Hero background

Rondreis Maleisië en Cambodja in 3 weken: reisroute door Zuidoost Azië

Over deze route

Rondreis Maleisië en Cambodja: het mooiste van twee landen in één reis!

Wij maakten een fantastische rondreis door twee landen in Zuidoost-Azië: Maleisië en Cambodja. Tevoren had ik nergens informatie gevonden of de combinatie van deze twee landen een beetje doenbaar was. Eénmaal ik me erin begon te verdiepen, bleek dit juist een fantastische combinatie te zijn. Het vasteland van West-Maleisië is modern en rijk, met grote steden en wolkenkrabbers, ideaal voor een stedentrip Kuala Lumpur. Cambodja is veel armer en landelijker. De tempels van Angkor Wat zijn hier een absoluut hoogtepunt. Voor de natuur trek je dan naar Borneo, een must voor elke natuurliefhebber! Ik beveel onze reisroute dan ook van harte aan!

Mijn reisgezelschap bestond uit twee tieners van 17 en 14 jaar, en mijn man. Graag deel ik onze reisroute van dag tot dag met je en een aantal tips.

reisroute zuid-oost azie
Onze reisroute door twee landen in Zuidoost-Azië: Maleisië en Cambodja. © Printmaps.net / OSM Contributors

Deze reisroute zelf regelen?

Je kunt makkelijk een zelfstandige rondreis door Maleisië en Cambodja maken. De vlucht(en) en hotels boek je allemaal los. Korte verplaatsingen in Maleisië doe je eenvoudig met de Grab-taxi, superhandig! In Cambodja verplaats je je met een tuktuk, die je op elke straathoek vindt. Voor de binnenlandse vluchten raadplegen wij altijd Skyscanner. Behalve de vluchten en een taxi van/naar de luchthaven, is het niet nodig om op voorhand vervoer te boeken.

Dag Vertrek Kuala Lumpur

Onze rondreis start op de luchthaven van Amsterdam/Schiphol. Je vliegt daarbij heen en terug op Kuala Lumpur. Wij scoorden vluchten voor €760 per persoon met Etihad in augustus. Dit is een prima vliegtuigmaatschappij. Onze tickets vonden we via Skyscanner.  

Parking op de luchthaven nodig? Eenvoudig een goede parkeerplek reserveren doe je via Parkos.

We vertrokken rond 22.00 ’s avonds en hadden een tussenstop in Abu Dhabi om 6.00 de volgende morgen. Dit is handig, want dan kan je zo nog wat proberen te slapen in het vliegtuig. Na een tussenstop van 2u45 minuten stegen we weer op naar Kuala Lumpur.

Dag Aankomst Kuala Lumpur

De vlucht van Abu Dhabi naar Kuala Lumpur duurt zo’n 7 uur, maar door het tijdsverschil met Abu Dhabi, kom je pas in de avond aan. Wij hadden vooraf een taxi geregeld die ons netjes naar ons hotel bracht. Na het inchecken in je hotel, kan je op zoek gaan naar een gezellig eettentje om je eerste avond in Maleisië te vieren! Verblijf je in hetzelfde hotel als wij, dan vind je vlak om de hoek een hele straat met gezellige restaurants en verderop ook nog wat pubs!

Overnachten in Kuala Lumpur

Onderstaand hotel kan ik erg aanraden: niet alleen is dit een erg mooi hotel, voorzien van alle comfort, maar de ligging, vlak bij -tig restaurants en barretjes, is erg goed. Verblijf hier drie nachten, zodat jij het meeste uit jouw stedentrip KL kunt halen!

Wij kozen voor: Verdant Hill Hotel Kuala Lumpur

Een top-verblijf in hartje Kuala Lumpur! Om de hoek vind je een gezellige straat met restaurants en barretjes. Het hotel zelf is modern, de kamers zijn groot en erg comfortabel. Overal is airco aanwezig. Het zwembad is heel fijn om even in af te koelen, met uitzicht op de moderne wolkenkrabbers eromheen. Het ontbijt is super uitgebreid. Erg lekker! Groot pluspunt aan dit hotel is bovendien dat het supergoed is geïsoleerd tegen geluid, waardoor je heerlijk rustige nachten hebt! Een kamer voor twee personen inclusief ontbijt, heb je al vanaf €54 per nacht.

Dag Kuala Lumpur: fietstour + hoogtepunten in het centrum

Vroeg opstaan vandaag! Om 8.00 word je namelijk verwacht voor de leukste tour van Kuala Lumpur: een uitgebreide fietstour! Naar het beginpunt van de tour neem je het beste een Grab.

Fietsen door KL

leuke tour kuala lumpur
bezienswaardigheden kuala lumpur

Deze tour is echt super-informatief, met heel veel stops. Je fietst langs de bekende hoogtepunten, zoals Petronas Twin Towers en Merdeka Square, maar ook langs onbekende pareltjes, zoals het traditionele Kampung Bahru, waar de tijd heeft stil gestaan. Er is aandacht voor de verschillende godsdiensten in het land, waarbij je een stop maakt bij een moskee, een bijzondere Chinese tempel bezoekt en langs een Indiase tempel fietst. Je bewondert street-art en een traditioneel Chinees herenhuis, waarbij je ondertussen veel leert over de geschiedenis van het land en zijn bevolkingsgroepen en religies.

tempel kuala lumpur
bezienswaardigheden kuala lumpur

Eén ding hebben alle inwoners gemeen en dat is hun liefde voor lekker eten. Dat komt uitgebreid aan bod tijdens de tour, want je stopt bij een lokale markt en proeft ook echt een aantal fruitsoorten. Rond 10.00 ga je bovendien in een lokaal restaurant brunchen, waarbij je gerechtjes krijgt uit de Maleise en Indische keuken. Niet te uitgebreid ontbijten dus. Rond 12.00 à 12.30 eindigt de tour.

Petronas Twin Towers bezoeken

Hierna kan je even terug naar het hotel, chillen in het zwembad. In de late namiddag kan je dan (opnieuw met een Grab) naar de Petronas Twin Towers. Je kan deze vrij bezoeken, want er is een winkelcentrum in gevestigd. Wil je echter genieten van het uitzicht, dan vind je op de 41ste verdieping een brug van 60 meter die beide torens met elkaar verbindt. Hier dien je wel een kaartje voor te kopen en dat dien je tijdig te doen, want iedereen wil dit zien. Na je bezoek kan je op het plein voor de Towers nog genieten van een fonteinshow (vanaf 19.30 in de avond toen wij er waren).

Baja Bikes is een wereldwijde aanbieder van fietstours en wij hebben er al verschillende leuke ervaringen mee. Lees ook mijn uitgebreide beschrijving van onze fietstour door KL!

Dag Kuala Lumpur: hoogtepunten in de omgeving

Vandaag heb je nog een dag in KL en kan je je concentreren op een aantal hoogtepunten die wat verderaf liggen. Om hier te komen, hebben wij opnieuw gebruik gemaakt van Grab. Voor ons was dit een vrij goedkope optie met zijn vieren.

bezienswaardigheden kuala lumpur
hindoeïstisch heiligdom kuala lumpur

In de voormiddag gingen we naar de Batu Caves. Dit zijn hindoeïstische heiligdommen in een grot. Het echte hoogtepunt bevindt zich niet in de grotten, maar wel ervoor. 272 vrolijk gekleurde treden leiden je naar de grotten. Ondertussen kom je nieuwsgierige aapjes tegen. Let hierbij op je spullen en loop niet rond met eten, drinken of zonnebrillen: de aapjes zijn echt wel brutaal en gewend aan mensen. De Batu Caves zijn helemaal gratis.

chinese tempel kuala lumpur
hoogtepunten kuala lumpur

Vervolgens was de immense Thean Hou-tempel aan de beurt. Dit is een enorme Chinese tempel, die vrij recent is gebouwd. De vele lampionnetjes, gekleurde dakpannen, draken en andere kleurrijke figuren, geven dit complex een ‘echte’ Chinese sfeer. Neem hier zeker je tijd, want elk hoekje en elk figuurtje is gewoonweg prachtig. Mooie foto’s gegarandeerd!

bezienswaardigheden kuala lumpur
tempel kuala lumpur

Vervolgens lieten we ons afzetten bij Petaling Street, in Chinatown, waar tal van kraampjes zijn, met werkelijk alles 😉 Dit is vrij toeristisch, maar toch leuk om in rond te slenteren. Je kan ook de Boeddhistische en Hindoeïstische tempel aan de ingang van de straat nog mee pikken. Nadien is het tijd om terug te gaan naar je hotel, en opnieuw lekker te gaan eten. Vanavond is je laatste avond in KL, dus als je nog geen rooftopbar hebt gedaan, moet je dat zeker deze avond doen!

wat te zien kuala lumpur
De altijd drukke Petaling Street in Chinatown

Dag naar Siem Reap in Cambodja

Tijd om je stedentrip KL af te sluiten en een nieuw land te verkennen: je vliegt vandaag naar Siem Reap in Cambodja. Dit is dé uitvalsbasis voor de tempels van Angkor Wat, de mooiste bezienswaardigheid van dit land.

Er is een groot verschil met Maleisië. Cambodja is meer landelijk, je ziet er uitgestrekte rijstvelden en buffels, mensen zijn er minder rijk dan in Maleisië, waar je vooral veel steden en moderne wolkenkrabbers ziet.

cambodja
street art kuala lumpur
Het platteland in Cambodja versus de grootsteden in Maleisië 😉

Reizen van Kuala Lumpur naar Siem Reap

Om in Siem Reap te geraken, moet je het vliegtuig nemen. Laat je hotel een taxi regelen naar de luchthaven. Dit regel je best bij aankomst in het hotel, niet de dag zelf. De luchthaven van KL ligt namelijk toch een uurtje rijden van de stad, dus ze moeten wel echt even polsen naar de beschikbaarheid. Wij hadden bij aankomst in KL een erg leuke chauffeur, Jacky, en met hem hadden we de rit terug reeds besproken!

Met Airasia vlieg je rechtstreeks van KL naar Siem Reap. De vlucht duurt 2 uur en 10 minuten. In Cambodja is het één uur vroeger dan in Maleisië, dus je moet je horloge een uur terug zetten. Ook in Siem Reap ligt het vliegveld bijna een uur rijden van de stad. Hier dient je dus tevoren ook een taxi te regelen.

Leg bij aankomst in het hotel alvast het programma voor de volgende dagen vast. De meeste hotels kennen betrouwbare tuktuk-drivers die je met plezier een hele dag rondrijden. Zij kunnen alle gewenste toertjes voor je regelen.

Natuurlijk is Cambodja ook een heerlijk land voor een complete rondreis door Cambodja. Omdat wij Cambodja en Maleisië combineerden, bezochten wij een aantal hoogtepunten!

Doen vandaag: foodtour

Deze tour hoef je natuurlijk vandaag niet te doen, maar het is wel een leuke introductie tot Cambodja: een foodtour met een local, langs lokale eetgelegenheden en -tentjes. Je komt langs de lokale markt, waar werkelijk alles te koop is, van ontelbare schoenen tot spiesjes met krekels (brrr….). Die laatste proef je niet, maar je ziet wel de stalletjes. Meer dan voldaan, keer je na enkele uren en enkele kraampjes naar je hotel terug. Wij boekten via Withlocals, waar we ook in andere steden al toffe food tours mee hebben gedaan.

Overnachten in Siem Reap

Wij kozen ervoor om wat langer in Siem Reap te blijven en zoveel mogelijk van het archeologische complex Angkor Wat te zien. Ook andere, leuke uitstappen zijn vanuit Siem Reap te doen. Wij verbleven hier vijf nachten, maar we konden hier met gemak een week verblijven!

Wij kozen voor: Central Indochine D’angkor Hotel

Oh, wat een pareltje is dit! Mooie kamers met airco, een fijn restaurant voor ontbijt, maar ook lunch en diner worden hier aangeboden. De blikvanger is echter hun prachtige, tropische buitenruimte, met geweldig zwembad, lekkere bedjes en een swim-up bar. Het mooiste aan dit hotel is toch het personeel: stuk voor stuk super vriendelijk, en alles wordt voor jou geregeld. De communicatie vooraf ging erg vlot, ze regelen met plezier een taxi van en naar de luchthaven voor je. Eénmaal ter plekke regelen zij ook al je tourtjes met betrouwbare chauffeurs en tuktuk drivers. Voor een tweepersoonskamer betaal je bovendien maar €26 per nacht. Een echte topper is dit hotelletje!

Dag Angkor Wat en The Small Circuit

tempel van angkor wat cambodja

Tijd voor één van de hoogtepunten van je reis: vandaag ga je Angkor Wat met eigen ogen zien. Al zijn er zeven officiële nieuwe wereldwonderen, stiekem vind ik dat Angkor Wat hier toch ook een plekje verdient… wat een ongelooflijk prachtige tempel is dit!

Het archeologische complex van de tempels van Angkor

tempel angkor wat

Angkor Wat maakt deel uit van een groter gebied met talloze tempels, de archeologische zone van de tempels van Angkor. De stad Angkor was tussen de 9de en de 14de eeuw de hoofdstad van het machtige Khmer-rijk. Talloze tempels werden in die tijd gebouwd en getuigen van de macht en rijkdom van Angkor. Uiteindelijk ging dit rijk ten onder door oorlogen met het Ayutthaya-koninkrijk, dat in het huidige Thailand ligt. De stad werd verlaten en de jungle nam het over. Uiteindelijk werd Angkor pas laat terug ‘herontdekt’ en sindsdien staat heel de archeologische zone van de tempels van Angkor op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Angkor Wat is hiervan de belangrijkste tempel, maar er zijn dus meerdere tempels die bezienswaardig zijn. Wil je de mooiste tempels zeker gezien hebben, dan heb je minstens twee volle dagen nodig. Elke dag volg je dan een andere route.

Welke tickets kopen?

hoogtepunten cambodja
Sommige tempels zijn helemaal overgroeid door de jungle!

Tickets voor het archeologisch complex kan je gewoon de dag zelf kopen bij het officiële ticket center, enkele kilometers buiten Siem Reap. Zeg tegen je tuktuk driver dat je nog tickets nodig hebt, en hij zal je eerst hiernaartoe brengen.

Het ticket center is dagelijks open van 4.30 tot 17.30. Je hebt de keuze uit drie tickets (prijzen 2024):

  • ticket voor 1 dag: 37 USD (geldig op de dag zelf)
  • ticket voor 3 dagen: 62 USD (10 dagen geldig vanaf aankoopdatum)
  • ticket voor 7 dagen: 72 USD (1 maand geldig vanaf aankoopdatum)

Als je weinig tijd hebt, en enkel de belangrijkste tempels wil zien, kan je een ticket voor 1 dag kopen. Wil je echter The Small Circuit én The Grand Circuit doen, dan heb je al twee dagen nodig. Hiervoor is dus een ticket voor 3 dagen nodig, op de derde dag kan je dan eventueel nog kijken of je nog een verder gelegen tempel wil zien. Dit hebben wij gedaan.

The Small Circuit

hoogtepunten cambodja
De archeologische zone van Angkor staat vol met mooie tempels!

De eerste dag zou ik aanraden om The small circuit te volgen. Dit heeft niks te maken met de omvang van de tempels, want het gaat hier juist om de meest indrukwekkende complexen. Het heeft te maken met het rondje dat je rijdt, deze tempels liggen dichter bij elkaar in het centrale deel.

De tempels die je zeker ziet met The Small Circuit zijn de volgende:

  • Angkor Wat
  • Angkor Thom
  • Ta Keo
  • Ta Phrom
  • Bayon

Deze tempels zijn stuk voor stuk anders en de moeite waard! Je bent gemakkelijk een hele dag zoet.

Meer weten over de belangrijkste tempels van de archeologische zone van Angkor? Lees dan ons artikel met Angkor Wat tips.

Dag Tempels van The Grand Circuit

bezienswaardigheden cambodja

Gisteren heb je de meest centrale tempels bezocht, die meteen ook de grootste zijn. Vandaag ga je een aantal minder bekende tempels bezoeken, die wat verder gelegen zijn. Tempels die deel uitmaken van The grand circuit en erg de moeite zijn, zijn de volgende:

  • East Mebon: met mooie gebeeldhouwde olifanten
  • Pre Rup
  • Neak Pean: een kleine tempel in een meer, vooral de omgeving is prachtig! Denk aan lotusbloemen op een immens meer.
  • Ta Som: een korte stop om de mooie ‘hoofden’ te bekijken
  • Preah Khan: een redelijk groot complex
  • Prasat Kravan: gemaakt van bakstenen, zoals wij die kennen

Een beetje langer rijden, maar oh zo prachtig is The Lady temple of Banteay Srei! Deze wordt overgeslagen door vele toeristen, omdat hij een eindje weg ligt, maar ik wil hem hier toch even tippen. In geen enkel van de tempels, ook niet in Angkor Wat, zag ik zulk mooi beeldhouwwerk. Deze tempel is echt helemaal anders dan de rest.

grand circuit angkor wat
mooie tempels angkor wat
De Lady Temple is een must om te bezoeken!

Dag Uitstap naar Tonlé Sap

Tijd voor iets helemaal anders vandaag: een uitstapje naar het Tonlé Sap-meer. Dit is het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië in het regenseizoen en rijk aan vis. Aan de randen van dit meer bevinden zich nog resten van mangroves, waar zich nog steeds krokodillen bevinden. Heel bijzonder is het leven van de inwoners: zij leven in drijvende dorpen. Hun huizen zijn op palen gebouwd in het water en hun leven speelt zich af in en op het water. Geen plaats voor auto’s en fietsen hier: traditionele boten zijn hét verplaatsingsmiddel hier.

drijvende huizen op tonlé sap meer cambodja
Een drijvend dorp

Wij reden met onze tuktuk-driver naar Tonlé Sap. Hier gingen wij aan boord van een traditionele boot. Eerst verkenden we het drijvende dorp. Daarna gingen we naar de mangrove. Hier stapten we over op een kleiner roeibootje en maakten we een toertje tussen de bomen. Vervolgens gingen we op het meer zelf, waar je enkel water en lucht ziet, zover je kijkt.

mangrove cambodja
bezienswaardigheden cambodja
De mangrove aan de rand van het immense Tonlé Sap meer in Cambodja

Bij terugkeer stopten we ook nog bij de tempels van de Roluos-groep. Heel deze tour werd geregeld door ons hotel, en konden we bij aankomst in Siem Reap gewoon boeken. Overal wordt deze tour aangeboden, dus je kan deze gewoon ter plekke boeken enkele dagen tevoren. Ik vond het erg leuk om, naast de tempels, ook kennis te maken met de manier van leven van de inwoners.

Dag dagje Siem Reap

Vandaag doe jij lekker waar je zin in hebt: een beetje luieren aan het zwembad, of toch nog een activiteit? Er is genoeg te doen! Wij gingen ziplinen in de voormiddag, chillen bij het zwembad in de namiddag en lekker eten en drinken in Pub Street in de avond!

wat te doen in siem reap cambodja

Dag van Siem Reap naar Battambang

Tijd voor de volgende stad in Siem Reap: Battambang! Dit is een grote, maar slaperige stad in Cambodja, waar het leven traag gaat. Dit is een goede tussenstop op weg naar de hoofdstad Phnom Penh.

Reizen van Siem Reap naar Battambang

boottocht siem reap naar battambang
Met de boot is zoveel leuker!

Er zijn verschillende mogelijkheden om vanuit Siem Reap naar Battambang te reizen:

  • Minibus: Mekong Express rijdt met een minibus (18 tot 25 personen) om 8.00 en 14.00 van Siem Reap naar Battambang. Ze hebben een goede reputatie en zijn helemaal niet duur. Een ticket koop je in het kantoor van Mekong Express of via je hotel. De tocht duur ongeveer 3 uren.
  • Bus: er rijden dagelijks meerdere bussen. Deze van Capitol Tours Cambodia worden algemeen als de veiligste en beste beschouwd. Bovendien leggen zij een shuttle-bus in van en naar je hotel. Zij doen er ongeveer 3,5 uren over.
  • Boot: indien de waterstand dit toe laat, kan je ook met de boot van Siem Reap naar Battambang varen. Volgens velen is dit een prachtige boottocht, waar je veel van het plattelandsleven ziet. Dit is echter ook een lange tocht: zo’n 8 uren doe je erover, maar zeker de moeite waard! Tickets zijn ongeveer 20 USD en dit is een echte aanrader!

Overnachten in Battambang

Battambang is een gezellige stad aan de oevers van de Mekong, maar er zijn geen absolute hoogtepunten waarbij je dagen zoet bent om deze te bekijken. Twee nachten is dan ook genoeg om een gevoel te krijgen bij deze stad.

Wij kozen voor: Cambana La Rivière Hotel

Dit is een viersterrenhotel voorzien van alle comfort. Grote kamers, vriendelijk personeel, lekker rustig gelegen, en toch op loopafstand van het koloniale centrum. Een lekker ontbijt en een fijn zwembad maken het plaatje compleet. Een tweepersoonskamer boek je vanaf €52 per nacht.

Dag Battambang

Battambang is na Phnom Penh de tweede grootste stad van Cambodja, maar voelt zo niet aan. Het is een rustige stad, waar het platteland nooit ver weg is. Ook vind je in deze stad nog vele Franse invloeden terug. Er zijn prachtige koloniale gebouwen te bewonderen. Deze vind je in het centrum.

De mooiste tempels vind je terug buiten het centrum en je kan een dagje tempelen boeken langs drie tempels: Phnom Sampeau, Banan en Wat Ek Phnom. Zo’n tempeltour kost ongeveer 18 USD. Nog heel leuke en een must-do is de Bamboo Train! Neem hieronder eens een kijkje bij de mogelijkheden.

Dag van Battambang naar Phnom Penh

Het is helaas alweer tijd om naar je laatste bestemming in Cambodja te reizen en dat is hoofdstad Phnom Penh. Dit is niet de fijnste stad van Cambodja, maar mag je niet missen als je meer wil weten over de recente heftige geschiedenis van het land.

Reizen van Battambang naar Phnom Penh

Met de minibus reis je in ongeveer vijf uur van Battambang naar Phnom Penh. Er zijn verschillende vervoerders, en tientallen minibusjes die per dag dit traject verzorgen. Prijzen liggen tussen de €7 en de €11. Tickets regel je gemakkelijk vooraf online via 12GoAsia.

Doen vandaag

Heb je zin, dan kan je deze avond ook nog struinen over de Night Market. Oppassen hier, collega-blogger Evy is hier beroofd van haar tasje! Let dus op je spullen. Wij maakten niks naars mee.

Overnachten in Phnom Penh

Phnom Penh is een drukke stad, in tegenstelling tot de Cambodjaanse steden die je tot nu toe bezocht. Daarom is het belangrijk een fijn en rustig hotel te hebben. Je verblijft hier twee nachten.

Wij kozen voor: King Grand Boutique Hotel

Een prima hotel, met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding! Het hotel is mooi vorm gegeven, het personeel is heel erg lief en doet zijn best je overal mee te helpen. Je mag bij dit hotel ook gebruik maken van de zwembaden van twee andere hotels in de buurt. Het Koninklijk Paleis ligt op maar vijf minuten wandelen, dus de ligging is echt top! Een tweepersoonskamer, inclusief fantastisch ontbijt, kost €42 per nacht.

Dag Phnom Penh

Tijd om het heftige verleden van Cambodja in te duiken.

Pol Pot en de Rode Khmer

In 1975 greep Pol Pot met zijn Rode Khmer de macht in Cambodja en dat was het begin van de grootste massamoord sinds de genocide op de Joden in WOII. In slechts vier jaar tijd, slaagde hij erin om een kwart van de bevolking uit te roeien. In het begin ging het om intellectuelen en monniken, maar al snel werd de hele bevolking getroffen. Een bril dragen was bijvoorbeeld voldoende om gemarteld en gedood te worden. Hele families verdwenen.

Vandaag de dag zie je dit verleden nog terug: er zijn onnoemelijk veel jonge mensen in Cambodja. Ouderen zie je bijna niet in het straatbeeld. De gemiddelde leeftijd is er 25 jaar. 60% van de bevolking is jonger dan 30 jaar. De scholingsgraad is laag en analfabetisme komt nog vrij veel voor. Het land is één van de armste in Azië.

Bezienswaardigheden

Een heftige periode, die het land vandaag duidelijk nog tekent. Een goed startpunt is de Tuol Sleng gevangenis. Dit was voor Pol Pot een middelbare school, maar werd dus ingenomen en gebruikt om als gevangenis en martelkamers. Een gids maakt dit bezoek nog indrukwekkender.

Hierna werden de meeste gevangenen naar de Killing Fields van Choeung Ek gebracht. Hier werden ze vermoord, meestal op een gruwelijke manier, want kogels waren te duur. Zo staat er een boom waar baby’s met hun hoofd tegen werden doodgeslagen…. Meer dan 20.000 mensen kwamen hier aan hun einde, onschuldig.

Na een bezoek aan beide ‘bezienswaardigheden’ doe je best niet meer te veel. Je bent vast diep onder de indruk, dit is vergelijkbaar met een bezoek aan Auschwitz. Eventueel kan je nog op je gemak naar het Koninklijk Paleis, want dit is dichtbij je hotel. Dit Paleis is mooi om zien en doet qua bouwstijl en versieringen denken aan het Koninklijk Paleis in Bangkok (dat nog indrukwekkender is).

koninklijk paleis phnom penh
bezienswaardigheden phnom penh

Dag naar Kota Kinabalu op Borneo

Helaas verlaat je het mooie Cambodja vandaag. Na een flinke dosis cultuur en tempels, is het tijd voor natuur en die vind je op Borneo! Maleisië bestaat uit twee delen: West-Maleisië, het vasteland, en Borneo, wat samen met Kalimantan (Indonesië) en Bruneï een groot eiland vormt, waar de focus ligt op natuur.

In Borneo kan je gemakkelijk een rondreis van drie weken maken. Dan kan je zowel de deelstaten Sabah als Sarawak goed bekijken. Omdat wij een 9-tal dagen hadden in Borneo, hebben wij ervoor gekozen om enkel Sabah te verkennen.

Reizen van Phnom Penh naar Kota Kinabalu

Wij namen het vliegtuig van Phnom Penh naar Kota Kinabalu. Dit is steeds met een tussenstop in Kuala Lumpur. Je hebt hiervoor de keuze tussen Airasia of Malaysia Airlines. Wij kozen voor de laatste maatschappij, omwille van de gunstige vluchturen. Bij beide airlines hoef je je bagage in KL niet opnieuw in te checken, deze gaat automatisch naar de eindbestemming. De overstaptijd is ongeveer 1 uur 45 minuten bij elk en dat is prima. In totaal ben je zo’n 6 uren 10 minuten onderweg met het vliegtuig.

Wij hadden tevoren een taxi geregeld naar ons hotel in Kota Kinabalu, ook wel KK genoemd. Een tourtje doen vandaag zit er niet meer in, maar je kan nog wel even naar Signal Hill, genieten van het uitzicht over KK, en een bezoekje brengen aan de Night Market.

Overnachten in Kota Kinabalu

Kota Kinabalu is vooral bekend omwille van het Tunku Abdul Rahman Marine Park voor de kust waar je heerlijk kan snorkelen. Maar er is nog meer te doen in de omgeving, en je kan -tig uitstapjes maken. Ik raad hier een verblijf van minimaal drie nachten aan, vier is nog beter.

Wij kozen voor: The Palace Hotel Kota Kinabalu

Kota Kinabalu is een zeer uitgestrekt gebied, en de hotels liggen zeer verspreid, dikwijls in de buitenwijken van de stad. Dit hotel heeft een centrale ligging en is onlangs gerenoveerd. Het ziet er onberispelijk uit. Gewoon een zeer degelijk hotel, waar goed voor je wordt gezorgd! Er is een heel fijn ontbijt en het hotel heeft een eigen restaurant. Een tweepersoonskamer kost je €77 per nacht

Dag snorkelen Kota Kinabalu

Voor de kust van Kota Kinabalu ligt het Tunku Abdul Rahman Marine Park, een onderwaterparadijs! In een intens blauwe zee, die niet onder doet voor die van de Malediven, ligt een reeks tropische eilandjes. Rondom deze eilandjes kan je prachtig snorkelen en het is ook leuk om deze eilandjes even te verkennen. Als je ’s morgens naar Jesselton Pier gaat, dan kan je kiezen welke eilanden je aan wil doen. Ga je voor één eiland, of wil je er 2 of 3 combineren? Dit kan allemaal en regel je ter plekke.

wat doen kota kinabalu borneo
Overal visjes!

Zowel op Manukan als Gaya is een duikschool gevestigd. Sapi en Mamutik zijn dan weer plekken waar je gewoon vanaf het strand kan gaan snorkelen. Op Gaya en Sapi zijn ook trails uitgezet die je naar diverse plekjes op het eiland leiden. Ikzelf zou aanraden om maar één eiland te kiezen en dit dan zowel onder als boven water te verkennen, OF bij twee eilanden te gaan snorkelen.

Dag Genieten van zon en zee

Vandaag een dag om te doen waar jij zin in hebt! De keuze is reuze:

  • Ofwel ga je nog een keer snorkelen of duiken bij andere eilanden
  • Genieten van het strand bij Tanjung Aru Beach, het mooiste strand van KK
  • Een uitstap naar het Rasa Ria Reserve is ook leuk als eerste kennismaking met de natuur van Borneo
  • Wil je de (vroegere) cultuur van Borneo leren kennen? Dan moet je zeker een uitstap naar Mari Mari Cultural Village overwegen!

Vervelen doe je je dus zeker niet!

Dag van Kota Kinabalu naar Sepilok

Tijd om KK en het strand achter je te laten en de natuur van het binnenland te ontdekken! Vandaag ga je naar Sepilok, uitvalsbasis om orang-oetans te spotten! Je kan deze afstand met de lokale bus afleggen, maar fijner is het om dit met een transfer met stops onderweg te doen!

River Junkie biedt een dagelijkse West to East Shuttle dienst aan. Deze vertrekt rond 6.30 in Kota Kinabalu en komt rond 18.30 ’s avonds in Sepilok aan. Je wordt netjes aan je hotel opgehaald en afgezet. Onderweg maak je drie stops: bij Kinabalu Park om Mount Kinabalu te kunnen bewonderen (30 minuten), bij de Poring Hot Springs (2 uur 30 minuten) en bij de Sabah Tea Plantation (1 uur).

wat te zien borneo
De machtige Mount Kinabalu

Dit is dus een prima manier om van west naar oost te reizen en ondertussen de hoogtepunten van het binnenland mee te pakken. Deze shuttle moet je wel tevoren boeken en dat kan heel gemakkelijk via WhatsApp. Rijd niet mee tot in Sandakan, laat je afzetten bij je hotel in Sepilok. Dit geef je ook tevoren aan bij je boeking.

Overnachten in Sepilok

Veel leuker dan Sandakan, is verblijven in Sepilok. Je verblijft in of vlakbij de jungle, met geluk kan je mooie vogels, vlinders en andere diertjes spotten in de tuin van je hotel én je zit vlakbij de bezienswaardigheden van de komende dagen. Ik raad aan hier drie nachten te verblijven.

Wij kozen voor: Sepilok Forest Edge Resort

Sepilok Forest Edge Resort ligt midden in de jungle, op wandelafstand van het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre en het Bornean Sunbear Conservation Centre. Ook het Rainforest Discovery Centre is vlak om de hoek! Er zijn maar een tweetal resorts die zo goed gelegen zijn, waarvan dit resort absoluut het mooiste is! Het andere resort is ietwat verouderd. Als je geluk hebt, kan je zelfs wilde orang oetans op het terrein spotten! Het complex bestaat uit chalets en villa’s in een mooie, tropische tuin. Er is een klein zwembad. Kies zeker de kamers met airco, want deze heb je wel echt nodig. Een tweepersoonskamer kost je €103 per nacht. Ontbijt dien je apart te betalen ter plekke.

Dag Oerang oetans en zonneberen in Sepilok

Vandaag bezoek je een aantal opvangcentra en heb je grote kans om twee iconische inwoners van Borneo te spotten: de orang-oetan en de zonnebeer!

Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre

wat te doen op borneo

Het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre is al in 1964 opgericht en heeft als doel wees geworden, gewonde of ontheemde orang-oetans in het wild terug uit te zetten. En dat is meer dan ooit nodig. Vroeger kwam deze mensaap in heel Zuidoost-Azië voor, nu enkel nog op Borneo en Sumatra. En ook daar staat hun leefgebied onder druk, omwille van de steeds uitbreidende palmolieplantages.

De orang-oetans in het Rehabilitation Centre zitten in verschillende stadia van het rehabilitatieproces. Daarom zijn ze ook in verschillende groepen ingedeeld. De meest ‘wilde’ worden terug vrijgelaten. Het zijn deze orang-oetans die je kan zien tijdens de voedermomenten. Ze zijn dus vrij om te gaan en te staan waar ze willen en je hebt ook kans dat je tijdens het voedermoment geen enkele orang-oetan bij de voederplatformen ziet.

Er zijn twee voedermomenten, om 10.00 en om 15.00. Met één kaartje kan je beide voedermomenten bij wonen. Ik raad aan om op beide momenten te gaan, zo maak je je kans op het zien van een orang-oetan groter. Nog een tip: je kan vanaf 9.00 tickets kopen. Zeker doen, zo kan je vroeger in het park en zie je misschien wel orang-oetans rondslingeren of lopen over de paden in relatieve rust.

Bij ons was het tijdens de voedermomenten zeer druk en bij het vroegste moment was er geen orang-oetan te zien. Maar we hadden eerder op het pad een moeder met kindje zien lopen. Ook na het laatste voedermoment zagen we een orang-oetan op de paden. Ga dus wat vroeger en blijf tot sluitingstijd, als de meeste toeristen weg zijn!

Bornean Sunbear Conservation Centre

sepilok sun bear opvang

Tegenover het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre ligt het Bornean Sunbear Conservation Centre. Dit centrum is opgericht in 2014 om de bedreigde zonnebeer te beschermen. De zonnebeer is een beer die zowel op het vasteland als op Borneo voor komt, enkel is hij op Borneo nog een stukje kleiner. En dit is al de kleinste beer ter wereld, maar wat een lange klauwen en tong!

De beren die je hier ziet, zijn gered. Ze werden gevangen gehouden als huisdier, of werden als wees gevonden. In dit centrum krijgen ze de kans om terug ‘wild’ te worden. Het doel is om zoveel mogelijk zonneberen terug uit te zetten en het centrum heeft hier al heel wat successen behaald. Ook worden gevonden weesjes nu veel spontaner naar het opvangcentrum gebracht (en niet meer in een kooitje gestopt als huisdier).

wat te zien in sepilok

Eigenlijk zijn de verblijven zeer ruim: er zijn gewoon stukken jungle omheind, waar de beren vrij in kunnen bewegen en hun wilde zelf terug kunnen ontdekken. Het opvangcentrum is elke dag geopend van 9.00 tot 15.00. Vanaf de middag zoeken de zonneberen een plekje om te rusten, dus het beste bezoek je de opvang vlak na je ochtendbezoek aan de orang-oetans.

Dagindeling

Concreet zag onze dag er zo uit:

  • Om 9.00 naar het orang-oetan rehabilitatiecentrum
  • Blijven tot 11.00 en proberen deze grote apen te spotten
  • Oversteken en aansluitend de zonneberen opvang bezoeken
  • Terug naar het hotel voor de lunch en wat rust
  • Om 14.00 terug naar het orang-oetan rehabilitatiecentrum voor het tweede voedermoment
  • Blijven tot 15.30 – nog een kans!
  • Terug naar het hotel voor een relaxte namiddag in en aan het zwembad

Voor ons werkte dit prima, we zagen heel veel orang-oetans uiteindelijk, waarvan 1x een vrouwtje in het wild en 1x een vrouwtje met een baby. We spotten ook verschillende zonneberen. Daarnaast zagen we een koppel neushoornvogels, een mooie ijsvogel, een eekhoorn en langstaart makaken. Een prima dag!

Dag Rainforest Discovery Centre en night walk

Nog een dag om te genieten van de natuur in en rond Sepilok. Geen opvangcentrum of rehabilitatiecentrum vandaag, maar een heus stuk regenwoud, dat mooi toegankelijk is gemaakt voor bezoekers: het Rainforest Discovery Centre.

wat te doen sepilok borneo
activiteiten borneo

Hier vind je tal van natuurlijke attracties! Je kan er een Skywalk doen, dwars door de jungle. Ook vind je er een Plant Discovery Garden, een kleine botanische tuin, met soorten die in het Bornese regenwoud voorkomen. Daarnaast zijn er ook een heel aantal walking trails, waaruit je kan kiezen. Deze zijn duidelijk aangegeven, verdwalen kan je niet. Hier heb je de échte jungle-beleving.

Night Walk bij Rainforest Discovery Centre

night walk borneo
night walk borneo

Vergeet niet bij aankomst ’s morgens om je op te geven voor de Night Walk die avond! Dit was één van de leukste dingen die we gedaan hebben op Borneo. Je gaat gedurende een tweetal uren met een uitstekende gids op pad in het duister en spot allerlei dieren die enkel ’s nachts actief zijn.

Ons lijstje van gespotte dieren:

  • 2 slow lori’s
  • ontelbare vliegende eekhoorns
  • 3 slangen
  • creepy insecten
  • spookdiertje
  • civetkat
  • colugo, of vliegende lemur, een diertje waarvan we tot dan toe nooit hadden gehoord

Dit is echt heel erg de moeite waard. Wij werden door onze gids opgehaald bij ons hotel en ook netjes teruggebracht. Ondertussen kwamen we nog een wilde orang-oetan met kindje tegen, bungelend aan de elektriciteitsdraden langs de weg ernaartoe. Wow, wat een dag!

Dag naar Kinabatangan rivier: riviercruises

Vandaag heb je een luie voormiddag: beetje uitslapen, relaxen aan het zwembad, inpakken, uitchecken en nog even lekker lunchen. Dan is het tijd voor je volgende avontuur! Je gaat namelijk twee nachten slapen bij de Kinabatangan rivier en heel veel riviercruises ondernemen om zoveel mogelijk wilde dieren te spotten!

wildlife borneo
riviersafari borneo

De Kinabatangan-river

Je kan gemakkelijk zelfstandig een pakket boeken bij één van de lodges aan de Kinabatangan rivier, waar volgende zaken in zitten:

  • vervoer heen en terug: normaal gezien is dit standaard Sandakan, maar in overleg kan men je ergens anders komen halen en afzetten, dit is geen probleem, als je het tevoren doorgeeft.
  • overnachtingen: dit kan van luxe tot zeer basic gaan, je hebt hier best wel wat keuze. De basic overnachtingen zijn ook echt goedkoop, maar wel in orde. Ze hebben een eigen badkamer en airco.
  • alle maaltijden: voor een tour van twee nachten betekent dit diner op dag van aankomst, ontbijt, lunch en diner op de tweede dag en ontbijt op de derde dag.
  • activiteiten: middagcruise rond 16.00 en nachtcruise rond 20.00 op dag van aankomst, ochtendcruise en middagcruise op de tweede dag en ochtendcruise op de derde dag. Wij boekten nog een tweede nachtcruise bij en rekenden deze apart af.

Op de eerste dag kwamen we aan en konden we gelijk mee op de middagcruise, waar we ontelbare apen zagen, waaronder de iconische neusaap. ’s Avonds gingen we mee op nachtcruise, waar we krokodillen, een slang, ijsvogels, een uil en een civetkat zagen.

wat te zien kinabatangan rivier borneo
Het zien van neusapen aan de Kinabatangan rivier is zo goed als gegarandeerd!

Overnachten in Kinabatangan

In Kinabatangan kan je luxe of basic gaan met je overnachting. Eén ding blijft echter gelijk: alle lodges liggen langs dezelfde rivier en varen dus dezelfde routes. Een luxe overnachting staat dus zeker niet garant voor meer dieren. Alle gidsen zijn gewoon goed getraind, er is daarin geen onderscheid tussen de lodges. Wijzelf gingen basic, omwille van de goede ligging en de goede reviews over de gidsen.

Wij kozen voor: Sukau Backpackers Bed & Breakfast

In Borneo kan je duizenden euro’s neertellen voor een wildlife ervaring van 3 dagen/2 nachten. Waarom duur gaan als je ook goedkoop een kans hebt om tientallen dieren te spotten? Dat kan bij Sukau Backpackers Bed & Breakfast. Je verblijft er in eenvoudige huisjes, wél met airco en een eigen badkamer. De brutale aapjes komen tot op je balkon! Het ontbijt is sowieso inbegrepen. Tip: leg je verblijf vast en mail hen dan nadien met je wensen. Zij zullen jou dan een voorstel doen, inclusief volpension en activiteiten. Een tweepersoonskamer kost je maar €30 per nacht en de gidsen zijn echt top! Wedden dat je hier -tig dieren spot?

Dag Kinabatangan rivier: tweede dag riviercruises

Vroeg uit bed, want om 6.00 zit je al in de boot! Vandaag doe je een ochtend-en middagcruise. Deze kan je nog aanvullen met een nachtcruise en een wandeling door het regenwoud (meer gefocust op planten en insecten).

wat te doen borneo
kinabatangan rivier

Onze hoogtepunten vandaag:

  • nog meer neusapen
  • een kudde van een 30-tal olifanten
  • een orang-oetan hoog in de bomen
  • een klein groepje mutslangoeren
  • 3 verschillende soorten neushoornvogels
  • tientallen langstaart makaken en laponderapen
  • opnieuw krokodillen
  • heel veel bonte vogels

Yes, wij hebben de Big Five van Borneo gespot! Wat een dierenrijkdom, dit hadden we tevoren nooit durven dromen. Elke dierenliefhebber zou een reis naar Borneo moeten overwegen, daar zijn we nu wel zeker van 😉

Dag Kinabatangan rivier: laatste dag + vlucht naar Kuala Lumpur

riviercruise borneo
De ochtendsafari op de Kinabatangan rivier

Nog een laatste cruise deze ochtend, hopelijk spot je nog wat dieren! Daarna is het einde van je reis stilaan in zicht. Je checkt vandaag uit, en de lodge zal de transfer voor je verzorgen naar de luchthaven van Sandakan (ongeveer 2 uur rijden). Van Sandakan neem je het vliegtuig naar Kuala Lumpur.

Malaysia Airlines verzorgt rechtstreekse vluchten van Sandakan naar KL, die om 13.50 vertrekken en om 16.10 landen. Dit is de beste optie (in 2025), gezien je wellicht pas tussen 11.00 en 12.00 aan de luchthaven bent. De luchthaven van KL ligt op een uur rijden van de stad, aan jou de keuze of je de laatste avond nog in KL wil doorbrengen, of dat je een hotel bij de luchthaven neemt. Je moet immers ’s morgens vroeg ook weer terug…

Dat zagen wij niet zitten en wij kozen voor een hotel bij KLIA (Kuala Lumpur International Airport) en wat voor één, dit was een belevenis op zich!

Wij kozen voor: Sama Sama Hotel KLIA

Wauw, dit is echt een geweldige afsluiter van je vakantie! Een laatste nachtje in het super-de-luxe Sama Sama Hotel. Het hotel heeft een eigen ingang verbonden aan de KLIA terminal. Je wordt opgehaald met een golfkarretje en zo naar de ingang gebracht 😉 Het zwembad, de tropische tuinen en de zitplekjes in de tuin zijn heel erg mooi, maar de binnenkant van het hotel is helemaal wauw! Tel daarbij op een super comfy kamer, waar je niets hoort van de luchthaven en een fantastisch ontbijt, en jij bent helemaal klaar voor je lange vlucht. Oh, en vergeet ook niet ’s avonds te genieten van hun werkelijk super uitgebreide buffet! Een nachtje luxe kost je €163 voor een tweepersoonskamer, ontbijt en shuttle inbegrepen.

Dag Terug naar huis

Na een fantastische laatste avond in stijl gisteren, hadden we onze mooie rondreis niet beter kunnen afsluiten. Wat een avontuur was dit, door twee fantastische, compleet verschillende landen.

Een voorspoedige vlucht brengt ons weer thuis en daarmee zit onze reis er weer op!

Kosten indicatie

AANKOMSTKuala Lumpur (Maleisië)
VERTREKKuala Lumpur (Maleisië)
HIGHLIGHTSfietstour Kuala Lumpur, de tempels van Angkor Wat, het platteland van Cambodja, de bezienswaardigheden van het Rode Khmer-regime, het overvloedige wildlife en de riviersafari’s op Borneo
BESTE REISTIJDVoor Cambodja: November-maart
Voor Maleisië: Juni- augustus
Wij reisden in augustus en hadden prima weer in beide landen
KOSTENZo’n €1725,- p.p. bij twee volwassen en twee tieners, die overal als volwassenen werden meegeteld. Of €1600,- als je low-budget gaat.
Kosten INCLUSIEFInternationale vliegtickets €760,- p.p., vluchten in Azië €245,- p.p., overnachtingen in goede hotels inclusief ontbijt en meestal zwembad, pakket Kinabatangan Rivier €175,- p.p., inkomgeld Angkor Wat €62,- p.p.+ uitstap Tonlé Sap €25,- p.p., fietstour Kuala Lumpur €45,- p.p.
NIET INCLUSIEFEten en drinken, fooi, persoonlijke uitgaven, ritjes in de taxi en de tuktuk
Budget advies +/- €300,- per persoon per week

Hoe boek je deze rondreis?

Het is de bedoeling dat je alle onderdelen van deze rondreis zelf en los boekt. Je boekt dus zelf de hotels, activiteiten en jij regelt het vervoer. Reisjevrij.nl heeft je al een goede voorzet gegeven hoe je dit moet doen. Je vindt alle informatie onder de tab “Reisroute”.

Vliegticket boeken

De eerste stap is het boeken van je vliegticket. Je moet eerst weten wanneer je wilt gaan. Daarna bepaal je de luchthaven(s). Het beste boek je je vliegticket ver van te voren, je krijgt dan vaak de beste prijs. Door goed te zoeken en te vergelijken, kun je soms honderden euro’s besparen. Hier de goedkoopste aanbieders:

  1. Skyscanner.nl
  2. Cheaptickets.nl
  3. Booking.com

Het goedkoopste vliegticket zoeken & vergelijken

  1. Bepaal eerst wanneer je wilt gaan

In de zomermaanden en tijdens vakanties liggen de vliegticketprijzen vaak hoger dan in andere maanden. Bepaal goed wanneer jij wil gaan en hoe flexibel je bent met data.

  1. Retourvlucht

Een retourtje Kuala Lumpur is het goedkoopst.

  1. Boek ruim van te voren of last-minute

Je betaalt het minste voor je internationale vliegticket als je ruim van te voren boekt. Wij boekten zo’n 10 maanden tevoren en hadden een mooie bij prijs met Etihad.

  1. Probeer verschillende combinaties

Kijk ook eens naar luchthavens bij je in de buurt, bijvoorbeeld Düsseldorf of Brussel.

  1. Kijk ook naar de reisduur

Goedkoop is niet altijd de beste keuze. Let daarom altijd op de gemiddelde reisduur van je vlucht. Je wilt namelijk niet vele uren onderweg zijn naar je vakantiebestemming toch?

Hotels boeken

Je kan de hotels die beschreven staan in de reisroute boeken, of je zoekt je eigen hotel. Dit kost je dan wat extra uitzoek werk. Wil je tijd besparen? Klik op de betreffende link van het hotel en selecteer de juiste data. Het zijn hotels die zeer centraal gelegen zijn en goed beoordeeld door andere gasten. De prijzen op de betreffende website (Booking.com) kunnen afwijken van de vermelde prijzen in de reisroute.

Riviersafari boeken

Er zijn wel een aantal aanbieders van riviersafari’s, van luxe tot basic. Probeer even te kijken waar deze gelegen zijn en wat ze precies aanbieden. Probeer ook zeker uit te zoeken of hun gidsen goede reviews krijgen. Deze dien je eveneens tevoren te boeken.

Wat moet je allemaal regelen voor je reis?

Behalve het uitstippelen van je reisroute en het boeken van de tickets en hotels, moet je ook even aan de volgende dingen denken:

Visum

Voor Maleisië is geen visum nodig. Je mag 90 dagen blijven zonder visum, mits je paspoort bij aankomst minimaal zes maanden geldig is. Wel dien je een Malaysia Digital Arrival Card (MDAC) aan te vragen via de site Malaysia Digital Arrival Card – MDAC (imi.gov.my)  

Voor Cambodja heb je wel een visum nodig. Je kan online een toeristenvisum aanvragen via https://www.evisa.gov.kh/. Let er wel op dat ook hier je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is bij aankomst.

Inentingen

Er zijn geen inentingen verplicht, tenzij je zeven dagen voor je bezoek aan Thailand in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt. In dat geval heb je hier een vaccinatie voor nodig.

Aanbevolen vaccinaties

In Nederland ga je naar de Ease Travel Clinic en in België ga je naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Dat zijn beiden specialisten op het gebied van reisvaccinaties. Ongeacht je verblijfsduur, worden de volgende vaccinaties voor Thailand aangeraden:

  • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
  • Hepatitis A & B
  • Rabiës
  • Buiktyfus

Raadpleeg ruim voor je vertrek altijd een specialist, zij kunnen ook de vaccinaties toe dienen!

Malaria

In zowel Maleisië (Borneo) als Cambodja schijnt het wel voor te komen. In de steden Kuala Lumpur, Siem Reap, Battambang en Phnom Penh is er echter geen malaria-risico en op Borneo is het risico matig. Wij adviseren om je op Borneo altijd goed in te smeren met DEET 50%.

Reisverzekering

Voor elke reis of vakantie kun je het beste een reisverzekering afsluiten, en al helemaal als je naar Azië gaat. Vergelijk ook je reisverzekering altijd. Mijn eigen ervaring is dat een doorlopende reisverzekering meestal voordeliger is dan een kortlopende reisverzekering. Bovendien kan je dan onbezorgd verschillende malen op reis. Leuk toch?

Voor Nederland:

Heb je een aanvullende zorgverzekering? Kijk dan eerst wat er vanuit deze verzekering vergoed wordt zodat je niets dubbel gaat verzekeren.

Een tip: Univé heeft een héél goedkope doorlopende reisverzekering met de goede voorwaarden. Afhankelijk van je wensen, ben je al vanaf 30 euro per jaar goed verzekerd. Je kan de verzekering nog verder uitbreiden met medische kosten (als dit niet in je zorgverzekering zit), een ongevallendekking en annuleringsverzekering.

Voor België:

Kijk goed na of je bij het afsluiten van je autoverzekering ook een VAB-verzekering hebt afgesloten. Deze VAB-verzekering  zit dikwijls bij in je autopolis en kan je ook gebruiken wanneer je niet met de auto op vakantie gaat. Heb je deze niet, dan kan je deze nog steeds apart afsluiten.

Tip! Beschik je over een VISA of Mastercard? De meeste creditcard uitgevers bieden, gekoppeld aan een creditcard, ook een (doorlopende) annuleringsverzekering aan. Het gaat dan doorgaans om de creditcards met een wat hogere jaarlijkse bijdrage. De dekking van een verzekering die is gekoppeld aan een creditcard, kan sterk verschillen, afhankelijk van de gekozen kaart en de aanbieder. In de polisvoorwaarden, behorend bij de creditcard, staat exact beschreven op welke vergoedingen je recht heeft, in geval van schade.

Geld in Maleisië en Cambodja

In Maleisië betaal je met de Maleise Ringgit. Eén ringgit is ongeveer 0,22 euro. In Kuala Lumpur en Kota Kinabalu zijn voldoende pinautomaten te vinden (ofwel ATM’s). Je vindt de eerste pinautomaat al op de luchthaven. Je kan ook altijd Euro’s meenemen en deze omwisselen in een wisselkantoor. In Sepilok en aan de Kinabatangan rivier zijn geen pinautomaten. Het hotel in Sepilok kan je meestal wel met je bankkaart betalen, maar zorg voor voldoende cash voor de inkomgelden en voor je riviersafari!

In Cambodja betaal je met de Amerikaanse dollar. De ‘normale’ munteenheid is de Cambodjaanse riel, maar in het toerisme betaalt iedereen met USD. In de steden Siem Reap, Battambang en Phnom Penh zijn voldoende pinautomaten te vinden, waar je dus ook dollars kan afhalen.

Wij zorgen ervoor dat we altijd al wat valuta van het land mee hebben in onze reiskoffer. Zo kunnen we bij aankomst een twee tot drietal dagen verder alvorens we moeten pinnen. Wij bestellen deze vreemde valuta tevoren.

Om je transactiekosten zo laag mogelijk te houden, adviseren wij om wat grotere bedragen (bijvoorbeeld €150,-) te pinnen bij een pinautomaat. Bewaar het geld in de kluis van je hotel. Neem cash geld mee als je de deur uit gaat en laat je pinpas veilig in het hotel.

Controleer voordat je op reis gaat of je met jouw bankpas wereldwijd geld kan opnemen. Uit voorzorgsmaatregelen staan je betaal-instellingen vaak op Europa. Wijzig deze tijdelijk naar Wereldwijd om ongemakken te voorkomen.

Een creditcard is een must wanneer je binnenlandse vluchten gaat boeken via de lokale luchtvaartmaatschappijen. Ook voor het reserveren van de accommodaties via Booking.com is een creditcard noodzakelijk.

Heb je vragen over deze rondreis? Wil je deze graag gaan maken? Of heb jij nog andere, leuke tips? Laat hieronder een berichtje achter, ik help je graag verder!

Have fun en reis je vrij,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Chris, Reisjevrij en Booking.com.
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *