Seljavallalaug, het oudste zwembad van IJsland, bezoeken doe je zo!
Seljavallalaug

Seljavallalaug, het oudste zwembad van IJsland, bezoeken doe je zo!

Heb jij altijd al eens midden in de bergen willen zwemmen in een natuurlijke warmwaterbron? Dit kan in het oudste zwembad van IJsland, dat beter bekend staat onder de naam Seljavallalaug. Tijdens mijn roadtrip door IJsland bezocht ik deze fantastische plek. Seljavallalaug ligt verscholen in een super mooie bergachtige omgeving. Het beste voordeel, het is nog niet zo heel toeristisch. Deze plek was voor mij een van de hoogtepunten van mijn reis door IJsland. In dit blog vertel ik je precies hoe je er komt.

Hoe kom je er?

Seljavallalaug ligt op zo’n 20 minuten rijden van de Seljalandsfoss waterval. Seljavallalaug bereik je door vanaf de ringweg af te slaan naar weg 242. Dit is een gravelweg die tijdens ons bezoek goed te rijden was. Er zitten hier en daar wel wat gaten in de weg. Gebruik google maps om naar de Seljavallalaug parking te navigeren. Bij de parkeerplaats zie je aan de linkerkant een gebouw staan met een kleiner zwembad. Parkeer hier je huurauto en maak je klaar voor een wandeling van een klein half uurtje.

Het Seljavallalaug zwembad ligt bij het pijltje

De wandeling

Je staat nu aan het begin van een bergachtige omgeving. Het Seljavallalaug zwembad ligt in het dal tussen de twee bergen in. Loop vanuit de parkeerplaats via een klein heuveltje verder het dal in. Wanneer je het heuveltje over bent zie je een gravelachtige omgeving met een stroompje water aan de rechterkant. Dit stroompje wordt steeds groter en verandert in een riviertje. Zorg ervoor dat je altijd aan de linkerkant van het stroompje / riviertje blijft wandelen en loop zover mogelijk door. Bezoek je Seljavallalaug in de zomer, dan stroomt er waarschijnlijk meer water.

Seljavallalaug wandeling

Op een gegeven moment kom je aan de linkerkant een klein watervalletje tegen. Tijdens onze wandeling konden we dit watervalletje gemakkelijk oversteken via de grote rotsen. Hoe verder je het dal in loopt hoe smaller het dal wordt. Dit betekent dat je steeds dichter bij het oude zwembad komt.

IJsland bezoeken

Het zwembad is tegen de linker berghelling aan gebouwd en vanuit het zwembad heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Een heerlijke plek om even te genieten en te relaxen van alle rust! In dit zwembad leerden de IJslandse kinderen in 1923 zwemmen. Tegenwoordig dient het als een natuurlijke spa met warm water. De kleedruimtes bij het zwembad zijn vergane glorie, dus verwacht hier niet te veel van.

Bezienswaardigheden IJsland

Wil je nog meer mooie natuur zien? Dit kan als het water niet te hoog staat zoals bij ons bezoek het geval was. Loop het zwembad voorbij en je ziet het dal steeds smaller worden en uiteindelijk bij elkaar komen. Er is niet echt een pad en soms moet je de uitstekende rotsen in de rivier gebruiken om naar het volgende droge stuk te komen. Dit maakt deze plek alleen maar extra speciaal!

Roadtrip door IJsland

In de buurt overnachten

In de omgeving van het Seljavallalaug zwembad zijn een aantal leuke accommodaties om te overnachten.

  • Voordelig overnachten doe je in het Guesthouse Skógafoss voor € 92,- per nacht in een tweepersoonskamer.
  • Een leuke cabin boek je voor € 169,- per nacht bij North Star Cottage.
  • In luxe overnachten doe je bij Hotel Skogar voor slechts € 136,- per nacht.

Ook interessant

Roadtrip door IJsland.

De hoogtepunten van de Golden Circle.

Dit neem je mee naar IJsland: inpaklijst.

Wil jij meer weten over je bezoek aan het Seljavallalaug zwembad en haar omgeving, of ben je nieuwsgierig geworden naar wat IJsland je nog meer te bieden heeft? Laat gerust een reactie achter, want ik help je graag bij het plannen van jouw trip in IJsland.

Esther reis blogger

Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer. Foto credits: Esther, Booking.com & Unsplash.

Over de auteur

client-photo-1
Esther Jacobs
Tijdens mijn eerste backpack reis ben ik verliefd geworden op de overvloed aan natuur die de wereld ons te bieden heeft. Mooie kustlijnen, uitgestrekte vlaktes, immense bergketens, parelwitte stranden, schitterende meren en alle prachtige dieren in deze gebieden. Hier krijg ik nooit genoeg van! En jij?

Reacties en vragen

Stel hier je vraag of geef een reactie.