Van Samosir naar Bukit Lawang en andersom

Reizen van Samosir naar Bukit Lawang (of andersom)

Ga je naar Sumatra? Dan wil je ongetwijfeld naar Bukit Lawang om de oerang oetangs te zien?! Veel backpackers reizen van Medan naar Bukit Lawang en gaan dan naar Samosir om het Tobameer te zien. Omdat er vrij weinig informatie te vinden is over hoe je van Samosir naar Bukit Lawang gaat (of andersom), schrijf ik hier een blogje over.

Van Medan airport naar Samosir of Bukit Lawang

Als je naar Sumatra gaat dan is Medan meestal je begin- en je eindpunt. Of je vanuit Medan het beste eerst naar Bukit Lawang kunt gaan of naar Samosir island, dat is afhankelijk van je heen- en terugvlucht. Bukit Lawang ligt namelijk op 4 uur rijden van het vliegveld af. Samosir island ligt op 4,5 uur rijden van de haven in Parapat af en dan moet je nog zeker 30 minuten met de boot. Er zijn verschillende boten en ook ik heb me hierin vergist. Er is namelijk een “ferry” ofwel een groot schip waar je met de auto op kan. En er is een “boat”, een klein bootje dat je direct naar Tuk-Tuk brengt. De laatste boot vertrekt om 19.00 uur. Je moet dus zeker om 14.00u in de taxi zitten als je van Medan naar Samosir gaat.

van Parapat naar Samosir
Tigaraja is de naam van de haven in Parapat.
ferry van parapat naar samosir
Dit was de “verkeerde” boot, maar hij bracht ons wel naar Samosir.

Eerst naar Samosir

Wij gingen ook eerst naar Samosir island en verbleven in Tuktuk (dorpje het eiland). Bij aankomst op het vliegveld was onze taxichauffeur niet komen opdagen. We hebben daarom een andere taxi genomen. Er stappen sowieso mensen op je af om te vragen waar je naar toe gaat. Met hun kun je over de prijs onderhandelen. Ons ritje van Medan naar Parapat kostte 500.000 IDR / €34. Na 4,5 uur waren wij in Parapat en gedropt bij de verkeerde haven. Vanuit deze haven ging een ferry naar Tomok, een dorpje dat op 5 km van Tuktuk af ligt. De ferry kostte 4000 IDR / €0,25 per persoon en het duurde 50 minuten voordat we aankwamen in Tomok. Wij zijn toen met twee scooterboys naar ons hotel gegaan in Tuktuk.

De “goede” boot vertrekt vanuit de haven Tigaraja in Parapat. Je kunt je dus het beste daar laten afzetten. Het kaartje koop je op de boot en kost ongeveer 20.000 IDR / €1,34.

Eerst naar Bukit Lawang

Heel veel toeristen gaan eerst naar Bukit Lawang. Op de luchthaven van Medan (Kuala Namu KNO) kun je misschien een taxi delen met andere toeristen. De taxichauffeur brengt je tot aan het guesthouse (of wijst je de weg als je verder te voet moet gaan). Er verschillende mogelijkheden om naar Bukit Lawang te gaan:

 1. Het makkelijkste is om je door je guesthouse in Bukit Lawang op te laten halen met een privé tax. Dit is een rit van 4 uur en kost ongeveer €45,-.
 2. Je kunt op het vliegveld ook zelf een taxi regelen, er staan er voldoende en je bent dan goedkoper uit. Bepaal vooraf de prijs. 400.000 IDR / €26,70 is een goede prijs.
 3. Het is ook mogelijk om met de bus naar Bukit Lawang te gaan. Je neemt dan de ALS (Antar Lintas Sumatera) bus naar Binjai en een ticket kost €2,70. In Binjai moet je overstappen om met de mini-bus (€3,50) verder te gaan naar Bukit Lawang station, of je neemt een brommer-taxi. Deze totale trip duurt ongeveer 5 uur.

Lees hier: Accommodatie tips Bukit Lawang

Van Samosir naar Bukit Lawang (of andersom)

De volgende uitdaging is om van Samosir naar Bukit Lawang te gaan. Je neemt daarbij eerst de boot naar Parapat. Je kunt dit via je hotel regelen. Veel hotels hebben hun eigen pick-up point of werken samen met een hotel met een eigen opstapplaats.

Boot parapat naar samosir
Dit is de “goede” boot! Fijn bootje van Tuktuk naar Parapat

De boot kost 20.000 IDR per persoon en wij moesten om 08.15 uur klaarstaan, zodat wij om 09.00u aankwamen in Parapat (Tigaraja haven). Hier stond onze taxichauffeur al met een naambordje op ons te wachten. Wij hadden de taxi geregeld via ons guesthouse in Bukit Lawang. Wij betaalden 1.300.000 IDR / €87 en de rit zou 9 uur duren. Wij zouden stoppen bij de een paleis (King Batak house) en de Sipisopiso waterval. In werkelijkheid hebben we veel meer stops gemaakt en duurde de totale rit van Parapat naar Bukit Lawang 12 uur!

Tip! Regel zelf je taxi bij de Tigaraja haven. 750.000 IDR zou ook een goede prijs zijn.

De 12 uur durende rit naar Bukit Lawang was wel heel erg mooi! We stopten diverse keren bij prachtige panorama-punten.

Lake Toba op weg naar bukit lawang
Mooi hè!

We stopten ook even om naar het paleis te gaan kijken en de waterval. Hier hebben we ook even iets gegeten met onze chauffeur.

King Batak House Sumatra
King Batak House
sipisopiso-waterval
Sipisopiso waterval

Om van Samosir naar Bukit Lawang te gaan (of andersom), moet de taxi eerst naar Medan rijden. Onze taxichauffeur stopte ook bij een krokodillen-farm! Hier wil je écht niet zijn. Het stinkt en de krokodillen zijn echt heel erg zielig. Ze zitten met veel te veel in veel te kleine hokken.

Tip! Zorg dat je taxichauffeur niet stopt bij de krokodillen-farm.

De weg van Medan naar Bukit Lawang is echt verschrikkelijk. De wegen zijn er zo slecht dat je gemiddeld maar 20 km per uur kan rijden. Maarja, je moet er iets voor over hebben toch?

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Beste Evy,
  Ik ben mijn komende reis aan het plannen en wat komen jou verhalen van pas. Je schrijft super leuke en vooral handige stukken! Ik had een vraagje: je schrijft dan als je van samosir (lake toba) naat bukit lawang wil (of andersom) je eerst naar Medan moet.

  Mijn reis plan is:
  Bukit Lawang
  Berastagi (waterval en paleis)
  Lake toba.

  Ik koos voor een 1 dag stop in Berastagi, om zo de lange reis van BL naar LT te onderbreken.

  Nu is mijn vraag: Moet ik dus eerst naar Medan? Kan ik niet via Betastagi naar TL. want anders pas ik misschien mijn reis aan.

  Liefss

  Tiffany

  Beantwoorden
  • He Tiffany,

   Ik lees je berichtje nu pas! Sorry voor de late reactie. Een dagstop in Brestagi zou ik niet doen. Het is best een grote en lelijke stad. Als je van Bukit Lawang naar Lake Toba gaat, dan rijdt elke bus, taxi of minivan langs Medan. Dit betekent niet dat je er een dag moet blijven. Het is gewoon een lange rit. Dus de weg van BL naar LT loopt via Medan.

   Wij zijn met de taxi 12 uur onderweg geweest, met veel tussenstops waaronder Brestagi, het paleis en de waterval. Als je dit overslaat (en dat kan best vind ik), dan kun je binnen 8 uurtjes van A naar B komen denk ik. Hopelijk beantwoord dit je vraag een beetje?

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Beste Evy,
  Bedankt voor je reactie! Ik neem jouw reactie mee in mijn plan.
  Je heb een super handige en fijne site. Ik heb bijna elke blog over Indonesië gelezen en ik heb super veel aan je tips! Echt top.
  Ik wens je veel succes met de volgende blogs.
  Liefs

  Tiffany

  Beantwoorden
 • Beste Evy,

  Wij gaan eerst naar Bukit Lawang. Vandaar rijden we naar Ajibata voor de Ferry naar Samosir.

  Ik heb een huurauto en rijd dus zelf (heb vaker in Sumatra gereden en kan goed meekomen, geen probleem).

  Ik heb begrepen dat de (tol)wegen verbeterd zijn de afgelopen 1-2 jaar. Ik reken op 7 uur rijden, kom ik dan aardig in de richting? Ik heb de speciale tolpas ook al….

  Weet je of je die tolpas online ook kunt opwaarderen?

  Is de 7 uur gerekend vanaf Bukit Lawang naar Ajibata realistisch?

  Ronald Verhagen

  Beantwoorden
  • Hey Ronald,

   Ik zou toch iets meer de tijd nemen: je moet af en toe pauzeren (ook om te lunchen ofzo), je zult misschien zelf willen stoppen omdat je langs een mooie plek rijdt.
   Van de tolpas weet ik eerlijk gezegd niets af. Wij zijn een paar jaar geleden geweest, dus mogelijk is er inderdaad veel veranderd.
   Laat jij het mij anders terug even weten hoe het zit :-), dan zal ik het artikel updaten voor andere reizigers!

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Evy,

  Kan je mij vertellen hoe ik na mijn bezoek aan het Tobameer, het dichtstbijzijnde vliegveld kan vinden? is dit Silangit Airport? Ik moet vliegen naar Jakarta
  gr Jolanda

  jolanda

  Beantwoorden
  • Hey Jolanda,
   Zelf zijn wij terug gegaan naar Medan. Bandara Silangit heb ik toen niet overwogen, maar lijkt inderdaad korter bij te liggen bij het Tobameer!
   Maar je hebt kans dat vandaar uit geen directe vlucht is naar Jakarta, dus dat je toch beter naar Medan airport kunt gaan met een taxi of gedeelde minivan.

   Groeten,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hi! Wij hebben komende zomer een reis naar o.a. Sumatra gepland. Wij reizen met 2 kinderen van bijna 4 en 6 jaar. Is het prima te doen met steeds een chauffeur van plek naar plek of handiger om een prive chauffeur te boeken voor alles dagen dat we daar zijn? We gaan vanuit Medan naar Samosir, een overnachting in Berastagi en dan naar Bukit Lawang en Tangkahan en weer terug naar Medan.

  Alvast bedankt!

  Groeten Silvana

  Silvana

  Beantwoorden
  • Hi Silvana,

   Wij hebben alles met ‘losse’ taxi ritten gedaan. Met tussen overnachting in Berastagi lijkt het mij goed te doen met kindjes. Je kan ook fijn af en toe uitstappen. Ik zou wel kiezen voor een ‘dag tour’, waarbij je gewoon een driver met auto huurt voor een aantal uur. De afstanden zijn toch best pittig.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
  • Hallo, leuk dat jullie ook Samosir aan doen. Prachtige omgeving…
   Wij hebben een auto gehuurd vanaf vliegveld Medan en zijn daar gaan rondrijden, ook met jonge dochter. Als je wil kan ik een betrouwbaar adres geven om de auto te huren. Als je nog tips wil voor het eiland Samosir laat maar weten. Wij zijn er 5 keer geweest…..

   Ronald Verhagen Eindhoven

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *