Rinjani op Lombok beklimmen: dit moet je weten

Rinjani op Lombok beklimmen: info en tips

Indonesië dankt haar vruchtbare grond in de rijstvelden, palm-, koffie-, en katoenplantages aan de vulkanen die het land rijk is. Daarom vinden wij een beklimming van één van deze vulkanen een absolute must als je Indonesië bezoekt. Als je rondreist op Bali, de Gili’s en Lombok, zie rondreis eilandhoppen in Indonesië, mag de trekking op de Rinjani vulkaan op Lombok echt niet aan je reis ontbreken! Omdat Lombok relatief rustig en onontdekt is, kun je volledig genieten van deze tour, zonder in de rij te hoeven aansluiten zoals bijvoorbeeld bij Mount Batur op Bali.

Tip: Lees ook tweedaagse tour Rinjani en paklijst Rinjani

Hoe kom je er?

Het is echt sterk aan te raden om als je Rinjani wil beklimmen, eerst naar Lombok af te reizen en gebruik te maken van een lokale tour operator. Als je de Rinjani Tour bijvoorbeeld op één van de Gili’s boekt, vertrek je in de ochtend van de Gili en begin je de klim pas veel later. Hierdoor heb je grote kans in het donker op de top aan te komen en de zonsondergang te missen, bij lange na het meest spectaculaire van de hele tour.

Vertrek dus eerst naar Lombok (en laat je ophalen van het vliegveld of de haven) of laat je ophalen van waar je al bent op Lombok. Dit vervoer was bij onze tour inbegrepen. Wij vertrokken vanaf Gili Trawangan naar Lombok, dat is een bootritje van 30 minuten met de publieke ferry voor 15k rp (ongeveer 1 euro) naar de haven van Bangsal. Vanaf Bangsal is het ongeveer 1,5 uur rijden met de auto naar Senaru. Waarvan wij de klim begonnen. De meeste mensen reizen overigens de andere kant op: na Rinjani chillen op de Gili’s; ook helemaal niet verkeerd!

Welke tours kun je kiezen?

Rinjani beklimmen

Mount Rinjani is een actieve vulkaan met meerdere kraters. Op de foto hierboven zie je links onderin de “top” van Mount Rinjani met één krater en rechts bovenin de “kraterrand”, waarvan je uitkijkt op een groot meer met in het midden een berg met twee grote kraters. Oorspronkelijk boden alle tour operators tours aan van 2 tot 4 dagen, waarbij je ofwel de top, ofwel de kraterrand, of allebei beklimt. De tours waarbij je allebei beklimt en tussendoor afdaalt naar het kratermeer zijn nu en waarschijnlijk de komende twee jaar niet mogelijk vanwege grote landverschuivingen na de aardbeving in 2018. Dat is jammer, maar niet het einde van de wereld, want: de tweedaagse tours zijn al best een uitdaging, en bieden je prachtig uitzicht op de kratermeer en de kraters. Wij besloten voor de tweedaagse tour naar de kraterrand te gaan. De top van Rinjani ligt op 3726 meter en de kraterrand is ter hoogte van 2600 meter. Lees hier mijn blog met het dagoverzicht van de tweedaagse Rinjani tour naar de kraterrand.

Hoe kies je een tour operator?

Wij wilden graag met een tour operator gaan die haar verantwoordelijkheid neemt voor het schoon houden van de berg, door eigen afval mee te nemen en die er als organisatie voor pleit dat iedereen na de tour zijn afval mee terugneemt. Daarom kozen we voor Rinjani Eco Tours. Samen met hen hebben we een boom geplant op de berg, wat na de landverschuivingen na de aardbeving heel belangrijk is om de grond weer stabiel te maken en de natuur op en rondom Rinjani te behouden. Voor de tweedaagse tour naar de kraterrand betaal je bij Rinjani Eco Tours 200 usd. Dit is een tour operator die vele extra’s aanbiedt, goede kwaliteit aan campingspullen, lekkere snacks voor onderweg, super goed eten en een wat luxere overnachting vooraf zodat je goed kunt opladen voor je aan de track begint. Ook kozen ze op de top de beste stop om de tent op te zetten, uit de wind en weg van een antenne die een irritant geluid maakt. Hier hoorden we anderen over klagen dus wij prijsden ons gelukkig.

Rinjani Lombok tips
Bomen planten op Rinjani

Onze gids “didi” was heel vriendelijk en sprak goed Engels. Je wilt wel graag met mensen op pad zijn die goede zorg dragen voor je, het is namelijk best een zware track! Zij kennen de weg als geen ander en halen er plezier uit als jij plezier hebt en dan merkten wij echt.

Als je toch wat goedkoper wil gaan, kies dan in ieder geval een tour operator die wel zijn afval meeneemt. Dit is namelijk niet altijd het geval en er ligt helaas al wat afval op de kraterrand, en niets neemt de magie meer weg dan plastic en toiletpapier in je uitzicht.

Kan iedereen Rinjani beklimmen?

Rinjani beklimmen tips

In principe kan iedereen Rinjani beklimmen, dat is ook wat de tour operators vaak enthousiast roepen. De gidsen en de dragers lopen dagelijks (op hun slippers of blote voeten) de berg op en af. Wij vinden dit een tour is die je echt alleen moet doen wanneer je enige conditie hebt. Wat fijn is aan een privétour is dat je je eigen tempo kan bepalen. We hebben een enkel gezin met een kind omhoog zien gaan, en alle leeftijden. Het is dus zeker te doen, maar geen rondje in het park. Achteraf heb je zeker dikke spierpijn!

Wat heb je nodig?

Lees hiervoor mijn blogpost Paklijst Rinjani

Waarom is Rinjani het waard om te beklimmen?

Wij hebben tijdens al onze reizen nog nooit een zonsondergang mogen bekijken zoals deze. Achter een zee van wolken, met daaruit stekend Mount Agung op Bali in de verte, een feloranje zon zien wegtrekken. Alleen hierdoor ben je op de top al vergeten hoe hard je daarvoor moest afzien tijdens de beklimming.

Wij hadden deze tour niet willen missen tijdens onze reis en ik hoop dat jij jezelf deze ervaring en overwinning ook gunt! Als je naar aanleiding van mijn blog nog vragen hebt kun je die hieronder stellen.

Have fun en reis je vrij ,
Femke

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

femke

Femke Meeuwes

Het is mens eigen om te reizen op basis van tips van anderen. Natuurlijk is het een fantastisch onderdeel van reizen als je zelf spontaan op een bijzondere plek terecht komt. Toch hoeven we niet elke keer opnieuw het wiel uit te vinden als we op reis zijn. Tips of aanraders van iemand zoals jij, die jouw bestemming al kent, kan de ervaring zelfs nog waardevoller maken. Nu ik een jaar op wereldreis ben met mijn vriend Yilmaz deel ik dan ook graag onze tips en ervaringen met jullie.

Meer over Femke Meeuwes

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Ha!! Tof stukje! De Rinjani staat ook zeker op mijn lijstje komende vakantie! Ik vroeg me alleen af wat je met de backpack moet doen tijdens de tocht gezien je die niet in z’n geheel meeneemt. Blijft die achter bij de organisatie? Alvast bedankt voor de reactie! Groetjes, Joyce

  Joyce

  Beantwoorden
  • Hi Joyce,

   Bedankt voor je berichtje, super leuk dat je Rinjani gaat beklimmen!

   Het is handig om een rugtas te vullen met de spullen die je nodig hebt tijdens de hike en de overnachting (zie ook mijn blog post Paklijst Rinjani); je backpack laat je achter in het hotel, die bewaren ze daar voor je. Je haalt deze de laatste dag weer op, waarna ze je met de auto afzetten waar je heen wilt. Super goed geregeld! 🙂

   Geniet van je reis en de Rinjani tour!

   Femke Meeuwes

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *