Hero background

Elzas en Vogezen roadtrip: mooie reisroute voor 10 tot 12 dagen

Vakantie met eigen auto

Over deze route

Roadtrip Elzas-Vogezen: Mooie reisroute langs de hoogtepunten

De Elzas en de Vogezen vormen samen een gebied in het Noordoosten van Frankrijk. Het ligt vlak tegen Duitsland en er is in de loop van de geschiedenis fel over gevochten. Het ging nu eens over in Duitse handen, dan weer in Franse. In de streek vind je nog steeds een mengeling van Franse en Duitse invloeden, in taal, cultuur, keuken en ga zo maar door. Deze streek is uniek in Frankrijk.

De Elzas staat vooral bekend om de vele culturele en historische bezienswaardigheden. Daarnaast kan je in de Elzas ook heerlijk wijn proeven, langs de Route des Vins, in de verschillende wijndorpjes. De Vogezen is dan weer een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Hier trek je naartoe om te wandelen en te genieten van de stilte en de uitzichten. Wij bezochten de Elzas-Vogezen reeds tweemaal met onze kinderen éénmaal in de herfstvakantie, éénmaal in de zomer. Telkens voor een (klein) weekje. Waar we de eerste keer kozen voor de natuur en de Vogezen, kozen we de tweede keer voor de Elzas. Beide routes passen perfect in elkaar. Dit is de route die je hieronder beschreven vindt!

kaart reisroute elzas vogezen
Onze roadtrip door Elzas en de Vogezen. Dag tot dag beschrijving hieronder! Kaartje © Printmaps.net / OSM Contributors

Over deze rondreis door Elzas-Vogezen

Deze autorondreis begint gewoon thuis en eindigt daar ook. Tijdens deze route volg je de Route des Vins, die door de Elzas loopt, en waarlangs vele bezienswaardigheden liggen. Deze loopt van Noord naar Zuid. Net voor het einde wijk je af van de Route des Vins en ga je de Vogezen in, om te wandelen en te genieten van de natuur en de uitzichten.

In principe zou je de route omgekeerd kunnen afleggen, eerst bij het zuidelijkste punt beginnen en zo de route naar het Noorden volgen. Als je dit zo doet, dan rijd je op je eerste reisdag een flink eind. Op deze dag moet je dan ook niks anders plannen. Op de laatste dag kan je MM Park bezoeken, alvorens je dan naar huis rijdt. De terugrit is dan een stuk korter.

Wil je heel veel bezoeken tijdens je rondreis door de Elzas-Vogezen? Schaf dan de Pass’Alsace aan. In dit artikel vind je meer uitleg over deze Pass’ Alsace pas.

Met kinderen op reis

Aan onze route en de opgenomen activiteiten, merk je dat we met kinderen op pad waren. Tieners meer bepaald, die houden van actie, avontuur, leuke stadjes en shoppen (helaas vinden ze niet allebei hetzelfde leuk…). Omdat de interesses in ons gezin niet altijd gelijk lopen, zit er dus voor iedereen wel iets leuks in deze route! Zo is de reis voor iedereen geslaagd.

Voor onze kinderen namen we volgende activiteiten op in onze reis:

 • Fietsen in Straatsburg: dit bleek prima voor elke leeftijd en een goede manier om meer te zien van deze mooie stad. Dus eigenlijk een win-win voor ouders en kinderen
 • Volerie des Aigles en Montagne des Singes: dit is echt ingesteld op kinderen en de onze waren er zelfs al ietsje te oud voor. Dit is echt heel erg geschikt voor grote kleuters en lagere schoolkinderen tot een jaar of 10.
 • Europa-park: dit was een hit bij onze kinderen, maar ook wij genoten. Voor ons was het vooral het totaalplaatje wat klopte. Naar onze mening kan dit park gemakkelijk naast Disneyland Paris staan qua aankleding.
 • Ecomusée Alsace: dit namen we mee op, zowel voor onszelf als onze kinderen, maar dit bleek hen erg aan te spreken!

Lees hier meer over dé top bezienswaardigheden van de Elzas!

Dag Vertrek en aankomst Straatsburg

+/- 520 KM en minimaal 5 uur 30 minuten rijden 

Vandaag staan we op tijd op en we vertrekken rond een uur of zeven ’s morgens. We zouden graag vandaag eerst nog MM Park bezoeken, alvorens aan te komen in Straatsburg. Dit militaire park ligt op weg naar Straatsburg, op een 20-tal kilometer noordelijk van deze stad. We rijden dwars door België, naar het meest zuidelijkste puntje, waar we de grens met Frankrijk oversteken en dan zijn we nog maar halfweg in de tijd.

Tegen 12.30u (een half uurtje vertraging door een pitstop in België) zijn we bij MM Park. Er is een snackbar, dus we eten daar. Nadien bekijken we het museum en gaan op weg naar Straatsburg. Daar komen we na een half uurtje aan. Hier verblijven we twee nachten.

bezienswaardigheden elzas vogezen
Militair museum MM park

Overnachten in Straatsburg

Straatsburg is een mooie stad en hét uithangbord van de Elzas. Als je hier overnacht, dan kan je nog alle kanten uit voor uitstapjes in de omgeving, maar wij raden aan om vooral de stad zelf te bezichtigen en verder lekker te roadtrippen. Straatsburg is ook perfect als city-trip! Je moet hier toch rekenen op minimaal twee nachten, en eigenlijk is drie nachten nog relaxter.

Wij verbleven in: Holiday Inn Express Strasbourg Centre***

overnachten straatsburg

Een heel fijn stadshotel is dit. Het ligt op 10 minuten lopen van het voetgangersgebied van Straatsburg en biedt eigen parkeergelegenheid tegen toeslag. Vooraf reserveren is noodzakelijk, reken op €13 per dag.

In de kamerprijs is standaard een goed ontbijt inbegrepen. Je betaalt maar €93 voor twee personen en €120 voor een vierpersoonskamer in het hoogseizoen! Perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Straatsburg en qua prijs-kwaliteitverhouding het beste hotel van deze mooie stad. Dit hotel scoort een mooie 8,2 op booking.com!

Dag Straatsburg

straatsburg bezienswaardigheden
straatsburg kerk
straatsburg hoogtepunten
De highlights van Straatsburg

We laten de auto staan vandaag. We verkennen Straatsburg te voet, met de fiets én met de boot. Hier is méér te zien, je kan hier wel een weekendje doorbrengen. Zeker als je van musea en cultuur houdt. Omdat we op rondreis zijn, beperken we ons tot één dag, maar we zien onszelf hier later zeker terugkomen.

Dag naar Château de Haut-Koenigsbourg en bezienswaardigheden in de buurt

+/- 70 KM en minimaal 1 uur rijden

chateau-de-haut-koenigsbourg
montagne-des-singes
route-des-vins
Samenvatting van deze dag 🙂

Vandaag rijden we van Straatsburg naar Thannenkirch, een wijndorp. Vanuit dit dorp kan je leuke uitstappen maken naar mooie dorpjes in de buurt. Het heeft ook nog een ander voordeel: het ligt superdicht bij de bezienswaardigheden die we vandaag willen bekijken. Dat betekent dat we niet ver moeten rijden naar onze accommodatie nadien straks.

We rijden dus opnieuw in zuidelijke richting tot het stadje Sélestat. Hier wijken we af van de hoofdroute en nemen een prachtige route, de berg op. De natuur is hier onwijs mooi, met al die kleurschakeringen van de loofbomen, die contrasteren met het donkergroen van de naaldbomen. Er hangen slierten witte nevels tussen de bomen, dus het doet allemaal sprookjesachtig aan.

De eerste bezienswaardigheid die we tegen komen, is de Volerie des Aigles. Dit is een roofvogelpark, compleet met roofvogelshow, wat mooi is opgezet rond een kasteelruïne. Wij pikken er een roofvogelshow mee. Vervolgens vervolgen we onze weg de berg op en stoppen na enkele minuten alweer bij de Montagne des Singes. Je wandelt hier door het bos en door een kolonie Berberapen. Zij zijn bedreigd in eigen land. In dit park leven zij in semi-vrijheid en ondertussen zijn ze al met zo’n 200! Leuk om te bekijken en eigenlijk best eigenaardig dat apen die uit een dorre, droge leefomgeving komen, het zo goed doen in deze bosrijke, natte omgeving.

elzas bezienswaardigheden
Château de Haut-Koenigsbourg

Tenslotte bereiken we dan op de top ook een top-bezienswaardigheid: het château de Haut-Koenigsbourg. Doordat de streek een grensstreek is, staat het hier vol kastelen en ruïnes van kastelen, soms zelfs meerdere op één berg. Maar het mooiste kasteel en hét symbool voor de Elzas, is dit pareltje. Hier spreken negen eeuwen geschiedenis. In de loop van de eeuwen heeft dit kasteel zware stormen doorstaan, maar nu staat het er weer. Het interieur is kaal, juist omdat dit kasteel afgebrand en verlaten is geweest. Maar de buitenkant is machtig en erin rondlopen geeft je overal mooie doorkijkjes.

Hierna gaan we naar onze accommodatie in Thannenkirch, waar we opnieuw twee nachtjes blijven.

Overnachten aan de Route des Vins

Je kan in verschillende dorpjes overnachten aan de Route des Vins. Riquewihr, Ribeauvillé, Bergheim en Thannenkirch liggen zeer centraal om van daaruit de verschillende wijndorpjes te bezichtigen. Wij kozen voor Thannenkirch, omdat het grote pluspunt hier is dat ook het populaire château de Haut-Koenigsbourg hier vlakbij ligt. We raden hier minimaal twee nachten aan, wil je meer dorpjes bezoeken, plan dan hier drie nachten.

Wij verbleven in: Hôtel du Haut-Koeningsbourg***

hotel route des vins
hotel elzas frankrijk

Dit is een kleinschalig hotelletje in een piepklein dorpje, maar wat een geweldige ontvangst! Alle kamers hebben een eigen badkamer en zijn zeer ruim. Je parkeert hier gratis bij het hotel.

Elke morgen is er een fantastisch ontbijt inbegrepen in de kamerprijs. De variatie in het aangeboden ontbijt is ongelooflijk, je eet je buikje vol tot ver na de middag. Een nette tweepersoonskamer heb je al voor €108 per nacht, voor vier personen reserveer je twee aangrenzende kamers. Op booking.com scoort dit hotel maar liefst een 9,2, en dat kunnen wij beamen!

Dag Mooie wijndorpjes

+/- 30 KM en minimaal 50 minuten rijden (round-trip) 

Riquewihr frankrijk

Alweer tijd voor een nieuwe dag. Deze staat in het teken van mooie wijndorpjes. We maken een mini-roadtrip binnen onze reis. Eerst gaan we naar het verst gelegen dorp dat we vandaag bezoeken: Riquewihr. Vervolgens rijden we een stukje terug naar Ribeauvillé. Afsluiten doen we in Bergheim, een slaperig, rustig wijndorpje. Uiteraard pakken we onderweg een wijntje mee!

Wist je dat je ook heel goed een fietsvakantie kan maken in de Elzas? Hierdoor wordt een wijntje proeven ook veel gemakkelijk!

Dag naar Château du Hohlandsbourg en Colmar

+/- 48 KM en minimaal 1 uur rijden

Château du Hohlandsbourg Elzas

Het is alweer tijd om ons prachtige hotel en het schattige Thannenkirch achter ons te laten. We rijden vandaag door naar een iets groter stadje, Colmar. Eerst maken we nog een stop bij het château du hohlandsbourg.

Colmar valt qua grootte nog steeds in het niets bij Straatsburg, maar het is het grootste stadje langs de Route des Vins. Wandelen in dit prachtige stadje is een reis terug in de tijd. Bijna alle gebouwen dateren uit de 15de en 16de eeuw en de stad vormt een harmonieus geheel. Wij slenteren rond en rond, verwonderen ons over alle mooie kleurtjes op de gebouwen. Mijn fototoestel draait overuren 🙂 Ik laat de foto’s dan ook voor zich spreken!

colmar bezienswaardigheden
colmar elzas
colmar frankrijk
Hoe prachtig is deze stad?

Wij slapen twee nachtjes in Colmar, zo kunnen we optimaal genieten van deze geweldige vakwerkstad.

Overnachten in Colmar

Colmar is een geweldig mooi bewaard gebleven vakwerkstadje en een volwaardige bestemming an sich. Wij gebruiken het ook als uitvalsbasis voor ons uitstapje naar Europa-park en verblijven hier twee nachten. Ook zonder een bezoek aan het pretpark kan je hier twee nachten verblijven. Dan bezoek je op de tussenliggende dag het stadje zelf.

Wij verbleven in: Suites Résidence Spa*****

overnachten colmar
hotel tip colmar

In Colmar kozen we ervoor om wat luxer te verblijven! Jawel, we sliepen in een vijfsterrenhotel, mét een eigen bubbelbad in onze suite. De suite is werkelijk tiptop uitgerust, compleet met eigen keuken. Parkeergelegenheid dien je tevoren te reserveren, voor zo’n €20 per dag.

Vanuit deze prachtige accommodatie loop je zo Colmar in en op loopafstand vind je ontelbare cafeetjes en restaurants. Het perfect bewaard gebleven centrum is amper 200 meter verwijderd. Na een drukke dag ontspan je in je eigen bubbelbad, hoe geweldig kan reizen toch zijn? Een suite voor twee personen kost €135 per nacht, inclusief gebruik eigen bubbelbad en een lekker ontbijtje. Met zijn vieren wordt dat €153. Prima deal voor een luxe verblijf, met een 8,6 beoordeeld!

Dag Europa-park

+/- 44,5 KM en minimaal 55 minuten rijden (enkele reis) 

europapark
europapark kinderen
Themalanden en attracties in Europapark

Vandaag wordt een hoogdag voor onze kinderen: we gaan naar Europa-park. Verrassing alom bij het ontbijt ’s morgens, want mama en papa hadden dit tevoren niet verklapt ;). Eigenlijk ligt Europa-park helemaal niet in de Elzas-Vogezen. Sterker nog, het ligt helemaal niet in Frankrijk, maar in Duitsland, meer bepaald het Zwarte Woud. Je zou dit grandioze pretpark dan ook kunnen bezoeken tijdens een rondreis door het Zwarte Woud. Dit gebied ligt eigenlijk tegen de Elzas-Vogezen aan.

Vanuit onze accommodatie is het een klein uurtje rijden (enkele reis), maar dat hebben we er graag voor over. Europa-park is gigantisch groot en je moet je er wel bij neerleggen dat je maar een deeltje van het park kan zien op één dag. Wij hadden tevoren uitgezocht op het plan welke attracties we wilden zien. Alle attracties liggen in themagebieden of landen. Als je weet wat je wil doen, dan kan je een route uitstippelen, en je zo beperken tot een aantal landen. 

Wij hebben op één dag de themagebieden Duitsland, Frankrijk, Italië, Scandinavië, Ijsland, Nederland, Zwitserland en Luxemburg bezocht. In deze landen lagen de snellere, uitdagendere attracties, die onze kinderen zo geweldig vinden. We hebben eigenlijk alles kunnen doen wat we wilden. Je kan reserveren voor bepaalde attracties (via Virtual Line).

Wij vonden dit echter erg omslachtig en moeilijk te plannen, want je moet echt wel eventjes wandelen van het ene land naar het andere land. Dus het was eigenlijk heel moeilijk inschatten. Wij hebben er dan ook voor gekozen om gewoon aan te schuiven. Dat ging ook, de maximum wachttijden in de Halloween-periode bedroegen 45 minuten voor een tweetal attracties. Andere attracties gingen sneller. Sommige van de attracties waarvoor je Virtual Line kon reserveren, hadden wachttijden van slechts 15 minuten. In onze ogen de stress van de Virtual Line niet waard.

Moe maar voldaan keren we terug. Vanavond slapen wij een allerlaatste keer in ons hotel in Colmar.

Dag van Colmar naar La Bresse (Vogezen)

+/- 56,5 KM en minimaal 1 uur 15 minuten rijden

Tijd voor iets heel anders vandaag: na prachtige stadjes, een flinke dosis cultuur en lekker wijntjes, is het tijd voor natuur! We trekken naar de mooie Vogezen. Hier gaan we een aantal dagen wandelen. Omdat we hier zijn met kinderen, kiezen we voor wandelingen, die voor iedereen te doen zijn.

Lac de Blanchemer vogezen
Lac de Blanchemer

Vandaag wandelen we rond het Lac de Blanchemer. Alhoewel dit geen lange wandeling is, begonnen we wel met een stevige klim. Gezien onze conditie (lees: deze van mezelf), was dit al wel even een uitdaging, maar zeker wel doenbaar. Blijkbaar zou je deze wandeling in 2.15 moeten kunnen doen, maar wij deden er drie uur over. We volgden daarbij ons eigen tempo en pauzeerden af en toe om het uitzicht te checken. Na deze toffe route, was het nog maar een klein stukje naar La Bresse, waar we de komende drie nachten verblijven.

Overnachten in La Bresse

La Bresse is een geweldige uitvalsbasis om te wandelen in de Zuidelijke Vogezen. Het ligt dichtbij de mooiste wandelroutes en dichtbij Gérardmer met het leuke, gelijknamige meer. Hier kan je ook allerlei activiteiten ondernemen. Wij verbleven hier drie nachten. In principe kan je hier een volwaardige vakantie doorbrengen. Wil je echt een wandelvakantie plannen in de Vogezen? Maak dan van La Bresse je uitvalsbasis voor de zuidelijke Vogezen, voor minimaal vijf nachten!

Wij verbleven in: La Demeure des 2 trésors**

overnachten la bresse
accommodatie vogezen

Alweer een mooi hotel, wat in een rustig park ligt dichtbij het eigenlijke centrum van La Bresse. Echter, om op restaurant te gaan, heb je de auto nodig, maar parkeren is hier overal relatief goed te doen.

De kamers zijn ruim en groot, plaats genoeg 🙂 De blikvanger is de badkamer, nog mooier dan de kamer zelf. Het hotel beschikt ook over en wellness, met bubbelbad en sauna, om na het wandelen tot rust te komen. Wij hebben hier tweemaal gebruik van gemaakt.

Er is gratis parkeergelegenheid bij het hotel, reserveren is niet noodzakelijk. Het ontbijt is inbegrepen bij de kamerprijs. Voor een tweepersoonskamer betaal je €122, voor vier personen wordt dat €183. Het hotel scoort een keurige 8,9 op booking.com en wij kunnen dit toffe hotel alleen maar aanbevelen!

Dag wandelen in de buurt van La Bresse: Col de Sapois

+/- 16 KM en 20 minuten rijden (enkele reis)

wandelen vogezen
Het zoeken naar koeien bleek niet moeilijk 🙂

Opnieuw aan de wandel. De wandeling van vandaag is niet te zwaar, en is lekker afwisselend. Je loopt langs de bosrand, langs weiden met dieren, en hebt daarbij voortdurend mooie uitzichten. Neem je picknick mee! Onze kinderen konden zich goed vermaken met de koeien en met het zoeken naar bramen en bosaardbeien.

Deze wandeling heet Col de Sapois en je doet er ruim drie uur over. Ze ligt eigenlijk dichter in de buurt van Gérardmer en het gelijknamige meer dan van La Bresse, maar ver is het zeker niet. Na de wandeling gaan we naar Gérardmer en naar het meer om ons nog even te ontspannen. Slapen doen we opnieuw in La Bresse.

Dag wandelen in de buurt van La Bresse: Saut de la Bourrique

+/- 15 KM en minimaal 20 minuten rijden (enkele reis) 

wandelen vogezen
Gérardmer Vogezen
Een perfecte dag in de bergen en aan het water!

Wandeling nummer drie alweer! Voor niet-geoefende wandelaars die wij zijn, hebben wij speciaal gelet op de wandelingen die maar één dagdeel in beslag nemen. Onze ervaring is dat de beschreven tijden meestal niet overeen komen met onze eigen gelopen tijden. Wij stappen wellicht minder goed door, en we hebben ook wel de neiging om veel te blijven stil staan en te genieten van de uitzichten en de natuur. En ook om wat te dollen met de kinderen, en zij met ons 🙂

Zodus, een wandeling die omschreven wordt als drie uurtjes, neemt bij ons bijna vier uurtjes in beslag… Vandaag staat de Saut de la Bourrique op het programma, een wandeling van 8 kilometer en deze zou in 2,5 uren kunnen gelopen worden. Ook deze wandeling start in de buurt van Gérardmer en is prima te doen met kinderen. Heel leuk is dat de wandeling een stukje rivier volgt en dat er kleine, houten bruggetjes zijn aangebracht, waarover je kriskras de rivier over steekt. Dit is een zeer mooie, idyllische tocht.

Gérardmer vogezen wandelen
Lac de Gérardmer

Gezien we laat vertrekken vandaag (pas tegen 11.00), hebben we een picknick mee, en zijn wij eigenlijk pas rond 14.30 terug. Veel doen we hierna niet meer. Net zoals gisteren trekken we nog eventjes naar Gérardmer. We huren waterfietsen voor een tochtje op het gelijknamige meer.

We slapen nog een laatste keertje in La Bresse, maar je kan hier met gemak een weekje blijven en van hieruit nog veel meer wandelingen maken.

Dag van La Bresse naar Mulhouse

+/- 61 KM en minimaal 1 uur 25 minuten rijden 

Vandaag verlaten we de schitterende omgeving van La Bresse, maar niet voordat we een laatste wandeling hebben gemaakt op enkele minuten van La Bresse. We wandelen rond het Lac des Corbeaux een wandeling van een vijftal kilometer, waar je zo’n twee uren over doet. Dit is een echt paradijsje, het is er onwerkelijk mooi, met een strakblauw meer tegen een groene, bergachtige achtergrond. Na de wandeltocht kan je in de zomer nog wat zwemmen bij het meer.

Na de wandeling en de zwempartij rijden we door naar Mulhouse, helaas alweer onze laatste stop op deze geweldige rondreis. In Mulhouse verblijven we twee nachten.

Overnachten in Mulhouse

Mulhouse wordt door veel toeristen overgeslagen omdat het zo zuidelijk ligt; het duurt eventjes om hier te komen. Zelf hebben wij geen tijd genoeg gehad om ook de stad te bekijken, wat we achteraf wel jammer vonden. Wij verbleven hier twee nachten en bezochten in de tussenliggende dag het ecomusée Alsace. Omdat je er even voor moet omrijden, is twee nachten ook wel de minimum aangeraden verblijfsduur.

Wij verbleven in: La Maison Hôtel Mulhouse Centre***

overnachten mulhouse

Dit mooie hotel ligt pal in het centrum van Mulhouse en is dus geweldig gelegen. Vlakbij kan je openbaar parkeren. De kamers, en eigenlijk heel het hotel, zijn geweldig retro ingericht; geen enkele kamer is dezelfde. Je ziet dat de eigenaar met veel liefde dit hotel vorm gegeven heeft. Dit gaf ons persoonlijk een enorm gevoel van ‘welkom’ te zijn. Ook hier is een sauna aan het hotel, waar we maar één keertje gebruik van hebben gemaakt (wegens tijdsgebrek).

Een tweepersoonskamer kost je €88 per nacht, inclusief ontbijt. Voor een vierpersoonskamer betaal je €151, ontbijt nog bij te boeken. Prima prijs! Dit hotel scoort een prima 8,8 op booking.com en dat kunnen wij zeker volgen. Boek dit hotel hier.

Dag Ecomusée Alsace

+/- 15 KM en 20 minuten rijden (enkele reis)

Ecomusée Alsace
Blik op het ecomusée

Gisteren kwamen we aan in Mulhouse. Dit is echt het aller-zuidelijkste puntje van de Elzas en veel toeristen slaan deze stad over. Het klopt wel dat de mooiste stadjes en dorpjes geconcentreerd zijn op de route tussen Straatsburg en Colmar, dus je mist geen ‘hoogtepunt’ door Mulhouse niet te bezoeken. Wij waren hier echter met een ander doel. Op zo’n 15 km rijden ligt een heel erg leuk museum, het Ecomusée Alsace.

Dit is het grootste openluchtmuseum van Frankrijk, met zo’n 80 oude gebouwen die vanuit verschillende plekken van de Elzas hier bij elkaar zijn gebracht. In verschillende gebouwen worden ambachten gedemonstreerd, in andere kan je dan weer deelnemen aan workshops. Je kan er met een bootje varen, of met de tractor rijden. Ook zijn er boerderijdieren aanwezig en iedereen loopt er in traditionele klederdracht rond. Voor de Belgische lezers: dit museum is het Franse antwoord op Bokrijk, voor de Nederlandse lezers: dit museum is vergelijkbaar met de Zaanse Schans, maar je betaalt hier wel inkom.

Voor dit museum moet je eigenlijk de hele dag uit trekken. De setting waarin het ligt, is ook schitterend, dus vergeet niet te genieten van de natuur. Onze kinderen vonden dit een topmuseum, alhoewel alles in het Frans werd uitgelegd. Maar met onze vertaling lukte het wel en de demonstratie van een ambacht spreekt eigenlijk ook wel voor zich 😉

’s Avonds slapen wij nog een laatste keer in Mulhouse, alvorens morgen de terugtocht aan te vatten.

Mulhouse frankrijk roadtrip
Mulhouse

Dag van Mulhouse naar huis

+/- 615 KM en 6 uren 15 minuten rijden

Vandaag komt er helaas een einde aan deze roadtrip! Al lijken de afstand en de tijd best te doen, toch raden we je aan op tijd te vertrekken. Je moet namelijk heel het eind terug, naar Straatsburg om van daaruit de weg terug op te pikken. In België passeer je sowieso langs de filegevoelige ring van Brussel en deze van Antwerpen. Mocht je hier geen tijd verliezen, dan is dat bijna verwonderlijk 🙂

Wij nemen onze tijd en plannen niks meer vandaag. Onderweg stoppen we ook nog om lekker te lunchen. ’s Avonds komen we dan ook pas aan. Bij onze eerste reis had ik nog twee daagjes over, bij de laatste was het meteen de dag erop werken…dat valt tegen!

Kosten Elzas-Vogezen

Aankomst           Straatsburg

Vertrek                Mulhouse

Highlights           Straatsburg, Colmar, château de Haut-Koenigsbourg, wandelen rond La Bresse

Beste reistijd     Van mei tot september voor deze rondreis. In de herfst oktober-november kan ook vanwege de mooie herfstkleuren, maar dan is de kans op slecht weer groter.

Kosten                 Zo’n 460€ p.p. met een gezin van vier personen, voor twee personen betaal je zo’n 610€ p.p.

Inclusief              Alle hotelovernachtingen, inclusief ontbijt, in de genoemde hotels

Exclusief              Benzine, reken op 80 € voor een enkele reis naar Straatsburg

                               Tol, reken op 14 € voor een enkele reis naar Straatsburg. Eten en drinken, fooi geven is niet gebruikelijk.

                               Budgetadvies: 250-300 € per persoon per week

Via een reisorganisatie betaal je al snel 750 € per persoon voor een autorondreis van 8 dagen in het hoogseizoen. Door alles zelf te regelen, bespaar je gemakkelijk 140 € pp en kan je een paar dagen langer op reis!!! Mooi toch?

Al onze verblijven waren steeds van zeer goede kwaliteit. Parking en ontbijt was steeds voorzien. Alle verblijven kan je gratis annuleren, mochten je plannen veranderen.

Kies je voor echte budgetverblijven, dan kan je nog wat besparen. Er zijn absoluut deals te vinden in dit deel van Frankrijk. Zo zijn er huisjes voor vier personen, die je al boekt voor 60 tot 70 € per nacht, een pak goedkoper dan de hier verbleven hotels (dikwijls met wellness) dus. Ook moet je rekenen dat je in november bijvoorbeeld een pak minder betaalt.

Deze reis boeken

Het is de bedoeling dat je alle onderdelen van deze rondreis zelf en los boekt. Jij kiest en boekt de hotels en jij regelt je eigen vervoer. Reisjevrij.nl heeft je al een goede voorzet gegeven hoe je dit moet doen. Je vindt alle informatie onder de tab “Reisroute”.

Hotels boeken

Je kan de hotels die beschreven staan in de reisroute boeken, of je zoekt je eigen hotel natuurlijk. Dit kost je dan extra uitzoek werk. Wil je tijd besparen? Klik op de betreffende link van het hotel en selecteer de juiste data. Het zijn hotels die op een goede locatie gelegen zijn, logisch passen in de reisroute en goed beoordeeld werden door andere gasten. De prijzen op de betreffende website (Booking.com) kunnen afwijken van de vermelde prijzen in de reisroute. Deze zijn namelijk zeer datum en seizoensafhankelijk.

Wat moet je allemaal regelen voor je reis?

Behalve het uitstippelen van je reisroute en het boeken hotels, moet je ook even aan de volgende dingen denken:

Tol

In Frankrijk betaal je tol. Hier kan je tevoren helemaal niks voor regelen, je betaalt ter plekke. Tegenwoordig kan je ook prima met de kaart betalen.

Vooraf boeken tickets

Covid heeft ervoor gezorgd dat veel bezienswaardigheden moeten gereserveerd worden. Maar het kan ook zijn dat bepaalde bezienswaardigheden of excursies snel uitverkocht zijn. Deze bezienswaardigheden/trips moet je alvast sowieso tevoren boeken, ook als je de Pass’Alsace hebt:

 • Fietsen in Straatsburg
 • Batorama in Straatsburg
 • Château de Haut-Koenigsbourg
 • ……

Een goede reisgids

Het boek dat iedere reiziger naar deze streek moet hebben: de Trotter van Elzas-Vogezen. In deze “reisbijbel” vind je hele praktische informatie over bezienswaardigheden, eetgelegenheden, guesthouses, het openbaar vervoer en nog veel meer. Via Bol.com koop je deze reisgids het voordeligst.

Inentingen

Er zijn geen inentingen verplicht of aanbevolen. Een advies voor mogelijke vaccinatie voor tekenencefalitis is afhankelijk van verblijfsduur, reis- en verblijfsomstandigheden. Deze komt voor in het Noordoosten van Frankrijk, dus in Elzas-Vogezen, je informeert je best eventjes of jij een mogelijk risico loopt. Doorgaans is dit niet het geval, tenzij je wekenlang gaat kamperen in zeer primitieve omstandigheden.

Voor Nederland: Voor vaccinaties kan je eenvoudig een afspraak maken bij de Ease Travel Clinic. Dat zijn specialisten op het gebied van reisvaccinaties. Raadpleeg deze ruim voor je vertrek. De GGD is ook een goede optie.

Voor België: Voor vaccinaties raadpleeg je best het ITG, het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Je kan hen steeds bellen om advies. Daarnaast kan je online of telefonisch een afspraak maken. Doe dit ruim op tijd.

Reisverzekering

Voor elke reis of vakantie kun je het beste een reisverzekering afsluiten, ook als je naar Elzas-Vogezen gaat. Vergelijk ook je reisverzekering altijd. Mijn eigen ervaring is dat een doorlopende reisverzekering meestal voordeliger is dan een kortlopende reisverzekering. Bovendien kan je dan onbezorgd verschillende malen op reis. Leuk toch?

Voor Nederland: Heb je een aanvullende zorgverzekering? Kijk dan eerst wat er vanuit deze verzekering vergoed wordt zodat je niets dubbel gaat verzekeren.

Een tip: Univé heeft een héél goedkope doorlopende reisverzekering met de goede voorwaarden. Afhankelijk van je wensen, ben je al vanaf 30 euro per jaar goed verzekerd. Je kan de verzekering nog verder uitbreiden met medische kosten (als dit niet in je zorgverzekering zit), een ongevallendekking en annuleringsverzekering.

Voor België: Kijk goed na of je bij het afsluiten van je autoverzekering ook een VAB-verzekering hebt afgesloten. Deze VAB-verzekering  zit dikwijls bij in je autopolis en kan je ook gebruiken wanneer je niet met de auto op vakantie gaat. Heb je deze niet, dan kan je deze nog steeds apart afsluiten.

Tip! Beschik je over een VISA of Mastercard? De meeste creditcard uitgevers bieden, gekoppeld aan een creditcard, ook een (doorlopende) annulatieverzekering aan. Het gaat dan doorgaans om de creditcards met een wat hogere jaarlijkse bijdrage. De dekking van een annulatieverzekering die is gekoppeld aan een creditcard, kan sterk verschillen, afhankelijk van de gekozen kaart en de aanbieder. In de polisvoorwaarden, behorend bij de creditcard, staat exact beschreven op welke vergoedingen je recht heeft, in geval van schade.

Geld in Frankrijk

In Frankrijk betaal je gewoon met de euro, lekker gemakkelijk.

Controleer voordat je op reis gaat of je met jouw bankpas in Europa geld kan opnemen. Uit voorzorgsmaatregelen staan je betaal-instellingen vaak op Nederland/België. Wijzig deze tijdelijk naar Europa om ongemakken te voorkomen.

Deze route inkorten of verlengen

route elzas vogezen
route vogezen
route elzas straatsburg
Wat verkies jij?

Deze roadtrip kan je zelf fine-tunen naar hartelust.

 • Ben je iemand die verzot is op natuur, maar niet zoveel heeft met cultuur? Dan kan je je verblijf in La Bresse iets langer maken, want er zijn heel wat mooie wandelingen in de buurt te doen. Qua cultuur kan je je dan beperken tot Straatsburg en Colmar, twee geweldige steden! Met vijf nachten in La Bresse en twee voor elk stadje, kan je met 9 nachten, 10 dagen een mooie reis maken!
 • Is het omgekeerde van toepassing? Knip dan het stukje rond La Bresse eruit en je hebt een rondreis van 8 nachten, 9 dagen boordevol culturele bezienswaardigheden, lekker eten en zoete wijntjes.
 • Toch fan van beiden, maar maar 8 of 9 nachten de tijd? Dan zouden we aanraden om de twee nachten in Mulhouse te laten vallen. Het écomusée d’Alsace is echt heel leuk en mooi, maar je moet er eventjes voor rijden, wat je terugweg ook weer langer maakt. Ook zou je de twee overnachtingen in de Route des Vins kunnen laten vallen en je verblijf in Colmar met één nachtje verlengen, zodat je van daaruit uitstapjes kan maken. Hierdoor krijg je dan een reis van 8 nachten en 9 dagen.

Plan jij binnenkort een roadtrip naar de Elzas-Vogezen? Laat weten wat je van deze route vindt!

Have fun en reis je vrij,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Chris, Pixabay en Booking.com
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Beste,
  Waar kunnen wij de wandelroutes vinden die in de blog beschreven staan in La Bresse?
  Dank je wel,
  Sophie

  Sophie

  Beantwoorden
  • Dag Sophie,

   Het is mogelijk om ter plekke deze wandelroutes te volgen (ze zijn gemarkeerd) of met een wandelkaart. Wij hebben onszelf echter eerst ingelezen in de wandelroutes op volgende website: https://www.bleijs.net/vogezen/welkom.php
   Hier staan heel veel wandelingen uitgebreid beschreven, en je kan deze ook downloaden (gratis). Je krijgt ook steeds aangegeven waar je kan parkeren en welke markering het wandelpad heeft. Wij hebben hier heel veel aan gehad wat betreft de wandelingen zelf en de keuze (welke wandeling te maken). Veel leesplezier!
   Groetjes,
   Chris

   Chris Donkers

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *