Rondreis Indonesië: zelf regelen doe je zo!

Vakantie Indonesië zelf regelen: route, tips, hotels en budget

We hebben een rondreis gemaakt door Indonesië en hebben alles zelf geregeld. Zo bespaar je veel kosten en kun je alles zelf samenstellen. Voor ons was het onze huwelijksreis, maar drie weken aan een mooi wit zandstrand liggen zag ik niet zo zitten. Ik wilde iets zien – het liefst zoveel mogelijk – en vooral veel leuke dingen doen. Ik had maar liefst 22 dagen (excl. de vluchten) die ik kon invullen. Wekenlang heb ik gegoogled, gelezen, gemaild, gegoogled en gelezen om uiteindelijk de perfecte route door Indonesië te maken (voor ons althans). Het is uiteindelijk een hele gevarieerde en vrij ambitieuze route geworden. Dit zijn onze reisplannen van dag tot dag:

Dag 1 – Jakarta (Java)

We starten onze reis in Jakarta, de hoofdstad van Java. Omdat ik van meerdere mensen gehoord heb dat Jakarta een hele drukke en vieze stad is blijven we hier niet lang. We slapen in het luxe hotel Mercure Jakarta Sabang, dat dicht bij het treinstation Gambir ligt. Wij betalen €50,- voor deze nacht excl. ontbijt.

Mercure Sabang Jakarta
De eerste nacht van je reis moet je goed slapen =)
Hotel Mercure Sabang Jakarta
Een ontspannen begin van onze reis denk ik zo!

Dag 2 en 3 – Bandung

Vanuit Jakarta nemen we de trein naar Bandung. Tickets heb ik vooraf gekocht bij Tiket.com. De treinreis schijnt al een super mooie beleving te zijn en hij duurt 3 uur en 40 minuutjes. Bandung zelf is een hele grote stad, niet zo speciaal, maar de omgeving schijnt erg mooi te zijn. Wij gaan hier de theeplantages bezoeken, het kratermeer Kawah Putih en een hot spring. Deze tour probeer ik daar ter plekke te regelen. Goed om te weten is dat je voor 550.000 IDR (€36,-) de hele dag een auto met chauffeur kan huren. We slapen twee nachten bij Hotel Ivory by Ayola Bandung, voor €42,- per nacht incl. ontbijt.

Kawah Putih kratermeer
Kawah Putih kratermeer
Hotel Bandung Ivory by Ayola Bandung
Ons hotelletje in Bandung

Dag 4 en 5 – Pangandaran (beach)

Op dag vier reizen we weer verder. Hoe we precies in Pangandaran komen lees je hier. Je hebt de keuze uit de taxi, minibus, of trein + bus combinatie. De totale reis duurt zo’n 5 tot 6 uur. Pangandaran heeft schijnbaar het mooiste strand van Java, maar wij komen voor de Green Valley en Green Canyon. Twee van de mooiste natuurgebieden in Java, ofwel Pangandaran national park. DinDin tours verzorgt deze tour en staat hoog aangeschreven op TripAdvisor. Deze man heeft geen eigen website, maar is prima te bereiken via WhatsApp: +62 812 2376 0776.

green-canyon-pangandaran-java

Over Dindin’s tour

 • 350.000 IDR (€23,- p.p.)
 • Start om 09.00u
 • Met de scooter touren door verschillende dorpjes en mooie landschappen
 • Naar de Green Valley, waar je kan zwemmen
 • Lunch inbegrepen
 • Naar de Green Canyon met boottochtje + zwemmen

In Pangandaran slapen we bij The Arnawa, hét nummer 1 hotel in Pangandaran volgens TripAdvisor. We blijven hier twee nachten, voor €38,- per nacht incl. ontbijt.

Hotel Pangandaran The Arnawa
Hotel The Arnawa in Pangandaran

Dag 6 t/m 8 – Yogyakarta

Via ons hotel in Pangandaran regelen we het vervoer naar Yogyakarta. Wederom een lange reis van zo’n 6 uur. Yogyakarta is de culturele stad van Java. Natuurlijk gaan wij naar Yogyakarta om de bekende tempels de Borobudur en Prambanan te bezichtigen. Deze tour regelen we ter plekke omdat het aanbod groot zal zijn. Daarnaast brengen we natuurlijk een bezoekje aan de bekende winkelstraat Jalan Malioboro en gaan we genieten van het heerlijke Indonesische eten. We slapen drie nachtjes bij Bamboo Bamboo homestay, waar – de naam zegt het al – veel van bamboo is gemaakt (€29,- per nacht incl. ontbijt).

Bamboo Bamboo homestay in Yogyakarta
Bamboo Bamboo homestay in Yogyakarta
Borobudur java
Borobudur

Dag 9 en 10 – Samosir eiland (Sumatra)

Op dag 9 vliegen we ’s ochtendsvroeg met AirAsia naar Medan, de hoofdstad van Indonesië en Sumatra. Met de taxi (550.000 IDR / €36,-) of met een gedeelde minibus (120.000 IDR p.p. / €8,-) rijden we naar Parapat. Een rit van 4 tot 5 uur. Vanuit Parapat nemen we de boot naar het eiland Samosir, waar we in het dorpje Tuk Tuk verblijven. Het Tobameer is adembenemend mooi en lekker verfrissend. We kunnen hier een dagje relaxen en genieten van onze mooie omgeving. We slapen twee nachten bij Toba Village Inn voor €36,- per nacht incl. ontbijt. Dit hotel ligt direct aan het mooie Toba Lake.

Toba Village In Samosir tuktuk
Lekker bedje!
Tobameer Samosir
Waaaaawieeee

Dag 11 en 12 – Bukit Lawang

Ik heb heel veel zin om naar Bukit Lawang te gaan. Ik heb er zoveel goede dingen over gelezen en ik denk dat twee dagen ook te kort zal zijn. De taxi brengt ons naar Bukit Lawang, de jungle. Het is een lange rit van negen uur, maar we maken een tussenstop bij een dorpje, paleis en waterval. We betalen een forse prijs van 1.300.000 IDR (€87,-) voor de taxi, geregeld via ons guesthouse in Bukit Lawang. In Bukit Lawang gaan we uiteraard een jungle tocht maken van zo’n 6 uur, waarbij we hopelijk veel aapjes en orang oetangs zien (kosten €45,- p.p.).

bukit lawang

We slapen in een heel cool “resort” namelijk On the rocks. We zouden eerst in de Honeymoon hut slapen, maar omdat ik onze reisplannen 10x heb omgegooid slapen we nu in de Stream hut. Ook leuk! We slapen hier trouwens voor maar €20,- per nacht, excl. ontbijt.

Dag 13 – Surabaya naar Bromo (Java)

Vandaag breekt de heftigste dag van onze vakantie aan. We gaan naar Mount Bromo. Vanuit Bukit Lawang reizen we naar het vliegveld bij Medan. De taxi kost €43,- van On The Rocks en de rit duurt vier uur. We vliegen met Lionair en de vlucht duurt 4 uurt en 20 minuten. In de avond komen we aan in Surabaya, waar wij op het vliegveld blijven. Veel tours naar de Bromo vulkaan, vertrekken vanuit Surabaya Airport. Ik heb een hotel geboekt in het vliegveld zodat we nog even kunnen slapen. Dit is trouwens hotel Ibis en het is goedkoop (€25,- incl. ontbijt), dus ik heb twee nachten geboekt zodat we ook na de tour kunnen slapen.

Het lijkt misschien een beetje omslachtig om weer terug te gaan naar Java, maar het was qua tijdsplanning en budget de beste oplossing. Ik wilde graag naar Bromo en je bent hoe dan ook veel reistijd kwijt, waar je ook vandaan komt. Daarnaast heeft Yogyakarta een directe verbinding met Medan en Medan met Surabaya, waardoor deze constructie voor ons het beste was.

In de nacht van dag 13 op 14 gaan we naar Bromo met Bromo Eco Tourism. Het kost €55,- per persoon, bij twee personen. Rond 23.00u word je opgehaald bij het vliegveld. Vervolgens rijd je vier uur naar de uitkijk post om de zonsopgang te bekijken. Vervolgens beklim je de vulkaan nog een stukje. Na de tour word je weer teruggebracht naar het vliegveld, of naar een andere bestemming als je dit wenst. Rond 14.00u ben je terug, maar houd rekening met vertraging in het hoogseizoen.

Bromo Sunrise tour
Bromo Sunrise tour

Dag 14 en 15 – Eerst Bromo dan naar Tetebatu (Lombok)

Op dag 14 zijn we dus bij Bromo en in de avond vliegen we met LionAir naar Lombok. We verblijven hier in het mooie Tetebatu, een klein dorpje omringd door mooie natuur en tabak en rijstvelden. We gaan hier dus lekker wandelen. We slapen in het gezellige guesthouse Les Rizieres Lombok, volgens mij van een Frans koppel. We slapen hier voor €33,- per nacht incl. ontbijt. Vanuit Lombok airport laten we ons ophalen door een taxi voor 200.000 IDR / €13,50.

Guesthouse Tetebatu Les Rizieres Lombok
Ons guesthouse in Tetebatu Les Riziers Lombok
Tour Tetebatu rijstvelden
Ricefield tour door Tetebatu! 400.000 RP per groep

Dag 16 – Senggigi

Op Lombok wil ik nog graag de watervallen Sendang Gile en Tiu Kelep zien. Deze liggen dicht bij het dorp Senaru, op drie uur rijden van Tetebatu. Wij huren een taxi voor 550.000 IDR (€36,-) die ons eerst naar deze watervallen brengt en vervolgens naar de kustplaats Senggigi. Vanuit Senggigi nemen we de volgende dag de boot naar Gili Air. We slapen goedkoop bij Senggigi Cottages Lombok, €30,- incl. ontbijt.

Tui Kelep waterval bij Senaru.
Tui Kelep waterval bij Senaru.

Als je de kans hebt, dan zou ik zeker de vulkaan Rinjani beklimmen. Je kan een trektocht van 2, 3 of meer dagen maken. Het schijnt adembenemend mooi te zijn. Jammer genoeg heeft mijn vriend zijn been gebroken gehad, waardoor wij dit nu even overslaan.

Dag 17 en 18 – Gili Air

Vanuit Senggigi gaan we met de boot naar Gili Air. Het is goedkoper om vanuit de haven Bangsal te varen, maar nu kiezen we voor comfort. Scoot Cruise, boeken via Gilibookings.com, brengt ons binnen 20 minuten naar het mooie eiland. Gili Air is een chill eilandje. In iets meer dan een uur loop je het eiland rond. Duiken en snorkelen staat centraal op dit eiland en dat gaan we natuurlijk ook doen! We slapen twee nachten bij Manta Dive Gili Air Resort. In het hoogseizoen slaap je hier voor €60,- per nacht met ontbijt, maar je krijgt korting als je ook met hun gaat duiken (€54,- p.p.).

Manta Dive Gili Air
Ons resort Manta Dive Gili Air
Gili Air strand
Gili Air strand. Foto van mijn vriendin Jaimy.

Dag 19 en 20 – Nusa Lembongan

Vanuit Gili Air gaan we met de boot naar Nusa Lembongan. Scoot cruise biedt een “Island hopping” ticket aan, waarbij je op alle eilanden op de route kan uitstappen. Wij boeken dus een ticket naar Sanur (Bali) en hoppen in Nusa Lembongan van de boot af. Een ticket kost €55,- p.p. Nusa Lembongan ligt dicht bij Bali en is wederom een mooi eiland. Het is de bedoeling dat we het eiland met de scooter gaan verkennen, zo de beste beaches spotten en een tochtje maken door de Mangrove. Helaas waren de super schattige bungalows waarin ik wil verblijven al uitverkocht, dus nu verblijven we twee nachten bij Taos House. We slapen in een luxere kamer voor €33,- per nacht incl. ontbijt.

Nusa Lembongan in Bali
Nusa Lembongan
Hotel Taos House Nusa Lembongan
Hotel Taos House Nusa Lembongan

Dag 21 – Sanur (Bali)

We springen weer op de Island hopper en varen naar Sanur. Dit is onze laatste stop van onze reis. We slapen hier in een simpel maar goed guesthouse, Agus Tri Homestay. €33,- per nacht incl. ontbijt. Bekijk hier meer mooie hotels in Sanur.

Hotel Agus Tri Homestay Sanur
Agus Tri Homestay in Sanur

Dag 22 – Terug naar huis

Onze vakantie zit er weer op. In de ochtend nemen we het vliegtuig van Denpasar naar Jakarta. Later in de middag vliegen we terug naar huis.

Budget en kosten 3 weekse rondreis Indonesië

Wij hebben heel veel zelf geregeld voor deze rondreis. We hebben alles los geboekt van de vlucht tot de hotels en tours. Inclusief de vlucht zijn we 24 dagen weg. Hierbij het overzicht van ons budget:

WatKosten
Vliegtickets 2 stuks€1352,-
Vervoer van A naar B en vier binnenlandse vluchten€946,-
21 hotelovernachtingen€770,-
Activiteiten & tours€424,-
Budget eten, drinken en andere kleine uitgaven€960,- (€40 per dag)
Totaal€4452,-

Je kan je rondreis naar Indonesië zo goedkoop en duur maken als je wilt. Onze hotels en guesthouses kosten gemiddeld €37,- per nacht, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld voor €20,- of zelfs €10,- ergens te overnachten. Ook maken wij gebruik van privé taxi’s en dat is natuurlijk vijf keer zo duur als de bus. Ook een budget van €40,- per dag voor eten, drinken en andere kleine uitgaven (bijv. fooien, ritjes in de tuktuk en souvenirs) is volgens sommigen aan de hoge kant. Bovendien reizen wij in het hoogseizoen waardoor alle prijzen hoger liggen dan normaal. Overall kost deze reis incl. alles €2226,- per persoon!

Heb jij nog tips voor mij of heb je vragen? Laat hieronder een berichtje achter!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hi Evy,
  Wat een ontzettend leuk artikel om te lezen! Wij zijn momenteel bezig met onze geplande reis door Indonesie aan het voorbereiden en willen ook graag Sumatra, Java en Bali bezoeken en ik denk dat onze reis dan ook veel overeenkomsten zal hebben! Enorm bedankt dus voor alle tips. Kun je achteraf aangeven of alles ook zo is bevallen en uitgepakt zoals gepland? Of zou je nu iets aanpassen aan de route? Zijn sommige hotels tegen gevallen of sommige onderdelen minder leuk dan je verwacht had?
  Ik hoor het graag!
  Groet en bedankt, Patrice

  Patrice

  Beantwoorden
  • He Patrice! Dankjewel! Hoe lang ga je? Wij hadden 3.5 week zo iets en onze route was wel best druk. Hoogtepunten: pangandaran, yogyakarta, bromo, nusa lembongan en lombok.

   De tijd die wij op Sumatra hadden was te kort. Reisafstanden zijn erg lang dus 2 nachten per plek is erg kort. Tip! Of langer blijven op Sumatra, of Sumatra overslaan en meer tijd nemen in Pangandaran en Bali/Lombok.
   De hotels waren voor ons allemaal goed! Fijne locaties en schoon. Eten doe je lekker buiten de deur!

   Heb je ook mijn uitgebreidere reisroutes door Indonesë gezien?
   Groetjes, Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Dank je wel voor je supersnelle reactie!
  Wij willen 4 weken gaan. Ook in juli/augustus omdat we met onze twee kinderen van 11 en 14 jaar reizen (die inmiddels wel wat gewend zijn na onze vakantie naar Zuid-Afrika afgelopen zomer)
  Ons idee is om op Sumatra 1 week te blijven en dan naar Bukit Langwan en Lake Toba te gaan (misschien dit stuk georganiseerd via Sumatra ecotravel (ervaring mee toevallig?) en op Java willen we via Jakarta, Bandung, Pangdanaran naar Jogyakarta. De vulkanen slaan we dan over. Daarna naar Bali Cenggu, Ubud, Gili’s en Nusa Lembongan). Lombok slaan we dan ook over of vond jij dat echt een aanrader?
  Ik ga zeker je uitgebreide routes even bekijken! Heb veel aan je tips, vooral wat betreft vervoer, want dat vind ik soms best lastig plannen!
  Bedankt weer!!

  Patrice

  Beantwoorden
  • Oo lekker, 4 weken! Ik heb persoonlijk geen ervaring met Sumatra Ecotravel, maar een vriendin van mij wel. Die was heel positief. Je betaalt wel veel meer dan dat je alles zelf regelt, maar het is een betrouwbare organisatie. Lombok was ook heel mooi (Tetebatu en de watervallen in Senaru). Minder toeristen dan op Bali. Maar op Bali kun je wel even helemaal tot rust komen en alles is goed aangepast voor gezinnen! Mocht je nog vragen hebben dan help ik je graag! Alvast heel veel plezier (met plannen)!

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hi Evy,
  Wat een mooie artikel, heel handig en vol met informatie. Ik ga ook naar Indonesie aanstaande Juli en ik heb my planning gemaakt met behulp van je reisroute.
  Ik heb een vraagje over je youtube filmpje: met welke camera heb je de video gemaakt? Was het mobiel of sony hdr as50.
  Ik heb de sony gecheckd en deze heeft helaas geen live view om te zien wat wordt er gefilmd.
  Alvast bedankt.

  Groeten,
  Ahmed

  Ahmed

  Beantwoorden
  • Hey Ahmed,
   Dankjewel. Alles is met de Sony Hdr as50 gefilmd. Inmiddels is er ook een nieuwere versie!
   Wel een fijn ding, klein en goede kwaliteit.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
   • Bedankt voor je reactie Evy. De probleem met sony actiecams dat ze geen live-view hebben alleen door middel van een remote control.
    Welke is de nieuwere versie van hdr-as50? Ik heb een budget van €200 voor een actiecam want ik ga ook een Sony a6000 kopen voor het fotograferen.
    Alvast bedankt.
    Groetjes, Ahmed

    Ahmed

    Beantwoorden
 • Na het lezen van je blog krijg ik ook helemaal de kriebels om zelf mijn reis uit te stippelen. Ik reis wel met vriend en kind van 3 dus kan niet alles aan het toeval overlaten en we reizen eind juni begin juli dus dat is ook al druk lijkt me. Ik vroeg me af, als je bijv een uitstapje ging maken naar bijv theeplantages oud, heb je dat altijd ter plekke kunnen regelen? en kon je via hotel vaak ook die privé auto met chauffeur regelen? dank alvast voor je moeite

  simone

  Beantwoorden
  • Hey Simone,
   Dat is leuk om te horen! Ik heb behalve deze route die je gelezen hebt, nog meer routes van Indonesië op de site staan. Die zijn compleet uitgewerkt met vervoersopties, hotels en tour tips. Als je met kindje reist, dan zou ik het wel wat rustiger aandoen. Wij reizen namelijk vaak om de 2 /3 dagen verder. Met kindje is 3 nachtjes wel fijn per plek denk ik. We hebben veel gezinnen in Indonesië gezien, dus volgens mij is het prima te doen!
   Tours kun je altijd ter plekke regelen, inderdaad via het hotel of een tour operator in de buurt. In Bandung heb ik de taxi wel zelf online geregeld, 1 dag van te voren. In Bandung zijn namelijk niet veel tour operators en in ons hotel spraken ze niet goed genoeg Engels. Ook de tour naar Bromo kun je beter van te voren regelen. De rest kan daar ter plekke.
   Alvast veel plezier!
   Groetjes
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
  • Hoi Evy, op dit moment ben ik bezig met het zelf regelen van mijn rondreis door Indonesië en ik wil ongeveer 7 weken rondtrekken. Maar ik vroeg me af of je al je vliegtickets van te voren al had hebt geboekt of dit ook nog in Indonesië zelf hebt gedaan. Vooral ook omdat prijzen lager liggen als je eerder boekt maar je dan ook minder flexibel bent… Ik heb in ieder geval de tijd 😉

   Katja

   Beantwoorden
   • Hey Katja,

    Ik had ze van te voren geboekt, maar wij waren er maar 3,5 week. Dus ik wilde sowieso mijn ‘lijstje’ afwerken. Als je 7 weken de tijd hebt, dan zou ik een paar dagen voor vertrek boeken. De kans bestaat dan inderdaad wel dat de goedkoopste tickets weg zijn.

    Groetjes en geniet ervan,
    Evy

    Evy van Kan

    Beantwoorden
 • Leuk om hier te lezen over je reis. Ook fijn om te horen dat je de mogelijkheid hebt om te reizen met de taxi op Java. Ik hoor namelijk vaak dat men gebruikt maakt van bussen of scooters. Ik kijk ook erg uit naar mijn reis naar Indonesië.

  Vincent Rondwijk

  Beantwoorden
 • Bedankt voor het delen van dit uitgebreide artikel over het reizen in Indonesië. Ik ben van plan om over een jaar ook een rondreis te maken door Azië. Toch hoor ik veel verschillende verhalen over het openbaar vervoer. Goed om te weten dat de taxi’s en bussen prima vervoersmiddelen zijn. Ook hoor ik veel over het huren van scooters.

  Marie de Jonge

  Beantwoorden
 • Beste,
  Wij zouden graag in juli eens naar Indonesië reizen. Zijn de rijstvelden op bali dan nog groen ?

  Sven vermassen

  Beantwoorden
  • Hi Sven,

   Toen wij er in juli waren, waren ze mooi groen 🙂

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hey Evy,

  Dit is een fantastisch artikel, lekker to the point, vlot geschreven en vol praktische informatie. ik ben bezig een reis te plannen naar Indonesië en dit is perfect om een goed beeld te krijgen van de afstanden en reistijden tussen de verschillende locaties. Ik heb nog wel eens de neiging om deze te onderschatten omdat we ons hier relatief snel kunnen verplaatsen met de auto. Ook handig dat je prijzen noemt, al kan dat inmiddels wel wat veranderd zijn.

  Ik ga zeker de andere Indonesïe-artikelen op je site nog ff doornemen de komende tijd.

  Heb je enig idee hoe haalbaar het is om je in Indonesië per huurauto te verplaatsen? Auto’s met chauffeur zijn natuurlijk zeer betaalbaar maar zelf rijden op vakantie geeft het altijd wat een bepaalde road-trip vibe en het is iets makkelijker om eens spontaan ergens een weggetje in te slaan.

  Groet Dirk

  Dirk de Knecht

  Beantwoorden
  • Hoi Dirk,

   Dankjewel, ik word altijd helemaal blij van dit soort leuke reacties! De prijzen zullen inderdaad wellicht iets gestegen zijn, ook zal bijv. Bali wel wat veranderd zijn omdat hier 2 jaar geen toeristen zijn geweest…
   Ik denk dat auto rijden in Indonesie wel te doen is, al houden sommige indonesiërs er een pittige en gevaarlijke rijstijl op na. Een beetje wie het eerst komt, het eerst maalt (grotere auto’s ‘eerst’ mentaliteit). Maar Java is bijv. heel goed te doen met de trein. Bali is wat compacter en hier zou een eigen auto perfect zijn denk ik. Sumatra ook wel, behalve de drukke stad Medan zou ik zeker overslaan!
   Heb je wel vaker auto gereden in het buitenland?
   Groeten,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
   • Hi Evy,

    Dank voor je uitgebreide reactie. Ja, wij hebben onder meer in Brazilië, Zuid-Afrika, Armenië en Suriname zelf gereden. Ik denk dat het dan deels auto deels trein wordt dan in Indonesië.

    Dirk de Knecht

    Beantwoorden
 • Hoi Evy,

  Wat een goede uitgebreide uitleg van jullie reis. Wij willen volgend jaar 3 weken naar Indonesie met onze 2 tieners. Dit wil ik graag zelf regelen. Voorkeur heeft Sumantra, Java en Bali. Wij houden wel van een beetje rustig reizen dus vroeg ik me af of ik Sumatra dan qua afstanden beter kan laten vallen en alleen Java en Bali doen. Eventueel nog wel Gili’s omdat wij ook van duiken houden en wij dit onze kinderen ook willen laten doen. Is Java/Bali/Gili’s dan een goede combo?

  Patricia van Hulten

  Beantwoorden
  • He Patricia,

   Dankjewel! Het klopt dat 3 eilanden over 3 weken zeker geen rustige reis gaat worden. Je kunt dan inderdaad het beste Sumatra laten vallen omdat Java en Bali toeristischer zijn en dichterbij elkaar liggen. Hierdoor zijn de faciliteiten beter geregeld. Java, Bali en de Gili’s is erg leuk! Dan zou ik deze reis als uitgangspunt nemen.
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *