Songkran water festival Thailand: Happy new year!

Songkran water festival Thailand: Happy new year!

Je houdt het gegarandeerd niet droog tijdens Songkran, het traditionele Thaise nieuwjaar. Het wordt gevierd van 13 tot 15 april en het is eigenlijk één groot watergevecht! Qua sfeer is het een beetje vergelijkbaar met de vastelaovend in Maastricht en het Indiase Holi festival. Twee jaar geleden mocht ik het Songkran festival meemaken en vieren. Het was een feest om nooit te vergeten.

Songkran wordt elk jaar van 13 en 15 april gevierd. In de grote steden is het feest het grootst!

Hoe wordt het Songkran festival gevierd?

Water, water en nog veel meer water. Oja, en een soort klei, lekkere natte klei. Jongeren trekken de straat op, gewapend met de coolste waterpistolen of een bakje klei. Pick-up trucks veranderen in heuse watertanks en de tuinslangen komen massaal tevoorschijn. Diepvrieskisten worden met water en ijsblokjes gevuld, voor een extra koele water-traktatie. Voorbijgangers worden nat gespoten en met klei besmeurd. Happy New Year, roepen ze dan. Het Songkran festival is echt geweldig!

Het water staat tijdens Songkran symbool voor het zuiveren en beginnen met een schone lei. De Thais spoelen niet alleen elkaar schoon, maar ook hun huizen en heilige boeddhabeelden.

Mijn Songkran experience

Eerlijk gezegd was ik me er niet echt van bewust dat dit festival begon op de dag dat ik in Bangkok aankwam. Mijn vriendin Rachelle en ik hadden een hotel geboekt op Khoa San road. Lekker dicht bij allemaal bezienswaardigheden. We hadden een lange vlucht achter de rug, dus we deden even een dutje in de lobby van het hotel. Als snel werd onze rust verstoord door de harde muziek, gillende mensen en flipfloppende slipper-geluiden. Het Songkran festival was begonnen.

Toen onze hotelkamer eindelijk klaar was, hebben we het spektakel eerst van bovenaf aanschouwd. Bekijk hier de video. Snel onze bikini’s aan en wat oudere kleding, en de straat op! Twee seconden… en ik was helemaal doorweekt. Ik voelde waterstralen in mijn nek, oor, borsten en billen terwijl ik met mijn handen de waterstralen richting mijn ogen probeerde af te weren. Het liedje “Feel this moment” van Pitbull en Christina Aguilera knalde uit de boxen. Ow yeah, I was feeling this moment! Echt, het was een geluksmoment.

Het zelf meemaken?

Het Songkran festival is super leuk om mee te maken, zeker als toerist. Jij bent natuurlijk hét mikpunt voor de Thais. Hele emmers water over je hoofd, waterstralen in je oor, oog, borst(en) en billen. Handjes met natte klei in je gezicht, maken het feest compleet. Je zult het heerlijk vinden. Overal zijn waterpistolen te koop, dus je kunt zelf ook volop meedoen.

Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden tijdens Songkran. De populaire straten in Bangkok, zoals Khao San road, zijn bomvol met feestende mensen. Je zult hier niet droog je hotel kunnen verlaten. Houd er rekening mee dat je tijdens Songkran overal en op elk moment een emmer water over je heen kan krijgen. Neem je elektronica daarom mee in een waterdicht tasje. Ik adviseer je ook om zwemkleding onder je normale kleding aan te doen. Volgens velen is Chiang Mai the place to be tijdens Songkran. Het is hier tijdens het festival een groot feest.

Heb jij het Songkran festival al eens mogen meemaken? Of wil je er een keer naar toe? Laat het mij weten!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *