Rondreis met een Camper of Auto?

Rondreis met een Camper of Auto?

Met de auto of met de camper een rondreis maken? Dit is een dilemma waar veel reizigers voor staan. Zeker met reizen door grote landen zoals Amerika, Canada of Australië is het goed om beide opties te overwegen. Want welke optie is nou het beter, handiger, flexibeler of goedkoper? Misschien nog wel belangrijker welke optie past het beste bij jou? In dit blog zet ik de voor- en nadelen op een rijtje!

Je hebt waarschijnlijk de route in jouw favoriete land al uitgestippeld en je weet wat je wilt zien en gaan doen. Maar ga je dit met de auto of met de camper doen? Er is sowieso geen goed of fout, want deze keuze maak je op basis van de ervaring die je wilt hebben tijdens je rondreis. Een camperreis heeft namelijk een heel ander gevoel en een andere sfeer dan een reis met een auto. Het voordeel van een camper is vaak het nadeel van de auto en andersom. Bij een camperreis kun je overnachten op ontzettend gave plekken midden in de natuur en bij een reis met de auto ben je meer gebonden aan de accommodaties die vaak wat verder van de natuur af liggen.

Rondreis plannen

De voor- en nadelen van zowel auto als camper op een rijtje

Flexibiliteit

  • Met de auto ben je snel, rijd je makkelijk in steden en je mag met een auto overal rijden, maar je moet wel iedere keer in een ander hotel overnachten.
  • Een camper rijdt een stuk langzamer, is lastiger met parkeren en je mag niet overal rijden met een camper. Maar een camper is wel ideaal omdat je alles bij de hand hebt zoals een toilet aan boord en vaste slaapplekken voor jezelf en je kinderen.

Kosten

  • De huurprijs van een auto is een stuk voordeliger en een auto is daarnaast zuinig in het verbruik, maar je betaalt met een auto rondreis vaak meer voor accommodaties en eten in restaurants.
  • De huurprijs van een camper is duurder en dit geldt ook voor het verbruik, maar campgrounds zijn voordelig of zelfs gratis en je bespaart geld door zelf te koken of te barbecueën.

Overnachten

  • Met de auto zit je vast aan bepaalde accommodaties die óf wat verder weg liggen, óf wel in nationale parken maar dan erg duur zijn. Daarnaast moet je iedere keer met je koffer slepen.
  • Met een camper kun je overnachten op campgrounds midden in de natuur en hoef je maar één keer je koffer in en uit te pakken. Soms zijn basic camping plekken zelfs helemaal gratis!
Rondreis met auto

Eten

  • Bij een reis met de auto zit het ontbijt bij de prijs inbegrepen, maar ben je voor de overige maaltijden wel aangewezen op restaurants.
  • Reis je met een camper dan kun je geld besparen door zelf te koken of te barbecueën. Daarnaast heb je genoeg ruimte om eten en drinken mee te nemen.

Faciliteiten

  • Met de auto heb je meer keuzes in hotels, motels, hostels, lodges etc. en kun je altijd rekenen op een schone badkamer die je met niemand anders hoeft te delen. Ook heb je in deze accommodaties altijd stroom en internet.
  • De toiletfaciliteiten zijn op een camping niet altijd even schoon en moet je delen met andere campinggasten. Grotere campers hebben vaak wel een eigen douche en toilet aan boord, wat natuurlijk fijn is als je onderweg nodig moet plassen. Niet alle campingplekken hebben een stroom- en wateraansluiting waardoor je afhankelijk bent van de voorraad in de camper. De watertanks in de camper moet je bijvullen en leeg maken.

Reserveren

Voor beide geldt dat je in veel landen, vooral in het hoogseizoen, vooraf moet reserveren. Reis je op de bonnefooi dan kan het zijn dat je bij zowel camper als auto wat langer moet zoeken voor een overnachtingsplek. Met een camper heb je natuurlijk het voordeel dat je je bed bij je hebt en dat je bij nood altijd nog langs de weg of op een parkeerplaats kunt overnachten. Uiteraard wel als dit mag in het betreffende land! Persoonlijk vind ik het altijd fijn om mijn accommodaties vooraf vast te leggen, dan kan ik namelijk optimaal genieten van mijn vakantie.

Rondreis met camper

Autoreis vs camperreis de kosten

Welke keuze je ook maakt, iedereen wil graag weten wat het nou eigenlijk kost! Zoals aangegeven is het huren van een auto vaak veel voordeliger dan het huren van een camper, maar is een accommodatie vaak duurder dan een camping. Het verschil tussen deze twee varianten zal je toch echt voor jouw reis zelf moeten berekenen. Dit is dus ook afhankelijk van jouw manier van reizen. Reis jij het liefst met een minimaal budget of wil je toch liever wat meer luxe?

Campers heb je in verschillende soorten en maten. Van die kleine buscampers tot de hele grote campers voor 6 personen. Een grote camper hoeft niet altijd duurder te zijn. In Amerika zijn de grotere campers vaak voordeliger dan een kleinere buscamper. Reis je bijvoorbeeld met je gezin of met vrienden dan is zo’n grotere camper dus ideaal want je kunt er met meer personen in en daardoor ook de kosten delen.
Ben je maar met zijn 2e en vind je zo’n camper toch echt te duur dan kun je ook voor een tussenoplossing gaan, namelijk met de auto en de tent zodat je hotels met campings af kunt wisselen.

Welke optie is het beste?

Zoals je ziet valt er voor beide opties wel wat te zeggen. Het is dus echt de manier van reizen waarvoor je kiest en die manier van reizen die bij jou past. Zo vind ik persoonlijk een rondreis met de auto ideaal wanneer je meerdere dagen op één plek blijft en de natuur en steden af wilt wisselen. Een reis met een camper vind ik ideaal wanneer je voor een aantal weken op pad gaat. Maar misschien denk jij hier dus heel anders over.

Kies dus de optie die bij jouw reisstijl past. Maak altijd eerst een globale route die je wilt rijden en ga daarna de kosten van zowel auto als camper berekenen.

Have fun en reis je vrij ,
Esther

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Photo credits: Unsplash.com.
esther blogger reisjevrij

Esther Jacobs

Tijdens mijn eerste backpack reis in 2011 ben ik verliefd geworden op de overvloed aan natuur die de wereld ons te bieden heeft. Mooie kustlijnen, immense bergketens, parelwitte stranden, schitterende meren en ga zo maar door! Voor een reisje midden in de natuur mag je mij 's nachts best wakker maken. En weet je wat top is? Je hoeft niet eens ver weg om te genieten van al het moois dat de wereld te bieden heeft, want in Europa kun je ontzettend veel mooie plekjes vinden! Ik deel graag mijn reistips met jou! Lees je mee?

Meer over Esther Jacobs

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *