Alles over de rotsstad Prachovské Skály in Tsjechië

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Alles over de rotsstad Prachovské Skály in Tsjechië

De rotsstad Prachovské Skály is net als de andere rotssteden in Tsjechië een prachtig gebied met gigantische zandstenen rotsformaties waar je bovenop maar ook langsaf kunt wandelen en even kunt genieten op deze fantastische plek. De rotsstad Prachovské Skály was in 2021 een van de locaties van Wie is de Mol en staat ook wel bekend onder de naam Prachov rotsen. Het is niet alleen een bekend natuurgebied, maar ook nog eens een van de oudste natuurgebieden in Tsjechië. In dit blog lees je alles wat je moet weten over je bezoek aan de rotsstad Prachovské Skály dat je vindt in het Boheems Paradijs (Ceský Ráj in het Tsjechisch).

Net als vele andere rotsformaties zijn de Prachov rotsformaties miljoenen jaren geleden ontstaan door zandsteenvorming op de bodem van de oceaan. De gigantische rotsformaties zijn vervolgens gevormd door de erosie van o.a. wind en regen. Het eindresultaat is een fantastisch gebied van grillig gevormde rotsen, meters hoge rotspartijen, smalle doorgangen en adembenemende uitzichten.

Vanuit waar bezoek je de Prachov Rotsen?

De Prachov Rotsen vind je in het Boheems Paradijs op ongeveer een uur rijden van Praag. Het beste bezoek je de Prachov Rotsen vanuit Jičín (15 minuten rijden). Verblijf je in Turnov omdat je meerdere plekken in het Boheems Paradijs wilt bezoeken dan ben je ongeveer een half uur onderweg om bij de Prachov Rotsen te komen.

De Prachov Rotsen kun je vanaf twee plekken bezoeken. De hoofdentree is bij Parkoviště Prachovské skály – Turistická chata. De tweede entree is in Prachov ( parkeerplaats: Parkoviště) en gebruik je wanneer je het park met een kinderwagen wilt bezoeken.

De entree en het parkeren zijn beide 100 CZK (€ 4,-). Je kunt dit met de pin betalen, maar zorg voor de zekerheid voor voldoende contant geld.

Hotel tip Jičín: Grand Hotel Praha

Dit hotel ligt in de oude binnenstad van Jičín in een prachtig gerenoveerd art nouveau-gebouw. Dit hotel heeft een eigen restaurant, pub en wijnbar! De tweepersoonskamers zijn in een vergelijkbare art nouveau stijl ingericht en boek je al voor € 79,- per nacht. Dit hotel wordt met een 8,4 beoordeeld.

Hotel tip Jičín: Hotel reStart

Hotel reStart ligt net buiten het centrum van Jičín en is modern ingericht en voorzien van een eigen restaurant en kinderclub. Een tweepersoonskamer boek je voor zo’n € 115,- per nacht. Andere gasten beoordelen dit hotel met een 9,5!

De wandelingen

De Prachov Rotsen vind je in een relatief klein gebied. De wandelingen zijn kort waardoor je het gebied in een korte tijd kunt bezoeken. Je kunt kiezen tussen 3 verschillende wandelingen: geel, groen of blauw.

Kaart prachov Rotsen

De gele en groene route starten bij de hoofdingang, en de blauwe en vlakkere route start bij de entree in Prachov.

Gele route

Boheems Paradijs bezoeken
Prachovské Skály bezoeken

De gele route bezoek je vanuit de hoofdingang en is met 1,5 km de kortste route. Bij deze route loop je via diverse trappen en smalle doorgangen door de metershoge rotsformaties. Het schijnt dat op sommige plekken de doorgangen slechts 35 cm breed zijn. Via deze route kom je ook bij twee fantastische uitzichtpunten.

Groene route

Het startpunt van de groene route is ook bij de hoofdingang. Deze route van 3,5 km brengt je langs 9 uitkijkpunten waarvan er een aantal vlak bij elkaar liggen. Ook via deze route loop je langs en tussen de immens hoge rotsformaties van tientallen meters af en er zelfs doorheen via smalle trappetjes, maar ook door een bosrijke omgeving.

Blauwe route

Rotsstad Boheems Paradijs
Rotsstad Prachovské Skály

De blauwe route is speciaal ingericht om met een kinderwagen te doen. Deze route start niet bij de hoofdingang, maar bij de ingang in Prachov( parkeerplaats: Parkoviště). Vanuit hier volg je de korte route van zo’n 2 km die is aangeduid met een kinderwagen. Het pad is relatief breed en vlak met hier en daar wat bobbels. Via deze route kun je 3 uitzichtpunten bezichtigen, echter raden wij het niet aan om het laatste uitzichtpunt (pechova vyhlídka) met de kinderwagen te bezoeken.

Onze wandeling: De blauwe route

Wij kozen er deze keer voor om deze rotsstad met de kinderwagen te bezoeken. Op de website van Prachovské Skály stond nadrukkelijk aangegeven dat er een speciale route is uitgezet voor kinderwagens en dit moesten we natuurlijk even testen.

We starten netjes zoals ook op de website stond aangegeven bij de ingang in Prachov. De auto parkeerde we op de parkeerplaats Parkoviště voor 100 CZK (€ 4,-). De entree betaal je verderop en is ook 100 CZK (€ 4,-).

Bezienswaardigheden Prachov Rotsen

Het eerste deel van de route tot de kruising met de groene en gele route loopt door een bosrijke omgeving en kent weinig bezienswaardigheden. Het pad loopt hier op sommige plekken wat steiler omhoog. Vanaf de kruising met de groene en gele route kun je naar de twee best begaanbare uitzichtpunten lopen: Vyhlídka Ceského ráje en Vyhlídka Míru. Deze uitzichtpunten bezoek je ook wanneer je de gele route loopt.

Beide uitzichtpunten zijn met een stevige kinderwagen goed te bereiken. We moesten op sommige plekken de kinderwagen even tillen maar wij waren verbaasd dat we deze prachtige uitzichtpunten bijna moeiteloos met de kinderwagen konden bereiken.

Boheems-paradijs-bezienswaardigheden
Wandelen in Boheems Paradijs

Daarna liepen we verder richting het laatste uitzichtpunt van de blauwe route: Pechova vyhlídka, echter was dit pad op een gegeven moment te hobbelig en steil dat we zijn omgedraaid. Ik raad je dus ook niet aan om dit uitkijkpunt met de kinderwagen te bezoeken. Via dezelfde route loop je terug naar de parkeerplaats.

De Prachov rotsen met kinderen

Omdat de rotsen van Prachovské Skály in een relatief klein gebied liggen en de routes kort zijn, zijn deze rotsen ideaal om met kinderen te bezoeken. Zowel de groene als de gele route brengt je langs uitzichtpunten én geven de kids de mogelijkheid om te klimmen en klauteren op de smalle trappetjes die je door de metershoge rotsmuren loodsen. Welk kind wil dit nou niet ;).

Prachovské Skály bezienswaardigheden
Prachov-rotsen
Prachovské Skály highlights

De blauwe kinderwagen vriendelijke route heeft ons écht verbaasd! Ondanks de soms wat steile stukken kun je ook met de kinderwagen van de prachtige uitzichtpunten genieten. Let er wel op dat je met een stevige kinderwagen gaat! Is dit de enige rotsstad die je bezoekt dan is het wel zo leuk om door de smalle doorgangen tussen de gigantische rotsen te lopen. Op deze manier ervaar je de rotsstad toch op een andere manier! Reis je met een baby of kindje dat nog niet zo ver zelfstandig kan lopen dan is een draagzak toch aan te raden.

Praktische informatie over de Prachov Rotsen

  • Er zijn twee entree punten. De hoofdentree is bij Parkoviště Prachovské skály – Turistická chata. De tweede entree is in Prachov ( parkeerplaats: Parkoviště).
  • Parkeren en de entree zijn beide 100 CZK (€ 4,-). 
  • Je kunt de entree en het parkeergeld met een bankpas betalen, maar neem voor de zekerheid contant geld mee.
  • Reken zo’n 2 tot 4 uur voor je bezoek, afhankelijk van de route die je loopt.

Doen in de omgeving

Ons bezoek aan de rotsstad Prachovské skály was onderdeel van een rondreis door het Noorden van Tsjechië. Maar in de omgeving van de Prachov rotsen vind je nog meer moois, zoals de stad Jičín. Maar ook Malá Skála en haar omgeving waar je veel watersportactiviteiten kunt doen is de moeite waard. Heb je nog niet genoeg van de prachtige rotsformaties? Bezoek dan Hruboskalsko, een andere rotsstad in het Boheems Paradijs waar je ook de kastelen Hrubá Skála en Hrad Valdstejn vindt. Over kastelen gesproken, kasteel Trosky en kasteel Kost zijn ook de moeite waard om te bezoeken.

Wil jij meer weten over je bezoek aan de Prachov rotsen en deze omgeving, of ben je nieuwsgierig geworden naar wat Tsjechië je nog meer te bieden heeft? Laat gerust een reactie achter, want ik help je graag bij het plannen van jouw reis naar Tsjechië.

Have fun en reis je vrij ,
Esther

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Esther & Booking.com.
esther blogger reisjevrij

Esther Jacobs

Tijdens mijn eerste backpack reis in 2011 ben ik verliefd geworden op de overvloed aan natuur die de wereld ons te bieden heeft. Mooie kustlijnen, immense bergketens, parelwitte stranden, schitterende meren en ga zo maar door! Voor een reisje midden in de natuur mag je mij 's nachts best wakker maken. En weet je wat top is? Je hoeft niet eens ver weg om te genieten van al het moois dat de wereld te bieden heeft, want in Europa kun je ontzettend veel mooie plekjes vinden! Ik deel graag mijn reistips met jou! Lees je mee?

Meer over Esther Jacobs

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *