Sint Eustatius bezienswaardigheden en tips
Sint Eustatius, het piepkleine eilandje met als bijnaam ‘Statia’, is naast Saba en Bonaire een bijzondere gemeente van het Koninkrijk der Nederlanden. Het is net als Saba een klein en uniek eilandje, met weer een hele andere vibe dan de andere, omringende eilanden. Onbekend bij velen, en daardoor geen massatoerisme. Veel is er dan ook niet te doen, het komt eigenlijk neer op wandelen, duiken en cultuur snuiven… Dus je komt hier vooral tot rust! In tegenstelling tot Saba heeft Sint Eustatius wel wat strandjes die je kunt bezoeken. Ook heeft het eiland een rijke geschiedenis. Vanuit Sint Maarten is het gemakkelijk om een dagtrip naar dit mooie eilandje te maken, maar je kunt natuurlijk ook langer blijven!
Vervoer naar en in Sint Eustatius
Vanaf Sint Maarten kun je op twee manieren naar Statia afreizen: met het vliegtuig of met de boot. Je kunt niet rechtstreeks naar Statia vliegen vanuit Nederland of andere landen. Vanuit Sint Maarten vlieg je met een superklein propellervliegtuigje en land je op de korte landingsbaan. De vlucht duurt ongeveer 18 minuten. Indien je met het vliegtuig wil reizen: boek op tijd, er is namelijk maar één airline dus de vluchten (voor maximaal 20 passagiers) zitten snel vol! Dit geldt vooral in het hoogseizoen (november – mei). Hierdoor zijn de tickets ook heel prijzig, eigenlijk vrij bizar. Je betaalt al gauw rond de $200 voor een retourticket. Tickets boek je op de website van WinAir. De vlucht zelf is wel spectaculair, omdat je dus in zo’n klein vliegtuigje zit en niet heel hoog komt te vliegen. Als je voor een dagje naar Sint Eustatius gaat, neem je de eerste vlucht (heel vroeg!! Al rond 7:00 uur) heen. Door COVID is het vluchtschema enigszins aangepast, maar op dit moment gaat er dan rond 19:30 weer een vlucht terug naar Sint Maarten. Genoeg tijd dus om een hele dag op Statia door te brengen.
De boot nemen naar Sint Eustatius is ook een goede en goedkopere optie. De tocht duurt ongeveer 85 minuten, dus wel langer dan vliegen, maar als je bedenkt dat je ook een uur van tevoren op de luchthaven moet zijn zal de totale reisduur niet veel van elkaar verschillen. Wel heb ik vernomen dat de tocht best heftig kan zijn, dus als je snel zeeziek wordt is dit niet handig, of neem je de nodige voorzorgsmaatregelen. Er gaan meerdere ferry’s naar Sint Eustatius. Voor het actuele rooster van de Makana ferry, kun je deze website bezoeken. Die ferry vertrekt vanuit Philipsburg. De ferry is een stuk goedkoper dan de tickets van WinAir: namelijk $85 voor een retourtje en $65 voor een enkele reis. Je zou er ook voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld heen te vliegen en terug met de ferry te gaan. Ook AquaMania biedt, vanuit Simpson Bay, ferrydiensten naar Sint Eustatius aan, check hun actuele informatie hier.
Op het moment van schrijven van dit blog zijn er geen toegangsmaatregelen meer van toepassing om af te reizen naar Sint Eustatius
Als je eenmaal op Sint Eustatius bent, kun je ervoor kiezen om een auto of scooter te huren of een taxi te regelen. Het huren van een auto kun je vaak regelen via je accommodatie. Als je maar een dagje blijft en weet wat je precies gaat doen, is het makkelijker om een taxi te regelen. Je hebt eigenlijk maar weinig vervoer nodig – afhankelijk van wat je gaat doen natuurlijk. Ga je bijvoorbeeld duiken, heeft de duikschool vaak een ophaalservice. Of je laat je afzetten in Oranjestad en vanuit daar kun je veel te voet doen.
Overnachten in Statia?
Veel mensen maken een dagtrip naar Sint Eustatius vanuit Sint Maarten maar als je meer tijd hebt, kun je je er prima een aantal dagen vermaken! Vooral als je van natuur en wandelen houdt, kun je er zeker twee à drie nachten verblijven. Zo kun je op je gemak het eiland verkennen. In één dag kun je nou eenmaal niet álles zien en moet je keuzes maken. Ook hier geldt weer dat je op tijd moet boeken, want zoveel accommodaties zijn er niet.
Onze tip: Golden Rock Nature & Dive Resort
Dit splinternieuwe resort is echt een hele fijne plek! Alle (luxe) kamers en suites hebben uitzicht op het zwembad en de zee. Een shuttle haalt je op van de luchthaven en kan je gedurende je verblijf (tussen 7:00 en 22:00) brengen naar bijvoorbeeld de verschillende wandelroutes of Oranjestad. Verder hoef je het resort niet per sé af: na een dagje zwemmen kun je heerlijk eten in restaurant Breeze. Het resort is nog volop in ontwikkeling met respect voor de natuur. Prijzen beginnen bij 400 euro per nacht, inclusief ontbijt. Niet goedkoop, maar dit is het zeker waard!
Wat doen in Sint Eustatius
Zoals gezegd komt het op het rustige Sint Eustatius neer op hiken, duiken en cultuur snuiven. Het eiland heeft een bijzondere geschiedenis, waar je vooral in en rondom Oranjestad veel over kunt leren en ontdekken. Hierbij mijn tips!
1. Hiken op Statia
De bekendste wandelroute op Sint Eustatius is die naar de top van de vulkaan: de Quill. Dit is een inactieve orkaan dat nu volledig begroeid is. Je kunt naar de top, de kraterrand, lopen, en vervolgens ook in de krater afdalen. Ook kun je een volledig rondje over de kraterrand lopen naar verschillende panorama-punten. Binnen het Quill National Park zijn meerdere wandelroutes te vinden, met verschillende moeilijkheidsgraden. In Oranjestad zit het Parks Office waar je onder andere een kaartje kunt krijgen met de routes. Ook kun je daar (en meestal ook in je hotel) een verplichte trail tag kopen.
Wij hebben zelf de Quill trail gelopen – deze begint op de Rosemary Lane en loopt omhoog naar de krater. Onderweg heb je verschillende stops, waaronder eentje met prachtig uitzicht over Oranjestad. Uiteindelijk kom je aan bij de kraterrand, waar je ofwel door kunt lopen op de Mazinga trail (naar het hoogste punt van de vulkaan), naar het panorama punt of kunt afdalen in de krater. De Quill trail wordt als gemiddeld zwaar bestempeld, en ik vond hem ook meevallen. Heen en terug wandelen duurt rond de 75 minuten, tenzij je natuurlijk de krater nog in gaat. De Crater trail is wel wat zwaarder, vooral om het op sommige stukjes wat klimmen en klauteren is. Ik vond het best bijzonder om zo op de rand van een krater te staan en het uitzicht was ook overweldigend. Zeker een aanrader!
Ook aan de andere kant van het eiland zijn wandelroutes te vinden!
2. Duiken op Sint Eustatius
Ook onder water heeft Sint Eustatius veel te bieden. Bijzonder is dat het een vulkanisch eiland is, waar je ook onder water de sporen van ziet. Je kunt bijvoorbeeld duiken bij de ‘pinnacles’: grote gesteenten en muren van steen. Het onderwaterleven wordt beschermd en onderhouden door het Sint Eustatius National Marine Park, waar je ook een fee (dive tag) aan moet betalen. Er mag niet gevist of geankerd worden in dit gebied en daardoor is het rif nog super mooi en niet beschadigd! Het zicht is ook bijna altijd super goed. Er zijn rond de 60 duikplekken rondom het eiland, waaronder een aantal wrakken. Leuk aan duiken op Sint Eustatius (net als op Sint Maarten) is dat je gemakkelijk rifhaaien spot. Verder tref je er de nodige schildpadden en heel veel vissen! Er zijn twee duikscholen te vinden op Sint Eustatius. Het eerdergenoemde Golden Rock Resort kan je tijdens je verblijf helpen bij het boeken van een duik bij duikschool Golden Rock Dive Center.
Veel duiken op Sint Eustatius zijn diepe duiken, dus het is handig als je advanced open water diver bent! Ook als je niet duikt, is het de moeite waard om te snorkelen.
3. Ontdek de geschiedenis van Sint Eustatius
Je zou het nu niet meer zeggen, maar het kleine eilandje heeft een rijke geschiedenis! Het eiland heeft als bijnaam ‘The Golden Rock‘ en dat is niet voor niets. Het eilandje ligt heel gunstig tussen Europa/Afrika en Amerika en werd daarom gebruikt als doorvoerhaven voor slaven vanuit Afrika in de 18e eeuw. Verder werden er op het eiland veel (luxe) producten opgeslagen in pakhuizen, die verhandeld werden en dus was het eiland in die tijd ook heel welvarend. Dit zorgde ook voor de nodige oorlogen, tussen Engeland, Frankrijk en Nederland. Van deze rijke geschiedenis tref je op het eiland nog de nodige overblijfselen. Bijvoorbeeld in Oranjestad, waar je de ruïnes van de pakhuizen nog kunt zien. Verder vind je er Fort Oranje, waar ook onder andere een historisch museum gevestigd zit. Een ander museum in Oranjestad is het Sint Eustatius Historical Foundation Museum, gevestigd in een origineel oud typisch Statiaans huis. Het is al de moeite waard om een rondje door dit bijzondere stadje te lopen. Buiten Oranjestad is een bezoekje aan het Berkel museum de moeite waard, gebouwd op een oude plantage, of een bezoek aan Fort de Windt, waar je een prachtig uitzicht over het eiland St. Kitts & Nevis hebt!
Op Statia wordt voornamelijk Engels gesproken en met de dollar betaald! Pinnen op het eiland is mogelijk.
4. Stranden op Sint Eustatius
In tegenstelling tot Saba, heeft Statia wel drie leuke strandjes die je kunt bezoeken. Denk hierbij niet aan rustige, witte zandstranden met azuurblauw water… Het water is vaak ruig en het zand is vrij donker. Bij het strand in de benedenstad van Oranjestad (Oranje beach), kun je het beste snorkelen. Hier vind je onder water nog de ruïnes van de vroegere pakhuizen. Andere stranden zijn Zeelandia beach en Lynch beach. Op Zeelandia beach leggen schildpadden hun eieren, dus als je geluk hebt kun je deze zien uitkomen. Toen ik dit strand bezocht, was de zee en stroming best heftig. Dit is dus niet het beste strand om te gaan zwemmen of snorkelen! Dit schijnt ook te gelden voor Lynch beach. Toch kunnen de stranden een bezoekje waard zijn voor een lekkere strandwandeling.
Sint Eustatius is kortom een eilandje om even lekker tot rust te komen en de bijzondere cultuur te ontdekken. Vooral natuurliefhebbers komen hier aan hun trekken! Ben jij ook zo enthousiast geworden over Statia of heb je nog vragen? Let me know! 🙂
JAMMER THAT HET GEHEEL IN HET NEDERLANS IS , TE MEER, THAT WE IN ‘N ENGLES SPREKEND GEBIED LIGGEN.
ELIZABETH DELIEN
Hi Elly,
Thanks, but this is a Dutch Travel blog, so obviously we write in Dutch.
Try Google translate.
Best regards,
Evy
Evy van Kan
You can also contact the beekeeper from Statia for a bee tour and tast the delicious local honey ! http://www.celbees.com
Gerda
Hi Gerda,
Great tip, thank you!
Sofie Hoebe