Hero background

Reisroute Bolivia: 2 tot 3 weken backpacken

Over deze route

Reisroute Bolivia: Mooie backpack route van 2 tot 3 weken

Bolivia, je kent het waarschijnlijk van de indrukwekkende zoutvlaktes. Maar Bolivia is zoveel meer! Dat ontdek je met deze rondreis. Bolivia is goedkoop en compact, dus je kan in 2-3 weken veel highlights aftikken. Je kan je goed verplaatsen per bus. Reizen met een backpack raad ik aan in Bolivia. Een rondreis met een huurauto raad ik af omdat je te maken hebt met verschillende klimaten en hoogten en de wegen zijn niet altijd even goed.

Ik ben zelf gevlogen op Santa Cruz de la Sierra in plaats van La Paz. Dit was goedkoper plus als je rechtstreeks vanuit Nederland op La Paz vliegt heb je 50% kans op de hoogteziekte. Het voordeel van de volgorde Santa Cruz (400 m) > Sucre (2810 m) > La Paz (3625 m) is dat je het hoogteverschil geleidelijker opbouwt. Ik heb het zilvererts stadje Potosí overgeslagen. Men bezoekt Potosí (4090 m) vooral voor een bezoek aan de zilvermijnen, dus als dat jou interesseert pak dit stadje dan mee.

reisroute Bolivia
Mijn reisroute door Bolivia. Routekaartje m.b.v. © Printmaps.net / OSM Contributors

Deze rondreis andersom reizen?

Kom je vanaf Chili? Je kan deze reisroute ook andersom reizen, dus starten in San Pedro de Atacama (Chili) en eindigen in Santa Cruz om vanaf daar ergens anders naartoe te vliegen. Of je slaat Sucre over, en gaat vanaf La Paz > Copacabana richting Cusco in Peru.

De reisroute door Bolivia van dag tot dag

Deze rondreis door Bolivia is gebaseerd op mijn ervaring. Ik heb het zo beschreven dat je het op eigen houtje na kan reizen en de ruimte hebt om ergens langer te blijven of plekken over te slaan. Ik geef altijd een hostel en een hotel optie, waardoor deze route geschikt is voor zowel soloreizigers als voor 2 of meer personen. De prijzen in deze reisroute zijn indicatief. Je kan ervoor kiezen om te eindigen in Chili zoals op deze route, of je keert na de Uyuni tour terug naar Bolivia.

De onderstaande uitgestippelde route is in totaal 16 dagen. Je kan het aantal dagen van de reis aanpassen tot in totaal 3 weken, door deze uitgelichte pijlen te volgen met suggesties om ergens langer te verblijven. Iedereen reageert namelijk anders op in dit geval de hoogteverschillen en nachtbussen. Daarbij verschilt de voorkeur voor snel of langzaam reizen per persoon.

Dag Aankomst Santa Cruz de la Sierra

De makkelijkste manier om van de luchthaven naar je accommodatie te komen is per taxi of Uber. Ik vertrouw Uber altijd meer. Ook handig als je nog geen Boliviaans contant geld (BOB) op zak hebt.

Santa Cruz vond ik een wat gare stad. Er is niet veel te doen en het heeft een niet al te veilig imago – al heb ik daar niet zoveel van gemerkt. Wel is het heel warm in Santa Cruz, dus een goede reden om bij te komen van je reis bij voorkeur bij het zwembad van je accommodatie. Ik kwam ’s avonds laat aan (dag 0) en sliep hier 1 nachtje. In de 24 uur dat ik er was, heb ik er wat rondgelopen op het centrale pleintje voor mijn eerste kennismaking met Bolivia, een lokale simkaart geregeld, geld gepind en een nachtbus geboekt naar Sucre. Mijn indruk: Bolivia is meer basic en terug in de tijd dan verwacht. Dat geeft wel echt een reisgevoel.

Hoe kom je in Santa Cruz de la Sierra?

Ik kwam zelf vanuit Bogota waar ik een overstap had. Vanuit Nederland gaan er vluchten met een of meerdere overstappen naar Santa Cruz vanaf +-€600. Ik gebruik altijd Skyscanner om de vluchten en prijzen te vergelijken.

Overnachten in Santa Cruz de la Sierra

Ik zou niet langer dan 1 nacht overnachten in Santa Cruz. Het fijnste is om in of dichtbij het historische centrum te verblijven.

Boutique Hotel Cosmopolitano

Ga voor wat luxe in Santa Cruz met dit stijlvolle boutique hotel voor €68 per nacht voor 2 personen, inclusief goed ontbijt, zwembad en vriendelijk personeel. Met 9,1 krijg je waar voor je geld. Het hotel ligt ín het historische centrum.

Hostel: Backpackers Travelero

Leukste keus voor backpackers. Vanaf €11 per nacht slaap je in dit hostel inclusief ontbijt met een zwembad. Het heeft zelfs een gym en ligt op loopafstand van het centrum en niet al te ver van het busstation.

Een nachtbus van Santa Cruz naar Sucre regelen

Een busrit van Santa Cruz naar Sucre duurt 11 tot 13 uur en kost +-€18. De bussen gaan enkel in de nacht en ze vertrekken op verschillende tijdssloten waarvan op z’n vroegst rond einde middag. Neem de meest late, zodat je niet zo supervroeg in de ochtend aankomt. De bussen zijn ingericht als comfortabele slaapbussen (in Spaans: camas), wat betekent dat je de stoel helemaal plat kan leggen. Vraag bij je accommodatie een top 3 van beste busfirma’s en de gemiddelde prijs om zeker te weten dat je geen krakkemikkige bus boekt. Soms kan de accommodatie de bus voor je boeken, maar in mijn geval moest ik in de ochtend naar het busstation Terminal Bimodal per taxi om ter plekke een plekje in de bus te reserveren.

Bolivia per bus reizen
Route bolivia
Vannacht slaap je dus in de bus. Dit is wat je van nachtbussen kan verwachten.

Voorzie je backpack met een flightbag zodat deze niet vies wordt onderin de bus en een tracker om ‘m in de gaten te houden.

Dag Sucre

’s Ochtends vroeg kom je in Sucre aan; de witte stad. Omdat je vroeg aankomt, heb je hier 2 volle dagen en 1 nacht. Tijd om dit mooie stadje te ontdekken met bijv. een walking tour die je ook meeneemt naar de lokale markt en rustig aan te doen om wat bij te komen van de busreis.

Slaap je niet goed in nachtbussen? Of heb je nog een jetlag vanuit NL? Verblijf dan 2 nachten in Sucre. Hierna staat er namelijk weer een nachtbus naar La Paz op de planning.

Backpackroute bolivia
Route bolivia Sucre
Backpacken door bolivia

Overnachten in Sucre

2 nachten in Sucre is genoeg om alles te ontdekken. Het leukste is om in of nabij het historische centrum te verblijven.

Hotel: On Hotel Boutique

Dit boutique hotel is een pareltje in het historische centrum. Lees: een bad in je kamer, uitkijk op de witte stad vanaf je balkon en uitgebreid ontbijt vanaf €50 p.p. per nacht voor 2 personen.

Hostel: KulturBerlin

Ik heb nog nooit zo’n uitgebreid ontbijtbuffet in een hostel meegemaakt! En dat is inclusief de €10 per nacht voor een dorm. KulturBerlin is een sociaal, fijn hostel dat regelmatig feestjes organiseert en fijne bedden heeft.

Dag Sucre

Deze dag kan je bijv. gebruiken om het dak van de San Felipe kerk te beklimmen, de leuke cafeetjes in Sucre te ontdekken en de zonsondergang bij Monasterio de La Recoleta te bekijken. Daarnaast moet je naar het busstation op het begin van de dag om de nachtbus van Sucre naar La Paz (11 uur) te boeken voor diezelfde avond. Of boek de bus online.

Reisroute sucre bolivia
Reisroute bolivia sucre
Sucre reisroute bolivia
Aanrader voor ontbijt/lunch: Typica Café

Een nachtbus van Sucre naar La Paz regelen

Ook voor de nachtbus van Sucre naar La Paz (11 uur) raad ik je aan om eerst bij je accommodatie te vragen naar een top 3 van beste busorganisaties voordat je naar het busstation gaat. Ga uit van +-€20 voor een busticket. Ik ging met Trans Copacabana, deze bus kan je ook online boeken.

Dag La Paz

Hoogte La Paz: 3625 meter. Mijn klachten: beetje hoofdpijn.

Je komt ’s ochtends vroeg vanuit de nachtbus aan in La Paz. Nadat je met de taxi naar je accommodatie bent gebracht vanaf het busstation, heb je nog een goede dag voor je. Er is veel te doen in en om La Paz heen, wat precies lijst ik hier op in 9x te doen in La Paz. Vandaag kan je gebruiken om te acclimatiseren en de markten, de pleinen en de gevangenis van La Paz te ontdekken. Een walking tour kan ik aanraden om niet overwhelmed te raken van de grootte en drukte van La Paz.

Wat te doen la paz heksenmarkt
To do La Paz heksenmarkt
La paz bezienswaardigheden
De toeristenmarkt en de heksenmarkt

Overnachten in La Paz

De wijk Sopocachi en het historische centrum zijn de beste locaties om te verblijven. Sopocachi is veilig en er zijn veel (goede) restaurantjes te vinden. Het historisch centrum is ook prima om in te verblijven. Dan verblijf je dichtbij de bezienswaardigheden (zoals Plaza San Francisco) in La Paz. Verblijf minimaal 2 maar bij voorkeur 3 nachten in La Paz.

Hotel: Anami Boutique

In dit leuke boutiquehotel slaap je vanaf €40 per nacht inclusief goed ontbijt. Het ligt in de fijne wijk Sopocachi. Goede bedden en vriendelijk personeel. Dit hotel is beoordeeld met een 8,9.

Hostel: Wake Up

Als je een wat rustiger hostel zoekt dan het partyhostel The Wild Rover van La Paz is Wake Up een aanrader. Vanaf €9 per nacht inclusief ontbijt, fijne bedden en qua ligging lekker centraal dichtbij de toeristenmarkten.

Dag La Paz

Buenos días La Paz! Ben je al gewend aan de hoogte? Deze dag kan je bijv. gebruiken om met de kabelbaan naar de bovenstad El Alto te gaan en/of de stad te ontsnappen en een paar uurtjes door Valle de la Luna te wandelen. De details en praktische info over deze activiteiten lees je in dit blog.

La paz te doen bolivia

Dag La Paz

Mountainbiken op de meest gevaarlijke weg ter wereld: The Death Road. Durf/wil jij het? Zo ja, heb je daar wel een volle dag voor nodig omdat je ’s ochtends vroeg wordt opgepikt bij je accommodatie en einde dag pas weer wordt afgezet. Vanaf La Paz gaan er overal tours. Kies voor een organisatie met degelijke fietsuitrusting.

Dag Van La Paz naar Copacabana

De busreis van La Paz naar Copacabana duurt circa 4 uur, dus als je deze aan het begin van de dag neemt ben je nog op tijd voor de zonsondergang aan het Titicacameer. Die is het beste vanaf het uitzichtpunt Cerro Calvario waar je zo’n 20 minuten naartoe moet hiken. Vannacht slaap je dus in Copacabana.

Reis door bolivia chili
Reis chili bolivia

Met de bus van La Paz naar Copacabana

Je kan de lokale bus nemen (de goedkoopste manier) of wat ik zou doen is een touringcar bus (+-€6) die je van tevoren online boekt of ter plekke op het busstation in La Paz. Vraag voor de zekerheid bij je accommodatie naar goede busorganisaties. Een andere duurdere optie is Bolivia Hop (€48 omdat je een pas koopt die een jaar geldig is op die route).

Weinig tijd? Dan is deze dagtrip naar Copacabana, het Titicacameer, Yumani en Isla del So een goed alternatief.

Overnachten in Copacabana

Copacabana is klein, dus alles is op loopafstand. Het leukste is om dichtbij het water te verblijven met mooi uitzicht over het Titicacameer. Ik zou aanraden om minimaal 2, maar altijd je tijd hebt 3 nachten in Copacabana (of ook 1 op Isla del Sol) te verblijven. Vooral als je ervoor kiest om nog te overnachten op de eilanden.

Hotel: Ecolodge Las Olas

Ecolodge Las Olas in het centrum van Copacabana is echt een pareltje met uitzicht op het Titicacameer. De huisjes zijn in Gaudi -achtige stijl gemaakt met hangmatten. Je boekt een tweepersoonskamer vanaf €50.

Dag Copacabana: dagtrip Isla del Sol

Hallo Titicacameer. Wakker worden met uitzicht op het hoogste bevaarbare meer ter wereld, hoe rustgevend is dat? Het stadje Copacabana zelf is leuk om kort te verkennen, maar er is niet veel te doen. Reizigers komen hier vooral om een boottocht te maken op het Titicacameer en om het eiland Isla del Sol te bezoeken. Vandaag moet je ook de bus terug naar La Paz voor morgen alvast boeken in het stadje.

Ezeltjes op Isla del Sol
boten copacabana naar isla del sol
Isla del sol bolivia

De boot van Copacabana naar Isla del Sol

De publieke boten (€5 retour, +-1,5 uur) vertrekken om 08.30 en 13.30 uur vanuit Copacabana. Tickets kun je overal in Copacabana kopen voor 20 BOB. Of voor 25 BOB inclusief Isla del Luna (overigens niet de moeite waard). Om 10:30 en 16:00 uur gaan de boten weer terug naar Copacabana, dus houd hier rekening mee tenzij je plant te overnachten op Isla del Sol.

Heb je meer tijd? Verblijf dan 1 of 2 nachten op Isla del Sol om even echt terug in de tijd te gaan, te wandelen en te genieten van de uitzichten.

Overnachttip Isla del Sol

Mooier gaat het uitzicht niet worden dan die van Ecolodge K’arasirca. Je kan de zon zien opkomen vanuit je slaapkamerraam. Het personeel is lief, het ontbijt is goed en inclusief de prijs vanaf €36 per nacht voor 2 personen.

Dag Van Copacabana (via La Paz) naar Uyuni

Reisdag en nacht! Om 13:30 uur vertrekt de toeristenbus van Copacabana naar La Paz voor €5. Die kun je een dag van tevoren boeken bij een van de winkeltjes in Copacabana. Je komt om 17:30 uur op het busstation van La Paz aan. Op het busstation heb je nog tijd om te eten en rusten. De nachtbussen naar Uyuni gaan vanaf ong. 20:30 uur en je komt +-10 uur later aan.

De bus van Copacabana naar Uyuni boeken

De bus van Copacabana naar Uyuni kan je online van tevoren boeken of ter plekke op het busstation van La Paz. Het laatste is meer risicovol, omdat je een (kleine) kans hebt dat de bussen vol zitten. Vraag voordat je boekt weer even je accommodatie om advies bus operators. Tip: neem de laatst mogelijke tijdslot, zodat je minder vroeg in de ochtend aankomt in Uyuni.

Heb je in La Paz al een Uyuni tour geboekt? Sommige touroperators die gevestigd zijn in La Paz bieden je vervoer per bus van La Paz > Uyuni erbij aan, maar ik heb dit vergeleken en dit is duurder dan wanneer je zelf gewoon los een busticket koopt van La Paz > Uyuni.

Overnachten in Uyuni

De meeste touragencies en restaurantjes zitten rondom de gele klokkentoren van Uyuni, maar alles is op loopafstand dus de locatie voor verblijf maakt niet zoveel uit. Je hoeft er maar 1 nachtje te verblijven, puur praktisch voor de Uyuni tour en zodat je wat kan uitrusten.

Hotel: Nido del Flamenco

Kom alvast in de sferen met dit unieke hotel met zoutmuren! Vanaf €46 per nacht voor 2 personen inclusief ontbijt krijg je veel luxe. Kies de kamer met het bubbelbad om optimaal uit te rusten.

Dag Uyuni (het stadje)

’s Ochtends vroeg kom je aan in Uyuni. Een slaperig klein maar schattig stadje waar je perfect kan rusten en voorbereidingen kan treffen voor de Uyuni tour. Uitgerust aan de Uyuni tour beginnen is fijn, want je zit hierna 3 dagen in een jeep en met het volle programma dat je volgt doe je veel indrukken op. Ik gebruikte deze dag om mijn Uyuni tour voor die volgende dag te boeken bij Andes Salt Expeditions in Uyuni. Hiervoor moest ik geld pinnen en langs de supermarkt voor roadtrip snacks + een 5 literfles water.

Uyuni backpack route
Backpacken bolivia route
Backpacken in Bolivia route

De Uyuni tour boeken: hoe, waar en wat?

Zowel in La Paz als in Uyuni vind je overal kantoortjes met touroperators die verschillende soorten tours naar de zoutvlaktes organiseren. Ik hoorde dat tours vanuit La Paz over het algemeen duurder kunnen zijn, dus ik pakte de bus naar het stadje Uyuni en ben ik daar bij een paar kantoortjes naar binnen gelopen om zelf te ervaren bij welke tour operator ik mij goed voelde.

Ik ging met Andes Salt Expeditions en had een megaleuke gids en goede ervaring. Salty Desert Adventures zit daarnaast gevestigd, waar Evy ook een goede ervaring mee had. Ik had het geluk dat de touroperators allen nog plek hadden voor 1 persoon voor die dag erna, maar natuurlijk is het handiger om de tours van tevoren te boeken via Whatsapp of door ze te mailen. Bijna alle tours gaan naar dezelfde plekjes en slapen in een zouthostel. De enige verschillen zitten ‘m in een Engels- of Spaanssprekende gids, de groepsgrootte en of ze met een wat nieuwere of oudere 4×4 rijden. Ze houden beide rekening met een vegetarisch dieet.

 • Ik betaalde bij Andes Salt Expeditions 190 USD voor 3 dagen 2 nachten, Engelssprekende gids, een gedeelde kamer waarbij ik werd afgezet in Chili (februari 2023).
 • Bij Salty Desert Adventours betaal je voor hetzelfde 200 USD. De prijzen liggen dus dicht bij elkaar.
 • Beide zijn exclusief +-27 USD aan entreegelden voor de parken die je onderweg bezoekt.
 • Bij beide betaal je een toeslag van +-20 USD voor een privé tweepersoonskamer.
 • Bij beide betaal je +-60 USD minder als je een Spaanstalige gids kiest.
 • Bij beide kan je kiezen of je terug naar het stadje Uyuni wil of doorgaat naar Chili. Je betaal +-20 USD als je wil worden afgezet in Chili. Ze helpen je bij de grensovergang.
 • Beide geven je een paklijst en andere tips mee, dus maak je geen zorgen over de voorbereiding.

Tip: boek je accommodatie voor San Pedro de Atacama alvast voordat je start met de Uyuni tour. Dit zodat de chauffeur in Chili je bij je accommodatie kan afzetten. Je hebt nauwelijks internet tijdens de 3-daagse Uyuni tour.

Dagtour naar de Uyuni zoutvlaktes

I.p.v. een meerdaagse tour kan je kan ook een dagtour nemen naar de zoutvlaktes vanaf het stadje Uyuni bij zowel Andes Salt Expeditions als Salty Desert Adventours voor +-45 USD voor een Spaanstalige gids en iets meer voor een Engelstalige gids.

Dag Uyuni tour dag 1: de zoutvlaktes

Op de eerste dag ga je naar het treinkerkhof, leer je over het proces van zoutwinning bij een zoutmijn en breng je het grootste gedeelte van de dag door op de uitgestrekte zoutvlaktes Salar de Uyuni. In de natte zomerperiode van januari t/m mei heb je kans op het spiegeleffect. Onze gids had attributen meegenomen en nam de fotografie met het zoutvlakte diepte-effect heel serieus. Je bekijkt de zonsondergang vanaf de zoutvlaktes en die avond slaap je in een zouthostel die de tourorganisatie dus al voor je geboekt heeft waar de muren, bedden en vloer bestaan uit… zout.

Neem een hoge factor zonnebrand mee, want de zon op Salar de Uyuni is fel door de weerkaatsing van de vlaktes en de hoogte (3650 meter). Overdags is het doorgaans rond de 20°C en ’s avonds koelt het met 5°C – 5°C erg af.

Bolivia roadtrip zoutvlakte
Wist je dat 50% van ’s werelds lithiumvoorraad ligt opgeslagen in Salar de Uyuni?
Reisroute bolivia zouthostel
Zouthostel route bolivia
Route bolivia zoutvlaktes uyuni

Dag Uyuni tour dag 2: Andes-woestijn en lagoons

Op de tweede dag vertrek je na het ontbijt in het zouthostel en ontdek je de Andes-woestijn met koraalachtige rotsformaties, gekleurde meren met en zonder flamingo’s, uitzichten op bergen en een actieve vulkaan en het treinspoor van Bolivia naar Chili die nog steeds gebruikt wordt. Je stapt echt van de ene in de andere wow want het landschap waar je doorheen rijdt is geen half uur hetzelfde. Deze dag overtrof mijn verwachtingen echt! Je luncht s’middags aan het meer. ’s Avonds sliepen we in een afgelegen pension en kregen we (vegetarische) pasta met lekkere Boliviaanse rode wijn voor het diner.

Bolivia zoutvlakte Uyuni

Je gaat geleidelijk aan steeds hoger, maar geen zorgen want je stopt onderweg bij kleine winkeltjes waar je cocasnoepjes en koffie kan kopen. Lees meer over Uyuni en de hoogteziekte.

bolivia uyuni zoutvaktes
backpacken bolivia uyuni
Slapen in een bunker in de woestijn onder de heldere sterrenhemel

Dag Uyuni tour dag 3: hotsprings en grensovergang Chili

Hoogte die je bij de Sol de Mañana geisers aantikt: 4960 meter. Geen klachten.

Deze ochtend moesten we om 04:00 uur opstaan. Tip: ga naar buiten, want de sterrenhemel op 4350 meter met droge lucht in de middle of nowhere is MAGISCH. Ik zag veel vallende sterren en de Milky Way. We vertrokken vroeg naar de Sol de Mañana geisers en namen een duik in de hotsprings San Pablo bij zonsopgang. Beter kan je je roadtrip niet afsluiten! Daarna reden we naar de grensovergang bij Chili, waar ik na mijn paspoortcontrole op een andere bus werd gezet die de grens overging en mij naar San Pedro de Atacama in Chili bracht. Ik nam hier afscheid van de rest van mijn groep, die terug naar Uyuni ging. Alles was goed geregeld. De rest van de dag heb je wel nodig om bij te komen.

Reisroute bolivia met zoutvlaktes
Het hoogste bommetje dat je ooit gaat maken

Dag San Pedro de Atacama, Chili

Hola Chile! San Pedro de Atacama is een klein stadje in de droogste woestijn ter wereld (lees: heet!). Het is er levendig met gezellige straatjes, touroperators, souvenirshops en leuke barretjes restaurants. Het is een goede uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken. De populairste activiteiten zijn de Valle de la Luna (zelfde naam maar ander gebied dan die bij La Paz), de El Tatio Geysers met hotsprings en een sterrenkijk tour met astronoom. Het grote aantal touroperators in de stad vond ik overwhelming, dus ik raad je aan om het te vergelijken met GetYourGuide.

Backpacken bolivia
Bolivia naar Chili reisroute
Backpackroute bolivia
San Pedro trekt astronomen van over de hele wereld aan vanwege de optimale luchtomstandigheden

Overnachten in San Pedro de Atacama

Ik zou minimaal 2 nachten en maximaal 3 nachten in San Pedro de Atacama verblijven, afhankelijk van hoeveel activiteiten je in de omgeving wil doen. Qua locatie is het leukste om in of nabij het centrum te verblijven, maar San Pedro is zo klein dat alles op loopafstand is.

Glamping Dunas del sol

Hoe cool is deze glamping! Op loopafstand van het centrum met uitzicht op de bergen vanaf €79 voor 2 personen per nacht, inclusief ontbijt en eigen badkamer.

Hostel Rural

Ik vond dit een heel leuk hostel met een fijne keuken en goede locatie. De sfeer was sociaal en ongedwongen. Je slaapt in een dorm vanaf €16 per nacht.

Dag San Pedro de Atacama, Chili

De tweede volle dag in San Pedro de Atacama kan je gebruiken voor een van de vele tours en activiteiten in de omgeving.

Dag doorreizen naar onder (Chili) of naar huis

Hier stopt deze rondreis door Bolivia en Chili. Je kan bijv. meer van Chili ontdekken of een ander land/terug naar Nederland vliegen. Ik vloog vanaf Calama Airport naar de hoofdstad Santiago. Calama Airport ligt 1,5 uur met de bus vanaf San Pedro de Atacama. Je kan ook een transfer naar het vliegveld van Calama boeken.

Wat kost deze rondreis door Bolivia?

Via een reisorganisatie betaal je in het hoogseizoen al snel rond de €2000 p.p. voor een vergelijkbare georganiseerde rondreis door Bolivia. Stel daarom zelf je reis samen met Reisjevrij.nl, dat is veel goedkoper én leuker. Je kan de reis zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. Iedereen reist natuurlijk op zijn of haar eigen manier, dus het is lastig te zeggen hoeveel je precies kwijt bent. Maar om je een toch een idee te geven, geef ik onderstaand een kostenindicatie.

Kosten rondreis Bolivia als je alles zelf regelt: +-€930

Als je met z’n tweeën bent en de reisroute volgt van 16 dagen zoals in de tab ‘Reisroute’, kun je deze reis voor €930 p.p. of wellicht zelfs minder maken. Dan slaap je in hotels, eet je in basic restaurants en neem je af een minivan i.p.v. het lokale vervoer. Ik ga in deze berekening uit van €50 per dag in Bolivia en €70 per dag de laatste dagen in Chili. Dit is inclusief de Uyuni tour en exclusief de vluchten.

Kosten rondreis Bolivia op low budget tour: +-€700

Als je zoals ik op de backpackers tour gaat en in hostels slaapt, meer met het ov reist en lunch/diner voor jezelf kookt kun je deze reis voor €700 of wellicht zelfs minder maken. Ik ga in deze berekening uit van €30 per dag in Bolivia en €53 per dag de laatste dagen in Chili. Dit is inclusief de Uyuni tour en exclusief de vluchten.

AANKOMSTSanta Cruz de la Sierra (Bolivia)
VERTREKSan Pedro de Atacama (Chili)
HIGHLIGHTSSucre, La Paz, Titicacameer en Uyuni zoutvlaktes
BESTE REISTIJDVan mei t/m oktober is het droge seizoen (maar best koud). Ik ging zelf in februari en had goed weer en het spiegeleffect op de zoutvlakte van Uyuni.
KOSTENZo’n €930 p.p. bij twee personen. Of €700 als je low-budget gaat.
Kosten INCLUSIEFOvernachtingen in prima hotels
Vervoer
Activiteiten en excursies
Eten en drinken
NIET INCLUSIEFVliegtickets, fooi en persoonlijke uitgaven

Wil je deze rondreis door Bolivia zelf boeken?

Het is de bedoeling dat je alle onderdelen van deze rondreis zelf en los boekt. Je boekt dus zelf het vliegticket bij de goedkoopste aanbieder, jij kiest de hotels en jij regelt het vervoer. Reisjevrij.nl heeft je al een goede voorzet gegeven hoe je dit moet doen. Je vindt alle informatie onder de tab “Reisroute”.

Vliegticket boeken

De eerste stap is het boeken van je vliegticket. Je moet eerst weten wanneer je wilt gaan. Daarna bepaal je de luchthaven(s). Het beste boek je je vliegticket zo’n zes tot zeven maanden van te voren, je krijgt dan vaak de beste prijs. Door goed te zoeken en te vergelijken, kun je soms honderden euro’s besparen. Hier de fijnste vergelijkingssites:

 1. Skyscanner
 2. Kayak
 3. Google Flights

Het goedkoopste vliegticket zoeken & vergelijken

 1. Bepaal eerst wanneer je wilt gaan

In sommige maanden liggen de vliegticketprijzen naar Bolivia hoger dan in andere maanden. Op Skyscanner.nl kun je de goedkoopste maand vinden.

 1. Retourvlucht

Meestal is een retourtje het goedkoopst. Vanuit Nederland gaan er vluchten met een of meerdere overstappen naar Santa Cruz Viru Viru (VVI) vanaf +-€600. Een overstap ontkom je niet aan bij zulke lange vluchten.

 1. Boek ruim van te voren of laste-minute

Je betaalt het minste voor je ticket als je ruim van te voren boekt (zes tot zeven maanden) óf als je last-minute boekt (acht weken).

 1. Probeer verschillende combinaties

Wees creatief met vergelijken van vliegtickets en kijk ook eens naar de prijsverschillen tussen de luchthavens Düsseldorf v.s. Brussel als vertrekpunt en La Paz v.s. Santa Cruz Viru Viru als eindpunt. Of probeer de multi-stad optie van Skyscanner. Je kan ook de route andersom reizen en beginnen in Chili door te vliegen op Calama of Santiago. Dan kan je als laatste optie nog een stukje Peru aan de route toevoegen door te vliegen op Lima en met de bus via Cusco > Copacabana Bolivia binnen te reizen.

 1. Kijk ook naar de reisduur

Goedkoop is niet altijd de beste keuze. Let daarom altijd op de gemiddelde reisduur van je vlucht. Je wilt namelijk niet 40 uur onderweg zijn naar je vakantiebestemming toch?

Hotels boeken

Je kan de ho(s)tels die beschreven staan in de reisroute boeken, of je zoekt je eigen ho(s)tel. Dit kost je dan wat extra uitzoek werk. Wil je tijd besparen? Klik op de betreffende link van de accommodatie en selecteer de juiste data. Het zijn hotels die zeer centraal gelegen zijn en goed beoordeeld door andere gasten. De prijzen op de betreffende website (Booking.com) kunnen afwijken van de vermelde prijzen in de reisroute.

Het lokale vervoer boeken

Ritjes van de luchthaven naar je hotel hoef je niet persé van te voren te regelen. Er staan altijd voldoende taxi’s net buiten de luchthaven. Bussen kun je soms van tevoren online via Bookaway boeken, afhankelijk van de bestemming en anders ter plekke op het busstation. Binnenlandse vluchten van bijvoorbeeld La Paz naar Uyuni of van Uyuni naar Santa Cruz, kun je wel beter van te voren boeken. Op Skyscanner.nl vind je de goedkoopste binnenlandse vluchten.

Boek de excursies pas als je in Bolivia bent, want dit kan kort van tevoren. Boek ze ter plekke, via Getyourguide of door met de touroperator te Whatsappen via het nummer op hun website. Vergelijk het aanbod en de prijzen en durf te onderhandelen.

Wat moet je allemaal regelen voor je reis?

Behalve het uitstippelen van je reisroute en het boeken van de tickets en ho(s)tels, is het belangrijk dat je een reisverzekering regelt en je vaccinaties haalt. Hier moet je aan denken:

Visum

Voor korte reizen naar Bolivia heb je geen visum nodig. Hetzelfde geldt voor Chili. Check dit voor je op reis gaat altijd even het reisadvies > reischecklist (BoliviaChili). Let er wel op dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is bij aankomst in Bolivia.

Inentingen

Er zijn geen inentingen verplicht, tenzij je voor je bezoek aan Bolivia in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt. In dat geval heb je hier een vaccinatie voor nodig.

Aanbevolen vaccinaties

Ongeacht je verblijfsduur, worden de volgende vaccinaties voor Bolivia en Chili aangeraden:

 • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
 • Gele koorts
 • Hepatitis A & B

Raadpleeg ruim voor je vertrek altijd een specialist zoals de GGD.

Hoogteziekte

Je kunt last krijgen van hoogteziekte. De meeste mensen krijgen symptomen van hoogteziekte als ze boven de 2500 meter hoogte zitten of als ze meer dan 300 meter per dag stijgen en op het hoogste punt blijven slapen. Je hebt normaal gesproken minder problemen als je voor het slapen gaan weer (wat) afdaalt.

Malaria

In Bolivia kan malaria voorkomen, maar voornamelijk in de Amazone. Het is sowieso goed om te smeren met DEET 50%. De muggen die malaria overbrengen steken vanaf zonsondergang. Het dragen van lange kleding en slapen onder een geïmpregneerde klamboe wordt daarom ook aanbevolen om steken te voorkomen. Bespreek met je huisarts of de GGD of het slikken van malariatabletten nodig is.

Reisverzekering

Voor elke reis of vakantie kun je het beste een reisverzekering afsluiten, zeker als je naar Zuid-Amerika gaat. Heb je een aanvullende zorgverzekering? Kijk dan eerst wat er vanuit deze verzekering vergoed wordt. Mijn ervaring is dat een doorlopende reisverzekering meestal voordeliger is dan een kortlopende reisverzekering.

Geld in Bolivia

In Bolivia betaal je met de Boliviaanse boliviano. 1 EU ≈ 7,6 BOB. In alle plaatsjes zoals genoemd in deze rondreis, met uitzondering van Isla Del Sol, zijn voldoende pinautomaten te vinden (ofwel ATM’s). Betalen met cash is het makkelijkste en goedkoopste. In Bolivia zijn BNP, BancoFie en EcoFuturo OK om te pinnen zonder commissie. Mij werden de banken Union en Mercantil afgeraden voor geldopname.

Om je transactiekosten zo laag mogelijk te houden, adviseren wij om wat grotere bedragen te pinnen bij een pinautomaat. Bewaar het geld in de kluis van je ho(s)tel. Neem cash geld mee als je de deur uit gaat en laat je pinpas veilig in het hotel.

Controleer voordat je op reis gaat of je met jouw bankpas wereldwijd geld kan opnemen. Uit voorzorgsmaatregelen staan je betaalinstellingen vaak op Europa. Wijzig deze tijdelijk naar wereldwijd om ongemakken te voorkomen. Een creditcard is een must wanneer je binnenlandse vluchten gaat boeken via de lokale luchtvaartmaatschappijen. Ook voor sommige accommodaties is een creditcard noodzakelijk.

Dit heb je echt nodig in Bolivia

Wat vind je van deze reisroute door Bolivia of heb je vragen? Laat hieronder een berichtje achter!

Have fun en reis je vrij,
Lynn

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Lynn, Booking.com, Hostelworld, Unsplash en Pixabay. Ik maakte deze rondreis in februari 2023. Dit artikel is geschreven in juni 2023.
Lynn-Klein-Gunnewiek backpacker

Lynn Klein Gunnewiek

Tijdens mijn eerste lange reis door Latijns Amerika werd ik verliefd op de vrijheid, spontaniteit, inspiratie en uitdagingen die reizen met zich meebrengt. Geen plan is voor mij het beste plan en dat brengt mij op de leukste plekken! Van backpacken tot citytrips, alleen of met anderen, ik ga er regelmatig tussenuit to keep it funky and fun. Reis je digitaal mee?!

Meer over Lynn Klein Gunnewiek

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *