Hero background

Reisroute Zuid-Korea voor 2 tot 3 weken backpacken

Reisroute Zuid-Korea: De mooiste backpack route voor 2 tot 3 weken

Na een prachtige reis door Japan heb ik mijn weg vervolgt naar Zuid-Korea. Een mysterieus en nog onondekt land in het oosten van Azië. Het land heeft mij positief verrast in vele opzichten waarmee ik het iedereen aan kan raden om dit land ook zeker eens te bezoeken. Tijdens mijn rondreis van 2,5 week heb ik eerst de wereldstad Seoul bezocht. Vanuit daar heb ik dagtrips ondernomen naar de grens met Noord-Korea en het Seoraksan national park. Daarna heb ik Seoul verlaten en ben ik via Andong en Gyeongju afgezakt naar de fantastische havenstad Busan en ben ik gaan hiken op het prachtige eiland Jeju. In Zuid-Korea kun je gemakkelijk zelfstandig reizen en backpacken. Je hebt goede opties met de trein of bus. Ik heb van laatstgenoemde veel gebruik gemaakt. Ook een auto huren is een optie, maar denk wel aan het internationale rijbewijs (IRB 1949).

Welke route kies je dan?

backpacken zuid korea reisroute
Mijn reisroute door Zuid-Korea. Route kaartje via © Printmaps.net / OSM Contributors

Zuid-Korea is qua oppervlakte ongeveer twee keer Nederland. Het internationale vliegverkeer vanuit Europa vliegt vooral op Seoul. Het is daarmee logisch om je reis in deze stad te beginnen. Het combineren van een reis met Japan is trouwens ook goed mogelijk en wordt veelvuldig gedaan, dan zou je bijvoorbeeld ook in Busan kunnen beginnen. Zelf maakte ik als soloreiziger en budget backpacker veel gebruik van het reizen per bus. Het is namelijk heel eenvoudig en niet duur (een enkeltje Seoul – Busan heb je al vanaf ₩ 35.000 ≈ (€ 25,-). Je koopt op het busstation een kaartje met tegelijk je zitplaats en daar zit tevens je baggage bij in. Er zijn online ook mogelijkheden maar hier heb ik zelf geen gebruik van gemaakt. Er gaan er vaak ook meerdere bussen per dag zeker naar de grote steden of toeristische bestemmingen.

Zuid-Korea deelt vanuit veiligheidsoverwegingen beperkt data met Google maps. Download daarom even de app: ‘Naver’ op je smartphone voorafgaand aan je reis.

De voordeligste vliegtickets

Je kunt vanaf Amsterdam vliegen voor ongeveer € 800 op Seoul. Het is ongeveer 11 uur vliegen. Ook Brussel of Düsseldorf zijn opties. Check hiervoor even de vluchtprijzen via de handige app van Skyscanner. Vanaf Amsterdam landen vluchten enkel op de luchthaven Incheon. Deze ligt wel even buiten de stad dus houdt er wel rekening mee dat je na de vlucht ook nog even zult moeten reizen. Dit kun je doen met trein, bus of taxi en kost je ongeveer drie kwartier tot een uur voordat je in het centrum van de stad bent. De prijzen genoemd in deze rondreis zijn indicatief en kunnen verschillen per reisperiode. Nederlandse toeristen kunnen 30 dagen visumvrij reizen in Zuid-Korea, check voor de actuele reisinfo wel altijd even NederlandWereldwijd.

Geldzaken in Zuid-Korea

Eenmaal aangekomen In Zuid-Korea zul je gaan betalen met de Zuid-Koreaanse Won. In mei 2024 was € 1,- ongeveer ₩ 1.450. Deze wisselkoers kan inmiddels verschillen, maar het geeft een indicatie over de prijsniveaus. In veel gevallen kun je in Zuid-Korea gewoon met je creditcard betalen maar soms is cash handig, bijvoorbeeld in de lokale bussen. Dit kun je voorafgaand aan je reis bestellen, of is gemakkelijk op te nemen met je Nederlandse debit kaart bij de verschillende ATM’s verspreid door de stad. Je vindt deze onder andere bij convenience stores als CU, GS25 en de 7-Eleven, maar ook op publieke locaties als een vliegveld of treinstation. Ook kun je in het land met de Revolut pas betalen.

Dag Reisdag en aankomst in Seoul

Yes! Eindelijk is het zo ver: mijn reis naar het prachtige Zuid-Korea gaat vandaag starten! Vanuit Amsterdam (of één van de andere grote luchthavens) vlieg je vandaag naar Seoul (ik vloog zelf dus vanaf Japan). Na aankomst op de luchthaven van Incheon heb ik de trein genomen naar het centrum van de stad. Voor de rit naar het centrum betaalde ik ₩ 9,500 ≈ (€ 6,50) met de express-trein. De stoptrein is goedkoper 4,750 ≈ (€ 3,25) maar trager.

Simkaart aanschaffen in Zuid-Korea

Het is natuurlijk handig om een lokale simkaart te hebben voor het bepalen van de reisroute maar ook bijvoorbeeld voor het bijhouden van je Polarsteps, Whatsapp berichten en mail daar. Zelf heb ik direct na aankomst op de luchthaven een simkaart aangeschaft voor ₩ 35.000 ≈ (€ 25,- ). Daarmee had ik een hele maand onbeperkt internet. Een alternatieve optie is om voorafgaand aan je reis een e-sim aan te schaffen.

Overnachten in Seoul

Voor het overnachten in Seoul heb ik verbleven in het Bunk Backpackers Guesthouse. Dit is gelegen in de wijk Hongdae. Dit is een van de drie populaire wijken van Seoul welke bekend staat om zijn straatkunst en graffiti, lokale winkels, clubs en entertainment. Het bevat tal van populaire toeristische plekken, zowel historisch als modern. Blijf hier 4 of 5 nachten.

Overnachten in het Bunk Backpackers Guesthouse

Ik betaalde ₩ 35.000 ≈ (€ 25,- ) per nacht voor dormitory in het Bunk en daarmee zijn de kosten laag. Een tweepersoonskamer is ook beschikbaar en kost je zo’n ₩ 55.000 ≈ (€ 38,-) per nacht hier. Bij de prijs zit tevens ontbijt met toast en jam, met koffie en sap in. Verder heeft het guesthouse een woonkamer, een keuken met een eethoek en een badkamer. De locatie in Hongdae is super gunstig naast het winkelcentrum Style Nanda en indie-kunstscene en op een paar minuten lopen van Hongik University station. Het guesthouse is uitmuntend beoordeeld met een 9.5 op meer dan 300 beoordelingen! *Boekingen kunnen hier enkel vanaf twee nachten of meer.

Lees hier meer over de wijken en accomodaties in Seoul.

Dag Paleisdag en het bezoeken van een traditioneel ‘dorp’

Op mijn eerste volledige dag in de stad ben ik de bekende paleizen Gyeongbokgung en Changdeokgung gaan bezoeken. Deze paleizen zijn gebouwd door een oude, niet meer bestaande, monarchie van Korea. Neem voor deze bezienswaardigheid de metro naar City hall. De totale reistijd vanaf Hongdae naar dit stadsdeel is ongeveer 45 minuten.

Gyeongbokgung paleis in Seoul
Luchtfoto Gyeongbokgung paleis in Seoul
Gyeongbokgung paleis in Seoul
De paleizen in Seoul zijn al zeer oud en goed bewaard gebleven

Eenmaal aangekomen ga je helemaal op in het oude Korea. Prachtig. Trek hier een ruime ochtend voor uit en vergeet ook zeker niet de tuinen van het paleis bezoeken. Het mooiste is om deze paleizen met een gids te bezoeken om meer te weten te komen over de Koreaanse historie. Ik betaalde voor een combinatie ticket van beide paleizen ₩ 10.000 ≈ (€ 7,- ). De paleizen zijn geopend 09:00 – 18:00 maar maandag gesloten.

Bij de zuidelijke Gwanghwamun poort vindt iedere dag tussen 10:00 en 15:00 uur wisseling van de wacht plaats. Mis dit niet!

Daarna het Bukchon Hanok dorp bezoeken

Bukchon Hanok

Als je de paleizen hebt bezocht moet je daarna ook sowieso even het Bukchon Hanok Village checken. Je bereikt het dorp vanaf de paleizen door 20 minuten te lopen of een bus of taxi nemen. In dit centraal gelegen dorp kun je nog de oude architectuur te vinden. Mensen, vaak van oude Koreaanse adel, wonen hier ook nog steeds. Er zijn veel prachtige plekken voor het maken van foto’s hier te vinden waarvan velen dat doen in de traditionele Koreaanse Hanbok kleding. Dit kost je om te huren per dag, ongeveer ₩ 55.000 ≈ (€ 38,-)

Dag De hoogte in met een prachtig uitzicht vanaf de Namsam berg en Koreaans eten

Nadat ik laat wakker werd ben ik op mijn tweede dag in de stad, ben ik eerst gaan lunchen op de grootste ‘food markt’ van Seoul: de Gwangjang markt.

Maskers in Zuid-Korea
Gwangjang markt Seoul

Dit is een food markt die een grote verscheidenheid aan traditioneel Koreaans straatvoedsel aanbiedt: van Mungbean-pannenkoeken, mandu (Koreaanse dumplings), tot Kimchi, Bibimbap tot de bekende Beondegi snacks. Je eet hier al een complete maaltijd voor ongeveer ₩ 10.000 (€ 7,-). Er is slechts een advies wat ik je hierover mee kan geven, kom niet terug met een lege maag. De keuze is reuze en het eten geweldig lekker!

De Namsam berg

Neem voor deze bezienswaardigheid de bus. De reistijd is ongeveer 40 minuten vanaf Hongkik University. Stap uit bij halte Namsan Seoul Tower.

Namsam heuvel

Nadat mijn eten gezakt was ben ik vertrokken voor een hike richting de Namsam berg. Deze zie je al van verre liggen in de stad. Je kunt met een kabelbaan naar boven voor ₩ 12.000 ≈ (€ 8,50) enkele rit. Maar ik koos ervoor om naar boven te lopen en even te ontsnappen aan de hectiek van de stad. Kies een van de vele wandelroutes, tot max 1,5 uur. Ze bieden je werkelijk waar een prachtig uitzicht over de stad, zowel bij dag als nacht.

’s Avonds een karaokebar bezoeken

Karaoke machine
Bezoeken karaoke bar Korea

Zuid-Korea is de laatste jaren in Nederland ook heel bekend geworden vanwege K-pop, wat staat voor Koreaanse popmuziek. Een van de bekende K-pop artiesten is PSY, met het nummer Gangnam Style hadden zij een wereldwijde hit. Later kwam daar onder andere de boyband BTS bij. Bij K-pop hoort ook de Karaoke bar. Ik en mijn reisgenoten hadden een ruimte gehuurd om te strijden tegen elkaar, wie het beste kan zingen en natuurlijk ook de teksten kent. Veel popmuziek uit heden en verleden is op de lijsten te vinden, zelfs onze eigen Gerard Joling haha!

Karaoke bars bieden zowel privékamers als grotere ruimtes waar groepen vrienden of families hun favoriete liedjes kunnen zingen. De songteksten worden op een scherm weergeven.

Dag Naar de grens met Noord-Korea en uitleg over de Koreaanse oorlog

Vandaag was het vroeg opstaan om een activiteit van mijn ‘bucketlist’ af te gaan strepen: namelijk de grenszone met Noord-Korea (De zogenoemde DMZ). Dit kan enkel met een tour, vanuit Seoul was het 2 uur rijden met een georganiseerde bustour

DMZ zone Korea kijken
DMZ-zone Korea
Uitgesproken wensen
De DMZ zone was zeer indrukwekkend. Tragisch en heel serieus maar er zaten ook komische elementen in

Om 5:30 zat ik al in de bus naar de zeer indrukwekkende Koreaanse gedemilitariseerde zone (DMZ). Noord-Korea heeft mij altijd al gefascineerd door de geslotenheid. Het bekendst is het grenshuisje. Helaas was deze niet toegankelijk toen ik er was. Maar verder ging ik een uitkijkpost bezoeken en een voormalige brug en spoorverbinding zien. Ook ging ik ondergronds tunnels bezoeken die gegraven waren voor een geplande inval van het noorden op het zuiden in de jaren zeventig. ook heb ik nog Noord-Koreaanse munten kunnen scoren voor mijn verzameling, dit kan met meer dingen daar trouwens.

De zone is trouwens ook alleen maar met een georganiseerde tour te bezoeken. Boek je tour beter voorafgaand via deze website om met de middagtour mee te kunnen. Deze plekken zijn namelijk schaars. tours worden aangeboden vanaf ongeveer ₩ 50.000 ≈ (€ 35,-) voor een halve dag en ₩ 100.000 ≈ (€ 70,-) voor een complete dagtour.

Dag Het bezoeken van de Lotte tower en het Amusement park

Lotte world tower in Seoul
Lotte Amusement park in Seoul
Kersenbloesem wit

Na al deze indrukken heb ik het mijn laatste dag in de stad rustiger aan gedaan. Ik ben de Lotte World Tower en het naastgelegen animatie park gaan bezoeken: het Lotte Amusement park. Dit is trouwens het grootste indoor thema attractiepark ter wereld. Het is een soort Disneyland met een hotel, winkelcentrum, monorail, sportcentrum, bioscoop en museum en ook een waterpark en aquarium. Maar het hoogtepunt van deze dag was de cherry blossom langs de Seokchon lake. Supermooi! Voor de entree van het Lotte park betaal je ₩ 42.000 ≈ (€ 29,- ) en is iedere dag geopend tussen 10:00 en 21:00. Het Skydeck van de World Tower kost ₩ 31.000 ≈ (€ 21,50)

Geniet ’s avonds van een heerlijke Koreaanse barbecue

Koreaanse BBQ
Eten Koreaanse BBQ
Bakplaat Koreaanse BBQ
Dit was een van de culinaire hoogstandjes tijdens mijn vele reizen door Azië

Ik ben op mijn laatste dag in Seoul ’s avonds naar een Koreaanse BBQ gegaan. (tevens opties voor vegetariërs). Dit is een lokale eet traditie in het land die eigenlijk zelfs iets meer doet denken aan het Nederlandse gourmetten dan een BBQ. Voor een beetje Korean BBQ ben je ongeveer ₩ 40.000 ≈ (€ 28,- ) per persoon kwijt, maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt natuurlijk. Echt heerlijk! Plekken waar je een goede Koreaanse Barbecue kunt krijgen die ik kan aanbevelen in Seoul zijn de Daol Charcoal Grill of Yang good.

Dag Van Seoul naar Seoraksan National Park

Mijn eerste trip buiten Seoul was het bezoeken van het Seoraksan national park. Een uitstekende plek als je van natuur en hiken houdt.

Seoraksan hike piek
Omgeving Seoraksan park
Seoraksan park en rivier
De hike in het Seoraksan park is niet heel zwaar, en het uitzicht des te indrukwekkender

Hoe kom je er?

Vanaf Seoul bereik je het park door eerst de bus richting Sokcho te nemen, dit kost je ongeveer 2 uur rijden. Ik betaalde voor een ticket zo’n ₩ 30,000 ≈ (€ 20,-). Vanuit deze plek vertrekken er lokale bussen naar de ingang van het park. Bij het park betaal je vervolgens een kleine entree van zo’n ₩ 3.500  (€ 2,50). Er gaan ook tours vanuit Seoul als je het gemak zoekt.

