Reizen door India als vrouw – Veiligheid

Reizen door India als vrouw: ervaring en tips

Echt alleen ben ik zelden geweest. In India reisde ik meestal met goed gezelschap. Ik moet zeggen dat ik me nog nooit zo veilig gevoeld heb als in India. Er zijn altijd mensen op straat en het merendeel is ontzettend vriendelijk en nieuwsgierig. Toch is India vaker negatief in het nieuws gekomen met hele nare verhalen over vrouwelijke reizigers en vrouwen in het algemeen. Kun je als vrouw wel alleen reizen door India? Is het veilig? Terugkijkend op mijn avonturen in India, kan ik je vertellen dat je inderdaad veelvuldig aangestaard wordt door mannen. Ook ik heb wel eens een hand gevoeld in mijn kruis of op billen. Mannen zaten aan zichzelf te friemelen terwijl ze naar mij keken. De vraag is hoe ga je hiermee om en kun je hier tegen?

In Nederland voel ik me vaak onveiliger, zeker ’s avonds. Mannen fluiten hier ook op je of ze maken vieze geluiden. Ik denk dat ook veel meiden in Nederland wel eens ongewenst op de billen getikt zijn, toch? Maargoed, in India moet je als vrouw inderdaad iets voorzichtiger zijn. Hier zijn mijn tips:

Draag gepaste kleding

Dit houdt in: geen decolleté, blote schouders of blote (boven)benen. Dit is niet gebruikelijk in de Indiase cultuur. Mannen zijn het niet gewend en zullen geneigd zijn je aan te staren of zelfs te betasten. Laat je sexy outfits en hoge hakken dus zeker thuis, die heb je hier niet nodig.

Er zijn steden in India waar je wel in korte broek de straat over kan. Dit zijn de toeristische plekken zoals Hampi en Goa. Kijk even de kat uit de boom voordat je van outfit wisselt.

Koop een sjaal of neem er een mee

Neem een sjaal mee, of koop er een in India (ze zijn daar heel mooi en goedkoop!). Niet omdat het koud is, maar om je hoofd en gezicht mee te bedekken. De sjaal deed ik vaker om in de riksja of in de trein. Ten eerste is het fijn omdat je haren niet helemaal door de war gaan door de wind. Ten tweede bedek je je gezicht waardoor je minder opvalt en dus minder aangestaard wordt.

Veiligheid India Vrouwen
Hey gluurder!

Gaan de lantaarnpalen aan? Ga niet meer alleen over straat

Ga in het donker niet meer alleen over straat. Zorg ervoor dat je om 23.00u sowieso binnen in je guesthouse of hotel bent. Als de avond valt, gaan de meeste mensen naar binnen. Straten worden rustiger en de kans op vervelende situaties neemt toe.

Be bitchy

Is het je eerste keer in India? Nee! Heb je een vriend? Ik ben getrouwd. Je laat je zogenaamde trouwring zien en de mannen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je bent waarschijnlijk helemaal niet zo, maar in India mag je een beetje bitchy zijn tegen mannen. Toon geen wederzijdse interesse, lach niet beleefd, maar laat duidelijk merken dat er bij jou niets te proberen valt. Jij komt voor jezelf op en reageert fel zodra er iets gebeurt dat jou niet aanstaat.

Een leugentje voor je eigen bestwil is oké. Laat nooit merken dat je een beginnende reiziger bent. Je bent dan een makkelijke prooi voor oplichters.

vrouw alleen in india
Onderhandelen met verkopers.

Vermijd hele drukke plaatsen

Veel mensen op straat is fijn, maar niet als iedereen schouder aan schouder staat. Dit zijn de momenten waarop je handen tussen je benen kan verwachten. Denk aan een overvolle bus waar je in moet staan, een hele drukke markt of een bar. Vermijd deze plaatsen als het kan en zorg er anders voor dat je je handen vrij hebt.

Geen bikini op het strand

Ik ben op meerdere stranden geweest en alleen in Goa heb ik in bikini durven lopen. Goa is erg toeristisch en de mannen zijn daar meer gewend. Het kan wel zijn dat ze foto’s van je maken. Als je daar problemen mee hebt, kun je beter een t-shirt dragen. Op het strand in Pondicherry en Varkala was het helaas niet mogelijk om in bikini het strand op te lopen. Ze komen op je af als vliegen op een pot stroop (lichtelijk overdreven, maar toch). Ik adviseer je een t-shirt en eventueel een broek te dragen.

Overige tips

 • Reis bij voorkeur niet alleen;
 • Laat mensen (thuis) weten hoe je reist en wat je gaat doen;
 • Kies veilige / duurdere accommodaties;
 • Neem altijd een opgeladen telefoon mee;
 • Ga niet met riksja-rijders mee naar “shops”;
 • Blijf weg uit verlaten steegjes en straatjes;
 • Vertrouw altijd op je eigen instinct;
 • Vergeet niet te genieten van je mooie reis door India. Zoals gezegd heb ik me niet onveilig gevoeld. Gewoon assertief zijn, de boel negeren en van je af bijten.

Je zult in India sowieso vaak aangesproken worden. Of je nu een man of vrouw bent. De meeste Indiërs willen je iets verkopen of met je op de foto, daar zijn helemaal geen foute bedoelingen bij. Het is dus niet nodig om iedereen af te snauwen. Je zult het zelf wel aanvoelen zodra je er bent.

Bekijk hier mijn rondreizen door India!

Heb jij (als vrouw) gereisd door India? Of heb je vragen? Deel je ervaringen of vragen hieronder met mij.

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Ik ben kort geleden terug gekomen uit India, na een reis met mijn vriendin. Ik kan nu al met zekerheid zeggen dat we deze reis nooit zullen vergeten.

  Wat hebben wij bijzondere dingen meegemaakt en wat een mooie mensen hebben we daar ontmoet.

  Wij zijn ruim een week Mumbai geweest en hebben daar vrijwel alleen maar positieve ervaringen gehad. Natuurlijk scheelt het al de helft dat we als stel reisden, maar alleen daarmee ben je er nog niet.

  We waren goed voorbereid en we wisten dus dat het dus – nog meer dan anders – zaak was om elkaar niet uit het oog te verliezen en ons zo onopvallend mogelijk te kleden.

  Geen korte broek, geen decolleté, maar gewoon een lange broek en een katoenen overhemd (t-shirt kan ook) voor hem en een legging of broek met een jurkje en een omslagdoek voor haar.

  Natuurlijk zou het fijner zijn als je daarover niet hoeft na te denken, maar als toerist heb je twee keuzes: Je komt naar het land en je past je aan, of je blijft weg.

  Als je niet bereid bent om je gedrag aan te passen om een bezoek aan een bepaald land gemakkelijker en veiliger te maken, is India niet het land voor jou.

  Doe je dat wel, jezelf aanpassen aan de lokale gebruiken en leefregels, dan ga je een geweldige, veilige reis tegemoet. Het is het dubbel en dwars waard, je zult omarmd worden door de bevolking.

  Ik ben er natuurlijk nog maar één keer geweest, nota bene in de hoofdstad en in de populaire – en van de rest van India afwijkende – provincie Goa, toch denk ik een redelijk helder beeld van het land te hebben.

  We zijn met de trein door Dharavi gereisd (2e klasse, in het donker), we hebben tot middernacht op Chowpatty beach gezeten, we zijn ’s nachts op stap geweest en hebben toen gedanst en gedronken.

  We hebben vrij veel lokale mensen gesproken, al geeft dat natuurlijk een vertekend beeld. Alleen de Indiërs uit de hogere kasten spreken immers Engels (en daarmee raak je dus ook alleen in gesprek).

  Toen we vroegen naar de positie van vrouwen in het land, gaven ze aan dat er na de groepsverkrachting in Delhi een definitieve omslag heeft plaatsgevonden.

  Sindsdien wordt er meer gedaan om vrouwen te beschermen, in de praktijk zijn er veel dingen veranderd.

  Een voorbeeld is de Women Safety Patrol, een nieuwe divisie binnen de politie die specifiek de veiligheid van vrouwen bewaakt.

  Geef het land wat tijd, zoiets verandert niet van de ene op de andere dag. Ooit heeft India het probleem opgelost, tot het zo ver is, zul je je moeten aanpassen. Als je erheen wilt, tenminste.

  Ik zeg vooral doen, maar als vrouw doe je er verstandig aan om met een man of in een groep te reizen. Als (jonge) vrouw alleen, zou ik het niet doen.

  Thomas

  Beantwoorden
  • He Thomas,
   Dankjewel voor je uitgebreide toelichting. Ben het met je eens hoor! Mooi om te horen dat ze er in India wel werk van maken met de Women Safety Patrol!
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *