Salar de Uyuni tour 3 dagen en 2 nachten
uyuni tour 3 dagen

Uyuni tour 3 dagen met Salty Desert Aventours

Ok Chicos! Deze 3 daagse tour naar Salar de Uyuni is echt iets voor op je bucketlist. Drie dagen lang rijd je van de ene prachtige plek naar de andere. De natuur is écht fantastisch mooi en je ziet allemaal dieren zoals flamingo’s, lama’s, vicunas en met een beetje geluk vossen! Tijdens onze rondreis door Bolivia, bezochten wij natuurlijk ook Uyuni. Wij boekten onze tour bij Salty Desert Aventours en ik vertel je er graag alles over. Hierbij de tour van dag tot dag en mijn ervaring. Het is overigens ook mogelijk om een dagtour te doen.

1

Dag 1 - Naar de zoutvlaktes

We vertrekken omstreeks 10.00 uur vanuit Uyuni. We zijn zeven personen inclusief de chauffeur/gids. De eerste stop is het treinkerkhof. De Spaanstalige gids legt ons kort iets uit over de treinen en wat er vroeger mee vervoerd werd. Wij spreken eigenlijk geen Spaans, maar begrepen dat het spoor vroeger werd gebruikt om mineralen en zout op te vervoeren. We krijgen 30 minuten de tijd om het treinkerkhof te verkennen.

uyuni tour dag 1
Treinkerkhof Uyuni + Vlaggen bij het restaurant

Vervolgens rijden we verder naar een lokale markt, waar je heel goedkoop leuke truien en vesten kan kopen. Je kunt hier ook nog even naar het toilet. Daarna is het eindelijk zover en gaan we naar de zoutvlakte! We krijgen ruim een uur de tijd om leuke perspectief foto’s te maken. Met zo’n 100 mislukte perspectief foto’s, rijden we verder naar het restaurant.

Mislukte perspectief foto Uyuni
Dit krijg je als je niet oefent! Mislukte perspectief foto’s in Uyuni…

Het eten

Uyuni eten restaurant
Restaurant van zout en onze lunch.

We krijgen lekker te eten en er is veel keuze. Onze lunch bestond uit: quinoa, salade, kaas, avocado, lama, chorizo worstjes en meer. Zeker niet slecht!

‘s Avonds kregen we Pike Machu, een typisch Boliviaans gerecht dat bestaat uit frites, salade, ei en vlees. Een soort Boliviaanse kapsalon :-). Als je vegetariër bent, dan moet je dat van te voren laten weten. Ze houden er rekening mee.

Meer zout & cactus eiland ‘Isla Incahuasi’

Met een volle maag stappen we weer in de jeep. Nu gaan we pas naar het mooiste gedeelte van de zoutvlakte (en ik dacht dat het al mooi was). En wat is het mooi! Eén grote witte vlakte voor zover je kunt kijken. Het licht is zo fel dat het een beetje pijn doet aan mijn ogen.

Salar de Uyuni Bolivia
Salar de Uyuni! Zout, zouter, zoutst!

Met behulp van onze gids en iPhone, maken we nog een paar superleuke perspectief foto’s. We hebben het eerst geprobeerd met mijn spiegelreflex camera, maar deze foto’s zijn bijna allemaal mislukt! Onderstaande foto’s zijn met een iPhone gemaakt! Lees hier ook mijn tips om goede perspectief foto’s te maken.

Foto's Uyuni zoutvlakte
Zo leuk!

Na de uitgebreide photoshoot gaan we verder naar het ‘cactus-eiland’, ook wel Isla Incahuasi of Inca Wasi genoemd. Op dit mini eiland groeien cactussen, tot wel een paar meter hoog. Het uitzicht is bizar mooi! We sluiten de dag af met één van de mooiste zonsondergangen die we ooit zullen zien! Zodra de zon ondergaat is het Kkkoud! Neem dus zeker een dikke jas of trui mee. In Uyuni kan het ‘s nachts enorm vriezen. Overdag is het een graadje op 15 – 20 (in augustus/september).

Uyuni Inca Wasi cactus eiland

Het zouthotel – nacht 1

De eerste nacht slapen we in een hotel dat voor 90% gemaakt is van zout in het dorpje Colcha k. Village! Er zijn meerdere zouthotels en elke tour aanbieder gaat naar een ander hotel. Het aanbod en de kwaliteit is volgens mij overal gelijk. Je krijgt een tweepersoonskamer (soms met aparte bedden of een tweepersoonsbed) met een gedeelde badkamer. Voor een warme douche betaal je 10 Bs. extra. Luxe of gezellig is het zouthotel niet echt, maar gelukkig hebben we wel goed geslapen.

zout hotel overnachten uyuni tour
Zout hotel in Colcha k. Village

2

Dag 2 - Lagoons, vulkanen, flamingo's en hotspring

We zitten om 07.00 uur aan het ontbijt en om 07.30 uur vertrekken we met de auto. Het landschap is werkelijk fantastisch en ‘verandert’ continu. Tijdens de rit geniet je van de gekleurde bergen en mooie vulkanen. ‘s Ochtends was het echt ijskoud, maar hoe later dat het werd hoe warmer.

Uyuni tour dag 2
Start Uyuni tour dag 2

En dan komen we aan bij de eerste lagoon. Ik wist niet wat ik zag, zo absurd mooi! Wij waren een van de eerste toeristen, dus de flamingo’s waren nog lekker rustig en het water zo glad als een spiegel. Ik raak niet uitgekeken. We bezoeken drie lagoons en ik kan niet kiezen welke in het mooist vind.

Uyuni Lagoons
Laguna’s en Flamingo’s

We lunchen bij een van de lagoons en rijden daarna weer verder. We komen nog een vos en paar vicunas tegen! Op de tweede dag van de Uyuni tour bereik je trouwens een hoogte van 4760 meter! Je kunt last krijgen van hoogteziekte. Gelukkig daal je later op de dag weer af en slaap je op ongeveer 4000 meter hoogte. Onze volgende stop is het rode meer. Echt heel apart. Het water is rood gekleurd door de algen en mineralen.

Rood meer Uyuni - red lagoon
Prachtige natuur en een beetje wild-life!

We eindigen deze tweede mooie dag in een heerlijk warme hot spring van 36 graden, Chillll!

Eten en hotel op dag 2

We lunchen op dag 2 aan een lagoon. We krijgen pasta, kip en groenten. ‘s Avonds krijgen we spaghetti bolognaise en zelfs een glaasje rode wijn! Dat was echt genieten!

De tweede nacht slapen we in een ander hostel in het dorp Polques. Salty Desert Aventours is één van de weinige aanbieders die bij de hot springs overnacht. Hierdoor kun je ‘s avonds genieten van de warmtebronnen. Andere tour operators gaan ‘s ochtends op dag drie naar de hot spring. Het is dan super druk.

Wij hadden het geluk dat we een tweepersoonskamer kregen! Anderen moesten met z’n vieren of zessen een kamer delen. Lucky us :-).

uyuni hostel day 2
Lunchen, de hot spring en ons hostel voor de tweede nacht

3

Dag 3 - Meer lagoons en terug naar Uyuni

We staan weer vroeg op om te ontbijten. Lekker, pannenkoeken! Om 07.30 uur zitten we in de Jeep. We rijden eerst naar de Salvador Dali desert. Dit was niet zo bijzonder. Daarna reden we verder naar Laguna Verde. Helaas was de lagoon niet groen bij ons. Het water (of de mineralen) kleurt namelijk groen bij voldoende wind en zonlicht.

Dag 3 uyuni tour
Met dank aan onze goede driver en gids van Salty Desert Adventours. Foto van Laguna Verde van Pixabay.com

Na Laguna Verde rijden we terug naar Uyuni. Een lange rit, maar onze chauffeur Alberto (tevens gids en kok) maakt nog een extra stop omdat we nog wat tijd over hadden. We stoppen bij ‘the Black Lagoon’, een zwart meer anders dan alle andere lagoons die we gezien hebben. Om 17.30 uur komen we aan in Uyuni. Daar slapen we nog één nacht in Hotel Avenida (150 Bs. voor een tweepersoonskamer). De volgende dag vliegen we naar Santa Cruz.

Ervaringen met Salty Desert Aventours

Super! Hele fijne communicatie vooraf via email of Whatsapp. Onze Spaanse chauffeur was een leuke en ervaren driver en gaf ook af en toe wat uitleg over de lagoons of de zoutvlakte. Hij reed heel veilig en ook de Jeep was in een goede staat. Salty Desert Aventours is dus een goede en veilige keuze.

Kosten Uyuni tour

Wij betaalden in 2017 850 Bolivianos /€110 per persoon (nu in 2020 is het 900 Bolivianos / €115 p.p.) voor de Spaanstalige tour inclusief slaapzakken, 2x ontbijt, 3x lunch en 2x diner. Dat is de prijs exclusief enkele toeslagen voor het national park en cactus-eiland (196 Bs. / €25 per persoon). Verder heb je geld nodig voor de toiletten (2 tot 5 Bs per keer), een warme douche (10 Bs), extra water (10 Bs) en eventueel voor souvenirs.

Wil je liever een Engelstalige gids erbij? Dan betaal je 1200 tot 1250 Bolivianos per persoon, exclusief de toeslagen.

Lees hier mijn uitgebreide blog over Uyuni. Bijvoorbeeld hoe je er komt, beste reistijd, kosten van andere tours, wat neem je mee etc.

Ga je ook naar Uyuni en heb je nog vragen over deze driedaagse tour? Stel je vraag hieronder!

evy-reisjevrij-reisblog

Dit artikel is geschreven in 2017, toen hebben wij deze tour ook gedaan met Salty Desert. Het artikel is in maart 2020 update na contact met Salty Desert over de verschillende tours die zij aanbieden. Andere reizigers zijn ook erg positief over hun!

Over de auteur

client-photo-1
Evy van Kan
In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Reacties en vragen

Stel hier je vraag of geef een reactie.