Hero background

Hero background

Roemenië

Roemenië

Een vakantie naar Roemenië zal wellicht niet meteen bij je opkomen, maar is een goed idee! Een reis naar Roemenië is als een reis terug in de tijd. Oude tradities blijven hier nog bestaan. Kastelen en stadjes lijken (en zijn) zo uit de Middeleeuwen weggelopen. Overal vind je nog sporen van het communisme en het wrede regime dat toen heerste. Daarnaast heeft Roemenië ook nog een rauw randje: 30 jaar geleden was dit een erg arm land en ook nu heeft niet iedereen het even goed in dit Europese land. De bevolking is erg warm en hartelijk; ze zijn nieuwsgierig naar jou, en geven je graag een kijkje in hun leven. Daarnaast heeft Roemenië prachtige natuur, bergen én kust. Kortom, alle ingrediënten voor een geslaagde vakantie kan je in dit land vinden.

Handig om te weten

Alle reisblogs en tips

Reizen naar Roemenië

Roemenië is bij velen een onbekende. Het land wordt dikwijls geassocieerd met armoede, misdaad, een wreed communistisch regime en nog een aantal negatieve zaken. Daarom zal een vakantie Roemenië niet direct bij je opkomen. Het gezegde ‘onbekend is onbemind’ klopt hier dus wel! Toch zijn er heel wat redenen om juist wél naar dit land te trekken, en de vele schatten ervan te ontdekken.

Waar tradities blijven bestaan

In Roemenië vind je een mengeling van steden, natuur en plattelandsdorpjes. Die plattelandsdorpjes lijken dikwijls weggelopen uit een sprookjesboek. De tijd heeft er stil gestaan, en één of meerdere dorpen bezoeken, is hetzelfde als dik 100 jaar teruggaan in de tijd. Paard en kar zijn hier niet ongewoon. In deze dorpjes zie je mensen in klederdracht, zeker op zondag. Ook andere tradities blijven verder bestaan. Smeden maken nog steeds onderdeel van het dorpsleven uit. Houtbewerkers, hoedenmakers, en allerlei beroepen die bij ons al lang niet meer bestaan, zijn deel van het Roemeense plattelandsleven. Dompel je onder in het levende verleden!

Exotisch Europa

Wij hebben het beeld dat Roemenië grijs en grauw is. Maar niks is minder waar: Roemenië is heel kleurrijk! Huizen zijn in leuke kleurtjes geschilderd, maar in Boekovina zijn ook de kerken langs buiten beschilderd in de meest bonte kleuren. Je kijkt je ogen uit! Dit land is één van de meest exotische van Europa.

Indrukwekkende natuur

We willen alvast een misverstand uit de wereld helpen: Roemenië staat niet vol met lelijke, grijze sovjetblokken. Akkoord, in vele steden zijn er troosteloze, grijze wijken, maar Roemenië is één van de meest natuurrijke landen van Europa! In dit land komen bruine beren, wolven en lynxen in nog grote aantallen voor. Wist je dat er in Roemenië bijna even veel bruine beren leven, als in de rest van Europa samen (uitgezonderd bepaalde delen van Scandinavië). Het is ook vrij eenvoudig om ze echt te spotten, je kan op vele plekken mee op een berenexcursie!

Roemenië is bergachtig, en een paradijs voor wandelaars. Maar Roemenië herbergt nog een andere, unieke schat: de Donau-delta. Dit is het leefgebied van vele soorten vogels, waaronder pelikanen. Deze delta is een netwerk van kanalen en riviertjes, een echte wildernis. Bezoeken doe je deze per boot. Combineer stad en natuur, en maak een uitstap naar de bergen of de delta;

Machtige kastelen

Roemenië is de thuishaven van heel wat prachtige Middeleeuwse kastelen, sommigen ruïne, andere bewaard, nog andere minutieus gerestaureerd. Vooral in Transsylvanië vind je vele kastelen. Dit is ook het thuisland van vampieren. Dracula zou hier een kasteel hebben! In werkelijkheid woonde er hier honderden jaren geleden een heerser, Vlad De Spietser, die model gestaan zou hebben voor Dracula. Hij werd alleen in het verkeerde kasteel gesitueerd, en zo is het kasteel van Bran nu het vampierenkasteel, en niet zijn echte geboortekasteel. Alle kastelen zijn pareltjes, kies dus wijs welke je wil bezoeken!

Verrassende steden

Wat denk je van een stedentrip Roemenië, of een combi van enkele steden? Het kan! Vanuit Nederland en België gaan er regelmatig rechtstreekse vluchten naar een aantal steden, of vluchten met één tussenstop. Je kan vrijwel in elke grote en middelgrote stad komen vanuit Nederland/België, omdat er een uitgebreid netwerk van luchthavens is in Roemenië. Boek eens een city-trip Boekarest en combineer dat met de natuur vlakbij. Dwaal rond in romantisch, Middeleeuws Sibiu. Of laat je verrassen door veelzijdig Timisoara! Er zijn oneindig veel mogelijkheden voor een leuke city-trip van 2 à 3 nachtjes! Eventueel uit te breiden met bezienswaardigheden in de directe omgeving.

Hoe kun je het beste reizen?

Zelf geven wij 100% de voorkeur aan zelfstandig reizen met een eigen auto of huurauto! Dat geeft je zoveel vrijheid. Autorijden in Roemenië is wel iets avontuurlijker doordat de wegen niet overal even goed zijn, en door het gebrek aan autosnelwegen.

Interessante buurlanden voor een roadtrip Europa

Maak Roemenië onderdeel van een roadtrip door Europa. Roemenië heeft een aantal interessante buurlanden. Het land grenst aan Bulgarije, Hongarije, Oekraïne, Moldavië, Servië en Montenegro. Ga je met je eigen auto op vakantie? Dan is een combi met Hongarije een aanrader: via dit land kom je wellicht Roemenië binnen. Heb je langer dan een maand de tijd? Maak een reis door de Balkan, en neem ook RoemenIë hierin op!