Hero background

Backpack Route Vietnam: van Noord naar Zuid

Over deze route

Ultieme route Vietnam voor 3 tot 4 weken backpacken

Deze backpack route door Vietnam brengt je langs diverse hoogtepunten en de mooiste plekjes. Je rondreis start in de hoofdstad Hanoi (of in Ho Chi Minh als je van Zuid naar Noord reist). Daarna reis je verder naar Sapa, waar je kan genieten van de mooie rijstvelden en natuur. Vervolgens ga je naar het populaire maar super mooie Halong Bay. Langs diverse andere leuke dorpjes reis je binnen 3 of 4 weken van Noord naar Zuid Vietnam. Deze reisroute eindigt in Ho Chi Minh stad. Hieronder lees je hoe je overal komt, wat het kost en in welke hotels je fijn kunt verblijven. Laat je mij weten wat je van deze route vindt?

backpacken vietnam reisroute
Route voor 3 tot 4 weken backpacken door Vietnam. Kaartje © Printmaps.net / OSM Contributors

Deze reisroute Vietnam zelf regelen

Deze rondreis door Vietnam is goed zelf te regelen. Je leest in dit blog hoe je dat doet. De genoemde prijzen zijn indicatief. De hotelkamers zijn voor twee personen, tenzij anders vermeld. Nog een goede backpack nodig? Kijk eens bij de Decathlon, daar heb ik ook mijn backpack gekocht! Deze reisroute door Vietnam is origineel geschreven in 2017 en geupdate in december 2022. Je kunt deze route het beste reizen tussen januari en april.

Dag Vertrek naar Vietnam

Het is zover, je gaat backpacken in Vietnam. Vandaag vertrek je naar Vietnam, een land met veel cultuur en historie. Je landt in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. Het is daar vijf of zes uur later, afhankelijk van onze zomer- of wintertijd. De vlucht duurt gemiddeld 17 tot 20 uur afhankelijk van de luchthaven en je vlucht. Als je optijd boekt (4 tot 5 maanden vooraf), dan betaal je zo’n €900 voor een vlucht naar Vietnam. Je vliegt dan heen op Hanoi en terug vanaf Ho Chi Minh stad. In juli t/m augustus (onze zomer) kunnen de prijzen van de tickets flink stijgen naar €1200! In dat geval kun je misschien beter een retourtje Hanoi boeken en een interne vlucht nemen.

Je hebt een visum nodig om Vietnam in te komen!

Dag Aankomst Hanoi

Je reis begint in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. Je hebt een lange vlucht achter de rug, dus zorg dat je in een fatsoenlijk hotel slaapt.

Tip! Pin alvast op de luchthaven.

Vervoer – van de luchthaven naar de stad

Je vlucht komt aan op Hanoi international airport (Noi Bai Airport). Als je vlucht tussen 05.00u en 22.00u aankomt, dan kun je de bus nemen naar het centrum. Aan de rechterzijde van de uitgang (terminal) stopt de bus, lijn 17. De bus vertrekt om de 15-20 minuten. Voor minder dan €0,50 word je binnen een uur naar het centrum gebracht. Volgens kun je met fietstaxi naar je hotel worden gebracht voor een paar centen.

Er is ook een minibus service die je van de luchthaven direct naar je hotel brengt. Natuurlijk gaan er ook andere reizigers mee. Een kaartje koop je daar ter plaatse en kost nog geen €2 per persoon.

Je kunt natuurlijk ook een privé taxi regelen. Via je hotel in Hanoi of door er zelf een uit te zoeken op de luchthaven. Je bent dan binnen 45-60 minuten in het centrum en het kost ongeveer €13 tot €18 (320.000 – 430.000 VND, Vietnamese Dong).

Overnachten in Hanoi

De buurt “Old Quarter” is een leuke buurt om te verblijven. Je verblijft hier twee nachten.

Tip luxer hotel: MK Premiere boutique hotel ****

Rooftop bar!

In Hanoi zijn er écht veel mooie en betaalbare hotels. MK Premiere boutique hotel is zeker een toppertje! Het ligt midden in het historische centrum met de Oude Stadspoort op 200 meter en de markt van Dong Xuan 300 meter van het hotel. Je slaapt hier in een zeer chille hotelkamer voor €70 per nacht met ontbijt. Andere gasten beoordelen dit hotel met een 8,4.

Goedkoper slapen in Hanoi: Milton boutique hotel ***
Voor een paar tientjes minder slaap je hier even goed! Een mooie kamer, ook in de leuke buurt Old Quarter. Dicht bij diverse bezienswaardigheden. Voor €22,- per nacht heb je een superior tweepersoonskamer incl. ontbijt. Andere gasten beoordelen dit hotel met een 8.9. Een prima optie dus voor een backpackers-budget.

Dag Dagje Hanoi

Vandaag ben je in Hanoi en heb je de hele dag de tijd om de stad te verkennen. Bezoek bijvoorbeeld het bekende Haon Kiem meer of de Dong Xuan markt.

Tip! In het hoogseizoen (juli/aug) kun je je bus + bootticket naar Cat Ba (Halong bay) beter vandaag boeken bij Hoang Long Company voor dag 7.

Hanoi Streetfood Vietnam highllights bananen
Vietnamese vrouwen verkopen bananen (en veel meer) vanaf hun fiets

Dag van Hanoi naar Sapa

Je staat vroeg op want je gaat naar het mooie en groene Sapa, een dorpje in het noordwesten van Vietnam.

Vervoer – van A naar B

Bus
Via je hotel of via een “travel agency” kun je (zeker een dag van te voren) bustickets regelen naar Sapa. De bus vertrekt tweemaal per dag. Als je de bus van Camel Travel om 06.30u neemt, dan ben je om 13.00u in Sapa. Een ticket kost $12 (€11) en de rit duurt dus 6,5 uur. Op het internet staan heel veel slechte recensies over Camel Travel, maar wij hebben er geen problemen mee gehad. Eenmaal is Sapa kun je al lopend je hotel bereiken. Sapa is namelijk zo klein, dat je in 20 minuten het dorp weer uitloopt.

Een andere maatschappij is Sapa Express, deze staat beter aangeschreven, maar is ook iets duurder ($18).

Trein + taxi of minibus
Je kunt ook met de nachttrein naar Sapa gaan. De treinreis duurt wel veel langer dan de busreis. In totaal ben je zo’n 9 tot 10 uur onderweg in plaats van 5,5 tot 6 uur. Sapa heeft namelijk geen treinstation. De trein arriveert en vertrekt vanaf Lao Cai, op 38 km van Sapa. Eenmaal in Lao Cai moet je dus nog vervoer regelen naar het dorp. Er rijden regelmatig minibusjes (1,5 uur naar Sapa €3) of je neemt een taxi (1 uur, €15).

Via deze website kun je de actuele trein-reistijden en kosten bekijken. Er gaan twee nachttreinen van Hanoi naar Sapa. De eerste trein vertrekt om 21.30u en de andere om 22.00u, je komt dan rond 06.00u ’s ochtends aan in Sapa. Als je de treintickets gaat boeken, dan heb je keuze uit verschillende maatschappijen. Het is echter wel dezelfde trein! De coupés worden door verschillende maatschappijen verhuurt. Een softbed via de goedkoopste maatschappij VNR (SP 1 of SP 3) is prima!

Overnachten in Sapa

Je verblijft hier twee nachten. Je kunt ook langer blijven als je een meerdaagse trekking wilt doen in Sapa.

Tip luxer hotel: Sapa Unique Hotel ***

Een fijn hotel met een fijne service. De kamers zijn prima en het uitzicht vanuit dit hotel is prachtig. Als je een trekking gaat doen, dan kun je hier gerust je spullen achterlaten. Na de trekking mochten we zelfs douchen, ookal hadden we al uitgecheckt! De kosten? Ongeveer €44,- per nacht. Het hotel is beoordeeld met een 8,6.

Mijn goedkopere keuze: May Nui Sa Pa Hostel
Reis je met een kleiner budget? Dit kleine hostel wordt gerund door een Vietnamese familie (waarvan alleen de dochter Engels spreekt) die ongelofelijk gastvrij zijn. De kamers zijn simpel. Het hostel ligt om 5 minuten lopen van het “centrum”. Een tweepersoonskamer met eigen badkamer kost maar €8 per nacht! Deze accommodatie is beoordeeld met een 8,3!

Dag Sapa

Je gaat natuurlijk naar Sapa om de mooie omgeving te verkennen. Er zijn veel guesthouses die een trekking voor je kunnen regelen. Je kunt korte en lange trekkings maken, van één dag tot een paar dagen. De kosten voor een trekking van 12 tot 15 kilometer bedragen zo’n €20.

Sapa trekking rijstvelden
1-daagse Terrace view trek via Sapa O’chau

Dag van Sapa naar Hanoi

Vandaag heb je nog de hele dag in het mooie Sapa. Verken de omgeving met een scooter of ga op zoek naar watervallen! Het is hier prachtig. ’s Avonds neem je de trein naar Hanoi en de volgende dag reis je direct door naar Halong Bay!

Nachttrein van Sapa naar Halong Bay

Met de trein reis je terug naar Hanoi en ga je vervolgens door naar Halong Bay. Neem de laatste trein van Sapa (Lao Chai Railway Station, op 38 km van Sapa, taxi €17, – 1 uur) naar Hanoi. Je slaapt dus vannacht in de trein. De laatste trein vertrekt rond 21.30u. De reis duurt ruim 8 uur. Je kunt kiezen tussen verschillende coupés (aanbieders) waarbij je een slaapcoupé deelt met 1 tot 5 andere reizigers. Een ticket voor een bedje heb je al vanaf €8,50 en iets luxer voor €35. Slaap lekker! De treintickets hebben wij vooraf geboekt via Bao Lau en is dus betrouwbaar.

Dag van Hanoi naar Cat Ba (Halong Bay)

Cat Ba - Halong Bay
Cat Ba – Halong Bay

De nachttrein uit Sapa komt rond 05.30u aan in Hanoi. Vervolgens neem je een taxi (30 min) naar het busstation Nước Ngầm Bus Station (Luong Yen bus station is gesloten). Hier neem je de Hoang Long bus. Hoang Long company biedt bus + boot tickets (€12) aan naar Cat Ba. De totale reis duurt ongeveer 4,5 uur. De bus rijdt heel frequent. Als je de bus van 07.00u neemt, dan ben je nog voor 12.00u in Cat Ba!

Je kunt vanuit twee dorpen naar Cat Ba reizen. Vanuit Haiphong en Ha Long. Haiphong is beste optie omdat de boten die vanaf daar vertrekken direct aanmeren in Cat Ba town. Neem je de boot vanuit Ha Long, dan kom je aan de “verkeerde” kant van het eiland aan en moet je nog 2 uur met de bus reizen om in Cat Ba town te komen.

Slapen in Cat Ba (Halong Bay)

Overnacht hier twee nachten.

Mijn tip: Lepont Bungalow Hostel

Zeker niet de meest luxe keuze, maar wel ontzettend leuk! Deze bungalows hebben uitzicht op de baai en de haven. Ook van binnen zijn deze bungalows erg cool! Je slaapt hier al met twee personen voor €29 per nacht inclusief ontbijt. Deze accommodatie is beoordeeld met een 7,8! Ze liggen wel iets verder van de hoofdstraat in Cat Ba.

Dag Cat Ba Island / Halong Bay

Vandaag is natuurlijk de dag om het mooie Halong Bay te verkennen, per boot! Er zijn veel verschillende aanbieders en iedereen biedt min of meer hetzelfde aan. Wij kozen voor Cat Ba Ventures. Zij hebben een tour naar Lan Ha Bay, dat is minder toeristisch en misschien wel mooier dan Halong bay.

Halong Bay tour
Halong Bay tour

Dag Van Cat Ba naar Ninh Binh

Vandaag gaat je reis weer verder. Je reist naar Ninh Binh.

Vervoer – van A naar B

Er is op het internet weinig te vinden over een directe verbinding tussen Cat Ba en Ninh Binh. Je leest vaak dat je eerst terug moet gaan naar Hanoi en vervolgens de bus moet pakken naar Ninh Binh. Dit is niet zo. Er is een directe boot + busverbinding tussen Cat Ba en Ninh Binh (Tam Coc). In de hoofdstraat van Cat Ba Town liggen veel aanbieders die van Cat Ba (Halong Bay) naar Ninh Binh kunnen brengen. Wij boekten de bus + boot + bus combi ter plaatse via Cat Ba Ventures en reden weer met de Hoang Long bus company.

Je vertrekt rond 09.00u en komt rond 15.00u aan in Ninh Binh, het plaatsje Tam Coc.

Overnachten in Ninh Binh / Tam Coc

Je verblijft hier twee nachtjes en als je de tijd hebt, blijft hier dan zeker een paar nachtjes om nog meer van het mooie Ninh Binh te genieten.

Onze keuze: Ninh Binh Valley Homestay

Wat is het hier prachtig én rustig. Het enige wat je ’s avonds hoort zijn kikkers en krekels. Je gaat hier natuurlijk niet naartoe voor een luxe overnachting. De hutjes zijn simpel van binnen. Het uitzicht fantastisch! Andere gasten beoordelen deze accommodatie ook met een 9. Een hutje aan het water kost €57,- per nacht. Je kunt hier gratis fietsen lenen zodat je Ninh Binh kan ontdekken!

Vanuit Tam Coc is het een paar minuutjes met de taxi. Dit kost een paar euro.

Dag Ninh Binh

Voor €6,- p.p. kun je een bootje huren (met andere toeristen). Je vaart over de rivier door de prachtige natuur. Ninh Binh (Tam Coc, het dorpje waar je de bootjes huurt) wordt ook wel het Halong Bay op het land genoemd.

Sta vroeg op en ga al naar de bootjes in Trang An rond 09.00u. Het is dan minder druk.

Dag Ninh Binh verkennen en doorreizen

ninh binh boot

Je hebt nog de hele dag om het mooie Ninh Binh te verkennen. ’s Avonds neem je de nachttrein naar Phong Nha.

Nachttrein naar Phong Nha

Het dichtstbijzijnde treinstation van Phong Nha is Dong Hoi. De treinreis duurt ongeveer 8 uur afhankelijk van de trein die je neemt. Een zacht bedje in de nachttrein kost ongeveer €15,- maar je kunt ook goedkoper reizen (€7,-).

Dag aankomst Phong Nha

Je komt ’s ochtends heel vroeg aan in Phong Nha. Vanaf het treinstation gaat een lokale bus naar de grotten van Phong Nha (dichtsbijzijnde dorp is Son Trach). De lokale bus vertrekt vanaf het Nam Ly bus station (Ben Xe Nam Ly), op een paar minuten lopen van het treinstation. De bus rijdt bijna elk uur, is super goedkoop en de rit duurt 90 minuten.

Een comfortabelere optie is om gewoon een taxi te nemen. Vanaf het treinstation in Dong Hoi naar je hotel in het dorp Son Trach is het 45 minuten rijden. Een taxi kost zo’n 400.000 tot 500.000 VND (€18 – €22) afhankelijk van je onderhandelingsskills. Een andere avontuurlijke manier om in Son Trach te komen is met de motortaxi 250.000 VND per persoon.

Overnachten in Phong Nha

Je blijft hier twee nachten.

Wij verbleven in: Phong Nha Lake house resort ***

hotel tips vietnam phong nha

Phong Nha Lake House Resort ligt aan de oevers van het meer Dong Suon. Het ligt net buiten het dorp Son Trach. Ze kunnen je komen ophalen vanaf het treinstation in Dong Hoi, dat is wel zo makkelijk. Zoals je ziet heeft het hotel een fijn zwembad. De ligging is prachtig en de kamers zijn prima! Andere gasten beoordeelden dit hotel met een 8,6. Je betaalt zo’n €34 per nacht voor een deluxe tweepersoonskamer.

Voor backpackers: Funny Monkeys Homestay
Je slaapt hier al vanaf €16,- per nacht. Dit hotel ligt in de hoofdstraat van Son Trach, ideaal dus. Het hotel ligt prachtig aan het meer en heeft prima kamers. Beoordeeld met een 9,4 op Booking.com.

Je kan ook een tour naar de grotten regelen via het hotel, maar ik raad je aan dit in het dorp Son Trach te regelen waar vele aanbieders zijn.

Dag Phong Nha-Ke Bang National Park

Je bent natuurlijk helemaal hier heen gereisd voor het Phong Nha-Ke Bang National Park, misschien wel het hoogtepunt van je rondreis door Vietnam. Dit National Park staat ook nog eens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Boek hier zeker de Phong Nha Caves & Boat Trip. Een onvergetelijke ervaring (250.000D p.p)! Ben je echt een grotten-gek? Dan kun je hier je hart ophalen! Je kan in de grotten zwemmen, overnachten en zelfs treks van 6 dagen doen!

Lees hier alles over de 10 hoogtepunten van Vietnam!

Phong Nha Vietnam grotten wat zien
Phong Nha grotten

Dag van Phong Nha naar Hué

Vandaag reis je verder van Phong Nha Ke Bang naar Hué, een stad met veel historie.

Vervoer – van A naar B

Er rijden meerdere directe bussen van Phong Nha naar Hué. De Tan Nhat Bus, vertrekt vanaf het Phong Nha Tourism Center tussen 15:00 – 16:00 en arriveert omstreeks 20:00 in Hué. De kosten zijn €10 / 250,000 VND per persoon. Een andere leuke optie is de DMZ Bus, die stopt bij de Vinh Moc Tunnels en Ben Hai Rivier. De bus vertrekt ’s ochtends heel vroeg. De kosten van deze tour zijn ongeveer €20 / 500,000 VND.

Overnachten in Hué

Je blijft hier twee nachten.

Wij kozen voor: Jade Hotel **

Dit is misschien wel hét favoriete hotel in Hué. Jade hotel is centraal gelegen. De kamers zijn schoon en goedkoop! Je slaapt hier al voor €17,- per nacht! Meer dan 1.500 gasten gingen je voor en het hotel is beoordeeld met een 8,8 gemiddeld.

Dag Hué verkennen

Vandaag heb je de hele dag de tijd om Hué te verkennen. Regel een stadstour of ga op eigen houtje de “Verboden stad” bezoeken. Bezoek eventueel ook het verlaten waterpark, best vet en creepy!

Hué Citadel Highlights vietnam
Het is mooi om door de oude bouwwerken te lopen.

Dag van Hué naar Hoi An

Vandaag ga je naar Hoi An, één van de leukste en gezelligste plekjes in Vietnam.

Vervoer – met de Easy Riders naar Hoi An

Dé leukste manier om van Hué naar Hoi An te reizen, is met de Easy Riders. That’s right! Met de motor! Met de Easy riders maak je een onvergetelijke trip. Op weg naar Hoian maak je ook een aantal stops, bijvoorbeeld in Da Nang. Je betaalt zo’n €45 per persoon voor deze trip als je hem via het internet boekt. Je kunt de trip ook in Hué boeken en dan bespaar je waarschijnlijk een paar euro!

Ga je liever niet achterop de motor? Dan heb je nog genoeg andere opties. Met een taxi (€60 – 3 uur), of met de bus (€10 – vertrekt om 08:00u en arriveert rond 14:00u).

Hotels in Hoi An

Oh! Er zijn zoveel leuke hotels in Hoi An, het is moeilijk om te kiezen. Je blijft hier 3 nachten (of langer natuurlijk).

Onze tip: Hoi An TNT Villa ***

Hoi An TNT Villa

Deze mooie accommodatie ligt op een top locatie, heel dicht bij het oude centrum. Het is kleinschalig en heeft toch alle faciliteiten die je nodig hebt. En een fijn zwembad! De kamers zijn ruim en schoon, het personeel is servicegericht. Je slaapt hier al met z’n tweeën voor €31 per nacht incl. ontbijt. Andere gasten beoordelen dit hotel met een 9!

Goedkopere backpackers optie: hoi an center town
Het kan natuurlijk nog goedkoper dan dit, maar Hoi an Center Town is ook ideaal gelegen en heeft ook een zwembad! Niet onbelangrijk als het warm is toch? Je overnacht hier voor €21 en krijgt er voor €3 een lekker ontbijt. Andere gasten beoordeelden dit hotel met een 9,6!

Dag Hoi an verkennen

Hoi An Fietsen Vietnam
Hoi an verkennen per fiets

Hoi An is ideaal op met de fiets te verkennen. Ook kun je te voet heerlijk door het oude centrum slenteren. Het strand is ook binnen handbereik! Het is jouw reis, dus jouw keuze!

Dag Hoi an

Vandaag is je laatste dag in Hoi An. Huur bijvoorbeeld een scooter en rij naar My Son. Dit zijn bekende tempelcomplexen (ruïnes) op ongeveer 1,5 uur rijden van Hoi An.

Lees hier wat je allemaal kunt zien en doen in Hoi An!

Onderweg naar My son
Onderweg naar My Son

Dag van Hoi An naar Ho Chi Minh

Vandaag vertrek je naar de voormalige hoofdstad van Zuid-Vietnam. Ho Chi Minh stad, vroeg Saigon, is ook direct de eindbestemming van je reis.

Vervoer – van A naar B

De beste en snelste optie om van Hoi An naar Ho Chi Minh te gaan, is met het vliegtuig. Voor minder dan €30 heb je een vliegticket! Hoi An heeft zelf geen luchthaven. Daarom moet je een transfer regelen naar Da Nang (taxi €12 en 1 uurtje rijden), de dichtstbijzijnde luchthaven. Met VietJetAir vlieg je binnen 1,5 uur naar Ho Chi Minh city.

Je kunt ook met de trein of bus gaan. Ook dan moet je eerst naar Da Nang. De rit duurt minimaal 16 uur en kost bijna evenveel als een vliegticket…

Hotels in Ho Chi Minh City

Je blijft hier twee nachten.

Hoteltip: Silverland Yen Hotel

Dit is zeker niet het goedkoopste hotel in Ho Chi Minh stad, maar wel een van de mooiste én met een zwembad op het dak! Ook de kamers zijn prachtig en de ligging is goed. Je slaapt hier voor zo’n €105,- per nacht. Gasten beoordelen dit hotel met een 8,7. Prima om je reis mee af te sluiten.

Dag Ho Chi Minh City (Saigon)

ho chi minh

Ontdek Ho Chi Minh stad en bezoek de Cuchi tunnels, op een uur rijden van Ho Chi Minh. De Cu Chi tunnels werden tijdens de Vietnamoorlog door de Vietcong (het Noord-Vietnamese leger) gebruikt schuilplaats en als startpunt van hun aanvallen op de Amerikanen. Door een gedeelte van de tunnels kun je nu lopen. Wij bezochten de tunnels met de Saigon riders. Deze trip is natuurlijk wel super toeristisch! Ondanks dat wel heel interessant om te zien hoe de Vietcong tijdens de oorlog in de tunnels leefden! Deze trip is niet geschikt voor mensen met claustrofobie.

Dag Terug naar huis of naar Cambodja?

Vandaag eindigt je rondreis door Vietnam! Je kunt doorreizen naar Cambodja. Bekijk hier mijn backpack route door Cambodja.

Ga je naar huis? Zorg dat je op tijd op het vliegveld bent voor je terugreis. Na zoveel reiservaring weet je vast wel hoe je daar komt ;).

Kosten indicatie

In het hoogseizoen betaal je al snel meer dan €2.600,- per persoon voor een vergelijkbare georganiseerde 21-daagse rondreis door Vietnam. Kies je voor een groepsreis, dan betaal je rond de €1.500,-. Vietnam is een goedkoop land, dus waarom zijn die georganiseerde rondreizen zo duur? Stel daarom zelf je reis samen met Reisjevrij.nl, dat is dit veel goedkoper én leuker. Je kan de reis zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt.

Reis zelf plannen voor €1300,- incl. vlucht, luxe hotels, tours etc.

Deze prijs is op basis van twee personen in het hoogseizoen. Het is de optelsom van de vlucht, luxe hotels, het (luxe) vervoer daar, visum en een aantal aanbevolen excursies. Wanneer je alles zelf en “los” boekt, kun je dus voor dit bedrag twee weken heerlijk op vakantie. Klik op de tab “Reisroute” om de rondreis en de aanbevolen hotels te bekijken.

Budget bij goedkopere hotels voor €990,- incl. vlucht etc.

Je kan het ook op de “backpackers-manier” doen. Je slaapt dan in goedkopere guesthouses en reist meer met het openbaar vervoer in plaats van privé taxi’s. In dat geval zal deze reis je ongeveer €990,- kosten.

AANKOMSTHanoi
VERTREKHo Chi Minh City
HIGHLIGHTSHalong Bay, natuur in Sapa en Ninh Binh, grotten en Hoian
BESTE REISTIJDNoord: nov t/m april – Centraal: feb t/m juni – Zuid: dec t/m april
INCLUSIEFVliegticket van €600,-
17 nachten in de beste hotels,
2 in de trein
Lokaal vervoer en taxi’s
NIET INCLUSIEFEten en drinken, fooi, persoonlijke uitgaven, ritjes in de taxi, excursies
Budget advies +/- €150,- per persoon per week

Wil je deze rondreis zelf boeken?

Het is de bedoeling dat je alle onderdelen van deze rondreis zelf en los boekt. Je boekt dus zelf het vliegticket bij de goedkoopste aanbieder, jij kiest de hotels en jij regelt het vervoer. Reisjevrij.nl heeft je al een goede voorzet gegeven hoe je dit moet doen. Je vindt alle informatie onder de tab “Reisroute”.

Vliegticket boeken

De eerste stap is het boeken van je vliegticket. Je moet eerst weten wanneer je wilt gaan. Daarna bepaal je de luchthaven(s). Het beste boek je je vliegticket zo’n zes tot zeven maanden van te voren, je krijgt dan vaak de beste prijs. Door goed te zoeken en te vergelijken, kun je soms honderden euro’s besparen.

Ik boek altijd via: CheapTickets.nl

Het goedkoopste vliegticket zoeken & vergelijken

 1. Bepaal eerst wanneer je wilt gaan

In juli en augustus liggen de vliegticketprijzen vaak hoger dan in andere maanden. In de andere maanden vlieg je het goedkoper naar Vietnam en ben je vaak minder dan €600,- kwijt aan je ticket. Via Skyscanner.nl kun je de goedkoopste maand vinden om in te reizen.

 1. Retourvlucht

Een retourtje Hanoi is het goedkoopst maar niet echt praktisch. Je kunt beter heen vliegen op Hanoi en terug vanaf Ho Chi Minh city.

 1. Boek ruim van te voren of laste-minute

Je betaalt het minste voor je ticket als je ruim van te voren boekt (zes tot zeven maanden) óf als je last-minute boekt (acht weken).

 1. Probeer verschillende combinaties

Kijk ook eens naar luchthavens bij je in de buurt, bijvoorbeeld Düsseldorf of Brussel.

 1. Kijk ook naar de reisduur

Goedkoop is niet altijd de beste keuze. Let daarom altijd op de gemiddelde reisduur van je vlucht. Je wilt namelijk niet 32 uur onderweg zijn naar je vakantiebestemming toch?

Hotels boeken

Je kan de hotels die beschreven staan in de reisroute boeken, of je zoekt je eigen hotel. Dit kost je dan wat extra uitzoek werk. Wil je tijd besparen? Klik op de betreffende link van het hotel en selecteer de juiste data. Het zijn hotels die zeer centraal gelegen zijn en goed beoordeeld door andere gasten. De prijzen op de betreffende website (Booking.com) kunnen afwijken van de vermelde prijzen in de reisroute.

Het lokale vervoer boeken

Ritjes van de luchthaven naar je hotel hoef je niet persé van te voren te regelen. Er staan altijd voldoende taxi’s net buiten de luchthaven.

Excursies boek je het beste in Vietnam zelf. Vergelijk het aanbod en de prijzen en durf te onderhandelen.

Wat moet je allemaal regelen voor je reis?

Behalve het uitstippelen van je reisroute en het boeken van de tickets en hotels, is het belangrijk dat je een reisverzekering regelt en je vaccinaties haalt. Hier moet je aan denken:

Visum

Je hebt een visum nodig om Vietnam in te komen! Je kunt het visum vooraf online regelen of krijgen op de luchthaven (visa on arrival), op voorwaarde dat je een “Letter of Approval” hebt. Het visum on arrival wordt echter door de Vietnamese Ambassade afgeraden. Wil je 100% zekerheid en niet hoeven te wachten op de luchthaven? Regel dan je visum online. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week, via de website van E-visums.nl, middels het digitale aanvraagformulier. Kijk eventueel op de website van de Vietnamese Ambassade voor de laatste regels over het visum.

Een backpack

Reizen met een backpack (rugzak), in plaats van een koffer, veel handiger. Zie je jezelf al met een koffer door de jungle of over het strand lopen? Je verplaatst je met een backpack veel gemakkelijker en je hebt handen vrij voor andere dingen (je fototoestel bijvoorbeeld). Ik kocht mijn backpack bij de Decathlon voor een zacht prijsje. Ik heb er een van het merk Quechue, 60 liter en ben tevreden over de kwaliteit.

Lonely Planet

Het boek dat iedere zelfstandige reiziger moet hebben:  de Lonely Planet van Vietnam. In deze “reisbijbel” vind je hele praktische informatie over bezienswaardigheden, eetgelegenheden, guesthouses, het openbaar vervoer en nog veel meer. Het boek is geschreven in het Engels. Via Bol.com koop je deze reisgids het voordeligst.

Inentingen

Er zijn geen inentingen verplicht, tenzij je zeven dagen voor je bezoek aan Vietnam in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt. In dat geval heb je hier een vaccinatie voor nodig.

Aanbevolen vaccinaties Vietnam

Ongeacht je verblijfsduur, worden de volgende vaccinaties voor Vietnam aangeraden:

 • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
 • Buiktyfus
 • Hepatitis A

Raadpleeg ruim voor je vertrek altijd je de GGD of bijvoorbeeld de Ease Travel Clinic.

Reisverzekering

Voor elke reis of vakantie kun je het beste een reisverzekering afsluiten, ook als je naar Vietnam gaat. Heb je een aanvullende zorgverzekering? Kijk dan eerst wat er vanuit deze verzekering vergoed wordt zodat je niets dubbel gaat verzekeren.

Vergelijk ook je reisverzekering altijd. Onze ervaring is dat een doorlopende reisverzekering meestal voordeliger is dan een kortlopende reisverzekering.

Univé heeft voor zover ik weet de goedkoopste doorlopende reisverzekering met de beste voorwaarden. Afhankelijk van je wensen, ben je al vanaf €27,- per jaar goed verzekerd. Je kan de verzekering nog verder uitbreiden met medische kosten (als dit niet in je zorgverzekering zit), een ongevallendekking en annuleringsverzekering.

Geld in Vietnam

In Vietnam betaal je met de Vietnamese Dong. Eén euro is ongeveer 28.000 Dong (december 2020). In alle plaatsjes zoals genoemd,  zijn voldoende pinautomaten te vinden (ofwel ATM’s). Je vindt de eerste pinautomaat al op de luchthaven. Betalen met cash is het makkelijkste en goedkoopste.

Om je transactiekosten zo laag mogelijk te houden, adviseren wij om wat grotere bedragen (bijvoorbeeld €150,-) te pinnen bij een pinautomaat. Bewaar het geld in de kluis van je hotel. Neem cash geld mee als je de deur uit gaat en laat je pinpas veilig in het hotel.

Controleer voordat je op reis gaat of je met jouw bankpas wereldwijd geld kan opnemen. Uit voorzorgsmaatregelen staan je betaal-instellingen vaak op Europa. Wijzig deze tijdelijk naar Wereldwijd om ongemakken te voorkomen.

Een creditcard is een must wanneer je binnenlandse vluchten gaat boeken via de lokale luchtvaartmaatschappijen. Ook voor sommige accommodaties is een creditcard noodzakelijk.

Heb je iets aan deze informatie gehad? Of heb je nog vragen over backpacken in Vietnam? Laat mij hieronder een berichtje achter!

Have fun en reis je vrij,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Fotocredits: Linh, Carien en Booking.com.
reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Superr goeie informatie en tips. Alleen ik heb 1 vraag. Je zegt dat een backpack handiger wat waarschijnlijk zo zal zijn. Maar je laat je koffer toch achter in je accomodatie of ergens anders waar je later kan ophalen? Qua sjouwen op strand en jungle valt toch wel mee??? Ik twijfel namelijk over koffer en backpack. Ik heb al een reis gehad van 1 maand in Malaysie met een koffer en dat viel erg mee.

  Yavuz

  Beantwoorden
  • Hey Yavuz,
   Dankjewel! Je laat je koffer of backpack indd altijd achter in de accommodatie. Ik vind het fijn om mijn handen vrij te hebben als ik van plaats naar plaats reis, voor foto’s, geld pakken of tickets etc. Het is een persoonlijke keuze. Ik heb ook genoeg toeristen met koffers gezien (op het strand), dus het kan zeker!

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoi Evy,

  Wat een mooie en duidelijke info.
  Te gek.
  Groetjes,

  Wijnand v Groesen

  wijnand van Groesen

  Beantwoorden
  • Fijn! Super leuk om te horen. Heel veel voorpret en reisplezier gewenst!

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Waw, echt super handig hoe je deze reis helemaal hebt uitgeschreven. Dankjewel voor de vele handige tips! Groetjes Evi

  Evi

  Beantwoorden
 • Hallo Evy,

  Ik ga in september naar Vietnam, super veel zin in!
  Alleen ik heb 2,5 week om te reizen heb je hierover nog tips? Om zo veel mogelijk te zien in korte tijd?

  leonie

  Beantwoorden
  • He Leonie,
   Superleuk! Ik zou dan Hue overslaan en wellicht kun je Hanoi en Ho Chi Minh een dagje inkorten. Verder weet ik even niet hoe het weer precies is in September, maar anders kan het verstandig zijn om plekjes over te slaan. Phong Nha is bijvoorbeeld helemaal in het water gevallen in oktober en daardoor waren de grotten niet toegankelijk helaas.
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Super gave reis!! Ik ga samen met mijn vriendin 5 weken rondreizen in Thailand en Vietnam we vliegen van Chiang Mai naar Hanoi dan reizen we 2 weken in Hanoi en dan wilde we vanaf Ho Chin min vliegen naar Bangkok, is dat een optie of heeft u nog een ander idee? Groetjes Floor!

  Floor

  Beantwoorden
  • Hoi Floor,

   Leuk hoor! Heb je mijn routes door Thailand ook gezien? 2 Weken voor Vietnam is wel best krap, maarja tijd komen we altijd te kort! Keuzes maken :-).

   Je zou eventueel vanuit Ho Chi Min ook kunnen doorreizen naar Phnom Penh (in Cambodja, 6 uur excl. de grensovergang). Dan naar Siem reap voor de tempels van Angkor en dan met de bus naar Bangkok. Dan heb je 2 weken noord Thailand, 2 weken Vietnam en 1 week Cambodja.
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hi Evy! Wat een super route, precies waar ik naar op zoek was! Al de busritten en excursies etc, heb je die ter plekke en op de dag zelf gepland? Weet ik een beetje of ik mijn busritten al ver van te voren moet kopen 😉 Thanks!

  Fleur

  Beantwoorden
  • Hey Fleur,
   Dankjewel! Je kunt het beste de bustickets en excursies daar terplaatse boeken, maar wel een dag van te voren. Regel je vervoer naar je volgende bestemming op de dag van aankomst.
   Alvast heel veel voorpet gewenst!
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Toffe uitleg!
  Dergelijke reis haalbaar voor gezin met kids? 9&11jr
  Ziet er fantastisch uit!!!

  Brouckaert

  Beantwoorden
  • Thanks! Ik denk het wel (heb er zelf geen ervaring mee), maar idealiter heb je wel iets langer de tijd dan 3 weken. Blijf bijvoorbeeld een extra nachtje in Cat Ba en Ninh Binh of Hoi An. ALs je echt maar 3 weken hebt, dan kun je Hue misschien overslaan zodat je op andere locaties een extra nachtje hebt! Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoi Evy,

  Wat een fijne uitleg! Ik heb nog een vraagje: Wat gebeurt er met je bagage als je met easyrider reist? Moet je die zelf op je rug houden achterop de motor? En weet je misschien of er ook een optie is om een tussenstop te maken bij de golden bridge in de buurt van Da Nang?

  Alvast bedankt!
  Michelle

  Michelle

  Beantwoorden
  • He Michelle,
   Ze binden die op de motor, dus je hoeft het niet zelf op je rug te houden. Je vraag over de stop bij de golden bridge kun je het beste even aan de organisatie vragen. Ik verwacht van wel omdat ze sowieso in Da Nang stoppen.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoi Evy, misschien kijk ik niet goed, maar waar staan de hotels vermeld op de site? Groeten, Twan

  Twan

  Beantwoorden
  • Haha! Hoi Twan,
   De aanbevolen hotels staan bij elke plaatsje beschreven. Ze staan gewoon in de route. Als je een foto van een bed ziet, dan betreft dit meestal een hotel + korte beschrijving 😉
   Veel plezier in Vietnam!
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • hoikes wij gaan op 30 dec naar vietnam landen in hanoi en gaan dan zuidwaarts, sapa zouden we niet doen maar mai chau ivm verre verplaatsing en weer in sapa op dat moment, verder zouden wij op catba slapen en daar excursie halong doen, dan naar beneden, vraagje, raadt je eerder de slaapbussen aan of raad je eerder de treinen aan? wij blijven tot 19 januari is dit haalbaar binnen deze periode denk je ? mooi programma thx voor de uitleg

  bart verschaeve

  Beantwoorden
  • Hoi Bart,

   Zowel de nachtbus als de nachttrein zijn goede opties. Een nadeel aan de nachttrein was dat de stations niet omgeroepen werden en we hebben daarom met een oog open geslapen… Bijna niet dus. Ook schommel je in de trein in de tegengestelde richting in slaap, en in de bus is dat wat natuurlijker.

   De route zoals beschreven is haalbaar in 3 weken.
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • hoi Evy

  Met interessant heb ik je verhaal gelezen.
  We gaan hele maand dec en twee weken van januari a.s. naar Vietnam.
  Van noord naar zuid nemen we lekker rustig aan. Ook willen we gaan wandelen in de bergen , cultuur bezoeken.
  Mij is niet duidelijk of je gewandeld hebt in de bergen, moet er een gids bij of kan het ook zonder?
  alvast dank
  groetjes Dinie

  Dinie

  Beantwoorden
  • Hoi Dinie,
   Dankjewel. Bedoel je in Sapa? Daar zijn we inderdaad met gids geweest. Erg leuk incl informatie over de omgeving etc. Die mis je als je zonder gids gaat (wat overigens wel mogelijk is).
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoi Evy, denk jij dat we een mooie reis kunnen hebben van circa 2/2,5 week als we maar op 3 plekken verblijven. Bijvoorbeeld Hanoi, Hoi An en Ho Chi Min? Dit met 2 binnenlandse vluchten. We zien het niet zo zitten om met nachtbussen en treinen te reizen namelijk. Of zijn de afstanden overal te groot om dan de mooie omliggende plekken te bezoeken? Alvast bedankt voor je reactie. Groeten Rianne.

  Rianne

  Beantwoorden
  • Hoi Rianne,
   Ik weet niet of Vietnam zo geschikt is daarvoor. Reisafstanden zijn toch wel lang voor bepaalde ‘dag-uitstapjes’. Bali is dan wellicht een betere bestemming voor jullie!
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Dankje, Bali kennen we al maar bedankt voor je reactie.

  Rianne

  Beantwoorden
 • Helemaal TOP.
  Je zou met mijn dochter de reizen kunnen aanbieden, jij plant, zei boekt.
  Ook ik plan en boek alles zelf en vind dit giga leuk, al jaaaaaren.
  Vietnam is eerste keer en ik mis eigenlijk alleen info over het weer rond Juli Augustus.
  Klopt dit zo’n beetje ?
  Het noorden, zon met af en toe een buitje.
  Het midden, regenseizoen is elk jaar anders, zon en korte hevige buien.
  Het zuiden, Zon met ook kans op neerslag.
  Ik denk terug aan Thailand en Cambodja waarschijnlijk komt het dan aardig overeen, toch ??

  Nogmaals TOP site reisvrij.nl
  Groet Harm

  Harm Moed

  Beantwoorden
  • Thanks voor je leuke reactie Harm! Klopt dat ik het weer niet heel erg uitlicht, maar onder het kopje “Kosten” staat het volgende bij beste reistijd:
   Noord: nov t/m april – Centraal: feb t/m juni – Zuid: dec t/m april. Omdat het zo’n lang land is, heb je nooit in alle delen het beste klimaat. In juli en augustus is het regenseizoen in het noorden en zuiden. Elke dag een flinke bui. Maar er zijn genoeg websites die je uitgebreider over het weer kunnen informeren in een betreffende maand!
   Groetjes en veel plezier,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoi Evy,
  Geweldig reisverslag. Wij (mijn vriendin en ik) zijn ook van plan om volgend jaar september een 3 a 4 weekse rondreis Viëtnam te doen. Ik zal dit verslag met de tips zeker gebruiken ! Is deze rondreis ook goed te doen met koffers, of raad je toch een backpack aan ? Ook zou ik graag willen weten of je de hotels in Nederland hebt geboekt, of ter plaatse ?
  Ik hoor graag van je !

  Frank

  Beantwoorden
  • Dankjewel Frank! Een backpack is net iets praktischer omdat je altijd je handen vrij hebt én je pakt ze ook wat makkelijker op je schoot als dat even nodig is. Maar een koffer is ook te doen hoor. Hotels boek ik persoonlijk bijna altijd vooraf. Scheelt veel tijd en zoekwerk en Booking.com heeft hele goede prijzen. Wat je eventueel ook kunt doen is de eerste twee nachten alvast boeken en dan zodra je daar bent telkens de volgende nachten boeken.

   Ik wens je een mooie reis!
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • hai

  we zijn druk bezig met voorbereiden van reis naar noord en zuid vietnam over 2 weken!
  wat vooral ons verwarrend maakt is het gebruik van scooter of brommer in het noorden.. sommigen zeggen wel een IRB nodig dus aanvragen en sommigen zeggen van niet… zelfs de ANWB weet re fijne niet van.
  wat heb je precies nodig om de scooter boven en beneden de 50 cc te kunnen rijden.. en ik weet ook dat we de auto niet mogen besturen

  alvast dank voor je reactie!

  met groet
  Jan en Dinie

  jan vermeulen

  Beantwoorden
  • Hoi Jan en Dinie,
   Leuk hoor! Voor het huren van een scooter heb je denk ik niet perse een IRB nodig, maar: wellicht wel om verzekerd rond te kunnen rijden. Stel dat je een aanrijding krijgt, of er gebeurt iets met jou waardoor je zorg nodig hebt / of schade aan de voertuigen (worst case scenario), dan moet je even checken of je hier (uberhaupt) voor verzekerd bent met of zonder IRB.
   Wees voorzichtig! Fijne reis!
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hai Evy, wat een fantastische beschrijving heb je gemaakt van Vietnam. Mijn dochter en ik gaan in januari 2019 naar Vietnam. We zijn helemaal enthousiast door jou beschrijving en gaan een zelfde soort reis maken met z ń 2. We vliegen via China, waar we 2 uur de tijd hebben om over te stappen naar Ho Chi Minh . Weet jij of we een visum voor China nodig hebben. Na onze vakantie laat ik je weten hoe we de reis hebben ervaren.

  Brigitta van Hilst

  Beantwoorden
  • Dankjewel Brigitta en wat bijzonder dat je dit samen met je dochter gaat doen! Volgens mij heb je voor een overstap in China geen visum nodig. Check het voor de zekerheid even bij een visumbureau! Zou heel leuk zijn als je jouw reiservaring wilt delen! Veel plezier!

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hallo,
  Super leuke route en helemaal uitgeschreven, handig!
  Wij gaan van 5 tm 23 augustus met onze 2 dochters . We willen rondje maken van Hanoi tot da nang, en dan terug vliegen naar Hanoi. Kunnen we sapa danoverslaan of missen we dan veel? Dus zelfde route als jou tot hoi an maar zonder sapa.

  Groetjes Sandra

  Sandra bakker

  Beantwoorden
  • Hoi Sandra,
   Dankjewel. Sapa is erg leuk en heeft prachtige natuur en rijstvelden, anders dan andere delen in Vietnam. Dat mis je dan… maar je bent ook veel reistijd kwijt, dat klopt.
   Of je Sapa meeneemt in je route of niet, het zal sowieso een prachtige reis worden met je 2 dochters!
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hallo Evy,
  ik vind het een super overzichtelijk routeverslag, waarbij ik ook een aantal hele toffe overnachtingslocaties zie staan. Waar ik echter benieuwd naar ben, is het moment waarop je deze het best kunt reserveren. Enerzijds lijkt het me handig om van tevoren te reserveren, omdat je dan zeker bent van je plek. Anderzijds blijft er dan weinig ruimte over voor spontane wendingen. Wat zou jij me in deze willen/kunnen adviseren?
  Groetjes,
  Niko van Meijeren

  Niko van Meijeren

  Beantwoorden
  • Hey Niko,
   Dankjewel! Je hoeft niet alles van te voren te reserveren, maar de accommodaties in Cat Ba en Ninh Binh, zijn wat specialer en daardoor sneller uitverkocht. Maar er zal altijd wel ergens (anders) een hotelletje zijn dat nog een kamer vrij heeft. Je zou dan een dag van te voren kunnen kijken op Booking.com en reserveren. Als je geen zin hebt om lang te zoeken naar goede accommodaties of persé bij een specifiek hotel wilt verblijven, kun je beter reserveren. Dat is een beetje de afweging.
   Groetjes en veel plezier,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hele fijne planning! Wij hebben alleen 4 weken (30 dagen). Wat raad je aan als uitbreiding? 🙂 Of waar langer te blijven? Er zijn toch meer leuke plaatsen tussen Hoi An en Ho chi minh?

  Claudia

  Beantwoorden
 • Ik wil rond februari naar vietnam voor 1,5 maand. Ik heb vernomen dat het via de ambassade moet in Den Haag. Enige verstand daarvan hoe dat werkt? Alvast bedankt!

  Mark

  Beantwoorden
  • Hi Mark,

   Nee voor Vietnam heb ik dat nooit hoeven doen ivm een korte reis. Het beste kun je even contact opnemen met een visumbureau!

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *