Soloreizen in Azië: Wat moet je weten?

Alleen reizen door Azië (vrouw): Eigen ervaring en tips

Backpacken Azië
Backpacken Azië
Backpacken Azië
Backpacken Azië

Bij mij is de interesse voor soloreizen begonnen toen ik een vriendin ging opzoeken in Bali. Voor het eerst een lange reis alleen afleggen, overdag alleen op pad gaan en voor het eerst in een hostel slapen. Ik spendeerde redelijk wat tijd alleen maar voelde mij niet alleen omdat ik iedere avond samen met een vriendin doorbracht. De eerste paar dagen alleen op pad voelde vreemd, maar omdat ik snel aanspraak had en mensen leerde kennen, begon ik het al snel leuk te vinden. Ik vond het zelfs wel fijn om af en toe alleen te zijn. Toen ik thuis was wist ik het dan ook helemaal zeker. Ik ga de volgende keer alleen op reis. Het bleef niet bij die ene reis, want het werkte verslavend. Na Bali volgde de Transmongolië Express door Rusland, Mongolië en China, een kanotrip in Zweden en een rondreis door Thailand, Laos en Madeira. Ik heb iedere reis heel anders beleefd maar het waren stuk voor stuk fantastische ervaringen. Ik raad het iedereen aan om minstens 1 keer in je leven alleen op reis te gaan.

Voor- en nadelen van alleen reizen

Soloreizen Azië
Soloreizen Azië
Soloreizen Azië
Soloreizen Azië

Alleen reizen heeft vele voordelen maar er zitten ook nadelen aan. Hieronder lees je de 5 voordelen en de 5 nadelen van alleenreizen in Azië.

Voordelen

 1. Een groot voordeel van alleen reizen is dat je met niemand rekening hoeft te houden. Je regelt alles zelf en bepaalt je eigen tempo. Wil je ergens een dag korter of langer blijven, dan is dit zo geregeld.
 2. Daarnaast heb je veel sneller aanspraak van andere reizigers en locals. Dit maakt het ook leuk om samen een activiteit te gaan doen of een tijdje met iemand anders te reizen. Is er geen klik met die persoon dan kun je hier ook weer snel afscheid van nemen.
 3. Alleen reizen zorgt er ook voor dat je uit je comfortzone stapt, je gaat dingen doen die je anders niet zo snel zou doen. Je gaat bijvoorbeeld voor het eerst een lange tijd weg, stapt voor het eerst alleen in een vliegtuig, slaapt voor het eerst in een hostel of gaat voor het eerst alleen eten in een restaurant.
 4. Azië is voor backpackers vooral interessant omdat het ontzettend goedkoop is. Ben je van plan om een aantal maanden te gaan reizen dan is Azië zeker aantrekkelijk voor je budget. Alleen reizen hoeft niet perse goedkoper te zijn, dit is afhankelijk van de keuzes die je maakt. Een hotelkamer is vrijwel altijd voor twee personen, dus hier betaal je dan ook voor. Maar een hostel daarentegen is vele malen goedkoper dan een hotel.
 5. Als je gaat backpacken in Azië zul je ongetwijfeld Nederlanders tegenkomen. Maar je gaat hoe dan ook Engels spreken met andere reizigers en locals. Ben je niet zo goed in Engels, dan zul je na zo’n reis een aardig woordje Engels spreken.

Nadelen

 1. Hoe fijn het ook is om zelf keuzes te maken, kan het soms ook ontzettend fijn zijn om met iemand te sparren. Bij alleen reizen kan dit niet altijd en sta je er alleen voor.
 2. Het is niet overal even makkelijk om andere reizigers te ontmoeten. Reis je bijvoorbeeld in het regen/laagseizoen dan kom je minder reizigers tegen. Sommige landen zijn daarnaast minder toeristisch dan andere landen. Ik heb bijvoorbeeld in de winterperiode de Transmongolië Express gedaan, hier ben ik nauwelijks andere reizigers tegengekomen. Terwijl in de zomerperiode de treinen overvol zitten.
 3. Een praktisch nadeel van alleen reizen is dat je niemand hebt die even op je spullen kan letten als je bijvoorbeeld naar de wc moet terwijl je zit te wachten op de trein of bus. Dan moet je dus al je spullen meeslepen.
 4. Wordt je ziek tijdens je reis dan is er niet direct iemand die voor je kan zorgen. Terwijl jij ziek in je bed ligt kan er niet iemand even voor jou naar de winkel gaan en zul je alsnog zelf moeten gaan. Hierdoor kan het zijn dat je je alleen gaat voelen en wordt het gemis naar thuis groot.
 5. Bij thuiskomst heb je heel wat ervaringen en avonturen achter de rug, je hebt veel mensen leren kennen, bijzondere momenten meegemaakt maar er is thuis niemand die dezelfde ervaring met jou heeft gedeeld. Zij zullen dan ook niet helemaal begrijpen hoe jij de reis hebt ervaren.

Is Azië veilig

Soloreizen Azië
Soloreizen Azië
Soloreizen Azië

Een vraag die vaak gesteld wordt is: Is het veilig om als vrouw alleen door Azië te reizen? Mijn ervaring is dat ik me geen enkel moment onveilig heb gevoeld in Azië. Als je ervoor openstaat dan zul je in Azië snel met andere reizigers en locals in contact komen. Hierdoor ben je nauwelijks alleen en dit voelt ook veilig. Blijf ten allen tijden op je spullen letten en doe geen dingen die je in Nederland ook niet zou doen. Draag bijvoorbeeld een moneybelt onder je kleren met de belangrijkste documenten en geld. Doe een slotje om je daypack zodat deze niet zomaar open geritst kan worden. Moet je in het donker teruglopen naar je verblijfplaats, vermijd dan donkere steegjes en ga via de drukkere wegen.

Raadpleeg de reisadviezen van de Rijskoverheid en lees je van te voren goed in over het land waar je naartoe gaat. Stap bijvoorbeeld in Bangkok niet zomaar in een tuktuk omdat je opgelicht kunt worden. Heb je in Laos problemen met pinnen, check dan altijd direct of het geld is teruggestort en neem contact op met de bank.

Waar extra op letten?

 • Maak altijd kopieën van je paspoort, zorgverzekeringspasje en andere belangrijke documenten voordat je op reis gaat. Raak je iets kwijt dan heb je in ieder geval een kopie. Sommige hostels willen dat je je paspoort inlevert, doe dit nooit. Geef ze een kopie van je paspoort.
 • Raadpleeg voordat je op reis gaat welke vaccinaties je nodig hebt en neem contact op met de GGD. Honden, katten en aapjes kunnen schattig zijn en ook al ben je gevaccineerd, let altijd goed op. Als ze bijten dan moet je hiervoor meteen naar een dokter of ziekenhuis.
 • Koop in het land waar je gaat reizen een simkaart voor je telefoon. In Azië kost een simkaart met onbeperkt internet maar een paar euro. Je kunt alle apps raadplegen en op ieder moment contact leggen met het thuisfront. Hierdoor voelde ik mij een stuk veiliger.
 • Let altijd op hygiëne als je ergens iets gaat eten en bestel drinken zonder ijsblokjes. Dit om ziek worden te voorkomen.
 • Kijk van te voren of er feestdagen zijn in de periode dat je in het land bent. Feestdagen kunnen het reizen een stuk lastiger maken, waardoor je ruim op tijd je vervoer of verblijfplaats moet regelen. Hou er zelfs rekening mee dat reizen op een feestdag niet mogelijk is.

Slapen in hostels

Hostels in Azië
Hostels in Azië
Hostels in Azië
Hostels in Azië

Bij hostels wordt vaak gedacht dat dit verblijfplaatsen zijn met slechte hygiëne, bedwantsen en dat iedereen op een hoopje slaapt in een slaapzaal. Deze plekken zijn er zeker maar heel minimaal. De hostels zijn goed verzorgd, schoon en gastvrij. Je kunt bij heel veel hostels kiezen voor een privékamer, slaapzalen met max 4, 6, 8 personen en mannen en vrouwen gescheiden. Zelf boek ik alle hostels via Booking.com. Ik kijk hierbij naar de ligging van de verblijfplaats, de prijs, de reviews en zelf slaap ik altijd graag in een vrouwen slaapzaal. In Azië kun je ook genoeg hostels vinden met een zwembad. Op het heetst van de dag is het wel fijn om hier af te koelen.
Neem ook altijd een eigen hangslotje mee. Bijna ieder hostel heeft kluisjes waar je je spullen in kunt leggen. Bij het ene hostel kun je de hele backpack in het kluisje stoppen en bij de ander alleen de meest waardevolle spullen.

Wanneer boeken?

In Azië hoef je zeker niet maanden van te voren je verblijfplaats te regelen. En dit is al helemaal niet nodig als je in hostels slaapt. Op de dag zelf vind je altijd nog een verblijfplaats voor die nacht. Het is aan jezelf wat je prettig vind. Bij de eerste reis vond ik het fijn om alles van te voren geregeld te hebben. Maar hier werd ik steeds makkelijker in en vaak boekte ik pas een hostel op de dag zelf. Wel vind ik het altijd fijn om op voorhand een slaapplek te regelen voor de eerste nacht(en). Dan hoef je daar al niet meer naar om te kijken.

Ontmoet je andere reizigers?

Soloreizen Azië
Soloreizen Azië
Soloreizen Azië

Het is in Azië bijna onmogelijk om geen andere reizigers tegen te komen. De makkelijkste manier om andere reizigers te ontmoeten is in hostels. Slaap je in hotels dan wordt het al iets lastiger om in contact te komen met andere reizigers.
Als je een activiteit gaat ondernemen die je bij een organisatie hebt geboekt dan zul je ook snel andere reizigers ontmoeten. Vraag bij je verblijfplaats voor meer informatie over wat er te doen is en welke activiteiten er zijn. Dit zijn namelijk de activiteiten die andere reizigers ook zullen boeken. Er zijn ook veel hostels die activiteiten en/of feestjes organiseren waardoor je snel andere reizigers ontmoet.
Tijdens het reizen zul je ook snel in contact komen met andere reizigers. Hierbij maakt het niet uit of je met het vliegtuig, de trein of de bus gaat. Soms moet je op een trein- of busstation lange tijd wachten omdat een trein of bus bijvoorbeeld vertraging heeft. Andere reizigers hebben dit ook en in plaats van alleen te wachten kun je dit ook gezellig samen doen. Daarnaast moet je natuurlijk zelf openstaan om andere reizigers te ontmoeten en zelf op iemand durven afstappen om een praatje te maken.

Handige apps

Soloreizen Azië

Je kunt ervoor kiezen om een simkaart te kopen in het land waar je verblijft. Zelf heb ik dit tot nu toe iedere keer gedaan, want ik vond het fijn om overal internet te hebben en daardoor voelde ik me ook veiliger. Anderen maken alleen gebruik van WiFi en vinden het heerlijk om verder geen internet te hebben en even niet bereikbaar te zijn. Hier volgen een paar handige apps.

Maps.me

Maps.me is vergelijkbaar met Google Maps. Het voordeel van Maps.me is dat je geen internet nodig hebt om van A naar B te gaan. Je hebt alleen internet nodig om een kaart van het land te downloaden. Dit zou je dus al kunnen doen voordat je op reis gaat. Heb je een simkaart dan kun je ook gewoon Google Maps gebruiken.

Grab

In veel landen in Azië kun je gebruik maken van de app Grab. Via deze app kun je taxi’s boeken die goedkoper zijn dan gewone taxi’s. Je kunt hierbij ook verschillende voertuigen kiezen zoals auto, minivan of een scooter. Je vult in de app de eindbestemming in en ziet meteen de prijs van de rit. Als je een keuze hebt gemaakt dan kun je precies zien waar de taxi is en het kan ook zijn dat je een berichtje krijgt van de bestuurder. De rit betaal je online via creditcard of contant.

Booking.com

Booking.com is een handige app voor het boeken van overnachtingen. Je kunt hier een keuze maken in het type verblijf, dus je kunt hier ook hostels vinden. Een andere handige app voor het boeken van hostels is Hostelworld.

Reisapp Rijksoverheid

Voordat je op reis gaat is het goed om je te verdiepen in het land waar je naartoe gaat. In de app van de Rijksoverheid kun je het land waar je naartoe gaat invullen. Je krijgt vervolgens meteen de kleur van het land te zien en via de legenda kun je het reisadvies zien. Daarnaast kun je per onderdeel de reisadviezen bekijken, bijvoorbeeld een checklist voordat je op reis gaat en hoe het verkeer in dat land is. Je kunt ook altijd de bagage regels inzien.

Google Translate

In Azië kom je met Engels al heel ver. Maar toch kom je altijd in een situatie terecht waarbij Engels niet voldoende is. Je kunt dan nog proberen om verder te komen met uitbeelden maar je kunt ook gebruik maken van de app Google Translate. Deze heb ik voornamelijk gebruikt voor de taxiritten in Beijing, China.

Wisselkoersen Plus

Als je in één land verblijft dan raak je al snel gewend in het omrekenen van valuta. Ga je naar meerdere landen dan kan dit nog wel eens verwarrend zijn omdat je bijvoorbeeld nog met de valuta van het vorige land aan het rekenen bent. Een app die je hier snel bij kan helpen is Wisselkoersen Plus. Je kunt hier de wisselkoers van het land kiezen en het bedrag invullen.

Facebookpagina Azië Backpackers

De Azië Backpackers Facebookpagina is een pagina waar je je voor kunt aanmelden. Hier kan iedereen vragen stellen. Er worden vragen gesteld die handig zijn om te weten voor vertrek maar hier komt ook vaak de vraag voorbij of er reizigers op een bepaalde plek zijn en behoefte hebben om samen iets te gaan ondernemen.

Polarsteps

Een leuke app voor jezelf maar ook voor het thuisfront is Polarsteps. De app weet aan de hand van je locatie precies waar je bent. Daarnaast kun je een soort van dagboek bijhouden en foto’s uploaden. Zo weet het thuisfront waar je bent en je avonturen lezen. Bij thuiskomst kun je hier direct een fotoalbum van laten maken.

Handige gadgets

Naast handige apps zijn er ook handige gadgets die van toepassing kunnen zijn tijdens je reis.

Dit waren mijn tips voor alleenreizen door Azië. Hopelijk heb ik jou enthousiast gemaakt om alleen op reis te gaan. Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder en ik help je graag verder!

Have fun en reis je vrij,
Anne

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

anne reis blogger

Anne Claessens

In 2017 heb ik mijn eerste solotrip gemaakt en sindsdien grijp ik elke kans aan om te kunnen reizen. Het plannen en maken van reizen geeft mij veel energie en daarbij maakt het voor mij niet uit of dit verre reizen, korte reizen, weekendjes weg of dagtripjes zijn. Daarnaast heb ik mijn passie voor fotograferen ontdekt. Mijn foto’s deel ik al geruime tijd met anderen maar nu wil ik ook niets liever dan mijn verhalen en reistips met jullie delen. Ik hoop dat ik jullie net zo enthousiast kan maken.

Meer over Anne Claessens

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *