introductie voor het bezoek aan de ruïnes. Je vindt hier verschillende gebruiksvoorwerpen, een bed dat nog bijna helemaal in tact is, en ook versteende mensen die vrij recent (2020) zijn gevonden.

Er wordt al meer dan 200 jaar gegraven in Pompeii en elk jaar doen archeologen wel een nieuwe ontdekking en worden gebouwen gerestaureerd. 

Ooo en niet te vergeten… je ziet heel veel piemels. Van heel klein tot heel groot.

wat is er allemaal te zien
restaurantje ruines

Heb je een gids nodig in Pompeii?

Absoluut! Ja, je hebt een gids nodig. Zonder gids loop je er maar wat rond en mis je de verhalen die horen bij de overblijfselen. Wij kozen voor een Nederlandstalige privé gids en waren onwijs blij met deze keuze! Je bezoekt Pompeii meestal maar één keer in je leven en dan kun je het maar beter goed doen.

Vanuit Pompeii zelf kun je geen gids huren, dit regel je zelf. Er zijn verschillende mogelijkheden en kosten aan verbonden. Wij hebben even getwijfeld om voor een goedkopere gids te gaan (€50 p.p. incl. entree) maar dan loop je met een groep van 20 tot 30 personen. Bovendien vertelt de gids zijn of haar verhaal in het Engels in een microfoontje en heb je zelf een hoofdtelefoontje op zoals bij een audiogids.

gids pompeii
groep gids pompeii
Links zie je Jeanette, onze privé gids. Rechts een voorbeeld van een groep met gids…

Je kunt eventueel ook gebruik maken van een audiogids. Dit is goedkoper dan een ‘live’ gids in een groep, maar je moet dan zelf veel uitzoeken om de juiste route te lopen en de juiste bezienswaardigheden te zien.

Onze privé gids was Jeannette van Pompeii Tours en zij heeft ons op een hele leuke en interactieve manier rondgeleid. Superfijn om iemand te volgen, uitleg te krijgen zodat je zeker weet dat je niets belangrijks mist. In totaal betaalden wij €168 voor een tour van 2 uur.

Na elke rondleiding heb je zelf ook nog tijd om rond te lopen in Pompeii.

Praktische tips en informatie

Meer praktische tips voor het bezoeken van Pompeii en veel gestelde vragen.

Hoe lang heb je nodig in Pompeii?

Je hebt minimaal 2 tot 3 uur nodig om een goede indruk te krijgen van de stad. Onze rondleiding met privé gids duurde 2 uur en daarna hadden wij nog tijd om zelf door Pompeii te lopen. Tijdens de rondleiding zie je de belangrijkste bezienswaardigheden, maar zeker niet alles! Reken op minimaal 3 uur in de ruïnes zelf. Zonder gids heb je langer nodig omdat je de weg niet kent en veel zelf moet opzoeken en lezen over de bezienswaardigheden.

Wat is de beste tijd om Pompeii te bezoeken?

beste tijd pompeii bezoeken

Wij waren er op een woensdag eind augustus om 09.30u. De site gaat open om 09.00u en hoe vroeger je gaat hoe rustiger het is. Om 09.30u was het nog best rustig en konden we zelfs een paar foto’s maken zonder andere bezoekers er op! Echter na 10.00u werd het snel drukker, kwamen de grote groepen en stond er een wachtrij bij het bordeel.

Pompeii is van april t/m 31 oktober elke dag geopend van 09.00u t/m 19.00u en je kan om 17.30u op zijn laatst naar binnen. Buiten het seizoen gelden andere openingstijden.

Op dinsdagen zijn bepaalde bezienswaardigheden zoals het museum gesloten voor het publiek. In de weekenden is het doorgaans drukker dan doordeweeks. In de vroege ochtend en later op de middag is het rustiger. De grote groepen arriveren namelijk rond 10.00 uur.

Waar koop je tickets?

tickets kopen pompeii
audio tour pompeii
Om 12u was het veel drukker dan om 09.30u

Tickets koop je altijd via de officiële website of direct bij de ingang. Het entreetickets kost €19,- per persoon. Met dit ticket kun je gewoon naar binnen lopen en hoef je dus niet meer aan te sluiten in de rij bij de kassa! Online aan de kassa bij Pompeii kost het ticket altijd €19,-.

Er zijn online websites waar je in het Nederlands tickets kan kopen, dan kost het €24 of €25 per persoon. Dit is gewoon betrouwbaar, maar je betaalt dus iets meer voor hetzelfde ticket.

Andere pakketjes die je online kan kopen:

  • Entreetickets + audio gids: vanaf €32 per persoon. Indien je een kleiner budget hebt, is dit waarschijnlijk je beste optie om toch ‘met gids/uitleg’ door Pompeii te lopen. De audio is niet in het Nederlands! maar in het Engels, Duits of Frans. Let op, het entreeticket moet je nog gaan ophalen op vertoning van je voucher en de audio gids moet je weer aan een ander loket ophalen! Hier stonden erg veel mensen toen wij er waren, dus het kan zijn dat je even moet wachten.

  • Entreeticket + live gids in een groep: een ‘echte’ gids is geen overbodige luxe in Pompeii. Zij kennen de stad op hun duimpje en kunnen je veel details vertellen én je kan vragen stellen! Een ‘kleine groep’ bevat 20 tot 30 personen en is in de smalle straten van Pompeii niet zo klein. Bovendien spreekt de gids alsnog via een audio tot jou en is het een Engelstalige rondleiding. Je betaalt hier €50 p.p. voor en in mijn optiek is dit een betere optie dan een audio guide.

  • Nederlandstalige privé gids: Wij gingen voor deze optie en vonden het de beste keuze! Eén op één liepen wij met onze privé gids door Pompeii, weg van de menigte en een tour in onze moedertaal. Wij boekten bij Pompeiitours.nl en kregen gids Jeanette die ook de entreetickets voor ons kocht. De rondleiding was super interessant, duurde 2 uur en kostte €168 voor twee personen incl. entreetickets. Na de rondleiding mochten we in Pompeii blijven en konden we zelf nog wat rondlopen.

  • Tour naar Pompeii en Vesuvius: Tijdens deze tour vanuit Napels of Sorrento bezoek je zowel Pompeii als de vulkaan Vesuvius. Het is een populaire tour waarbij je eerst met gids Pompeii bezoekt en daarna de befaamde vulkaan bezoekt. Tijdens de tour sla je het grootste deel van de zware klim over, want een voertuig brengt je 1.000 meter omhoog de vulkaan op. Daar stap je uit en wandel je via een klim van ongeveer 30 minuten naar de rand van de krater.

Drie ingangen

ingang ruines pompei
Piazza Esedra ingang-
Ingang Porta Marina en de rustige entree bij Piazza Esedra

Goed om te weten is dat Pompeii drie verschillende ingangen heeft. De hoofdingang Porta Marina en twee andere ingangen Piazza Anfiteatro en Piazza Esedra. Indien je gebruik wil maken van een audio guide, dan kun je het beste de ingang Porta Marina nemen! Dit is tevens de drukste ingang, ook het dichtst bij het treinstation. De ingang Piazza Anfiteatro wordt beschouwd als de beste ingang voor de beste highlights van Pompeii, omdat je direct naar het amfitheater, het forum en andere belangrijke plaatsen in Pompeii loopt. De ingang Piazza Esedra ligt op maar 7-8 minuutjes lopen van de hoofdingang en dit is een hele rustige ingang. Als je vooraf geen tickets hebt gekocht en snel naar binnen wilt, dan is dit de beste ingang.

Wat moet je meenemen?

Afhankelijk van het weer, kun je een paraplu meenemen (voor schaduw of bij regen), zonnebrandcreme, zonnebril / hoedje, voldoende water en eventueel iets te eten. Er is wel een restaurantje in Pompeii, maar vanwege personeelstekort is dit niet altijd geopend. Er is niet heel veel schaduw in Pompeii en het kan er behoorlijk warm worden. Doe goede schoenen aan, de wegen en paden zijn soms erg ongelijk. Neem jonge kinderen mee in een draagzak. Ik heb mensen met buggy’s gezien, maar eigelijk is Pompeii niet geschikt voor kinderwagens en mensen in een rolstoel. Echter is er wel een rolstoelvriendelijke route aangelegd in Pompeii, maar dan zie je uiteraard een beperkt deel.

Overnachten in Pompeii

Het is eigenlijk niet nodig om in Pompeii zelf, de nieuwe stad, te overnachten om de ruïnes vroeg te bezoeken. Zelf verbleven wij in Vico Equense, bij Vico di Mare. In Salerno verbleven wij bij B&B Portanova. Maar je bent dan toch wel 45 minuten aan het reizen in totaal. Als je ook graag de Vesuvius wilt beklimmen, dan is een overnachting in Pompeii wel fijn!

Mijn hotel tip: Pompeii Ruins De Charme B&B

overnachten pompeii

Deze leuke B&B ligt op een steenworp afstand van de ruïnes en op 23 km van de Vesuvius. De kamers zijn ruim en hebben een heerlijk bed. Je betaalt ongeveer €100 per nacht voor een luxe tweepersoonskamer met een Italiaans ontbijt. Er is een kleine parkeerplaats bij de accommodatie waar je de auto voor €10 per dag mag zetten. Andere gasten beoordelen deze B&B met een 9,3!

Dit waren mijn tips voor je bezoek aan Pompeii! Heb jij nog vragen? Laat het me weten in een reactie hieronder! 

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *