Hero background

Tsjechië roadtrip: mooie reisroute voor 3 weken

Vakantie met eigen auto

Over deze route

Mooie reisroute langs alle hoogtepunten van Tsjechië

Tsjechië is nog steeds niet zo’n bekende bestemming in Nederland en België. Praag kent iedereen, maar toen we aankondigden dat we werkelijk drie weken met de auto door Tsjechië zouden trekken, was de veel gestelde vraag: wat is daar dan nog te zien? Onze conclusie is: zoveel dat we graag onze route met jullie delen, om jullie ook warm te maken voor Tsjechië-vakantieland!

Tsjechie rondreis 3 weken
Onze rondreis met kinderen door Tsjechië. Kaartje via © Printmaps.net / OSM Contributors

Over deze roadtrip door Tsjechië

Deze autorondreis begint gewoon thuis en eindigt daar ook. De rondrit die wij maakten, kan je ook in omgekeerde volgorde doen. Wij vonden het echter leuk om op het einde van onze vakantie wat te ontspannen in de kuuroorden, en daarom kan ik deze route aanbevelen.

Het hoogseizoen in Tsjechië

De prijzen genoemd in deze route zijn indicatief en kunnen verschillen per reisperiode. Wij reisden in de zomervakantie, en dat is het hoogseizoen in Tsjechië. Temperaturen zijn vergelijkbaar met België en Nederland, dus juli en augustus lenen zich het beste voor buitenactiviteiten en activiteiten op het water. Praag ontvangt het hele jaar door toeristen, onder meer ook doordat er goedkope vluchten naar Praag gaan. Kortom, het is er altijd hoogseizoen 🙂

Met kinderen reizen

tsjechie met kinderen
Zelfs in de stad kan je leuke plekjes ontdekken met kids!

Wij gingen naar Tsjechië met zijn vieren, met twee kinderen van 9 en 6 jaar. Omwille van de leeftijd van onze kinderen, kozen we ervoor om wat langer op één plek te blijven.

Enkel Plzen leent zich niet voor een langer verblijf, maar is vooral een handige eerste stop. Op alle andere plekken kan je met gemak drie tot vier dagen vullen. Ook de stop op het einde, Karlovy Vary, is wat korter in deze route. Na een dagje badderen hebben wij dat alweer wel gehad. De liefhebber kan echter ook hier twee volle dagen vullen. Op alle andere plekken zal je moeten kiezen wat je wil zien en doen.

We hebben geen typische ‘kinderactiviteiten’ zoals pretparken of dierentuinen in onze reis gestoken. Pretparken zijn dun gezaaid in Tsjechië. Plzen en Brno hebben een goede dierentuin. Maar het is niet nodig om deze activiteiten op te nemen in het programma, als je kinderen kunnen klauteren over rotsen, kanoën op de rivier, wandelen tussen de boomtoppen, of met een bootje grotten kunnen verkennen.

Dag Vertrek en aankomst Plzen

+/- 825 KM en minimaal 9 uur rijden 

plzen

Vandaag staan we vroeg op. Onze kinderen zijn al helemaal opgewonden dat ze (alweer) op vakantie gaan. Ze slapen niet meer in de auto, maar tellen liever de vrachtwagens en raden de nummerplaten. Het eerste deel gaat vlot, maar natuurlijk moeten we Duitsland door en da’s de reden waarom we toch om 4.00 gewekt werden door de wekker.

Duitsland zou Duitsland niet zijn, als er geen wegenwerken waren. En ja hoor, om de haverklap is er weer eentje. In het begin valt de verkeershinder mee, maar rond Neurenberg was het wel héél druk. Uiteindelijk verliezen we zo’n drie uur op het traject, één uur omwille van de sanitaire stops en maar liefst twee uur door de files rondom Nuerenberg.

In ieder geval arriveren we rond 16.00 veilig en wel in Plzen.

Overnachten in Plzen

Plzen is een logische eerste stop in Tsjechië. Van hieruit kan je effectief alle kanten op. Wij gingen vanuit deze locatie verder naar het Zuiden van Tsjechië, Zuid-Bohemen, maar je kan van hieruit even goed naar Praag en de mooie natuurgebieden in het Noorden. Wij blijven hier één nachtje.

Ons keuzehotel: Hotel Victoria***

Een heel fijn hotel, gevestigd in een sjieke woning uit begin 20ste eeuw. Het ligt op 10 minuten lopen van het centrum van Pilsen en heeft parkeergelegenheid voor de deur. Reserveren is niet noodzakelijk en parkeren is gratis.

Er is ook een restaurant gevestigd in het hotel, waar je lekker kan eten, maar ook in de buurt zijn er cafeetjes genoeg. In de kamerprijs is standaard het ontbijt inbegrepen. Je betaalt maar €64 voor twee personen en €128 voor een vierpersoonskamer in het hoogseizoen! Perfecte eerste kennismaking met Tsjechië, dit leuke hotel, met een 8,1 beoordeling op booking.com!

Persoonlijk vonden wij dit hotel nog leuker; niet alle meubilair was even modern, maar de behulpzaamheid, het lekkere eten….voor ons had dit hoger mogen zijn.

Dag van Plzen naar Zuid-Bohemen via Hluboka nad Vltavou

+/- 195 KM en minimaal 3 uur rijden 

plzen

Eerst bezoeken we in Plzen nog de Pils-brouwerij, waar de stad bekend om is. Je gaat mee op een begeleide tour, die ook in het Engels wordt gegeven. Deze duurt ongeveer 80 à 90 minuten en is ook leuk voor niet-bierliefhebbers.

Langer in Pilsen?

In principe kan je zeker langer in Plzen blijven. De brouwerij biedt namelijk verschillende rondleidingen aan, de door ons gevolgde tour is een eerste kennismaking. Voor liefhebbers, die echt alles willen weten over bier brouwen, in combinatie met de historie van de stad Plzen, zijn er rondleidingen van 3 uren. Ook de moeite schijnt Pilsen Underground te zijn.

Met kinderen kan je het dinopark, de zoo of het Techmania Science Museum bezoeken.

Hluboka nad Vltavou

tsjechie hoogtepunten
Sprookjesachtig!

Eerlijk, moeilijk om uit te spreken, maar Trotter wist me te vertellen dat hier een erg mooi en romantisch kasteeltje stond. Het kasteel dateert van veel eerder, maar kreeg in de 19de eeuw een romantische make-over. Ondertussen is het kasteel niet meer in handen van de adellijke familie die het ooit bezat, maar het is nog wel als dusdanig ingericht en je krijgt er een goed beeld van het leven van de rijkelui in de 19de eeuw.

Hluboka nad Vltavou is elke dag te bezoeken, en je gaat mee met een rondleiding. Pre-covid waren er zowel Engelstalige als Tsjechische rondleidingen. Momenteel gaan enkel de Tsjechische rondleidingen door, maar je krijgt een leaflet in de gewenste taal om mee te volgen.

Hierna rijden we nog een stukje door naar onze overnachtingsplek in het geweldige stadje Cesky Krumlov.

Overnachten in Cesky Krumlov

We blijven maar liefst vijf nachten in Cesky Krumlov. Dat hadden er gemakkelijk een zevental kunnen zijn. Dit stadje is echt zeer centraal gelegen om alle bezienswaardigheden in Zuid-Bohemen te kunnen bezichtigen. Bovendien is het ook echt een heel leuk en mooi stadje, waar je na een daguitstap graag terugkomt, om wat meer van het stadje zelf te zien. Onze vijf nachten vlogen voorbij!

Wij kozen voor: Hotel CK Park***

Wat een fijn hotel alweer met als leuke extra dat je hier privé kan parkeren, iets wat zeldzaam is in Cesky Krumlov. Je moet tevoren reserveren en je betaalt ongeveer €6 per dag voor een parkeerplek, een zeer mooie prijs dus. Verder is het hotel onlangs in een nieuw jasje gestoken langs de binnenkant. Bij de kamerprijs zit ook ontbijt bij; voor twee personen komt een overnachting op €78 per nacht, voor vier personen wordt dat €117. Het hotel krijgt een nette 8,4 op booking.com!

Dag Eerste deel kanotrip Zuid-Bohemen

+/- 20 KM en minimaal 4 uur peddelen

Het is tijd voor iets speciaals! Vandaag gaan we het eerste deel van onze tweedaagse kanotrip doen! Echt veel ervaring of voorkennis hebben we niet. Tenminste, de kinderen hebben nog nooit gekano’t en wijzelf hebben wel ooit de Lesse en Ourthe in België bedwongen. Ooit is alweer 15 jaar geleden, dus ervaring is relatief 🙂

De kanotour

Zuid-Bohemen
Vertrekpunt Vyssi Brod

Kanoën is dus wel echt een populaire sport in Tsjechië. Er zijn heel veel trajecten uitgezet van ettelijke uren tot meerdere dagen. Voor elk is er dus wat wils. Daarnaast zijn de rivieren heel erg rustig, je bent hier niet aan het wildwatervaren. Ideaal voor beginners en gezinnen met kinderen. De omgeving is dan ook nog eens prachtig, je glijdt door de natuur en als je wil, dan pik je nog een prachtig stadje mee!

Wij boekten onze tweedaagse kanotour met Ingetour. De eerste dag voltooien we het traject Vyssi Brod-Nahorany, zo’n 20 km. Geoefende kano’ers doen hier zo’n 4 uren over. Wij waren met zijn vieren en deelden per twee een kano. Per kano was er één peddelaar en iemand die het water aaide 🙂 Daardoor deden wij er 6 uren over, maar het was echt wel superleuk en vooral mooi! Je glijdt door het water en het groen. Om de zoveel tijd kom je drijvende bootjes tegen, waar je een versnapering of drinken kan kopen.

’s Morgens liepen we eerst nog een rondje om het klooster van Vyssi Brod. Bij aankomst hop je op een (gratis) bus terug naar het beginpunt en je geparkeerde auto. Slapen deden wij gewoon in ons hotelletje, maar je kan ook echt een meerdaagse trip met de tent maken.

Dag Tweede deel kanotrip Zuid-Bohemen en het stadje Cesky Krumlov

+/- 12 KM en minimaal 3 uur peddelen

Cesky Krumlov
Prachtig Cesky Krumlov

Alweer tijd voor het tweede en laatste deel van onze kanorip. Deze keer maar 12 km, tot aan het prachtige stadje Cesky Krumlov. Vertrekken deden we vanaf de basis in Nahorany. In bijna vier uren ronden we onze kanotour af, waarna we de stad Cesky Krumlov nog verkennen. Het kasteel hier is prachtig en een bezoekje waard, maar ook het stadje is erg leuk om even in rond te hangen en iets te eten en te drinken, na al die activiteit. Met de combi kanoën-Cesky Krumlov vullen wij een volledige dag. Ook hier kunnen we weer gebruik maken van de shuttle bus, die ons terug naar onze auto brengt.

’s Avonds slapen we opnieuw in ons hotel in Cesky Krumlov.

Dag Luieren en picknicken in Holasovice

+/- 28 KM en minimaal 30 minuten rijden (enkele reis) 

Gezien we wel erg actief waren de voorbije twee dagen, willen we vandaag rustig aan doen.  We slapen uit en maken een picknick klaar. Vervolgens rijden we naar Holasovice, een schattig dorpje met 140 inwoners, dat op de UNESCO-werelderfgoed-lijst staat. De reden daarvoor is dat het dorpje perfect bewaard is gebleven in de barokke staat waarin het nu verkeert. Er staan 23 boerderijen, met stallen, schuren, tuinen rond een dorpsplein met karpervijver, allemaal stammend uit de 18de en 19de eeuw. Het geheel is mooi om te zien.

Daarna rijden we door naar Holasovice – Stonehenge, een steencirkel die in 2008 is neergezet door een aantal fans van Stonehenge, hoe kunnen we het anders noemen? Natuurlijk niet zo indrukwekkend als het origineel, maar we wilden het toch niet overslaan, nu we er eigenlijk zo goed als voorbij rijden.

Dag Actief rond het Lipno-meer in Zuid-Bohemen

+/- 35 KM en minimaal 35 minuten rijden (enkele reis) 

Zoveel te doen rond het Lipnomeer!

Na een dagje luieren gisteren, breekt vandaag onze laatste volle dag in Zuid-Bohemen alweer aan. We gaan opnieuw de actieve toer op en trekken naar dé trekpleister van Zuid-Bohemen, het Lipnomeer.  Op en rond dit meer is ontzettend veel te doen: als je wil kan je hier je volledige vakantie doorbrengen! Wij willen echter héél Tsjechië zien en beperken ons dus tot 1 dag.

Onze Lipno-meer activiteiten

Er zijn heel veel activiteiten op en om het meer, er is zelfs een heus aquapark, maar ook een haventje! Meer info vind je op de Engelstalige site van het Lipnomeer. Je vindt er ook een handige kaart met een overzicht van de activiteiten. Wij kiezen ervoor om eerst met de kabelbaan naar boven te gaan. Daar vind je de treetop walkway, wandelen tussen de boomkruinen dus. Alhoewel we dit later ook nog gaan doen, vinden we deze ook erg leuk!

Daarna huren we downhill scooters en racen zo’n 4 km bergaf naar beneden. Voor ons alle vier is dat nieuw en eerst zijn we dan ook heel voorzichtig, omdat we niet zo zeker zijn. Na een tijdje lukt het best, maar we houden er wel aan om onze kinderen tussen ons te houden. Heel erg leuk!

Als je beneden aan komt, dan kan je eigenlijk gelijk naar de volgende attractie: het klimpark is immers vlak aan de track van de downhill scooters gelegen. Ook onze ‘kleine’ zesjarige mocht hier al heel wat ondernemen en doen. Met de hulp van mama of papa, mochten wij net ietsje meer, ook al was ze nog net geen 120 cm, met onze hulp mocht ze deze banen ’tackelen’. In het klimpark ben je wel een paar uurtjes zoet, dus plan dit! Daarnaast is het best een heuse inspanning, dus plan niet teveel meer nadien.

Onze laatste stop voor die dag was een ritje met de bobslee. Dat lukte nog net na al het geklauter en geklim.

Je betaalt voor alle activiteiten apart, omdat dit ook andere uitbaters zijn. Het is wel super dat alle activiteiten zo dicht bij elkaar zijn gelegen, ondanks het feit dat ze dus niet één en dezelfde eigenaar hebben. Op het einde van de dag waren we moe, maar voldaan. Toch hadden we dus niks van het meer gezien 🙂 en geen activiteiten op het meer gedaan. Kortom, je zou kunnen zeggen dat we een dagje te kort kwamen! Vanavond slapen wij een allerlaatste keer in ons hotel in Cesky Krumlov.

Dag van Zuid-Bohemen naar Moravië via Jindrichuv Hradek en Telc

+/- 215 KM en minimaal 3 uur 30 minuten rijden (exclusief stops) 

Mooie pareltjes onderweg!

We reizen naar een heel ander deel van Tsjechië vandaag. Moravië is de streek die we de volgende dagen gaan verkennen. In België en Nederland is deze streek nog niet zo heel bekend. Terwijl namen als Praag en Bohemen wel een belletje doen rinkelen. Moravië ligt in het Oosten van Tsjechië en grenst aan Slowakije. De meeste toeristen blijven hangen in het meer Westelijke deel van Tsjechië. Wij kozen voor een aantal dagen Moravië omdat we de bezienswaardigheden hier absoluut niet wilden missen. Er zijn maar liefst zeven UNESCO-werelderfgoederen in dit deel van Tsjechië te vinden!

Het kasteel in Jindrichuv Hradek

Vooraleer we aankomen bij onze eindbestemming vandaag, bezoeken we eerst nog het kasteel Jindrichuv Hradek dat op 1 uur en een kwartiertje van Cesky Krumlov ligt. Dit is het derde grootste kasteelcomplex in Tsjechië.

Er worden tal van rondleidingen aangeboden. Er is maar één self-guided tour, namelijk de combi Black Tower met Black Kitchen, maar hiermee zie je echt maar een heel klein deeltje. We zouden je aanraden om mee te gaan met een guided tour. Er zijn twee aanraders: de Gothic Palace tour en Adam’s building. Beiden gaan dagelijks door en de route voert telkens langs een ander deel van het kasteel. Heb je langer de tijd, combineer dan beiden!

Heel bijzonder is dat Adam’s building-tour eindigt in het ronde muziekpaviljoen. In het midden van dit paviljoen is een gat, een trechter. Het orkest speelde eigenlijk onder het paviljoen en de klanken kwamen langs de trechter naar boven en galmden in het paviljoen. Zo hadden de rijke dames en heren meer plek voor zichzelf :). Dit hadden we nog niet eerder gezien!

Historisch Telc

Telc ligt maar 35 minuten verder en is een erg prettige stop, ideaal ook om te lunchen. Telc is een oude stad, die in de 14de en 15de eeuw werd gebouwd, omgeven door muren en kunstmatig aangelegde (karper)vijvers. De markt en de gevels rond de markt zijn zeer goed bewaard gebleven en zijn mooi onderhouden. Ze vormen een prachtig geheel en je blijft plaatjes schieten.

Wij hadden bovendien het geluk dat er op dit marktplein een Middeleeuwse ambachtenmarkt bezig was, zodat we de smid in volle actie konden zien. Hier probeerden we ook voor de eerste keer karper als lunch, maar niemand was echt enthousiast over deze vis, die in Tsjechië heel veel op het menu staat.

Een paar uur later en enkele souvenirs van de smid rijker, reden we naar onze eindbestemming, Brno.

Overnachten in Brno

Deze stad, bij ons grotendeels onbekend, is de tweede grootste stad van Tsjechië en ligt in het onbekende, maar oh zo mooie Moravië. Wij kozen voor deze stad omwille van haar centrale ligging ten opzichte van alle bezienswaardigheden en tegelijk ook omdat er een aantal voordelen zijn aan in een stad verblijven. Denken we maar aan eetgelegenheden, cafeetjes,….

Omdat wij er echt voor kozen om heel Tsjechië te zien, besloten we hier vier nachten te blijven, met een beetje spijt in het hart. In deze streek is genoeg te beleven voor een week. Wij moesten een aantal kastelen en paleizen overslaan, net zoals een dag in Brno zelf. Verder hebben we ook een bezoek aan de wijnregio moeten overslaan, net zoals een bezoekje aan de dierentuin van Brno met onze kids.

Wil en heb je echt de tijd om dit deel van Tsjechië beter te leren kennen, trek dan een paar extra dagen uit voor Moravië en verblijf hier ongeveer een week!

Wij kozen voor: Hotel Arte****

Dit is een mooi stadshotel, op 10 minuutjes lopen van het centrum van Brno en op 7 minuten lopen van Villa Tugendhat, UNESCO-werelderfgoed.

De kamers zijn zeer ruim en groot, de badkamer zijn mooi afgewerkt. Overall is het interieur, zoals op vele plekken in Tsjechië vrij donker en zijn de deuren van donker hout gemaakt, maar dat is nu éénmaal de plaatselijke gangbare stijl, en wij vonden dit helemaal passen in Tsjechië, land van bossen en wild.

Er is gratis parkeergelegenheid dichtbij het hotel. Het ontbijt is inbegrepen bij de kamerprijs. Voor een tweepersoonskamer betaal je maar €47, voor vier personen wordt dat €74, of als je de suite neemt, €124. Het hotel scoort een keurige 7,9 op booking.com en wij kunnen dit toffe hotelletje alleen maar aanbevelen!

Dag Trebic, sporen van Joodse aanwezigheid

+/- 60 KM en 1 uur rijden (enkele reis)

trebic
Zicht op Trebic met de basiliek die meteen in het oog springt

Een eindje terug rijden vandaag. Op een uurtje naar het Oosten van Brno ligt Trebic, ook al UNESCO-werelderfgoed (net zoals Telc, dat we gisteren bezochten). Trebic is de enige Joodse UNESCO-site buiten Israël, en dat maakt dat je een bezoek aan dit stadje niet mag overslaan. Volgende monumenten maken er deel van uit:

 • St. Procopiusbasiliek
 • Joodse wijk met meer dan 100 huizen, 2 synagogen en een school. Je kan de synagogen bezoeken, evenals het huis van Seligmann Bauer uit de 18de eeuw om een idee te krijgen van hoe een Joods gezin toen leefde.
 • Joodse begraafplaats met 3000 (!) grafstenen

Wij zijn hier een hele dag zoet, en vinden het een plezier om door de nauwe straatjes van de wijk en op de begraafplaats rond te dolen. Erg jammer dat er nu geen Joodse aanwezigheid meer is in de stad: alle overlevenden van Wereldoorlog II trokken naar Israël, hun beloofde land. Het bezoek maakt een diepe indruk op mij, vooral omdat ik me kan indenken dat dit eens een levendige wijk was, nu een stille getuige van een Joods verleden. We nemen de tijd om onze kinderen hier veel over te vertellen, zodat ook zij kunnen begrijpen wat ze zien.

Na dit indrukwekkende bezoek zakken we terug af naar onze overnachtingsplek, en we doen ons te goed aan wild. Het restaurant dat we gisteren hebben ontdekt, blijkt als specialiteit wildschotels te hebben, die zo tussen €12 en €15 omgerekend kosten.

Dag De Moravische Karst

+/- 35 KM en minimaal 45 minuten rijden (enkele reis naar de Punkva Caves) 

reuzengebergte tsjechie
wandeling moravische karst

Vandaag geen historische bezienswaardigheden, wel veel natuur! We bezoeken de Moravische Karst, een natuurgebied, dat bestaat uit karstbergen, kloven en meer dan 1000 grotten. Het is geen groot park (92 km²), maar slechts een klein gedeelte is autovrij. Je komt hier voornamelijk voor de grotten, waarvan er vijf open zijn voor publiek. Vier van de vijf complexen liggen in de Noordelijke Karst en daar kan je je dan ook op concentreren.

Wij bezochten als eerste ook de populairste grotten, de Punkva Caves ( Punkevni Jeskyne). Dit is een enorm grottenstelsel, met mooie stalactieten en binnenmeren. Hoogtepunt is een tochtje op de ondergrondse rivier met een bootje, waarbij je op een gegeven moment bijna plat in het bootje moet gaan liggen, om onder overhangende rotsen door te kunnen. Uiteindelijk kom je uit bij de Macocha-kloof, de diepste in Tsjechië. Een bezoek is in de zomermaanden populair en ik had tevoren gereserveerd.

Wij combineerden met een bezoek aan de Katerinska Cave en de Balcarka Cave, allemaal vrij dicht bij elkaar gelegen. De eerste grot heeft zeer veel skeletten van holenberen, de tweede grot prachtige druipstenen in wonderlijke kleuren. Helaas was fotograferen in alle grotten verboden tijdens ons bezoek, dus je zal me op mijn woord moeten geloven 🙂

Rond de grotten zijn er natuurpaden uitgezet. Wij maakten rond de Punkva Caves een wandeling, maar slaagden er toch in het pad kwijt te geraken en onze wandeling duurde dus wat langer dan verwacht. Echt ver van het pad ben je echter nooit, en je kan snel weer inpikken op een andere wandeling, komt dus wel goed. De meeste wandelingen voeren door bos. Wij spotten hier een wilde vos en wilde reetjes.

’s Avonds aten we opnieuw wild (geen ree)!

Dag Mikulov en Lednice-Valtice Cultuurlandschap

+/- 64 KM en minimaal 1 uur rijden (enkele reis tot Lednice-Valtice, met eerste stop in Mikulov) 

Vandaag een dagje waarin we helemaal naar het Zuiden van Moravië trekken, op de grens met Oostenrijk. We combineren het bezoek aan het kasteel van Mikulov met een bezoek aan het cultuurlandschap van Lednice-Valtice.

Moravië

Eerst rijden we naar Mikulov, waar we een fotostop maken aan het kasteel. In Mikulov is nog meer te doen: zo is er een archeopark en een synagoge, beiden open voor publiek. Wij hadden echter nog een doel vandaag en dat was het immense cultuurlandschap van Lednice-Valtice verkennen.

Lednice-Valtice Cultuurlandschap

lednice
valtice

Lednice-Valtice ligt in Zuid-Moravië, tegen de grens met Oostenrijk en beslaat een enorm gebied van 143km² aangelegde landschappen en tuinen, met twee barokke kastelen, namelijk dit van Lednice en, hoe kan het ook anders, dat van Valtice.Dit gebied was eeuwenlang in handen van een zeer rijke adellijke familie, de hertogen van Liechtenstein. Het prille begin was er in de 13de eeuw, waarbij er een stukje grond in bezit van de familie kwam, het stukje grond waar nu het kasteel van Lednice op staat.

Een goede 100 jaar later hadden ze ook het stukje grond waarop nu het kasteel van Valtice staat, in handen. Geleidelijk aan werden alle gronden ertussen en errond hieraan toegevoegd, tot één groot geheel ontstond. Tussen de 17de en 20ste eeuw vatte men het idee op dat de oude kastelen ’te oud’ waren en niet meer aangepast aan de nieuwe tijden. Daarom werden de oude burchten gesloopt en er verrezen overdadige barokke paleizen. Je kan beide paleizen bezoeken. Blijkbaar was de schatkist van de familie nog niet leeg, want na de verbouwing, besloot men ook de gronden errond aan te pakken. Deze moesten landschapstuinen worden met haagjes, doorkijkjes, vijvertjes, fonteinen en zo meer. In die landschapstuinen werden ook de meest wonderlijke creaties neergezet, zodat de familie en hun gasten op een wandeling door de tuin als het ware ‘een wereldreis’ maakten. Je vindt er een palmhuis, een minaret, een obelisk, een Griekse tempel en ga zo maar door. Je kan je ook per koetsje laten vervoeren, een hit bij onze dochter!

Onze kinderen, in de lagere schoolleeftijd, konden zich heel de dag heerlijk verwonderen over al die bizarre creaties, en lieten er hun fantasie op los! Moe maar voldaan keerden we die avond terug voor een laatste nacht in het geweldige Brno. We aten (alweer) wild in het restaurant waar we ondertussen blijkbaar reeds gekend waren 🙂

Dag van Moravië naar Reuzengebergte via Kutna Hora

+/- 273 KM en 3 uur 45 minuten rijden 

Met een beetje pijn in het hart moeten we vandaag Moravië achter ons laten. Voor we ernaartoe gingen, kenden we niemand die er al geweest was, en ook niemand die hier iets zinnigs over kon vertellen. Toch kozen wij voor deze bestemming, omdat we erachter kwamen dat in deze streek alleen maar liefst 7 UNESCO-werelderfgoederen liggen, en nog een paar erg mooie kastelen. Vier nachten is dan ook veel te weinig en we nemen ons voor om hier ooit eens terug te komen. Wie weet, in combinatie met Slowakije of Oostenrijk, lijkt ons dit wel wat!

Nog meer tips voor een hele week in Moravië:

 • Bezoek Pernstejn Castle vanuit Brno
 • Breng een nachtje door in Olomouc
 • Bewonder het bisschoppelijk paleis in Kromeriz
 • Verwonder je over de perfectie van de parel van de barok: Zdar nad Sazavou
 • Ga wijn proeven! Moravië is de wijnproducerende streek van Tsjechië
wijnstreek tsjechie
Deze hebben we in het voorbij rijden gezien, maar wat hadden we dit graag nog bezocht!

We rijden niet rechtstreeks naar het Reuzengebergte, maar maken een stop in Kutna Hora.

Kutna Hora, de schedelkapel

Ik geef toe, het is wat luguber om hiervoor dus af te zakken naar Kutna Hora, maar wij deden het! In België of Nederland vind je niet zo’n bijzondere kerk, dus we moesten dit wel met eigen ogen zien. Het draait om het Ossuarium van Sedlec, een kleine kapel onder een grotere kerk, de Allerheiligenkerk. De versieringen in deze kapel zijn gemaakt met de botten van tussen de 40.000 en 70.000 mensen! Een beetje luguber en fascinerend tegelijk.

Kutna Hora
Een beetje luguber is dit wel…

Hierna rijden we door naar Trutnov, onze uitvalsbasis voor het verkennen van het Reuzengebergte de komende dagen.

Overnachten in Trutnov

We wilden graag een plek die mooi centraal ligt voor de verschillende zaken die we wilden zien en na wat uitzoekwerk kwam ik terecht bij het plaatsje Trutnov, waar voldoende hotelletjes, cafeetjes, winkeltjes en restaurants bleken te zijn, en waar je vrij snel bij alle mooie natuur van het Reuzengebergte bent. Van hieruit maakten wij ook een lange trip naar het Boheems Paradijs. Feitelijk is dit een bestemming op zich, maar omdat we beperkt de tijd hadden, kozen we ervoor om dit als dagtrip te doen.

Wij verbleven vier nachten in Trutnov en dat was precies goed om de hoogtepunten van deze regio mee te pakken!

Wij kozen voor: Hotel Alfa***

Dit kleinschalige hotel ligt op 600 m van het centrale plein van Trutnov en deze afstand is dus prima te belopen. Het ligt in een rustige woonwijk, en het buitenaanzicht heeft wel wat weg van een gezellig bergpension.

Je parkeert vlak bij het hotel (gratis) en ontbijt is inbegrepen bij de kamerprijs. De kamers zijn basic, maar prima voor een verblijf van vier nachten. De eigenaar spreekt voornamelijk Tsjechisch 😉 maar is zeer vriendelijk en met wat handen en voetenwerk kom je er wel, is onze ervaring!

Een tweepersoonskamer kost je €73 per nacht, voor een vierpersoonskamer betaal je €117. Prima prijs waar alles inbegrepen is! Dit hotelletje scoort een prima 8,6 op booking.com en dat kunnen wij zeker volgen.

Dag rotsstad Adrspach

+/- 20 KM en 30 minuten rijden (enkele reis) 

Tijd om één van de Tsjechische natuurwonderen te aanschouwen: rotsstad Adrspach. Deze rotsstad ligt in het Reuzengebergte, en je vindt, verspreid over het Reuzengebergte en het Boheems Paradijs, nog andere rotssteden. Het gaat om een labyrinth van rotsformaties, uitgesleten door weer, water en wind. Je kan er doorheen wandelen en je verwonderen over de vele grillige vormen, die de rotsen door de eeuwen heen hebben gekregen.

Een bezoek aan de rotsstad:

 • Je ziet al van verre de rotsformaties boven het bos uitsteken, maar je wordt pas overdonderd als je ertussen loopt, klautert en klimt.
 • Er is voldoende parking, maar dit is een toeristische plek voor de Tsjechen zelf, je bent er niet alleen.
 • Na de ‘ingang’ ben je nog niet direct in de rotsstad, je passeert eerst een mooi, prachtig blauw meer. Je kan een rondje van 1,5 kilometer om dit meer maken en je kan ook een kano huren, maar ik zou adviseren om eerst de wandeling te doen, en als je nog energie over hebt, nadien het meer te verkennen.
 • Alle rotsformaties hebben namen: ‘De ijsbeer’, ‘De guillotine’, maar ook ‘De geliefden en hun kus’ zijn er enkele. Het is leuk om te proberen de figuren te herkennen.
 • Je hebt keuze uit verschillende routes, korter en langer. Het is ook mogelijk om een bepaalde route te lopen en een iets andere terug te lopen. Er is ook een route die naar een andere rotsstad, 8 km verder, leidt. Van hieruit kan je dan een treintje terug nemen.
 • De route van 3,5 km is een aanrader In het begin loop je nog over een vrij breed pad, maar dit verandert als je echt tussen de rotsformaties staat. Op sommige plekken is de doorgang smaller dan vijftig centimeter. Je moet ook wel echt klimmen en klauteren op sommige plekken, omdat je echt het pad volgt dat tussen de rotsen is uitgesleten, en dat gaat gepaard met wat niveauverschillen.
 • Je kan nog iets verder door wandelen (aanrader!) en dan kom je nog voorbij twee kleine watervalletjes en een meer, waarop je een boottocht kan maken.

Wij trokken hier een hele dag voor uit, en dat was geen straf!

Dag Actief in en rond Janske Lazne

+/- 15 KM en 20 minuten rijden (enkele reis) 

Reuzengebergte tsjechië
Uitkijken voor hoogtevrees!

Janske Lazne is één van de centra in het Reuzengebergte, waar heel veel activiteiten doorgaan. Een ander plaatsje is Spindleruv Mlyn, dat ligt dieper in het Reuzengebergte, maar langs de andere kant weer verder van andere bezienswaardigheden. In de winter kan je hier skiën en sleeën.

In de zomer zijn er tal van activiteiten, die je kan ondernemen. Neem een kijkje voor de mogelijkheden op deze website. Daarnaast kan je nog andere activiteiten ondernemen, zoals wandelen tussen de boomtoppen!

Wij gingen de Krkokonose Treetop Walkway wandelen en roetsjten vervolgens met de glijbaan naar beneden (man, wat ging dat vlug!). Daarna twijfelden we: je kan enorm veel activiteiten ondernemen: downhill scooteren, een klimpark bezoeken, een klimmuur uitproberen, raften, …. of gewoon wandelen.

Omdat we deze vakantie al behoorlijk actief waren geweest aan het Lipno-meer en er ook een tweedaagse kajaktrip op hadden zitten, kozen wij er dit keer voor om een mooie bergwandeling te maken. Je vindt nog een echte wildernis op ongeveer 20 minuutjes van de top van Cerna Hora. Je wandelt er door een veengebied, op houten plankieren. De wandeling is ongeveer 4 km lang.

’s Avonds keren we moe terug naar Trutnov, waar we snel onze slaapplek opzoeken, want morgen zitten we een heel tijdje in de auto!

Dag uitstap naar het Boheems Paradijs

+/- 155 KM en 3 uren rijden (round-trip) 

natuur tsjechie
Prachovske Skaly, ook wondermooi!

Het Boheems Paradijs zou een bestemming op zichzelf kunnen zijn, maar wij bezoeken het als daguitstap vanuit ons stekje in het Reuzengebergte. De combinatie Boheems Paradijs – Reuzengebergte zou voor gezinnen die avontuurlijk zijn ingesteld en die vooral gericht zijn op natuurbeleving, een volledige vakantie kunnen vullen.

Wij willen echter heel graag het volledige land leren kennen, en wisselen af tussen culturele en natuurlijke hoogtepunten. Dat betekent dat we tijdens deze rondreis ook nog Praag moeten aandoen. Omdat we nipt drie weken hebben, gaan we dus niet in het Boheems Paradijs overnachten.

Vandaag combineren we een bezoek aan rotsstad Prachovske Skaly met de grotten van Bozkov. Prachovske Skaly is, net zoals Adrspach, een rotsstad. Wij hadden de indruk dat het hier ietsje minder druk was met (Tsjechische) toeristen. De rotsformaties zijn ook hier prachtig, maar het gebied is veel kleiner! Toch zijn ook hier verschillende routes uitgezet, waarbij de langste 3,5 km is en waarbij je ook moet klimmen en dalen. Er is ook een route die je met kinderwagen of rolstoel kan doen.

De grotten van Bozkov zijn de enige in Noord-Bohemen, die open zijn voor publiek. Wat deze grotten bijzonder maakt, is de aanwezigheid van ondergrondse meren met kraakhelder blauwgroen water.

Lees hier meer over de hoogtepunten van Boheems Zwitserland!

We slapen vannacht voor de allerlaatste keer in Trutnov; morgen is het alweer tijd voor een nieuw hoogtepunt!

Dag van het Reuzengebergte naar Praag

+/- 160 KM en 2 uur 10 minuten rijden 

We rijden op tijd door vandaag. Ons doel is om tijdig in Praag te zijn, en om vandaag al heel wat sightseeing te kunnen doen. Mijn opzoekingswerk leert ons dat er echt wel heel veel dingen zijn die we willen zien, dus we gaan de tijd goed kunnen gebruiken! Zo gezegd, zo gedaan en tegen de middag komen we aan bij onze overnachtingsplek. We hebben kunnen regelen dat we de auto hier al kunnen achterlaten en gaan verder naar het historisch centrum.

Wonderful Praag!

Doen vandaag:

 • Verdwaal in de oude stad.
 • Bekijk het historische stadsplein en de vele oude gebouwen rondom.
 • Mis ook zeker het astronomische uurwerk niet! Let op: je bent niet de enige die dit wil zien.
 • Bezoek een aantal kerken, zeker de Tynkerk en de Sint-Bartholomeuskerk.
 • Wandel over de Karelsbrug. Deze brug gebruik je sowieso om van het ene naar het andere stadsdeel te gaan, maar blijf ook eens stilstaan op en aan deze brug!
 • Heb je nog energie over, dan kan je nog naar de Joodse wijk. Dit stond op onze planning voor vandaag, maar wij bleven nogal lang hangen in de Oude stad, met haar historische gebouwen en kerken, dus wij deden dit op dag 3 van ons verblijf.

We zoeken een leuk terrasje op en blijven nog hangen in Praag, tot de straatverlichting aan gaat.

Overnachten in Praag

Praag is een geweldige stad en steeds meer toeristen vinden dat. Daardoor komen er ook steeds meer hotels bij. Maar door de populariteit van Praag, stijgen ook de prijzen van de accommodaties gestaag. Goede prijs-kwaliteit hotels vinden, wordt een uitdaging. Daarnaast wil je ook een hotel dat lekker centraal ligt, in een buurt met voldoende eetgelegenheden, en liefst met een goede bereikbaarheid van en naar het centrum.

Mijn ervaring is dat ik het moeilijker vind om passende accommodatie te vinden in zo’n omstandigheden, dan op het platteland. Wij vonden een erg leuk plekje en dat wil ik met jullie delen! Wij verbleven hier drie nachten, maar natuurlijk was langer ook geen straf geweest!

Wij kozen voor: Charles Central***

Dit vonden wij een geweldig plekje in Praag, want we hadden nogal wat eisen 🙂

Dit hotel biedt privéparkeergelegenheid, want de auto heb je in Praag niet nodig. Deze is betalend en dient tevoren gereserveerd te worden. Kosten zijn ongeveer €14 per dag, wat zeer doenbaar is naar onze begrippen. Naast het hotel is een metrostation en in twee haltes ben je in het centrum van Praag. Je hebt overigens geen last van de metro, het hotel ligt op een rustige locatie.

Het lekkere ontbijt is inbegrepen in de kamerprijs. Je betaalt voor een tweepersoonskamer €65, met zijn vieren ben je maar €105 kwijt, wat een ontzettend goed prijs is om in de hoofdstad te verblijven. Mocht je Praag als city-trip willen bezoeken, dan bieden ze ook een luchthavenshuttle aan!

Een toppertje, dit hotel, met een mooie 8,2 op booking.com.

Dag Praag

Een volle dag in Praag! Vandaag hebben we ook weer een druk programma. Gisteren is het ons niet gelukt dit af te werken, dus benieuwd wat er vandaag lukt. We willen immers ook genieten en niet van het ene naar het andere hollen, maar ook een terrasje tussendoor, een ijsje, een drankje,….het moet kunnen.

Ons programma:

 • De Praagse burcht, de grootste burcht ter wereld! Eigenlijk bestaat de burcht uit het eigenlijke kasteel, met daaromheen een verzameling gebouwen en pleinen. We bezoeken:
  • Het kasteel zelf, waarvan de bouw in de Middeleeuwen is begonnen, en dat ontelbare keren verbouwd is.
  • Bijkomend bezoeken we ook het Rosenbergpaleis, een verblijfplaats voor verarmde edelvrouwen.
  • De Sint-Vithuskathedraal, nog een pronkstuk
  • Nog een mooie kerk, de Sint-Jorisbasiliek
  • Uiteraard lopen we ook door het Gouden Straatje, één van de bekendste ‘bezienswaardigheden’ van Praag. In deze straat woonde Franz Kafka een tijdje in één van de gekleurde huisjes (nummer 22 om precies te zijn)
  • Ontspannen in de burchttuinen! Na al die kerken en kastelen, verdienen onze kinderen het om even buiten rond te rennen! Uiteindelijk zijn ze nog maar 6 en 9, en ze slagen erin om een hele dag mee te volgen, met die ouders die àlles willen zien 🙂
 • We wilden ook graag De Kleine Zijde zien, waar veel paleizen zijn omgebouwd tot ambassades én waar nog een mooie kerk staat, maar we hadden een volledige dag nodig voor de burcht!

’s Avonds zijn we het er roerend over eens: Praag is een prachtige stad! Er is zoveel te zien, ongelooflijk! Je kan hier ook gemakkelijk een aparte city-trip naar maken, echt de moeite waard.

Dag Praag

Tot nu toe moesten we ons programma elke dag bijsturen, omdat we eenvoudigweg teveel wilden zien. We hebben vandaag nog één volle dag. Normaal gezien zouden we vandaag een dagtrip maken naar kasteel Karlstejn, maar we schuiven dat door naar morgen.

Vandaag besluiten we datgene te doen wat we op dag 1 en 2 niet konden doen: we combineren een bezoek aan de Joodse Wijk met een bezoek aan de Kleine Zijde. Vandaag hebben we wel wat tijd over en daarvan maken we gebruik om souvenirs te shoppen. En om de winkelstraten te bekijken met dochterlief, terwijl vader en zoon een drankje gaan doen.

Helaas zit ons verblijf in Praag er na deze nacht op en zitten we ook bijna aan het einde van onze reis.

Dag van Praag naar Frantiskovy Lazne (streek van de kuuroorden)

+/- 218 KM en 2 uur 55 minuten rijden 

Tijd om Praag achter ons te laten! Wat een fijne stad. Omdat we onze dagtrip van gisteren naar het kasteel van Karlstejn niet konden doen door het (te) volle programma in Praag, doen we dit vandaag!

Op 50 minuten van Praag ligt dit immense kasteel. Het concept is ook hier hetzelfde als in de andere kastelen die we al bezochten: je moet het kasteel met een tour bezoeken. Je kan kiezen uit drie verschillende tours, die natuurlijk elk een andere deel van het kasteel laten zien. Het meest toegankelijk zijn de basic tours, maar voor geschiedenisliefhebbers (zonder, of met oudere kinderen) is de exclusive tour ook interessant! Wij combineerden de twee basic tours en waren dus zo’n twee uren in het kasteel!

kastelen tsjechië
Het imposante Karlstejn heeft een geweldige ligging

Nadien reden we door naar Karlovy Vary, in het Duits Karlsbad genoemd. Dit is een chique kuuroord, met veel gebouwen in art-nouveau stijl en een geweldige colonnade. We verkenden het stadje voor een paar uurtje, dronken wat bronwater, en vonden dit toch wel een vreemd smaakje hebben, dineerden té duur naar Tsjechische begrippen en vertrokken dan naar onze eindbestemming: Frantiskovy Lazne, ook een kuuroord en een klein broertje van Karlsbad.

Overnachten in Frantiskovy Lazne

Op zich zijn zowel Karlovy Vary (Karlsbad), Marianske Lazne (Mariënbad) en Frantiskovy Lazne allemaal kuuroorden en liggen ze allemaal dicht genoeg bij elkaar om een bezoekje te brengen aan de drie. Het hangt er een beetje vanaf wat je zoekt: familieplezier is het dichtst bij in Frantiskovy, terwijl Karlsbad een zekere sjiek heeft, en Mariënbad dan weer relaxt aanvoelt.

Wij kozen voor: Pension Stekruv Mlyn***

Dit is een werkelijk prachtig pensionnetje op het platteland, een goede 4 km van het stadje zelf. Voor ons was het een toffe afsluiter en graag hadden we er nog een nachtje gebleven, omdat het pension ook paardrijden aan biedt en vissen in de eigen visvijver.

De kamers zijn keurig en netjes, en de omgeving maakt het helemaal af. Er is een uitstekend ontbijt inbegrepen bij de kamerprijs. Leuk is dat ze ook voor ’s avonds een restaurant hebben, want te voet is het te ver naar het centrum, dus moet je de auto nemen. Dan is het leuker als je ook prima en lekker kan eten in het pension.

Voor een tweepersoonskamer betaal je €70 en ben je met zijn vieren, dan ben je €136 kwijt. Dit geweldige pension scoort een 8,8 op booking.com en daar zijn wij het mee eens!

Dag Badderen in Frantiskovy Lazne

Onze laatste volle vakantiedag breekt aan… Omdat we toch een bewogen vakantie hebben gehad, met veel natuur, cultuur en de nodige activiteiten, slapen we vandaag uit. Morgen wacht ons immers de terugrit.

We zijn echter niet voor niks in de streek van de kuuroorden, zoals de streek rond Frantiskovy Lazne, Karlovy Vary en Marianske Lazne (Mariënbad) heet. Een middagje in een kuuroord, inclusief spa en sauna zien we met onze kinderen niet zo goed zitten. Niet alle kuuroorden laten kinderen toe en een eerdere ervaring leert ons dat een spa zonder leuke speelelementen goed is voor een uurtje, maar zeker niet langer.

Een beetje opzoekwerk voor ons vertrek leert me dat er in Frantiskovy Lazne een kuuroord/aquapark is, waar kinderen welkom zijn! Dat is ook meteen de reden waarom we deze plek als overnachtingsplek hebben gekozen. Met zijn twee zouden we wellicht voor Mariënbad zijn gegaan. Mochten we het erg chique willen, dan had Karlsbad ook gekund, maar dat leek gisteren groter, drukker en onpersoonlijker.

Zo gezegd, zo gedaan, en we spenderen een ‘lazy’ dag in het Aquaforum. (website enkel in Tsjechisch). Onze laatste avond in Tsjechië breekt aan. Gelukkig vinden we nog één keertje een wildrestaurant, iets wat we hebben leren waarderen in Moravië. Met zijn drieën bestellen we wild, dochterlief eet zalm en we klinken (met Tsjechische Kofola en een Pilsje) op deze geslaagde reis!

Dag van Frantiskovy Lazne naar huis

+/- 755 KM en minimaal 8 uur rijden

Er staat ons een lange dag te wachten: we rijden van Frantiskovy Lazne in één ruk door tot thuis. Vroeg uit de veren dus. We schieten goed op, maar wagen het er toch niet op om ergens wat langer te stoppen, je weet maar nooit.

Gelukkig valt het verkeer best mee. Als we een heel eind zijn opgeschoten, stoppen we toch rond Bonn voor de lunch. ’s Namiddags komen we thuis aan, op tijd om de wasmachine te laten draaien. Je verzamelt nogal wat met zijn vieren 🙂 Normaal gezien proberen we te (laten) wassen op reis, deze keer kwam het er niet van…

Plan jij binnenkort een roadtrip naar en door verrassend Tsjechië? Wij willen ooit zeker nog eens terug, wat een leuk land! Laat weten wat je van deze route vindt!

Kostenindicatie

Aankomst       Plzen
Vertrek   Frantiskovy Lazne (streek van de kuuroorden)
Highlights kastelen, Cesky Krumlov, Praag, rotssteden Adrspach en Prachovske Skaly
Beste reistijd Van mei tot september voor deze rondreis. Praag kan je het hele jaar door bezoeken.
Kosten  Zo’n 570 € per persoon met een gezin van vier personen, voor twee personen betaal je zo’n 765 € per persoon
Inclusief   Benzine voor de heen-en terugreis (zo’n 250 €)
 Het tolvignet voor Tsjechië (voor 1 maand = 18 € (prijs 2021))
 Alle hotelovernachtingen, inclusief ontbijt, in de genoemde hotels
Exclusief  Eten en drinken, persoonlijke uitgaven. Fooi geven is niet gebruikelijk.
Budgetadvies: 200-250 € per persoon per week

Via een reisorganisatie betaal je al snel 750 € per persoon voor een autorondreis van krap twee weken. Dit is de prijs exclusief alle activiteiten en entreegelden. Door alles zelf te regelen, kan je voor hetzelfde geld bijna drie weken op reis!!! Mooi toch?

Al onze verblijven waren steeds van goede kwaliteit. Parking was steeds voorzien en was, op twee verblijven na, gratis. Alle verblijven kan je gratis annuleren, mochten je plannen veranderen.

Kies je voor echte budgetverblijven, dan kan je nog wat besparen.

Budgetbestemming!

Wat ons betreft, is Tsjechië een zeer afwisselend land. Bovendien is het een budgetbestemming: alle activiteiten die je in Tsjechië onderneemt, zijn net dat tikje goedkoper dan in Duitsland of Oostenrijk, waar je flink moet betalen voor bijvoorbeeld een klimpark.

Inkom voor kastelen is goedkoop, een stadje bezichtigen kost helemaal niks en eten hebben wij op sommige plekken gedaan voor omgerekend €30 voor 4 personen, al is het eerder €40 à 50 voor 4 personen, waar je van moet uitgaan.

Verder heb je ook geen vliegticket of huurauto nodig!

Wil jij deze reis door Tsjechië boeken?

Het is de bedoeling dat je alle onderdelen van deze rondreis zelf en los boekt. Jij kiest en boekt de hotels en jij regelt je eigen vervoer. Reisjevrij.nl heeft je al een goede voorzet gegeven hoe je dit moet doen. Je vindt alle informatie onder de tab “Reisroute”.

Deze rondreis is heel gemakkelijk te boeken, aangezien je gewoon met je eigen auto gaat. Hierdoor hoef je geen vliegtickets, geen huurauto of ander vervoer te boeken. Gewoon handig!

Hotels boeken

Je kan de hotels die beschreven staan in de reisroute boeken, of je zoekt je eigen hotel natuurlijk. Dit kost je dan extra uitzoek werk. Wil je tijd besparen? Klik op de betreffende link van het hotel en selecteer de juiste data. Het zijn hotels die op een goede locatie gelegen zijn, logisch passen in de reisroute en goed beoordeeld werden door andere gasten. De prijzen op de betreffende website (Booking.com) kunnen afwijken van de vermelde prijzen in de reisroute. Deze zijn namelijk zeer datum en seizoenafhankelijk.

Wat moet je allemaal regelen voor je reis?

Behalve het uitstippelen van je reisroute en het boeken van de tickets en hotels, moet je ook even aan de volgende dingen denken:

Tolvignetten

Belangrijk om te melden is dat je een vignet nodig hebt voor Tsjechië. Je kunt deze enkel nog online bestellen vanaf 2021. Een vignet kost €18 voor 1 maand. Door Duitsland heen rijden is gelukkig nog steeds helemaal gratis.

Een goede reisgids

Het boek dat iedere zelfstandige reiziger moet hebben: de Lonely Planet van Tsjechië. Je hebt hier keuze tussen ‘Praag en de Tsjechische republiek’ of ‘Tsjechië en Slovakije’. In deze “reisbijbel” vind je hele praktische informatie over bezienswaardigheden, eetgelegenheden, guesthouses, het openbaar vervoer en nog veel meer. Het boek is geschreven in het Engels. Via Bol.com koop je deze reisgids het voordeligst.

Ook Trotter heeft een goede reisgids Tsjechië-Slovakije.

Inentingen

Er zijn geen inentingen verplicht, maar er worden er wel enkele aanbevolen.

Aanbevolen vaccinaties:
Ongeacht je verblijfsduur, worden de volgende vaccinaties voor Tsjechië aangeraden:

 • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
 • Hepatitis A & B
 • Teken encefalitis

Voor Nederland: Voor vaccinaties kan je eenvoudig een afspraak maken bij de Ease Travel Clinic. Dat zijn specialisten op het gebied van reisvaccinaties. Raadpleeg deze ruim voor je vertrek. De GGD is ook een goede optie

Voor België: Voor vaccinaties raadpleeg je best het ITG, het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Je kan hen steeds bellen om advies. Daarnaast kan je online of telefonisch een afspraak maken. Doe dit ruim op tijd.

Reisverzekering

Voor elke reis of vakantie kun je het beste een reisverzekering afsluiten, ook als je naar Bulgarije gaat. Vergelijk ook je reisverzekering altijd. Mijn eigen ervaring is dat een doorlopende reisverzekering meestal voordeliger is dan een kortlopende reisverzekering. Bovendien kan je dan onbezorgd verschillende malen op reis. Leuk toch?

Voor Nederland: Heb je een aanvullende zorgverzekering? Kijk dan eerst wat er vanuit deze verzekering vergoed wordt zodat je niets dubbel gaat verzekeren.

Een tip: Univé heeft een héél goedkope doorlopende reisverzekering met de goede voorwaarden. Afhankelijk van je wensen, ben je al vanaf 30 euro per jaar goed verzekerd. Je kan de verzekering nog verder uitbreiden met medische kosten (als dit niet in je zorgverzekering zit), een ongevallendekking en annuleringsverzekering.

Voor België: Kijk goed na of je bij het afsluiten van je autoverzekering ook een VAB-verzekering hebt afgesloten. Deze VAB-verzekering  zit dikwijls bij in je autopolis en kan je ook gebruiken wanneer je niet met de auto op vakantie gaat. Heb je deze niet, dan kan je deze nog steeds apart afsluiten.

Tip! Beschik je over een VISA of Mastercard? De meeste creditcard uitgevers bieden, gekoppeld aan een creditcard, ook een (doorlopende) annulatieverzekering aan. Het gaat dan doorgaans om de creditcards met een wat hogere jaarlijkse bijdrage. De dekking van een annulatieverzekering die is gekoppeld aan een creditcard, kan sterk verschillen, afhankelijk van de gekozen kaart en de aanbieder. In de polisvoorwaarden, behorend bij de creditcard, staat exact beschreven op welke vergoedingen je recht heeft, in geval van schade.

Geld in Tsjechië

In Tsjechië betaal je met de Tsjechische Kroon. (in 2021: 1 € = 24 Tsjechische Kronen)

Onze ervaring is dat je het beste zorgt dat je contant geld bij hebt, als je naar Tsjechië vertrekt. Zo kan je even verder. Je kan bij je bank checken of je buitenlandse valuta kan bestellen, of je kan beroep doen op bijvoorbeeld Travelex België, waar wij goede ervaringen mee hebben, of Travelex Nederland natuurlijk.

Controleer voordat je op reis gaat of je met jouw bankpas in Europa geld kan opnemen. Uit voorzorgsmaatregelen staan je betaal-instellingen vaak op Nederland/België. Wijzig deze tijdelijk naar Europa om ongemakken te voorkomen.

Have fun en reis je vrij,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Chris, Pixabay en Booking.com
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Wat een heerlijk blog en zo bomvol info. Ik ga beetje spontaan, en heb maar 1 week voor een voorbereiding….;-).. niet hoe ik het normaal gesproken doen maar alla. Ik gebruik blogs als voorbereiding. Deze is met recht SUPER! dank voor al je werk en dat jullie het zo leuk opschrijven. Nu nog meer zin gekregen.

  Simone

  Beantwoorden
  • Dag Simone,
   Leuk om dit te lezen en hopelijk helpt jou dit verder met je voorbereiding 🙂
   Heel veel plezier in Tsjechië, het wordt vast een mooie reis!
   Groetjes

   Chris Donkers

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *