Sporten op reis | 5 tips om fit te blijven op vakantie

Sporten op vakantie: zo blijf je fit op reis

Fit blijven op vakantie of sporten op reis? Een vraag die fanatieke sporters en fitnessers, zoals jij en ik, bezighoudt vóór of tijdens een reis. Thuis zit je helemaal in de flow en ben je gewend aan jouw wekelijkse sportroutine. Je zit lekker in je vel, maar wilt natuurlijk ook graag op reis of vakantie. Want dat is iets dat jij als avonturier of ontdekker ook graag doet. Toch wil je ‘in shape’ blijven, jouw conditie onderhouden en geen spiermassa verliezen. Herkenbaar? Dat dacht ik al. Begrijpelijk? Zeker weten! Je bent namelijk niet de enige en daarom help ik je in dit blog met 5 tips om fit te blijven op vakantie.

Mijn ervaring met sporten op reis

Samen met mijn vriendin startten we in 2019 een wereldreis. We waren (en zijn nog steeds) beide actieve sporters en regelmatig in de sportschool te vinden. Dit wilden tijdens onze wereldreis graag onderhouden. We namen vijf latex sport elastieken mee en waren van plan om daarnaast minimaal één keer per week naar de sportschool te gaan. Wat denk je? Inderdaad, ondanks onze discipline verwaterde het sporten op reis al vrij snel. De gezelligheid met medereizigers, het ontbreken van (goede) sportscholen en de uiteenlopende temperaturen waren enorme spelbrekers.

Ondanks dat we ontspannen en aan het genieten waren, bleef er dat stemmetje in ons hoofd. Herkenbaar? Je voelt het in je energie en je ziet dat je lichaam verandert. Dit was voor ons het moment om het sporten op reis weer op te pakken. Het vinden van een sportschool bleef een uitdaging, maar we vonden wel een (veel) beter alternatief voor onze latex sport elastieken. Naast meer hikes om conditioneel fit te blijven, herpakten we ons met een alles-in-1 weerstandsband van stof. Het stemmetje in ons hoofd ging weg en ons lichaam kwam terug op het gewenste niveau. We zagen sporten of fitness niet als struikelblok, maar juist als (klein) onderdeel waarmee we nog meer konden genieten van onze reis.

sporten op vakantie

Waarom fit blijven op vakantie of reis?

Sporten op reis is niet voor iedereen even belangrijk. De een kan het makkelijk aan de kant zetten, terwijl de ander fit blijven op vakantie echt nodig heeft. Zo heb ik het nodig om vol energie te blijven, goed te slapen en me lekker in mijn vel te voelen. Je lichaamsconditie zal in ieder geval door een ander ritme en andere eetgewoontes veranderen. Conditie bestaat uit twee onderdelen: uithoudingsvermogen en spierkracht. Je uithoudingsvermogen neemt binnen 2-3 weken al redelijk snel af. Terwijl dit bij spierkracht (en spiermassa) pas na 3-4 weken begint. Dit gebeurt langzaam en geleidelijk. Ga je voor een langere tijd (meer dan 3 weken) reizen, dan is het raadzaam om je spieren te blijven trainen. Want iets dat je langzaam verliest, duurt ook langer om weer op te bouwen.

5 tips om fit te blijven op reis of vakantie

Hier zijn ze dan, mijn 5 tips om fit te blijven op vakantie of om te sporten op reis. Deze zijn gebaseerd op mijn ervaringen en gericht op uithoudingsvermogen en/of spierkracht. Bepaal voor jezelf waar jij je lekker bij voelt en ga ermee aan de slag.

1. Gebruik lichtgewicht sportattributen

Geschikt voor: spierkracht

Spierkracht
Elastische band

Neem je het liefst de hele sportschool mee in je backpack of koffer? Dat gaat helaas niet, maar gelukkig zijn er goede alternatieven in plaats van gewichten en apparaten. Denk hierbij aan weerstandsbanden of een springtouw. Je zult je verbazen hoeveel van jouw favoriete oefeningen je kunt nabootsen met een weerstandsband, ook wel fitness elastiek genoemd. Daarbij creëer met fitness elastiek, in tegenstelling tot gewichten, progressieve weerstand en efficiënte stimulatie van de spieren.

Wij, mijn vriendin en ik, kochten gedurende onze reis in Zuid-Amerika een lange weerstandsband van stof met verschillende secties (handvatten). We waren meteen verkocht en deze weerstandsband gaf ons weer discipline om te sporten op reis. We konden trainen wanneer het ons uitkwam en met zijn 80 gram ging de band makkelijk mee in de backpack. Eenmaal terug in Nederland besloten om dit product zelf door te ontwikkelen naar een eigen merk. Zo is FITELASTIX ontstaan. Ontwikkeld door reizigers, voor reizigers. Met slechts één alles-in-1 weerstandsband train je het hele lichaam met meer dan 40 oefeningen. De banden zijn onverwoestbaar, geschikt voor elk niveau en verkrijgbaar in blauw, roze en groen.

2. Ga hiken of wandelen in de natuur

Geschikt voor: uithoudingsvermogen

sporten op reis
Laugavegur-Hike-IJsland

In de lage landen zijn tal van mogelijkheden om te wandelen in de natuur, maar kennen we geen bergachtige gebieden. Tijdens een vakantie of reis kom je vaak in prachtige natuur met zowel korte wandelroutes als lange trektochten, zoals bijvoorbeeld de Colca Canyon Hike. Afhankelijk van jouw wensen en conditie is het overal mogelijk om eropuit te gaan voor een wandeling of hike. Tijdens een wandeling verbrand je al snel veel calorieën en door dit regelmatig te doen blijf je ‘in shape’ en zit je vol energie. Ikzelf vond het heerlijk om te hiken in Zuid-Amerika. De gebieden zijn er prachtig, het geeft voldoening en je merkt het echt in energielevel gedurende de dagen.

3. Creatief met bodyweight oefeningen

Geschikt voor: uithoudingsvermogen en spierkracht

sportschool vakantie

Je eigen lichaam trainen tijdens een reis of vakantie? Dat kan ook met je eigen lichaam! Zonder sportattributen, gewichten of apparaten kun je veel spieren in je lichaam trainen met body weight oefeningen. De letterlijke vertaling van body weight is lichaamsgewicht. Tijdens body weight oefeningen gebruik je dus je eigen lichaamsgewicht om fit te blijven tijdens vakantie. Door hier creatief mee om te gaan kun je bijna al je spieren wel trainen tijdens een workout. Je hoeft niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden, want er zijn op het internet tientallen voorbeelden te vinden. Groot voordeel van body weight oefeningen is dat je het kunt doen wanneer het voor jou uitkomt en je er niets extra’s voor hoeft te kopen.

4. Probeer een lokale (sport)activiteit

Surfen Zandvoort
watersport bonaire
wat doen zien bangkok 3 dagen

In Nederland zijn fietsen, schaatsen, voetbal en tennis populaire sporten. Dit kan per land verschillen. Hoe leuk is het om lokale of nationale sporten te ontdekken en daarmee ook nog eens sportief bezig te zijn? Zo vond ik het fantastisch om te mountainbiken in Huaraz (Peru) en te surfen in Puerto Viejo (Costa Rica). Ieder land of bepaald gebied in een land heeft wel iets te bieden. Door een nieuwe (sport)activiteit te ontdekken voelt sporten op reis helemaal niet als een verplichting voor jezelf. Daarnaast is variatie ook belangrijk voor je lichaam. Je activeert continu andere spieren en je raakt niet verveeld.

Bekijk wat er lokaal te doen is en sluit je aan bij een groep of huur zelf het benodigde materiaal. Je kunt overigens altijd nog gaan hardlopen. Dit gaat namelijk bijna altijd en overal.

5. Begin je dag met een workout

vakantie ochtend sporten

Misschien wel de belangrijkste tip: begin je dag met een workout. Hoe langer je het uitstelt, hoe moeilijker het wordt om eraan te beginnen. Het beginnen van je dag met een workout of (sport)activiteit heeft vele voordelen. Allereerst is het vroeg in de ochtend het minst warm en daardoor aangenamer om te sporten. Je bent daarna meteen wakker en je hebt jouw beweging voor de dag al gehad. Hier hoef je dus niet meer over na te denken. Ik ben zelf een ochtendmens en voor mij werkt dit heel goed. Het geeft voldoening en je gaat vol energie de dag door.

Ga jij sporten op reis?

Hopelijk heb ik je in dit blog kunnen inspireren om te sporten op reis of fit te blijven tijdens vakantie. Het allerbelangrijkste is dat je van jouw reis of vakantie geniet. Sporten kan daar een positieve invloed op hebben. Spookt het stemmetje regelmatig door je hoofd? Ga dan aan de slag met workouts of lokale (sport)activiteiten. Het kost je slechts 2-3 keer per week een klein beetje van jouw tijd, terwijl je er meer rust, voldoening en energie voor terugkrijgt.

Succes en een fijne vakantie of reis!


Flip

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *