Spookstad Doel in België bezoeken
Spookstad Doel België

Een bezoek aan Spookstad Doel nabij Antwerpen

Eerder bezocht ik al ‘spookstad’ Pripyat en Tsjernobyl, nu was het de beurt aan Doel, wat dichter bij huis! Benieuwd naar wat ik daar aantrof? Lees snel verder!

De geschiedenis van Doel

Vroeger woonden er zo’n 1300 mensen in Doel. Nu woont er nog slechts een handjevol mensen. In de jaren ’60 werd bekendgemaakt dat de haven zou uitbreiden, dit betekende dat het dorp Doel moest verdwijnen. Ook de komst van de kerncentrale zorgde ervoor dat veel mensen Doel vrijwillig hebben verlaten. Toch waren er ook bewoners die in het dorp wilden blijven en voor het behoud van hun dorp wilden strijden. Doel moest blijven! Uiteindelijk ging de uitbreiding van de haven niet door. Toch zijn veel huizen inmiddels vervallen en leeg. Een echte spookstad dus?

Spookstad Doel Belgie

Toch is Doel niet geheel verlaten

Ondanks dat het een ‘spookstad’ wordt genoemd, klopt deze naam niet echt. Ten eerste omdat het een dorp is en geen stad 😉 maar ook omdat er nog mensen wonen, en het dus niet compleet verlaten is. Toch ziet het er over het algemeen wel verlaten uit. Dit komt door de vele graffiti die er is aangebracht, en doordat veel huizen half kapot zijn en dicht zijn gemaakt met ijzeren platen. Omdat er een bouwverbod geldt, wordt er niet meer aan de huizen geklust en zien deze er vervallen uit. De huizen die bewoond zijn, hebben vaak affiches op de raam met de mededeling dat er nog mensen wonen. Met wat kleurrijke bloemen proberen ze het straatbeeld nog wat op te leuken.

Doel belgie bezoeken

Graffiti

Op verschillende huizen zijn ware graffiti-kunstwerken te zien, die er erg mooi uitzien. Helaas zijn ook veel van deze kunstwerken beklad met lelijke graffiti en dat is jammer.

Graffiti Spookstad Doel
Doel Belgie bezoeken

Hoe kom je er?

Vanaf Eindhoven rijd je met de auto in een uur en een kwartier naar het plaatsje Doel. Parkeren is er gratis.
Vanuit Antwerpen is het een goed half uur rijden naar Doel met de auto, maar je kunt er ook komen met het openbaar vervoer; pak bus 19 vanaf Antwerpen Noorderplaats en stap over in Nieuw-Namen op bus 31, naar Doel.

Tips voor een bezoek aan Doel

  • Heb respect voor de bewoners
  • Het betreden van verlaten panden is strafbaar en gevaarlijk
  • Parkeren in Doel is gratis
  • Het ligt op een goed half uur rijden vanaf Antwerpen, dus een combinatie met een stedentrip Antwerpen is ideaal!
  • Iets voordat je Doel in rijdt, kom je nog op een tolweg. Je betaalt €6 tol en iets na deze tolweg moet je de snelweg af om Doel in te rijden
Spookstad Doel nabij Antwerpen

Doel & Antwerpen

Een bezoek aan Doel is perfect te combineren met een stedentrip of dagje Antwerpen! Deze leuke stad is zeker aan te raden. Als je een street art-lover bent kun je ook hier je hart ophalen, want wat is er veel gave graffiti te zien! Ook shoppen kun je uitstekend in Antwerpen! En de sfeer in de hippe wijk ’t Eilandje is ook top!
Om te overnachten in Antwerpen raad ik B&B Hotel Antwerpen Zuid aan. Het heeft een goede locatie op loopafstand van het centrum en hele fijne en mooie kamers! Boek dit hotel hier.

Street art Antwerpen
Ook in Antwerpen vind je onwijs veel street art!

Lees in dit artikel al mijn tips over een bezoek aan Antwerpen!

Sfeerimpressie van Doel

Doel bezoeken
Spookstad Doel België
Spookstad Doel tips
Tips doel bezoeken
Graffiti spookstad Doel
Gesticht Doel
Tips Doel spookstad Belgie
Spookstad Doel Belgie bezoek

Tip: lees ook het artikel over mijn bezoek aan Tsjernobyl en spookstad Pripyat: klik hier!

Zou jij Doel ook wel eens willen bezoeken of heb je nog vragen? Laat het me weten!

Travel blogger

Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Over de auteur

client-photo-1
Laura de Greef
In 2017 reisde ik zeven weken door Zuid-Afrika en sindsdien ben ik besmet met het reisvirus. Samen met mijn vriend zit ik geregeld in het vliegtuig om nieuwe bestemmingen te ontdekken. Mijn motto? Don’t let your dreams be dreams! Lees je mee?

Reacties en vragen

Nikita Lefevere
4 december 2019
dag van vandaag is doel in onze ogen geen spook stad meer. Ondanks dat mensen geen respect konden tonen voor wat er te bezichtigen was, kan je nu nergens nog binnen enkel op de straten kan je nog wandelen. Maar zoals voorheen de huizen bezichtigen hoe de mensen alles hebben achter gelaten dit kan niet meer. Ook zijn er bepaalde uren waar je nog binnen mag na 21u word je van het stadje gestuurd.
katey
29 augustus 2020
hey, ik wou vorig jaar naar doel om mijn comunie foto's te treken maar toen we er aan kwamen stond er een man die een kaartje vroeg, maar we snapte het niet zo goed, wou er terug naar toe gaan voor een cosplay shoot te trekken maar wou vragen of je er gewoon kan gaan of niet veel groetjes katey
Laura de Greef
13 september 2020
Hi Katey, Toen wij er waren, kon je er gewoon naartoe gaan. Zover ik weet is dit inmiddels nog steeds zo! Hopelijk lukt het dit keer wel :-) Veel plezier alvast! Liefs, Laura
19 juli 2020
Ik wil graag met een klein groepje motorrijders, begin september Doel bezoeken. Uiteraard met respect voor het dorp, en er ook wat foto’s maken in de straten. Is het gewoon toegankelijk .? En heeft u evt. Tips voor ons bezoek..? Graag willen we ook wat eten, in Doel, of in de nabije omgeving. Groeten, Jos
Laura de Greef
26 juli 2020
Hoi Jos, Leuk dat je Doel wilt bezoeken. Toen wij er waren was het inderdaad vrij toegankelijk. Ik weet niet of het nu tijdens 'Corona-tijd' anders is, maar ik gok dat je er nog steeds zo naartoe kunt. In het dorp kun je je auto/motor gatis parkeren op een parkeerplaats bij de dijk. Er zit in Doel een tentje (Taverne Doel 5) waar je kunt eten en drinken. Antwerpen is ook een leuke stad en een bezoekje waard. Veel plezier alvast! Groeten, Laura
De Weerdt Geert
25 juli 2020
Wij zouden heel graag eens Doel komen bezoeken en bezichtigen, mijn vraag is waar kunnen we onze auto veilig plaatsen. En kunnen we daar eventueel iets eten en drinken. Dank bij voorbaat.
Laura de Greef
26 juli 2020
Hoi Geert, Leuk dat je Doel wilt bezoeken! In het dorp kun je je auto gratis parkeren op een parkeerplaats bij de dijk. Het is niet beveiligd maar naar mijn weten kun je je auto er prima neerzetten. Er zit in Doel een tentje (Taverne Doel 5) waar je kunt eten en drinken. Veel plezier alvast! Groeten, Laura
9 augustus 2020
Is er echt sprake van spookhuizen?
Laura de Greef
12 augustus 2020
Ik heb geen spoken gezien ;-) Haha.. Nee ze noemen het spookstad omdat het vrijwel verlaten is. Er is verder geen spookhuis gebouwd ofzo :-)

Stel hier je vraag of geef een reactie.