Overnachten bij het Seoraksan

Je kunt het als (lange) dagtrip doen vanuit Seoul. Maar wil je meerdere hikes doen is het goed om te overnachten bij het nationale park. Dit kun je het beste doen voor een nacht.

Reis je op een laag budget? Kies dan voor The Red House in Sokcho

The Red House is een goedkope accommodatie gelegen in het dorp Sokcho. Op loopafstand van de bushalte die je naar het park brengt. Lopen kan ook trouwens, dit kost je ongeveer 20 minuten. Deze plek is ideaal als je op doorreis bent en enkel even het Seoraksan wilt bezoeken met een overnachting. Bij de accommodatie worden ook ontbijtopties aangeboden. Er zijn zowel dormitory als tweepersoonskamers en familiekamers beschikbaar. Voor eerstgenoemde optie slaap je hier al vanaf per nacht ₩ 35.000 ongeveer ≈ (€ 25,-). De accommodatie wordt door gasten bij Booking.com uitmuntend beoordeeld met een 8.5 op meer dan 300 beoordelingen!

Welke hikes kun je het beste gaan doen?

Seoraksan staat bekend om zijn indrukwekkende rotsformaties en watervallen en is populair bij toeristen en natuurliefhebbers. Je kunt hier verschillende prachtige hikes doen waarvan ik de hike naar de Ulsanbawi top en de Biryeong waterval route het meest kan aanbevelen. Maak daarnaast ook tijd voor het bezoeken van de oudste zenboedhistische tempel ter wereld: de Sinheungsa. De duur van de wandelingen zijn van 1 uur tot 4 uur.

Dag Van het Seoraksan naar Andong (Hahoe Folk Village )

Reis verder vandaag. De volgende stop is in het midden van het land bij het Hahoe Folk Village. Een dorp dat gebouwd is in traditioneel Koreaanse stijl.

Hoe kom je er?

Om het dorp te bereiken ben ik vanaf Seoul vertrokken met de bus naar de grotere plaats Andong, dit kost je ongeveer 2,5 uur rijden. Ik betaalde voor een ticket zo’n ₩ 30,000 ≈ (€ 20,-). Overnacht je in het Seoraksan park zelf en vertrek je vanaf daar, dan ben je een krappe vijf uur kwijt, zonder overstap. Er zijn geen directe connecties tussen Sokcho (Seoraksan) en Andong, dus je reist sowieso via Seoul. Met het busticket terug naar Seoul erbij betaal je ongeveer ₩ 60,000 ≈ (€ 40,-) in totaal

Overnachten in Andong

Vanwege de reisafstand is het verstandig om minimaal een nacht in Andong te verblijven. Ik verbleef er twee nachten.

Ik verbleef in het Andong Poong-gyung hostel, de enige budget optie

Poong-gyung hostel ligt in de plaats Andong. Het was eigenlijk de enige betaalbare locatie dichtij Hahoe folk village (Op 10 km), er gaan bussen vanaf het hostel. De beneden ruimte is prettig om te werken en er is tevens een terras en een restaurant. Het pension verzorgt elke ochtend een ontbijtbuffet en een continentaal ontbijt met fruit, sap en kaas. Er is een koffiebar en een kleine supermarkt. Dormitory slaap je hier vanaf ₩ 35.000 ≈ (€ 24,-) per nacht. Er zijn ook tweepersoonskamers beschikbaar. De accommodatie wordt door gasten bij Booking.com uitmuntend beoordeeld met een 8,7 scoort deze super hoog op bijna 300 beoordelingen!

Ik heb na mijn busreis even gas terug genomen. In Andong zelf is verder ook niet zoveel te doen.

Dag Het bezoek aan Hahoe Folk Village

Vandaag ben ik vroeg opgestaan om het Hahoe Folk Village te gaan bezoeken. Vanaf de bushalte in Andong gaan lokale buslijnen richting het dorp. Dit kost je ongeveer een uur.

Hahoe Folk Village
Kerk in Hahoe folk
Een aantal gebouwen in het dorp zijn nog origineel maar ook zijn er de nodige restauraties

Dit dorp staat sinds 2010 ook vermeldt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een al zeer oud maar goed bewaard gebleven dorp uit de jaren rond 1400. Bij de bijzondere architectuur zijn er ook theatervoorstellingen van oude volkstradities, al is dit naar mijn mening wel een beetje voor de toeristen gevormd helaas. Je kunt trouwens ook slapen in het Hahoe Folk als je dit zou willen.

Ik ben ook even gaan kijken bij de naastgelegen Nakdong-rivier. De rivierwand is behoorlijk indrukwekkend. Normaal kun je ook met een bootje het water daar op maar dat ik er was, was dit wegens werkzaamheden gesloten.

Dag Van Andong naar Gyeongju

De volgende bestemming in Zuid-Korea was: Gyeongju, de oude hoofdstad. Het wordt door de Koreaanse bevolking ook wel het museum zonder dak genoemd. De stad herbergt ontzettend veel geschiedenis en oude Koreaanse cultuur. 

Hoe kom je er?

Vanaf Andong is het met de bus nog 1,5 uur rijden naar Gyeongju. Ik betaalde voor een kaartje ₩20.000 ≈ (€ 14,-).

Waar overnachten?

In Gyeongju is een hoop te zien en te doen. Dus beter boek je hier 2 nachten.

Ik verbleef in het Blueboat Hostel Gyeongju

Blueboat Hostel is de ideale budgetlocatie in Gyeongju. Vanaf het hostel zijn de belangrijkste bezienswaardigheden allen op loopafstand. De dormitory rooms bieden een grote mate van privacy en alle kamers zijn voorzien van airconditioning. Tot de faciliteiten behoren ook een gedeelde keuken, een gemeenschappelijke lounge en er wordt ook ontbijt geserveerd. Bovendien was een meerwaarde voor mij de sfeer hier, dit was echt onwijs leuk met een mix van locals en backpackers. Je slaapt hier al vanaf ₩ 25.000 ≈ (€ 18,-) per nacht. Er zijn daarnaast ook privé kamers beschikbaar. De accommodatie wordt door gasten bij Booking.com uitmuntend beoordeeld met een 9,1 scoort deze super hoog op meer dan 400 beoordelingen!

Nog doen vandaag

Gyeongju brug
Geoyongju toren

Omdat ik laat in de middag aankwam ben ik eerst naar de Jungang markt gegaan. Hier staan verschillende kraampjes met uiteenlopende snacks en maaltijden. Na aankomt en check-in in het hotel ben ik ’s avonds de verlichte Woljeonggyo-brug oversteken en het Cheomseongdae Astronomical Observatory bezoeken. Echt onwijs leuk.

Dag De tombes bezoeken en de Bulguksa tempel

Vandaag het tweede deel van de oude hoofdstad. De tombes bezoeken en de Bulguksa tempel

Tombs in Korea
Kersenbloesem
Ga de heuvels niet beklimmen! Ondanks vele waarschuwingen waren er toeristen die dit deden

In het centraal gelegen Tumuli Park van de stad bevinden zich 23 tombes van Koninklijke leden van het Shilla rijk. Verblijf je in het Blueboat dan ligt dit ongeveer op een kwartier lopen. Op een afstand lijken het heuvels in een landschap maar kom je dichterbij dan zul je zien dat het graven zijn. In deze graven liggen leden van het koningshuis van een oude dynastie van Korea begraven met hun schatten. De piramideachtige grafheuvels rollen door het landschap en vormen Je kunt sommige van de tombes ook voor een deel inlopen. Er zijn in en rond de stad ook volop kersenbloesems te vinden. Loop er onder door en geniet van de heerlijke geuren.

Het bezoeken van de Bulguksa tempel

Bulguksa Tempel
Bulguksa tempel

Na de graftombes ben ik een kijkje gaan nemen bij de boeddhistische Bulguksa tempel. Je kunt hier onder de eindeloze Koreaanse ballonnen lopen met wensen voor dierbaren en spreuken voor de goden. Ook de architectuur is bijzonder om te te aanschouwen. Het is niet ver van de stad zelf. De tempel is iedere dag gratis te bezoeken tussen 09:00 en 17:30.

Dag Van Gyeongju naar Daegu

Mijn volgende stop in Zuid-Korea was in Westers aanvoelend Daegu. Een leuke stad met veel goede barretjes Koreaanse barbecues. Bovendien is deze centraal gelegen is in Zuid-Korea dus praktisch om een stop te maken. Verder kan je in de stad en omgeving goed hiken.

Hoe kom je er?

De stad Daegu is maar op 1 uur rijden met de bus vanaf Gyeongju. Een kaartje met de bus kostte mij ₩12.000 ≈ (€ 8,50). Er is overigens ook een goede treinverbinding tussen Daegu en Gyeongju.

Waar overnachten?

In Daegu is genoeg te doen. Ga je ook hiken boek dan het liefst 2 nachten om de stad op zijn best te ervaren.

Daegu Midtown Hostel

Daegu Midtown Hostel is een geweldige optie voor backpackers. Het ligt dicht bij het Daegu Modern History Museum, het Gukchaebosang National Debt Remuneration Memorial Park en het station van Daegu. Het beschikt verder over een tuin, een gemeenschappelijke lounge om te relaxen, een keuken en een terras. De internationale luchthaven van Daegu ligt op 7 km van Daegu Midtown Hostel. Vanaf hier gaan ook vluchten naar Amsterdam. Je slaapt in dit hostel al vanaf ₩ 22.000 ≈ (€ 15,-) per nacht dormitory. De accommodatie wordt door gasten bij Booking.com uitmuntend beoordeeld met een 8,9 scoort deze super hoog op bijna 800 beoordelingen!

Wat te doen

Kerk in Daegu
Koreaanse kruiden en medicijnen
Koreaanse Hanbok kleding

Daegu is de stad van Zuid-Korea die voor mij het meest Westers aanvoelde. In de eerste plaats zijn hier twee universiteiten met veel internationale studenten. Ook is er veel internationale bedrijvigheid met expats. Daarnaast komen er hier ook veel Amerikaanse soldaten die gestationeerd zijn in Zuid-Korea, omdat zij in de buurt een grote basis hebben. Ga je in Daegu uit eten dan tref je in veel van de restaurants en bars ook westerse en internationale invloeden aan. Daarnaast is het de derde grootste stad van Zuid-Korea, met veel nachtleven en attracties. Bartips in Daegu zijn de Communes of Brown Bricks.

Dag Hiken in de omgeving van Daegu

Op mijn tweede dag in de stad ben ik een hike gaan doen, met aansluitend het naastgelegen Apsan Park

Apsan park Daegu

Er zijn vijf verschillende looproutes die je door de stad leiden, waarbij je de stad kunt ontdekken. Elke route kost pakweg twee uur en laat op zijn eigen manier de historie van de stad zien – de oude historie en de veranderingen tijdens, door en na de Koreaanse Oorlog. Ik koos zelf voor de route met de meeste kathedralen (aanbevolen!)

Even buiten de stad zelf ligt het Apsan Park met de gelijknamige berg. Het duurt ongeveer een uur om deze te beklimmen. Vanaf waar je een ontzettend mooi uitzicht hebt Daegu zelf. Mocht je nog niet uitgekeken zijn dan kun je ook nog een hike gaan doen naar de Palgongsan en Biseulsan.

Dag Van Daegu naar Busan

Vanaf Daegu ging mijn reis door naar havenstad Busan. Dit is de belangrijkste havenstad van Zuid-Korea, en mooie dingen die ik hier bezocht heb zijn de grote vismarkt Chalgalchi, de Busan toren en het culturele dorp Gamcheon.

Hoe kom je er?

De afstand tussen Daegu en Busan is drie kwartier met de trein. Je kunt ook met de bus gaan maar eerstgenoemde is wat sneller Ik betaalde ₩ 35.000 ≈ (€ 24,-) voor mijn treinkaart naar Busan

Waar overnachten?

Boek minimaal twee nachten in Busan om de stad op zijn best te ervaren.

Ik verbleef in het Hostel

Het Kimchee Busan Downtown Guesthouse biedt zowel privé kamers als slaapzalen en ligt op slechts 2 minuten wandelen van het metrostation Beomnaegol. De kamers bieden uitzicht op de stad. heeft een gedeelde keuken en een gemeenschappelijke lounge kunt u een potje tafeltennis spelen. Chinatown en het station van Busan liggen op nog geen 20 minuten rijden van het pension. Je slaapt hier al vanaf ₩ 22.000 ≈ (€ 15,-) per nacht De accommodatie wordt door gasten bij Booking.com uitmuntend beoordeeld met een 8,1 op meer dan 800 beoordelingen!

De Chalgalchi vismarkt bezoeken

Neem voor deze bezienswaardigheid de bus. De reistijd is ongeveer 40 minuten vanaf Hongkik University. Stap uit bij halte Namsan Seoul Tower.

Chalgalchi vismarkt
Eten op de Chalgalchi vismarkt

Op mijn eerste dag besloot ik lunch te gaan hebben op de Chalgalchi vismarkt. Om te proeven van de makreel, octopus, verschillende schelpdieren en andere specialiteiten. Je hebt hier al een complete maaltijd voor ₩ 22.000 ≈ (€ 15,-) en de markt is tot ’s avonds geopend. Ik kwam er op deze markt ook achter dat mensen in Busan ook heel open zijn. Vele conversaties in slecht Engels volgde op de terrassen bij de stands. Na afloop ben ik even gaan chillen bij het Haeundae strand. Al het eten wordt namelijk ook genuttigd met de nodige hoeveelheid Soju, een soort rijstwijn, proost alvast haha!

Dag Het gekleurde dorp in Busan

Mijn tweede dag in Busan ben ik bij tijds opgestaan om op pad te gaan naar het Gamcheon Culture Village.

Busan doll
Busan Gamcheon village huis
Busan Gamcheon village trappen
Gamcheon is een uitstekend voorbeeld van het culturele verschil met Europa. Waar vind je daar iets soortgelijks?

Het dorp is ook gebouwd voor arme arbeiders die men uit de stad wilde hebben. Zij hebben dit gekleurde dorp gecreëerd en hier echt een unieke ervaring van gemaakt. Lopend door de gelaagde straten, kronkelige labyrintachtige steegjes en felgekleurde huizen. Met allerlei schilderwerken en andere kunstvormen. Het is wel een zeer toeristisch gebied van de stad. Mooie dingen die je hier kunt doen zijn onder andere het op de foto gaan met de vele poppen maar bewonder ook zeker alle tekeningen en muurschilderingen.

Nog even de Busan tower checken

Busan tower uitzicht
Busan tower

De Busan Tower is een 118 meter hoge toren. Met een lift kan je als bezoeker naar de bovenste twee etages van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Ik vond het zeker de moeite waard. De toren is elke dag geopend tussen 10:00 en 22:00. Je betaald voor het skydeck ₩ 15.000 ≈ (€ 10,-)

Dag Vliegen vanaf Busan naar Jeju eiland

Het leukste onderdeel van mijn Zuid-Korea reis kwam voor mij als fervent hiker aan het einde van mijn bezoek aan het land.

Aankomst op Jeju eiland
Een warm welkom op Jeju

Hoe kom je er?

Er is zowel een ferry als een vlucht tussen de stad Busan en Jeju eiland. Ik kan de vlucht aanraden omdat dit sneller en goedkoper is. Ik had voor voor ₩ 35.000 ≈ (€ 24,-) al een retourtje. De ferry kost het dubbele al is het is natuurlijk wel een mooie extra ervaring gedurende je reis. Op het eiland kun je reizen met de bus maar een auto geeft een hoop vrijheid.

Waar overnachten?

Op het eiland Jeju is een hoop te zien en te doen, zeker als je ook van hiken houdt. Ik adviseer om hier 3 nachten te blijven.

Ik verbleef in het Jeju Guesthouse

Jeju Guesthouse was een fantastische budgetlocatie om te verblijven. De eigenaar van de plaats is zeer sociaal en geeft je gelijk bij binnenkomst een plan om het eiland te gaan ontdekken. Er is een gemeenschappelijke ruimte met keuken waar je andere reizigers kunt ontmoeten en ook een keukentje. Bij de prijs van € 16,- per nacht voor een dormitory verblijf zit ook ontbijt bij in. Er zijn hier ook private rooms met/zonder badkamer beschikbaar, dit heb ik zelf gedaan. De accommodatie scoort een 9,0 op meer dan 400 beoordelingen.

Het eiland is klein maar heeft wel de hoogste berg en vulkaan van Zuid-Korea, de Mount Hallasan! Door de ligging heeft Jeju eiland een subtropisch klimaat waardoor er bijvoorbeeld sinaasappels en andere meer tropische planten groeien op het eiland. Best wel een contrast met het vaste land. Het landschap is echt prachtig met zijn vulkanisme en korenvelden. En dat maakt het ook tot een eiland waar je uitstekend kunt hiken. Er zijn meer dan twintig verschillende routes lopen. O.a. naar de Hallasan vulkaan en de Seongsan Inchulbong.

Wat nog doen vandaag

Waterval op Jeju
Kustlijn Jeju eiland

Het hangt een beetje van de aankomsttijd af of je op deze dag al een hike kunt gaan doen. Ik had een vroege vlucht en heb na aankomst de bus naar de Seogwipo Jeongbang waterval genomen. Deze bus reed elke 20 minuten vanaf Jeju city. Deze busrit duurt wel 1,5 uur. Maar eenmaal daar kom je terecht op bij een prachtige waterval en een hele mooie route van rotsformaties sinaasappelgaarden en stenen beelden, onderdeel van de Olle trail (7). Dit is zeker een aanrader. Kom je later op de dag aan is het bezoeken van het dichterbij gelegen Halla Arboretum of het Jeju Stone park een alternatieve optie.

Dag De Mount Hallasan beklimmen

De top van Mount Hallasan
Hike naar Mount Hallasan
Brug Jeju
Vergeet je niet aan te melden voor de hike, dit is verplicht

Hoe kom je er

Ik ben vanaf Jeju City naar Hallasan National Park gekomen met de bus, een rit die 40 minuten duurt en waar ik ₩ 3.000 (€ 2,-) voor betaalde.

De hike

Mijn tweede dag op het eiland ben ik de top van de Mount Hallasan gaan beklimmen. Want de condities qua weer waren die dag goed. Een prachtige uitdaging als je van hiken houdt. Je passeert prachtige rotsformaties, sneeuw en vulkanische kraters. Het is een hike die je in een dag kunt voltooien. Je kunt je aanmelden voor de hike naar Mount Hallasan op hun eigen website. Het kost niets maar het is voor de veiligheid dat ze weten wie zich in het park begeeft met weersverandering etc.

Dag De Seongsan Inchulbong zien en beklimmen

Ik ben mij vandaag opnieuw over het eiland gaan verplaatsen. Dit deed ik voor een andere hike naar de Seongsan Inchulbong.

Seongsan Inchulbong
Korenvelden op Jeju eiland
Stenen pop Jeju

Hoe kom je er

Vanaf mijn verblijf in het Jeju Guesthouse nam ik al vroeg de bus naar oostelijke kant van het eiland naar het plaatsje Seongsan. De rit met de bus duurde twee uur en kostte mij ₩ 6.000 (€ 4,-)

De hike

Vanaf Seongsan startte ik de hike naar de Seongsan Ilchulbong-piek. Deze piek wordt beschouwd als een van de beste schilderachtige bestemmingen in Korea. Met name de vorm van de krater is prachtig. Je kunt ook hier de top gaan beklimmen. Dit is een stuk minder heftig dan de Mount Hallasan dus je zou ook hier mee kunnen beginnen. In een ruim uur kun je de klim voltooien. Om de hike naar de piek te gaan doen wordt wel ₩ 5.000 voor de toegang gevraagd. In de buurt van de piek kom je ook vele bloeiende korenvelden tegen waar je prachtige foto’s kunt maken. Ook kom je de stenen ‘poppen’ weer tegen. Deze beelden worden beschouwd als goden die zowel bescherming als vruchtbaarheid bieden aan de inwoners.

Dag Terugvliegen naar Seoul en dan naar Nederland

Helaas kwam mijn Zuid-Korea reis hier alweer ten einde! Ik ben vanaf Jeju naar Seoul gevlogen en vanaf daar naar Amsterdam, omdat dit het meest praktisch is. Als je meer tijd hebt zou ik er zeker voor kiezen om een combinatiereis met Japan te maken. Vanaf € 40,- vlieg je vanaf Busan of Seoul op Tokyo. Wil je je reis inkorten naar twee weken dan kun je dit doen door bijvoorbeeld niet naar Jeju eiland te gaan. Op de website vind je een fijne dagplanning van Japan als ook overnachtings tips daar.

Kosten indicatie bij zelf regelen

AANKOMSTSeoul
VERTREKSeoul
HIGHLIGHTSWereldstad Seoul, Gyeongju, havenstad Busan en hiken op Jeju eiland
BESTE REISTIJDBeste reisperiode: maart t/m mei en september t/m oktober
KOSTENOngeveer € 1500,- per persoon exclusief de vlucht. Slaap je meer in hostels dan cube hotels zoals ik deed, dan is € 1000,- realistisch
Kosten INCLUSIEFAccomodaties, Enkele bezienswaardigheden en tours en eten en drinken
NIET INCLUSIEFDe vlucht en de treinkosten
* Prijsniveaus en wisselkoersen zijn van mei 2024 en kunnen afwijken

Wil je deze rondreis door de Zuid-Korea zelf boeken?

Het is de bedoeling dat je alle onderdelen van deze rondreis zelf en los boekt. Je boekt dus zelf eventueel het vliegticket bij de goedkoopste aanbieder, jij kiest de hotels en jij regelt het vervoer. Reisjevrij.nl heeft je al een goede voorzet gegeven hoe je dit moet doen. Je vindt alle informatie onder de tab “Reisroute”.

Accomodaties boeken

Je kan de hotels die beschreven staan in de reisroute boeken, of je zoekt je eigen hotel. Dit kost je dan wat extra uitzoek werk. Wil je tijd besparen? Klik op de betreffende link van het hotel en selecteer de juiste data. Het zijn hotels die zeer centraal gelegen zijn en goed beoordeeld door andere gasten. De prijzen op de betreffende website (Booking.com) kunnen afwijken van de vermelde prijzen in de reisroute.

Het lokale vervoer of tours boeken

Lokale trein en busritten hoef je niet van te voren te regelen. Tours kun je ter plaatse regelen maar van te voren via dit blog geeft je wel garantie dat er plek is. Regel je huurauto en de verzekering wel van te voren om hogere kosten te vermijden.

Wat moet je allemaal regelen voor je reis?

Behalve het uitstippelen van je reisroute en het boeken van de vliegtickets, boottickets en hotels, is het belangrijk dat je een reisverzekering regelt en je vaccinaties haalt. Hier moet je aan denken:

Reisverzekering

Voor elke reis of vakantie kun je het beste een reisverzekering afsluiten, ook als je naar Zuid-Korea gaat. Heb je een aanvullende zorgverzekering? Kijk dan eerst wat er vanuit deze verzekering vergoed wordt zodat je niets dubbel gaat verzekeren. Het ziekenhuis in Zuid-Korea is heel duur.

Vergelijk ook je reisverzekering altijd. Mijn ervaring is dat een doorlopende reisverzekering meestal voordeliger is dan een kortlopende reisverzekering.

Geld in Zuid-Korea.

Eenmaal aangekomen In Zuid-Korea zul je gaan betalen met de Zuid-Koreaanse Won. In mei 2024 was € 1,- ongeveer ₩ 1.450. Deze wisselkoers kan inmiddels verschillen, maar het geeft een indicatie over de prijsniveaus. In veel gevallen kun je in Zuid-Korea gewoon met je creditcard betalen maar soms is cash handig, bijvoorbeeld in de lokale bussen. Dit kun je voorafgaand aan je reis bestellen, of is gemakkelijk op te nemen met je Nederlandse debit kaart bij de verschillende ATM’s verspreid door de stad. Je vind deze onder andere bij convenience stores als CU, GS25 en de 7-Eleven, maar ook op publieke locaties als een vliegveld of treinstation.

Controleer voordat je op reis gaat of je met jouw bankpas buiten Europa geld kan opnemen. Uit voorzorgsmaatregelen staan je betaal-instellingen vaak op Europa/Nederland. Wijzig deze tijdelijk naar Wereld.

Have fun en reis je vrij,
Edwin

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

edwin bakker reisverhalen

Edwin Bakker

Met een grote liefde voor reizen ben ik na het afronden van mijn studie in Azië beland, backpack om en gaan! De mensen, het eten, maar ook de waarde van familie en vrienden daar… ik ben er gewoon gek op. Geïnspireerd door de lokale bevolking, andere reizigers, en reisblogs als deze, zou ik uiteindelijk elf landen doen in elf maanden. En het lijkt mij zo onwijs gaaf, om alles wat ik daar gezien en gedaan heb met jullie te gaan delen! Eén favoriet land heb ik niet, omdat écht ieder zijn unieke plekjes heeft. Neem voor deze spots, inclusief logische routes en handige reistips, snel een kijkje op mijn pagina.

Meer over Edwin Bakker

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *