Reisgids Etosha National Park: safari tips

Etosha National Park bezoeken: handige safari tips

Voor veel reizigers is een rondreis in Namibië niet compleet zonder een bezoek aan één van de beroemdste wildparken ter wereld: Etosha National Park. Het is de ideale plek om enkele dagen op safari te gaan en veel wildlife te spotten. In dit artikel vind je alle praktische tips voor je bezoek aan Etosha!

In dit artikel lees je alles over Etosha National Park:

Waarom naar Etosha National Park?

Etosha is één van de mooiste en grootste wildparken op het Afrikaanse continent. Het heeft een oppervlakte van meer dan 22.000 km²! Dit natuurpark met de enorme zoutpan waar het park haar naam aan ontleent – Etosha betekent ‘grote witte plaats’ – staat bekend om de enorme hoeveelheden wildlife die hier vertoeven. De ideale plek om dieren te spotten dus! En dit kan je dan ook nog eens helemaal op jezelf doen, want in het park mag je met je eigen huurauto op safari.  

neushoorn Etosha
luipaard Etosha
Met wat geluk kan je een aantal Big Five dieren spotten!

Etosha is de thuisbasis van 114 verschillende zoogdieren, ontelbaar veel vogelsoorten en reptielen. Vier van de vijf dieren van de ‘Big Five’ zijn hier ook te vinden: olifanten, leeuwen, luipaarden en neushoorns. Enkel de buffel, die veel water nodig heeft en daarom niet goed overleeft in het Namibische klimaat, ontbreekt in Etosha.

Hoe kom je er?

Etosha NP ligt in het noorden van Namibië. Bij ons stond dit park gepland op het einde van onze rondreis. Wij reisden van Windhoek eerst naar het zuiden (Kalahari en Sossusvlei), vervolgens naar Swakopmund aan de kust en daarna naar Spitzkoppen en Twyfelfontein. Via Outjo reden we zo naar het noorden, richting Etosha. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om andersom te rijden, dus van Windhoek (bijvoorbeeld via het Waterberg Plateau) eerst naar Etosha. Verder in dit artikel staat meer info over de verschillende ingangen van het park.

Beste reistijd

Je kunt Etosha National Park het hele jaar door bezoeken. Elk seizoen heeft zijn voor- en nadelen. De seizoenen in Namibië zijn tegenovergesteld aan die van ons. Wanneer het in Nederland/België zomer is, is het in Namibië dus winter en omgekeerd. De winter in Namibië is droog en nog steeds aangenaam warm. Wij waren er in juli en wij hadden temperaturen van rond de 25°C. In deze periode (mei-oktober) is de kans om de Big Five te zien net iets groter. Door de droogte zijn de bomen en struiken minder begroeid en zie je de dieren sneller. Ook is de kans groot dat je veel wild ziet bij de waterholes. In deze periode is het hoogseizoen in Namibië, dus meer toeristen en hogere prijzen.

Etosha wildebeest

In de periode november–april is het zomer. Het is veel warmer en er valt soms wat regen. Etosha is dan mooi groen, maar de dieren verschuilen zich wat vaker achter de begroeide struiken. In deze periode zijn er heel veel vogels in het park te spotten. In december worden veel jongen geboren! Superleuk om de nieuwkomers te zien. Vanaf eind december t/m medio januari is het zomervakantie in Namibië, dan is het ook overal wat drukker.

Ongeacht in welk seizoen je naar Etosha gaat, zorg wel dat je zo vroeg mogelijk op safari gaat! Dieren zijn in de ochtend vaak het actiefst, dus de kans dat je ze kan spotten, wordt dan een stuk groter.

Overnachten in Etosha NP of erbuiten?

Zowel in Etosha zelf als daarbuiten zijn er heel wat overnachtingsmogelijkheden. Het grote voordeel van verblijven in het park is dat je ’s ochtends vroeg, wanneer de dieren het actiefst zijn, al meteen op pad kan in het park en dat je ook na sluitingstijd nog wild kan spotten aan de waterholes bij je verblijfplaats. Overnachten in het park kan enkel in één van de zes restcamps, waar je de keuze hebt tussen lodges en campings. Op onderstaande kaartjes zie je waar deze restcamps precies gelegen zijn.

restcamps Etosha west
de restcamps in het oostelijk deel van Etosha (aangeduid in het roze)
restcamps Etosha west
de restcamps in het westelijk deel van Etosha (aangeduid in het roze)

Buiten de parkgrenzen zijn er ook heel wat overnachtingsmogelijkheden. Vaak zijn dit luxueuze en sfeervolle safarilodges met uitgebreide faciliteiten, waar je ook safari’s met gids kan boeken. Er zijn ook enkele goede campings vlakbij het park, die goedkoper zijn dan in het park zelf.

Toegangspoorten en openingstijden

Zoals je op bovenstaande kaartjes kan zien, heeft Etosha National Park verschillende toegangspoorten. Afhankelijk van hoe je reisroute eruit ziet, zal je een andere toegangspoort kiezen. Wij kwamen vanuit de regio rond Twyfelfontein, en sliepen de eerste nacht vlakbij Okaukuejo. Wij reden het park dan ook binnen via de zuidingang, de Anderson Gate. De twee daaropvolgende nachten verbleven we aan de oostkant van het park en namen we de Von Lindequest Gate.

 • Anderson Gate: deze ligt in het zuiden van het park en bereik je via de C38, via Outjo. Het dichtstbijzijnde rest camp in het park is Okaukuejo.
 • Von Lindequist Gate: deze ligt in het oosten van Etosha en bereik je via de B1, via Tsumeb. Het Namutoni rest camp ligt het dichtst bij deze ingang.  
 • Galton Gate: de zuid-westelijke toegangspoort van het park.
 • King Nehale Gate: in het noorden van het park, gelegen op 48 km van de weg naar Ondangwa.  

De openingstijden van het park zijn geen vaste tijden, maar hangen af van zonsopgang en zonsondergang. Informeer bij je accommodatie naar de precieze openingstijden tijdens de periode van jouw bezoek.

olifant Etosha

Entreeprijzen

Voor het bezoeken van Etosha National Park betaal je een park fee van $150 NAD (+/- 8€) per persoon van 16 jaar of ouder, plus een fee voor je wagen van $50 NAD (+/- 2,5€).

Wij vonden het op onze eerste dag een beetje onduidelijk waar we precies moesten betalen. Het zit zo: bij de toegangspoort moet je je identiteitsbewijs laten zien en wat papieren invullen en vervolgens krijg je je ‘permit’. Vervolgens rijd je door tot aan het dichtsbijzijnde restcamp. Daar is een gebouwtje met een balie, waar je binnen gaat met je permit en afrekent. 

Eten, drinken en tanken

De meeste restcamps hebben één of meerdere restaurants, met uitzondering van Olifantsrus. In de grote restcamps (Okaukuejo, Namutoni, Halali) kan je ook als dagbezoeker bij deze restaurants iets gaan eten of drinken. De grote restcamps hebben eveneens een klein benzinestation en een winkeltje. Hier kan je wat basisproducten kopen. Als je kampeert en zelf kookt, kan je best vooraf buiten het park de nodige inkopen doen, want de winkeltjes zijn niet bepaald goed uitgerust.

Check vooraf wat de regels zijn betreffende het in-en uitvoeren van vlees, eieren en dierlijke producten in Etosha. Deze regels zijn er om het welzijn van de dieren in en buiten het park te beschermen.

Hoe bezoek je Etosha NP?

Er zijn verschillende manieren om Etosha National Park te bezoeken:

 • Met je eigen huurauto
 • Met een georganiseerde dagtour
 • Met een game drive vanuit de restcamps in Etosha
 • Met een game drive vanuit je accommodatie buiten het park

Eigen huurauto

De leukste en beste manier om Etosha National Park te bezoeken is met je eigen auto. Ja, je kunt dus zelf door Etosha rijden! Een eigen huurauto geeft je veel vrijheid en je kunt van ’s ochtends vroeg tot de sluitingstijd op safari gaan.

giraffen Etosha

Georganiseerde dagtour

Je kan ook een dagsafari doen met een onafhankelijke touroperator. Samen met een ervaren ranger doe je een ochtend- of avondsafari in het park, in een open safari jeep. Deze tour doe je vanaf 95€ per persoon.

Game drive vanuit de restcamps

Wanneer je overnacht in één van de restcamps in het park, kan je daar ook safari’s (‘game drives’) boeken. Je gaat dan samen met een ervaren ranger op zoek naar wildlife, in het bijzonder de Big Five. Deze game drives hoef je niet op voorhand te reserveren en regel je dus gewoon ter plekke. Er worden verschillende soorten game drives aangeboden: er zijn ochtend, middag en avond safari’s (kostprijs: $650 NAD per persoon, +/- 33€) en ook nacht safari’s (kostprijs: $750 NAD per persoon, +/- 38€). Je kan deze in elk restcamp boeken met uitzondering van Olifantsrus.

Entreeprijzen en tours gaan meestal jaarlijks iets omhoog in prijs.

Game drive vanuit je accommodatie buiten het park

Bij de meeste accommodaties buiten het park kan je ook volledig georganiseerde game drives boeken. Afhankelijk van je gekozen accommodatie, moet je deze op voorhand boeken of kan je deze nog bij aankomst regelen.

Zelf rijden door het park

Zoals al gezegd is het écht een aanrader om zelf te rijden door Etosha National Park. Je kunt stoppen waar en wanneer jij wilt, en er is niets vetter dan zelf dieren te spotten!

rijden in Etosha
leeuw Etosha
De dieren komen soms wel héél dicht bij je wagen!

Hier een aantal tips en dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Je mag max. 60 km per uur rijden in het park.
 • Onze ervaring is dat je sowieso veel langzamer rijdt (eerder 30 km per uur) omdat er dieren kunnen oversteken en je de dieren beter kan spotten als je langzaam rijdt.
 • Houd afstand van je voorganger. In Etosha kan een auto zomaar bovenop de rem staan omdat hij (misschien) iets gezien heeft!
 • Je mag niet off-road rijden om bijvoorbeeld dichter bij de dieren te komen.
 • Je mag niet uit de auto stappen, behalve bij de restcamps. Zorg dus dat je alles wat je nodig hebt tijdens de dag, bij je hebt.
 • Bereken hoeveel tijd je nodig hebt om van de ingang of je restcamp tot je volgende overnachtingsplek te rijden. Onderschat de afstanden niet, je kan immers niet snel rijden en je stopt heel vaak.   
 • Zet de motor uit als je dichtbij de dieren staat.
 • Tank voordat je het park in rijdt, je auto vol. Bijna alle restcamps hebben overigens wel tankstations.
Etosha zoutpan
zoutpan Etosha
de eindeloze zoutpan

Vergeet zeker niet de Etosha zoutpan te bezoeken! Dit is zowat de enige plek in het park waar je je auto wel uit mag. Het is er dan ook nog eens prachtig! De uitgestrekte, witte zoutvlakte met de strakblauwe lucht erboven biedt een indrukwekkend zicht.

Dieren spotten, waar zitten ze?

Etosha National Park is supergroot en geen dierentuin. Waar de dieren precies zijn, kun je nooit op voorhand weten. Je moet een beetje geluk hebben. Sommige dieren lopen enkele kilometers per dag, andere zijn territoriaal en blijven altijd in een straal van x km.

Etosha waterhole

Neem vooral je tijd om door het park te rijden. Je vergroot je kansen op het zien van wildlife door langzaam van het ene kamp naar het andere te rijden en bij zoveel mogelijk waterholes te stoppen. De waterholes zijn populair bij alle dieren om te drinken, hier heb je dan ook de grootste kans om (veel) dieren te spotten. Je moet vaak wel wat geduld hebben. Wij kwamen een keer bij een waterhole waar eerst helemaal niks te zien was, maar na een tijdje wachten dook er plots een hele kudde olifanten op! Soms heb je ook gewoon pech en zie je geen dieren komen. Dan kan je beter een nieuwe kans wagen bij een andere waterhole.  

Etosha olifanten
Even wachten bij de waterhole en je geduld wordt beloond!

Bij aankomst kan je in het winkeltje in één van de restcamps een boekje kopen met alle dieren die in Etosha leven, mét foto’s. Super leuk om elk dier dat je gespot hebt, af te vinken op het lijstje! Ook handig om te weten welk soort vogel of antilope je nu precies gezien hebt 😉

Hierbij nog wat tips om veel wild te zien tijdens je ‘self-drive’:

 • Rijd niet te snel en let goed op andere auto’s (stoppen zij, dan hebben ze misschien iets gezien).
 • Hoe vooral ook de auto’s van de parkgidsen in de gaten. Zie je ergens een parkvoertuig stilstaan? Grote kans dat daar wild te zien is!
 • Vraag af en toe aan andere bestuurders of zij nog iets ‘spannends’ hebben gezien.
 • Check voor je op safari vertrekt het ‘sighting book’ bij de receptie van de restcamps. In dit boek schrijven andere reizigers op waar ze recent dieren hebben gezien.
 • Ga zo vroeg mogelijk op pad. In de uren vlak na zonsopgang en voor zonsondergang zijn de dieren het actiefst. Wildlife observeren na zonsondergang (=na sluitingstijd van het park), bij de verlichte waterholes in de restcamps, kan enkel als je in het park overnacht.
 • Kijk goed onder bomen en onder struiken, dieren (zoals leeuwen!) zoeken daar vaak de koelte op.
leeuwen Etosha

Malaria in Etosha

In Namibië komt malaria voor, vooral in het noordelijke deel bij de grens met Angola. In Etosha National Park is er een laag tot matig malaria-risico. Van november tot en met juni worden malariatabletten aanbevolen, in combinatie met anti-muggenmaatregelen. In de winterperiode (van juli tot oktober) volstaan anti-muggenmaatregelen.

Anti-muggenmaatregelen bestaan uit het dragen van kleding met lange mouwen en broekspijpen, het gebruik van insectenwerende middelen met minstens 30% DEET en het gebruik van een muskietennet.

Malariamuggen steken voornamelijk ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend.

Het beste maak je een afspraak bij een medisch reisspecialist voor persoonlijk malaria advies. Afhankelijk van jouw eigen gezondheid, reisroute en de periode waarin je reist, zal worden beoordeeld of het verstandig is om malariatabletten te slikken of niet.  

Wat neem je mee?

Als je op safari gaat en eventueel blijft overnachten in Etosha National Park, zijn er een aantal dingen die erg handig zijn om bij je te hebben:

 • Anti-muggenspray (producten met DEET die je van thuis meeneemt, of Peaceful Sleep dat je in Namibië kan aanschaffen)
 • Zonnecrème
 • Goede fotocamera (met krachtige zoomlens!)
 • Verrekijker, zo kan je ook vanop grotere afstanden de dieren goed zien!
 • Warme vest of jas voor tijdens de game drives

Plastic zakken zijn verboden in het park. Hou hier rekening mee voor je het park binnen rijdt.

Hopelijk heb je iets gehad aan mijn tips voor het bezoeken van Etosha National Park! Heb je nog vragen, laat hieronder dan een berichtje achter, ik help je graag verder.

Have fun en reis je vrij ,
Sabine

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Sabine & Pixabay
mama blogger reizen

Sabine Vermuyten

Verre reizen maken met mijn gezin is het liefste wat ik doe! Mijn motto ‘Travel is the only thing you buy that makes you richer’ zegt het helemaal: reiservaringen zorgen voor onvergetelijke herinneringen. Bij het uitstippelen van onze reizen zorg ik altijd voor een goede balans tussen zoveel mogelijk zien en doen en toch genoeg tijd hebben om van elke plek ten volle te kunnen genieten. Ik deel graag mijn tips met jou!

Meer over Sabine Vermuyten

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *