Queen’s Walk in Londen: highlights langs de Theems

De hoogtepunten van de Queen’s Walk

De Queen’s Walk is één van de leukste dingen die je kan doen als je naar Londen gaat. Het is een promenade langs de rivier de Theems die je langs heel wat bekende bezienswaardigheden brengt, zoals de Big Ben, St Paul’s Cathedral en Tower Bridge. Ook kom je enkele toeristische attracties tegen, zoals de London Eye en the London Dungeon. Daarnaast is het er supergezellig om rond te wandelen: je vindt overal gezellige restaurantjes, terrasjes en eetkraampjes. Vaak zie je ook straatartiesten aan het werk. In dit artikel vertel ik je alles over de Queen’s Walk!

Waar is de Queen’s Walk?

De Queen’s Walk loopt grotendeels langs zuidelijke oever van de Theems en brengt je voorbij een heleboel bekende attracties en uitzichtpunten. Het startpunt van de wandeling is Westminster Bridge. De officiële wandeling loopt helemaal tot aan Tower Bridge, een afstand van ongeveer 4,2 km. Dat lijkt niet zo heel ver, maar omdat er onderweg zoveel te zien en te doen is, is het een hele uitdaging om alles op één dag gedaan te krijgen. Daarom kan je de wandeling ook inkorten en je dag beeïndigen bij Millennium Bridge/St Paul’s Cathedral. Dan bedraagt de afstand 2,5 km (tot aan Millennium Bridge) of 3 km (als je doorloopt tot St Paul’s Cathedral). In dit artikel vind je beide opties!

Hoogtepunten Queen’s Walk

Op onderstaande kaart zie je alle belangrijke hoogtepunten langs de Queen’s Walk route. Deze worden verder in dit artikel toegelicht.

hoogtepunten Queen's Walk
de hoogtepunten langs de Queen’s Walk
  1. Big Ben
  2. Westminster Bridge
  3. Bridge Arch fotospot
  4. National Covid Memorial Wall
  5. Sea Life London
  6. Shrek’s Adventure
  7. London Dungeon
  8. London Eye
  9. Golden Jubilee Bridges
  10. Southbank Centre
  11. National Theatre
  12. Tate Modern
  13. Millennium Bridge
  14. St Paul’s Cathedral
  15. Shakespeare’s Globe
  16. London Bridge
  17. London Bridge Experience
  18. City Hall
  19. Tower Bridge

   Van Westminster Bridge tot Millennium Bridge

   Om de wandeling te starten, neem je de metro tot aan halte Westminster. Bij het buitenkomen zie je al meteen één van de bekendste highlights van Londen: de Big Ben! Steek Westminster Bridge over, de oudste brug over de Theems. Van op de brug heb je een goed uitzicht op het reuzenrad de London Eye.

   London Eye
   uitzicht op de London Eye vanop Westminster Bridge

   Eens over de brug moet je voor de Queen’s Walk linkaf gaan, maar aan de rechterkant van de brug zijn er twee interessante plekken die een ommetje waard zijn. Als je de trappen naar beneden loopt richting de doorgang onder de brug, krijg je het perfecte frame voor een leuke foto van de Big Ben en Houses of Parliament.

   Queen's Walk Big Ben

   Loop je nog een stukje verder, dan kom je bij de National COVID Memorial Wall, een indrukwekkende herdenkingsmuur voor de vele COVID slachtoffers.

   Covid memorial wall Londen
   Duizenden hartjes met boodschappen voor de slachtoffers van COVID in de UK

   Keer nu terug en loop onder Westminster Bridge door, je komt dan vanzelf op de eigenlijke Queen’s Walk (South Bank River Theems Path). Deze voetgangerspromenade loopt helemaal verder langs het water. Als eerste zie je het historische gebouw Old County Hall, waarin je twee bekende toeristische attracties vindt: the Londen SeaLife Aquarium en Shrek’s Adventure. Het SeaLife Aquarium is één van de grootste aquariums van Europa. Je kan hier duizenden vissen en zeedieren uit de hele wereld bewonderen, waaronder haaien, tropische vissen, schildpadden, krokodillen en pinguïns! Een ticket kost ongeveer 29€ voor een kind en 33€ voor een volwassene. Shrek’s Adventure is een gezinsvriendelijke, interactieve reis door de betoverende wereld van Shrek. Voor deze attractie betaal je 28€ per kind en 35€ per volwassene.

   Queen's Walk London SeaLife

   Iets verderop vind je nog een populaire attractie, The London Dungeon. Dit is misschien wel de meest griezelige attractie van heel Londen! Gedurende 1,5 uur word je meegenomen naar de gruwelijke geschiedenis van de stad, dit aan de hand van interactieve shows met live-acteurs en visuele effecten. Heel erg leuk maar niet geschikt voor angsthazen! Tickets kosten 32€ voor een kind en 39€ voor een volwassene.

   En dan sta je plots voor de London Eye! Dit reuzenrad brengt je tot op 135 meter hoogte, vanwaar je een waanzinnig mooi 360° uitzicht hebt op de stad. Wil je graag een ritje maken in dit beroemde reuzenrad, reserveer dan best op voorhand een ticket. Prijzen starten vanaf 34€.

   Tip: Reserveer je tickets voor een ritje op het einde van de dag, dan krijg je er hoog in de lucht nog een prachtig verlichte stad bovenop!

   uitzicht London Eye

   Wil je meerdere attracties combineren, bekijk dan zeker de verschillende Combo Tickets eens! Met zo’n ticket combineer je een toegangsticket voor meerdere populaire attracties en geniet je van een fikse korting.  Zo is er bijvoorbeeld de combo London Eye en Madame Tussauds (vanaf €70) of de combo London Dungeon en London Eye (vanaf €70).

   Vervolg je weg, voorbij de Jubilee Gardens tot je bij de Golden Jubilee Bridges komt. De voetgangersbruggen bevinden zich links en rechts van de Hungerford Railway bridge. Om de uitzichten van op de brug te zien, neem je de trappen (of de lift) naar boven, wandel je tot aan de overkant, steek je over en loop je zo via de andere kant terug tot je weer bij de Queen’s Walk bent.

   Vlak na de Jubilee Bridges kom je bij het Southbank Centre, het grootste kunstencentrum van de UK. Hier bevinden zich onder meer de Royal Festival Hall, de Queen Elizabeth Hall, de Purcell Room en de National Poetry Library. In deze omgeving barst het ook van de gezellige restaurantjes en pubs!

   Queens' Walk Londen
   Queen's walk uitzicht City of London
   uitzicht op de wolkenkrabbers van ’the City’

   Nadat je Waterloo Bridge bent gepasseerd, arriveer je bij het Royal National Theatre. In dit beroemde theater worden talloze soorten voorstellingen gehouden. Het gebouw zelf, dat zeer bijzonder is qua architectuur, wordt ’s avonds prachtig verlicht door een kunstzinnig tafereel van kleuren. Ook kan je hier een rondleiding achter de schermen doen met een gids. Je kan ook gewoon het gebouw binnenstappen, dat is gratis.

   National Theatre Londen

   Loop verder over het pad langs de rivier, onder de Blackfriars Bridge en de spoorwegbrug door. Vlak daarna kom je bij het Tate Modern, het wereldberoemde museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het museum is gevestigd is een voormalige energiecentrale en heeft dus een bijzondere industriële uitstraling. Een absolute aanrader om hier één of meerdere exposities te bezoeken! De toegang tot de vaste collecties van dit museum, waar werken van bekende kunstenaars zoals Picasso en Dali worden tentoongesteld, is helemaal gratis!

   Londen Tate Modern
   Tate Modern Londen
   in het Tate Modern museum

   Enkel al voor het uitzicht vanaf de bovenste verdieping is dit museum een bezoekje waard! Je hebt hier een fantastisch zicht op onder meer St. Paul’s Cathedral en de Shard.

   Tegenover het Tate Modern ligt de fotogenieke Millennium Bridge, een hangbrug met spectaculair uitzicht op de St Paul’s Cathedral. Als je deze prachtige kathedraal graag wil bezoeken, steek dan de voetgangersbrug helemaal over. Voor een toegangsticket (met audiogids) betaal je 29€. Je kan de Queen’s Walk hier beëindigen.

   Millennium Bridge London
   de fotogenieke Millennium Bridge en St Paul’s Cathedral

   Van Millennium Bridge tot Tower Bridge

   Iets voorbij de Millennium Bridge bevindt zich het Shakespeare’s Globe Theatre. Dit gebouw is een reconstructie van het originele openluchttheater waar toneelschrijver William Shakespeare veel van zijn beroemde toneelstukken voor het eerst opvoerde, zoals Romeo en Julia en Hamlet. The Globe organiseert klassieke en moderne interpretaties van Shakespeare’s werken en van gloednieuwe toneelstukken. Je kan er ook een tour met audiogids doen, of een rondleiding volgen met een gids.

   Shakespeare's Globe Theatre
   Shakespeare’s Globe Theatre

   Als je je weg vervolgt, doemt daar de bekende London Bridge op, die Southwark verbindt met de City of London. Dit is dan ook een drukke verkeersader in de stad. Hou je van wat spanning en griezelen? Dan vind je de London Bridge Experience vast erg leuk! Deze interactieve experience neemt je, in de gewelven van de brug, mee doorheen de griezelige geschiedenis van Londen. Daarna loop je nog door een spannend doolhof in de tombes van Londen. Opgelet: niet voor angsthazen, want live acteurs maken je tijdens deze tour continu aan het schrikken! Een ticket voor deze experience kost 26€.

   De Queen’s Walk loopt bijna op zijn einde. Eerst passeer je nog de City Hall. Door zijn bijzondere vorm wordt dit gebouw ook wel ‘The Onion’ (het ui) genoemd.

   City Hall Londen

   En dan als kers op de taart: de Tower Bridge, de iconische brug over de Theems met zijn twee herkenbare Victoriaanse torens die hoog boven het water uitrijzen. Een prachtig zicht! Niet voor niks is dit één van de bekendste trekpleisters van Londen. Je kan gewoon gratis over deze brug lopen, of je kan deze ook bezoeken. Tijdens een bezoek aan de Tower Bridge kom je meer te weten over de geschiedenis en bouw van de brug en kan je een kijkje nemen in de indrukwekkende Victoriaanse machinekamers die vroeger de brug aandreven. Vervolgens mag je de glazen loopbrug op, die 42 meter boven de rivier ligt! Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de Theems en de stad. Voor 15€ heb je al een toegangsticket.

   Queen's Walk Tower Bridge
   de iconische Tower Bridge

   Hier eindigt de Queen’s Walk. De dichtsbijzijnde metrohaltes zijn London Bridge en Tower Hill (brug oversteken, achter de Tower of London).

   Vervoer met de metro in Londen

   Het metrostelsel in Londen is heel uitgebreid en efficiënt. Als je per rit een apart kaartje zou kopen, lopen de kosten al snel hoog op. Daarom kan je beter een Oyster Card kopen en hier zelf het gewenste saldo opzetten. Je gebruikt deze kaart bij het in- en uitchecken en de kaart berekent automatisch het goedkoopste totale tarief voor alle ritten met het openbaar vervoer die je op één dag maakt. Handig en kostenbesparend dus! Je kan met de Oyster Card in alle zones van Londen reizen. Je koopt zo’n kaart ter plekke, in de metrostations bij de automaten of je kan deze eventueel op voorhand online bestellen.

   Waar overnachten in Londen?

   Londen bestaat uit veel verschillende wijken die elk hun eigen karakter en sfeer hebben. Als je enkele dagen naar Londen gaat, is de keuze voor een strategische locatie essentieel. Wij kozen voor een hotel in Oost-Londen, in het hippe Shoreditch. Andere leuke wijken om te verblijven zijn onder meer Covent Garden, Southwark, Notting Hill en Kensington.

   Mijn favoriete hotel: The Corner London City

   Ik verbleef zelf al meerdere keren in dit hotel en kan dit 100% aanbevelen! De ligging is perfect: rustig, om de hoek van het hippe Shoreditch en op amper 5 minuten wandelen van de metrostations Aldgate East en Aldgate. De inrichting van dit hotel is heel kleurrijk, hip en funky. In de grote loungeruimte/bar kan je lekker relaxen. In de kamer wordt je aandacht onmiddellijk getrokken door de grote foto achter het bed. Het concept van de kamers is gebaseerd op een cube: het bed en de badkamer bestaan uit één geheel. Daarnaast doet dit hotel ook enorm veel inspanningen op het vlak van duurzaamheid. De prijs-kwaliteitsverhouding is hier super! Je boekt hier al een tweepersoonskamer vanaf 136€, ontbijt optioneel bij te boeken.

   Meer lezen over Londen

   Ga jij ook naar Londen en heb je vragen? Stel ze gerust hieronder, ik help je graag verder!

   Have fun en reis je vrij ,
   Sabine

   Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

   Foto credits: Sabine, Unsplash, Pixabay, booking.com
   mama blogger reizen

   Sabine Vermuyten

   Verre reizen maken met mijn gezin is het liefste wat ik doe! Mijn motto ‘Travel is the only thing you buy that makes you richer’ zegt het helemaal: reiservaringen zorgen voor onvergetelijke herinneringen. Bij het uitstippelen van onze reizen zorg ik altijd voor een goede balans tussen zoveel mogelijk zien en doen en toch genoeg tijd hebben om van elke plek ten volle te kunnen genieten. Ik deel graag mijn tips met jou!

   Meer over Sabine Vermuyten

   Ervaringen & Vragen

   Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

   Geef een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *