Een safari in Tanzania zelf regelen: tips en ervaring

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Tips voor het kiezen en regelen van een safari in Tanzania

Je safari in Tanzania is hét hoogtepunt van je bezoek aan het land. Al die wilde dieren die je in echt gaat zien. Het is geweldig. Bovendien kun je ook nog eens je safari helemaal naar wens samenstellen. Mooi toch? Ja! Maar vaak is het ook lastig. Hoe begin je hieraan? Hoe maak je de beste keuze? Er zijn ontzettend veel aanbieders voor een safari in Tanzania. Alle aangeboden safari’s kun je eenvoudig vergelijken op de website safaribookings.com. Wij boekten onze safari bij safaribedrijf Msangai Adventure Safaris. Deze organisatie hebben wij gevonden via de website safaribookings.com. In dit blog maak ik je wegwijs in de filters die je kunt gebruiken en wat ze inhouden. Zo kun jij je droomsafari zelf samenstellen.

Hoe kom je in Tanzania?

tanzania vliegtickets

De dichtstbijzijnde luchthaven is Kilimanjaro Airport en die bereik je in 9 a 10 uur vliegen. Vanaf hier reis je per auto in 1 a 1,5 uur naar Arusha; de uitvalsbasis om de bijzondere wildparken te bezoeken. Bij de meeste safaribedrijven is een pick-up vanaf het vliegveld inbegrepen. Je kunt naar Tanzania vliegen vanaf Amsterdam, Düsseldorf en Brussel. Je kunt kiezen voor een individuele rondreis via een touroperator zoals TUI om helemaal ontspannen op reis te gaan en niks meer te hoeven regelen. Plan je liever je route en vakantie zelf in zoals jij het wilt, dan kun je het beste een los vliegticket boeken. Wij hebben onze safari in Tanzania afgesloten met een strandvakantie op het bounty eiland Zanzibar. Daarom boekten wij enkele vluchten vanaf Düsseldorf naar Kilimanjaro en vanaf Zanzibar terug naar Düsseldorf. Wij betaalden €750 per persoon bij Turkish Airlines inclusief ruimbagage. Je maakt dan een tussenstop in Istanbul. Hier hoef je je echter niet te vervelen. Het is er enorm groot met talloze restaurants en winkels! De vlucht van Kilimanjaro airport naar Zanzibar boekten we los voor €100 per persoon. Zoek goedkope vluchten via Skyscanner.

Rondreis of safari zelf regelen, kan dat?

hoe duur is een safari tanzania

Goed om te weten is dat het in Tanzania allemaal net iets anders werkt dan in andere Afrikaanse landen zoals Zuid-Afrika. In Tanzania moet je de wildparken altijd met een gids en safariwagen bezoeken. Zelf rijden is de meeste wildparken toegestaan, maar wordt niet aangeraden. In sommige parken is zelf rijden niet toegestaan. Dit zouden wij ook niet hebben gewild, want de wegen zijn heel slecht. Er zijn zelfs geen verharde wegen. Je zit in een 4×4 safariwagen met je gids midden in de savannes van de Serengeti. Je rijdt over onverharde wegen en zelfs dwars door het landschap. Bovendien zou je kunnen verdwalen in de wildparken. Er is geen bewegwijzering en er zijn geen restaurants zoals dit in bijvoorbeeld Zuid-Afrika wel is. Een safari in Zuid-Afrika vonden wij erg leuk, ontspannend en toeristisch. Een safari in Tanzania is erg bijzonder, inspannend, veel minder toeristisch en bovendien ben je verzekert van veel meer wild! In Tanzania zagen we, juist doordat je met een gids en safariwagen dwars door de savanne rijdt, leeuwen en luipaarden met prooi, op jacht en luierend in bomen. Dan komen je beelden van het wildlife echt tot leven. Een safari in Tanzania kost dan ook veel meer dan een safari in Zuid-Afrika. Dit komt omdat je genoodzaakt bent een complete safari te boeken en dat zorgt ervoor dat een safari in Tanzania ook een stuk duurder is dan een safari in andere Afrikaanse landen. Dit maakt een safari in Tanzania ook exclusief en wanneer je goed vergelijkt vind je zeker een leuke deal!

Wat kun je wel zelf regelen?

Dat je een complete safari moet boeken, houdt niet in dat je persé gebonden bent aan een reisorganisatie die alles voor je regelt. Je kunt alle onderdelen van je reis natuurlijk zelf regelen, zoals je vliegtickets, een lokale organisatie die je mee neemt op safari in de nationale parken en je eventuele stranddagen in Zanzibar. Zo kun je alle onderdelen naar je eigen wensen invullen en bespaar je ook nog geld!

Welke keuzes in safari’s zijn er en wat houden ze in?

Kies je reisdatum

safari samenstellen afrika

Bij het kiezen van de voor jou beste reistijd moet je rekening houden met een aantal facetten.

 • Het regenseizoen

Noord-Tanzania kent een kort en een lang regenseizoen. Het korte regenseizoen is in november en het lange regenseizoen is in april en mei. Dit betekent niet dat je deze maanden niet op safari kunt gaan. Het regent er niet de hele dag, maar het zijn korte en hevige buien. Deze maanden zijn uiterst geschikt om de mooie groene natuur in de parken te bewonderen. Een leuke bijkomstigheid is dat er niet veel andere toeristen zijn en dat accommodaties niet de hoofdprijs vragen. Wel kan het zijn dat de wegen in sommige gedeeltes van de wildparken niet begaanbaar zijn door de regen. Tussen juni en oktober is het droge seizoen in Noord-Tanzania. Dit is dan ook meteen de meest populaire periode onder toeristen. In het droge seizoen zijn de onverharde wegen in de wildparken wel iets beter begaanbaar dan in het natte seizoen.

Wil je ook naar Zanzibar? De gemiddelde temperatuur in Zanzibar is het hele jaar 28°C en hier zijn in alle maanden een aantal pittige buien te verwachten. Voor Zanzibar geldt er dus geen beste reistijd. Het hele jaar is geschikt om naar het bounty eiland Zanzibar te gaan.

 • De grote trek: wil je wel of niet op zoek naar de grote trek ofwel ‘the great migration’?
migratie tanzania zien
grote trek serengeti zien

Veel toeristen denken dat deze migratie in een bepaalde periode te zien is. Dat is niet waar. De grote kuddes zijn doorlopend op zoek naar vers graslandschap en trekken het hele jaar door. Ze zijn telkens op een andere plek omdat ze de regen volgen. De periode waarin je wil reizen bepaalt dus in welk deel van de Serengeti je moet zijn om de grote trek te gaan zoeken. Globaal kun je uitgaan van het volgende:

December – April: De kuddes bevinden zich in het zuidelijke deel van de Serengeti en hier leven ze vaak verspreid over het gebied. Je ziet in deze periode niet gauw hele grote kuddes van honderdduizenden grazers, maar je ziet er wel zo een tienduizend bij elkaar en dit is ook heel bijzonder!

Eind januari / begin februari is het kalverseizoen. Je hebt dan dagelijks de kans om kalven geboren te zien worden! De kans op roofdieren zoals leeuwen en luipaarden is dan ook erg groot.

Eind april, mei en juni: De grazers gaan zich samenvoegen tot grote kuddes en de migratie gaat beginnen. Je hebt hier kans om hele grote kuddes te zien.

Eind juni – juli: In deze periode gaan de grote kuddes gnoes en zebra’s hun grootste uitdaging van het jaar aan: de Grumeti rivier oversteken. Dit is erg gevaarlijk want er leven hongerige krokodillen die vooral de eerste kuddes te pakken gaan hebben. Wanneer je er precies op het juiste moment bent zie je dit bijzondere fenomeen. Dit blijft echter een gok.

Augustus – Oktober: In deze maand staat er nog een rivier op hun programma, namelijk de Mara rivier op de grens van Kenia. Daarna verblijven de grootste kuddes in Kenia. Er zijn ook kuddes die aan de Tanzaniaanse kant van de rivier blijven maar toch kun je stellen dat dit de minst geschikte periode is voor een safari in Tanzania.

November: Eind oktober / begin november steken ze opnieuw de Mara rivier over naar Tanzania en gaan weer richting het zuiden van de Serengeti en dan begint de cirkel weer opnieuw.

Kies de wildparken die je graag wil zien

waar op safari in tanzania

Vraag jezelf eerst af welke parken je graag wil zien. Wil je echt naar de Serengeti? Of neem je ook genoegen met de andere wildparken in de regio? Hoe langer je in de Serengeti wil zijn, hoe hoger de prijs. Dit komt omdat de Serengeti wat betreft entreeprijs en overnachtingen het duurste park van Tanzania is.

Wij kozen voor 3 dagen Serengeti, 1 dag de NgoroNgoro krater en 1 dag Tarangire National Park en wat ons betreft was dit een perfecte keuze. In de 3 dagen in de Serengeti hadden we zo veel moois gezien dat we het voor geen goud hadden willen missen! Ook de andere parken vonden wij heel bijzonder en een bezoek meer dan waard.

Kies het aantal dagen dat je op safari wil gaan

safari waar boeken

Wij kozen voor een safari van 5 dagen in totaal; 3 dagen Serengeti, 1 dag de NgoroNgoro krater en 1 dag Tarangire. Wat ons betreft was dit een perfecte lengte van de safari. 4 dagen zouden wij net iets te kort hebben gevonden omdat wij wel op zoek gegaan zijn naar de migratie in de Serengeti (en hebben het ook gevonden gelukkig!). 6 dagen hadden wij ook nog leuk gevonden maar langer niet. Je kunt al vanaf 2 dagen op safari gaan. Dit is te kort om ook op zoek te gaan naar de migratie, maar je kunt dan wel de NgoroNgoro krater zien en Tarangire National Park. Beide zijn de moeite meer dan waard. Heb je dus maar weinig tijd? Twijfel dan niet om toch op safari te gaan!

Kies je startlocatie

safari vanaf arusha

Vanaf waar gaat je safari starten? De meeste safari’s starten vanaf Arusha. Dit is de uitvalsbasis voor diverse wildparken. Kies je voor Arusha, dan heb je dus de meeste keuze aan safari’s. Je kunt er echter ook voor kiezen om je safari te laten starten in Zanzibar. Dit doe je wanneer je bijvoorbeeld 2 weken in Zanzibar verblijft en graag op safari wil gaan. Je vliegt dan vanaf Zanzibar naar het kleine vliegveldje in Arusha en vanaf daar start je safari. Na afloop vlieg je weer terug naar Zanzibar. Dit kan eventueel ook vanaf de airstrip in de Serengeti. Houd er rekening mee dat deze vluchten erg duur zijn en deze kosten dus bovenop de kosten van je safari komen.

Wil je een vakantie op Zanzibar combineren met een safari en wil je niet alles zelf regelen? Wellicht is deze 9-daagse combinatie Zanzibar en safari dan een leuke optie. Voor iets meer dan €2000 per persoon geniet je 9 dagen van een strandvakantie op Zanzibar en een safari in het Selous Game Reserve en Nyerere National Park in het oosten van Tanzania. Je verblijft eerst 2 nachten in het Zanzibar Bay Resort in het oosten van Zanzibar. Op dag 3 vertrek je per vliegtuig op safari en op dag 5 keer je terug op Zanzibar waar je wederom 4 nachten geniet in het Zanzibar Bay Resort. Dan kun je nog lekker bijkomen van de indrukken die je tijdens je safari hebt opgedaan!

Kies je comfortlevel – Luxe of basic?

tentenkampen serengeti
overnachten safari serengeti

Je hebt de keuze uit budget, mid-range, luxury en luxury+. Dit heeft vooral met het type accommodatie te maken.

Bij de budget optie slaap je in een basic tentje in een kamp. Het zijn vaak kleine kampeertentjes die door de organisatie worden meegenomen. Je hebt hier geen eigen toilet en douche. Hiervan kun je gebruik maken op het kamp in een gezamenlijk gebouw.

Bij de mid-range optie slaap je in fijne hotels en lodges nabij de wildparken en in prachtige tentenkampen in de Serengeti. Je hebt vaak een eigen luxe tent met toilet en douche. Vraag dit altijd even na.

Bij de luxury optie slaap je in mooie luxe lodges nabij de wildparken of midden in de wildparken. Je hebt een vaste douche of bad en toilet. De meeste accommodaties bieden een zwembad en een luxe restaurant.

Bij de luxury+ optie slaap je in de high class accommodaties. Denk aan ketens zoals Four Seasons. De accommodaties bieden veelal infinitypools en prachtige vrijstaande accommodaties met een bad met uitzicht op het wild. Geweldig, maar het kost ook erg veel geld.

Wij kozen voor een mid-range safari en vonden de prijs-kwaliteit verhouding heel erg goed!

Wil je een privé- of een groepssafari?

big five zien tanzania

Wil je echt alleen met je eigen gezelschap rondreizen of maakt het je niet uit je safariwagen te delen met andere mensen? De kosten voor een groepssafari zijn uiteraard iets goedkoper dan een privésafari. Dit zijn echter ‘maar’ enkele honderden euro’s. Op het totaalbedrag van de hele safari vonden wij de meerprijs dubbel en dik waard om een privésafari te kiezen. Vergelijk de prijzen en kies of de meerprijs het voor jou waard is.

Kies je droomsafari

wilde dieren tanzania

Wanneer je al deze zaken hebt besloten en de filters hebt gekozen, komen de voor jou beschikbare opties tevoorschijn. Zie je een passende safari? Dan kun je bij deze organisatie een offerte aanvragen. Je kunt daarbij ook nog eventuele wijzigingen of opmerkingen aangeven. Je kunt dus ook vragen om een dagje toe te voegen of een park te wisselen voor een ander park. Wij kozen voor een 5 daagse mid-range safari van Msangai Adventure Safaris. Deze organisatie hebben wij gevonden via de website safaribookings.com. Wij hebben contact opgenomen om een extra dag Serengeti toe te voegen. Wij kregen keurig netjes een offerte terug waarin onze wensen waren meegenomen. Ik kan dit bedrijf echt aanbevelen. Ze hebben aan al onze wensen voldaan en dat was voor ons heel belangrijk omdat het onze huwelijksreis was.

Wil je aansluitend naar Zanzibar? Ook dit kun je zelf regelen. Boek een vliegticket naar Zanzibar vanaf Arusha of Kilimanjaro airport en boek een los hotel!

Visum

Let op: Voor Tanzania is een visum nodig. Je kunt dit vooraf aanvragen of ter plekke op de luchthaven Kilimanjaro of Zanzibar. Check altijd de officiële website van de overheid in Tanzania voor de actuele informatie rondom het visum en het eventueel vooraf aanvragen van het visum.

Meer Tanzania

Ik hoop dat dit blog je helpt om een keuze te maken in het enorme aanbod op safaribookings.com. Heb je nog vragen? Stel ze gerust.

Have fun en reis je vrij ,
Debbie

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Debbie, Pixabay & Booking.com
reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hoi Debbie,

  We gaan volgend jaar op vakantie in Tanzania

  We hebben al verschillende verre reizen gedaan en altijd alles zelf gepland en zelf geregeld altijd het leukste.

  Is het verstandig om in Arusha pas je Safari samen te stellen of moet je dit vooraf allemaal regelen.

  Ik ben opzoek naar een Safari, een 5/6 daagse Safari vanuit Arusha.
  We willen graag de trekking zien dus 2 dagen Serengeti zal nodig zijn.

  Daarna naar Tanzania maar dat regelen we zelf wel.

  Is locale te doen of vooraf vind de prijzen vrij pittig op
  We zijn met 2 volwassen 2 kinderen

  Jorrit Ritzen

  Beantwoorden
  • Goedemorgen Jorrit,
   Persoonlijk vind ik het niet verstandig om pas in Arusha je safari te gaan regelen. Je hebt hier nauwelijks kans om te vergelijken en te onderhandelen aangezien je al snel wil vertrekken.
   Op de website https://www.safaribookings.com/ vind je heel veel safari’s van lokale aanbieders. Je kunt hier ontzettend goed vergelijken. De prijzen zijn inderdaad pittig, maar je krijgt er ontzettend veel moois voor terug. Wij vonden het echt een ervaring. Wij deden ook een 5 daagse safari vanaf Arusha met de migratie in de Serengeti en wij vonden dit een perfecte keuze. Vraag eens een offerte aan bij Msangai Adventures. Zij hebben eerlijke prijzen. Kijk hier eens voor hun aanbod: https://www.safaribookings.com/tours/tanzania#operator=5001 . Veel plezier alvast!

   Debbie Hameleers

   Beantwoorden
 • Hi Debbie,

  Wij hebben een vakantie geboekt naar Tanzania en willen voor onze verjaardag een Safari air ballon doen. Heb jij ervaring met een aanbieder.? Of adviseer je er een?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groetjes,
  Jenifer

  Jennifer Boldewijn

  Beantwoorden
  • Goedemorgen Jennifer,
   Wij hebben geen air ballon geboekt dus ik heb geen ervaring. Wat ik persoonlijk zou doen is vragen bij de safari aanbieder wat de mogelijkheden zijn.
   Deze kun je eventueel vergelijken met de aanbieders op getyourguide.
   Veel plezier alvast, het is prachtig in Tanzania!

   Debbie Hameleers

   Beantwoorden
 • Ha Debbie, wat een geweldige blog heb je geschreven! In Okt/Nov 2024 wil ik met mijn 3 kids (volwassen) naar Tanzania/Zanzibar en we hebben 11 dagen….Wat zou jij adviseren? En aangezien ik deze reis betaal….wat is een mooi en betaalbaar plan? Lief dat je mee wilt denken 🙂

  Monique

  Beantwoorden
  • Hallo Monique, bedankt voor het compliment! Wat een fijn vooruitzicht, Tanzania is prachtig. In 11 dagen tijd kun je best veel zien. Je kunt op safari en naar Zanzibar. Je kunt vanaf Zanzibar op safari gaan, maar dit is normaliter iets duurder dan wanneer je je safari op het vasteland start. Ik zou je aanraden om te starten in Arusha. Wij vonden de Serengeti en de NgoroNgoro crater echt de moeite waard, maar ook wanneer je kiest om naar een van de andere parken te gaan is het een fantastische ervaring. Kijk eens rond op safaribookings.com voor een safari die bij jullie past en vlieg daarna door naar Zanzibar voor een paar daagjes relaxen op de prachtige stranden. Je kunt op safaribookings.com ook kiezen voor een safari incl Zanzibar als jullie dat makkelijker vinden. Veel plezier alvast!

   Debbie Hameleers

   Beantwoorden
   • Dank voor je snelle reactie fijn 🙂 , heb je nog een tip qua safari en beste prijs/kwaliteit?

    Monique

    Beantwoorden
    • Wij kozen voor een 5 daagse mid-range safari van Msangai Adventure Safaris. Ik kan dit bedrijf echt aanbevelen. Ze hebben aan al onze wensen voldaan en dat was voor ons heel belangrijk omdat het onze huwelijksreis was. Mid-range was voor ons ook echt prima. Je overnacht dan in vrij luxe tenten. Wanneer je kiest voor luxe is het echt een stuk duurder en basis is natuurlijk een stuk goedkoper maar ook wel heel basic accommodaties. Wij vonden mid-range een prima prijs-kwaliteit verhouding hebben.

     Debbie Hameleers

     Beantwoorden
   • Ha Debbie, nog een vraag….welke vluchten zou jij adviseren? Zijn er ‘betere’ dagen om te vliegen en heb jij suggesties voor goedkope vluchten zonder al te veel overstapmomenten?

    Monique

    Beantwoorden
    • Hoi Monique. Ik zou zeker even verschillende data checken als je flexibel bent. Wij kozen voor een enkele reis naar kilimanjaro airport en vlogen vanaf Zanzibar terug naar huis. Wij betaalden voor een enkeltje Düsseldorf – Kilimanjaro Airport en een enkeltje Zanzibar – Düsseldorf €750 per persoon bij Turkish Airlines inclusief ruimbagage. Beide vluchten hadden 1 overstap in Istanbul. Wij boekten nog een los ticket van Kilimanjaro Airport naar Zanzibar voor €100 per persoon. Deze is rechtstreeks.

     Debbie Hameleers

     Beantwoorden
     • dank voor de snelle reactie, heel fijn 🙂

      Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *