Tweedaagse Rinjani Tour: trekking naar de kraterrand van de vulkaan

Tweedaagse Rinjani Tour: de trekking, tips en ervaringen

De inwoners van Lombok geloven dat ooit een koningin, Dewi Anjani, door geesten gekroond werd op de top van de vulkaan, en sindsdien is nooit meer iets van haar vernomen. Haar geest leeft voort op de berg, die sindsdien Rinjani, ofwel “koningin” genoemd wordt. Wij besloten de koningin en haar schoonheid te bewonderen vanaf de kraterrand, en deden een tweedaagse tour met Rinjani Eco Tour. Hierbij loop je gemiddeld 7 uur de eerste dag bergop, overnacht je in een tent op de kraterrand, en loop je 5 uur terug bergaf de tweede dag. Hier lees je hoe die twee dagen eruit zien!

Tip: Lees ook Rinjani Lombok beklimmen: dit moet je weten en Paklijst Rinjani: dit heb je nodig

Dag 1 – Trekking naar de kraterrand 

Na een heerlijke overnachting in het Rudy Trekker hotel (of één van de andere twee mooie slaapplaatsen in Senaru die Rinjani EcoTours aanbiedt) sta je om 06:00 op om te ontbijten. Om 07:30 vertrokken wij achterop de scooter naar het begin van de trekking waar je je inschrijft. Vanaf hier loop je in een halfuur naar Position 1, de eerste stop.

Rinjani trekking
Rinjani tour

Van position 1 naar position 2: lunchtijd

Na twee uur door het bos lopen kom je bij een open ruimte midden in het bos waar alle trekkers lunchpauze houden. Sommige groeptours rusten hier op kleedjes op de grond. Wij konden hier lunchen aan een tafeltje op comfortabele stoeltjes. Op het menu: een prima Nasi Campur.

De weg van position 2 naar position 3

Rinjani trekking

Je loopt hier nog twee uur letterlijk in de wolken door het bos. Dat voelt koud aan en dat is een welkome verassing in deze verhitte trekking. In een cirkel rondom de bomen met de dikste bladeren regent het, omdat de wolken het vocht niet kunnen vasthouden wanneer ze deze bomen kruisen. Heel bijzonder om te zien.

Position 3

Rinjani trekking

Op deze laatste stop konden we genieten van de makaken die vanuit het hoge gras op onze snacks aasden. Het bos eindigt hier en je loopt nu meer in de zon door het hoge gras met uitzicht op een wolkendek zover je kunt kijken. Vanaf hier is het nog 2 uur lopen naar de kraterrand.

Het uitzicht vanaf de kraterrand

Rinjani tour tips

Vanaf de campingsite kijk je uit over Lombok en op het wolkendek. We zagen Mount Agung en Mount Batur op Bali in de verte uit de wolken steken. Je loopt in ongeveer 5 minuten naar de kraterrand waar je uitzicht hebt op de top van Rinjani en het kratermeer omringt door bergen, met in het midden een berg bedekt met opgedroogd magma met twee grote kratergaten. De tweede is tijdens de laatste uitbarsting van Rinjani (2010) ontstaan. Deze kraters zijn actief en zo nu en dan zie je een rookwalm opstijgen. Het water van het meer is helderblauw, maar een deel zandkleurig, daar is het water heet, soms kokend. Een surreël gezicht.

Overnachten op de kraterrand

Vulkaan beklimmen Lombok

Nadat je een tijdje intens hebt staan genieten op de kraterrand, kun je terug naar je tent voor een warme kop thee en gebakken banaan. Wij aten als diner een super lekkere groente/tempeh curry. Erg veel respect voor de hoeveelheid eten (en voornamelijk eieren) de dragers heel naar boven krijgen voor jouw ontbijt, lunch en diner. Je overnacht in een tent, in dikke slaapzakken want het kan redelijk koud worden als je niet in beweging bent (het is er ongeveer 11 graden), onder een heldere sterrenhemel.

Dag 2 – Laatste tour dag

Bij zonsopgang van het uitzicht genieten

Rinjani Lombok

Je staat om 6 uur op om de zonsopgang te gaan bekijken. Deze zie je vanaf de kraterrand niet echt, toch is het ontzettend mooi om het zonlicht langzaam over de krater te zien trekken. Zeker van deze gelegenheid gebruik maken om nog even van het uitzicht te genieten. Je ontbijt daarna bij je tent en begint rond 07:00 / 07:30 aan de terugweg.

De weg van de kraterrand naar position 3

Tour Rinjani

Het eerste deel van de terugweg is redelijk stijl en zanderig, waardoor kan het soms glad zijn. Onze gids raadde ons aan met een goed tempo naar beneden te “joggen”, zo voorkom je dat je uitglijdt. Het is niet zo stijl dat het een ramp is als je valt, maar dit wil je natuurlijk liever niet. Volg dus je gids hierin. Goede wandelschoenen kunnen je hier wel helpen, maar als je die niet bij je hebt op je reis, red je het zeker ook wel. Je loopt dit stuk bergafwaarts ongeveer in een uur.

Lunch op Position 2 of Position 1

Rinjani lombok

Na nog een uur weer in het bos aangekomen was het lunchtijd. Wij hebben hier kort gepauzeerd en zijn we doorgelopen naar position 1 om hier te lunchen. Je kunt overleggen met je gids waar je op de tweede dag wil lunchen, afhankelijk van jouw tempo. Vanaf position 2 waren wij nog 1,5 uur onderweg naar position 1. Vanaf position 1 naar het beginpunt loopt je nog eens 1,5 uur. Het kan zijn dat je tijdens de lunch jouw dragers voor de laatste keer ziet. Zij hebben een zware taak aan de dertig kilo die ze de berg op en af dragen. Hier kun je ze een fooi geven (wij gaven 100k rp per persoon per dag).

Vanaf het vertrekpunt terug naar de parkeerplaats

Op de heenweg werden wij dit stuk met de scooter afgezet. Nu was dat nog een halfuur lopen, redelijk stijl naar beneden, maar op een verharde weg. Je loopt hier tussen de koffie-, katoen- en palmbomen. Onze gids liet ons de koffiebonen proeven en wees de verschillende fruitbomen aan. Even afzien voor je vermoeide spieren maar alsnog een leuke wandeling om de trekking mee af te sluiten!

Wij hadden deze tour niet willen missen tijdens onze reis en ik hoop dat jij jezelf deze ervaring en overwinning ook gunt! Als je naar aanleiding van mijn blog nog vragen hebt kun je die hieronder stellen.

Have fun en reis je vrij ,
Femke

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

femke

Femke Meeuwes

Het is mens eigen om te reizen op basis van tips van anderen. Natuurlijk is het een fantastisch onderdeel van reizen als je zelf spontaan op een bijzondere plek terecht komt. Toch hoeven we niet elke keer opnieuw het wiel uit te vinden als we op reis zijn. Tips of aanraders van iemand zoals jij, die jouw bestemming al kent, kan de ervaring zelfs nog waardevoller maken. Nu ik een jaar op wereldreis ben met mijn vriend Yilmaz deel ik dan ook graag onze tips en ervaringen met jullie.

Meer over Femke Meeuwes

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hi Femke,
  Onwijs leuk om te lezen over deze trekking! Ik vroeg me af hoeveel je kwijt was aan kosten voor deze tour? En of je toevallig weet dat je die tours daar ter plekken kan boeken en hoe het precies zit met het aanbod van verschillende organisaties? Dankjewel alvast voor je reactie:)

  Meike

  Beantwoorden
  • Hi Meike,

   Wat leuk dat je erover nadenkt Rinjani te beklimmen!

   Deze tweedaagse tour naar de kraterrand via Rinjani Eco Tours kost 200 usd. Daar zit je vervoer naar het hotel, de eerste overnachting, diner en ontbijt in het hotel, alles wat je nodig hebt en eten tijdens de hike en overnachting op de vulkaan + vervoer naar je volgende bestemming bij inbegrepen.

   Je kunt de tours wel ter plekke boeken, het is alleen handiger om van tevoren dit per e-mail (rinjaniecotours@gmail.com) af te spreken omdat je vervoer naar het vertrekpunt inbegrepen zit bij de tour! Ze komen je dus met de auto ophalen van waar je al bent op Lombok, bijvoorbeeld het vliegveld, of de haven als je vanaf de Gili’s met de boot komt.

   Je kunt online verschillende aanbieders vinden, in verschillende prijscategorieën. Ik heb voor Rinjani Eco Tours gekozen gekozen omdat het een privé tour is, de overnachting van tevoren in één van de luxere hotels is, en omdat zij hun afval meenemen en je samen een boom plant op Rinjani!

   Je leest er trouwens meer over in mijn andere blog post: Rinjani Lombok beklimmen: dit moet je weten, je kunt op de link klikken bovenin deze blog post.

   Hopelijk zijn jouw vragen nu beantwoord! 🙂

   Heel veel plezier tijdens je reis naar Indonesië alvast!

   Femke Meeuwes

   Beantwoorden
 • Sapri was benieuwd waarom hij zoveel klanten uit Nederland krijgt.
  Ik heb aangegeven dat wij in elk geval via jouw blog aan zijn naam zijn gekomen (waarvoor dank).

  Jan

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *