Hero background

Complete reisroute door Colombia in 4-5 weken: ultieme rondreis voor een maand!

Over deze route

Complete Colombia reis van 4 tot 5 weken, de route

Deze rondreis door Colombia is de meest complete route die je door dit prachtige land kan maken. Colombia is verrassend en veelzijdig. Tijdens deze trip bezoek je bruisende steden, vele culturele hoogtepunten en de meest prachtige natuur. Met deze route bezoek je alle landschappen die Colombia rijk is. Je start in Bogota en zakt vervolgens af naar de Tatacoa-woestijn. Vervolgens bezoek je de mysterieuze beelden in San Agustin. Je reis gaat dwars door Puracé Nationaal Park naar de witte stad Popayan. Daarna ga je salsa dansen in Cali om vervolgens naar Salento in de koffiedriehoek af te zakken en de beroemde Valle de Cocora te bezoeken. Een lange busreis brengt je in bruisend en hip Medellin. Van daaruit pak je het vliegtuig naar de Caraïbische kust. Via Santa Marta bezoek je eerst Minca en vervolgens het prachtige Tayrona Nationaal Park. Daarna is het tijd voor een feestje in kleurrijk Cartagena en chillen op de Rosario-eilanden. Deze rondreis heeft ALLES :).

rondreis colombia 1 maand
Gevarieerde rondreis van 1 maand door Colombia. Kaartje van © Printmaps.net / OSM Contributors

Ons plan was om deze reis in augustus 2020 te maken samen met onze kinderen van toen 13 en 10 jaar. We hadden alles geregeld en geboekt, maar helaas gooide het coronavirus roet in het eten. Uiteindelijk maakten wij een mooie roadtrip door Noord-Spanje. In 2022 maakten we alsnog een rondreis door het geweldige Colombia, maar deze was een week korter en had een aangepaste route, die je hier kan doorlezen. Ik deel graag onze oorspronkelijke route, omdat hier vele weken research achter zit. 

Deze reisroute zelf regelen?

Je kunt makkelijk een zelfstandige rondreis door Colombia maken. De vlucht(en) en hotels boek je allemaal los. Bussen op veel gereden en korte trajecten hoeven niet tevoren gereserveerd te worden. Bussen op minder bereden trajecten en nachtbussen regel je wel tevoren, net zoals je binnenlandse vluchten. Voor de bus zijn Redbus en Bookaway goede opties, voor de binnenlandse vluchten raadplegen wij altijd Skyscanner.

Taxi’s regel je via je hotel via WhatsApp, heel gemakkelijk. Ook met de ho(s)tels heb je snel en gemakkelijk contact via Whatsapp. December tem maart, juli en augustus vormen het hoogseizoen.

Dag Vertrek & aankomst Bogota

Deze rondreis start op de luchthaven van Amsterdam/Schiphol. Je vliegt daarbij heen op Bogota. Terug vlieg je vanuit CartagenaKLM vliegt vanaf Schiphol rechtstreeks op beide bestemmingen! Deze vluchten kostten €750. Momenteel (2023) liggen de vluchtprijzen iets hoger, maar bij vroeg boeken kan je zeker nog deals scoren. Een multistad vlucht kost duurder dan een retour Bogotá maar je moet geen binnenlandse vlucht betalen en je hebt een reisdagje langer om te genieten, dus absoluut de moeite waard! De totale vliegtijd is ongeveer 11 uur. 

Van Eldorado Airport naar het centrum van Bogota

bogota

Er zijn een aantal manieren om van Eldorado Airport naar het centrum te geraken.

Taxi ter plekke regelen: Je kan ter plekke op de luchthaven een taxi aan houden en deze vragen je naar het gewenste hotel te brengen. Er doen echter veel verhalen de ronde over het feit dat dit niet zo veilig zou zijn (enkel in Bogota en enkel bij de luchthaven). Eerlijk is eerlijk, wij kunnen hier geen uitspraak over doen.

Vooraf transport regelen: Dit is handig van te voren te regelen via gekende websites als GetYourGuide. Het is betrouwbaar, maar wel iets duurder. Men wacht je op in de aankomsthal met een bordje met je naam op en zet je af aan je hotel.

Een hotel met shuttle-service boeken: Via Booking.com kan je, als je een hotel zoekt in Bogota, filteren op ‘luchthavenshuttle’. Je krijgt dan vervolgens de hotels te zien die dit aanbieden. Meestal kan je in het boekingsproces dan aangeven of je gebruik wenst te maken van een shuttle. Prijs: dezelfde als een taxi-rit: 30.000 COP.

Overnachten in Bogota

Dit is een stad die getekend is door het bloederige verleden, maar die terug recht is gekrabbeld, en die je weet te boeien met haar vele verhalen en geweldige graffiti! Er is meer dan genoeg te zien en te doen om je een aantal dagen te vermaken. Verblijf hier drie nachten in het historisch centrum La Candelaria, dat als de mooiste en de veiligste wijk wordt aanzien.

Hotel tip: Hotel Casa de la Vega

Dit hotel is gevestigd in een prachtig koloniaal pand. Het ligt middenin La Candelaria, de beste wijk om te verblijven in Bogota. De kamers zijn goed afgewerkt en de binnentuin is een aangename, groene verrassing in de stad! In het hotel hangt een gezellige vibe en dat komt ook voor een groot stuk door het geweldige personeel. Ben je met twee, dan kan je al een kamer boeken vanaf €56. Dit hotel wordt beoordeeld met een 8,6 door meer dan 700 andere hotelgasten!

Dag Bogota fietstour

Hopelijk heb je vannacht goed geslapen en ben je niet te vroeg wakker door de jetlag. Vandaag begint je verkenning van deze fascinerende metropool. We gaan vandaag een uitgebreide fietstour doen, waarbij we heel veel verschillende wijken van Bogota leren kennen, en mogen proeven van het dagelijkse leven van de Bogotano’s. (prijs: 15 dollar pp, alles inclusief).

wat zien bogota
fietstour bogota
wat doen bogota
Veel leuke stops!

Deze tour is echt super-informatief, met heel veel stops. We leerden heel veel over de geschiedenis van Colombia, maar ook over koffie, tejo spelen, stieren vechten, graffiti kunstwerken en zelf graffiti spuiten, en, klap op de vuurpijl: elk stukje fruit dat er in Colombia groeit, hebben we wel geproefd 🙂 Ik zou zeggen dat deze tour een must is: als je maar tijd hebt voor één tour, laat het dan deze zijn!

Aansluitend kan je nog het Museo del Oro te bezoeken, met een enorme collectie goud van voor de komst van de Spanjaarden, of de berg Monserrate op, voor een panoramisch uitzicht op Bogota. Natuurlijk is er ook niks mis met een drankje doen.

bezienswaardigheden bogota
Museo del Oro

Dag Bogota: uitstap Zipaquira

Vandaag kan je een uitstapje maken naar de Zoutkathedraal van Zipaquira, door de Colombianen zelf het ‘eerste wonder van Colombia’ genoemd.

Reizen van Bogota naar Zipaquira

Om naar Zipaquira te geraken, laat je je hotel een taxi regelen naar Terminal del Norte in Bogota. In Terminal del Norte zijn er vele bussen die Zipaquira als bestemming hebben: je kan voor Flota Zipa of Expresos los Comuneros opteren. Deze doen er tussen de 1 u 15 minuten en 1 u 40 minuten over.

Zipaquira en bezienswaardigheden

Bij aankomst in Zipaquira, wandel je meteen naar de belangrijkste bezienswaardigheid die aan de rand van het stadje in een park ligt: de zoutkathedraal. Deze werd in 2007 uitgeroepen tot het ‘eerste wonder van Colombia’. Het is een enorme ondergrondse kerk (200 meter onder de grond), uitgehouwen uit het zout.

Een tour door de zoutmijn leidt je langs 14 ‘stations’ of kapellen die de kruisweg van Jezus uitbeelden en die uiteindelijk uitkomen bij de kathedraal zelf. De toegang is prijzig, één van de hoogste die we in Colombia betaald hebben: omgerekend 17,5€ voor een volwassene. Hieronder wat leuke foto’s, want saai is dit zeker niet 🙂

Zipaquira
Zipaquira bezienswaardigheden colombia
bezienswaardigheden zipaquira colombia

We overnachten nog een laatste keer in Bogota.

Dag naar de Tatacoa Woestijn

Tijd om Bogota achter je te laten en zuidwaarts te trekken naar Tatacoa-woestijn, een klein, maar bijzonder natuurgebied!

Reizen van Bogota naar Tatacoa

Om naar Tatacoa te geraken, laat je je hotel een taxi regelen naar Terminal del Sur in Bogota. Daar heb je de keuze uit twee busmaatschappijen, Cootranshuila en Coomotor, die beiden rijden naar Neiva, de dichtstbijzijnde grote stad. We raden aan om vroeg te vertrekken en zo tussen 6.30 en 7.30 ’s morgens de bus te nemen. Gemiddeld doen de bussen er 6 uren over om in Neiva te geraken. Je bent hier dus rond 13.00 ’s middags.

In Neiva moet je nog een taxi regelen naar Villavieja, dit is de échte toegangspoort tot de Tatacoa-woestijn. Met de taxi ben je er binnen het uur, en deze staan gewoon te wachten aan het busstation.

Overnachten in Villavieja

Na deze reisdag heb je wel wat rust verdiend! Deze namiddag chill je aan het zwembad en ’s avonds kan je dan het dorpje verkennen. Je verblijft hier twee nachten, zodat je tijd genoeg hebt voor dit bijzonder gebied!

Hotel tip: Hotel Colonial Villavieja

Hotel Colonial Villavieja is het beste hotel in dit dorpje! Dit hotel heeft een prachtige locatie. Het hotel zelf is erg netjes en goed onderhouden, in de kamers is alles voorhanden wat je nodig hebt en natuurlijk is er airco, niet onbelangrijk. Afkoelen kan in het fijne zwembad. Er wordt een uitstekend ontbijt geserveerd, met zowel Colombiaanse als continentale lekkernijen.

Het hotel kan een pick-up reserveren vanaf Neiva voor 150.000 COP (€30, ongeacht aantal personen) en ze organiseren ook excursies naar de Tatacoa-woestijn. Een tweepersoonskamer heb je vanaf €30 per nacht. Dit hotel scoort een geweldige 9,1 op Booking.com.

Dag Tatacoa-woestijn

Tatacoa is officieel geen woestijn, maar ziet er wel zo uit! Dit is een relatief klein gebied met een oppervlakte van zo’n 330 vierkante kilometer. Je vindt hier prachtige rode en grijze rotsformaties. Beide delen kan je bezoeken. Tussen de rotsformaties door, vind je vele cactussen.

De tour door de Tatacoa-woestijn

tatacoa woestijn colombia
tatacoa colombia

Het beste is om vroeg in de ochtend op te staan. ’s Middags wordt het namelijk wel erg warm in dit gebied. Tourtjes kan je overal regelen, maar eigenlijk is het nog het gemakkelijkste om dit gewoon via je ho(s)tel te doen. Meestal volgen deze tours hetzelfde stramien. Eerst ga je wandelen door het rode landschap, ‘El Cusco’, met vele, vele cactussen. Vervolgens ga je door naar het andere, ‘grijze’ gedeelte genaamd Los Hoyos. Dit lijkt op een maanlandschap. Middenin ligt een soort natuurlijk zwembad, waar je een duik kan nemen. Je bent een dikke halve dag onderweg.

Tegen het einde van de middag kan je er opnieuw uittrekken om het ‘Golden Hour’ te zien. Daarna, in de avond, is het een echte aanrader om naar het Observatorio de Tatacoa gaan waar je kan genieten van de prachtige sterrenhemel. De Tatacoa-woestijn is namelijk één van die plekken op de wereld waar je uitstekend sterren kan kijken!

Dag naar San Agustin

Je trekt vandaag nog verder naar het Zuiden van Colombia, naar de belangrijkste archeologische opgraving van dit land. Klinkt saai? Nee hoor, in deze omgeving is heel veel te doen, van een beeldenpark bezoeken over paardrijden tot raften en dat in een waanzinnig mooi decor!

Reizen van Tatacoa naar San Agustin

san agustin colombia wat doen
Hier reis je vandaag naartoe!

Om van Tatacoa naar San Agustin te geraken, regel je eerst via je ho(s)tel een taxi van Villavieja terug naar Neiva. Vervolgens neem je in Neiva de lange afstandsbus naar San Agustin. Deze bussen vertrekken op moment van schrijven vier keer per dag, om 3.00, om 6.30, om 9.30 en om 13.30. Wij raden deze van 9.30 aan. De busmaatschappij heet Coomotor en doet er ongeveer 4,5 uur over om in San Agustin te geraken. Geniet de rest van de dag van je accommodatie en de waanzinnig mooie omgeving.

Overnachten in San Agustin

Je verblijft vier nachten in San Agustin. In deze omgeving kan je heel wat ondernomen, en deze duur is precies goed! Hieronder onze tip voor een top-verblijf!

Onze keuze: Masaya San Agustin

Deze plek is gewoon een paradijs! De ligging, het weidse uitzicht, hoe de huisjes en de gebouwen in de omgeving zijn ingepast….fantastisch gewoon! Omdat het hotel ietwat uit het centrum ligt, is er een eigen, erg goed restaurant ter plekke en leent men graag gratis fietsen uit om naar het dorpje te rijden, of naar het archeologisch park. Ook de kamers zijn erg rustiek, mooi en met natuurlijke materialen gebouwd. Deze plek is echt AF!

Het ontbijt is erg lekker en is inbegrepen in de kamerprijs Je slaapt hier al voor €43 per nacht met zijn twee. Helemaal niet duur voor dit topverblijf met een 9,1 op Booking.com.

Dag San Agustin

Vandaag ga je het archeologisch park van San Agustin lopend bezoeken. Dit is de grootste verzameling van religieuze beelden en megalieten in heel Zuid-Amerika. Stel je oeroude beelden voor die allerlei verschillende zaken uitbeelden: mensen, dieren, half mens, half dier,…. Er wordt verondersteld dat de beschaving die deze beelden heeft gemaakt en waarvan men eigenlijk niets weet, deze monumenten als religieus beschouwde en/of als goden vereerde. Maar er hangt vooral veel mysterie rond de beelden.

Enkele tips voor je bezoek:

 • Je kan te voet naar het park vanuit het dorp, dit is zo’n 3 km enkel. Alternatief is de bus, of, de gemakkelijkste optie: de taxi. Deze mag maximaal 10.000 COP kosten.
 • Dinsdag is de sluitingsdag.
 • Het park is open van 8.00 tot 16.00. Zorg dat je er om 8.00 bent, zodat je het meeste uit je dag kan halen.
 • Tickets kosten 50.000 COP en zijn geldig voor 2 opeenvolgende dagen en inclusief een aantal andere sites in de omgeving. In de buurt van San Agustin zijn namelijk 100den beelden teruggevonden.
 • Er zijn goed uitgezette trails in het park, dat in verschillende secties is onderverdeeld. Dit staat duidelijk uitgelegd op de plattegrond aan het begin van het park. Verdwalen kan niet.
 • Tot slot: dit park is niet over-toeristisch. Hier kan je je nog Indiana Jones wanen 😉

Dag Paardrijden San Agustin

san agustin colombia
Zo mooi is de omgeving van San Agustin

Vandaag en morgen ga je op pad met dezelfde tour company, Magdalena Rafting. Zij bieden allerlei outdoor activiteiten aan en zijn een betrouwbare agency, die al jaren actief is in deze regio. Zij organiseren paardrijden voor beginners. In vier uur tijd verken je het platteland rond San Agustin en bezoek je nog een aantal beeldengroepen, El Tablón, La Chaquira, La Pelota en El Purutal. Het gaat hier vooral om de natuurbeleving en men past zich aan aan JOUW tempo en jouw niveau.

Prijzen voor vier uur paardrijden beginnen al vanaf 50.000 COP p.p.. Het is een echte toevoeging aan je reis om te gaan paardrijden in Colombia en San Agustin is, naast Jardin, één van de beste plekken om dit te doen.

Dag Raften San Agustin

Opnieuw op pad met Magdalena Rafting, maar dan ook effectief om te gaan raften. De Magdalena-rivier stroomt nabij San Agustin door een spectaculair berglandschap. Daardoor zijn er erg mooie trajecten om te raften, met klasse II, III en IV versnellingen. Men biedt zowel trajecten aan voor families met kinderen vanaf 10 jaar als voor volwassenen. De lengte van de trajecten varieert tussen de 11 en de 21 kilometer. Respectievelijk betekent dat 2 tot 3 uur 30 minuten raften. Inclusief transport ben je zo’n 3,5 u (bij het traject van 11 km) tot 5 à 6 u (bij het traject van 21 km) weg.

Kies je voor het korte traject, dan zou je in de namiddag nog een (koffie)finca kunnen bezoeken, vraag je hotel naar de mogelijkheden.

raften colombia
Wij gingen raften in San Gil met de zustermaatschappij van Magdalena Rafting

Dag naar Popayan

Vandaag is een echte reisdag. Je gaat weer naar een heel ander deel van Colombia!

Reizen van San Agustin naar Popayan

Het is niet zo eenvoudig om online info te vinden over reizen tussen San Agustin en Popayan. De maatschappij Sotracauca biedt dit aan, maar je kan dit niet online regelen. Onze tip: laat je ho(s)tel in San Agustin bellen met deze maatschappij, zodat zij de juiste uren van vertrek hebben en voor jou een taxi naar de bushalte kunnen regelen en je kunnen begeleiden bij de aankoop van buskaartjes.

Wat volgt, is wellicht je grootste bus-avontuur van Colombia. De te overbruggen afstand is amper 120 km, maar een groot deel van de weg is onverhard. Dit gebied was vroeger in handen van de FARC en zij hadden er baat bij om zo onbereikbaar mogelijk te zijn. Yes, in totaal zit je dus zo’n vijf in die bus! Daar staat tegenover dat je dwars door het prachtige Puracé natuurpark rijdt, een schitterend gebied.

Popayan wat zien en doen
Delen van de weg zijn onverhard!

Dit is de enige weg tijdens je Colombia reisroute waar je flink door elkaar geschud kan worden. Ben je hier gevoelig aan, neem dan een reispilletje voor vertrek.

Overnachten in Popayan

In Popayan blijf je twee nachten. Indien je hier op een dinsdag bent, dan zou je hier drie nachten kunnen verblijven. Zo kan je op dinsdag de Indianenmarkt in Silvia bezoeken en aansluitend Popayan verkennen. De dag ervoor of nadien zou je dan een activiteit in het Puracé Natuurpark kunnen ondernemen.

Onze keuze: Hotel Dann Monasterio

Een prachtig historisch pand middenin koloniaal Popayan, op loopafstand van cafeetjes, restaurants en het centrale plein. Het hotel is eigenlijk een oud Franciscaner klooster uit 1570, maar is getransformeerd tot een luxe vijfsterrenhotel, dat zeer betaalbaar is. Het is smaakvol gerestaureerd en de kamers zijn ruim en licht. Er is een buitenzwembad en een excursiebalie, waar je tips kan verkrijgen over wat te zien en te doen. Het ontbijt is echt overheerlijk en inclusief. Een tophotel, voor een geweldige prijs! Je betaalt hier met zijn tweetjes amper €61 per nacht. Andere reizigers beoordelen dit hotel met een dikke 8,5!

Dag Indianenmarkt van Silvia of Puracé Nationaal Park

Vandaag verken je uiteraard Popayan, ook wel de ‘witte stad’ of ‘ciudad blanca’ genoemd. Na Cartagena is het de grootste bewaard gebleven koloniale stad in Colombia. Waar Cartagena uitblinkt in kleurtjes, is Popayan bijna geheel wit.

popayan
Popayan, de witte stad

Indianenmarkt Silvia

Als je op een dinsdag in Popayan bent, dan is de Indianenmarkt van Silvia een must-see. Silvia is een dorpje op zo’n uurtje rijden van Popayan. Elke dinsdag komen de Guambiano Indianen uit de omliggende dorpen hiernaartoe om hun waren te verhandelen. Deze mensen zijn nog traditioneel gekleed, in blauwe poncho’s en met typische hoofddeksels op. Ze ruilen en verhandelen hun eigen verbouwde groente, fruit, vlees en ook traditionele medicijnen. Het is de enige Indianenmarkt in Colombia die je kan bezoeken.

Puracé Natuur Park

páramo colombia
De páramo van Colombia

Je kan ook voor een wandeldag kiezen, waarbij je het Puracé natuurpark gaat bezoeken. Typisch gezien zal je eerst naar een uitzichtpunt gaan, vanwaar je kans hebt om condors te zien. Vervolgens hike je in het park, met zijn typische vegetatie, de páramo en de frailejones, die je nog niet eerder op deze reis was tegengekomen. Tip: kleed je warm aan, het is op de páramo koud! Popayan Tours biedt verschillende tours naar dit gebied aan. Check zeker hun website!

Dag naar Cali

Tijd alweer om verder te trekken. Ben je gisteren naar het Puracé natuurpark geweest of de Indianenmarkt in Silvia? Niet erg, je kan deze voormiddag nog rustig een wandeling door Popayan maken. Je vertrekt in de namiddag naar Cali.

Reizen van Popayan naar Cali

Er gaan de hele dag door bussen van Popayan naar Cali. Vertrek niet te vroeg: Cali is vooral een handige tussenstop op weg naar de Koffiedriehoek. Rond 14.00 en 14.30 heb je de keuze tussen de bussen van Transportes Puerto Tejada en de mini-bussen van Tax Belalcazar. Omgerekend kost dit je zo’n €5 en de busrit van de terminal van Popayan naar de terminal van Cali duurt zo’n 3,5 uur. Eénmaal in de terminal van Cali, stap je in een taxi naar je hotel.

cali colombia
Miljoenenstad Cali

Vraag je hotel of ze weten of er op dat moment ergens een salsa-avond doorgaat. Cali is de hoofdstad van de salsa en de inwoners zijn gepassioneerde beoefenaars. Leuk om mee te maken!

Overnachten in Cali

In Cali blijf je één nachtje. Als toerist verblijf je best in de wijk San Antonio. Dit is de meest toeristische wijk en heeft ook wat historische architectuur. Het is ook een veilige wijk met restaurants en cafeetjes op elke hoek.

Onze keuze: Alko Hotel Casa Nispero

Ook dit is weer een vijfsterrenhotel middenin de leuke wijk San Antonio. Dit hotel heeft een echte topligging en het personeel helpt je echt met alles. De kamers zijn prachtig en er is een buitenzwembad en een prachtige binnentuin, die ’s avonds sfeervol verlicht is. Een groene oase in een miljoenenstad. Je betaalt hier met zijn tweetjes €101 per nacht, het uitstekend ontbijt inbegrepen. Op Booking.com krijgt dit hotel een 9,2!

Dag naar Salento – de Koffiedriehoek

Op naar een nieuw hoogtepunt van je rondreis: Salento in de Koffiedriehoek. Prachtige natuur, indrukwekkende uitzichten en kleurrijke dorpjes wachten op jou!

salento koffiedriehoek colombia
Salento, volgens ons één van de mooiste dorpen van Colombia

Reizen van Cali naar Salento

Om van Cali naar Salento te komen, neem je de bus van Cali naar Armenia. Van de terminal van Cali vertrekt er om de 15 minuten een bus/mini-bus naar Armenia. Je kan deze online boeken en hebt de keuze tussen Tax Belalcazar en Expreso Palmira. Deze doen er 3,5 uur over. Eénmaal je in Armenia bent, stap je in een mini-bus naar Salento. Deze bussen vertrekken de ganse dag door, zo om de 20 minuten. Deze rit duurt nog een klein uurtje en dan ben je op je volgende bestemming!

Overnachten in Salento

Om de Koffiedriehoek te bezoeken, is het dorpje Salento je ideale uitvalsbasis! Niet alleen is dit dorpje zelf heel erg leuk en kleurrijk, maar je bevindt je ook op 30 minuutjes van de beroemde Valle de Cocora én je kan lopend naar één van de vele koffiefarms! In deze reisroute verblijf je hier drie nachten, maar vier nachten is ook geen straf!

Onze keuze: Hotel La Floresta Salento

Een hotel in het midden van Salento en toch lekker rustig! Het centrale plein, waar de Willy jeeps op je wachten om je naar de Valle de Cocora te brengen, ligt op amper 300 meter wandelen. Vanuit dit hotel loop je ook zo Salento uit, de natuur in, of je vraagt het personeel waar je een koffietour kan volgen. Het hotel is langs de buitenkant in fleurige kleurtjes geschilderd en is erg netjes aan de binnenkant. Men kan verschillende activiteiten voor je verzorgen, van massages tot paardrijtochten. Je betaalt hier met zijn tweetjes amper €31 per nacht, inclusief uitstekend ontbijt. Dit hotel wordt beoordeeld met een 8,7!

Dag Valle de Cocora Hike

Vandaag is het tijd voor misschien wel het mooiste landschap in Colombia! Of wat anders te denken van die honderden hoge wax-palmen te midden van een diepgroen berglandschap, die wel 60 meter hoog kunnen worden? Sta vroeg op zodat je op tijd aan de hike kunt beginnen.

Op het centrale plein in Salento vind je Willy jeeps die je in 30 minuten naar het startpunt van de wandeling brengen.

Valle De Cocora Hike
palmbomen colombia Valle de cocora

Eénmaal bij het beginpunt aangekomen, heb je twee keuzes: de korte of de lange route. De korte route duurt amper 1,5 uur en de lange zo’n 5 uur. Het is echt aan te bevelen om de lange hike te maken. Onderweg heb je kans op het spotten van kolibries! Hiervoor wijk je even af van de route, naar de Casas de los Colibris, een mooie finca. Hier kan je iets drinken en ondertussen op je gemakje deze vogels observeren. Met deze toevoeging ben je wel nog dik 1,5 uur langer onderweg, maar zeker doen!

Lees hier meer over de Valle de Cocora hike!

Dag Koffietour of fietstour

Na de flinke hike van gisteren, kan je vandaag kiezen hoe je je dag invult. Onze collega-blogger Laura ging mountainbiken en kwam daarbij door de meest prachtige natuur! Vond je de dag gisteren actief genoeg? Bezoek dan één van de vele koffiefarms in het gebied en verken nadien op je gemak het kleurrijke dorpje Salento!

koffietour salento
wat doen salento

Je kan lopend of met een jeep naar één van de vele koffieboerderijen. Finca El Ocaso biedt prima tours aan van 1,5 uur tot dik 3 uur voor de premium tour. Prijzen variëren tussen 40.000 COP (basic) en 100.00 COP (premium), omgerekend zo’n €4 tot €19 p.p.

Dag naar Medellin

Vandaag ben je de hele dag op pad, naar Medellin om precies te zijn!

Reizen van Salento naar Medellin

De bus is ook hier weer een prima optie. Je bent wel eventjes onderweg: zo’n 7 à 8 uurtjes als het goed is. Dit wordt echter goed gemaakt door het feit dat de lange afstandsbussen in Colombia echt wel luxe zijn. De busmaatschappij die deze ritten verzorgt, heet Bolivariano. De bussen rijden zeer frequent, meerdere malen per dag.

Overnachten in Medellin

De leukste en veiligste wijk om te verblijven, is El Poblado. Hier zit je dichtbij cafeetjes, barretjes en restaurantjes. Van hieruit ben je ook zo bij het openbaar vervoer of pik je aan bij tourtjes. Kortom, dit is the place to be in Medellin. Je verblijft hier drie nachten.

Onze keuze: Los Patios Hostel

Dit hostel is de favoriet van de meeste reizigers in de leuke en veilige wijk El Poblado. Dat is niet verwonderlijk: met een zwembad op het dak en een dakterras met een waanzinnig uitzicht op Medellin, word je vanzelf een beetje verliefd op dit hostel. Het personeel is echt TOP en je ontmoet hier gemakkelijk andere reizigers, maar toch is het rustig genoeg en heb je genoeg privacy. Je kunt kiezen voor een tweepersoonskamer (€68 per nacht) of voor een bed in de dorm (€v.a. €19 per persoon). Er zijn ook vierpersoonskamers voor gezinnen. Dit hostel is beoordeeld met een 8,8 uit meer dan 1.300 beoordelingen en dat wil toch wat zeggen!

Dag Medellin verkennen – Comuna 13

street art comuna 13
medellin
Medellin colombia
Comuna 13 Tour, steeds nieuwe street-art te zien!

Tijd voor een must-do tijdens je reis naar Colombia. Je bezoekt vandaag Comuna 13. Medellin was jarenlang één van de gevaarlijkste steden ter wereld en de gevaarlijkste wijk was Comuna 13. Dit kwam onder andere door het drugskartel van Pablo Escobar, dat hier jarenlang actief was, en de vele gewelddadigheden die hiermee gepaard gingen.

Ondertussen is deze wijk helemaal getransformeerd tot een kleurrijke wijk, vol met prachtige street-art en boordevol verhalen! En, helemaal geweldig: jij kan deze wijk nu ook op een veilige manier bezoeken met een Free Walking Tour! Zippy Tour biedt heel informatieve tours aan.

Als je de tour in de voormiddag volgt, om 10.00, dan kan je in de namiddag de wijken en straatjes rond Plaza Botero verkennen. Medellin is trouwens ook een hotspot voor feestjes, cafeetjes en barretjes.

Dag Uitstapje naar Guatapé

Vandaag laat je de miljoenenstad Medellin even achter je om hét kleurrijkste dorpje van Colombia te bezoeken: Guatapé. Dit dorpje ligt slecht op 2 uurtjes met de bus van Medellin en het is erg leuk om in het dorpje rond te dwalen en prachtige foto’s te schieten. Daarnaast kan je ook de nabijgelegen rots, El Peñol beklimmen. Boven heb je magnifiek zicht op de meren en de eilandjes die zich rond Guatapé bevinden! Je komt in Guatapé door in Medellin naar het busstation Terminal de Transporte Norte te gaan en daar een kaartje te kopen naar Guatapé en Pierda.

guatapé colombia
guatape

Dag naar Minca

Tijd om het binnenland achter je te laten en af te zakken naar de Caraïbische kust!

Reizen van Medellin naar Minca

Om van Medellin naar de Caraïbische kust te komen, neem je het vliegtuig naar Santa Marta. De vlucht vertrekt vanaf het vliegveld van Medellín. Je regelt een taxi die je van je ho(s)tel naar het vliegveld brengt. Er zijn tal van aanbieders van binnenlandse vluchten, die allemaal een prima service verzorgen: LATAM, Avianca, Viva Air…. Bovendien zijn deze helemaal niet duur.

Vanuit Santa Marta Airport is het nog een klein uurtje rijden naar Minca. Je neemt hiervoor de bus van de busmaatschappij ‘CootrasMinca’. Naar Minca vertrekken om de 20 minuten minibussen: reserveren is niet nodig.

Overnachten in Minca

Minca is een leuke, groene oase om te verblijven! Hier zijn ook nog eens heel leuke overnachtingsmogelijkheden, heerlijk om je even helemaal te ontspannen. Je verblijft hier twee nachten.

Onze keuze: Costeño River Minca

Deze B&B bevindt zich middenin de natuur en heeft een prachtig zwembad middenin de jungle. Vanuit je kamer heb je prachtige uitzichten, mooier dan dit wordt het haast niet! Toch heb je er alle comfort, want er is airco en, heel fijn, muskietennetten. Je betaalt hier met zijn tweetjes €79 per nacht, het uitstekend ontbijt inbegrepen. Een bedje op een slaapzaal kan je hier ook krijgen, en dat voor maar €9! Op Booking.com krijgt dit hotel een 9!

Dag Minca

Mocht je nog geen koffiefarm bezocht hebben in Salento, dan kan je dit in Minca ook nog doen. Verder zijn er ook chocoladefarms, én prachtige natuur, waar je mooie wandelingen kan maken. Enkele aanbevolen wandelingen:

 • wandeling naar Pozo Azul
 • wandeling naar Cascadas de Marinka
 • wandeling naar Los Pinos viewpoint: dagwandeling van 5 tot 7 uur die bovenstaande bezienswaardigheden combineert
wat doen minca colombia
minca colombia
Zo mooi is Minca!

Je loopt dwars door de jungle tijdens deze wandelingen – vraag informatie bij je hotel. Houd je ogen open, Minca staat bekend om haar vele, kleurrijke vogelsoorten, een echt vogelparadijs dus!

Alle tips voor Minca vind je in dit artikel.

Dag naar Tayrona

Je verruilt het ene paradijs voor het andere vandaag. Van groene jungle met verborgen watervallen en vele vogels, ga je naar een nationaal park, waar de jungle en de oceaan elkaar raken! Yes, je gaat naar het meest populaire park van Colombia: Tayrona Nationaal Park.

Reizen van Minca naar Tayrona nationaal park

Eerst moet je vanuit Minca met de mini-bus terug naar Santa Marta. Eénmaal in Santa Marta neem je de bus naar Tayrona. Beide bussen zijn goedkoop, verwacht bedragen van omgerekend rond de €2. De bus van Santa Marta naar Tayrona doet er ongeveer anderhalf uur over. Je dient af te stappen bij ‘El Zaino’ in Tayrona – dit is de sector waar de hoofdingang ligt en waar de ho(s)tels liggen.

Overnachten bij Tayrona nationaal park

Als je Tayrona nationaal park wil bezoeken, dan moet je hier de tijd voor nemen. We raden aan om één nachtje dichtbij de ingang te overnachten, dan één nachtje in het park en opnieuw één nachtje in hetzelfde ho(s)tel bij de ingang. In totaal verblijf je dus in onderstaande accommodatie twee nachten, opgesplitst in twee delen.

Onze keuze: Eco Hostal Yuluka

Gewoon by far de favoriet. Dit eco-hostel heeft het allemaal. Je slaapt zo goed als naast de ingang van het nationaal park Tayrona. Het ligt ook vlakbij de afstapplaats van de bus vanuit Santa Marta. Ideaal dus. Heel het complex is opgetrokken uit milieuvriendelijke materialen en je slaapt in hutjes met een erg leuke inrichting en rieten daken. Er is een restaurant en een bar ter plekke, dus je hoeft nergens naartoe, behalve de natuur in. Heerlijk is het zwembad, compleet met glijbaan. Zeer idyllisch, deze accommodatie! Je scoort een tweepersoonskamer voor €37 per nacht, ontbijt inbegrepen. Deze accommodatie krijgt een 8,9 op booking.com.

Dag Tayrona nationaal park: hiken en overnachten

Vandaag ga je hiken in het nationaal park! Wauw, hoe mooi is dit! De Valle de Cocora is mooi, maar dit park is ook wel een echt pareltje.

tayrona
Dit is toch geweldig!?!

Tips voor een bezoek:

 • Zorg dat je op tijd op pad bent. Het park opent om 8.00 en het is goed om dan aan de ingang te staan.
 • Neem de gratis shuttle vanuit Eco Hostal Yuluka.
 • Neem een dagrugzak mee met alle zaken die je nodig hebt voor twee dagen in het park. Je blijft binnen de grenzen van het park overnachten, om zoveel mogelijk uit je bezoek te halen.
 • Contant geld is handig voor de entree, die 54.500 COP kost in het ‘laagseizoen’ en 64.500 COP in het ‘hoogseizoen’ (half december-januari en half juni-half juli). Hiermee mag je zolang in het park blijven als je wilt.
 • GENIET van de prachtige natuur!

Lees meer over hiken in Tayrona én over overnachten in het park in dit artikel boordevol tips!

Dag Tayrona nationaal park: hiken en terug naar de accommodatie

cabo san juan tayrona
De mirador van Cabo San Juan

Als het goed is, word je vandaag vroeg wakker te midden van de natuur. Je hebt nog de tijd om te wandelen, te zwemmen en de mooie uitzichten te bewonderen, alvorens je terugkeert naar je ho(s)tel waar je je spullen hebt achtergelaten. Hier blijf je vervolgens nog één nachtje om lekker bij te komen van de inspannende hike en je overnachting in het park!

Tayrona National Park is jaarlijks enkele weken gesloten in verband met een aantal rituelen die de daar wonende Indianenstammen uitvoeren. Meestal vallen de sluitingen 3x per jaar in februari, juni en oktober/november. De precieze data verschillen elk jaar. Check deze voor vertrek!

Dag naar Cartagena

Na een paar dagen vol natuur en hopelijk ook wat wildlife, is het tijd voor de meest kleurrijke stad van Colombia, waar op elke straathoek iets te beleven valt en waar dansen op straat heel gewoon is 😉 Let’s go to Cartagena!

Tips Cartagena
Zo kleurrijk is Cartagena!

Reizen van Tayrona naar Cartagena

Eerst reis je terug van Tayrona naar Santa Marta. Daarbij stap je terug in ‘El Zaino’ op en en volg je precies dezelfde weg. Zorg dat je op tijd vertrekt. In Santa Marta vertrekt er verschillende keren per dag een bus naar Cartagena. Deze doet er zo’n 4 á 5 uur over. Unitransco is een goede aanbieder, die je voor €10 naar Cartagena brengt!

Overnachten in Cartagena

Wil je een goed beeld van deze bruisende en levendige stad krijgen, verblijf hier dan minimaal drie nachten. Dat is precies goed om de belangrijkste wijken van deze stad te leren kennen, en genoeg tijd te hebben om een lekker drankje te doen en lekker te gaan eten.

Onze keuze: Posada La Fe by Bespoke Colombia

Getsemani is een superleuke wijk om in te verblijven. Vroeger was dit een ruige wijk, maar ondertussen is dat al lang niet meer het geval. De wijk is helemaal opgeknapt en overal verrijzen cafeetjes, restaurantjes en ho(s)telletjes. Verder is dit een heel kleurrijke buurt, met toffe street-art. Het ligt vlak naast het centrum, en is dus ideaal voor een verblijf in Cartagena.

Wij verbleven in dit geweldige hotel, voorzien van alle comfort. Het heeft hele mooie kamers, voorzien van airco en geluidsisolatie (in Cartagena is er dag en nacht wel ergens een feestje, dus dit is echt een must) en een prachtig buitenzwembad. Je kan een tweepersoonskamer reserveren vanaf €72 per nacht! Dit hotel scoort een dikke 9,5 op Booking.com, geheel terecht volgens ons.

Start zeker je verkenningstocht vandaag al! ’s Avonds is er veel ontzettend veel te beleven in Cartagena, van feestjes, lekker eten tot drankjes doen op de Plaza de la Trinidad.

Dag Kleurrijk Cartagena

cartagena
Cartagena-stad

Tijd om Cartagena te ontdekken! De mooiste stad van Colombia ligt op jou te wachten. Deze stad hoort thuis in elke rondreis door Colombia: het historisch centrum (=El Centro) staat barstensvol oude koloniale gebouwen en staat al sinds 1984 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Hier bezoek je allerlei gebouwen, zoals het Palacio de la Inquisicion en het klooster van Pedro Claver.

Niet enkel het centrum is een leuke wijk, daarbuiten is ook Getsemani een heel gezellige wijk, met geweldige street-art. Overal klinkt muziek en hangen vrolijke vlaggen. Op elke straathoek zie je straatartiesten en dansers aan het werk. Er hangt een heerlijke Caraïbische sfeer en deze stad slaapt nooit.

Dag Cartagena verder verkennen

Nog een volle dag voor Cartagena. Combineer vandaag oud en nieuw en hop op en af de hop on-hop off-bus in Bocagrande om deze wolkenkrabberwijk van dichtbij te bekijken. Ook het fort van San Felipe de Barajas moet je echt bezoeken. Doe dit ’s morgens, want het wordt hier snel snikheet.

cartagena bezienswaardigheden
cartagena wat zien

’s Avonds maakten we een wandeling op de stadsmuren en keken naar de ondergaande zon. Eten en een cocktail drinken deden we in het leuke Getsemani.

street art Cartagena

Dag naar de Rosario eilanden

Nadat je je een paar dagen hebt ondergedompeld in het swingende stadsleven van Cartagena, is het tijd om te gaan chillen in een klein paradijsje: de Caraïbische Rosario-eilanden. Een paar dagen relaxen en genieten van zon, zee, strand, palmbomen, en kleurrijke visjes: dit is de Caraïben op en top!

Kies ervoor om een paar nachten op deze eilanden te verblijven, niet als dagtrip vanuit Cartagena. Zo kom je echt helemaal tot rust en geniet je van het echte eiland-leven, ook als de andere toeristen al terug naar het vasteland zijn 🙂

Rosario eilanden
Zo mooi zag ons paradijsje eruit!

Van Cartagena naar de Rosario-eilanden

Zorg ervoor dat je enkel mee neemt wat je nodig hebt voor een paar dagen zon en zee, en laat de rest achter in je hotel. Je komt hier na de Rosario-eilanden nog een nachtje terug en dan kan je je backpack weer oppikken.

Er zijn veel verschillende bootaanbieders. Je kan retourtickets verkrijgen aan het loket van de haven zelf, best meteen bij aankomst in Cartagena te regelen. De haven bevindt zich aan de Muelle de la Bodeguita, aan de Avenida Blas de Lezo.

Uiteraard kan je je retourtje ook tevoren thuis regelen. Dit deden wij via Bookaway. Je ziet dan meteen de mogelijkheden. Wij gingen met Mary Cartagena Travel.

Zorg dat je ’s morgens om 8.00 bij het dok bent. Normaal gezien zit je om 9.00 op de boot en om 10.00, uiterlijk 10.30 ben je op je bestemming. Wij gingen deze dag snorkelen vanaf het strand (Playa Bonita), zwemmen en deden ’s avonds de plankton tour.

Overnachten op de Rosario-eilanden

Je ideale verblijf hier duurt twee of drie nachten. De Rosario-eilanden bestaan uit een reeks eilanden; het meest toeristisch ontwikkeld en het grootste ervan is Isla Grande. We raden aan om op dit eiland te verblijven.

Onze keuze: Hotel Sunsets del Rosario

Accommodatie op de Rosario-eilanden is niet goedkoop. Daarbij is het opletten dat je niet teveel geld betaalt en daar maar een mager verblijf voor terug krijgt. Met deze accommodatie zit jij in elk geval helemaal goed! Het is heel moeilijk om bij deze prachtige accommodatie niet in Caraïbische sferen te geraken: de uitzichten, de zonsondergangen, directe toegang tot de zee, leuke activiteiten, het lekkere eten… Alle kamers in dit hotel zijn voorzien van airco en het Amerikaans ontbijt is inbegrepen bij de prijs. Er is ook een restaurant ter plekke. Verder is de prima ligging een groot pluspunt. Dichtbij zee, lekker rustig en toch in de buurt van een aantal beach clubs.

Dit prima hotel scoort een 8,5 op Booking.com en met zijn twee overnacht je hier vanaf €113, wat een prima prijs is voor de Rosario-eilanden.

Dag Rosario eilanden | Genieten van het eilandleven

Nog een dag om zalig te genieten: regel een snorkel trip met een boot (best de dag tevoren), ga kajakken, wandel over het eiland en droom weg bij de prachtige zee en een cocktail. Lekker relaxen!

Rosario eilanden
Wegdromen in het paradijs…

Dag Nog even genieten en dan terug naar Cartagena

Rosario-eilanden
Laatste voormiddag in dit paradijs!

Vandaag een laatste voormiddag om te genieten van de Rosario-eilanden. De boot komt je normaal gezien rond 14.00 terug halen. Een dik uurtje later sta je opnieuw op het vasteland. Loop nog een rondje door het historisch centrum, ga een laatste keertje lekkere ceviche eten en geniet, want aan deze prachtige reis komt helaas een einde.

Dag vlucht van Cartagena naar huis

Dit is meestal het deel van de reis dat je liever wil overslaan! Geniet nog even van Colombia en een laatste blik op Cartagena voordat je een taxi pakt naar het vliegveld. Einde van een prachtige reis!

Kosten indicatie

AANKOMSTBogota
VERTREKCartagena
HIGHLIGHTSKleurrijk Cartagena, Tatacoa-woestijn, San Agustin, Valle de Cocora, Tayrona park, fietstour Bogota & Rosario-eilanden
BESTE REISTIJDVan december t/m maart en juli en augustus.
KOSTENZo’n €1750,- p.p. bij deze reis, of €1625,- p.p. als je low-budget gaat
INCLUSIEFInternationale vliegtickets: heen Bogota – terug Cartagena
Overnachtingen in goede hotels met ontbijt
Binnenlandse vlucht Medellin – Santa Marta
Bustickets: Bogota – Tatacoa, Tatacoa – San Agustin, San Agustin – Popayan, Popayan – Cali, Cali – Salento, Salento – Medellin, Minca – Tayrona, Tayrona – Cartagena, boot Cartagena – Rosario
NIET INCLUSIEFEten en drinken, fooi, persoonlijke uitgaven, excursies, entreegelden,
Budget advies +/- €200,- per persoon per week

Via een reisorganisatie betaal je al snel €2.500 per persoon voor een rondreis door Colombia van drie weken voor een groepsreis. Dit is inclusief vliegticket. Wil je een individuele reis op maat, dan betaal je tussen de €2.150 en €2.650 per persoon, exclusief vliegticket. Door alles zelf te regelen, bespaar je dus zo’n enkele 100den euro’s per persoon, én kan je een week langer op reis. Mooi toch?

Wil je deze rondreis door Colombia zelf boeken?

Het is de bedoeling dat je alle onderdelen van deze rondreis zelf en los boekt. Je boekt dus zelf eventueel het vliegticket bij de goedkoopste aanbieder, jij kiest de hotels en jij regelt het vervoer. Reisjevrij.nl heeft je al een goede voorzet gegeven hoe je dit moet doen. Je vindt alle informatie onder de tab “Reisroute”.

Vliegticket boeken

De eerste stap is het boeken van je vliegticket. Je moet eerst weten wanneer je wilt gaan. Daarna bepaal je de luchthaven(s). Het beste boek je je vliegticket zo’n zes tot zeven maanden van te voren, je krijgt dan vaak de beste prijs. Wijzelf hebben acht maanden tevoren geboekt, omdat we ook huurauto en dergelijke moesten vastleggen. Deze laatste leg je tegenwoordig ideaal gezien ook al minimaal zes tot zeven maanden tevoren vast. Door goed te zoeken en te vergelijken, kun je soms wel wat besparen.

Hier de goedkoopste aanbieders:

 1. Skyscanner.nl
 2. Kayak Flights
 3. Cheaptickets

Het goedkoopste vliegticket zoeken & vergelijken

 1. Bepaal eerst wanneer je wilt gaan

Colombia heeft lekker weer in onze winter-en onze zomermaanden. Omdat de Colombiaanse vakantie in onze winter valt, zijn hotels dikwijls veel duurder. Houd hier ook rekening mee als je vliegtickets zoekt (en flexibel bent). Via Skyscanner.nl kan je gemakkelijk vergelijken.

 1. Retourvlucht

Een retourtje Bogota is het goedkoopst. In onze indeling kwam dat ook het beste uit, doordat we de Amazone op het einde van onze rondreis deden en dus terug moesten naar Bogota. Als je de Amazone aan het begin van je rondreis doet, dan kan je heen vliegen op Bogota en terug vanuit Cartagena. Dit zal een iets duurder ticket zijn. Boek ruim van te voren dan kun je vaak goedkoper vliegen.

 1. Boek ruim van te voren of last-minute

Je betaalt het minste voor je ticket als je ruim van te voren boekt (zes tot zeven maanden) óf als je last-minute boekt (acht weken). Echter, als je vast zit aan vakanties of bepaalde periodes, dan is wachten op last-minute aanbiedingen niet zo’n goed idee. Vroeg boeken is dan de boodschap.

 1. Probeer verschillende combinaties

Kijk ook eens naar luchthavens bij je in de buurt, bijvoorbeeld Düsseldorf of Brussel.

 1. Kijk ook naar de reisduur

Goedkoop is niet altijd de beste keuze. Je bent sowieso al even onderweg en dan wil je toch geen extra overstap maken als dat niet hoeft? Het heeft totaal geen nut om voor €50 korting per ticket vijf uur langer onderweg te zijn.

Hotels boeken

Je kan de hotels die beschreven staan in de reisroute boeken, of je zoekt je eigen hotel natuurlijk. Dit kost je dan extra uitzoek werk. Wil je tijd besparen? Klik op de betreffende link van het hotel en selecteer de juiste data. Het zijn hotels die op een goede locatie gelegen zijn, logisch passen in de reisroute en goed beoordeeld werden door andere gasten. De prijzen op de betreffende website (Booking.com) kunnen afwijken van de vermelde prijzen in de reisroute. Ze zijn seizoenafhankelijk.

Tours en excursies boeken

Zelf al de meeste zaken thuis regelen kan zekerheid bieden, maar het is zeker niet voor alles nodig. Voor geen enkele bezienswaardigheid in Colombia is het nodig om toegangstickets tevoren te reserveren. Niks, geen online reservatie, tijdsloten of zo. Heerlijk!

Wij hadden tevoren wel gekeken naar welke activiteiten we op een bepaalde plek wilden doen. Volgende zaken zijn eenvoudig online te boeken:

 • Fietstour Bogota met Baja Bikes
 • Paardrijden San Agustin met Magdalena Rafting
 • Raften San Agustin met Magdalena Rafting
 • Comuna 13 tour in Medellin
 • De lange afstandsbussen

Daarnaast had ik al geïnformeerd bij verschillende hotels (Rosario-eilanden, Tatacoa-woestijn,…) of zij ter plekke tours aanboden, en dat bleek dikwijls het geval. Van alle hotels en alle tours had ik ook het WhatsApp-nummer in mijn telefoon. Dit wordt namelijk enorm veel gebruikt in Colombia en geen betere manier om te communiceren en iets te regelen, zoals een taxi, dan via dit kanaal!

Wat moet je allemaal regelen voor je reis?

Behalve het uitstippelen van je reisroute en het boeken van de tickets en hotels, is het belangrijk dat je een reisverzekering regelt en je vaccinaties haalt. Hier moet je aan denken:

Lonely Planet

Het boek dat iedere zelfstandige reiziger moet hebben: de Lonely Planet van Colombia. In deze “reisbijbel” vind je hele praktische informatie over bezienswaardigheden, eetgelegenheden, guesthouses, het openbaar vervoer en nog veel meer. Het boek is geschreven in het Engels. Via Bol.com koop je deze reisgids het voordeligst.

Veiligheid in Colombia

Colombia heeft een moeilijk verleden, dat heel heftig was voor de plaatselijke bevolking. Vandaag de dag wordt er echter heel veel geïnvesteerd in veiligheid en in de toegankelijkheid van het land. Wij hebben geen enkele nare ervaring gehad en voelden ons overal veilig, en vooral erg welkom. Raadpleeg altijd het reisadvies, alvorens te beslissen welke bestemmingen je juist in de rondreis opneemt.

Visum

Voor korte reizen naar Colombia heb je geen visum nodig, je krijgt dat bij aankomst. Check dit voor je op reis gaat altijd even bij de ambassade. Let er wel op dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is bij aankomst.

Inentingen

Er zijn geen inentingen verplicht, tenzij je voor je bezoek aan Colombia in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt. In dat geval heb je hier een vaccinatie voor nodig. Wij hebben deze sowieso genomen.

Aanbevolen vaccinaties

In Nederland ga je naar de Ease Travel Clinic en in België ga je naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Dat zijn beiden specialisten op het gebied van reisvaccinaties. Ongeacht je verblijfsduur, worden de volgende vaccinaties voor Colombia aangeraden:

 • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
 • Gele koorts
 • Hepatitis A & B
 • Rabiës

Raadpleeg ruim voor je vertrek altijd een specialist, zij kunnen ook de vaccinaties toe dienen!

Malaria

In Colombia kan malaria voorkomen, maar voor het grootste deel van deze route is het risico zeer laag. Echter, als je naar de Amazone gaat, moet je effectief malariatabletten innemen. Het is sowieso goed om te smeren met DEET 50%, nog onafhankelijk van de tabletten die je moet innemen. Het dragen van lange kleding gedurende je verblijf in de Amazone en slapen onder een geïmpregneerde klamboe wordt daarom ook aanbevolen om steken te voorkomen.

Geld in Colombia

In Colombia betaal je met de Colombiaanse peso (COP). Eén euro is ongeveer 4.400 Colombiaanse peso’s. Wij hadden tevoren reeds een voorraad Colombiaanse peso’s aangeschaft, zodat we niet meteen moesten pinnen of geld wisselen bij aankomst. Wij doen dit steeds bij GWK Travelex.

Betalen met cash is het makkelijkste, goedkoopste en dikwijls ook de enige optie. Colombia is een land waar het niet standaard is dat winkels of tour agency’s zijn toegerust om met kaart te kunnen betalen. Je dient dus altijd voldoende cash mee te hebben. Neem echter nooit al je cash mee als je de deur uit gaat! Bewaar het meeste van je geld in de kluis van je hotel. Neem telkens een deeltje cash geld mee als je de deur uit gaat.

Om je transactiekosten zo laag mogelijk te houden, adviseren wij om wat grotere bedragen te pinnen bij een bankautomaat. Niet alle banken laten dit zomaar toe. Er zijn banken waar de maximum af te halen hoeveelheid 300.000 COP per transactie is. Niet zo gek veel, als je bedenkt hoeveel peso’s er in één euro gaan.

Controleer voordat je op reis gaat of je met jouw bankpas wereldwijd geld kan opnemen. Uit voorzorgsmaatregelen staan je betaal-instellingen vaak op Europa. Wijzig deze tijdelijk naar Wereldwijd om ongemakken te voorkomen. Een creditcard is een must wanneer je binnenlandse vluchten gaat boeken via de lokale luchtvaartmaatschappijen. Ook voor sommige accommodaties is een creditcard noodzakelijk.

Reisverzekering

Voor elke reis of vakantie kun je het beste een reisverzekering afsluiten, en al helemaal als je naar Zuid-Amerika gaat. Vergelijk ook je reisverzekering altijd. Mijn eigen ervaring is dat een doorlopende reisverzekering meestal voordeliger is dan een kortlopende reisverzekering. Bovendien kan je dan onbezorgd verschillende malen op reis. Leuk toch?

Voor Nederland

Heb je een aanvullende zorgverzekering? Kijk dan eerst wat er vanuit deze verzekering vergoed wordt zodat je niets dubbel gaat verzekeren.

Een tip: Univé heeft een héél goedkope doorlopende reisverzekering met de goede voorwaarden. Afhankelijk van je wensen, ben je al vanaf 30 euro per jaar goed verzekerd. Je kan de verzekering nog verder uitbreiden met medische kosten (als dit niet in je zorgverzekering zit), een ongevallendekking en annuleringsverzekering.

Voor België

Kijk goed na of je bij het afsluiten van je autoverzekering ook een VAB-verzekering hebt afgesloten. Deze VAB-verzekering  zit dikwijls bij in je autopolis en kan je ook gebruiken wanneer je niet met de auto op vakantie gaat. Heb je deze niet, dan kan je deze nog steeds apart afsluiten.

Tip! Beschik je over een VISA of Mastercard? De meeste creditcard uitgevers bieden, gekoppeld aan een creditcard, ook een (doorlopende) annuleringsverzekering aan. Het gaat dan doorgaans om de creditcards met een wat hogere jaarlijkse bijdrage. De dekking van een verzekering die is gekoppeld aan een creditcard, kan sterk verschillen, afhankelijk van de gekozen kaart en de aanbieder. In de polisvoorwaarden, behorend bij de creditcard, staat exact beschreven op welke vergoedingen je recht heeft, in geval van schade.

Meer Colombia? Lees snel al onze artikelen!

Heb je vragen over deze rondreis? Wil je deze graag gaan maken? Of heb jij nog andere, leuke tips? Laat hieronder een berichtje achter, ik help je graag verder!

Have fun en reis je vrij,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Chris, Booking.com, Pixabay & Unsplash.
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Goedemorgen

  Met veel plezier dit verslag gelezen
  Nu zit ik naar tickets te kijken maar schrik nogal van de prijzen zeker omdat het 2x een enkeltje is. Is er nog een tip om dit voordelig te boeken

  Annemieke

  Beantwoorden
  • Dag Annemieke,
   Dank voor je mooie compliment! Wij maakten een rondreis door Colombia in augustus 2022, wat betekende dat wij onze tickets hebben aangeschaft eind oktober 2021. Prijzen lagen toen effectief nog veel lager. Wat je zou kunnen doen, is zoeken op een retourtje Bogota. Vertrek van Amsterdam, maar dan met een overstap.
   Ik heb zelf even gezocht voor de maand juni (vluchten voor juli zijn nog niet allemaal uit) en ik kom met AirEuropa op 787 euro pp; met korte overstap in Madrid.
   Je zou dan van Cartagena een binnenlandse vlucht kunnen nemen naar Bogota met Avianca of LATAM. Reken daarbij op 60 euro pp. Nog duurder dan wat wij twee jaar geleden betaald hebben, maar het is misschien al beter dan de prijzen met 2x een enkeltje.
   Veel plezier met mijn tips en hopelijk maak je die mooie reis!
   Groetjes,
   Chris

   Chris Donkers

   Beantwoorden
 • Hi Chris,
  dank voor het delen van de leuke en waardevolle informatie. Wil zelf februari/maart omgeveer een maand dit traject afleggen. Het enige wat voor mij ontbreekt is een tocjt naar de Ciudad Perdida vanuit Santa Marta, hebben jullie dit bewust overgeslagen (wat ik me best kan voorstellen met jonge kinderen). Ik reis alleen en heb al wat contact gehad met reisorganisaties, waar ik nog niet helemaal warm van wordt. Maar als ik het zo lees is het allemaal goed zelf ter plekke te organiseren wat me eigenlijk leuker lijkt en ik heb ook de tijd, 4-6 weken.
  Ik hoor graag je feedback, groetjes Mike

  Mike

  Beantwoorden
  • Hi Mike,
   Fijn om te lezen dat je iets aan mijn informatie hebt! Wat betreft de Ciudad Perdida of Lost City Trek, zoals hij ook genoemd wordt: deze hebben wij bewust niet opgenomen in de route. Dit heeft meerdere redenen. Je bent elke dag toch zes tot acht uur aan het wandelen, niet voor alle leeftijden geschikt dus en ook niet voor onze jongste. Ook is het zo dat je je er op moet instellen dat je in de nattere maanden behoorlijk door de modder aan het ploeteren bent. Wij zouden net in dit seizoen gaan, dus dit was een bijkomende reden om dit niet te doen. Wel kan je dit redelijk goed ter plekke, in Santa Marta, regelen. Reisbureaus waar je je licht zou kunnen opsteken, zijn Expotur, Turcol en Wiwa Tours. Reken op minimaal vier volle dagen voor de tocht zelf, en een nachtje voor en na om te relaxen.
   Als je het traject volgt, zoals beschreven in de reisroute, kan je zeker de Ciudad Perdida eraan toevoegen, maar reken dan bovenop de route (30 dagen) nog een extra week.
   Groetjes en veel plezier in Colombia!
   Chris

   Chris Donkers

   Beantwoorden
   • Dank voor je reactie Chris, ik ga zeker van je informatie gebruikmaken bij de verdere voorbereiding van mijn trip!
    Groetjes Mike

    Mike

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *