Backpacken in Laos: complete reisroute van 3 weken

Op avontuur in Laos (via Thailand)

Over deze route

Rondreis Laos: backpack route langs vele highlights

Laos is zeker niet het eerste land waar je aan denkt als je het over Azië hebt. De meeste reizigers gaan alleen maar naar Laos omdat ze op doorreis zijn naar een ander land. Toch is dit een superleuk land om door te backpacken! Met cultuur, avontuur en ontspanning, Laos heeft het allemaal. Het is een ontzettend gastvrij land, goedkoop en ideaal voor backpackers en avonturiers. Neem de tijd om Laos te ontdekken. Alleen al in het noorden kun je met gemak twee weken verblijven. Hieronder deel ik mijn complete backpack route door Laos.

Wij gingen ruim 2 weken backpacken door dit prachtige land (en een aantal dagen Thailand) en hebben in deze periode alleen het noorden ontdekt. Wij hebben ervoor gekozen om een rondreis te maken in de maand september, tijdens het regenseizoen.

backpacken Laos reisroute
Mijn reisroute door Laos, via Thailand. Route kaart via © Printmaps.net / OSM Contributors

Over deze zelfgemaakte backpack rondreis door Laos

In deze reisroute van 20 dagen is rekening gehouden met reizen met het openbaar vervoer en overnachten in hostels en goedkopere hotels. Ideaal voor reizigers met een backpackers budget. De prijzen van deze reis zijn gebaseerd op het laagseizoen, ook wel het regenseizoen. In het hoogseizoen liggen de prijzen vaak iets hoger. Ook kunnen de prijzen in de tussentijd gewijzigd zijn.

Hier volgt de uitgebreide routebeschrijving van dag tot dag.

Dag Vertrek naar Thailand (Bangkok)

Je reis begint vandaag! En ja, deze reisroute door Laos begint in Thailand! De goedkopere toegangspoort tot Laos.

Met het vliegtuig

Wij vlogen met Eva Air vanaf Brussels Airport naar Bangkok. Het blijkt veel voordeliger te zijn om eerst naar Thailand te vliegen, om vervolgens de grens over te steken. Wij vertrokken in de middag en hadden als snel een overstap in Wenen. Daarna vlogen we direct door naar Bangkok. In totaal met overstap duurde de reis 11,5 uur. Voor deze vlucht hebben wij een kleine €800,- betaald. Wij hebben redelijk laat geboekt waardoor de prijs aan de hoge kant was. Prijzen voor vliegtickets kunnen in de gaten worden gehouden via Skyscanner

Dag Aankomst Bangkok en vlucht naar Chiang Rai

In de ochtend kom je aan in Bangkok. Hier loop je meteen de warmte tegemoet. Tip: neem een zomersetje kleding mee in de handbagage zodat je je op de luchthaven al kunt omkleden. Vanuit Bangkok kun je een vlucht nemen naar Luang Prabang of Vientiane in Laos. Vanwege de duurdere vliegtickets hebben wij gekozen om te vliegen naar Chiang Rai in Noord-Thailand. Hiervoor hebben wij ongeveer €50,- betaald inclusief bagage. De vlucht is 1 uur en 15 minuten.

Doen in Chiang Rai  

chiang rai markt
avond markt chiang rai
Avondmarkt Chiang Rai

Door een flinke vertraging kwamen wij pas tegen de avond aan in Chiang Rai. Breng in de avond een bezoek aan de avondmarkt in het centrum van Chiang Rai. Je hoort van een afstand al de live muziek en bij aankomst zie je ontzettend veel eetkraampjes waar je eten kunt bestellen. Er hangt een ontzettend gezellige sfeer.

Overnachten in Chiang Rai

Als je vanuit Thailand naar Laos gaat kun je ervoor kiezen om via Chiang Mai of via Chiang Rai naar de grensovergang te gaan. Omdat wij al eens in Chiang Mai waren geweest hebben wij gekozen voor Chiang Rai. Je verblijft hier 1 nacht.  

Wij verbleven in: Grace hostel & cafe

Grace hostel & cafe ligt net buiten het centrum van Chiang Rai, maar dichtbij de luchthaven. Binnen 10 minuten ben je met een taxi bij je verblijfplaats. Het hostel heeft ruime kamers en je deelt de sanitaire voorzieningen. Beneden is een grote ruimte waar je kunt ontbijten. Het ontbijt wordt iedere ochtend met veel liefde klaargemaakt door de eigenaresse. Ook kun je via dit hostel excursies boeken of een scooter/fiets huren om zelf de omgeving te gaan verkennen.

Dag Chiang Rai en rit naar Chiang Khong

Iets wat je gezien moet hebben in Chiang Rai is de witte tempel, ook wel Wat Rong Khun tempel genaamd. Deze ontzettend mooie tempel is bereikbaar met een scooter of Grab (taxi). De entree voor de tempel is net geen €3,-.

Chiang Rai White Temple
Chiang Rai White Temple

Na het bezoek aan de tempel, reis je verder zodat je de volgende dag de grens kan oversteken naar Laos. Vanuit Chiang Rai kun je de bus pakken naar Chiang Khong (gelegen in Thailand, bij de grens met Laos). Deze bus rijdt 3x per dag – op het moment van schrijven (november 2022) om 9.00/10.30/13.00u – en de rit duurt ongeveer 2 uur. Houd er rekening mee dat je in de bus niet naar de wc kunt en er is geen airco aanwezig.

Na al het gereis van de afgelopen dagen mag je jezelf wel trakteren om een middag te relaxen aan het zwembad.

Chiang Khong
Namkhong Guesthouse and Resort Chiang Khong

Overnachten in Chiang Khong

Chiang Khong is een klein stadje gelegen aan de grens met Laos. Vele toeristen reizen eerst naar Chiang Khong en steken de dag daarna de grens over. In de stad vind je vele winkels en restaurantjes om te eten. Wij verbleven 1 nacht bij: Namkhong Guesthouse and Resort.

Onze keuze: Namkhong Guesthouse and Resort

Vanaf het busstation ligt Namkhong Guesthouse and Resort op loopafstand. De verblijfplaats ligt in het centrum van Chiang Khong, toch krijg je het gevoel alsof je helemaal afgezonderd bent van de buitenwereld. Er zijn hutjes met enkele bedden of een tweepersoonsbed. Je betaalt ongeveer €8,- voor één overnachting. In de tuin vind je een heerlijk zwembad met ligbedden.

Dag Grensovergang Laos en reizen naar Luang Prabang

Grensovergang Laos
De grensovergang Thailand-Laos

Vanuit Chiang Khong ga je de grens over naar Laos (plaatsje Huay Xai). Eerst ga je door de douane in Thailand en vervolgens word je met een bus naar de douane gebracht in Laos. Voor €30,- vraag je hier een visum aan.

Zorg dat je altijd cashgeld bij je hebt, het is niet vanzelfsprekend dat je overal kunt pinnen met een creditcard of pinpas.

Reizen vanaf Huay Xai

Vanuit Huay Xai nemen de meeste reizigers de slowboat naar Luang Prabang. Deze reis duurt in totaal 2 dagen, maar vanwege Corona gaat de slowboat nog niet iedere dag. Vraag van te voren, bijvoorbeeld bij de eerste verblijfplaats, op welke dagen de slowboat vertrekt.

Bus naar Luang Prabang
Nachtbus naar Luang Prabang

Door vertraging bij de grensovergang zijn wij uiteindelijk met de nachtbus vertrokken naar Luang Prabang. Tickets kun je kopen bij het busstation. Deze reis duurde in totaal 14 uur. Deze reis is alles behalve comfortabel. De bedden zijn smal en zelfs in de gangpaden zitten of liggen locals. Dit is wel de goedkoopste manier om te reizen en je hoeft geen overnachting bij een hostel of hotel te betalen.

Dag Luang Prabang

Phousi Hill
Phousi Hill
Phousi Hill
Zonsondergang bij Phousi Hill, Luang Prabang

In de vroege ochtend kom je aan bij het busstation in Luang Prabang. Hier staan tuktuks klaar die je maar al te graag naar je verblijfplaats willen brengen. Hiervoor betaal je €1,75.

Doen in Luang Prabang

In Luang Prabang vind je meerdere tempels, een avond- en ochtendmarkt, sfeervolle eetgelegenheden, winkeltjes, leuke excursies en mooie watervallen in de omgeving. 

Na een middag relaxen ga in de avond de zonsondergang bekijken vanaf Phousi Hill. Phousi Hill ligt in het centrum van Luang Prabang en is de perfecte plek om de zonsondergang te gaan bekijken. 

Ga vervolgens de avondmarkt verkennen. De avondmarkt is iedere avond van 17:00 tot 22:00 uur. Je kunt hier souvenirs, kleding, sieraden en eten kopen onder het genot van live muziek.   

Schaf zo snel mogelijk een lokale simkaart aan zodat je ‘overal’ een internetverbinding hebt via je telefoon.

Overnachten in Luang Prabang

In Luang Prabang zijn meer dan genoeg hotels, guesthouses en resorts te vinden. Deze liggen ook allemaal in het centrum van de stad waardoor alles op loopafstand ligt vanaf je verblijfplaats. Zelf heb ik geslapen in een hostel. Hier zijn er in totaal maar drie van in Luang Prabang. Verblijf hier 3 nachten.

Mijn hostel tip: Sunrise Riverside Pool Hostel

Sunrise Riverside Pool Hostel ligt in het centrum van Luang Prabang aan de Nam Khan Rivier. Het hostel heeft gemengde slaapzalen voor 4, 8 of 16 personen. Voor een overnachting betaal je €5,- per persoon. Er zijn niet veel hostels in Luang Prabang maar alleen dit hostel heeft een zwembad. De eigenaresse is bereid je overal bij te helpen.

Dag Luang Prabang

Kuang si waterfall
Kuang si waterfall
Kuang Si Watervallen, Luang Prabang

Vandaag ga je naar de Kuang Si Watervallen net buiten Luang Prabang. De watervallen zijn bereikbaar per minivan of je kunt er zelf naartoe met de scooter of met de fiets. Na een korte wandeling zie je al snel het turquoise, heldere water en kleine watervallen. Hier kun je een verfrissende duik nemen, om vervolgens verder te wandelen naar de grote waterval.

In de avond kun je wederom een van de vele eetkraampjes uitproberen op de avondmarkt. Voor een hoofdgerecht betaal je hier ongeveer €2,-

Iedere avond tussen 17:00 en 22:00 uur is er een avondmarkt in de buurt van het Koninklijk paleis. Halverwege de markt kom je uit op een groot plein met alleen maar eetkraampjes en een groot podium met live muziek. Er hangt een hele gezellige sfeer en het is altijd druk met zowel locals als toeristen.

Dag Luang Prabang

aalmoes ceremonie
aalmoes ceremonie
Aalmoes ceremonie, Luang Prabang

Deze dag staat de wekker al om 5.30uur om de Aalmoesceremonie die om 6.00uur begint mee te kunnen maken. Vanaf zonsopgang zie je, in een lange rij, monniken op blote voeten achter elkaar lopen om het eten in ontvangst te nemen. De locals gaan langs de straat op kleedjes naast elkaar zitten zodat ze het eten kunnen geven aan de monniken.

Na de Aalmoesceremonie kun je direct door naar de ochtendmarkt. Een groot verschil met de avondmarkt is dat je hier voornamelijk alleen maar eten kunt kopen. Hier kun je ook belegde broodjes of croissants kopen voor een heerlijk ontbijt/brunch.

In de middag heb je nog voldoende tijd om een aantal tempels te bezoeken in het centrum van de stad. Een mooie tempel die zeker een bezoekje waard is, is Haw Pha Bang tempel.

Haw Pha Bang tempel
Haw Pha Bang Tempel, Luang Prabang

De naam zegt het eigenlijk al, Comma Coffee is een café waar je heerlijke koffie kunt krijgen maar je kunt hier ook ontbijten en lunchen.  Naast koffie kun je hier ook heerlijke smoothies en sapjes krijgen. Op de menukaart kun je kiezen uit warme Laotiaanse/Thaise gerechten, salades, pancakes en sandwiches.

Dag Reizen naar Nong Khiaw

+/- 140 km en 3,5 uur rijden tot Nong Khiaw, met een minivan zonder tussenstops.

Nong Khiaw
Nong Khiaw

Het vervoer

Gedurende de busrit rij je langs de rivier Nam Ou en kom je langs mooie felgroene rijstvelden. Voor een bus ticket van Luang Prabang naar Nong Khiaw betaal je ongeveer €4,25. Een ticket koop je bij het busstation in Luang Prabang.

Overnachten in Nong Khiaw

De komende dagen blijf je in het rustige en minder toeristische Nong Khiaw. Je kunt hier helemaal tot rust komen maar er zijn ook meer dan genoeg sportieve activiteiten te doen. Een leuk voorbeeld hiervan is een meerdaagse excursie. Wij hebben 4 nachten geboekt bij Arthith Guesthouse.

Onze budget hotel tip: Arthith Guesthouse

Arthith Guesthouse ligt aan de rivier Nam Ou. Je kunt hier tweepersoonskamers boeken voorzien van airco, een eigen badkamer en een balkon met uitzicht op de rivier. Je kunt hier ontbijten en lunchen, dit zit niet in de prijs inbegrepen. Voor een overnachting betaal je €18,- voor twee personen. Beneden woont de eigenaresse met haar gezin. Zij is bereid om je overal bij te helpen.

Dag Nong Khiaw

Pha Deang Peak
Pha Deang Peak
Viewpoint Pha Daeng Peak

Sta op tijd op en ga naar het bekendste uitkijkpunt in Nong Khiaw, Pha Daeng Peak. Het is een zware klim naar boven waar je gemiddeld 1,5 uur over doet. De wandeling is zeker niet gemakkelijk, maar het wandelpad is goed aangelegd met trappen en er zijn trapleuningen gemaakt van bamboe. Op de top kun je genieten van het waanzinnig mooie uitzicht.

Neem genoeg drinken en eten mee en als je niet lek geprikt wilt worden door de muggen neem dan ook zeker Deet mee.

Na een zeer actieve ochtend is er niets fijner dan een massage bij Sabai Sabai. Voor een uur betaal je ongeveer €6.

In Nong Khiaw liggen een aantal leuke en gezellige restaurantjes. Één daarvan is Q Bar. Je kunt hier zowel Laotiaanse als Westerse gerechten krijgen en de eigenaar is enorm gastvrij.

Dag Van Nong Khiaw naar Muang Ngoy

+/- 1 uur met de boot.

Phanoi viewpoint
Tham Kang grot
Tham Kang grot
Onderweg naar Ban Na

De komende twee dagen staat een excursie op de planning naar Muang Ngoy. Om 9.00 uur verzamel je bij het excursiebureau met een daypack. Wij hadden al een overnachting geboekt bij onze verblijfplaats, dus konden de rest van onze spullen daar laten. Om geld te besparen kun je de bagage ook meenemen naar het excursiebureau. Zij bergen de bagage veilig op.
Vervolgens stap je op de boot richting Muang Ngoy, een klein authentiek dorpje. Hier ga je naar Phanoi Viewpoint, Tham Kang grot en uiteindelijk wandel je via de rijstvelden naar de verblijfplaats Ba Na.

Overnachten in Ba Na

Ban Na
Verblijfplaats Ban Na
Ban Na, Muang Ngoy

Als je door de rijstvelden wandelt zie je op een gegeven moment in de verte het dorpje Ban Na liggen. Hier ga je overnachten in een hutje met uitzicht over de rijstvelden. Het is allemaal heel primitief, er is geen elektriciteit en geen internet. Een gekoeld drankje ga je hier dan ook niet krijgen, maar je kunt je wel douchen. In de avond wordt Laotiaans eten bereid en als het niet bewolkt is zie je ’s avonds een mooie sterrenhemel.

Dag Muang Ngoy

Tad Mook waterval
Tad Mook waterval, Muang Ngoy

In de ochtend wandel je terug naar het dorpje Muang Ngoy om vervolgens met de boot naar een ander dorpje te gaan. Hier begint een hike naar de Tad Mook waterval. Je gaat hier lunchen en hebt voldoende tijd om een verfrissende duik te nemen. Aan het einde van de middag ga je met de boot terug naar Nong Khiaw.

Geloof me na deze excursie ben je weer toe aan een massage. 

Dag Weer terug naar Luang Prabang

+/- 140 km en 3,5 uur rijden tot Nong Khiaw, met een minivan zonder tussenstops.

Wij hebben ervoor gekozen om nog een extra dag in Luang Prabang te blijven. Wij vonden het verblijf zo fijn en het is een heerlijke stad. Daarnaast wilden we graag een bezoekje brengen aan The Living Land Farm.

Wil je vanuit Nong Khiaw meteen doorreizen? Dan adviseren we je om in het begin 4 nachten in Luang Prabang te blijven en vanuit Nong Khiaw door te reizen naar Vang Vieng. Je reist dan eerst terug naar Luang Prabang en vanuit daar kun je met de bus of de trein doorreizen naar Vang Vieng.

Overnachten in Luang Prabang

Je kunt overnachten bij The living land farm, dit is geen onderdeel van de activiteit maar kun je los boeken. Je verblijft in een traditioneel Laotiaans hutje met een uitzicht over de rijstvelden.

Wij verbleven wederom 2 nachten bij Sunrise Riverside Pool Hostel, maar dit is onze luxere hotel tip in Luang Prabang.

Onze hoteltip: My Dream Boutique Resort

My Dream Boutique Resort ligt in het centrum van Luang Prabang aan de rivier Nam Khan. Je kunt hier kiezen voor een kamer, een bungalow of een suite. Het Resort heeft een zwembad en een openluchtrestaurant. Alle verblijven hebben een houten interieur en zijn voorzien van een airco en eigen badkamer. Een overnachting boek je al vanaf €60,- voor twee personen.

Dag Luang Prabang: The Living Land Farm

The living land company
The living land company
The Living Land Farm
The Living Land Farm, Luang Prabang

We weer terug in Luang Prabang genieten wederom volop. Vandaag gaan we voor een halve dag naar The Living Land Farm. Hier ga je zelf aan de slag als een Laotiaanse boer en ga je de processen van rijst verbouwen samen met een gids doorlopen. Je gaat de rijstvelden verkennen, aan de slag met machines en een bamboewerkje maken.

Als je een avond niet bij de avondmarkt wilt eten en liever naar een restaurant wilt gaan dan bevelen wij La Silapa Italian & Lao Kitchen of Outback Laos aan.

Dag Reizen naar Vang Vieng

+/- 180 km en minder dan één uur met de trein.

Vanuit Luang Prabang ga je met een minivan naar het treinstation, dit duurt ongeveer 30 minuten. Vervolgens stap je op de trein naar Vang Vieng. Een treinticket kun je regelen bij je verblijfplaats, hier betaal je ongeveer €8,- voor. In Vang Vieng kun je vervolgens bij het treinstation een bus pakken naar het centrum van Vang Vieng. Dit is een rit van ongeveer 10 minuten en een ticket koop je in de bus.

Overnachten in Vang Vieng

In Vang Vieng zijn veel accommodaties te vinden in elke prijsklasse. Van gemengde en goedkope slaapzalen tot luxe hotelkamers en villa’s. Niet iedere verblijfplaats heeft een zwembad. Je kunt wel tegen een kleine vergoeding bij een hotel gaan zwemmen. Verblijf hier 3 nachten.

Onze hosteltip: Vang Vieng Freedom View Hostel

Vang Vieng Freedom View Hostel ligt in het centrum van Vang Vieng en vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over de stad. Zeker de moeite waard om hier de zonsondergang te gaan bekijken. Voor een privékamer inclusief ontbijt betaal je hier ongeveer €10,-

Dag Vang Vieng

Silver Naga hotel
Silver Naga hotel, Vang Vieng

De stad Vang Vieng is niet heel bijzonder en vooral gericht op toeristen. Dit was zeker niet mijn favoriete plek, maar de omgeving is prachtig.

Doen in Vang Vieng

Vandaag hebben we ervoor gekozen om zo weinig mogelijk te doen. Na het ontbijt zijn we naar Silver Naga Hotel gewandeld. Hier kun je de hele dag zwemmen voor €3,- per persoon.

Vang Vieng staat bekend om de luchtballonvaarten. Iedere dag bij zonsopkomst en zonsondergang kun je een luchtballonvaart maken, afhankelijk van het weer. Vanwege de harde wind werd de vaart vroegtijdig gestopt maar met zonsopkomst kregen we een nieuwe kans. Voor een luchtballonvaart betaal je €80,- en kun je regelen bij je verblijfplaats of bij een excursiebureau in het centrum.

Green restaurant ligt aan de Nam Song rivier. De zon gaat al vroeg onder, dus als je wilt genieten van het mooie uitzicht dan moet je op tijd daar zijn. Green restaurant heeft een diverse menukaart van Laotiaans en Westers eten. De pizza’s zijn overheerlijk hier.

Dag Vang Vieng

Luchtballonvaart Vang Vieng
Omgeving Vang Vieng
Luchtballonvaart Vang Vieng
Luchtballonvaart Vang Vieng

De wekker stond al om 5.00 uur maar de voorspellingen zagen er goed uit. Dit beloofde veel goeds en uiteindelijk was het waanzinnig. Een mooie zonsopkomst vanuit een luchtballon en wat een mooi uitzicht over Vang Vieng. In totaal ben je 30 minuten in de lucht en binnen een uur ben je weer terug bij je verblijfplaats.

In de middag ga je naar de Blue Lagoons in de omgeving van Vang Vieng. Dit zijn natuurlijke zwembaden waar je heerlijk kunt relaxen. De Blue Lagoons kun je bereiken met een scooter, buggy of tuktuk.

Blue Lagoon 6
Blue Lagoon 6

Dag Vang Vieng

Nam Xay Viewpoint
Nam Xay viewpoint

Het derde en laatste viewpoint van deze reis ga je vandaag beklimmen, Nam Xay. Dit is het uitkijkpunt waar de motor op de top staat. Met een tuktuk doe je er ongeveer 30 minuten over om bij het beginpunt van Nam Xay te komen. Er zijn wandelpaden, maar hou er rekening mee dat je ook op sommige stukken moet klauteren over rotsen. De top bereik je na ongeveer een half uur.

Na zo’n klim kun je wel verkoeling gebruiken. Dit kan bij Blue Lagoon 1, deze ligt dichtbij het uitkijkpunt.

Dag Reizen naar Vientiane

+/- 130 km en 2 uur rijden naar Vientiane, met een minivan zonder tussenstops.

Vientiane
Zonsondergang in Vientiane

Er gaan meerdere minivans per dag, dus je kunt zelf bepalen wanneer je wilt reizen naar Vientiane. Een ticket voor een minivan regel je via je verblijfplaats. Wij kwamen in de middag aan en hebben besloten om bij onze verblijfplaats te blijven. Net voor zonsondergang zijn we naar de Mekong Rivier gewandeld voor een mooie zonsondergang. Daar vind je ook een avondmarkt met veel kleding en schoenen. Als je denkt dat er geen eten te vinden is, loop dan helemaal door naar het einde. Daar vind je een andere markt waar je kunt eten. Aan de rivier ligt ook een kermis die dagelijks geopend is.

Overnachten in Vientiane

Het is in Vientiane niet moeilijk om een verblijfplaats te vinden. Vientiane is best groot en niet alles is op loopafstand te doen. Hou hier rekening mee bij het boeken van je verblijf. Wij bleven 1 nacht in Vientiane.

Onze verblijftip: Barn Laos Hostel

Barn Laos Hostel ligt dichtbij de Mekong Rivier maar nog net buiten het centrum. Vanuit dit hostel ben je wel op loopafstand van het centrum en ben je in de avond in no time bij de avondmarkt of snel bij de rivier voor een mooie zonsondergang. Voor een tweepersoonskamer betaal je ongeveer €15,- per nacht. Je kunt hier ook ontbijten, maar er is ook een keuken waar je zelf iets kunt bereiden.

Dag Vientiane en reizen naar Bangkok

Vientiane Patuxay
Vientiane Pha That Luang
Bezienswaardigheden Vientiane

De ochtend en de middag heb je de tijd om Vientiane verder te gaan ontdekken. In de middag wordt je namelijk bij je verblijfplaats opgehaald en stap je op de nachttrein richting Bangkok. Een treinticket kun je regelen bij je verblijfplaats. Om 15.00 uur wordt je opgehaald en ga je met een bus de grens over. Net zoals op de heenweg ga je eerst in Laos door de douane en vervolgens in Thailand. De nachttrein vertrekt om 20.00 uur en je komt om 06.00 uur in Bangkok aan.

Doen in Vientiane

Vientiane is geen hele bijzondere hoofdstad maar er zijn een aantal bezienswaardigheden die je gezien moet hebben als je in Vientiane bent.

Patuxay is vergelijkbaar met de Arc de Triomphe in Parijs en staat op de hoofdweg in Vientiane. Deze boog werd gebouwd als herdenking van de Laotiaanse soldaten, de slachtoffers en degenen die vochten voor de Laotiaanse onafhankelijkheid. Voor een uitzicht over de stad kun je naar de top van de boog klimmen.

Breng ook een bezoek aan Pha That Luang. Een goude boeddhistische tempel gelegen net buiten het centrum van Vientiane. Een prachtige tempel om te zien en deze ben je wellicht al eerder tegengekomen op de bankbiljetten van Laos.

In Vientiane zijn meer dan genoeg restaurants te vinden. Voor een overheerlijk ontbijt of lunch raden wij zeker aan om naar Noy’s Fruit Heaven Restaurant te gaan.

Dag Bangkok en terug naar huis

Bangkok
Hotel Icon Bangkok
One day in Bangkok

Deze dag staat in het teken van zoveel mogelijk relaxen. Het hotel heeft een zwembad met een prachtig uitzicht over de stad. Toch konden we het niet laten om nog iets te zien van Bangkok. We kozen ervoor om voor zonsondergang naar Benchakitti Forest Park te gaan. Het is een heel mooi groen park tussen de hoge gebouwen. In het park is een skywalk aangelegd waardoor je de mooiste uitzichten hebt. Als je tijd over hebt, dan is dit zeker de moeite waard.

Na een heerlijke lange laatste dag van deze fantastische reis is het tijd om naar huis te gaan. De taxi kwam ons ophalen bij het hotel en bracht ons naar de luchthaven.

Overnachten in Bangkok

Vanuit het treinstation in Bangkok kun je het beste met de taxi naar het hotel gaan. Met de nachttrein kom je heel vroeg aan, maar je kunt al meteen naar het hotel gaan. Je bagage wordt opgeborgen en je kunt eventueel bij het zwembad wachten totdat je kamer gereed is.

Onze hoteltip: Hotel Icon Bangkok Sukhumvit

Hotel Icon Bangkok heeft ruime tweepersoonskamers met een eigen badkamer. Op het dak van het hotel is er een zwembad met een prachtige skyline. Vooral in de avond is dit prachtig om te zien. Verder is er een fitnessruimte en beneden een groot restaurant waar je kunt ontbijten, lunchen en avondeten. In de straat achter het hotel vind je vele restaurants.

AANKOMSTThailand, Bangkok Suvarnabhumi Airport (BKK)
VERTREKThailand, Bangkok Suvarnabhumi Airport (BKK)
HIGHLIGHTSLuang Prabang, Nong Khiaw, Muang Ngoy, Vang Vieng, Vientiane
BESTE REISTIJDVan november t/m februari
KOSTENIndicatie: +/- 1500€ per persoon in augustus/september
INCLUSIEFVliegticket, Openbaar Vervoer, 16 overnachtingen in privekamers in hostels
NIET INCLUSIEFOverige maaltijden en drank, fooien, persoonlijke uitgaven, excursies.

Deze rondreis in Laos boeken

Het is de bedoeling dat je deze rondreis in Laos zelf en “los” boekt. Je boekt dus je vliegticket bij de goedkoopste aanbieder en je verblijfplaatsen boek je ook los. Het lokale vervoer en excursies regel je op voorhand of ter plekke.

Vliegticket boeken

De eerste stap is het boeken van je vliegticket. Je moet eerst weten wanneer je wilt gaan. Daarna bepaal je de luchthaven(s). Het beste boek je je vliegticket zo’n zes tot zeven maanden van te voren, je krijgt dan vaak de beste prijs. Door goed te zoeken en te vergelijken, kun je soms honderden euro’s besparen. Hier de goedkoopste aanbieders:

 1. Skyscanner
 2. Vliegtickets.nl

Het goedkoopste vliegticket zoeken & vergelijken

 1. Bepaal eerst wanneer je wilt gaan

In het laagseizoen liggen de prijzen voor vliegtickets sowieso een pak lager dan in het hoogseizoen (november t/m februari). Als je goed zoekt en flexibel kunt zijn met je vertrekdatum kan je voordelige tickets vinden.

 1. Retourvlucht het goedkoopst

Een retourtje is vaak het goedkoopst. Bekijk de prijzen voor de verschillende luchthavens en pas eventueel je route aan.

 1. Boek ruim van te voren of laste-minute

Je betaalt het minste voor je ticket als je ruim van te voren boekt (zes tot zeven maanden) óf als je last-minute boekt (acht weken).

 1. Probeer verschillende combinaties

Kijk ook eens naar luchthavens bij je in de buurt, bijvoorbeeld Düsseldorf of Brussel.

 1. Kijk ook naar de reisduur

Goedkoop is niet altijd de beste keuze. Let daarom altijd op de gemiddelde reisduur van je vlucht. Je wilt namelijk niet 36 uur onderweg zijn naar je bestemming toch?

Verblijfplaatsen boeken

Je kan de verblijfplaatsen die beschreven staan in de reisroute boeken, of je zoekt je eigen hotel. Dit kost je dan wat extra uitzoek werk. Wil je tijd besparen? Klik op de betreffende link van het hotel en selecteer de juiste data. Het zijn hotels die zeer centraal gelegen zijn en goed beoordeeld door andere gasten. De prijzen op de betreffende website (Booking.com) kunnen afwijken van de vermelde prijzen in de reisroute.

Lokale tours boeken

Ritjes van de luchthaven naar je hotel hoef je niet van te voren te regelen. Er staan altijd voldoende taxi’s net buiten de luchthaven. Al het andere vervoer kun je ter plaatse regelen of spreek van te voren iets af met je verblijfplaats.

Excursies kun je ter plekke boeken of online. Let op: deze kunnen helaas niet allemaal online geboekt worden.

Wat moet je allemaal regelen voor je reis?

Behalve het uitstippelen van je reisroute en het boeken van de tickets en verblijfplaatsen, moet je ook even aan de volgende dingen denken:

Inentingen

Er zijn geen inentingen verplicht in Laos, wel worden een aantal vaccinaties aanbevolen. Raadpleeg ruim voor je vertrek altijd je huisarts of de GGD.

Reisverzekering

Voor elke reis of vakantie kun je het beste een reisverzekering afsluiten, ook als je naar Laos gaat. Heb je een aanvullende zorgverzekering? Kijk dan eerst wat er vanuit deze verzekering vergoed wordt zodat je niets dubbel gaat verzekeren.

Vergelijk ook je reisverzekering altijd. Onze ervaring is dat een doorlopende reisverzekering meestal voordeliger is dan een kortlopende reisverzekering.

Univé heeft wat mij betreft de goedkoopste doorlopende reisverzekering met de beste voorwaarden. Afhankelijk van je wensen, ben je al vanaf €29,- per jaar goed verzekerd. Je kan de verzekering nog verder uitbreiden met medische kosten (als dit niet in je zorgverzekering zit), een ongevallendekking en annuleringsverzekering.

Geld in Laos

Je betaalt in Laotiaanse Kip. 1 euro is ongeveer 18.000 LAK (december 2022). In de steden genoemd in deze rondreis, zijn voldoende pinautomaten te vinden (ofwel ATM’s), maar toch gaat pinnen nog niet overal even soepel. Sommige pinautomaten accepteren niet alle pinpassen en/of creditcards. In de grotere steden heb je geldautomaten van verschillende banken. De kans dat je hier geen geld kunt pinnen is vrij klein. In Laos zul je vrijwel alles met contant geld moeten betalen. Zowel de verblijfplaatsen, het openbaar vervoer en de activiteiten.

Controleer voordat je op reis gaat of je met jouw bankpas wereldwijd geld kan opnemen. Uit voorzorgsmaatregelen staan je betaalinstellingen vaak op Europa. Wijzig deze tijdelijk naar Wereldwijd om ongemakken te voorkomen.

Een creditcard is geen must, maar wel fijn om achter de hand te hebben als je pinpas niet geaccepteerd wordt bij een pinautomaat.

Deze backpack route langer of korter maken?

Deze route kan je uiteraard altijd naar je eigen wensen aanpassen.

Heb je minder lang de tijd? Dan kun je overwegen om minder lang op een bestemming te verblijven. Een verblijf in Vientiane kun je eventueel overslaan en vanuit Vang Vieng meteen doorreizen naar het zuiden.

Heb je langer de tijd? Breid dan je reis uit door naar het zuiden te gaan. Je kunt met een scooter of motor de Thakhek loop van ongeveer drie dagen doen en je kunt de reis afsluiten bij één of meerdere eilanden bij 4000 Islands. Je kunt verblijven op de eilanden Don Det, Don Khon en Don Khong.

Ben je enthousiast geworden om een rondreis te maken door Laos? Hopelijk helpt deze reisroute je bij het plannen. Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!

Have fun en reis je vrij,
Anne

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Anne, Booking.com
anne reis blogger

Anne Claessens

In 2017 heb ik mijn eerste solotrip gemaakt en sindsdien grijp ik elke kans aan om te kunnen reizen. Het plannen en maken van reizen geeft mij veel energie en daarbij maakt het voor mij niet uit of dit verre reizen, korte reizen, weekendjes weg of dagtripjes zijn. Daarnaast heb ik mijn passie voor fotograferen ontdekt. Mijn foto’s deel ik al geruime tijd met anderen maar nu wil ik ook niets liever dan mijn verhalen en reistips met jullie delen. Ik hoop dat ik jullie net zo enthousiast kan maken.

Meer over Anne Claessens

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hoi,

  Bedankt voor je uitgebreide omschrijving. Begrijp dat ik deze reis niet kant en klaar kan boeken?
  Ik ga alleen voor de eerste keer en zie een beetje op tegen het boeken van alle transfers, dat het op elkaar aansluit. Als ik eerst Bangkok boek, moet ik daar een vlucht naar Chiang Rai boeken. Heb je daar misschien tips voor. Voor mijn gevoel is het fijn dat de basis goed geregeld is.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Petra van der Burgt

  Beantwoorden
  • Hoi Petra,

   Bedankt voor je reactie! Helaas is deze reis niet kant en klaar te boeken.
   Ik vond de eerste keer alleen op reis gaan ook heel spannend, maar Thailand is ideaal om mee te beginnen!
   Als je vanuit Bangkok meteen wilt doorreizen naar Chiang Rai dan zou ik ook meteen een vlucht boeken naar Chiang Rai. Deze heb ik via Sky Scanner geboekt. Zorg dat er voldoende tijd zit tussen de vluchten, want je moet in Bangkok wachten op je bagage, langs de douane voor een visum en waarschijnlijk nog naar het andere vliegveld reizen. Hiervoor kun je een Grab (taxi) regelen. Verder moet je er rekening mee houden dat je de bagage apart moet bijboeken op het vliegveld, dit kan helaas niet online. Daarnaast leg ik ook altijd voor vertrek de eerste verblijfplaats vast. Zo kun je de reis ontspannen beginnen. Een andere tip die ik je voor Laos wil meegeven, vraag altijd bij je verblijfplaats naar de transfers. Dan komt het altijd goed 🙂

   Succes met het plannen van je reis!

   Groetjes,
   Anne

   Anne Claessens

   Beantwoorden
 • Hoi Anne, Ik ga grotendeels jouw reis volgen in november, leuk. Is het nodig om van tevoren onderkomens te reserveren of kan dat ter plekke?
  Hartelijke groet,

  Petra

  Petra van der Burgt

  Beantwoorden
  • Hi Petra,

   Wat leuk zeg! 😀 Je kunt ter plekke ook onderkomens reserveren. Er is altijd wel plek en ook wel fijn als je ergens een dag langer of korter wilt blijven. Is maar net wat je prettiger vindt. Alvast heel veel plezier!

   Anne Claessens

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *