Reis plannen naar Zuid-Afrika | Waar moet je aan denken

Hoe plan je de ideale reis naar Zuid-Afrika?

Staat Zuid-Afrika heel hoog op jouw bucketlist en heb je besloten om te gaan? Wat leuk! In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten om jouw reis naar Zuid-Afrika voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan de manier van reizen, de beste reistijd en natuurlijk de ideale route. Ook heel belangrijk: wat kost Zuid-Afrika eigenlijk? Ik geef je graag mijn tips over hoe je jouw reis naar Zuid-Afrika het beste kunt plannen.

Hoe kun je reizen door Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is een heel groot land met talloze hoogtepunten. Het is echt een roadtrip land omdat veel van de leuke activiteiten over het land verspreid zijn. Door de grote afstanden en goede wegen kiezen de meeste reizigers daarom voor een huurauto. Hier heb je de vrijheid om jouw ideale route te volgen. Een andere optie is de BazBuz. Deze backpackersoptie is een soort hop-on hop-off bus die rijdt tussen Johannesburg en Kaapstad. Hiertussen kun je in verschillende steden uitstappen. Een huurauto is niet goedkoop, maar ook de BazBuz is met een aanschaf van €350 best prijzig. Veel andere opties zijn er niet aangezien het openbaar vervoer netwerk niet goed is.

Safari in Zuid Afrika

Alleen of samen reizen?

Wil jij graag naar Zuid-Afrika, maar heb je niemand om mee samen reizen? Dan kun je ook alleen gaan! Alleen reizen is tegenwoordig heel populair. Het geeft veel vrijheid en staat garant om veel nieuwe mensen te leren kennen. Toch is Zuid-Afrika niet helemaal geschikt om écht alleen te reizen. Waar in Zuidoost-Azië een echte backpack cultuur heerst, is Zuid-Afrika echt een ander land. Hier vind je minder hostels en mist een goed openbaar vervoer netwerk om jezelf te verplaatsen. Zoals beschreven kiezen de meeste mensen voor een huurauto. In je eentje is dat natuurlijk minder gezellig en best prijzig. Tijdens een self-drive safari in bijvoorbeeld het Krugerpark, moet jij op de weg letten en kun je dus geen wildlife spotten. Bedenk daarom goed of dit is wat je voor ogen hebt.

Er is wel een goed alternatief: de jongeren groepsreis Zuid-Afrika van Sawadee. Hierin gaan jongvolwassenen – veelal van 22 tot 35 jaar – met elkaar het prachtige Zuid-Afrika ontdekken. Dit is een groepsreis met leeftijdsgenoten die allemaal naar hetzelfde op zoek zijn: een nieuw avontuur, nieuwe mensen leren kennen en een unieke ervaring samen beleven. Ook biedt het de veiligheid van in een groep reizen. Dat is voor Zuid-Afrika geen overbodige luxe, aangezien je alleen best kwetsbaar kunt zijn.

Soloreis door ZuidAfrika
Panoramaroute uitzicht Zuid Afrika

Is Zuid-Afrika veilig?

Wij krijgen vaker de vraag of Zuid-Afrika een veilig land is. Meerdere bloggers van Reisjevrij.nl hebben een rondreis door Zuid-Afrika gemaakt en iedereen geeft aan zich veilig te hebben gevoeld. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat wij wel rekening houden met bepaalde veiligheidsvoorschriften zoals: geen sieraderen, in het donker niet alleen over straat, geen waardevolle spullen in je auto achter laten etc. Wil je er tijdens een reis niet alleen voor staan, samen met je reismaatje? Kies dan voor een groepsreis voor jongvolwassenen.

Beste reistijd in Zuid-Afrika

Het hele jaar door kun je door Zuid-Afrika reizen. De temperaturen zijn altijd goed, het is vrijwel altijd zonnig en boven de 20 graden. De seizoenen in Zuid-Afrika zijn omgekeerd van die in Nederland: in onze zomer is het daar winter en vice versa!

December t/m februari: Afrikaanse zomer

 • De heetste periode: hierin kan het boven de 30 graden worden
 • De prachtige natuur staat in bloei! Nadeel is dat de dieren zich beter kunnen verstoppen
 • Spot veel jonge dieren die geboren zijn in de lente

Maart t/m mei: Afrikaanse herfst

 • Laagseizoen in Zuid-Afrika en een goede tijd om te reizen
 • Temperaturen tussen 20 en 25 graden. Ideale tijd voor safari’s
 • Buiten het hoogseizoen en daardoor minder druk

Juni t/m augustus: Afrikaanse winter

 • Koudste periode met gemiddeld zo’n 20 graden overdag
 • Beste periode om dieren te spotten, omdat dieren niet hoeven te schuilen
 • Het is de drukste periode i.v.m. Europese zomervakantie

September t/m november: Afrikaanse lente

 • Fijne reisperiode met lekkere temperaturen, net als in de Afrikaanse herfst
 • Alles staat in bloei en is groen; prachtig periode voor o.a. de tuinroute!
 • Buiten het hoogseizoen en daardoor minder druk
Zuid-afrika plannen

Kies jouw reisduur en reisroute

Zuid-Afrika is een groot en afwisselend land waardoor je veel verschillende routes kunt kiezen. Veel hangt af van hoelang je de tijd hebt om te reizen. In twee weken kun je namelijk al heel veel zien, maar als je alle hoogtepunten wilt bezichtigen is vier weken echt aan te raden. 

Er zijn een aantal veel gekozen routes met bijbehorende reisduur. Hieronder staan de meest populaire reisroutes:

 • Mooiste safari & Kaapstad in 2,5 week. Start in Johannesburg en reis via het Krugerpark, Eswatini en St.-Lucia richting de Dolphin Coast. Hierin spot je de mooiste natuur! Sluit af in het veelzijdige Kaapstad.
 • Hoogtepunten van Zuid-Afrika in 3 weken. Start in Kaapstad en rij via de tuinroute richting Port Elizabeth. Dit is een prachtige kustroute! Vlieg door naar Durban en ontdek hier de mooiste safariparken en de Panoramaroute.
 • Kaapstad en de tuinroute in 2 weken. Heb je kort de tijd? Dan is dit een fantastische optie. Start in het prachtige Kaapstad en rij langs veelzijdige stops langs de kustroute. Hier vind je een mooie kustlijn, leuke wandelingen, wijngaarden en zelfs safariparken.
 • Mis niets van Zuid-Afrika in 4 weken. Deze reis lijkt erg op de ‘hoogtepunten in 3 weken’ route, maar voegt Drakensbergen toe. Dit prachtige natuurpark biedt fantastische uitzichten, mooie wandelingen en hier ontdek je de echte Zuid-Afrikaanse cultuur. Ideaal als je tijd zat hebt!

Geïnteresseerd in een groepsreis als soloreiziger? Dan heeft deze 22-35’ers reis een leuke route langs de mooiste safariparken en Kaapstad.

Kies je voor een verzorgde rondreis via een reisorganisatie zoals Sawadee? Dan kun je zorgeloos Zuid-Afrika ontdekken. Je hoeft niet meer na te denken over een reisplanning; Sawadee heeft jarenlange ervaring en regelt bezoek aan hoogtepunten, onbekende plekken die niet in een reisgids staan en bijzondere overnachtingen. Hoewel het programma in grote lijnen vastligt, zijn er ook veel momenten waarop je je eigen plan kunt trekken!

Zuid-Afrika roadtrip
Zuid-afrika ideale reisroute

Kosten – Hoe duur is Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is zeker geen duur land om te bereizen. Kosten voor eten, vervoer en tours zijn allemaal goed te betalen. Het is zeker niet zo goedkoop als Zuidoost-Azië, maar veel goedkoper dan hier in Nederland. Hier zijn voorbeelden van hoe duur Zuid-Afrika kan zijn:

 • Eten: Ontbijt en lunch kost gemiddeld €5 – €10 per persoon. Voor een diner betaal je tussen de €10 en €15, afhankelijk waar je gaat eten natuurlijk.
 • Drinken: Koffie en frisdrank kost zo’n €1,50. Voor een biertje betaal je gemiddeld €2 en een fles wijn in een restaurant kost tussen de €8 en €15.
 • Huurauto: Gemiddelde kost een huurauto €45 per dag inclusief verzekering.
 • Safari / Self drive: €50 per persoon
 • Vliegtickets: Vluchten naar Zuid-Afrika kosten gemiddeld €750 per persoon met een overstap. Ook kun je rechtstreeks naar Kaapstad of Johannesburg vliegen. Tickets zijn dan wel minimaal €900 per persoon.

Voor een reis van 2,5 tot 3 weken betaal je ongeveer €2750 per persoon (exclusief eten en drinken) wanneer je dit zelf boekt. Voor een reis van 4 weken betaal je al snel €3.500 (exclusief eten en drinken) per persoon.

Zuid-Afrika reistips

Reizen Zuid-Afrika

Ik hoop dat ik je heb weten inspireren om het prachtige Zuid-Afrika te ontdekken. Heb je nog vragen, opmerkingen of toevoegingen aan deze blog? Laat het vooral weten. Veel plezier in Zuid-Afrika!

Have fun en reis je vrij ,
Esmee

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Fotocredits: Sawadee en Esmee
Esmee noordermeer blog

Esmee Noordermeer

Buiten in de natuur, nieuwe plekken ontdekken en mooie herinneringen maken: dat is wat reizen voor mij het allerleukste maakt! Sinds 2017 reis ik samen met mijn vriend de hele wereld over. Van landen als Zuid-Afrika, Australië en Mexico tot Brazilië en de Emiraten; ieder land heeft iets unieks en onverwachts. Er staat nog zoveel op mijn lijstje! Ik neem je in mijn blogs graag mee in mijn liefde voor reizen!

Meer over Esmee Noordermeer

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *