Hero background

Reisroute door Japan voor 2 weken

Over deze route

Reis door Japan: De mooiste reisroute voor een bezoek van 2 weken

Japan is een van de mooiste landen die ik bezocht heb tijdens mijn reizen door Azië. Het land is zeer geschikt om zelfstandig doorheen te reizen, via het fantastische treinnetwerk. Tijdens mijn reis door het land van ‘de rijzende zon’ heb ik onder andere wereldstad Tokyo kunnen zien, de heilige Mount Fuji het prachtige traditionele Kyoto en heb ik een geweldig uitgaansleven beleefd in Osaka. In deze blog deel ik je graag mijn eigen reisroute door dit deel van Japan, met al mijn tips en ervaringen.

Welke route kies je dan?

Japan is een groot land. Daarmee kan het lastig zijn om een goede reisroute te bepalen. Je kunt je reis vanaf Nederland in Tokyo of in Osaka starten. Eerste optie is vaak goedkoper om op te vliegen. Als je twee weken de tijd hebt in Japan, raad ik aan om vanaf Tokyo een route richting Osaka af te gaan leggen. In deze route zit prachtige cultuur, natuur en uitgaansleven. Mijn eigen reis begon ook in Tokyo. Dit is natuurlijk de hoofdstad van Japan en echt een van de vetste steden ter wereld! Ik ben daar een aantal nachten verbleven. Voordat ik andere delen van het land ben gaan bezoeken. Dit laatste deed ik veelal met de trein. Als toerist krijg je trouwens flinke korting op de Japanse spoorwegen met behulp van de Japan Railway Pass! Huur je toch liever een auto? Kijk dan even hier.

japan reisroute 2 weken
Mijn reisroute door Japan. Route kaartje via © Printmaps.net / OSM Contributors

De voordeligste vliegtickets

Zoeken naar de beste en voordeligste vliegtickets is niet altijd gemakkelijk. Naar Japan kun je al retour vliegen vanaf € 800,-, maar in het hoogseizoen (maart t/m mei) zijn prijzen van € 1000,- normaler. In de regel geldt: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper de tickets zijn. Vergelijken tussen verschillende data, luchtvaartmaatschappijen en vertrekplaatsen loont ook. Je kunt vanaf Amsterdam, Brussel of Dusseldorf op Tokyo vliegen. Check voor de beste deal even de vluchtprijzen via Skyscanner. Deze site en app geeft een fijn overzicht met alle prijzen, vliegtijden en luchtvaartmaatschappijen.

Dag Reisdag en Aankomst in Tokyo

Yes! Eindelijk is het zo ver: je reis naar Japan gaat vandaag starten! Vanuit Amsterdam (of één van de andere grote luchthavens) vlieg je vandaag naar Tokyo.

Vergeet voor Japan trouwens niet je reisstekker niet in te pakken! Je hebt een type A nodig

Vliegtuig onderweg

En daar ga je … Op weg naar het land van de ‘rijzende zon’

Waar overnachten in Tokyo?

Tokyo is een grote stad met veel mooie plekken om te overnachten. Ik verbleef zelf in de wijk Shibuya. Welke bekend staat om de vele leuke barretjes en restaurants en ook ruimte om te shoppen. Na mijn aankomst op Tokyo Narita airport ben ik met de trein hier naartoe vertrokken dit kostte mij +/- 1 uur met een normale treinverbinding. Ga je liever met de taxi na een lange vlucht? Dat kan ook gemakkelijk. Boek 4 of 5 nachten in Tokyo. In deze reisroute ga ik uit van 5 nachten.

Mijn hostel hier was: Het Wise Owl

Qua locatie geweldig in het hart van Shibuya. En zeer waar voor je geld want je slaapt hier namelijk al vanaf ¥ 3000 (≈ € 19,-) per nacht in een dorm. Het hostel heeft veel privacy dmv getimmerde cubes, maar mist daarbij een eigen gemeenschappelijke ruimte waardoor je moeilijker in contact komt met andere gasten. Er is beneden wel een café maar daar moet je dan ook wat bestellen om te kunnen ontspannen en socializen dus dit is minder. De beoordeling van een 8,3 voldoet aan mijn eigen ervaring daar. Prima voor een budget overnachting in Tokyo maar blijf er niet te lang plakken!

Wil je meer weten over de wijken in Tokyo en accommodatie tips, check dan dit artikel.

Nog doen vandaag

Na een vlucht van 12 uur en een landing in de vroege morgen had ik de dag nog voor me. Maar goed, dit kan natuurlijk verschillen met je vluchttijden, dus neem mijn planning voor de eerste dag niet te letterlijk.

Eerst naar de grootste Starbucks ter wereld:

Starbucks in Shibuya
Koffie

Dit is de grootste Starbucks-vestiging ter wereld en was gelegen in de wijk waar ik verbleef: Shibuya. Daarmee was het te belopen vanaf mijn hostel. Dit filiaal heeft naast een cafe, en een winkel, ook een heuse eigen koffiebranderij. De koffie werd letterlijk voor mijn ogen gebrand en geserveerd. Echt een super coole ervaring om eens mee te maken. Je kan naast koffie natuurlijk ook andere dingen als ontbijt krijgen.

Shibuya Crossing Tokyo
Shibuya Crossing

Daarna ben ik gaan kijken bij de Shibuya Crossing. Het drukste voetgangers kruispunt ter wereld met zo’n 2500 mensen per groen licht. Naast dat je er zelf over kunt steken in de mensen massa, kun je de kruising ook van boven bekijken in het Shibuya Sky gebouw. Het uitzichtpunt kost je wel een slordige ¥ 2,200 (≈ € 14,-) Het kruispunt is mooi bij zowel dag als nacht. Let als het donker is ook vooral op alle videoschermen om je heen, super intens!

Voor mij was het na deze indrukken even tijd om te relaxen… Nog niet moe? In Tokyo kun je ‘levend Mario kart spelen‘. Echt supervet!

Dag Tokyo ontdekken

Op mijn eerste volledige dag in de stad wilde ik meer Japanse cultuur gaan zien. Dit deed ik met het bezoeken van een belangrijk Shinto-heiligdom in de stad: De Meji Shrine. Je kunt deze bereiken met de metro via de Yamamote lijn, of lopen zoals ik gedaan heb. Dit laatste neemt ongeveer 40 minuten in beslag vanaf het hostel.

Wenskaarten Japanse tempel
ritueel Shinto altaar
Buig rituelen en uitgeschreven wensen bij het heiligdom

Een shinto heiligdom hoort trouwens bij het shintoïsme. Dit is naast boeddhisme, de grootste religie in Japan. Deze shrine is gebouwd ter ere van de gevierde voormalig keizer Meiji. Deze keizer opende Japan voor handelsbetrekkingen naar de rest van de wereld en bracht het land grote welvaart. Ik vond vooral de architectuur mooi en de rituelen die de Japanse bevolking bij de tempel lieten zien bijzonder.

Shinjuku Gyoen:

Kersenbloesem
Japans theehuis bezoeken
Probeer hier zeker de Japanse groene matcha thee!

Na mijn bezoek aan de shrine ben ik doorgegaan naar het beeldschone Shinjuku Gyoen stadspark. Dit was op loopafstand vanaf de shrine. Hier komen Japanners graag om te gaan picknicken in het park met vrienden en familie. Daarnaast is de tuin een favoriete plek om hanami (kersenbloesems) in het seizoen te bekijken en een Japans theehuis te bezoeken.

Dag Tokyo ontdekken

Vandaag besloot ik het wat verder op te zoeken vanaf Shibuya bij het keizerlijk paleis: Kokyo, gelegen hartje stad.

Neem hiervoor de Yamanote lijn vanaf station Shibuya richting Tokyo station. Zoek wel even een plekje om te zitten want de reis duurt vandaag +/- 30 minuten met de metro naar station Tokyo.

Keizerlijke paleistuin Tokyo
Entree Keizerlijk paleis
Keizerlijk paleis in Tokyo

Het bezoek aan het paleis zelf viel mij een beetje tegen omdat je alleen maar de tuinen van het paleis kunt bezoeken. De tuin bergt wel botanica voor typisch Japanse tuinen maar je kunt betere vinden (al ben ik kritisch!) Gedurende twee dagen van het jaar: de verjaardag van de keizer, en de Japanse nieuwjaarsdag, 2 januari kun je wel alles bezoeken, dus inclusief de gebouwen. Dan zou ik zeker gaan.

Pokemon winkel knuffel
Pokemon store Tokyo
Ik voelde mij weer even kind tussen mijn helden van vroeger

Na het paleis bezoek ben ik doorgegaan naar een officiële Pokémon winkel. Deze vind je op meer plekken door Japan. Super veel mooie jeugdherinneringen kwamen hier boven. Nadat ik daar de nodige merchandise had gekocht wilde ik ook nog even doorgaan naar het Pokémon café voor een drankje. Helaas is dit alleen op reservering te bezoeken en kwam ik dus niet binnen. Reserveer dus even vooraf als je hier graag naartoe wilt ;).

Dag Tokyo ontdekken

Focus je nu op de Asakusa wijk, een van de oudste van de stad. Hierin bevindt zich, naar mijn mening, een van de meest iconische en ansichtkaart waardige boeddhistische tempels van Japan: de Sensō-ji.

Neem hiervoor de metro lijn Ginza vanaf Shibuya station naar station Asakusa, Dit duurt +/- 45 minuten met de metro vanaf vanaf Shibuya.

Senso Ji tempel in Tokyo
De tempel in volle glorie

De Sensō-Ji is meermaals verwoest in de historie door brand en/of oorlogsschade maar altijd weer met trots opgebouwd. Zowel de tempel als de pagode zijn prachtig bij dag én bij nacht en gratis te bezoeken. In de wijk zijn ook veel traditionele ambachtswinkels en kraampjes met streetfood te vinden. Sla deze ook zeker niet over.

De Tokyo Skytree:

Skytree van Tokyo bezoeken
Skytree Tokyo

Over de nacht gesproken, zie de stad op zijn mooist met een nachtelijke kijk vanaf de Tokyo Skytree  Een sprookjesachtig verlicht geheel, zover je kunt kijken. Mocht je besluiten om deze overdag te doen, dan kun je vanaf hier bij helder weer zelfs Mount Fuji zien. De prijs is ¥ 1800 ( ≈ € 11,50-) voor enkel het eerste deck en ¥ 2700 voor beide (≈ € 17,-). De laatste is aan te raden.

Dag Tokyo ontdekken

Vandaag is het tijd voor een ervaring die je als Europeaan waarschijnlijk nog nooit meegemaakt hebt. Een bezoek aan de digitale kunstfaciliteit Teamlabplanets.

Hiervoor pak je opnieuw de Ginza metro lijn vanaf Shibuya maar ditmaal richting Shin-Toyosu Station. Dit duurt ongeveer 30 minuten.

Teamlabplanets Tokyo
Teamlabplanets Tokyo Light of particles
Atoom Teamlabplanets
Mondkapjes waren helaas nog wel verplicht in die tijd in Japan

De digitale kunstlabfaciliteit was echt een van de hoogtepunten tijdens mijn bezoek aan de stad. Verdwaald raken in kunstwerken als de Waterfall of Light Particles of tussen duizenden hangende orchideeën waan je je voor even in een totaal andere wereld! Ik vind deze ervaring ook heel goed bij Japan passen: Als een land met unieke dingen. Je moet voor een bezoek aan het Teamlabs wel een reservering plaatsen voor een tijdslot via hun website. Het is super populair dus beter doe je dit voorafgaand aan je reis.

Ik betaalde voor een ticket van Teamlabplanets ¥ 3300 (≈ € 21,-).

De beroemde Regenboogbrug:

Rainbow bridge

Als je van lopen houdt kun je op redelijke afstand van Teamlabplanets de Regenboogbrug gaan bekijken vanaf het Odaiba Seaside Park (anders lekker een taxi pakken want een goede OV verbinding is er niet). Dit is een waar meesterwerk, een 570 meter lange en twee verdiepingen tellende hangbrug. Overdag wordt zonne-energie gewonnen op de brug, waarmee ’s nachts de lampen kunnen branden en dan is ie op zijn mooist.

Oké, Tokyo zit er helaas al weer op.. nu is het wellicht tijd om je JR Pass op te halen.

Dag Van Tokyo naar Mount Fuji

Mijn volgende stop in het land was Mount Fuji, met zijn 3776 meter de hoogste berg en vulkaan van Japan. Het is echt een uniek symbool voor het land en vind je vaak terug op, souvenirs, munten, postzegels en dergelijke.

Hoe kom je er?

Met het openbaar vervoer stap op de metro bij Station Shibuya richting station Shinjuku en vanaf daar is het +/- 3 uur met verschillende treinverbindingen richting Fujiyuko highland line. Dit is dicht bij het viewpoint met de bekende Pagode gelegen: Akakurayama Sengen Park. Dit kost je ¥ 2500 (≈ €16,-) Met de auto ben je zeker een uur sneller maar houdt wel rekening met parkeertijd en wellicht kosten.

Waar overnachten?

Verblijf hier 2 nachten.

Ik koos voor: Fuji Cabin and Lounge

Fuji Cabin hotel

Ik wilde hier een keer capsule hotel proberen. Een typische Japanse budget manier van overnachten. Mijn accommodatie was het: Fuji Cabin and Lounge. Dit capsule hotel is schoon en zeer praktisch. en heeft alle basis voorzieningen. Vanaf ¥ 3500 ( ≈ € 22,-) slaap je hier al. Het station Fujikyu-Highland ligt op 2 minuten lopen van de accommodatie. De kabelbaan Mount Kachi ligt op 20 minuten met de trein en te voet. En de Chureitopagode is op 30 minuten met de trein en lopen.

Verblijf je liever met iets meer luxe? Probeer het: New Century hotel ***

New Century hotel Fuji

Het drie sterren tellende New Century hotel ligt direct aan de oever van het schilderachtige meer Kawaguchiko en beschikt over ruime kamers in Japanse stijl met uitzicht op het meer en de berg Fuji. Al vanaf ¥ 32.000 (≈€ 200,-) boek je hier een nacht. Het hotel heeft alle voorzieningen wat vindt hier ruime baden met warm bronwater met een spectaculair uitzicht op de natuur. Hotel New Century bevindt zich op slechts 5 minuten van het treinstation JR Kawaguchiko. En het scoort een 9.0 op meer dan 500 beoordelingen bij Booking.com.

De beste reisperiode

Ik verbleef hier in maart. In deze periode was het helaas niet mogelijk om een hike naar de top te doen. Dit kan wel van juli tot september, dus mocht je dit overwegen houdt daar rekening mee. Ik was mij hier bewust van maar wilde alleen al deze stop maken voor het magnifieke uitzicht op de berg. Wel moeten voor een goed uitzicht de weersomstandigheden gunstig zijn. Neem een dag extra hier als dit niet het geval is.

Check hier een livestream voor het uitzicht op Mount Fuji.

Dag Tijd voor mijn eigen ansichtkaart

Vandaag met goede moed wakker geworden en wat een weercondities… Ideaal voor een blik op Mount Fuji.

Akakurayama Sengen Park. Fuji
Kawagachi meer Fuji

Vanaf het Cube hotel ben ik ’s ochtends vroeg vertrokken naar het Akakurayama Sengen Park met de Fujikyuko lijn. Dit kostte mij ongeveer een half uur. Daarna ben ik ook nog gaan kijken bij het Kawaguchimeer. Beide hele bekende viewpoints en echt ansichtkaart waardig. Andere bekende uitkijkpunten en locaties voor de berg zijn bij de Urui Rivier of het Imamiya thee veld. Deze kun je beter doen bij gebrek aan tijd omdat ze dichter bij de shinkansen treinverbinding liggen.

Je hebt voor beide viewpoints een kleine treinreis met een lokale lijn.

Dag Van Mount Fuji naar Kyoto

Kyoto, de oude keizerlijke hoofdstad van Japan is echt het culturele Japan wat je kent van de beelden op tv en de reisgidsen met, geisha’s, kimono’s, shrines etc. Het is een superleuke plek om te bezoeken maar ook zeer toeristisch! Het staat bekend als een van de drie steden in de gouden driehoek van Japan samen met Osaka en Nara.

Hoe kom je er?

Met het openbaar vervoer ga je met lokale trein verbindingen terug naar Yokohama Station. Vanaf daar gaat er een shinkansen trein richting Kyoto. Dit kost je alles bij elkaar al snel 4,5 uur. De kosten bedragen rond de ¥ 15.000 (≈ €95,-) met de shinkansen. Lokale bussen en treinen zijn goedkoper. Met de auto ben je ongeveer dezelfde reistijd kwijt.

Overnachten in Kyoto

Ik heb zelf in de mooie wijk Gion verbleven, in het hart van de culturele stad, in het Ryokan Q-beh. Dit is de geisha wijk van Kyoto. De kleurrijke kimono’s, houten brug Tatsumi, luxe Japanse restaurants en boetieks aan de Hanamikoji straat sieren het straatbeeld. Het is een hele vette plek om je tijd in Kyoto tot een onvergetelijke te maken. In Kyoto heb ik ervoor gekozen om voor de eerste keer te verblijven in een traditionele Ryokan. Dit is een traditionele Japanse accommodatie. Boek 3 nachten in Kyoto.

Ik verbleef in Kyoto bij het: Ryokan Q-Beh

Gion Ryokan Q-beh Kyoto

De locatie is perfect op slechts 300 meter van de prachtige Yasaka shrine. Dormitory verblijf je hier al vanaf ¥ 3000 (≈ € 19,-) per nacht. Ook is het mogelijk een private room te reserveren. Die heb je hier vanaf ¥ 7500 (≈ € 48,- per nacht). Groot voordeel van deze accommodatie dat je hier veel andere backpackers of budgetreizigers ontmoet die door Japan reizen. Goed voor als je op zoek bent naar een reismaatje in dit prachtige land. De accommodatie is beoordeeld als zeer goed met een 8,5 op meer dan 400 beoordelingen bij Booking.com.

Wil je luxer verblijven ga dan voor: Gion Misen (ook goede reviews van stelletjes!)

Gion Misen hotel in Kyoto

Dit hotel ligt ook in diezelfde wijk Gion. Wel iets meer aan de rand maar nog steeds slechts op 10 minuten lopen vanaf de Yasaka shrine, 4 minuten lopen vanaf de winkelstraat Shijō-dōri en 3 minuten lopen vanaf het station. Daarbij is het uitzicht magnifiek vanaf het balkon en dak. Deze 4* accommodatie is beoordeeld met een 8,9 op meer dan 200 beoordelingen. Naast een Aziatisch ontbijt biedt dit verblijf ook een continentale aan.

Wil je meer weten over de wijken in Kyoto? Bekijk dan mijn hotel tips in Kyoto!

Nog doen vandaag

Na aankomst in de Ryokan ben ik lopend de wijk Gion gaan ontdekken.

kyoto wat te doen
Yasaka-shrine bezoeken
Tatsumi-brug bezoeken gion

Mijn eerste stop was de Yasaka Shrine, pal naast de Ryokan gelegen . Dit is een Shinto-schrijn heiligdom met verschillende oude gebouwen, waaronder poorten, een grote zaal en een podium. De architectuur is prachtig om te zien bij dag & nacht. Op de naastgelegen Shijō-dōri straat kon je prima winkelen voor souvenirs bij fourniturenwinkel: ‘Wargo’ voor traditionele paraplu’s en Japanse waaiers. Als laatste ben ik naar de Tatsumi brug gegaan. Een sprookjesachtige brug met beekjes en wilgen langs de oever. Bekend van de film “Memoirs of a Geisha”.

Kijk voor verschillende leuke tours door de stad eens hier 😉

Wil je ’s avonds nog een theehuis ervaring met Geisha’s in Gion. Ga dan naar het Ichriki chaya tea house. Het is hier behoorlijk toeristisch en druk dus zorg wel dat je van te voren even een plekje reserveert.

Dag Kyoto ontdekken

Neem de tijd om uit te slapen en te genieten van je verblijf maar ontbijt vandaag niet te zwaar want later vandaag ga je lunchen op de Nishiki Market. Maar eerst tijd voor een bezoek aan (naar mijn mening, een van de mooiste tempels van Japan: de Ginkaku-ji.

Pak hiervoor buslijn 17 of 32 vanaf Nishiki markt of anders 203 vanaf centraler Gion. Dit neemt een half uur in beslag en kost ¥ 230 (≈ € 1,50).

ginkaku-ji-tempel-Kyoto japan
De Ginkaku-ji tempel bij dag. Dit was een van mijn favoriete bezienswaardigheden in Kyoto.

De Ginkaku-ji is een boeddhistische tempel gelegen in de heuvels iets ten oosten van het centrum van Kyoto en geregistreerd als UNESCO werelderfgoed. Naast het bekende zilveren paviljoen op de foto, zijn er nog meerdere tempels, gebouwen, tuinen, vijvers rondom het complex. De entree bedraagt ¥ 500 (≈ € 3,-). Vergeet niet dat je in de buurt van de tempel ook een wandeling kunt gaan maken over het beroemde filosofenpad: Sakyo.

Nishiki Markt
Eten bestellen
Vismarkt
De Nishiki markt in Kyoto, druk bezocht door zowel locals als toeristen

Na dat je al het moois van de Zilveren tempel gezien hebt is het tijd om terug te keren naar Gion. Blijf nu twee bushaltes langer zitten om uit te komen op de Nishiki markt. Een zeer oude food markt, meer dan 400 jaar, met echt de meest uiteenlopende Japanse etenswaren. Je kunt hier beginnen met het proeven van de onigiri (rijstballetjes met vulling), dan geweldige vis scoren en de maaltijd heerlijk afsluiten met, jawel: groene thee-ijs. Probeer trouwens ook eens een sake proeverij als aperitief, een traditioneel Japans ambachtelijk gebrouwen rijstwijn. Ook dit is Japan, naast de thema cafés in bijvoorbeeld Tokyo en een heerlijk onderdeel van de bezienswaardigheden in Kyoto.

Dag Kyoto ontdekken

Sta vandaag een beetje bij tijds op want er wacht een drukke dag. Eerst ga je het hoger gelegen zoeken iets buiten het centrum van Kyoto bij de Kiyomizu-dera tempel.

Pak hiervoor buslijn 202 of 206 vanuit Gion. Dit kost je een klein kwartier aan reistijd en ¥230 (≈ € 1,50).

Kiyomizu-dera-tempel-Kyoto
De Kiyomizu-dera gezien vanaf de podium kant.

Deze tempel wordt ook wel de Helder Water-tempel genoemd en is een oude houten boeddhistische tempel. Het heeft een enorm podium wat een prachtig uitzicht biedt over de stad en ook kon ik in de vroege lente al veel cherry blossoms zien bloeien rondom de tempel. Binnen in, kun je een gebed uitspreken bij de heilige Kannon: Leg je handen in elkaar als je voor het standbeeld staat en denk aan je dierbaren.

Vervolg nu je weg naar de Fushimi Inari-taisha jinja-schrijn.

Pak hiervoor de metro Keihan Main line vanaf Gion station en stap uit bij station Inari. Reistijd is ongeveer 20 minuten vanaf de tempel en de kosten zijn ¥ 230 (≈ € 1,50).

Fushimi Inari Shrine bezoeken
Fushimi Inari Shrine in bos
oranje pilaren japan
Ik heb de Fushimi Inari-taisha jinja-schrijn twee keer bezocht, overdag en ’s nachts

Het Fushimi Inari-taisha jinja-schrijn is denk ik het meest bekende Shinto-altaar ter wereld en zeer oud, wel meer dan 1400 jaar. Het is gebouwd op een berghelling en een pad met traditionele poorten (in Japans: torri) die leiden naar een heilige spiegel bovenop deze berg. Om de top te bereiken passeer je duizenden van deze torri. Deze hebben verschillende inscripties en zijn elk gedoneerd door een persoon, familie of bedrijf. Houdt er rekening mee dat de weg naar de top een behoorlijke wandeling en klim is waardoor een goede conditie en Hike schoenen geen overbodige luxe zijn.

Tijdens je weg naar boven ben je omringd door een schone en bosrijke omgeving. Verder heb je verschillende uitzichten vanaf de berg op de stad, en passeer je verschillende tempels. Ik heb zelf niet overdreven veel stops gemaakt en was al 2,5 uur kwijt, het meeste van al mijn bezienswaardigheden in Kyoto. De schrijn is 24-uur te bezoeken en de entree voor het bezoeken van dit heiligdom is gratis, maar je kunt het steunen door een eigen torri op de berg te zetten, een miniatuur versie weliswaar, voor ¥ 1000 (≈ € 6,50,-).

Dag Laatste dag in Kyoto

De laatste dag van je verblijf in Kyoto is helaas alweer aangebroken en deze gaan we goud afsluiten. Want naast de zilveren tempel is er ook nog een hele mooie ‘gouden’ tempel in Kyoto: Kinkaku-ji.

Vanaf Gion in de richting van de tempel pak je eerst de metro bij het Sanjo Keihan station en stap je uit bij Nishioji Oike. Daarna switch je naar je naar busnummer 205. Dit kost je in totaal ongeveer 45 minuten.

Bezienswaardigheden Kinkaku-Ji-tempel
De wonderschone Kinkaku-ji tempel.

Deze boeddhistische Kinkaku-ji tempel is net als de ‘zilveren’ Ginkaku-ji tempel UNESCO gecertificeerd. Ze wordt gebruikt als een opslagplaats voor relieken (thans wat men geloofd) van de Boeddha. De buitenkant van de tempel is voorzien van bladgoud en het bevindt zich tussen aangelegde tuinen en een spiegelende vijver. Met een beetje fantasie lijkt deze tempel zelfs op water te drijven. In de tuin bij de tempel bevindt zich ook een theehuis dat gebruikt werd door een voormalig Japanse keizer. De groene thee is hier heerlijk en je krijgt er nog twee stuks matcha bij, smakelijk alvast!

De kosten voor het bezoeken van de tempel zijn ¥ 400 (≈ € 2,50).

Vervolg nu je weg naar de laatste activiteit in het bamboe bos Arashiyama.

Om de Bamboo Grove te bereiken vanaf de Kinkaku-ji tempel pak je busnummer 205 terug richting trein station Emmachi. Vanaf hier pak je dan de trein naar Saga-Arashiyama Station. In totaal is de reistijd 40 minuten.

bamboe bos kyoto
Bamboe
Ik waande mijzelf klein duimpje tussen de enorme hoge bamboe in dit bos

Ik ben een natuurliefhebber, en voor lezers die dat ook zijn, is het Arashiyama Bamboo bos een ideale mogelijkheid en ook een ander soort activiteit dan veel van de bezienswaardigheden in Kyoto die bestaan uit tempels. Arashiyama is een natuurlijk bos van bamboe en heeft verschillende wandelroutes. Tijdens het lopen maakten de geluiden van de wind die het bamboe hout laat bewegen en kraken indruk op mij. Kijk ook eens omhoog om het ‘dak’ van het bos te zien en je realiseert je dat sommige delen van het bamboe bos wel meer dan 15 meter hoog zijn.

Dag Van Kyoto naar Osaka

Nu vervolgt de route zich richting Osaka, een stad met vele uitgaansgelegenheden en goed eten. Na het intensieve reizen in van de afgelopen dagen wilde ik hier even stoom afblazen. Het viel me gelijk op dat in deze stad de mensen veel meer open zijn dan in Tokyo en Kyoto. Wat de mogelijkheid biedt om contact te maken met de lokale bevolking.

Hoe kom je er?

Met het openbaar vervoer. Stap je op de trein bij station Kyoto en met +/- 30 minuten ben je in Osaka, ideaal dus! Voor ongeveer ¥ 600 (≈ € 4,-) Met de auto ben je ongeveer dezelfde reistijd kwijt.

Overnachten in Osaka

Boek nog 3 nachten in Osaka.

Ik verbleef er in het super gezellige Hippo Hostel

Gelegen in de fantastische wijk Tennoki-Ji. De locatie van het hostel is top, het is niet duur en zeer populair. Ik heb in dit hostel een hoop andere leuke reizigers ontmoet. Ook hun waren zeer positief over het hostel wat wordt bevestigd met een 8,3 op Booking.com. Het Hippo hostel biedt dormitory rooms aan vanaf ¥ 3000 per nacht (ongeveer € 19,-). Ook is het mogelijk een private room te reserveren.

Nog doen vandaag

Vertrek na je ontbijtje en dan heb je nog een hele dag om Osaka te verkennen.

Het kasteel van Osaka

Kasteel van Osaka

In Osaka zelf heb ik op mijn eerste dag nog het beroemde kasteel bezocht. Dit was een van de machtigste forten van zijn tijd en het bekendste kasteel van Japan. Mooie wandelroutes en cherryblossom. Je kunt het kasteel ook van binnen bekijken, echt wel even de moeite waard. De entree is ¥ 600 (ongeveer € 4,-).

Okonomiyaki
Osaka bij nacht

Daarna heb ik mij met een groep mensen gewaand langs de foodstreets in Osaka. Langs de hoofdwegen bevinden zich vele honderden restaurants en eettentjes. Probeer zeker even de Okonomiyaki: Een gegrilde pannenkoek met diverse soorten ‘beleg’. Dit is echt heel lekker. Verder staat Osaka op culinair gebied bekend door een specifieke vorm van sushi, de zogeheten oshi. De vorm van oshi is rechthoekig, terwijl de brokjes rijst van sushi ovaal gevormd zijn. Neem deze ook eens. Daarnaast is het uitgaansleven in de stad fantastisch. Ga naar clubs als Ghost en Circus als je dit leuk vind.

Dag Genieten van de schoonheid van de stad

Mijn tweede dag heb ik het rustig aan gedaan in Osaka. Ik ben nog even naar de  Umeda Sky Building geweest. Deze moderne bezienswaardigheid is met 173 meter een van de hoogste gebouwen van de stad en vanaf de bovenste etages krijg je een prachtig uitzicht over de stad. Je kunt bovendien ‘overlopen‘ tussen de twee torens, supervet!

Umeda Sky Building

Daarnaast is er ook nog een grote toeristische trekpleister is het Osaka Aquarium Kaiyukan. Dit bevat het grootste aquarium van de wereld, waarin walvishaaien zwemmen. Ik ben hier zelf niet naartoe geweest maar dit is een optie als activiteit voor deze dag.

Dag Dagtrip naar de oude hoofdstad Nara

Op mijn laatste dag heb ik een trip gemaakt naar Nara, de oude hoofdstad van Japan. Een kleine stad en makkelijk te bezoeken vanuit Kyoto of Osaka.

Hoe kom je er?

Ik ben hiervoor ’s ochtends op de trein gestapt bij Shin-Osaka. Vervolgens brengt deze trein van de Japan Railways je in ongeveer drie kwartier naar Nara. Een retour kost rond de ¥ 1700 ( € 11,-). Overnacht je liever in Nara zelf dan in Osaka of Kyoto? kijk dan eens naar het Hilo Hostel voor een geschikte budget accommodatie of het Iroha grand hotel voor een meer luxe

Kofukuji tempel
Herten Nara plein
Buddhabeeld in Todai-Ji

Eenmaal aangekomen hier kwam ik al gauw tussen de hertjes terecht. Dit is een heilig dier voor de Japanners. Het is toegestaan om ze te voeden wat ik ook gedaan heb. Voor al een paar Yen, koop je hier hertenkoekjes om ze te voeden. De meeste bezienswaardigheden in de stad bevinden zich rond het Nara park. De Todai-ji tempel met de hal van de Grote Boeddha is beroemd. Bij de tempel is ook een prachtige pagode gevestigd. Dit gebouw bevat op zijn beurt het grootste bronzen boeddhabeeld van Japan en het grootste ter wereld van de Boeddha.

Een kaartje voor de Grote Boeddha Hal in Todai-ji en het museum kostte mij ¥ 800 (≈ € 5,-).

Dag Vandaag terugvliegen? Of toch verder reizen door Japan?

Je laatste dag in Japan is helaas alweer aangebroken. Vanaf Osaka vlieg je vandaag terug naar Amsterdam. Heb je meer dan twee weken de tijd? Dan kun je ervoor kiezen om je weg te vervolgen richting Hiroshima en daarna het zuidelijke eiland Kyushu. Ik kan dit zeer aanraden want dit heb ik namelijk zelf gedaan. Stay tuned op mijn pagina voor de beste reisroute daar 😉

Dit was het eerste deel van mijn reis door Japan en ik heb echt keihard genoten! Heb jij ook plannen om te reizen door Japan. Laat hieronder een reactie achter of stel gerust een vraag!

Kosten indicatie

AANKOMSTTokyo
VERTREKOsaka
HIGHLIGHTSWereldstad Tokyo, Unieke Japanse cultuur, Mount Fuji, Culinair Japan
BESTE REISTIJDBeste reisperiode: maart t/m mei (cherryblossom seizoen) en september t/m oktober
KOSTENOngeveer € 1200,- per persoon exclusief de vlucht. Slaap je meer in hostels dan cube hotels zoals ik deed, dan is € 800,- realistisch
Kosten INCLUSIEFAccomodaties, Enkele bezienswaardigheden en tours en eten en drinken
NIET INCLUSIEFDe vlucht en de treinkosten
* Prijsniveaus en wisselkoersen zijn van najaar 2023 en kunnen afwijken

Wil je deze reis door Japan boeken?

Het is de bedoeling dat je alle onderdelen van deze reis zelf en los boekt. Je boekt dus zelf eventueel het vliegticket bij de goedkoopste aanbieder, jij kiest de hotels en jij regelt het vervoer. Reisjevrij.nl heeft je al een goede voorzet gegeven met dit blog wat en hoe je dit het beste kunt doen.

Accomodaties boeken

Je kan de hotels die beschreven staan in de reisroute boeken, of je zoekt je eigen hotel. Dit kost je dan wat extra uitzoek werk. Wil je tijd besparen? Klik op de betreffende link van het hotel en selecteer de juiste data. Het zijn hotels die zeer centraal gelegen zijn en goed beoordeeld door andere gasten. De prijzen op de betreffende website (Booking.com) kunnen afwijken van de vermelde prijzen in de reisroute.

Het lokale vervoer of tours boeken

Lokale trein en busritten hoef je niet van te voren te regelen. Wel is het beter om een JR Pass voor vertrek al te regelen omdat dit 10% korting geeft. Tours kun je ter plaatse regelen maar van te voren via dit blog geeft je wel garantie dat er plek is. Regel je huurauto en de verzekering wel van te voren om hogere kosten te vermijden.

Wat moet je allemaal regelen voor je reis?

Behalve het uitstippelen van je reisroute en het boeken van de tickets en hotels, is het belangrijk dat je een reisverzekering regelt en Covid vaccinaties hebt.

Reisverzekering

Voor elke reis of vakantie kun je het beste een reisverzekering afsluiten, ook als je naar Japan gaat. Heb je een aanvullende zorgverzekering? Kijk dan eerst wat er vanuit deze verzekering vergoed wordt zodat je niets dubbel gaat verzekeren.

Vergelijk ook je reisverzekering altijd. Mijn ervaring is dat een doorlopende reisverzekering meestal voordeliger is dan een kortlopende reisverzekering.

Lonely Planet

Het boek dat iedere zelfstandige reiziger moet hebben: de Lonely Planet van Japan. In deze “reisbijbel” vind je hele praktische informatie over bezienswaardigheden, eetgelegenheden, guesthouses, het openbaar vervoer en nog veel meer. Het boek is geschreven in het Engels. Via Bol.com koop je deze reisgids het voordeligst.

Geld in Japan

In Japan betalen ze met de Yen, momenteel (2023) staat de Yen laag en daarmee is het relatief goedkoop reizen voor Nederlanders ook is de inflatie een stuk lager geweest. Vaak kan je met je creditcard betalen maar soms is cash noodzakelijk. Gelukkig kun je gemakkelijk Yen’s pinnen bij alle convenience stores. Wil je voorafgaand aan je reis al Yen’s hebben? Wissel ze dan hier

Controleer voordat je op reis gaat of je met jouw bankpas in Europa geld kan opnemen. Uit voorzorgsmaatregelen staan je betaal-instellingen vaak op Europa/Nederland. Wijzig deze tijdelijk naar Wereld.

Have fun en reis je vrij,
Edwin

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

edwin bakker reisverhalen

Edwin Bakker

Met een grote liefde voor reizen ben ik na het afronden van mijn studie in Azië beland, backpack om en gaan! De mensen, het eten, maar ook de waarde van familie en vrienden daar… ik ben er gewoon gek op. Geïnspireerd door de lokale bevolking, andere reizigers, en reisblogs als deze, zou ik uiteindelijk elf landen doen in elf maanden. En het lijkt mij zo onwijs gaaf, om alles wat ik daar gezien en gedaan heb met jullie te gaan delen! Eén favoriet land heb ik niet, omdat écht ieder zijn unieke plekjes heeft. Neem voor deze spots, inclusief logische routes en handige reistips, snel een kijkje op mijn pagina.

Meer over Edwin Bakker

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *