Sossusvlei in Namibië bezoeken: hoogtepunten en tips

Sossusvlei bezoeken: bezienswaardigheden, hoogtepunten en tips

De Sossusvlei in de Namibwoestijn is één van de meest bezochte plaatsen in Namibië. Niet verwonderlijk, want deze plek is buitenaards mooi! Je kent de Sossusvlei vast wel van foto’s waarop je dorre boompjes ziet op een witte kleiplan omgeven door reusachtige zandduinen. Wil jij dit met je eigen ogen ervaren, dan mag een bezoek aan het nationale park niet ontbreken tijdens je rondreis in Namibië. Hoe plan je een bezoek aan de Sossusvlei en wat is er allemaal te zien? Dat lees je in onderstaande blog.

Hoe kom je er?

De Sossusvlei ligt in het zuiden van Namibië in het Namib-Naukluft National Park, dat een deel van de Namib-woestijn en het Naukluftgebergte omvat. De ingang van het nationale park bevindt zich in het plaatsje Sesriem. De beste manier om hier te geraken is met je eigen huurwagen. Rijd je hier rechtstreeks vanuit Windhoek naartoe, reken dan op ongeveer 5 à 6 uur rijden. Kom je net zoals wij tijdens onze rondreis vanuit de Kalahari (regio Mariental), dan doe je er ongeveer 5 uur over. Swakopmund ligt op 6 uur rijden, Solitaire op 1,5 uur.

Praktische tips voor je bezoek aan de Sossusvlei

Openingstijden

Afhankelijk van waar je overnacht (binnen of buiten de parkgrenzen) mag je op andere tijdstippen het park binnen. Er zijn namelijk twee toegangspoorten: de inner gate en de outer gate. De outer gate gaat open bij zonsopgang en sluit bij zonsondergang. De inner gate gaat een uur vroeger open en sluit een uur later dan de outer gate, en dit is exclusief voor reizigers die in het park overnachten. Wil je de zonsopgang en/of zonsondergang kunnen bewonderen in de duinen, dan zal je dus een overnachting in het park moeten boeken!   

Slaap je buiten het park, zorg er dan voor dat je tijdig bij de gate bent, liefst nog vóór de poorten opengaan. Veel reizigers willen zo vroeg mogelijk de Sossusvlei in, de uren vlak na zonsopgang zijn namelijk het minst heet én het minst druk! Hierdoor kan er wel wat ‘file’ kan ontstaan bij de gate.

Informeer bij je accommodatie naar de exacte openingsuren van het park.

Slaap je in het park? Sta dan extra vroeg op, zodat je de zonsopgang kan meemaken op de duinen! Het licht is dan ook op zijn mooist.   

Toegangsprijzen

Bij het binnenrijden via de gate, noteert een parkwachter je gegevens. Je krijgt een nummer, dat moet je zeker onthouden want dat heb je later op de dag nodig om de betaling te regelen. Je moet dus niet bij aankomst betalen, maar pas wanneer je het park verlaat. Dit doe je in het gebouwtje waar ook de receptie en het restaurant van de camping zitten (dus niet bij de uitgang zelf). Het toegangsgeld bedraagt 150 NAD (7,5€) per persoon en 50 NAD (2,5€) per auto.

Met een tour mee of zelf rijden?

Bij de meeste accommodaties kan je begeleide excursies naar de Sossusvlei boeken. Wij raden je echter om dit op jezelf te doen! Het is allemaal heel makkelijk zelf te regelen. Het grote voordeel van zelf te rijden is dat je kan gaan en staan waar je zelf wil en dit helemaal op je eigen tempo.

Rijden naar de Sossusvlei

onderweg Sossusvlei

Van zodra je de entry gate gepasseerd bent, moet je nog zo’n 60 kilometer rijden (via een geasfalteerde weg) om tot bij de Sossusvlei/Deadvlei te geraken. Aan het einde van deze weg bevindt zich een eerste parking (de 2WD-parking) tussen de duinen. Vanaf hier heb je de keuze tussen zelf rijden, een 4×4-shuttle nemen of te voet gaan. Wil je wandelen, reken dan op 1,5 uur (5 km). Om zelf te rijden heb je absoluut een 4WD nodig en kan je best ervaring hebben met het rijden in los zand. Een weg is er immers niet meer vanaf hier, je moet echt dwars door het zand! Wij hebben auto’s zich hopeloos zien vastrijden!

Beslis je om zelf te rijden, vergeet dan niet je bandenspanning vooraf te verlagen naar 1,6 bar

Wij kozen voor de veiligere optie, de shuttle. Deze brengt je tot aan een tweede parking (de 4WD-parking), vanwaar je naar de Deadvlei en de Sossusvlei kan lopen. De shuttle betaal je ter plekke (180 NAD, zo’n 9€ per persoon, heen en terug).

Goed voorbereid op pad

Ik geef je hieronder nog enkele handige tips voor je bezoek aan de Sossusvlei:

 • Van zodra je de camping voorbij bent gereden, is er geen eten of drinken te koop in het nationale park, dus neem dit zeker mee. Belangrijk is vooral om veel water te voorzien, het is erg heet in de woestijn!
 • Zorg dat je auto is volgetankt voor je het park ingaat. Moest je het nog niet gedaan hebben: bij de entry gate is een tankstation.
 • Neem voldoende zonnebrandcrème mee, de zon is fel en je verbrandt hier heel snel!
 • Draag gesloten schoenen, het zand wordt al snel te heet voor blote voeten.    
 • Hou je aan de snelheidslimiet, deze bedraagt 60 km/u. Dit is voor je eigen veiligheid, want er kan op elk moment wildlife de weg op schieten.   
 • Bij de 2WD-parking zijn er toiletten waar je tegen betaling gebruik van kan maken.

Overnachten bij de Sossusvlei

Je kan zowel in het nationale park als daarbuiten verblijven. Het grote voordeel van slapen in het park is dat je vroeger het park in mag en er langer mag blijven. Om de zonsopgang en/of zonsondergang te kunnen bewonderen in de duinen, zal je dus een overnachting in het park moeten boeken. Daarnaast zijn er vlakbij het park ook enkele accommodaties te vinden in verschillende prijsklassen. Tenslotte zijn er ook nog enkele interessante mogelijkheden op een afstand van max. 60 km (= 1 uur rijden) van Sesriem.

Wij verbleven in Desert Quiver Camp

Desert Quiver Camp
Desert Quiver Camp
De huisjes van Desert Quiver Camp zijn prachtig gelegen!

Deze accommodatie is echt een topper: ideaal gelegen, op slechts 5 km van de toegangspoort naar Sossuvlei, in een fenomenaal mooie omgeving! De huisjes staan in een halve cirkel opgesteld, omringd door rotsen en duinen, met een 360° uitzicht. Er loopt ook wildlife rond op het domein.

De huisjes zijn voorzien voor 2 personen en zijn ruim en comfortabel met een grote, open badkamer met inloopdouche. Goed om weten is dat max. 2 kinderen tot 12 jaar gratis mee op de kamer kunnen, zij slapen dan op de slaapbank. Er is een terras met buitenkeuken (inclusief koelkast) en barbecuefaciliteiten. Bij de accommodatie kan je maaltijdpakketten bestellen die je zelf kan bereiden, ofwel kies je voor ontbijt en/of diner in de nabijgelegen Sossusvlei Lodge (een aanrader!).

Op het domein is ook een zwembad (met prachtig uitzicht) met bar. Voor een tweepersoonskamer betaal je 142€, inclusief ontbijt 160€, inclusief ontbijt en diner 197€. Desert Quiver Camp wordt beoordeeld met een score van 8,8 op Booking.com.

Sossusvlei: bezienswaardigheden en doen

Namib Naukluft National Park

Zodra je de toegangspoort van het nationale park bent doorgereden, kan het genieten beginnen! Je wordt al snel omgeven door zandduinen, die langzaam rood kleuren met de opkomende zon. Heel bijzonder om zien is dat de ene helft van duinen nog in de schaduw ligt, en de andere helft al oranje/rood kleurt door het zonlicht. Het hele landschap baadt trouwens in prachtige, zachte kleuren. Wat de highlights in Sossusvlei zijn, lees je hieronder.

1. Elim Dune

Deze duin ligt niet ver van de entry gate in Sesriem. Het is een populaire plek om de zonsondergang boven de zandduinen te gaan bekijken. Let wel: de toegangspoorten sluiten bij zonsondergang, dus als je niet in het park zelf overnacht, kan je niet bij Elim Dune blijven tot de zon onder is. 

2. Dune 45

Dune 45

Dune 45 is de imposante duin die zich op exact 45 kilometer na de toegangspoort bevindt (zo weet je meteen ook waar de naam vandaan komt). Veel reizigers houden hier als eerste halt, om deze duin te beklimmen. Zeker heel leuk om te doen, maar je kan hier net zo goed stoppen op de terugweg. Wij kozen ervoor om slechts een korte stop te maken bij Dune 45 op de heenweg en dadelijk door te rijden naar Deadvlei om de drukte voor te zijn. Na ons uitgebreide bezoek aan Deadvlei maakten we gebruik van de picknickplaatsen bij Dune 45 voor een ‘lunch with a view’!     

Dune 45 lunchen

Slaap je in het park, dan is deze duin ook snel en goed te bereiken om de zonsopkomst mee te maken. Wees je er wel van bewust dat je hier niet alleen zal zijn, want het is een populaire plek.

3. Big Daddy

Big Daddy
Big Daddy Sossusvlei
Op naar de top van Big Daddy!

De hoogste duin (350 meter!) in heel het Sossusvlei gebied (en ver daarbuiten!) heeft de toepasselijke naam ‘Big Daddy’ gekregen. Die wil jij ook graag beklimmen, toch? Eenmaal boven word je namelijk beloond met schitterende uitzichten over de eindeloze duinenvlakte en de Deadvlei! Wanneer je met de shuttle arriveert bij de 4WD-parking, kan je ofwel meteen naar Deadvlei wandelen, ofwel links aanhouden en zo Big Daddy oplopen (de duin ligt links van de Deadvlei). Je hebt de keuze tussen 2 routes omhoog: route 1 is de kortste en steilste, route 2 is minder steil maar ook wat langer. Wij deden route 2.

Op de app maps.me vind je de verschillende wandelroutes vanaf de parkeerplaats. Deze kan je offline gebruiken.

De klim is best wel vermoeiend: het gaat behoorlijk steil en bij elke stap die je zet, zak je diep weg in het zand. Puffen en zweten dus!

Loop in de voetsporen van je voorganger, dat gaat makkelijker!

Het grote voordeel is wel dat je niet helemaal tot op de top moet lopen. Ook wanneer je een deel van de duin bent opgelopen, zijn de uitzichten al prachtig.

Deadvlei
Uitzicht op de Deadvlei onderweg

Om terug beneden te geraken, ren je via de flanken naar beneden, recht de Deadvlei in! Een geweldig leuke ervaring is dat.

4. Deadvlei

uitzicht Deadvlei

Voor ons was dit, samen met het beklimmen van Big Daddy, hét hoogtepunt van ons bezoek aan het nationale park! Een surrealistische plek is het: de witte kleivlakte met verdorde boompjes, tegen een achtergrond van oranjerode zandduinen en een staalblauwe hemel.   

startpunt wandeling Deadvlei
Het startpunt van de wandeling naar de Deadvlei, de hoogte duin is Big Daddy

Wanneer je niet via Big Daddy gaat, maar rechtstreeks van de 4WD-parking naar hier wandelt, doe je er zo’n 20 minuutjes over. Eerst zie je vooral veel zand en uiteraard duinen. Maar dan duiken in de verte de welbekende boompjes op en even later sta je er middenin!

Deadvlei

5. Sossusvlei

uitzicht Sossusvlei

De Sossusvlei ligt tegenover de Deadvlei en is eveneens een witte kleivlakte die zich uitstrekt tussen de duinen. Door het ontbreken van de typische dorre boompjes ziet deze er wel minder indrukwekkend uit dan de Deadvlei. Je kan hier eenvoudig te voet of met de shuttle naartoe. Heb je na het beklimmen van Big Daddy nog energie over, dan kan je ook nog Big Mama trotseren. Deze is 100 meter minder hoog dan Big Daddy en dus iets makkelijker te beklimmen. Vanaf hier heb je het mooiste zicht op de Sossusvlei!

6. Hidden Vlei

Naast de Deadvlei en de Sossusvlei kan je ook de minder bekende Hidden Vlei bezoeken. De route hiernaartoe staat met bordjes aangegeven vanaf de 2WD-parkeerplaats. Je kan er gewoon naartoe lopen, het is ongeveer 2 km vanaf de parking. 

7. Sesriem Canyon

Sesriem Canyon

Naast de bekendste plaatsen Deadvlei en Dune 45, kan je ook een kloof bezoeken in de Sossusvlei: de Sesriem Canyon. Deze kloof werd gevormd door de Tsauchab rivier die ooit door dit gebied stroomde. Je vindt deze kloof op 5 km van de ingang van het nationale park, in een meer rotsachtig gebied. De weg er naar toe is in vrij slechte staat, opletten dus. Je kan afdalen in de canyon en rondwandelen tussen de rotsformaties.

Nog meer doen in Sossusvlei

Sossusvlei luchtballon

Wil je de zonsopgang boven de duinen graag bewonderen op een hele bijzondere manier, namelijk vanuit de lucht? Dan staat een excursie met een luchtballon misschien wel op jouw bucketlist! Toen wij het park binnenreden, zagen we meerdere van deze luchtballonnen boven de duinen zweven. Een once-in-a-lifetime experience! Uiteraard moet je hiervoor wel diep in je buidel tasten: de prijs per persoon bedraagt 9020 NAD (454€).    

Benodigde tijd voor een bezoek

Hoeveel tijd moet je voorzien om de highlights van dit park te bezoeken? Ik geef je hieronder mee hoe onze dag eruit zag, zo krijg je een idee van de tijd die je hier spendeert.  

 • Om 6u30 hadden we onze wekker gezet.
 • We stapten de auto in om 7u (het was toen nog donker) en reden tot aan de vlakbij gelegen Sossusvlei Lodge om onze ontbijtmand op te halen. Overnacht je zoals wij bij Desert Quiver Camp en boek je een overnachting inclusief ontbijt, dan wordt dit voorzien door de Sossusvlei Lodge. Ofwel ontbijt je daar, ofwel kan je dus een ontbijtmand regelen.
 • Om 7u30 stonden we in de rij (slechts enkele auto’s) bij de entry gate. We dronken alvast een koffie en namen al wat lekkers uit de ontbijtmand.
 • Om 7u45 ging de gate open, we konden onmiddellijk het park binnenrijden.
 • Onderweg maakten we enkele korte stops bij mooie uitzichtpunten en bij Dune 45. Ook hebben we wildlife gespot!
 • We deden er iets langer dan een uur over om de 60 kilometer naar de 2WD-parking te rijden. Daar parkeerden we onze auto en gingen we eerst nog snel even naar het toilet.
 • We kochten een ticketje voor de shuttle, waar we een kwartiertje op moesten wachten. Die bracht ons in 10 minuten naar het begin van de Deadvlei.
 • We beklommen Big Daddy, niet tot helemaal boven maar wel een heel eind richting de top.
 • Na de pittige klim liepen we weer naar beneden, tot in de Deadvlei.
 • Na heel veel foto’s te hebben gemaakt wandelden we terug naar de parking, waar we de shuttle terug namen naar de 2WD-parking.
 • We reden terug naar Dune 45, waar we ons installeerden op één van de picknickbanken in de schaduw om te ‘ontbijten’ (intussen was het eerder lunchen geworden). 
 • Na deze stop reden we terug richting uitgang en bezochten we nog de Sesriem Canyon.
 • Vóór het verlaten van het park betaalden we ons toegangsgeld.
 • We kwamen rond 14u terug bij onze accommodatie, waar we ons installeerden bij het zwembad met een koel drankje. Even relaxen na een intensieve dag!
 • Wij kozen ervoor om alvast een stukje te gaan rijden richting onze volgende bestemming, en te overnachten in Solitaire. Om 17u kwamen we aan bij onze volgende lodge.

Hopelijk helpt deze informatie je met het plannen van je trip!

Dit waren mijn tips voor de Sossusvlei. Heb je nog vragen, stel ze dan hieronder!

Have fun en reis je vrij,
Sabine

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Sabine, Booking.com, Pixabay
mama blogger reizen

Sabine Vermuyten

Verre reizen maken met mijn gezin is het liefste wat ik doe! Mijn motto ‘Travel is the only thing you buy that makes you richer’ zegt het helemaal: reiservaringen zorgen voor onvergetelijke herinneringen. Bij het uitstippelen van onze reizen zorg ik altijd voor een goede balans tussen zoveel mogelijk zien en doen en toch genoeg tijd hebben om van elke plek ten volle te kunnen genieten. Ik deel graag mijn tips met jou!

Meer over Sabine Vermuyten

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *