Reizen in Sri Lanka met privé chauffeur | Ervaringen en tips

Privé chauffeur in Sri Lanka – onze ervaringen

Sri Lanka is dé reisbestemming van 2019 volgens de Lonely Planet. En wat hebben ze gelijk. Natuur, cultuur en bijzondere bezienswaardigheden wisselen zich af. Het land is mooi, gastvrij, niet te groot en daarom ideaal om te backpacken en te bereizen. Dit kun je op diverse manieren doen. Hieronder licht ik toe waarom reizen met een privé chauffeur zo ideaal is.

Hoe kom je er?

Vanuit Amsterdam gaan er rechtstreekse vluchten naar Colombo, deze kosten meestal rond de €800 en de vlucht duurt zo’n 11 uur. Goedkopere tickets zijn ook beschikbaar maar reken dan wel op een langere reistijd. In Sri Lanka is het 3,5 uur later dan in Nederland. Vliegtickets kun je boeken en vergelijken via Skyscanner.

zelf rijden sri lanka
Het verkeer in Sri Lanka

Reizen per privé chauffeur

Erg populair maar minder efficiënt is het reizen per openbaar vervoer. Er rijden veel bussen in Sri Lanka en diverse plekken zijn per trein bereikbaar. Reizen per openbaar vervoer kost je heel weinig geld maar het is zeker niet efficiënt. Vaak is je volgende bestemming alleen via andere plekken bereikbaar dan waar je vandaan komt, waardoor je gemakkelijk een halve tot een hele dag kwijt bent met reizen. Zelf auto rijden wordt afgeraden in Sri Lanka. Hoe kun je efficiënt het land bereizen zonder dure taxi’s te betalen? Dat is door gebruik te maken van een privé chauffeur. Sri Lanka is het land bij uitstek om te reizen met een chauffeur. Het mooie hiervan is dat je zelf niks hoeft te regelen en uit te zoeken. De chauffeur zorgt voor een fijne auto of een busje en staat de hele dag tot je beschikking. Hij reist als het ware met je mee en brengt je overal naartoe waar jij heen wilt gaan. Je zult denken dat dit heel duur is? Helemaal niet!

taxi sri lanka goedkoop
Wij samen met onze chauffeur

Kosten privé chauffeur & hoe werkt het?

Is dit duur? Het antwoord is NEE. De gemiddelde prijs van een privé chauffeur is €70,- per dag voor 2 personen. Ben je bijvoorbeeld met 4 personen? Dan betaal je €75,-. Dit betekent dat de prijs €18,75 per persoon per dag is. Daarvoor hoef je dus geen uren in een oncomfortabele bus te zitten. Wij hebben onze rondreis gemaakt met chauffeur Chaminda van SeeSriLankaTours en ik kan hem van harte aanbevelen.

De prijs van €70 – €75 per dag is voor een complete rondreis van minimaal 7 dagen. Wil je voor minder dagen een chauffeur? Of wil je een dagtrip maken? Ook dat kan. De prijs is dan op aanvraag en is afhankelijk van het aantal kilometers.

prive chauffeur sri lanka tips
Het luxe busje met airco!

Het busje van See Sri Lanka tours is geschikt voor maximaal 8 personen. Wij waren met 2 personen en hadden onze route van 14 dagen al vastgesteld. Wij hebben een prijs van €65,- per dag betaald in 2019. Noem bij het aanvragen van jouw reis bij SeeSriLankaTours mijn naam en je krijgt een korting van €5,- per dag!

Deze prijs is inclusief:

 • Comfortabel voertuig

Het busje is heerlijk comfortabel. Het is ruim en voorzien van airco. Er kunnen maximaal 8 personen in. De chauffeur zorgde er dagelijks voor dat het busje schoon was. Wanneer het busje vies was geworden, zowel van binnen als van buiten was dit de dag erna bij ophalen weer schoon.

 • Benzine

De chauffeur tankt wanneer dit nodig is en deze kosten zitten al bij de prijs inbegrepen. Wij hebben onze chauffeur niet zien tanken. Dit deed hij wanneer wij bij onze accommodaties verbleven. Dit gaat dus niet van je tijd af.

 • Tol

De weg van en naar de internationale luchthaven in Colombo is een tolweg. De chauffeur zal bij ophalen en afzetten op de luchthaven een aantal keer tol moeten betalen. Deze kosten zitten al bij de prijs inbegrepen.

 • Parkeergeld

Bij toeristische plekken zoals bijvoorbeeld Galle en de rotstempels van Dambulla wordt parkeergeld gevraagd. De chauffeur zal deze betalen en deze kosten zijn inbegrepen.

 • Onbeperkt aantal kilometers

Het maakt niet uit hoeveel kilometer je op een dag wilt gaan rijden. Wil je een kort stukje afleggen of veel kilometers gaan maken per dag? Geen probleem. De prijs blijft gelijk.

 • Eigen kosten chauffeur

De chauffeur maakt ook eigen kosten zoals maaltijden en accommodaties. Vaak bieden de door jou gekozen hotels gratis of goedkope kamers aan voor de chauffeurs. Mocht dit niet het geval zijn, dan is dat ook geen enkel probleem. De chauffeur weet zelf zijn plekken te vinden en gaat op zoek naar een accommodatie voor de nacht in de buurt. De kosten van zijn accommodaties zijn inbegrepen in jouw prijs. Ook kosten voor zijn maaltijden zijn inbegrepen. Voel je dus niet verplicht je chauffeur mee te laten lunchen of dineren als je nog onderweg bent. Dit is nergens voor nodig. Het mag natuurlijk wel, maar hij kan ook prima zelf zijn maaltijden verzorgen in de buurt van waar je zelf gaat eten.

 • Gids

Bij SeeSriLankaTours is je chauffeur tevens ook je gids. Onderweg vertelt hij over het land en stopt hij op plekken om je bijvoorbeeld fruitbomen of rijstvelden te laten zien (als je dit wil). Sri Lanka staat vol met tempels. Heb je hierin interesse? Dan weten de chauffeurs ook mooie stops op de toeristische routes. Wij vonden het echt heel leuk om met hem op pad te gaan en te leren over de geschiedenis onderweg.

 • Veilige bagageopslag

Een heel belangrijk punt is dat je bagage gedurende de dag ook veilig is. Twijfel je bijvoorbeeld om zelf te gaan rijden met een TukTuk? Bedenk dan goed waar je je bagage laat als jij een tempel aan het bezichtigen bent of een rots wil beklimmen. In de busjes van de chauffeurs is je bagage veilig!

 • Verzekeringen

Last but not least: Verzekeringen. SeeSriLankaTours heeft alle verzekeringen op zak die nodig zijn. Dit is niet vanzelfsprekend en vraag dit altijd na wanneer je een auto met chauffeur gaat boeken!

prive chauffeur sri lanka
Chaminda van SeeSriLanksTours

Je eigen route en accommodaties kiezen

Heb je je accommodaties zelf al vooraf geregeld? Dan brengt de chauffeur je aan het einde van de dag naar je geboekte accommodatie. Heb je dit nog niet geregeld? Ook geen probleem. Hij zal je ter plekke zelfs tips geven wat betreft accommodaties en je helpen met zoeken. Je kunt ook vooraf contact met SeeSriLankaTours opnemen en aangeven dat je nog geen accommodaties hebt geboekt. Ze kunnen dit dan in overleg met jou regelen. Dit geldt ook voor de route. Heb je zelf al een route uitgestippeld? Dan weet je al waar je heen gaat en zal je chauffeur zorg dragen dat je elke dag op de gewenste plekken komt en in de avond bij de juiste accommodatie bent. Heb je je route nog niet (helemaal) uitgestippeld? Dan kan de chauffeur prima tips geven en met je meedenken. Dit kan ter plekke of vooraf.

Kijk vooraf al eens op de Nederlandstalige pagina van hun website om alvast een route samen te stellen.

sri lanka olifanten zien
sri lanka rondreis 2 weken

Onze route

Wij reisden in juni 2019 door Sri Lanka met SeeSriLankaTours en hebben deze route gemaakt:

Dag 1: Colombo
Wij kwamen in de nacht aan op het vliegveld in Colombo. Wij hebben toen een taxi genomen naar ons hotel in Negombo omdat wij de chauffeur pas op dag 3 nodig hadden. Je kunt er ook voor kiezen om je te laten ophalen door de chauffeur. Omdat je per dag betaalt, is dit niet de goedkoopste optie.
Wij verbleven in het Camelot beach hotel.

Dag 2: Negombo
Vandaag hebben we een relaxdag gehad in ons hotel in Negombo. We hebben nog een leuke tour met een tuktuk gedaan langs de hoogtepunten van het dorpje. Lees hier meer over Negombo.

Dag 3: Negombo – Dambulla – Sigiriya – Habarana
Onze chauffeur Chaminda heeft ons in de ochtend opgepikt. We zijn eerst naar de gouden tempel in Dambulla gereden en vervolgens naar Sigiriya waar we de Pidurangala rock hebben beklommen. Uiteindelijk zijn we naar onze accommodatie in Habarana gegaan en hebben we overnacht in en boomhut! Wij verbleven in het Mutu Village treehouse resort.

Dag 4: Habarana – Polonnaruwa – Trincomalee
Vandaag hebben we in een halve dag het prachtige Polonnaruwa bezocht. Daarna zijn we naar ons strandhotel in Trincomalee gegaan en hebben we de rest van de dag kunnen zwemmen en relaxen. Wij verbleven in hotel Anantamaa. Lees hier meer over Polonnaruwa.

Dag 5: Trincomalee
Vandaag hebben we een relaxdag gehad in ons hotel in Trincomalee. Toch hebben we de chauffeur nodig gehad. We hadden hem gevraagd of hij ons naar Nilaveli Beach kon brengen omdat we Pigeon Island wilden bezoeken. Het fijne aan de chauffeur is dat hij dan dus ook tot je beschikking staat en je op die dag geen taxi hoeft te regelen. Lees hier meer over Trincomalee.

Dag 6: Trincomalee – Minneriya National Park – Habarana
Deze dag was bijzonder. We hebben een safari gemaakt in het Minneriya National Park en we zagen talloze olifanten! Daarna zijn we weer in de boomhut gaan slapen. Wij verbleven wederom in het Mutu Village treehouse resort. Lees hier meer over op safari gaan in Sri Lanka.

Dag 7: Habarana – Kandy
In de ochtend zijn we naar Kandy vertrokken en hier hebben we de hele dag van de stad genoten. Onze chauffeur woonde vlakbij deze stad en is de rest van de dag naar zijn eigen huis gegaan. Wij hebben hem vandaag niet meer nodig gehad maar als dit wel zo is, kun je hem bellen of Whatsappen, Heel fijn! Wij verbleven in het Kandy City Hotel by Earl’s. Lees hier meer over Kandy.

Dag 8: Kandy – Nuwara Eliya
In de ochtend zijn we vertrokken naar het prachtige Nuwara Eliya. Onderweg bezochten we mooie watervallen en theevelden op de route. Wij verbleven in The Ramp. Lees hier meer over Nuwara Eliya.

Dag 9: Nuwara Eliya – Ella per trein
Je zou denken dat je vandaag je chauffeur niet nodig hebt omdat je de treinreis gaat maken. Niets is minder waar. Je chauffeur brengt je naar het treinstation in Nuwara Eliya en zorgt zelfs voor gratis kaartjes! Wanneer je aankomt in Ella staat hij op het station weer op je te wachten om jou, en je bagage, naar je hotel te brengen. Ideaal! Je kunt je bagage in het busje van de chauffeur achterlaten. Zo hoef je niet met een backpack of koffer in de trein te zitten. Onze chauffeur heeft ons later ook nog naar het beginpunt van de hike naar Adam’s Peak gebracht. Wij verbleven in het Ella Flower Garden Resort. Lees hier meer over de treinreis.

Dag 10: Ella

Vandaag genoten we van een volle dag in Ella. Wij hebben de Ella rock beklommen en de rest van de dag genoten van de gezellige sfeer in Ella. Onze chauffeur heeft ons overal naartoe gebracht vandaag. Lees hier meer over Ella.

Ella – Udawalawe
Al na een korte rit stopten we bij prachtige watervallen. Daarna reden we door naar het Udawalawe Transit Home waar zieke olifantjes worden opgevangen. In de middag hebben we een safari gemaakt in het Udawalawe National Park en zijn we naar onze accommodatie gegaan. Wij verbleven in een luxe safaritent in Kottawa Village.

Dag 11: Udawalawe – Tangalle
Na ons ontbijt vertrokken we naar Tangalle. Hier liggen mooie stranden en hebben we genoten van een fijn strandhotel. In de avond bezochten we de Rekawa Turtle Watch met onze chauffeur / gids. Na zonsondergang gingen we op het strand op zoek naar reuzenschildpadden die hier hun eieren leggen. Bijzonder! Wij verbleven in het Seven Turtles Resort. Lees hier meer over Tangalle.

Dag 12: Roadtrip langs de zuidkust
In de ochtend begon onze trip langs de kust naar de bekende badplaats Unawatuna. We maakten diverse stops zoals het op één na grootste blowhole ter wereld, de coconut tree hill in Mirissa en een plekje waar authentieke paalvissers aan het werk zijn. In de middag bezochten we kort het kleine VOC stadje Galle met Nederlandse historie. Wij verbleven bij Green Escape Unawatuna. Lees hier meer over Galle.

Dag 13: Unawatuna – Colombo airport
Wij verbleven maar 1 nachtje in Unawatuna omdat in juni hier het regenseizoen is. De zee is dan erg ruw. Wij hadden al verbleven aan de oostkust in Trincomalee en gingen nog door naar de Malediven. Onderweg zijn we gestopt bij een schildpaddenstrand. De weg naar de airport is een tolweg. Bij SeeSriLankaTours zijn tolgelden inbegrepen in de prijs!

sri lanka chauffeur of tuktuk
sri lanka kosten chauffeur

Vindt de chauffeur het niet vervelend om te ‘wachten’?

Wat veel mensen zich afvragen is of de chauffeur het niet vervelend vindt om op je te wachten. Het antwoord is heel duidelijk: NEE! Dit is om de eenvoudige reden dat dit hun werk is. Het is hun taak om tot jouw beschikking te staan en daar betaal je ook voor. Daarom hoef je je zeker niet bezwaard te voelen als je bijvoorbeeld urenlang de Sigiriya rock wil beklimmen en daarna verder wil gaan reizen. Ze zijn ook zeker niet alleen op zo een parkeerplek. Veel toeristen reizen per chauffeur en daardoor staan er altijd wel andere chauffeurs op de parkeerplaatsen. Onderling kennen ze elkaar allemaal. Wij hebben stiekem gezien dat de chauffeurs het wel gezellig vinden om samen een hapje te doen in de schaduw onder de bomen 🙂

mooiste steden sri lanka
Udawalawe National Park Elephant Sri Lanka

En wat als je de chauffeur een dag niet nodig hebt?

Meestal reis je gedurende de hele reis met een privé chauffeur. Natuurlijk komt het wel eens voor dat je ergens 2 dagen wil verblijven of dat je bijvoorbeeld de laatste dagen aan de stranden in het zuiden door wil brengen. Wij boekten de chauffeur toch voor de gehele reis. Wij verbleven bijvoorbeeld 2 dagen in Trincomalee, maar maakten die dagen toch gebruik van onze chauffeur. In de avond heeft hij ons naar leuke restaurantjes gebracht en hij heeft ons ook een paar kilometer verderop afgezet voor onze boottocht naar Pigeon Island. Dan is het toch wel heel handig dat hij er is!

Maak je echt helemaal geen gebruik van de chauffeur? Dan kun je vooraf overeenkomen dat je die dagen een gereduceerd tarief betaalt. Het is namelijk wel zo handig dat hij bij je blijft, want je moet uiteindelijk weer verder reizen of naar het vliegveld gebracht worden. Wij hebben gekeken naar de optie om met een taxi naar het vliegveld te gaan vanaf Unawatuna, maar wij kwamen dan duurder uit.

Reizen met chauffeur maar toch de treinreis Kandy – Ella maken?

backpack route Sri Lanka

Deze treinreis is door menig reiziger al bestempelt als de mooiste treinreis ter wereld en is zeker een van de hoogtepunten tijdens je reis door Sri Lanka! Deze treinreis moet je dus zeker niet overslaan. Maar hoe doe je dit wanneer je reist met een chauffeur? Nou, het is eigenlijk heel simpel. De chauffeur brengt je naar het station. In de tijd dat jij de treinreis maakt rijdt hij naar je eindpunt om je daar weer op te halen. Wij deden dit ook en vonden het geweldig. Wij stapten op de trein in Nuwara Eliya en stapten uit in Ella. De chauffeur stond fijn op ons te wachten om ons naar onze accommodatie te brengen en had ook al onze bagage meegenomen in het busje.

Wij hebben SeeSriLanksTours vooraf laten weten dat wij de treinreis zouden maken. Wij kregen via hun gratis treintickets! Wanneer je mijn naam noemt bij het boeken van de chauffeur, krijg je de treintickets er bij!

Flexibel reizen

Het grote voordeel van het hebben van een privé chauffeur is dat je altijd direct vervoer hebt. Dit vervoer is comfortabel en efficiënt. Je reist direct van plek naar plek. Het belangrijkste voordeel is dat veilig reist. Het verkeer is nogal chaotisch en wij zouden hier niet zelf willen rijden. Een bijkomend voordeel is dat je chauffeur goede tips heeft over de omgeving en ervoor zal zorgen dat jouw reis aan niks ontbreekt! Je hebt ultieme vrijheid in het kiezen van je route en accommodaties, maar ze kunnen je ook helpen.

Dus: Ben je op zoek naar een goede, betrouwbare en betaalbare chauffeur / gids? Ik kan SeeSriLankaTours van harte aanbevelen. Kijk voor meer informatie en de lovende recensies op de tripadvisor paginaFacebook pagina en website.

Aanvragen kun je het beste via e-mail doen op seesrilankatourssl@gmail.com of via WhatsApp op nummer +94767773127

Noem bij het aanvragen van jouw reis bij SeeSriLankaTours mijn naam en je krijgt een korting van €5,- per dag!

Heb je vragen over het reizen met privé chauffeur? Laat het ons weten.

Have fun en reis je vrij,
Debbie

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hoi Debbie,

  Gekke vraag misschien maar wij hebben ook een rondreis met Chaminda geboekt. Geef je fooi per dag of aan het einde van de reis? En hoeveel is gebruiktelijk?

  Ik hoor graag van je!
  Bedankt alvast! Groeten,
  Jorieke.

  Jorieke Neefs

  Beantwoorden
  • Hoi Jorieke,
   Wij hebben aan het einde fooi gegeven. Zo een 5 euro per dag omgerekend.
   Je kunt geven wat je zelf wil en wat je kunt missen of wat jij het waard vond.
   Hij is een heel dankbare man en verwacht het niet. Het hoeft dus zeker niet.
   Geniet van jullie reis!

   Debbie Hameleers

   Beantwoorden
 • Hoi, ik kom op jouw site via privé chauffeur Vietnam . Ik zie helaas alleen sri lanka staan. Heb jij nog een site of een adres van een chauffeur in Vietnam .

  Niek

  Beantwoorden
  • Hey Niek,

   Helaas niet. Sorry. Vreemd dat je toch bij mijn website uitkomt…

   Groeten,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hey Debbie,
  Bedankt voor al jouw tips!
  Onze chauffeur Chaminda was echt top en is inderdaad een echte aanrader!!!
  (gemakkelijk te bereiken via WhatsApp: +94 76 777 3127 )
  Het land is prachtig en ondanks alle recente politieke en economische problemen in het land, kan je gerust naar daar reizen zonder problemen. (enkel indien je een lokale chauffeur in dienst neemt, want anders fuel-problems bij backpackers bv…)
  Een aanrader is het hotel (Guest house) Wijaya Beach in Unawatuna. Waar de reuze schilpadden juist voor je voeten rondzwemmen en je ze kan zien vanuit de slaapkamer.
  Groetjes en nogmaals bedankt!

  Familie Desmet

  Beantwoorden
  • Bedankt voor de toevoeging! 🙂

   Debbie Hameleers

   Beantwoorden
 • hallo,
  heeft iemand de eiara perahera/festival van de tand in Kandy meegemaakt ennnnn is het de moeite waard om daar ons volledige reisschema op aan te passen om bij een optocht te kunnen zijn?? Het festival valt dit jaar 23-28 juli en dan hebben wij NET vakantie, dus dat houdt in vanuit school zo ongeveer rechtstreeks het vliegtuig in.

  manon

  Beantwoorden
  • Hallo Manon. Helaas hebben wij geen ervaring met het bezoeken van dit festival. We kunnen je daarom hierin niet adviseren. Wellicht kun je ervaringen vinden van andere reizigers op Tripadvisor? In elk geval heel veel plezier gewenst! Het land is prachtig.

   Debbie Hameleers

   Beantwoorden
 • Dag Debbie, we (Belgische familie van 5) plannen rondreis van 2 weken einde juli 2023 in Sri Lanka. Heb je advies/ervaring die periode, er wordt gesuggereerd Oostkust? Is ook het binnenland “vrij droog”, zoals Sigiray, Kandy, Ella, …
  Dank voor je reactie, groeten Fam Nys

  Kurt Nys

  Beantwoorden
  • Goedemorgen Kurt, wat een mooi vooruitzicht. Sri Lanka is prachtig! Er zijn twee regenseizoenen in Sri Lanka. Het regenseizoen in het zuidwesten loopt van mei tot september. De meest regen valt in juli. Ik zou voor juli dus zeker de oostkust aanraden. Lees mijn artikel over Trincomalee eens: https://www.reisjevrij.nl/sri-lanka-trincomalee-tips-bezienswaardigheden-en-overnachten/ . In het midden van het land valt er niet zo veel regen in juli maar het kan natuurlijk af en toe regenen. Wij hadden regen in Negombo en eigenlijk is dat helemaal niet zo erg. Het zorgt voor een klein beetje verkoeling en als de zon daarna weer doorkomt kun je weer naar het strand 🙂
   Alvast heel veel plezier gewenst en, indien jullie een aanvraag doen bij SeeSriLankaTours, doe Chaminda de groetjes van me. Hij is een geweldige gids en chauffeur!

   Debbie Hameleers

   Beantwoorden
   • Hallo Debbie, dank voor snelle reactie, we hebben ondertussen reeds Chaminda gecontacteerd en min of meer route uitgestippeld.

    Kurt

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *