Spaans leren in Peru | Tips en Ervaringen

Spaans leren in Cusco Peru

Het leren van de Spaanse taal stond al heel lang op mijn bucketlist. Eén reden hiervoor is dat ik de taal prachtig vind klinken. Dit was echter niet de voornaamste reden. Ik wilde ook al heel lang een reis maken naar Zuid-Amerika. Tijdens mijn reis wilde ik meer dan alleen het zien van de prachtige natuur. Ik wilde ook veel leren over de cultuur. Ik wist dat dit een stuk makkelijker zou gaan als ik de taal een beetje sprak. 

De voorbereidingen

Ik had dus besloten dat ik Spaanse lessen wilde gaan volgen in Zuid-Amerika. Hierna volgden er nogal wat vragen zoals; waar in Zuid-Amerika kan ik het beste Spaanse lessen gaan volgen? Hoe lang wil ik lessen gaan volgen? Wat zijn de kosten van de lessen? Wat zijn de opties voor accommodatie? Hoe zien de dagen eruit tijdens een Spaanse cursus? Etc. Etc.

Na wat speurwerk online over verschillende accenten in Zuid-Amerika vielen er al heel wat landen af, Chili en Argentinië bijvoorbeeld. Mijn voorkeur ging hierna uit naar Peru of Colombia. Logistiek technisch kwam het voor mij het beste uit om mijn reis te beginnen in Peru. Vanachter mijn laptop viel mijn oog meteen op Cuzco, het zou een erg mooie stad moeten zijn (en ik kan je er van verzekeren dat dit ook zo is!).

Spaans leren Cusco Peru
De Cusco Kathedraal

Ik begon aan mijn wat specifiekere zoekopdracht: Spaanse scholen in Cusco. De zoektocht was wat specifieker, maar door het vele aanbod niet makkelijker. Via de Facebookgroep ‘Midden- en Zuid-Amerika Backpackers’ kwam ik terecht op de website van Mundo Antiguo.

De website gaf een duidelijk overzicht van alle opties. Ook was ik geïnteresseerd in vrijwilligers werk en Mundo Antiguo biedt dit aan zonder extra kosten!

Spaanslessen het aanbod

Maar toen; de opties. Groepslessen of privélessen, een gedeeld appartement of een homestay en hoe lang? Het ligt er natuurlijk aan hoeveel tijd je hebt en wat je budget is. Ik besloot dat 4 weken een goede periode was voor mij. Ook besloot ik in een homestay te verblijven omdat ik op deze manier mijn Spaans extra zou oefenen.

Na wat email contact met de school, besloten we de volgende combinatie te maken. Ik zou 3 weken groepslessen volgen. 5 dagen per week, 4 uur per dag in de ochtend. Na de lessen zou ik naar een vrijwilligers project gaan. Ik had aangegeven dat ik het leuk vind om met kinderen te werken en ze hadden hier een gepast project voor! Na deze 3 weken zou ik nog een week privélessen volgen. Op deze manier kon ik mijn laatste week gebruiken om thema’s te behandelen die voor mij wat lastiger waren gebleken tijdens de groepslessen. De privélessen zijn in de middag dus dit kon ik niet combineren met vrijwilligerswerk.

Spaanslessen Cusco tips
Dit is de officiële vlag van Cuzco, anders dan wat je waarschijnlijk denkt ?

Spaanse les in Cusco

Waar je verblijft: homestay

De dag was eindelijk daar, ik werd opgepikt bij mijn hostel en naar mijn homestay gebracht (dit had ik geregeld via Mundo Antiguo). Ik ontmoette mijn ‘nieuwe’ familie en zag waar ik de komende 4 weken zou verblijven. Ik verbleef in een groot huis buiten het centrum van Cuzco. In het huis wonen twee gezinnen met ieder twee kinderen, waarvan de moeders zussen zijn. Hun moeder (dus de oma van de kindjes) woont ook in het huis. Het is een drukke maar gezellige bedoeling! Je kunt eventueel ook zelf een verblijf regelen in Cusco, dan neem je dus alleen de Spaanslessen af.

Eerste Spaanse lessen

De volgende dag begon mijn eerste Spaanse les. Ik had er erg veel zin in! De groepslessen bestaan normaal uit maximaal 4 personen. Ik zat in een groepje samen met twee andere meisjes, één meisje ook uit Nederland en één meisje uit Amerika. We kregen les van 2 leraren die ieder 2 uur lesgaven. De lessen waren erg interactief. Nieuwe thema’s werden uitgelegd en er werd ook meteen veel mee geoefend om ervoor te zorgen dat je nieuwe stof in de praktijk bracht. De les vloog voorbij!

Spaanse school in Cuzco Peru
Que significa? Cómo se escribe? Para entender mejor

Vrijwilligers werk

Na mijn Spaanse lessen ging ik snel naar ‘huis’ om te lunchen. Hiervoor nam ik de bus. Deze rit duurde ongeveer 20 minuten en kostte 0.80 Soles (€0,20), super cheap! Na de lunch nam ik weer de bus naar het vrijwilligers project genaamd ‘Corazón de los Apus’ . Dit is een afterschool project met als voornaamste doel om kinderen na schooltijd van de straat af te houden. Het project is gevestigd in San Jeronimo, een armere buitenwijk van Cuzco. Op deze plek kunnen kinderen veilig spelen. Zo kunnen kinderen spelen met speelgoed, knutselen en er is een ruimte om, bijvoorbeeld, te voetballen. De busrit van mijn huis naar San Jeronimo duurde ongeveer 30 minuten en kostte weer 0.80 Soles (€0,20). Het project is 5 dagen per week open van 3 tot 6 uur.

Ook al deed ik maar 3 weken vrijwilligers werk, ik heb er erg van genoten! De kindjes zijn allemaal super lief en het is dankbaar werk.

Vrijwilligers werk doen in Cuzco Peru
Super schattige kids van het vrijwilligers project

De daaropvolgende weken

Omdat ik een vrij druk schema had vlogen de weken razendsnel voorbij! Doordeweeks waren mijn dagen gevuld met Spaanse lessen en vrijwilligers werk. Iedere dinsdag avond gingen we bij een restaurant eten met alle studenten van Mundo Antiguo. Op donderdag avond organiseert de school een culturele avond. Dit kan zijn een fruit tasting van van typisch Peruaans fruit of bijvoorbeeld een kennismakingsavond met Peruaanse instrumenten. Erg leuk altijd! Op zaterdag biedt de school een hike aan (tegen een kleine vergoeding). Tijdens deze hike ga je naar plekken rondom Cuzco waar minder toeristen komen. Wat ik ook erg leuk vond is dat er één keer per week een ‘practical’ is. Je gaat dan met je leraar een plek in Cuzco bezoeken en onderweg oefen je je Spaans.

Cusco Peru spaans leren ervaringen
Cusco by night

De eerste week zat ik dus in een groepje met 2 andere meisjes. De daaropvolgende week zat ik een groepje met maar één ander meisje. De derde week, en dus mijn laatste week les in groepsverband, bedacht ik me dat ik toch liever privélessen wilde om sneller te kunnen leren. Gelukkig was dit geen probleem en werden mijn laatste 2 weken omgezet in privélessen.

Wat te doen in Cuzco omgeving
Tijdens een van de hikes op zaterdag

Hoe veel heb ik geleerd in 4 weken?

Voordat ik vertrok naar Peru heb ik in Nederland 9 avondlessen gevolgd. Hier leerde ik echt de basis. Na deze cursus kon ik niet echt zeggen dat ik Spaans sprak. Na 4 weken Spaanse lessen te hebben gevolgd bij Mundo Antiguo lukt het me aardig om een praatje te maken met bijvoorbeeld de taxichauffeur. Vooral het begrijpen gaat heel goed, spreken blijft wat lastiger maar dat is logisch! Op de vraag ‘heb je veel geleerd in 4 weken?’, kan ik antwoorden met een ‘ja’. 4 weken is een relatief korte tijd maar ik kan zeker meekomen in Spaanse gesprekken nu.

Wat ik erg leuk vind aan lessen volgen bij Mundo Antiguo is dat de lessen zo interactief zijn. Leraren lieten bijvoorbeeld een foto zien van het vroegere Cuzco, en vroegen je dan om de foto te omschrijven. Zo leer je niet alleen Spaans, maar leer je ook veel over de stad en het land.

Mundo Antiguo spanish class
De straat waar de school zich bevindt met uitzicht op Plaza de Armas

Wat kost het?

Zoals ik al zei zijn er veel opties bij Mundo Antiguo. Je kan kiezen voor groepslessen of privélessen of een combinatie hiervan. Ze hebben mij veel geholpen toen ik niet precies wist welke combinatie ik het beste kon maken. Neem dus zeker even contact op als je twijfelt over de mogelijkheden. De bedragen staan in USD.

Onderstaande prijzen kunnen inmiddels gewijzigd zijn, maar geven een goede indicatie.

Groepslessen:

 • 20 uur per week $115,- voor 1 week
 • 20 uur per week $110,- voor 2-4 weken
 • 20 uur per week $105,- voor 5-8 weken
 • 20 uur per week $100,- voor 9+ weken en voor terugkomende studenten

Privélessen:

 • Per uur $9,25 voor 1 week (10 uur per week $92,50 | 20 uur per week $185)
 • Per uur $9,- voor 2-4 weken
 • Per uur $8,50 voor 5-8 weken
 • Per uur $8,25 voor 9+ weken en voor terugkomende studenten

Accomodatie:

 • Homestay: hier heb je je eigen kamer met gedeelde badkamer. Wi-Fi en iedere dag ontbijt, lunch en diner. Per week $122,- en per dag $17,50
 • Gedeeld appartement: hier heb je je eigen kamer met een gedeelde badkamer en Wi-Fi. Per week $75,-
 • Privé appartement: dit is ook mogelijk, prijs op aanvraag

Combi Pakket: Spaansles + accommodatie

De school heeft een aantal combinaties als pakket:

 • 10 uur privélessen met 1 week verblijf in een homestay $210,-
 • 20 uur privélessen met 1 week verblijf in een homestay $295,-
 • 20 uur groepslessen met 1 week verblijf in een homestay $230,-

4-week Spanish immersie programma

De school biedt ook een immersie programma aan. Dit is een compleet pakket waarbij je de kans krijgt om kennis te maken met de Peruaanse cultuur. Eventueel ook te combineren met vrijwilligers werk als je dit wil. Dit programma is inclusief:

 • 4 weken groepslessen, 4 uur per dag. In totaal dus 80 uur les.
 • 4 weken homestay
 • 3 tours: Machu Picchu, Sacred Valley en het Titicaca meer.

De totale kosten zijn $1270,-maar check ook even met de school. De prijzen voor de tours veranderen namelijk wel eens.

 • 4 weken privélessen in plaats van groepslessen in het immersie programma kan ook.

De totale kosten zijn dan $1510,-maar check weer even met de school.

Mijn ervaring

Ik heb een super tijd gehad in Cuzco. De stad is heeft erg veel charme en het is fijn dat de stad veilig is. Je kunt er goed stappen en er zijn mega veel leuke restaurantjes. Shopfanaten kunnen hier hun slag slaan en er gaan veel tours vanuit Cuzco.

Ook kijk ik zeer tevreden terug op mijn tijd bij Mundo Antiguo. De leraren zijn allemaal professioneel en zeer begaan. De school probeert een zo goed mogelijke match te maken tussen de leraren en de leerlingen. De locatie is perfect, de school ligt midden in het bruisende hart van Cuzco. Door de vele activiteiten die georganiseerd worden ben je veel in contact met medestudenten en krijg je veel kansen om meer te leren over de Peruaanse cultuur. Wat me positief heeft verrast is de flexibiliteit van de school. Vooral toen ik me opeens bedacht dat ik toch liever privélessen dan groepslessen wilde. Ook is het mogelijk om een les later in te halen als je bijvoorbeeld een tour hebt tijdens de les.

Al het lesmateriaal inclusief, een schrift en pen krijg je op je eerste dag. Je hoeft niks zelf mee te nemen.

Informatie Spaanse cursus Peru

Hopelijk heeft mijn ervaring je meer informatie kunnen geven en heb je een beetje een idee over hoe het is om Spaanse lessen te volgen in Zuid-Amerika. Laat zeker even een berichtje achter als je vragen of opmerkingen hebt!

Jamy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *