Panama-Stad: wat te doen, tips en waar te overnachten

Hoogtepunten van Panama-Stad: Wat te doen en verblijf tips

De hoofdstad en de grootste stad van Panama. Een moderne stad aan de Pacifische oceaan met een prachtige skyline. Daarnaast heeft Panama-Stad ook een oud centrum, Casco Viejo. Naar mijn mening de leukste plek in Panama-Stad! Hier vind je leuke cafeetjes, kleurrijke huizen, restaurantjes en knusse straatjes. Het zakelijk centrum is het tegenovergestelde hiervan, dit zijn namelijk moderne gebouwen. Het is een wereldstad met tientallen wolkenkrabbers, máár ook veel groen. Ik ben niet een hele grote fan van Panama-Stad, vanwege de sfeer in de stad. Maar de stad is het zeker waard om een paar dagen te bezoeken! Hier mijn mini reisgids over Panama-Stad. Wat te doen in Panama-Stad, waar te overnachten en een aantal handige tips! Ik deel graag mijn ervaring met jullie!

TIP! Overnacht in Casco Viejo, het knusse koloniale centrum!

Leukste wijk van Panama-Stad Casco Viejo
Casco Viejo in Panama-Stad

Hoe kom je er?

Panama klinkt heel ver weg, maar het is dichterbij dan je denkt! Je vliegt namelijk in 11 uur rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Panama-stad. Retourtickets zijn te koop vanaf €500,00. Je bezoekt Panama-Stad waarschijnlijk in combinatie met andere plekken in Panama. Lees hier de hele reisroute over Panama.

Vanaf het vliegveld kan je een taxi nemen, deze rit duurt ongeveer 30 minuten. Ik zou adviseren om te verbinden met de airportwifi en een Uber te nemen naar jouw accommodatie. Je kan ook van tevoren een shuttle reserveren, daarmee heb je de zekerheid dat alles goed gaat.

Uiteraard kan je ook met het openbaar vervoer reizen, dat is wat goedkoper. Neem daarvoor de bus E489 naar ZP Metro Pedregal vanaf terminal 1, zone 6. Deze gaat elke 15 tot 30 minuten en duurt ongeveer 20 minuten. Je betaalt $0,25 cent voor het busritje. Vanaf het metrostation Pedregal kan je verder reizen naar de stad. Koop een metrokaartje en stap in de metro richting jouw accommodatie.

TIP! Plan je route via Google Maps, deze geeft in Panama-Stad goed de tijden en locaties van het openbaar vervoer aan.

Panama-Stad zakelijke centrum
Panama-Stad zakelijk centrum

Te doen in Panama-stad

De activiteiten in Panama-Stad zijn afwisselend. Ik heb hier een lijstje opgesteld met dingen die je kan doen in Panama-Stad.

1. Loop door het oude centrum, Casco-Viejo

Een gezellige, koloniale wijk in Panama-Stad. Er hangt een fijne, knusse sfeer door de smalle oude straten. Je vindt hier sfeervolle boutique hotels, gezellige pleinen en heerlijke restaurantjes. Daarnaast kan je hier hippe spots vinden om een lekker bakje koffie te drinken en een taartje te eten. In Casco Viejo zijn een aantal oude fotogenieke koloniale gebouwen zoals de kathedraal van Santa Maria la Antigua. In ‘de hoek’ van Casco Viejo vind je Plaza de Francia. Loop hier een rondje aan het eind van de middag om wat leuke souvenirs te scoren.

Casco Viejo leukste buurt Panama-Stad
Rooftopbar uitzicht Panama-Stad
Selina rooftopbar Panama-Stad-min

2. Bezoek een rooftopbar

Er zijn in Panama-Stad ontzettend veel indrukwekkende rooftopbars! In het oude centrum, boven op de koloniale gebouwen, vind je een aantal sfeervolle dakterrassen. Hier kan je gezellig een drankje drinken met uitzicht op de prachtige skyline. Ga je voor een avond met wat meer luxe, bezoek dan een rooftopbar op één van de wolkenkrabbers, met een uitzicht wat je altijd zult blijven herinneren!

Rooftopbar Panama-Stad uitzicht
Rooftopbar uitzicht

De leukste rooftopbars in Panama-Stad:

 • Selina hostel
 • LAZOTEA Restaurant & Rooftop
 • Tantalo
 • Numen Rooftop
 • CasaCasco
 • W Panama – Wet Deck
 • Trump Tower – Panaviera (aanrader met zonsondergang!)

3. Metropolitan Natural Park

Metropolitan natural park Panama-Stad uitzichtpunt
Uitzicht Metropolitan natural park

Net buiten de stad vind je het dit park. Het Metropolitan Natural Park is perfect voor een leuke wandeling. Of eigenlijk meer een kleine hike, het park bevindt zich namelijk op een heuvel. Het park is 232 hectare groot en er zijn verschillende wandelroutes. Zo zijn er kortere en langere routes uitgezet naar verschillende uitzichtpunten. De mooiste is ‘Mirador Cerro Cedro’, hier heb je 180 graden uitzicht op de skyline van Panama-Stad. De flora en fauna van het park zijn indrukwekkend! Het voelt aan als een soort regenwoud en als je geluk hebt kan je hier veel verschillende dieren spotten. Je hebt de kans om exotische vogels, luiaards, toekans, apen, schildpadden en leguanen te zien!   

Het Metropolitan Natural Park is elke dag geopend van 6:30 uur tot 16:30 uur en de entree is $4.

Metropolitan natural park wandelpad
Wandelroute Metropolitan natural park
Schildpadden Metropolitan natural park

4. Panamakanaal

Sluis van Panamakanaal
Sluis van het Panamakanaal

Als je aan Panama denkt, dan denk je al gauw aan het Panamakanaal. Het Panamakanaal is één van zeven wereldwonderen van de moderne wereld. Het kanaal loopt dwars door Panama en verbindt de Caribische zee met de Atlantische Oceaan. Het 82 km lange kanaal scheidt Noord- en Zuid-Amerika van elkaar. Sinds het openen van het kanaal in 1914 hoeven schepen niet meer om het continent heen te varen, wat een hoop tijd en geld scheelt. Het kanaal gebruikt een zeer groot sluizen systeem, met een hoogteverschil van 26 meter! Dit is opgesplitst in drie verschillende sluizen aan beide zijdes, zeer indrukwekkend! Achter het bouwen van het kanaal zit een bijzondere geschiedenis.

Een bezoekje aan het Panamakanaal behoort dan ook tot een must-do in Panama. Een goede plek hiervoor is het Miraflores bezoekerscentrum. Er is een klein museum over de geschiedenis en een observatiedeck. De grootste schepen gaan tussen 9 uur en 11 uur in de ochtend en tussen 2 uur en 5 uur in de middag door de sluizen. De entree voor het bezoekerscentrum is $15. Je kunt ook een tour boeken, waarbij je het kanaal bezoekt en een rondleiding krijgt door de stad.

Tip: Heb je meer tijd en vind je het leuk om op een boot te zijn. Voor privéjachten is het vereist om tenminste 5 man aan boord te hebben. Zij zijn dus vaak opzoek naar crew om het Panamakanaal te passeren. Loop een rondje in de haven en vraag even rond, grote kans dat je een paar dagen later kan meevaren!

Panamakanaal sluis bezoekerscentrum
Varen door het Panamakanaal
Groot schip door Panamakanaal

5. Amador Causeway

Deze weg is aangelegd om de vier eilanden Naos, Perico, Culebra en Flamenco te verbinden met Panama Stad én om het Panamakanaal te beschermen. Deze bijzondere autoweg met daarnaast een fietspad is net even anders dan de rest van de stad. Aan de ene kant van de weg heb je uitzicht op de skyline van Panama. Aan de andere kant kan je de Bridge of the Americas zien, die over het Panamakanaal heen gaat. In het midden van de weg staat het gekleurde Biomuseum en daar direct naast kan je fietsen huren. Een fietskarretje (daar kan je met twee personen in) kost $8 per uur en een mountainbike $3 per uur.

Amador Causeway uitzicht Panama-Stad
Uitzicht vanaf Amador Causeway

6. Shoppen in Albrook shoppingmall

Panama-Stad is een metropool waar je ook goed kunt shoppen. Er zijn verschillende winkelcentra te vinden, maar de grootste is Albrook shoppingmall. Deze bevindt zich rechtstreeks naast het grote busstation. In de enorme shoppingmall kan je je een hele dag vermaken. Van duurdere merken tot goedkopere winkels, alles is er te vinden. Je kunt ook een tripje boeken voor het vervoer naar de shoppingmall, dat kan je hier doen.

7. Maak een wandeling op de Cinta Costera

Panama-Stad is naar mijn mening niet de meeste fantastische stad, maar de stad krijgt een groot pluspunt doordat het aan het water ligt. De Panamese overheid heeft hier leuk op ingespeeld door een soort boulevard, de Cinsta Costera, langs het water te maken. Een uitgerekt park dat het water en de drukke stad met wolkenkrabbers van elkaar scheidt. De Cinsta Costera is perfect geschikt om vroeg in de ochtend of laat in de avond een stukje hard te lopen, of om een leuke wandeling te maken langs het water. Onderweg zijn er genoeg plekken waar je even een verkoelend drankje kan halen of kan uitrusten op een bankje.

Cinta Costera park Panama-Stad
Cinta Costera Panama-Stad

8. Vis haven

Aan het begin van de Cinta Costera zit een vishaven. Deze haven heeft nog een authentieke sfeer, doordat het haventje klein is er een lokale economie omheen hangt. Aan de haven zit namelijk een vismarkt. Hier kan je verse vis kopen of een geheel gerecht bestellen.

Lekker eten en drinken in Panama-Stad

 • Koffie en wat lekkers: Café Unido
 • Lunchen: Nomada Eatery
 • Cocktails met prachtig uitzicht: Tantalo
 • Rooftop van Selina: Tacos La Neta
 • Gezellig plein: Madre Pizza
Drankje drinken rooftopbar Panama-Stad
Drankje bij rooftopbar

Praktische tips Panama-Stad

 • Verplaats je met het openbaar vervoer of Uber.
 • Verblijf in het oude centrum, Casco Viejo.
 • Betaal met dollars of probeer te pinnen.
 • Vlieg op Panama-Stad als je Midden-Amerika wilt bezoeken, dat is goedkoop en rechtstreeks.
 • Boek van tevoren, het zit snel volgeboekt in het hoogseizoen.

Vervoer in Panama-Stad

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is bijzonder goed geregeld in Panama-Stad. Dit is de enige stad in Midden-Amerika met een metrostelsel. Je kunt een soort ov-chipkaart kopen bij een station en daar geld op zetten. Elk metroritje kost maar $0,35, de afstand maakt niet uit. Daarnaast rijden er bussen waarmee je met hetzelfde pasje kan ‘inchecken’. Ook rijden er bussen die niet rijden op een schema, hier betaal je contant de buschauffeur.

Taxi’s

Taxi’s zijn in veel landen in Midden-Amerika onbetrouwbaar en dat geldt ook voor Panama. De taxichauffeurs laten je veel te veel betalen en zijn niet altijd geregistreerd. Gelukkig werkt de Uber app heel goed in Panama-Stad. Koop een Panamees simkaartje voor je telefoon en bestel een Uber als je een taxi nodig hebt.

Drukke centrum Panama-Stad

Veiligheid in Panama-Stad

Pamama-Stad staat niet bekend als de meest veilige stad ter wereld. Je hoort verschillende verhalen en deze sluiten ook aan op de verschillende delen van de stad. Zo voelde ik mij in de oude stad, Casco Viejo, heel veilig. Dit komt doordat er veel politie op straat loopt vanwege de overheidsgebouwen. Net buiten Casco Viejo zijn armere wijken waar je liever niet wilt komen, vooral ’s avonds hangt hier een nare sfeer. Daarnaast heb je de wijken waar de wolkenkrabbers staan, het zakencentrum. Hier is het redelijke veilig op straat, maar er hangt niet een erg gezellige sfeer. Wil je ’s avonds nog de straat op, dan is het beter om in Casco Viejo te blijven. Als je in een ander deel verblijft is het raadzaam om een taxi te pakken.

Digital nomads in Panama-Stad

Panama-Stad is ook een redelijke populaire stad voor digital nomads. De wifi is er goed en er zijn een aantal goede werkplekken te vinden. Ik werkte zelf graag vanuit Nomada Eatery en Café Unido Casco Viejo. Daarnaast zijn er een paar coworkspaces, zoals in het Selina hostel en My Office Panama. Er is niet echt een ‘digital nomad community’, want iedereen leeft nogal op zichzelf in deze grote stad.

Koffie en werken bij Nomada eatery Panama-Stad
Goede Wi-Fi Panama-Stad bij Nomada Eatery

Sporten in Panama-Stad

In Panama-Stad zijn genoeg sportscholen te vinden, waar je ook een dagticket kan kopen. Daarnaast is de Cinta Costera perfect geschikt om hard te lopen. Op de Cinta Costera staan ook een aantal buitensport fitnessapparaten.

Waar overnachten in Panama-Stad?

Mijn advies is om in Casco Viejo te verblijven. Dit heeft twee grote voordelen; het is veilig én er is gezelligheid. De andere delen van de stad hebben minder sfeer.

Mijn keuze: Magnolia Inn hostel

Tijdens mijn reis ben ik een aantal keer teruggegaan naar Panama-Stad en ik kwam telkens weer in Magnolia Inn hostel terecht. Voor de backpacker de perfecte plek om te verblijven. Magnolia Inn hostel ligt in Casco Viejo, de gezellige wijk. Het is een luxe hostel met goede voorzieningen, de locatie is fijn en betaalbaar! Een bed in een gedeelde kamer heb je vanaf €15,00 per nacht.

Andere optie: Selina hostel Panama-Stad

Een iets duurdere hostel optie, maar wel een zeer gezellig en goed verzorgd hostel. Selina Casco Viejo heeft gedeelde kamers (vanaf €25,00 p.n.), maar er zijn ook privé kamers (vanaf €97,00 p.n.). Het letterlijke hoogtepunt van dit hostel is het dakterras, waar je je ogen uit kijkt. Met een zwembad, een prachtig uitzicht en gezellige borrels. Daarnaast heeft het hostel (op meerprijs) een coworkspace. Oh en natuurlijk niet onbelangrijk, ook Selina ligt in Casco Viejo.

Hotel optie: Best Western Plus Panama Zen Hotel

Een fijn hotel in het zakelijk centrum van Panama-Stad. Gelegen tussen de hoge wolkenkrabbers ligt dit uitstekende hotel. De kamers zijn luxe, schoon en de bedden liggen heerlijk! Er is een goed ontbijt  inbegrepen. Er is een prachtig dakterras met zwembad en bar! Een perfect hotel om rust te vinden in de drukke stad.  Je slaapt hier vanaf €74,00 per nacht.

Duurzame optie: Villa Palma Boutique Hotel

Ga je voor meer luxe maar vooral voor duurzaamheid? Dan is Villa Palma Boutique hotel perfect geschikt. Het ligt centraal gelegen in Casco Viejo en is van alle luxe voorzien. Het hotel heeft 5 sterren op booking.com en wordt beoordeel met een 9,5! Het hotel maakt deel uit van het programma ‘Duurzaam Reizen’ van booking.com. Dit betekent dat er belangrijke stappen zijn genomen om je verblijf duurzamer te maken. Een tweepersoonskamer heb je vanaf €144,00 per nacht.

Dit waren mijn tips voor Panama-Stad. Hopelijk heeft het je geïnspireerd. Heb je nog vragen? Ik wil ze met alle liefde beantwoorden. Laat hieronder een reactie onder!

Have fun en reis je vrij ,
Juliëtte

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Juliette spaaij blogger

Juliëtte Spaaij

De wereld is zoveel groter dan alleen Nederland, dus waarom in Nederland blijven? Ik ben gek op nieuwe culturen, plekken, natuur, zon en vooral alles dat met water te maken heeft. Reizen is voor mij ultieme vrijheid en elke dag is een nieuw feestje. Om deze ultieme vrijheid te ervaren heb ik mijn huis opgezegd, spullen verkocht en ben ik vertrokken. Ik ben voor onbepaalde tijd aan het reizen en deel met veel liefde al mijn tips!

Meer over Juliëtte Spaaij

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Panama-stad is echt zo’n fijne stad om te zijn. Overal natuur om je heen ondanks de grote stad. Wij verbleven ook in het Best Western Plus Panama Zen hotel, heel fijn hotel in een goede buurt. Wij vonden het Summit Rainforest & golf resort echt een heerlijk hotel. Ligt net buiten de stad, maar vanaf het hotel gaan gratis shuttles naar (onder andere) Albrook, Miraflores en Metropolitan park.

  Björn / Wildlifereizen

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *