Hero background

Roadtrips Europa

We LOVE roadtrips!

Roadtrip in Europa: mooiste bestemmingen, routes en tips

Op zoek naar tegekke roadtrip bestemmingen in Europa? Of wil je tijdens een vakantie meerdere Europese landen bezoeken? Dan is een avontuurlijk roadtrip met auto wat ons betreft de beste manier om dit te doen. Wanneer je zelf je reisroute samenstelt, heb je enorm veel vrijheid om te gaan en staan waar jij wilt! Graag delen wij onze reiservaring, de gaafste en mooiste roadtrip-routes door Europa én heel veel tips!

Leuk om te weten is dat wij onze roadtrips altijd zelf regelen. Je neemt je eigen auto (of een huurauto), boekt zelf de hotels of campings en activiteiten. Dat is veel goedkoper (en leuker) dan een pakketreis via een reisorganisatie.

Roadtrippen, hoe pak je het aan?

Niets is avontuurlijker dan in de auto stappen en zien waar je uitkomt… maar stiekem plannen wij onze roadtrips ook, soms zetten we enkel de grote lijnen uit, maar soms ook de details. Om het meeste uit je vakantiedagen te halen is het toch verstandig om je goed voor te bereiden.

1. Kies je bestemming of bestemmingen

Bepaal eerst wat je tijdens je vakantie wil zien en doen: steden bezoeken, hiken in de natuur of ook een beetje chillen aan het strand. Met een goede planning kan het allemaal. Het is wel belangrijk dat de plekken die je wilt bezoeken op een haalbare rijafstand van elkaar liggen. Bij voorkeur liggen de bestemmingen op 1 tot 3 uur van elkaar verwijderd. Een rijafstand van 6 tot 8 uur rijden (zonder pauze) is een beetje de max voor één reisdag.

Je kunt nummer 1 en nummer 2 natuurlijk ook omdraaien. Wil je bijvoorbeeld met je eigen auto een rondreis maken, dan zijn er maar een paar voor de hand liggende bestemmingen!

2. Kies je vervoersmiddel

Tips camper huren Nederland
auto huren sunny

Nu je weet waar je naar toe wilt, kun je ook bepalen met welk vervoersmiddel je gaat roadtrippen. Bijvoorbeeld met je eigen auto, indien de roadtrip vanuit Nederland kan beginnen. Of met een huurauto. Soms kan het niet anders, omdat je bijvoorbeeld op een eiland gaat touren, maar soms is het ook té lang rijden om tot je gewenste bestemming te komen. Nog een optie is om met een camper op pad te gaan! Ook deze kun je huren, zowel op de plaats van bestemming als in Nederland.

– Eigen auto

Meestal is dit de goedkoopste optie, want dan hoef je er geen te huren! Zorg er wel voor dat je in een veilige en onderhouden auto rijdt. En zorg voor een goede autoverzekering + pechhulp Europa! Niets is zo vervelend als autopech, dus met de juiste hulp valt het allemaal mee, ook financieel. Controleer ook of je vignetten of milieustickers nodig hebt. Voor sommige steden (zoals Parijs) moet je zeker drie weken voor vertrek een milieusticker hebben aangevraagd!

– Een auto huren

Ook dit hebben wij al heel vaak gedaan! Hiervoor raadplegen we meestal meerdere vergelijkers om de beste deal te vinden! Wij hebben goede ervaringen met onderstaande partijen:

Kies bij het huren van een auto altijd voor een optimale (all-risk) autoverzekering waarbij ook je eigen risico is afgekocht.

– Camper huren

Een camperreis maken vanuit Nederland, of een camper huren in het buitenland? Het is allebei mogelijk. Het leuke aan een roadtrip met camper is dat je nóg meer vrijheid hebt omdat je je slaapplek altijd bij je hebt. Vind je een plek mooi en is er een fijne campingplek, dan kun je prima op de bonnefooi gaan. Er zijn verschillende verhuur bedrijven waaronder Goboony waar je een camper kunt huren online. Voordeel is dat alles in de totaal prijs zit.

Selma heeft een eigen VW camperbusje en schreef vaker over haar ervaringen!

3. Accommodatie boeken (of niet)

Dit vind ik zelf een heel leuk onderdeel van het plannen van een reis. Lekker zoeken naar de leukste guesthouses, campings of chille hotels. Als je het aandurft, dan kun je ook ter plaatse op zoek gaan naar accommodatie. Dit geeft je meer vrijheid, maar kost ook meer tijd. Zelf boek ik meestal de hotels vooraf. Uit ervaring weet ik dat het soms veel tijd kost om een goed hotel te vinden en deze tijd spendeer ik liever anders. Bovendien krijg je via Booking.com heel snel een overzicht van de best beoordeelde hotels.

4. Overige voorbereidingen

Wanneer je gaat roadtrippen in het buitenland, is het handig je goed voor te bereiden. Denk ook aan:

  • Een internationaal rijbewijs
  • Een goede autoverzekering (bij eigen auto of huurauto)
  • Benodigde vignetten of milieustickers
  • Lees de verkeersregels in het land van bestemming
  • Bereken eventuele kosten (benzine, tolwegen, parkeerplaatsen etc.)

Ook leuk is het om je te verdiepen in leuke bezienswaardigheden tussen je bestemmingen in! Zo kun je meer zien én heb je een fijne pauze.

Roadtrips vanuit Nederland

Met eigen auto op vakantie gaan heeft veel voordelen! Wij deden al diverse roadtrips vanuit Nederland, waarbij we met eigen vervoer (meestal de auto, soms een camper) meerdere bestemmingen bezochten. Hieronder een overzicht van mooie reisroutes die vertrekken vanuit Nederland.

Mooie roadtrip bestemmingen in Europa

Bijna elk land in Europa is geschikt voor een roadtrip. Wij organiseerden al heel wat fly&drive vakanties voor ons zelf. Hierbij kochten wij een vliegticket en haalden op de plaats van bestemming een huurauto of camper op. Bekijk hier onze mooiste roadtrips.

Onze favoriete roadtrip landen in Europa

In bijna elk Europees land kun je een roadtrip maken. Maar wat zijn de favoriete roadtrip bestemmingen van onze bloggers? Waar maakten wij de mooiste roadtrip? Er zijn een aantal landen die herhaaldelijk terugkomen als favoriet:

1. Italië

hoogtepunten dolomieten
mooiste roadtrip bestemming

Hoe kan het ook anders! Italië is zo fijn: lekker eten, een zeer diverse natuur, een heerlijk klimaat en geweldige steden. Dat zijn dé ingrediënten voor een topvakantie. Wij maakten dan ook al meerdere roadtrips door Italië en bezochten zowel het vaste land als de eilanden.

2. Spanje

Wat zien Sevilla
fataga uitzicht gran canaria

Ook Spanje behoort tot onze favoriete roadtrip bestemmingen. Je kunt er makkelijk met je eigen auto naar toe rijden én ook in Spanje kun je een hele gevarieerde roadtrip maken. Spanje heeft onwijs veel mooie steden, maar ook een hele mooie natuur. De regio’s Andalusië en Extremadura mag je zeker op je bucketlist zetten.

3. Noorwegen

uitzicht op de Preikestolen

In Noorwegen heb je weer een compleet andere beleving dan in bovenstaande landen. Noorwegen bezoek je voornamelijk vanwege de fantastische natuur. Met diepblauwe fjorden, groene valleien, indrukwekkende watervallen, hoge bergen met besneeuwde toppen, gletsjers, val je in de ene verbazing in de andere. Het is is een paradijs voor outdoor liefhebbers en een favoriete roadtrip bestemming van een aantal bloggers!

4. Fins lapland

Lapland natuur
Sneeuwscooter-tocht-Lapland-Finland

Finland staat vooral bekend als een wintervakantieland, met veel sneeuw, het noorderlicht en rendieren. Maar het is ook een van de meest bijzondere roadtrip bestemmingen van Europa! In Fins Lapland kun je ervaringen op doen die je bijna nergens ter wereld kan ervaren. Denk aan overnachten in een iglo, een rendiertocht of racen op een sneeuwscooter. Je waant je echt in een winterwonderland! 

Avontuurlijke bestemmingen buiten Europa

Niet alle landen zijn geschikt voor een roadtrip, maar bezoek je beter al backpackend. Zeker in bepaalde Aziatische landen kun je beter niet zelf achter het stuur kruipen. Veel te gevaarlijk! Natuurlijk zijn er uitzonderingen zoals Maleisië en Jordanië. In Afrika zijn Zuid-Afrika en Namibië populaire roadtrip-bestemmingen! Zo gaaf om tussen het wildlife te rijden. Hoog op ieders lijstje staat vaak Noord-Amerika, met natuurlijk Canada en de VS. Beide zijn immens groot, maar perfect voor een zeer gevarieerde roadtrip. Beide landen zijn ook perfect voor een camperreis! In Latijns Amerika is Mexico een avontuurlijke bestemming die je goed kan bereizen met de auto.