Krakau | Communisme Tour met Crazy Guides – Ervaringen

Communisme Tour door Nowa Huta: leuke tour in Krakau

Met ons gezin met twee tieners van 15 en 12 jaar, maakten wij een city-trip naar Krakau. Wat een leuke stad is dit! Wij hadden 4,5 dag de tijd en konden zo heel veel zien. Graag wilden wij een alternatieve tour maken, en meer te weten komen over de recente geschiedenis, die van het communisme. Ik kwam een wel heel leuke en originele website tegen, die meteen een glimlach op mijn gezicht toverde :). Snel was het beslist: we boekten een tour bij Crazy Guides om een beetje meer te leren over het dagelijkse leven in het communistische Polen, maar ook om FUN te beleven, want dat is ook deel van hun tours! Na de tour zijn wij het helemaal eens: wij zijn fan!

Wat is Crazy Guides?

Het idee om met de Crazy Guides te starten, is afkomstig van Crazy Mike en kwam er tegelijkertijd met de opkomst van Krakau als toeristen hot-spot. Krakau draait nu al een tijdje mee als één van de populairste city-trips in Oost-Europa. Daarbij draait het vooral om de prachtige binnenstad. Hier zijn dan ook -tig tours te maken. Daarnaast is ook Auschwitz-Birkenau een topbestemming. Elke toerist die Krakau aan doet, trekt ook wel een dagje uit voor deze aangrijpende plek.

Wat dikwijls vergeten wordt, is de meest recente geschiedenis van Polen. Na de Tweede Wereldoorlog tot 1989 zat Polen in de invloedssfeer van de communistische Sovjetunie. In Polen wist men bijna niks van het Westen en omgekeerd. De facto leefden we in Europa in twee gescheiden werelden. Als kind kan ik me dit nog goed herinneren.

Vroeger was Polen communistisch en was Europa verdeeld

De Crazy Guides zijn ontstaan vanuit de behoefte om te vertellen over het recente verleden en over het alledaagse leven van de mensen onder het communisme. Op die manier blijft dit recent stukje geschiedenis bewaard. Waarom dan ‘Crazy’? Omdat dit niet helemaal een ‘gewone’ tour is natuurlijk! Zo rijd je ook echt rond in een Trabantje of een ander voertuig uit de jaren ’80 uit Oost-Europa. Je gids zal je niet droogweg de geschiedenis van het communisme vertellen, je gaat ook echt naar de wijk Nowa Huta, een modelwijk, in de jaren ’50 opgetrokken in communistische stijl en aan de hand van tal van anekdotes en grappige verhalen, maak je kennis met het leven van alledag. De gidsen zijn veelal opgegroeid in deze wijk en vertellen met veel plezier over alle kattenkwaad dat ze hier uitstaken. Crazy Mike heeft een enthousiast gidsen-team ter beschikking, dat al even prettig gestoord is.

leuke excursie krakau
Een trabantje, geweldig krap!

Deze tour is leuk en uniek door drie dingen: je vervoer in een Trabantje (hilarische taferelen), je eigen Crazy Guide (believe me, deze is echt een beetje crazy), en het feit dat je Nowa Huta, een voormalige communistische wijk, verkent.

Verloop van onze tour

Wij boekten de Communism Tour door Nowa Huta en hieronder vertel ik je ietsje meer (maar niet alles uiteraard) over deze tour! In de ochtend is het zover; onze tour begint. Ons ontmoetingspunt is aan Hotel Ferreus in de Kopernika straat. Wij spraken af om 9.00 uur, maar omdat het enkel om jouw groepje en de gids gaat, kan je in overleg een uur vastleggen.

Onze gids was er al en het was helemaal niet moeilijk om hem te herkennen 🙂 Net zoals het niet moeilijk was om de jaren ’80 auto’s eruit te halen! De foto hieronder laat zien waarover ik spreek 😉

leuke tour krakau
You see what I mean 🙂

Je tour start dus met een gids die veelal in een jaren ’80 trainingspak (gemaakt in Oost-Europa, dus nepmerken) op je af wandelt, en je dingen ‘op de zwarte markt’ probeert aan te smeren. Onze gids sjouwde ook nog met een aantal zakken, vodka en ingelegde zure augurken. Onze tour begon dan ook met een glaasje vodka en een ingelegde augurk! Je bent hier niet toe verplicht, het hangt ervan af hoeveel zin je hebt om mee te gaan in het verhaal. Je gids past zich wonderwel aan aan de situatie.

Na deze gekkigheden stap je dus in je vervoermiddel, meestal een Trabant, waarbij de gids je naar Nowa Huta district rijdt. Wij pasten met zijn vijven niet comfortabel in een Trabant voor de verplaatsing, dus we namen plaats in een ‘van’. Op het einde van de tour hebben we wel een paar rondjes gereden in de Trabant, maar dan ter plekke, zonder dat we op de grote wegen moesten.

bezienswaardigheden krakau
De grootste staalfabriek ter wereld destijds…

In Nowa Huta maak je dan verschillende stops, terwijl je gids honderduit vertelt over het communisme en over het leven van de mensen in dit district. Hier stond ooit de grootste staalfabriek ter wereld en heel het district werkte letterlijk in deze fabriek. Welke stops je allemaal maakt? Dat gaan we je niet vertellen natuurlijk, doe deze tour gewoon zelf! Een typisch communistisch restaurant en een milky bar zijn echter al zeker een onderdeel 🙂

Daarnaast bewonder je natuurlijk ook de staalfabriek die aan zoveel mensen werk heeft gegeven. Aan de hand van deze stops krijg je echt een heel goed beeld van hoe het geweest moet zijn. Rond 13.00, na het Trabant-avontuur, werden we afgezet aan de Oude Stad, die we zo konden inwandelen.

excursie krakau

Bijkomende informatie over deze tour

Deze tour doe je enkel met je eigen groep, in ons geval een gezin van 4 personen + gids Tom in ons geval. Tom is als kind opgegroeid in deze wijk en kent deze dan ook door en door. Hij kon de meer serieuze verhalen dan ook doorspekken met zijn eigen kwajongensstreken! Een betere gids om zo’n tour te doen, is er niet.

communisme tour krakau
Met zijn twee kan je kiezen voor deze mini-auto!

Een Communistische tour kost vanaf €207 voor een groep van vier personen. Kostprijs is afhankelijk van de groepsgrootte en van het type tour wat je kiest. Je kan namelijk ook een kortere tour of een langere tour boeken. Wij zouden echter sowieso de Communistische tour aanraden of de langere versie, omdat je bij de kortere versie geen tijd hebt om echt uit te stappen, dit is eerder rijden langs de bezienswaardigheden. Onze gids was superflexibel: onze tour staat geafficheerd als 2,5 u, maar uiteindelijk waren wij 4 u weg, door ons eigen enthousiasme en dat van Tom.

Meer informatie over de tours prijzen vind je op de website van Crazy Guides. Als je wil, kan je hen via deze weg ook benaderen om een tour te boeken. Mike, de eigenaar, is heel responsief en het contact is heel erg prettig. Bekijk zeker ook de rest van hun aanbod: er zijn ook nog andere leuke tours te boeken!

Een echte aanrader!

leuke activiteit krakau
Wat was dit leuk!

Als je in Krakau bent, is een communistische tour met Crazy Guides een echte aanrader. Wij hebben dankzij Crazy Mike en Tom een leuke, en erg ‘crazy’ halve dag gehad. Wij deden deze tour met ons gezin, met twee tieners van 15 en 12 jaar. Voor ons was deze tour absoluut een meerwaarde tijdens onze city-trip. Wij hebben erg veel bijgeleerd tijdens deze tour over het communisme, maar zeker ook over hoe mensen die hebben beleefd. Daarnaast is dit gewoon zo’n fun-activiteit, die niet mag ontbreken op je lijstje!

Heb je nog vragen, laat dan hieronder een berichtje!

Meer lezen over Krakau?

Have fun en reis je vrij ,
Chris

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Graag dank ik Crazy Guides voor de samenwerking. Mijn mening over de ervaring en service in dit artikel zijn 100% van mezelf. Foto credits: Chris.
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *