Hero background

Camperreis Europa: naar Zwitserland en Italië in 2 weken

Roadtrip door Europa met een camper!

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Over deze route

Camperroute Zwitserland & Italië: 2 weken roadtrippen met camper

Wij wilden in de zomer graag ‘corona-proof’ op vakantie in Europa en hebben ervoor gekozen om een camper te huren. Op deze manier waren we niet afhankelijk van restaurants en sanitair, maar hadden we ons eigen huisje op wielen. Bovendien konden we overal heen en waren we niet afhankelijk van wijzigingen in reisadviezen. Waar we normaal altijd onze roadtrips tot in de puntjes voorbereiden, moesten we nu alles los laten… en dat was best even wennen! Gelukkig hebben we natuurlijk toch een super vakantie gehad en een prachtige roadtrip door Europa gemaakt. Van de bergen en meren in het mooie Zwitserland en de prachtige Dolomieten in Italië.

Roadtrip Europa camper
Onze roadtrip door Europa van 2 weken. © Printmaps.net / OSM Contributors

Wat is Europa toch mooi! Onze camperroute deel ik graag met jou. Wij begonnen onze camperreis in het mooie stadje Luzern, waarna we Lauterbrunnen in Zwitserland bezochten met haar 72 watervallen. Hierna staken we de grens over naar Italië en bezochten we daar Stelvio National Park en de Dolomieten. Wij delen hier een route van ongeveer 2 weken en geven een aantal opties om deze route uit te breiden. Wij zijn namelijk na 2 ruime weken weer vervroegd terug gegaan naar Nederland door een wijziging in het reisadvies. Wij hebben hier toen in Overijssel nog genoten van de mooie Nederlandse omgeving. Maar het liefst hadden we onze reis nog verlengd en doorgebracht in het mooie Italië of Slovenië.

Over deze camperreis door Europa

Wij hebben deze roadtrip gemaakt met een camper. Natuurlijk kun je deze route ook maken met een auto en caravan of tent. Op de campings kun je dan gewoon terecht, op de camperplaatsen niet. De prijzen in deze reis zijn indicatief en gebaseerd op het hoogseizoen. Wij hebben deze reis namelijk in augustus gemaakt, met twee volwassenen. Let op er dat de prijzen op de campings vaak per persoon zijn en afhankelijk zijn van de grootte van je plek/camper.

Camper huren en ophalen

Camperreis europa 2 weken
Onze camper van 6.4 meter lang! Dit is de orange camp roadcruiser

Wij huurden bij camperverhuur aan de vecht een mooi en luxe camperbusje (orange camp roadcruiser) van 6.4 meter. Wij hebben dit in mei nog gedaan voor het hoogseizoen, maar als je straks weer ‘normaal’ kunt reizen, zou ik dit zeker ver van te voren doen. Wij waren erg tevreden met de verhuurder. Alles was goed geregeld en we kregen een uitgebreide uitleg bij ons vertrek. Daar werd echt de tijd voor genomen. Als je voor het eerst met een camper gaat reizen, zijn er namelijk nogal wat dingetjes die je moet onthouden. Gelukkig zat er ook een goede handleiding bij de camper en was de verhuurder 24/7 bereikbaar.

Wij betaalden voor onze camper €945,- per week. Omdat het onze eerste keer was met een camper, hebben we er voor gekozen om een groot deel van ons eigen risico af te kopen. Hier betaalden we nog €5,50 per nacht voor. Wij kozen ook voor het servicepakket voor €6,50 p.p.p.n. hierdoor hadden we ook een tafel een stoelen voor buiten, waren de bedden lekker opgemaakt en hadden we een navigatie. Ik zou zeker niet besparen op de navigatie, omdat hierin de afmetingen van de camper staan ingesteld. Je wordt dus niet door te smalle straten gestuurd.

Wij waren heel erg blij met onze camper. De camper was redelijk ruim en we hadden bedden in de lengte. Dat is voor de wat langere mensen wel handig. En echt waar, wij hebben nog nooit zo lekker geslapen. Ook het koken ging prima. Wij hebben in het badkamertje alleen gebruik gemaakt van het toilet. Ook het rijden in de camper viel ontzettend mee. Het was voor ons (als fietsliefhebbers) erg fijn om onze fietsen mee te nemen. Ook handig om even snel ergens boodschappen te doen zonder de camper te parkeren. Wij zouden deze camper zo weer meenemen op een volgend avontuur!

Tips camper huren Nederland
Heerlijk om vanuit je bed naar het uitzicht te kijken! En wat hebben wij heerlijk geslapen.

De wisseldagen van de camper staan van te voren al vast. Dit is vaak op een vrijdag of een zaterdag. Wij haalden onze camper op een vrijdagmiddag op in Amsterdam. Wij zijn toen eerst naar huis in Delft gereden om de camper op ons gemak in te richten. (Je legt je kleding, spullen en boodschappen gewoon in de kasten) Na een goede nacht slapen zijn wij de volgende ochtend rond 6 uur gaan rijden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om al je spullen mee te nemen naar de verhuurder en vanaf daar gelijk op reis te gaan. Hierbij onze reisroute door Zwitserland en Noord-Italië van dag tot dag beschreven.

Dag Vertrek vanuit Delft naar Luzern

+/- 820 km en 8 uur rijden met camper

Yes! Onze camperreis is nu officieel begonnen. We hebben gelijk de langste reisdag, maar doe een gezellig muziekje aan en rijden maar. Wij reden op een zaterdag in de zomervakantie, dus houd wel rekening met wat files en vertragingen. Wij deden over de reis naar Luzern, inclusief pauzes ongeveer 10 uur. En handig dat de koelkast gewoon aan staat tijdens het rijden, dus we hadden lekker koude drankjes onderweg. Vaak wisselden we van bestuurder en reden we dan gelijk door.

Vooraf vignets kopen
Het is handig om vooraf uit te zoeken voor welke landen je een vignet en/of mileusticker nodig hebt. De sticker zit vaak al op de camper, maar een vignet dien je zelf aan te schaffen. Dit kun je uitzoeken en aanschaffen bij de ANWB. Vaak kun je een vignet ook bij de benzinestations in de buurt van de grens kopen. Doe dit ook, want anders krijg je een dikke boete. Een vignet voor Zwitserland kost CHF40. (ongeveer €36.-)

De eerste camping

Het fijnste is als je de eerste camping al gereserveerd hebt. Dan hoef je na een lange dag niet op zoek naar een overnachtingsplaats.

Onze tip: Camping Lido Luzern

camping tips luzern zwitserland
Onze camping in Luzern

Deze camping heeft echt de perfecte locatie, namelijk aan het meer en op loopafstand van het centrum. Het is vanaf de camping nog ongeveer een halfuur lopen naar het oude centrum van Luzern. De plekken op de camping zijn gewoon standaard, maar wel prima. Er is niet zoveel privacy. Het sanitair was erg goed en schoon. Wij verbleven hier 3 nachten en betaalden ongeveer €50,- per nacht.

Dag Bezoek Luzern

Wat doen in Luzern
Wat doen in Luzern

Na de lange reisdag van gisteren is het fijn om even niet in de camper te zitten. Breng vandaag een bezoek aan het oude centrum van Luzern. Het is een prachtig stadje met de houten brug in het midden, het meer aan de andere kant en de rivier door het stadje. Bij de receptie kregen we een plattegrond en een informatie boekje, waar ook een mooie wandelroute instaat die je langs alle hoogte punten brengt. Er zijn ook genoeg terrasjes waar je even lekker kunt zitten.

Dag Fietsen en chillen aan het meer

Wij begonnen deze ochtend met een lekker fietstochtje van 41 kilometer in de omgeving van Luzern. Deze tocht is redelijk vlak en was prima te doen.

Toen wij in Luzern waren, scheen de zon en kwamen de temperaturen boven de 30 graden uit. ’s Middags hebben wij ervoor gekozen om lekker aan het meer te chillen. Tegenover de camping zit het Lido waterpark. Je betaalt hier CHF8 per persoon om naar binnen te gaan en dat is de moeite waard. Je mag je eigen stoelen en eten meenemen, maar ook alles is te koop of te huur. Er is hier een mooi strand gemaakt met ook een speciaal deel voor kleine kinderen. De oudere kinderen kunnen naar de duikplanken zwemmen die wat verder in het meer liggen. Er is daarnaast ook een tafeltennistafel, grote speeltuin, zwembad en beachvolleybal veld. Je kunt hier ook sup boarden huren. Er is genoeg te doen om je een dag te vermaken! Voorbij het waterpark kun je ook gratis in het meer zwemmen. Er is hier alleen geen strand, dus je moet over wat stenen lopen. Ook hier kun je lekker op het grasveld zitten.

Tips doen Luzern Zwitserland
Bij het Lido waterpark is er een mooi strand aan het meer met prachtig uitzicht op de bergen.

Wil je liever iets van de omgeving zien? Dan is het een aanrader om ‘het gouden rondje‘ te maken. Je brengt hier een bezoek aan de berg Pilatus van 2119 meter hoog. Je maakt een rondreis met de bood, een tandrand treintje, een kabelbaan en de bus. Kaartjes zijn verkrijgbaar vanaf €100,17. Tickets koop je van te voren online, de receptie of bij de vertrekpunten bij het meer.

Dag van Luzern naar Lauterbrunnen

+/- 80 km en 1 uur en 15 minuten rijden met camper

Vandaag verlaat je het mooie Luzern en rijd je over een kleine bergpas en langs prachtige meren naar Lauterbrunnen. Lees hier wat je kunt zien en doen in Lauterbrunnen.

Lauterbrunnen tips zwitserland

Lauterbrunnen is een klein dorpje gelegen in een vallei, omringd door steile rotswanden en watervallen. Het is een relatief kort stukje rijden, dus ’s ochtends kun je op je gemakje de camper weer gereed maken. ’s Middags heb je nog alle tijd om even door Lauterbrunnen te wandelen of fietstochtje te maken door de vallei.

Wij kozen voor: Camping Jungfrau

camperreis zwitserland

Camping Jungfrau is een mooie, luxe en dure camping vlakbij het centrum van Lauterbrunnen. De plekken zijn hier heerlijk: je hebt bijna overal uitzicht op de waterval en wij stonden ook nog aan een riviertje. De plekken zijn ruim en bieden voldoende privacy. Het sanitair is hier ook erg schoon. Op de camping is een redelijk groot winkeltje en er is een restaurant. Wij betaalden hier ongeveer €50,- per nacht. Wij verbleven hier 3 nachten.

Dag Wandelen en bezoek aan de Schilthorn

Vandaag staat er een lekkere wandeling op het programma! We nemen ’s ochtends de kabelbaan omhoog bij Lauterbrunnen naar het station Grutschalp. Hier begint de Mountain View Trail. Dit wandelpad ligt boven het dal van Lauterbrunnen en geeft een prachtig uitzicht op de drie grote bergen de Eiger, Mönch & Jungfrau. De wandeling is ongeveer 5 kilometer, met af en toe een stukje klimmen en dalen. Wij vonden dit een hele fijne wandeling die niet al te zwaar is.

Wat doen in Lauterbrunnen
De mountain view trail geeft een prachtig uitzicht op de drie grote bergen.

Deze route loopt door tot Allmendhubel. Hier is nog een soort van mini botanische tuin en een leuke speeltuin voor kinderen. Onderweg kwamen we eindelijk de befaamde milka koeien tegen. Vanaf Allmendhubel namen we het treintje naar Mürren. Hier namen we de kabelbaan die ons naar de top van de beroemde Schilthorn zou brengen. De kaartjes voor de kabelbaan kosten €70,- per persoon. Op vertoon van je campingpas krijg je korting. Wij stapten nog even uit bij de halte Birg, waar een mooi panorama terras is en de beruchte thrill walk (niet voor mensen met hoogte vrees.) Eenmaal op de top heb je een prachtig panorama uitzicht over de Alpen. En de James Bond liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen bij de tentoonstelling, want ooit was deze berg het decor van een James Bond film.

tips bezoek schilthorn
Bij het station Birg heb j een mooi panorama terras en de thrill walk, waar je langs de berg loopt.

Dag Hike naar de Eigergletsjer

Vandaag blijven de wandelschoenen aan, maar bezochten we de ‘andere kant’. We namen vanaf het station Lauterbrunnen het treintje omhoog naar Wengeralp. Eigenlijk wilden wij wel graag naar de top van de Jungfrau, maar we vonden dit echt te duur. Als je een groter budget hebt, kun je dit natuurlijk wel doen. Reken op een prijs van ruim €200,- per persoon. En nu legden we met het treintje toch een stukje van hetzelfde traject af. Het is erg leuk om te zien hoe je met de trein steeds hoger komt en ondertussen geniet je van een prachtig uitzicht. Voor het treinritje betaalden wij €40,- per persoon. Wij stapten uit bij Wengeralp en volgden de bordjes voor de hike met uitzicht op de Eigergletsjer. Wij vonden dit best een pittige hike met soms steile stukjes. Maar het uitzicht op het dal is prachtig en je ziet de gletjes ook redelijk dichtbij. Soms hoor je het ijs bewegen, best indrukwekkend. Aan het einde van de hike volg je de bordjes terug naar het station Wengeralp. Als je nog zin hebt om te wandelen kun je nog wat verder afdalen of een stop maken in Wengen.

hike lauterbrunnen eigergletsjer
De hike naar de Eigergletsjer gaf een prachtig uitzicht!

Dag van Lauterbrunnen naar Prad am Stilfserjoch (Italië)

+/- 335 km en 5 uur rijden

Wij hadden nog heel graag in Zwitserland willen blijven, maar ons budget vloog er helaas doorheen. Heb je langer de tijd en een groter budget? Dan kun je je reis makkelijk uitbreiden en bijvoorbeeld de Matterhorn bewonderen. Ook in de omgeving van Lauterbrunnen kun je je zeker nog een paar dagen vermaken.

Wij reisden vandaag naar Prad am Stilfserjoch net over de grens in Italië. De reis duurde langer dan gepland, omdat je de Alpen moet doorkruizen. Wij hadden de afslag naar de Vereina autotrein gemist (hoe stom) en namen toen de Flüelapas. Dat vonden we best heftig met alle haardspeldbochten en de camper. Wij raden dus aan om deze ‘autotrein’ wel te nemen. Reserveren is niet nodig. Na een bochtige rit met mooie uitzichten kwamen we aan het einde van de middag aan in Prad am Stilfserjoch.

Wij kozen voor: Camping Saegemuehle

Een prachtige camping aan de voet van de Stelvio. Reserveren is wel nodig bij deze camping. Wij hadden dit niet gedaan en we hadden geluk dat er nog een miniplekje was waar onze camper precies op paste. Hierdoor hadden we helaas vrij weinig privacy. De faciliteiten zijn wel erg mooi. Zo zijn er allemaal kleine badkamers en is er ook een mooi binnen zwembad. Het dorpje Prad am Stilfserjoch vonden wij ook gezelliger dan gedacht. Niet erg groot, maar wel een fijne supermarkt en wat gezellige restaurants. Wij betaalden hier ongeveer €45,- per nacht.

Dag Nationaal Park Stelvio ontdekken (per fiets)

tips nationaal park stelvio
Stelvio-beklimming

De meeste mensen komen naar Prad am Stilfserjoch om de bekende Stelvio te beklimmen. Dit is een ruim 2.750m hoge bergpas op de grens van Italië en Zwitserland, waarmee het de op een na hoogste bergpas van Europa is. De berg is beroemd van de beklimmingen in de Giro d’Italia. Voor elke wielerliefhebber is het eigenlijk wel een must om deze berg te beklimmen. In deze blog vertellen we alle ins en outs over de Stelvio beklimming. Naast het beklimmen van de Stelvio biedt de omgeving genoeg andere activiteiten. Zo kun je er ook prachtig wandelen en mountainbiken. Achteraf waren wij hier zeker nog een dagje langer gebleven.

Kijk hier trouwens voor het perfecte cadeau voor wielerliefhebbers!

Dag van Prad am Stilfserjoch naar Drei Zinnen

+/- 230 km en 3 uur rijden

Vandaag ga je verder richting de Dolomieten. Deze rotsachtige bergketen ligt tegen de Alpen aan, maar heeft een duidelijk ander uiterlijk. De Dolomieten kenmerken zich door puntige toppen waarvan de Drei Zinnen verreweg de bekendste zijn. Wederom gaat de route vooral door de Alpen, wat met een camper soms wat stuurmanskunst vergt, maar eigenlijk is deze route prima te doen. Je rijd maar een deel van de route over de snelweg (tol) en bij de dolomieten zijn er eigenlijk maar een waar wegen die alles met elkaar verbinden. Houd in het hoogseizoen dus zeker rekening met drukte.

Kamperen bij de Drei Zinnen

Tips overnachten camperplaats drei zinnen
Op deze camperplaats mag je 24 uur staan met prachtig uitzicht!

Met een camper kun je op de parkeerplaats onderaan de Drei Zinnen overnachten. Aan het begin van de enige (tol)weg naar deze parkeerplaats betaal je €45 per camper voor een verblijf van 24 uur. Je overnachting is dus eigenlijk gratis aangezien je dit ook betaalt voor een dag wandelen, omdat het laatste stukje van de weg een tolweg is.

Deze camperplaats biedt geen elektriciteit, sanitair of Wi-Fi. Zorg dus voor een volle gas- en watertank en een leeg sanitair in je camper. Er is wel een restaurant (Rifugio Auronzo) waar je naar de wc kunt en een maaltijd kunt eten, maar deze sluit natuurlijk ’s avonds. Omdat je hier 24 uur mag staan, raden wij aan om aan het einde van de middag te arriveren, zodat je de zon onder kunt zien gaan en ’s ochtends vroeg kunt gaan wandelen voor de eerste toeristen arriveren. Wij hebben hier zeker het allermooiste uitzicht van de hele vakantie gehad en vonden dit voor een nachtje heel gaaf. Houd er wel rekening mee dat je op hoogte zit en het ’s nachts dus erg afkoelt.

waar overnachten camper drei zinnen
Genieten van het uitzicht met warme thee vanaf de camperplaats bij de Drei zinnen

Dag Wandelen bij de Drei Zinnen en nieuwe camping zoeken

Vandaag sta je vroeg op om je wandelschoenen aan te trekken. Zo kan je de wandeling vroeg beginnen en voor de massa vooruit lopen. Wij hebben gekozen om het ‘klassieke’ rondje te lopen, waarbij je langs drie berghutten komt, een vallei met meertjes en natuurlijk prachtig uitzicht hebt op de drei zinnen. Het startpunt van deze wandeling is bij Rifugio Lavaredo. Veel mensen kiezen ervoor om deze wandeling tegen de klok in te lopen, maar wij kozen er juist voor om het andersom te doen. Er zitten in deze wandeling wel een paar aardige klimmetjes en op deze manier loop je het laatste deel van de route redelijk vlak. Om bij het wandelpunt te komen moet je eigenlijk de camperplaats oversteken. Je kunt hier meer informatie vinden over deze wandeling. Trek wel goede schoenen aan, want een groot deel van het pad bestaat uit steentjes. Dit loopt niet echt heel erg fijn. En verder… genieten van het uitzicht!

Bekijk hier de tips van Laura voor de Dolomieten

tips bezoek drei zinnen dolomieten
Tijdens de wandeling geniet je van super mooie uitzichten

Na de wandeling een nieuwe camping zoeken

Helaas mag je dus maar 24 uur op de camperplaats staan. Onderaan de tolweg doe je weer het parkeerkaartje in de slagboom, dus je moet zorgen dat je op tijd vertrekt. Wij vonden het eerlijk gezegd best lastig om een goede planning te maken in de Dolomieten. Het is zo groot, er is zoveel te doen en eigenlijk wilden we ook niet elke dag te veel rijden. Wij hebben er dus voor gekozen om 2 campings te bezoeken, allebei aan de andere kant van de Dolomieten. Voor de laatste camping moet je nog wel een stukje ‘omrijden’, dus aan jou de keuze of je daar zin in hebt! Je kunt natuurlijk ook kiezen om een langere tijd op één plek te blijven.

Wij kozen voor: Camping Olympia

Camping Olympia is een fijne camping met een goede busverbinding naar de Drei Zinnen en Lago di Braies. Je kunt de camper dus even lekker laten staan, dat is wel zo fijn! De camping heeft verder ook een goed restaurant en de plaatsen zijn ruim opgezet. De prijzen van de plaatsen zijn afhankelijk van de grootte van je plek. Gemiddeld betaal je hier €46,- per nacht.

Dag Dolomieten: Lago di Braies ontdekken

tips bezoek lago di braies dolomieten
Misschien is dit wel één van de bekendste plaatjes van de Dolomieten.

Dit is denk ik wel één van de bekendste plaatjes van de Dolomieten: Lago di Braies. Ondanks dat het echt een verschrikkelijke toeristentrekpleister is, vonden wij het wel de moeite waard. Maar probeer wel zo vroeg mogelijk op de dag te gaan, zodat je de meeste drukte kan vermijden. Wij liepen een rondje om het meer, hier doe je een klein uurtje over. Je kunt natuurlijk ook een bootje huren en even op het meer varen. Je bent dus maar een klein deel van de dag kwijt aan dit bezoek. Je kunt er dus voor kiezen om hierna nog iets anders te doen of na dit bezoekje door te rijden. Er is een camperplaats (waar je ook kunt overnachten), maar ook hier geldt: zorg dat je vroeg bent (voor 8 uur), want vol is vol. En als het te druk is wordt de toegangsweg afgesloten en kun je dus alleen nog met de pendelbus komen. Informeer bij de receptie naar de prijzen en tijden van de pendelbussen. Wij kozen ervoor om ’s middags even lekker te chillen op de camping.

wat bezoeken dolomieten italie
Wij liepen een rondje om het meer.

Dag naar het Zuiden van de Dolomieten

+/- 63 km en 1 uur en 15 minuten rijden

Wij hebben er dus voor gekozen om verschillende campings te bezoeken in de Dolomieten en rijden vandaag naar het Zuiden, zodat we een nieuwe uitvalbasis hebben om wat dingen te ondernemen.

Lees hier alles over de hoogtepunten van de Dolomieten!

Wij kozen voor: Camping Sass Dlacia

Deze camping is dus meer in het Zuiden van de Dolomieten gelegen bij het plaatsje San Cassiano. Deze camping ligt op 1680 meter hoogte en heeft in de buurt een hoop hike trails. In de winter is dit een geliefde plaats voor wintersport en in de zomer kun je de gondels dus omhoog nemen voor een mooie wandeling. Deze camping is redelijk nieuw en ligt voor een deel in de bossen. Het plekje waar wij stonden, vonden we niet heel erg chill. Erg krap, en te veel aanloop van mensen. (dus eerder boeken helpt) De camping heeft een fijn restaurant, winkeltje en ook een wellness.

Dag Wandelen in de Dolomieten

Tips dolomieten wandelen
Wij namen de gondel omhoog en wandelden naar beneden. Prachtig uitzicht!

Vandaag namen wij de bus naar Fanes-Sennes-Prags en zijn daar met een gondel omhoog gegaan. Gelukkig zijn de prijzen hier beter dan in Zwitserland, want nu betaalden wij ongeveer €10,- per persoon. Er zijn vanaf hier verschillende wandelroutes. De echte fanatiekelingen kiezen er natuurlijk voor om hoog te lopen, maar wij deden het andersom. We hebben een prachtige wandeling terug naar de camping gemaakt. Heb je geen zin om (weer) te wandelen? De omgeving hier is ook zeer geschikt om te fietsen. Op de camping kun je ook elektrische mountainbikes huren.

Fanes-Sennes-Prags natuurpark tips
Er zijn hier verschillende wandelingen die je kunt maken. Vraag een kaart bij de receptie.

Dag van San Cassiano naar Iphofen

+/- 530 km en 6,5 uur rijden

tussenstop camper duitsland
Iphoven was een verrassende tussenstop op een gratis camperplaats.

Vandaag rijd je weer terug naar huis, maar wel met een tussenstop. Zeker in het hoogseizoen zijn er nogal wat vertragingen op de weg. Wij kozen voor een stop op een gratis camperplaats bij het plekje Iphofen. Dit dorpje was eigenlijk verrassend leuk en heeft ook een hoop schattige huisjes en pleintjes. Zo’n camperplaats is ideaal voor een tussenstop, maar vaak sta je gewoon op een parkeerplaats zonder goede facilitaire voorzieningen.

Dag Richting huis

+/- 600 km en 6.5 uur rijden

leuke route alpen met camper

Vandaag rijden we het laatste stukje naar huis. De camper moet uitgeruimd en schoongemaakt worden. Dat doen we lekker op ons gemakje en de volgende dag leveren we de camper weer in. Heb je geen zin in de eindschoonmaak? Dan kun je dat ook laten doen voor €75,-. Gelukkig hadden wij geen schade aan de camper, op een klein sterretje in de voorruit na, en kregen we dus het grootste deel van onze borg terug.

Kosten indicatie

AANKOMST Luzern
VERTREK Iphoven (Duitsland)
HIGHLIGHTSRuige bergen, geweldige uitzichten en prachtige meren
BESTE REISTIJDVan mei t/m september.
KOSTENZo’n €700,- p.p. bij twee personen.
INCLUSIEFCamper
14 overnachtingen op camperplekken
Beschreven entrees en excursies
NIET INCLUSIEFFooi, persoonlijke uitgaven, benzine, tol, vignet

Deze camperreis door Italië en Zwitserland boeken

Het is de bedoeling dat je alle onderdelen van deze rondreis zelf en los boekt. Je boekt dus zelf het vliegticket bij de goedkoopste aanbieder, jij kiest de hotels en jij regelt het vervoer. Reisjevrij.nl heeft je al een goede voorzet gegeven hoe je dit moet doen. Je vindt alle informatie onder de tab “Reisroute”.

Camper huren

Wij huurden bij camperverhuur aan de vecht een mooi en luxe camperbusje (orange camp roadcruiser) van 6.4 meter. Wij hebben dit in mei nog gedaan voor het hoogseizoen, maar als je straks weer ‘normaal’ kunt reizen, zou ik dit zeker ver van te voren doen. Wij waren erg tevreden met de verhuurder. Alles was goed geregeld en we kregen een uitgebreide uitleg bij ons vertrek. Daar werd echt de tijd voor genomen. Als je voor het eerst met een camper gaat reizen, zijn er namelijk nogal wat dingetjes die je moet onthouden. Gelukkig zat er ook een goede handleiding bij de camper en was de verhuurder 24/7 bereikbaar.

Wij betaalden voor onze camper €945,- per week. Omdat het onze eerste keer was met een camper, hebben we er voor gekozen om een groot deel van ons eigen risico af te kopen. Hier betaalden we nog €5,50 per nacht voor. Wij kozen ook voor het servicepakket voor €6,50 p.p.p.n. hierdoor hadden we ook een tafel een stoelen voor buiten, waren de bedden lekker opgemaakt en hadden we een navigatie. Ik zou zeker niet besparen op de navigatie, omdat hierin de afmetingen van de camper staan ingesteld. Je wordt dus niet door te smalle straten gestuurd.

Huurauto

Als je niet met eigen vervoer of camper reist, kun je ook een huurauto boeken. Haal deze op en lever hem in vanaf je woonplek. Met een eigen auto of huurauto heb je lekker veel vrijheid en kun je gaan en staan waar en wanneer je wilt. Huur bijvoorbeeld een auto bij SunnycarsEasyTerra of Booking.com / Rentalcars.com. Een huurauto heb je al vanaf €10 per dag.

Wat moet je allemaal regelen voor je reis?

Behalve het uitstippelen van je reisroute en het boeken van de tickets en hotels, is het belangrijk dat je een reisverzekering regelt en je vaccinaties haalt. Hier moet je aan denken:

Vignet

Voor Oostenrijk en Zwitserland is een vignet verplicht. Mocht je (een van) deze landen passeren, zorg dan voor een geldig vignet. Een vignet voor Oostenrijk met een geldigheid van 10 dagen kost €9,40 en een vignet voor Zwitserland kost €41,95. Let erop dat je de aankoopbon bewaart.

Lonely Planet

Het boek dat iedere zelfstandige reiziger moet hebben:  de Lonely Planet van Italië. In deze “reisbijbel” vind je hele praktische informatie over bezienswaardigheden, eetgelegenheden, guesthouses, het openbaar vervoer en nog veel meer. Het boek is geschreven in het Engels. Via Bol.com koop je deze reisgids het voordeligst.

Reisverzekering

Voor elke reis of vakantie kun je het beste een reisverzekering afsluiten. Heb je een aanvullende zorgverzekering? Kijk dan eerst wat er vanuit deze verzekering vergoed wordt zodat je niets dubbel gaat verzekeren. Vergelijk ook je reisverzekering altijd. Mijn ervaring is dat een doorlopende reisverzekering meestal voordeliger is dan een kortlopende reisverzekering. Univé heeft voor zover ik weet de goedkoopste doorlopende reisverzekering met de beste voorwaarden. Afhankelijk van je wensen, ben je al vanaf €27,- per jaar goed verzekerd. Je kan de verzekering nog verder uitbreiden met medische kosten (als dit niet in je zorgverzekering zit), een ongevallendekking en annuleringsverzekering.

Beste reistijd

Je kunt Noord-Italië het hele jaar door bezoeken. Voor de reis die wij hebben gemaakt, zou ik aanraden om tussenmei en september te gaan. Ook zijn de wintermaanden geschikt voor een bezoek aan Noord-Italie, maar dan met een andere insteek: wintersport.

Geld

In Zwitserland betaal je met de Zwitserse Frank (CHF). €1 = 1,08 Frank. Je kunt gewoon met je Nederlandse bankpas in Zwitserland betalen. In Italië betaal je met de EURO. Op veel plekken kun je met pin of creditcard betalen. Let erop dat als je gaat hiken, je niet altijd met kaart kunt betalen. Neem dan dus altijd ook wat contant geld mee. Een creditcard is vaak ook handig om bij te hebben op reis, bijvoorbeeld voor het betalen van tol. Dit kan echter ook vaak met cash of pin.

Deze route verlengen?

Wij hadden de camper dus voor 3 weken gehuurd en zouden eigenlijk nog een week reizen in Slovenië. Helaas werd het reisadvies voor Slovenië oranje en besloten wij terug te gaan naar Nederland om daar nog een paar dagen op de camping te staan.

Maar wij hebben wel nog wat leuke tips voor jou als je je reis wilt verlengen:

 • Bezoek Venetië! Venetië is nog ongeveer 200 kilometer rijden vanaf de Dolomieten. Bekijk hier de tips voor een bezoek aan deze prachtige stad.
 • Wel alvast richting huis, maar nog wel zin in een leuke tussenstop? Bezoek dan Salzburg
 • Natuurlijk kun jij wel naar Slovenië gaan. Vanaf de Dolomieten is dat nog 200 kilometer en ongeveer 3 uur rijden. (Houd wel rekening met wachttijden voor de Karawanka tunnel)Bekijk deze gave roadtrip door Slovenë.

Heb jij ook plannen om een roadtrip door de Europa te maken, met een camper of huurauto + tent? Laat mij weten wat je van deze route vindt en laat hieronder een berichtje achter!

Have fun en reis je vrij,
Carien

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Fotocredits: Carien & Joost, Booking.com.
Reisbloggers

Carien en Joost

Reizen is voor ons geluk! Dit ontdekten wij tijdens onze eerste reis naar Vietnam. Heerlijk eten, vriendelijke mensen, prachtige dieren en rust in de natuur maken ons ontzettend blij en dankbaar. Wanneer wij thuis zijn, zoeken wij altijd naar nieuwe bestemmingen en fijne plekjes. Wij helpen jou graag op weg!

Meer over Carien en Joost

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Leuke route! Wij gaan volgende week 2 1/2 week met camper weg. Dacht dat italie dan te ver zou zijn……misschien toch maar overwegen…. Bedankt voor je verslag!

  NANDA

  Beantwoorden
 • leuk verslag wij gaan volgende week en nemen een deel van je route mee.

  bettina

  Beantwoorden
 • Hoi, heel leuke route! Wij hebben dit jaar rondgetrokken met de tent en auto door zwiterland en italie en dat was ook top.
  Waar ik naar benieuwd ben: is er een naam voor dat type navigatie waar je afmetingen vd bus kan invoeren en smalle straatjes etc mee vermijd? Wij gaan volgend jaar met de buscamper op pad en zou graag dat probleem willen omzeilen haha.
  Groet,

  Sophie

  Beantwoorden
  • Hey Sophie,
   Sorry voor de late reactie. Zoals ik het begrijp hebben Carien en Joost dit navigatiesysteem gehuurd via de verhuurder. Ik durf niet te zeggen welk merk dit was…
   Groeten,

   Evy van Kan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *