Sendang Gile en Tiu Kelep waterval bereiken in Lombok

Mooiste watervallen in Lombok

De Tiu Kelep waterval is zeker één van de highlights op Lombok. Dus als je op Lombok bent, stop dan zeker even bij het dorpje Senaru. Dit dorp is vaak het vertrekpunt voor trekkingen naar de Rinjani vulkaan, maar ook als je Mount Rinjani niet gaat beklimmen is het bezoek aan het National Park de moeite waard. Hier liggen namelijk twee prachtige watervallen genaamd Sendang Gile en Tiu Kelep.

Van Senggigi of Tetebatu naar Senaru

van Tetebatu naar Senaru
Tussenstop van Tetebatu naar Senaru

Om de watervallen te bezoeken hoef je niet persé in Senaru te overnachten. Je kunt er prima naartoe vanuit Senggigi of Tetebatu (of zelfs vanuit de Gili’s). Zelf hebben wij er een tussenstop gemaakt toen wij van Tetebatu naar Senggigi gingen. Je rijdt dan met een hele mooie omweg van Tetebatu naar Senggigi toe. Voor 650.000 RP / €43,50 huurden wij een auto met chauffeur, via Car Rental Lombok. Van Tetebatu naar Senaru was het 3 uur rijden, waarbij wij meerdere tussenstops hebben gemaakt om te genieten van het mooie landschap. Eenmaal in Senaru, hebben wij drie uur “nodig gehad” om allebei de watervallen te bezoeken. Daarna zijn we doorgereden naar Senggigi. De rit van Senaru naar Senggigi duurde een kleine twee uur.

Met de scooter

Een andere optie is om een scooter te huren. Je huurt al een scooter voor 50.000 RP / €3,- per dag. Als je in Senggigi blijft overnachten, dan is dit een prima optie. Let er wel op dat je goed verzekerd bent bij schade en ongevallen.

van senaru naar senggigi
Mmm… een mooie rit van Senaru naar Senggigi

De watervallen Sendang Gile en Tiu Kelep bezoeken

De taxi dropt je als het goed is voor de ingang van het park af. Nog voordat je de auto bent uitgestapt, zullen er gidsen op je afstappen. Ze willen je naar de watervallen begeleiden, zeker omdat de tweede waterval moeilijk te vinden is. Je hebt absoluut géén gids nodig! Beide watervallen zijn heel makkelijk te vinden door het pad en de andere toeristen te volgen. Het enige wat je hoeft te doen is een kaartje te kopen van 10.000 RP / €0,60!

De eerste waterval, Sendang Gile, bereik binnen 10 minuutjes

De Sendang Gile waterval bereik je super makkelijk en binnen 10 minuten. Je volgt gewoon het pad en al snel hoor je het water op de keien kletteren.

Sendang Gile waterval Lombok
De eerste waterval Sendang Gile

De tweede waterval, Tiu Kelep is véél spectaculairder dan de eerste. Om de Tiu Kelep waterval te bereiken moet je zo’n 30 minuten lopen. Dit is best een intensieve klim met onderweg veel rotsen en riviertjes die je moet overwinnen. Het is de moeite waard, dat beloof ik.

De tweede waterval, Tiu Kelep bereik je na 30 minuten lopen en klauteren.

Om de tweede waterval te bezoeken, loop je eerst weer een stukje terug te de trappen op. Neem bij de splitsing (dit is er maar één, dus kan niet missen) de linker trap.

Pas om tiu kelep te bereiken
Loop de linker trap op en vervolg je weg naar de waterval

Volg het pad en al snel kom je bij nog een trap aan. Je loopt de trap op en vervolgens steek je de brug over. Voor mensen met hoogtevrees is dit iets minder fijn aangezien de brug aan één kant totaal geen leuning heeft.

Waterval lombok hiken
Steek de brug over, of ga door het water!

Je volgt de weg lang de rivier. Het pad is makkelijk te volgen, maar dit stopt opeens. Je moet de rivier oversteken en het pad vervolgen.

Schoenen uit en steek de rivier over!
Schoenen uit en steek de rivier over – waterschoenen geadviseerd!

Je loopt weer een stukje door en moet dan weer de rivier oversteken. Je bent er bijna! Nog een paar grote rotsen overklimmen en tadaaa! Daar is hij dan, een pareltje van een waterval! Als je geluk hebt, dan ben je er helemaal alleen. Maar meestal is dat niet het geval. Ondanks de andere toeristen is de Tiu Kelep waterval super fotogeniek, het water is heerlijk fris en dat moet je minimaal even gevoeld hebben.

Tui Kelep waterval bij Senaru.
Tui Kelep waterval bij Senaru.

Lees hier meer tips over Indonesië.

Have fun en reis je vrij,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Wauw dit ziet er prachtig uit! Wij waren van plan aan het eind van onze Indonesië trip (Vanuit Gili Air) nog 2/3 daagjes in Kuta te verblijven om na Java en Bali ook nog wat van Lombok te kunnen zien, maar nu twijfel ik..zijn deze watervallen bijv. ook als dagtrip vanuit Sengiggi te bezoeken? P.s. wat een fijne site! Veel aan gehad! Groetjes Sanne

  Sanne

  • Hoi Sanne,

   Leuk, dankje! Je kunt inderdaad ook vanuit Senggigi de watervallen bezoeken. Senaru (het plekje waar de watervallen liggen) ligt op 2 uur rijden van Senggigi. Er zijn in Senggigi verschillende tour operators die tripjes naar de watervallen aanbieden. Mijn tip zou zijn om zelf een auto met chauffeur te huren voor 1 dag (ongeveer €40 per dag). Je kunt dat zelf bepalen hoelaat en hoelang je bij de watervallen blijft. Na de watervallen kun je je laten droppen op de volgende bestemming! Tetebatu (3 uur van Senaru) is ook erg leuk op Lombok, maar je kunt ook doorrijden naar Kuta (vanuit Senaru zeker 4 uur rijden denk ik).

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   • Hoi evy, even een vraagje. Waar kan je deze auto met chauffeur het beste huren? Heb je dit van tevoren gedaan of te per plekke? Groet, Dennis

    Dennis

    • He Dennis,
     Vanuit welke plek wil je gaan? Ik zou het even navragen bij je guesthouse. Ik had het uiteindelijk zelf geregeld omdat mijn guesthouse me niet verder kon helpen (of veel duurder was). Een auto met chauffeur kost 550.000 tot 650.000 voor een hele dag (nu is het laagseizoen dus zouden de prijzen iets lager kunnen liggen)! Dit is het telefoonnummer van de chauffeur die wij gehad hebben (vanuit Tetebatu naar Senggigi) +62 877 6019 1929. Je kunt hem gewoon appen, volgens mij heet hij Ada.
     Groetjes,
     Evy

     Evy van Kan

 • Dankjewel voor je snelle reactie! 🙂 We gaan er nog eens over nadenken, wel erg veel reistijd dan op een dag als we in Kuta willen eindigen. Bedankt voor je tip in ieder geval! Groetjes

  Sanne

 • Wij hebben het vandaag met de scooter gedaan. Heerlijk!! Scooter kost 50 000 rp. De weg van Senggigi naar Senaru is prima.. Ik vind 500 000-600 000 rp best veel voor enkel de trip naar de watervallen.

  Lins13

  • Dankjewel voor je tip Lindsey! Vanuit Senggigi kun je inderdaad prima met de scooter gaan. Wij reisden van Tetebatu naar Senggigi (met backpacks en al onze baggage), vandaar dat wij het zo moesten doen. Maar ik ga je tip opnemen in mijn verhaal!

   Evy van Kan

   • Hoi hoi, ik ben me aan het oriënteren… ik wil een reis maken door Lombok met mijn zoontje van 1,5 jaar. Zijn de watervallen routes te bewandelen met een kind in een draagzak of dragend in de armen?
    Groetjes

    Em

    • Hey Em,
     Naar mijn mening – ik heb wel geen kids – is het wel te doen. Sowieso naar de eerste waterval. De tweede waterval is iets uitdagender; je moet meerdere malen door een riviertje lopen en de stenen in de rivier zijn best glad. Met goede schoenen aan is het wel te doen, al hebben wij het op bloten voeten gedaan. Zodra je bijna bij de tweede waterval bent, moet je nog over een paar rotsen heen. Dit is maar heel kort.
     Groetjes,
     Evy

     Evy van Kan