Reizen met een backpack of een koffer?
Reizen met een backpack

Reizen met een backpack of een koffer?

Reizen met een koffer of een backpack? Dit is een vraag die iedere reiziger zich wel eens of misschien wel meerdere keren gesteld heeft. Ook ik twijfel daar nog steeds wel eens over! Bij Reisjevrij.nl krijgen wij regelmatig van andere reizigers de vraag of je bepaalde landen zoals Thailand, of Zuid-Afrika ook met een koffer kunt bereizen. In dit blog licht ik graag de voor- en nadelen toe van het reizen met een backpack en het reizen met een koffer.

Oke, reizen met een koffer of een backpack? Deze keuze is helemaal niet zo zwart-wit, want de keuze die je maakt is erg afhankelijk van de soort reis die je gaat maken. Een trekking door de wildernis van Zuid-Amerika is heel anders dan een roadtrip door Slovenië of IJsland. Dan heb ik het nog niet eens over alles wat hier tussenin zit en de momenten dat we lekker een aantal dagen willen relaxen tijdens een citytrip naar Berlijn of Parijs. Iedere reis vraagt dus om een ander soort bagage.

Welke keuze je ook maakt, neem altijd een dag rugzak mee! Bijvoorbeeld een standaard Eastpak rugtas is hiervoor een perfect formaat. Je kunt hem meenemen als handbagage, tijdens een citytrip of tijdens korte hikes.

Reizen met een backpack

Mijn eerste grote reis was een backpack trip naar Australië. Tijdens mijn voorbereidingen kocht ik een backpack met een inhoud van ongeveer 60 liter. Ik heb 5 maanden met mijn backpack door gebracht en reisde over het algemeen met de bus van hostel naar hostel. Een backpack die je over de gehele lengte open kunt ritsen is het fijnste in gebruik omdat je dan ook veel overzicht hebt.

Backpacken

De voordelen van een backpack:

 • Een backpack is licht van gewicht zodat je meer dingen mee kunt nemen.
 • Met een backpack ben je flexibeler, want je neemt hem snel en gemakkelijk mee en je hebt je handen vrij. Ideaal wanneer je tijdens je trip veel moet wandelen, bijvoorbeeld naar het openbaar vervoer of naar je hostel toe.
 • Een backpack is vormbaar en neemt weinig ruimte in.

De nadelen van een backpack:

 • Je backpack wordt al snel een rotzooitje en je kleding kreukt sneller. Zoek je namelijk dat ene shirt? Yep die ligt onderin.

Je kunt dit een beetje voorkomen door packing cubes of plastic tassen te gebruiken om je kleding van elkaar te scheiden. Voor mij blijft het een nadeel dat je een backpack iedere keer opnieuw in moet pakken.

 • Het gewicht van een backpack tillen kan op lange termijn zwaar worden en rugklachten veroorzaken.
 • Een backpack is gevoelig voor diefstal, ook al gebruik je slotjes.
 • Breekbare voorwerpen kunnen sneller kapot gaan in een backpack.

Reizen met een koffer

De Koffer ken je nog wel uit je jeugd toen je nog met je ouders op vakantie ging. Ik in ieder geval wel! Destijds had ik zo’n harde koffer met twee wieltjes die eigenlijk te dicht bij elkaar zaten. Super onhandig! Maar tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende koffers.

Reizen met een koffer

De voordelen van een koffer:

 • Overzichtelijker en je kleding blijft netter.
 • Je hoeft het gewicht niet te dragen (als je wieltjes hebt).
 • Een (harde) koffer is minder gevoelig voor diefstal.
 • Je kunt breekbare voorwerpen veilig vervoeren.

De nadelen van een koffer:

 • Een koffer is van zichzelf zwaar, waardoor je minder mee kunt nemen.
 • Neemt veel ruimte in beslag (de zachte varianten zijn iets meer vormbaar).
 • Een koffer is minder praktisch bij onverharde wegen, zand, trappen en in het openbaar vervoer, of wanneer je bijvoorbeeld gaat eilandhoppen.

Welke reis ga je maken?

Zoals ik eerder al zei is de keuze voor een backpack of koffer erg afhankelijk van de soort reis die je gaat maken. Daarnaast heeft iedereen zo zijn eigen voorkeur. De ene persoon reist altijd met een backpack en zal nooit een koffer meenemen. Iemand anders zal nooit wennen aan een backpack en neemt altijd een koffer mee.

Wellicht helpen de volgende vragen je om een goede keuze te maken:

 1. Ga je veel rondtreken of blijf je voornamelijk op één plek?
 2. Maak je gebruik van het openbaar vervoer of huur je een eigen auto?
 3. Hoe lang ga je op reis?

Backpacken

Ga jij een aantal maanden op reis of op wereldreis? Ga dan voor een backpack. Tijdens deze trip ben je veel onderweg en komt het vaak voor dat je vanaf het busstation een stukje moet lopen naar je accommodatie. Dit kan dus prima met een backpack!

Neem ook altijd een dag rugzak mee om overdag of tijdens tripjes te gebruiken. Je grote backpack laat je vaak achter in de accommodatie waar je slaapt.

Meerdaagse trekking

Een meerdaagse trekking leg je vaak te voet af en doe je meestal in fantastisch mooie natuurgebieden. Een backpack is in dit geval de enige juiste keuze. Denk wel goed na over het aantal liter van je backpack, want deze tas heb je vaak alle dagen op je rug. Afgelopen jaar liep ik de 4-daagse Salkantay Trek naar Machu Picchu met een kleine backpack van 40 liter. Gelukkig had ik de mogelijkheid om nog een duffle bag met kleding mee te geven. De ezeltjes brachten deze tas voor mij naar de volgende overnachtingsplek.

Backpack voor een trekking
Een backpack van 40 liter, ideaal voor kortere trekkingen

Roadtrip met de auto of het openbaar vervoer

Bij deze reizen maak je de keuze die jij het prettigst vindt. Mijn voorkeur gaat uit naar een combinatie een koffer en een rugzak. Ik ben stiekem echt fan van mijn nieuwe koffer. Een zachte rolkoffer van Eastpak. Een harde onderkant met een zachte bovenkant waardoor deze koffer nog redelijk vormbaar is. Daarnaast neem ik altijd een ‘dag rugzak’ mee van 40 liter. Deze voldoet net aan de regels voor handbagage in een vliegtuig. De combinatie van koffer en dag rugzak deed ik bij mijn rondreis door Peru, IJsland, Noorwegen en Kroatië. De dag rugzak nam ik mee op een trekking, kortere wandelingen en andere geplande tours.  

Een koffer kan prima wanneer je met je eigen (gehuurde) auto rond reist. Twee koffers passen prima in de meeste auto’s. Overweeg eventueel een backpack als je met meer dan twee personen een rondreis met een auto gaat maken.

Dagrugzak
Een rugzak van +/- 20 liter is ideaal voor dag tripjes

Citytrip

Op een citytrip kun je het beste een koffer meenemen. Je wilt optimaal genieten van een paar dagen weg en wilt je geen zorgen maken over gekreukte kleding. Neem ook altijd een tas of kleine rugzak mee voor overdag.

Er zijn reizigers die alleen handbagage meenemen op hun citytrip. Zo besparen ze geld en tijd voor de ingecheckte bagage.

Hopelijk ben jij na het lezen van mijn blog je koffer of je backpack al aan het inpakken voor jouw aankomende reis. Ben je er nog niet helemaal uit, of twijfel je nog? Laat me weten wat jouw volgende trip wordt en ik geef je mijn advies!

Esther reis blogger

Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer. Foto credits: Esther, Pixabay & Unsplash.

Over de auteur

client-photo-1
Esther Jacobs
Tijdens mijn eerste backpack reis ben ik verliefd geworden op de overvloed aan natuur die de wereld ons te bieden heeft. Mooie kustlijnen, uitgestrekte vlaktes, immense bergketens, parelwitte stranden, schitterende meren en alle prachtige dieren in deze gebieden. Hier krijg ik nooit genoeg van! En jij?

Reacties en vragen

Stel hier je vraag of geef een reactie.