Reizen naar Cuba: dit moet je weten te voorbereiding

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Veelgestelde vragen over reizen op Cuba

Cuba. Het land staat er om bekend dat het nog authentiek en ouderwets is, waar je nog snel naartoe moet als je dit mee wil maken voordat het land ‘verwestelijkt’ en moderniseert. Hoewel dit inderdaad erg mooi is en het land zeer bijzonder maakt, brengt dit ook een aantal onhandigheden of zelfs nadelen met zich mee. Hoe zit het bijvoorbeeld met pinnen? Hoe zijn de wegen? Spreekt men er wel een beetje Engels? Dit waren vragen waar ik mee zat voor ik op reis ging. Ondertussen heb ik het echte Cuba mogen ervaren en heb ik antwoord op deze vragen. Ik heb op een rijtje gezet wat ik van tevoren had willen weten over Cuba!

Vraag 1: Hoe kom ik aan Cubaans geld?

Hier is veel om te doen. Om te beginnen bestaan er op Cuba twee valuta: Cubaanse peso’s en de Cubaanse convertible peso. De eerste wordt eigenlijk enkel gebruikt door de inheemse bevolking, de tweede is voor toeristen bedoeld. Afgekort wordt dit geld CUC genoemd en je zult merken dat alle toeristische dingen, zoals bezienswaardigheden, entreegelden en de prijzen in restaurants met CUC zijn aangegeven. Wij hebben wel eens gehoord dat je als toerist ook wel aan de CUP zou kunnen komen en dat als je hiermee kunt betalen je goedkoper uit bent dan met de CUC. Het is ons echter niet gelukt om aan CUP te komen. De CUC’s zijn niet buiten Cuba te verkrijgen, dus je kunt niet in Nederland van tevoren een bedrag omwisselen bij een grenswisselkantoor.

Dan blijven er twee opties over: pinnen bij aankomst of euro’s meenemen en wisselen op de luchthaven. Wij deden een combinatie van beiden. Wij hadden ongeveer een bedrag van €700 meegenomen en op de luchthaven omgewisseld naar CUC’s. Hier kwamen wij een heel eind mee, maar we moesten op een gegeven moment toch pinnen. Dit lag echter deels aan het feit dat we al 200 CUC borg moesten betalen voor de huurauto en hadden verwacht dat dit op de creditcard kon. Lees in de tweede vraag wat wij ongeveer kwijt waren per dag en voor de gehele reis.

Tot slot een veelgestelde vraag: kun je pinnen op Cuba? Wij hoorden hier wisselende verhalen over van tevoren en waren dus redelijk huiverig om ineens zonder geld te zitten en niet te kunnen pinnen. Het is ons wel gelukt, op twee plekken. Een keer op de luchthaven en een keer in het plaatsje Viñales. Het is even proberen en kijken wat werkt. Wij hebben beide ABN Amro passen. Op de luchthaven lukte het bij de eerste automaat met geen enkele pas, geen ABN en geen creditcard. Bij een andere automaat is het daar met de creditcard gelukt. In Viñales lukte het wel weer met de ABN pas. Kortom: pinnen is mogelijk, maar even zoeken met welke pas. Ik zou zeker voor de zekerheid een creditcard meenemen want hiermee maak je toch de meeste kans. Wanneer je geld op begint te raken, is het dus raadzaam om alvast naar pinautomaten te zoeken!

In het uiterste geval kun je met je creditcard ook nog naar een wisselkantoor gaan en dan wordt er op de ouderwetse manier geld van je card gehaald.

Vraag 2: Hoe duur is Cuba?

Ook hier wist ik niet wat te verwachten. De conclusie is: Cuba is niet duur, maar ook niet goedkoop. Het is niet zoals in Azië waar je voor €2 kunt dineren. Ook verschilt het heel erg van plek tot plek. Zo begon onze reis in Havana, waar de prijzen ongeveer overeenkomen met Nederland. Wel vielen entreeprijzen voor musea mij hier mee. In kleine dorpjes zoals Playa Larga liggen prijzen veel lager.

Wij waren in totaal gemiddeld € 35 per persoon per dag kwijt tijdens onze 18 daagse reis, en hier zit dan alles in behalve accommodaties. Eten, drinken, excursies, duiken, WiFi kaarten, noem het maar op. Al moet ik daarbij vermelden dat de laatste drie dagen all-inclusive waren en we dus amper wat uitgaven. Gezien wij onze reis via een organisatie hebben geboekt, weet ik niet precies hoeveel wij uit hebben gegeven aan accommodaties. Wel weet ik dat een Casa gemiddeld rond de 35-45 CUC per nacht kost. Een auto huur je voor gemiddeld 90CUC per dag. Voor het diner in een restaurant betaalden wij meestal rond de 30-40 CUC inclusief (alcoholische) drankjes. Voor lunch probeerden wij rond de 15-20 CUC te blijven. Maar zoals altijd geldt: je kunt het zo gek maken als je zelf wil!

En wat ook erg fijn is: de rum is zeer goedkoop! Goedkoper dan een biertje. Voor een ‘cocktail’ betaal je gemiddeld 2,50 CUC (ongeveer €2,20).

Vraag 3: Welke stopcontacten zijn er?

Ook hier is weer geen eenduidig antwoord op. Er worden drie stopcontacten gebruikt: dezelfde als in Nederland, en twee anderen. Wij konden bijna overal gewoon onze stekkers in het stopcontact doen, op één of twee accommodaties na. Neem dus een reisstekker mee.

Vraag 4: Is er internet of WiFi?

dingen die je moet weten over cuba

Er is geen 4G internet op Cuba. Het heeft dus geen zin om bijvoorbeeld een simkaart te kopen en te verwachten dat je dan op het internet kunt. Ook de locals zijn dus afhankelijk van WiFi. En ook dit is er niet overal. Om gebruik te maken van WiFi op Cuba moet je op zoek naar speciale WiFi punten. De meest voor de hand liggende plekken zijn parken, toeristische trekkers of lobbies van grote hotels. Ook hebben sommige restaurants WiFi (en proberen ze je hiermee naar binnen te lokken).

Maar ook hier zit weer een addertje onder het gras: je kunt niet zomaar met de gevonden WiFi verbinden. Hiervoor moet je een kraskaartje kopen, deze kosten 1 CUC en zijn meestal wel te koop bij je accommodatie. Hierop staan codes waar je mee kunt inloggen. Als je bent ingelogd gaat er een klok lopen en heb je een uur om te internetten. Je kunt dit uiteraard ook opdelen, maar controleer dan goed of de WiFi echt uit is en of je bent uitgelogd. Wij hebben twee keer gehad dat de WiFi kennelijk nog door liep en dat onze kaart ineens al op was.

Er kan maar één apparaat per kraskaart inloggen. Wij losten dit op door met één telefoon in te loggen en de hotspot op die telefoon aan te zetten, zodat we toch allebei op de WiFi konden!

Vraag 5: Wat is de beste reistijd voor Cuba?

relaxen op cuba strand tips

Het orkaanseizoen – en daardoor laagseizoen- loopt van juni tot eind november. Het wordt dan ook afgeraden om in die periode te reizen vanwege het risico op orkanen. Wij namen een klein risico door op 13 oktober heen te vliegen. Dit ging prima, maar er is nog een kleine kans op orkanen. Het voordeel was wel dat het overal lekker rustig was! De temperatuur ligt gedurende het hele jaar tussen de 25 en 34 graden. Het kan er flink waaien, maar soms is dit juist wel lekker! Dit zorgt er ook voor dat het soms ’s avonds wat af kan koelen. Van november tot mei is het zomer (hoogseizoen) in Cuba en is het vochtig en warm. In de maanden mei tot oktober is het natte seizoen en valt de meeste regen. Wij hebben twee keer een flinke plensbui meegemaakt, want als het dan regent, regent het ook meteen goed. Dit duurt echter nooit lang!

Gezien de orkanen is de beste reistijd dus tussen november en mei, maar dan is het wel drukker en toeristischer. Wij merkten dit direct toen wij begin november weer terugkeerden naar Havana was het veel drukker dan in oktober! Je moet hier zelf een afweging maken. Wij namen het risico omdat de afgelopen jaren de orkanen tot ongeveer oktober kwamen, en als ze er dan zijn voornamelijk het zuidoosten van Cuba raken. Wij bleven in het westen.

Vraag 6: Wat moet ik zeker meenemen naar Cuba?

veelgestelde vragen cuba tips

Uiteraard bestaan er die standaard spullen die je meeneemt op vakantie, maar voor Cuba zijn er een aantal producten die eigenlijk onmisbaar zijn. Met stipt op één: MUGGENSPUL. Het barst van de muggen op Cuba en wij zijn helemaal lekgeprikt, ook al hadden we ons met 40% deet ingesprayt. Ze weten ieder onbedekt plekje te vinden. Behalve Deet is het dus ook handig om een na-de-beet crème mee te nemen. Bovendien is bescherming belangrijk, omdat er muggen vliegen die je kunnen besmetten met het dengue virus (ofwel knokkelkoorts).

Verder zaten wij soms lange stukken in de auto en is het land nog niet zo ontwikkeld dat er iedere 10 km een tankstation of McDonalds langs de weg langskomt. Je kan er uren rijden zonder iets tegen te komen. Wij hadden daarom voorverpakte ontbijtkoeken en andere koeken mee voor onderweg.

Verder dus de standaard dingen zoals een wereldstekker, contant geld, internationaal rijbewijs. Zorg dat je apps offline hebt gedownload zoals een navigatie app, aangezien je niet altijd en overal over internet zult beschikken. Ook wordt altijd aangeraden diarreeremmers en ORS mee te nemen omdat veel gekookt wordt met water uit de kraan waar onze maag niet goed tegen kan.

Vraag 7: Hoe zijn de wegen op Cuba?

oldtimer rijden in havana cuba

De wegen zijn over het algemeen slecht. Er lijkt één ‘snelweg’ over eiland te lopen die van west naar oost gaat. Hoewel dit de snelweg is, zitten hier veel hobbels in de weg en is het wegdek vaak slecht. Je mag er 100 km/uur rijden. Onderweg kom je soms controleposten tegen waar je even vaart moet minderen omdat de kans bestaat dat de politie je wil controleren. Het links of rechts rijden gaat wel wat anders dan in Nederland. Hier rijden de meeste mensen gewoon op de rijbaan die het beste wegdek heeft. Wil je een auto inhalen die op de linkerrijbaan rijdt? Dan mag je gewoon rechts inhalen.

Zodra je van de snelweg af gaat en dichterbij kleine dorpjes komt, wordt het wegdek ook slechter. Veel gaten in de weg, soms zelfs zo diep dat je er echt stapvoets doorheen moet. Wij hebben ook op zandweggetjes gereden. Het is dus best intensief rijden omdat je constant op de weg moet letten en gaten moet ontwijken. Wat mij wel op viel is dat de Cubanen wel heel veilig rijden! Er wordt weinig te hard gereden en men stopt bij iedere kruising om goed te kijken.

Lees hier een uitgebreid blog over zelf rijden op Cuba.

Vraag 8: Spreken de locals Engels?

locals in cuba engels

Het toerisme is nog in ontwikkeling in Cuba dus ook het Engels is nog niet heel gewoon. Toch is dit mij ontzettend meegevallen! Op de toeristische plekken, in restaurants en in de accommodaties spreken de meeste mensen een aardig woordje Engels. Zo niet, dan kom je met handen en voeten ook een heel eind.

Naast bovenstaande toch nog andere vragen? Stel ze hieronder en ik beantwoord ze alsnog!

Have fun en reis je vrij ,
Sofie

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

sofie hoebe

Sofie Hoebe

Door de jaren heen ben ik echt reis-verslaafd geraakt! Ik heb al een heel aantal landen van mijn bucketlist mogen afstrepen, maar er staat ook nog genoeg op. Het liefst maak ik actieve reizen: ik ga vaak op wintersport, duik graag en doe op reis zoveel mogelijk excursies en actieve activiteiten. Mijn reizen zijn heel gevarieerd: van all-inclusive hotels tot campings, van touren in een camper tot een zeilvakantie of cruise. Ik heb ruim twee jaar op het Caribische eiland Sint Maarten gewoond, dus ook over die regio kan ik veel vertellen. Ik hoop jullie door deze ervaringen ook verder op weg te helpen!

Meer over Sofie Hoebe

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hoi!
  Hebben jullie je laten vaccineren voor Cuba? Wij hebben
  gehoord dat dat verplicht is? Maar lezen verschillende dingen.. (hepatitis A)
  We lezen graag je reactie

  Angela en Peter

  Beantwoorden
  • Hi Angela,

   Sophie was al helemaal ingeent ivm meerdere reizen. Het beste kun je je persoonlijk laten voorlichten via een gespecialiseerde partij zoals Thuisvaccinatie.nl.

   Groeten,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *