Rondreis zelf regelen en alles los boeken

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Zelf een verre rondreis regelen doe je zo!

Steeds meer reizigers ontdekken hoe gemakkelijk en avontuurlijk het is om zelf een verre rondreis te regelen. Zelf ben ik hier jaren geleden al mee begonnen. Voor mij als voormalig twintiger was dit ook zeker een budget kwestie! Complete pakketreizen, de rondreizen via reisorganisaties, waren echt onbetaalbaar in mijn studententijd. En op een groepsreis met wildvreemde mensen zat ik ook niet te wachten. Ik ontdekte een nieuwe passie, namelijk het uitstippelen en zelf regelen van mijn rondreizen. Het geeft je zoveel voorpret! Hoe regel je nu zelf een complete rondreis? En hoe boek je alles zelf en los, zonder reisorganisatie? Dat leg ik je graag uit!

Kan ik zelf een verre reis plannen?

In feite kan iedereen zelf een rondreis plannen. Het is wel handig als je bepaalde eigenschappen en vaardigheden hebt. Wanneer je bijvoorbeeld een rondreis van 3 weken wilt plannen, dan moet je behoorlijk wat uitzoeken. Je moet veel vergelijken, je goed inlezen en soms ook een beetje creatief zijn! Zeker als budget een rol speelt.

Om eerlijk te zijn plan ik al mijn reizen zelf, ook binnen Europa of als ik een citytripje ga maken! Het hoeft dus niet altijd een avontuurlijke verre reis te zijn, ook dichtbij huis kan het zich lonen om alles zelf en los te boeken.

backpacken zuid amerika

Belangrijke tip: eerst alles uitzoeken, dan pas boeken

Nog voordat je ook maar één ding boekt, zoek alles van A tot Z uit. Waarom? Bij het plannen van je eigen rondreis moet je eerst alles uitzoeken. Het is niet handig als je al iets geboekt hebt en daardoor vast zit aan bepaalde reisdata of bestemmingen. Ook als je een super goedkope vlucht hebt gezien, boek je die pas zodra je je reisroute grofweg weet, hebt gecheckt of de huurauto’s nog wel beschikbaar en betaalbaar zijn etc. We leven namelijk wel in een tijd waarin veel verandert. Zo zijn de prijzen van huurauto’s in veel landen zeker verdrievoudigd sinds corona en ook hotelprijzen zijn vaak verdubbeld.

Je leest vaak dat Stap 4 of 5 het boeken van vliegtickets is, maar dat is echt niet verstandig! Je moet veel meer research doen voordat je iets boekt.

Waar en hoe begin je met plannen?

Dan nu de 9 stappen om zelf je (verre) rondreis van A tot Z te regelen.

Stap 1: Budget

Bepaal als eerste hoeveel budget je hebt voor de gehele vakantie. Dus niet alleen voor de vliegtickets, accommodatie en het lokale vervoer, maar ook voor het eten, drinken en de activiteiten. Sommige landen zijn bijvoorbeeld erg duur om er te komen, maar zijn wel goedkoop qua levensonderhoud. Sommige landen zijn duur om er te komen én ook nog eens heel duur om er te verblijven.

Eén voordeel van alles zelf en los boeken is dat het echt een stuk goedkoper is dan een pakketreis boeken bij een reisorganisatie!

Stap 2: Vakantieland kiezen

machu picchu peru
kiezel strand rhodos

Dit lijkt een voor de hand liggende stap, maar er komt toch wel wat bij kijken! Zeker wanneer je behoorlijk wat wensen op je lijstje hebt, kan het vakantieland kiezen een pittige beslissing zijn.

 • Hoe moet jouw rondreis er uit zien? Wil je veel cultuur, natuur, mooie stranden, lekker weer… Of wil je bijzondere avonturen beleven in de sneeuw, in een woestijn, op een berg of vulkaan? Welk land of landen uiteindelijk perfect zijn voor jouw rondreis hangt af van een aantal dingen:
 • De periode waarin je wilt reizen. De beste reistijd per maand en de bijbehoorde bestemmingen verschillen nogal. In juli is het bijvoorbeeld winter in Zuid-Afrika, bloedheet in Marokko, regent het veel in Mexico en andere landen in Midden-Amerika en is het prachtig weer in Indonesië. Ga je in november? Dat is een goede reistijd voor India, Namibië, Thailand, maar zeker niet voor Europese landen of Canada (tenzij je op wintersport wil gaan).
 • Hoelang kun je gaan, is ook van belang omdat bepaalde landen zo groot zijn dat je er in 3 weken tijd vrij weinig kan zien. Door lange reisafstanden, of een enorm tijdsverschil. Heb je maar 2 weken de tijd, dan vallen de échte verre bestemmingen zoals Australië of Brazilië wat mij betreft af.
 • Je reisgezelschap is minstens zo belangrijk. Reis je met (kleine) kinderen of juist met je ouders die al op leeftijd zijn? Dan zijn sommige bestemmingen misschien wel iets té avontuurlijk, of niet veilig genoeg wat betreft de infectieziekten (malaria, dengue, hondsdolheid).

Tijdens het kiezen van je vakantiebestemming passeren waarschijnlijk meerdere landen. Je moet toch behoorlijk wat uitzoeken en al van het land weten voordat je überhaupt gaat kijken naar een mooie reisroute door het land. Waar moet je aan denken?

 • Veiligheid, is het land veilig zelfstandig te bereizen?
 • Zijn er enge ziektes die je absoluut niet wilt oplopen (of vooral je kinderen voor wil beschermen)?
 • Wat moet je doen om het land in te komen? Visum, paspoort, vaccinatiebewijzen, inentingen etc.
 • Wat kost een rondreis door het land gemiddeld en hoe duur is het levensonderhoud daar?

Niets geks ontdekt en past de bestemming nog steeds in jouw budget? Grote kans dat dit jouw vakantiebestemming wordt!

Stap 3: Verdiep je verder in het land

blauwe stad marokko
Highlights Gozo malta

Misschien heb je deze stap al veel eerder gedaan, of ben je juist geïnspireerd geraakt door mooie foto’s op Instagram of een enthousiast familielid dat net terug is uit het land. Om je uiteindelijke reisroute te bepalen en om te kijken wat een handige aankomstluchthaven is, ga je je verder verdiepen in je bestemming.

Wat zijn de hoogtepunten van het land?

Het startpunt van mijn zoektocht is eigenlijk altijd Google. Wat zijn de hoogtepunten van X-land? Wat zijn de mooiste plekken? Waar liggen de mooiste stranden? Ik verdiep me meestal via andere reisblogs, van personen waarvan ik weet dat zij daar geweest zijn. Ook Instagram of Pinterest zijn goede inspiratiebronnen, dan ontdek je vaak hele bijzondere plekken die minder bekend zijn bij het grote publiek. Het kost veel tijd om alles op een rijtje te zetten wat je wilt zien.

Check kant-en-klare reisroutes en rondreizen

costa rica rondreis reisroute
Laos reisroute backpacken

Ik zoek ook altijd naar beschikbare reisroutes en spiek ook vaak even bij de reisorganisaties. Hoe zien hun rondreizen er uit? Misschien bezoeken zij plekken die ik nog niet op mijn lijstje had gezet. Voor heel veel landen zijn er complete reisroutes te vinden, die reisbloggers zelf gereisd en geregeld hebben.

Wat zijn de vervoersopties?

Je gaat helemaal zelf regelen hoe je van A naar B gaat, dus verdiep je ook alvast in de vervoersopties. Ga je reizen met het openbaar vervoer, of toeristenbusjes of neem je misschien een huurauto.

Tip: ‘pin’ alles wat je sowieso wilt zien

Het is handig om plekken die jij mooi vindt en wilt zien te ‘pinnen’ op een kaart, gebruik dan onze Reisjevrij App! Dan krijg je een goed idee van de ligging en ook alvast over een mogelijke reisroute.

Stap 4: Vliegtickets vergelijken

Nog een vrij tijdrovend klusje is vliegtickets vergelijken! Sommige bestemmingen hebben namelijk meerdere luchthavens en daar vliegen dan weer andere airlines naar toe. Wat je moet doen om goed te vergelijken:

 • Breng de logische luchthavens van aankomst in kaart. Bijv. Marokko heeft heel veel luchthavens: Tanger, Fez, Agadir, Marrakech etc.
 • Breng de logische luchthavens van vertrek in kaart. Bijv. Misschien wil je in Fez beginnen en eindigen in Marrakech. Dat kan (soms).
 • Breng ook jouw vertrek- en dus ook de aankomstluchthaven van thuis in beeld. Kun je enkel vanaf NL vertrekken, of behoren België en Duitsland ook tot de mogelijkheden? Kun je vertrekken vanaf een kleine ‘lokale’ luchthaven zoals Eindhoven, of moet je naar een internationale luchthaven toe zoals Schiphol of Brussel Zaventem.

Nu ga je combinaties maken en kun je welke luchthavens goed op elkaar aansluiten. Speel daarnaast ook met jouw reisdata. Soms is het goedkoper om op een woensdag te vliegen i.p.v. een zaterdag. Vliegtickets vergelijken kun je doen via Skyscanner. Het boeken van je tickets doe je het beste bij de aanbieder zelf.

Stap 5: De reisroute maken

reisroute planning maken
Mijn Excel-sheet planning van mijn reis door Indonesië. Alles uitgezocht? Dan kun je boeken.

Goede vliegtickets gevonden? Dan is het tijd om de rest alvast uit te zoeken en je reisroute te maken. Bekijk de plekken die je bij stap 3 had opgeslagen en kijk hoe je deze in een logische volgorde kan zetten. Hierbij is het ook belangrijk om alvast uit te zoeken hoe je steeds van A naar B gaat. Indien dit met een huurauto is, dan is het verstandig om ook hiervan de prijs even te checken voor jouw reisperiode en duur.

Het handigste is om een Excel-sheet (download) erbij te nemen, zodat je een echt reisschema kan maken. Maak een kolom met de juiste reisdata, bestemmingen, vervoer, prijzen en meer. De dingen die je gaat uitzoeken zijn kort gezegd:

 • Wat is je beginpunt, volgende bestemmingen en eindpunt.
 • Hoelang moet je overal verblijven, het aantal nachten.
 • Hoe kom je steeds van A naar B, en wat kost dat. Soms is het verstandig om bepaalde bus- of treinreizen vooraf te boeken.

Pas als alles klopt qua data en mogelijkheden, ga je iets boeken.

Ga nog eens extra na of jouw reisroute een logische en haalbare route geworden is. In sommige landen kun je beter de ‘klassieke’ route volgen bijvoorbeeld door de enorme hoogteverschillen (en kans op hoogteziekte), of doordat je wilt eindigen aan het strand.

Stap 6: Vliegtickets boeken

Alles uitgezocht? Vrij gekregen van je baas? Dan kun je nu eindelijk de vliegtickets écht gaan boeken. Dit doe je het beste bij de luchtvaartmaatschappij zelf zoals KLM, Transavia, etihad Airways, Emirates, Singapore Airlines, Air Canada etc. Heb je je tickets geboekt, dan zit je hier ook aan vast en kun je dit meestal niet meer kosteloos wijzigen of annuleren.

Stap 7: Vervoer regelen

auto rijden ervaring marokko
santa catalina bus panama
treinreis sri lanka

Ga je backpacken? Dan kun je vaak het vervoer daar ter plaatse regelen. Maar tegenwoordig zijn er ook al veel manieren om online bustickets of treintickets te boeken. Kijk wat mogelijk is en waar jij je fijn bij voelt.

Ga je een roadtrip maken met een huurauto? Dan adviseer ik wel om deze vooraf en online te boeken. Wij hebben goede ervaringen met de volgende partijen: Booking.com / Rentalcars.com, EasyTerra.nl en Sunnycars.nl. Ook huurauto’s kun je goed vergelijken.

Stap 8: Accommodatie boeken (of niet)

infinitypool curacao beachclub
waar overnachten dusseldorf
hotel tejeda gran canaria

Vaak krijg ik de vraag of ik nu wel of niet de hotels van te voren boek. Via Booking.com kun je heel gemakkelijk hotels zoeken en online boeken. Ook kijk ik vaker bij AirBNB , Hostelworld of Kayak.nl. Of het verstandig is om vooraf je hotel te boeken, hangt af van een aantal dingen.

 • Hoelang ga je reizen? Ga je 2 tot 3 weken reizen of een paar maanden backpacken? Als je maar kort op vakantie gaat (dus een aantal weken), dan raad ik aan om alle hotels vooraf te boeken. Sowieso is het superleuk om een leuk hotel uit te zoeken, dan kun je je extra verheugen op je vakantie. Daarnaast is het erg zonde van je tijd als je op vakantie nog op zoek moet gaan naar een fijne slaapplek. Ben je van plan om enkele maanden te reizen, dan kun je het van dag tot dag vooruit boeken.
 • Hoe bijzonder wil je overnachten? Maakt een hotel jouw vakantie compleet en vind je het fijn om bijzonder te overnachten, of heb je gewoon bepaalde wensen (zoals een zwembad, bepaalde hotelkamer etc.) dan kun je ook beter vooraf en online boeken. Bijzondere plekken zijn ook meestal snel volgeboekt.
 • Hoe avontuurlijk ben je ingesteld? Wil je niets boeken en van dag tot dag bekijken waar en hoelang je ergens gaat slapen, dan kun je beter daar ter plaatse iets zoeken. Meestal hoef je niet bang te zijn dat alle accommodaties vol zitten, dat komt enkel voor in hele kleine dorpen met weinig hotels.

Mijn ervaring is dat het voor de prijs heel weinig uitmaakt of je vooraf en online boekt, of ter plekke. In sommige Aziatische landen kun je overigens wel nog onderhandelen over de kamerprijs.

Stap 9: Overige belangrijke zaken regelen

Vliegtickets, vervoer en verblijf zijn de hoofdzaken, maar er zijn nog wel wat dingen waar je aan moet denken wanneer je zelf je rondreis regelt en boekt!

Activiteiten en tours

Klassieke Inca Trail Peru
Costa Rica Corcovado Nationaal park
kosten gorilla trekking oeganda

In sommige landen kan het verstandig zijn om vooraf bepaalde activiteiten of tours te boeken. Denk hierbij aan de Inca trial (Machu Picchu in Peru) die maanden van de voren al is volgeboekt. Of bepaalde wildlife safari’s en zaken waarbij je een ‘permit’ nodig hebt. Dit soort tips vind je meestal online wel terug in de reisblogs. Sommige bezienswaardigheden of activiteiten zijn gewoon erg bijzonder of populair waardoor je het beter vooraf kan regelen.

Paspoort, visum, vaccinaties etc.

Hoe kom je het land binnen en wat is daarvoor nodig. Regel op tijd een paspoort en eventueel een visum. Denk ook aan je reisvaccinaties, eventuele milieustickers of vignetten, internationaal rijbewijs, corona bewijzen etc. Kijk ook heel goed naar je vlucht!

Moet je overstappen tijdens jouw vliegreis? Check dan goed of je ook een visum nodig hebt voor het land van de overstap! Bij een overstap in de USA is dat bijvoorbeeld zo!

Vervoer naar de luchthaven

Vanuit huis moet je natuurlijk ook naar de luchthaven gaan. Ga je met je eigen auto? Dan is het verstandig om vooraf een goedkope parkeerplaats te zoeken dichtbij de luchthaven. Dat doe ik altijd via Parkos. Maar je kunt natuurlijk ook met de bus of de trein gaan in veel gevallen.

Heb je een vroege vlucht? Boek dan eventueel een hotel dichtbij de luchthaven. Dit zijn onze favorieten rondom Schiphol!

Reisverzekering

Ook als je via een reisorganisatie boekt, is het handig om een goede reis- en annuleringsverzekering te hebben.

Geld

Zet je bankpas sowieso op wereldwijd en wanneer je een huurauto wilt boeken, dan heb je ook een creditcard nodig. Een creditcard is sowieso erg handig om te hebben als reiziger omdat dit een internationaal (online) betaalmiddel is. Je kunt ook alvast een paar honderd euro omwisselen naar de gewenste valuta, dan hoef je op de bestemming niet direct op zoek naar een pinautomaat (ATM).

Bekijk ook onze handige travel gadgets in onze travel shop!

De voordelen van zelf regelen

geld in marokko
Jungle Flight zipline chiang mai tips wat doen
 • Een maatwerk rondreis, helemaal naar jouw eigen zin!
 • Het is wat avontuurlijker dan reizen met een reisorganisatie.
 • Het is in de meeste gevallen véél goedkoper dan reizen via een reisorganisatie.
 • Je reist op je eigen tempo en jij bepaalt de bestemmingen en activiteiten.

Nadelen zijn er zeker ook! Het is namelijk behoorlijk wat gepuzzel en ook op vakantie kun je in situaties terecht komen waarbij je niet kan terugvallen op een reisgids of reisorganisatie. Anderzijds maakt dit het reizen juist een echte ervaring.

Het zelf regelen van je vakantie of rondreis is de kern van Reisjevrij.nl! Naast het ‘reizen van de reis’, is er niets leuker dan het allemaal zelf uitzoeken.

Heb je nog vragen? Of zelf een handige tip? Laat hieronder dan een reactie achter.

Have fun en reis je vrij,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *