Sri Lanka: 10x Bezienswaardigheden, hoogtepunten, en doen

10x Bezienswaardigheden en doen in Sri Lanka!

Sri Lanka staat bij veel mensen hoog op hun verlanglijstje en dat is niet zonder reden. Het Aziatische land is klein en dus fijn te bereizen. Je kunt je hart ophalen in de natuur en de cultuur.  Zo zijn er nationale parken waar je wildlife kunt spotten of lekker kunt wandelen, zijn er prachtige theeplantage’s en schitterende tempels. En de bevolking is super lief. Sri Lanka heeft dus niet voor niets de bijnaam: ‘De parel van de Oceaan‘. In dit artikel helpen we je op weg met 10 highlights en bezienswaardigheden (in willekeurige volgorde) van Sri Lanka.

sri lanka bezienswaardigheden kaart
De bezienswaardigheden & hoogtepunten van Sri Lanka op de kaart

1. Hiken in Ella

Ella is een klein en gezellig backpackers dorpje waar je graag een paar dagen blijft hangen. In de omgeving kun je onder andere een aantal prachtige hikes / wandelingen maken.

Ella rock 

Ella Rock Highlights Sri Lanka Spoor
Wandelend over het spoor naar Ella Rock

Ella ligt in de bergen en vanaf hier heb je mooi uitzicht over het dal, ‘Ella gap’. Door dit mooie uitzicht zijn er verschillende uitzichtpunten waar je de omgeving kunt bewonderen. De bekendste is Ella Rock. Dit is een redelijk pittige maar ontzettende leuke hike. Je loopt een deel van de route over een treinspoor. Dit voelt in het begin een beetje gek, maar dat went snel. Tijdens dit stukje over het spoor heb je al mooi uitzicht over Ella. Na het spoor klim je de berg op. Het eerste stukje loop je door plantages en daarna verandert de omgeving in bos. En als je dan boven staat, dan heb je adembenemend uitzicht over de vallei.

Lees hier wat je kunt zien en doen in Ella!

Ella Rock bezienswaardigheden Sri Lanka
Ella Rock, hier kun je een ontzettend mooie hike naar toe maken

Little Adam’s peak

Er is gelukkig ook een minder pittige variant van deze hike, namelijk naar Little Adam’s Peak. Dit is nog steeds een klim, maar het zijn wel gewoon trappen. Hier heb je vanaf de andere kant van het dal hetzelfde uitzicht. Het is leuk om hierna aan de lokale bevolking de weg te vragen naar het spoor, zodat je ook deze unieke ervaring hebt. In totaal hebben wij er ongeveer een uurtje over gedaan om boven te komen.

Little Adam's Peak Ella Rock Theeplantages Sri Lanka
Theeplantages onderweg naar Little Adam’s Peak
Wat doen in Sri Lanka
Bovenop Little Adam’s Peak! Helaas was het een beetje mistig, maar het is alsnog prachtig.

Vanaf Little Adam’s Peak is het een klein stukje (half uurtje) doorlopen naar het prachtige Nine Arch Bridge. Als je deze route volgt kom je eerst een theetentje tegen waar je mooi uitzicht van bovenaf op de brug hebt. Het bijzondere aan deze brug is dat die volledig van steen is gemaakt en, de naam zegt het al, uit negen bogen bestaat. Met de groene jungle-achtige omgeving is het een prachtig plaatje. Deze brug is wel wat foto’s waard! Als je erna door het spoortunneltje loopt kom je vanzelf weer uit bij het station in Ella. Als je moe bent na een hele dag wandelen, staan er ook genoeg tuktuk’s die je graag weer terugbrengen naar Ella. Het is heerlijk wandelen in Ella, want de omgeving is prachtig met haar theeplantages.

Brug Ella hoogtepunten Sri Lanka
Nine Arch Bridge bij Ella

2. Wildlife spotten

Sri Lanka heeft meerdere nationale parken waar je wilde dieren kunt spotten. De grootste, en ook de drukste, is Yala National Park. Dit park ligt in het zuid-oosten van Sri Lanka. Je hebt hier een grote kans om olifanten te spotten, maar daarnaast zijn er ook waterbuffels, krokodillen, herten en vele vogelsoorten. De reden waarom dit park het drukst is komt met name omdat je hier dé kans hebt om luipaarden te zien. Een garantie is het zeker niet, want de dieren zijn meester in zich verstoppen. Dit park is met een entreeprijs van 23 euro wel het duurste wildlife park van Sri Lanka.

Doen in Sri Lanka Wildlife
Luipaard in Yala National Park, met veel geluk kom je hem tegen

Naast Yala National Park zijn er nog vele kleinere parken waar je wildlife kunt spotten. Zelf bezochten we het Udawalawe National Park en Minneriya National Park. In beide parken heb je een grote kans op olifanten te zien. Het Udawalawe National Park vonden wij zelf fijner omdat het hier een stuk rustiger is. De kosten voor de entree van het park zijn 14 euro en daarnaast moet je nog de kosten voor de safari jeep betalen. Deze kosten staan vast maar je kunt het verdelen over met andere mensen in de jeep. In de jeep is plaats voor maximaal zes personen. Het Minneriya National Park is bekend om ‘The Gathering‘. Dit is een unieke samenkomst van soms wel honderden olifanten tussen de maanden mei en september. De kosten zijn gelijk aan die van het Udawalawe National Park.

Lees hier meer over de safariparken in Sri Lanka!

Olifanten Sri Lanka National Park
Olifanten spotten in Minneriya National Park

3. Maak de mooiste treinreis: Ella – Nuwara Eliya

Volgens veel mensen is de treinreis van Ella naar Nuwara Eliya (of andersom) de mooiste ter wereld. Of het daadwerkelijk de allermooiste is, is uiteraard een persoonlijke mening, maar wij vonden het wel een ontzettende mooie en gave treinreis! De reis duurt ongeveer 3 uur waarin je over hoge bergen, langs diepe dalen, over oude bruggen en door donkere tunnels gaat. Daarnaast heb je bijna constant een prachtig uitzicht over de theeplantages. Het bijzondere aan deze treinreis is dat de deuren openstaan. Je kan dus gewoon in de deuropening gaan staan om van de omgeving te genieten. Uiteraard is dit op eigen risico, maar de trein rijdt gemiddeld maar 40 kilometer per uur. Je hebt ook de mogelijkheid om de volledige treinreis van 7 uur van Ella naar Kandy te doen. Wij kozen ervoor om te treinreis te splitsen en in Nuwara Eliya uit te stappen.

Treinreis Ella Kandy Sri Lanka
Treinreis van Ella naar Nuwara Eliya, je rijdt langs prachtige theeplantages en hebt geweldige uitzichten.

Lees hier meer over Nuwara Eliya!

4.  Bezoek World’s End in Horton Plain’s National Park

In het Horton Plain’s National Park nabij Nuwara Eliya ligt World’s End. Het landschap in het park is ontzettend gevarieerd: je vindt er onder andere graslanden, dichte bossen, rotspartijen en heldere meertjes. De naam World’s End klinkt spannend en veelbelovend. Het is een plateau dat eindigt in een afgrond van bijna 900 meter! Vanaf het plateau kan je onwijs ver de omgeving in kijken. Naast World’s End heb je in het park ook nog Little World’s end, een plateau met een afgrond van bijna 300 meter, en Baker’s Fall, een mooie waterval. Naast deze hoogtepunten van het park, is er gewoon doorheen wandelen al erg leuk. Houdt er rekening mee dat het uitzicht ’s ochtends vroeg het mooist is, daarna wordt het mistiger en kan het zijn dat je niet zoveel meer ziet. Wij vertrokken daarom om 05:00 uur vanuit Nuwara Eliya naar het park (± 1 uur rijden). Toen het park om 06:00 uur open ging konden we direct naar binnen, waardoor we rond half 8 als een van de eersten, en enigen, bij World’s End waren. Binnen 10 minuten waren er echter zeker 30 mensen die allemaal het perfecte uitzicht wilden hebben.

Doen in sri lanka
’s Ochtends om zes uur trekt de mist weg en krijg je een magische omgeving
Horton plain national park hike
Horton Plain’s National Park is prachtig om door heen te lopen

5. Bewonder tempels in Anuradhapura

Anuradhapura ligt iets ten noorden van het midden van Sri Lanka en vormt met Kandy & Polonnaruwa de Culturele Driehoek van het land. Binnen dit gebied vind je eeuwenoude koningssteden en prachtige tempels. Anuradhapura is ruim twaalf eeuwen lang het belangrijkste centrum van het land geweest. Het uitgestrekte complex van Anuradhapura bevat een rijke verzameling van stoepa’s, tempels en andere archeologische vondsten.

Je hebt eigenlijk 2 opties op de omgeving te verkennen. Allereerst kan je voor minder dan 3 euro een fiets huren om de verschillende bezienswaardigheden te bezoeken. Binnen het complex is het rustig qua verkeer, dus fijn om te fietsen. De tweede optie, de optie die wij hebben genomen, is om je in een tuktuk rond te laten rijden. Dit kost je ongeveer 25 euro. Het grote voordeel is dat je hierbij ook een combinatieticket krijgt, waarmee je entree hebt tot de tempels en stoepa’s. Anders moet je die bij elke tempel afzonderlijk nog kopen. Wij werden bij het treinstation aangesproken, en nadat we eerst wat terughoudend waren hebben we uiteindelijk een hele leuke dag gehad!

tempels sir lanka bezienswaardigheden
De tempels zijn groot, mooi en indrukwekkend
Anuadhapura tempel zien in sri lanka
De tempels in Anuradhapura zijn belangrijk voor de bevolking van Sri Lanka

6. Cultuur snuiven in Kandy

Kandy is het begin- of eindpunt van de eerder genoemde treinreis. Het is een redelijk grote stad en telt een paar mooie tempels, een groene omgeving en een prettig klimaat. Als cultuur stad is Kandy het meest bekend om De Tempel van de Tand. De Tempel van de Tand herbergt het meest heilige en belangrijkste overblijfsel van Boeddha, namelijk de linker bovenste hoektand van de Heer Boeddha. Je moet in een rij wachten totdat de deur van de kamer waar de tand in ligt wordt geopend. De tand zelf is niet te zien in de tempel, deze wordt beschermd in een gouden kist in de vorm van een stoepa. Uiteindelijk heb je minder dan 2 seconden om het kistje te bekijken waarna je vriendelijk maar dringend wordt verzocht weer verder te lopen. Slechts eenmaal per jaar wordt de tand uit de tempel gehaald. Dit is bij het Esala Perahera, een 10-daags festival in juli. Dit is het grootste boeddhistische festival ter wereld. De entreeprijs voor de tempel is ongeveer 10 euro. Houdt er rekening mee dat je de tempel niet met schoenen mag betreden, deze moet je afgeven in een schoenenhokje. Na afloop kan je ze, tegen betaling van een fooi, weer ophalen. Voor boeddhisten is dit een van de heiligste plekken, respecteer hun geloof en probeer niet constant alles te fotograferen of te filmen.

Sri Lanka bezienswaardigheden en doen
Kaarsjes bij de Tempel van de Tand in Kandy
mooiste Tempels Sri Lanka
De Tempel van de Tand is voor boeddhisten een van de belangrijkste religieuze plekken

Een ander hoogtepunt van Kandy is de Botanische Tuin. In een fraai aangelegd park staan ontelbare bloemen en planten uit de hele wereld. Alles wordt door ruim 3000 tuinlieden verzorgd. Bij de meeste bomen, planten en bloemen staan naambordjes, zodat bezoekers weten welke soort het is. Zelfs iemand die normaal gesproken niet veel met planten of bomen heeft, zal verbaasd zijn hoe prachtig alles hier is. De Botanische Tuin is eenvoudig te bereiken met de bus. De entreeprijs is ongeveer 8 euro.

Wat doen in Sri Lanka
De Botanische tuinen van Kandy

Lees hier meer over Kandy!

7. Bezoek oud-Nederlands vestingstadje Galle

In de 17e eeuw bouwden de Nederlandse VOC hun fort in Galle aan de Sri Lankaanse kustlijn. Het was, en is nog steeds, een prachtig groot fort dat later weer is overgenomen door de Britten. Binnenin het fort bevinden zich allerlei leuke winkeltjes en het is heerlijk om door de mooie straatjes te struinen. Een van de hoogtepunten is De Nederduits Gereformeerde Groote Kerk in Church Street. In de kerk zijn vele grafstenen en gedenkborden aanwezig. Het oudste graf in de kerk is van B. Cocq (1662). Als je bovenop de muren van het fort klimt kan je het fort helemaal rondlopen langs de zeezijde. Het volledige rondje is ongeveer 4 kilometer.

Galle Groote Nederlandse Kerk Sri Lanka bezienswaardigheden
De Nederduits Gereformeerde Groote Kerk in Galle
Galle Fort Sri Lanka Highlights
Schoolmeisjes op het fort in Galle

Lees hier meer over Galle!

8. Leer surfen in Mirrisa

Mirissa is een van de strandbestemmingen in het zuiden van Sri Lanka. Er hangt een relaxed sfeertje en je hebt er een aantal leuke restaurantjes. Dit is ook een ideale plek om te (leren) surfen in Sri Lanka. De golven zijn uitdagend, maar goed te doen voor beginners zoals wij. In het nabij gelegen Weligama (10 minuten met de tuktuk) zijn de golven nog net wat beter, dus mocht het in Mirissa door het weer wat tegenvallen kan je altijd nog daarnaar toe. Vanaf Mirissa kan je ook een boottocht nemen om walvissen te spotten. De meeste bedrijven gaan verantwoord om met de walvissen, helaas zijn er ook een aantal die de dieren echt opjagen. Probeer als het mogelijk is van tevoren een bedrijf met goede recensies uit te zoeken. Andere leuke, vergelijkbare strandbestemmingen in de omgeving zijn Unawatuna en Tangalle.

mooie stranden Sri Lanka
Leer surfen in strandbestemming Mirissa

9. Beklim Lion Rock

Grote kans dat je wel eens een foto langs hebt zien komen van deze rots. Het is namelijk een van de fotogeniekste plekken en bekendste bezienswaardigheden van Sri Lanka. Deze beroemde rots ligt bij het plaatsje Sirigiya. De Lion Rock of leeuwenrots staat midden in de jungle en is een van 8 plekken in Sri Lanka die behoren tot de UNESCO Werelderfgoedlijst. Bovenop deze rots stond in de 5e eeuw na Christus het paleis van de toenmalige koning Kassapa. Er zijn nu nog overblijfselen te zien van zijn paleis, zoals muurschilderingen en de leeuwenpoten onderaan de rots. Je kan zelfs het zwembed zien dat toendertijd is gebouwd! De wandeling naar boven is veilig en pok goed te doen voor de iets minder getrainde reiziger. De entreeprijs bedraagt ongeveer 25 euro.

Pidurangala Rock: het goedkopere alternatief

Piduangala rock lion rock highlights sri lanka
Pidurangala Rock is minder druk en heeft prachtig uitzicht op de Lion Rock.

Een leuk én goedkoper alternatief is de Pidurangala Rock. De entreeprijs voor deze rots bedraagt namelijk maar 2,50 euro. Je hebt hier helaas niet de overblijfselen van het paleis, maar wel een prachtig uitzicht op de Lion Rock. Dit heb je uiteraard niet als je de Lion Rock zelf beklimt, omdat je er dan bovenop staat. Wij kozen ervoor om deze rots te beklimmen en hebben hier zeker geen spijt van gehad. Het uitzicht is erg gaaf en de rots is een stuk minder druk bezocht. In ongeveer een half uurtje klim je naar boven. Het laatste stuk moet je over een paar grote keien heen, waar een handje van iemand anders soms wel nodig is om boven te komen. Als je de mogelijkheid hebt is het extra gaaf om bij zonsopgang of zonsondergang bovenop de rots te staan, je hebt dan een nog mooier uitzicht op Lion Rock. Zorg dan wel dat je een tuktuk regelt terug naar je overnachtingsaccommodatie, in het gebied lopen namelijk olifanten rond.

10. Overnacht bij de vriendelijke bevolking

De inwoners van Sri Lanka zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Wij genoten ervan om bij kleinschalige homestay’s / bed & breakfast’s te verblijven. De mensen doen ontzettend hun best om je een leuke tijd te bezorgen. Bij één accommodatie was de eigenaar nog bezig om met cement een trappetje te maken. ’s Ochtends werden we door hem en zijn vrouw begroet met een vriendelijke “Good morning sir, good morning madame” en kwamen ze thee brengen in de kamer. Dit is een van de voorbeelden van de vriendelijkheid van de Sri Lankaanse bevolking die wij ervaren hebben. Ook de kindjes in hun schooluniformtjes zijn ontzettend schattig en ze lachen en zwaaien constant naar je.

Sri Lanka Highlights lokale bevolking
De kindjes in Sri Lanka zijn zo schattig!

Ben jij na het lezen van dit artikel zo enthousiast geworden dat je gelijk een vlucht wilt boeken? Of misschien heb je dat al gedaan? Dan ben je waarschijnlijk druk bezig met het uitzoeken van alle leuke plekken die je wilt bezoeken.

Bekijk hier een complete reisroute door Sri Lanka.

Visum aanvragen voor Sri Lanka

Vergeet vooral niet dat je ook een visum moet aanvragen. Zonder een visum kom je het land, en vaak het vliegtuig, niet in! Gelukkig is het aanvragen van een visum super makkelijk. Het bedrijf Visum Sri Lanka regelt dit online voor jou. Je betaalt €49,95 per persoon en ontvangt het visum in je mailbox. Hieronder leggen wij uit hoe het werkt.

 • Vul het aanvraagformulier in op de website van Visum Sri lanka. Door op de knop “reiziger toevoegen” te klikken, kan je gelijk voor het hele reisgezelschap het visum aanvragen. Indien je vragen hebt zijn ze dagelijks telefonisch en per mail bereikbaar.
 • Na het invullen van het aanvraagformulier word je naar de betaalpagina geleid. Hier heb je de mogelijkheid om het visum te betalen met iDeal, Bancontact of per overboeking. Een creditcard is dus niet nodig! Het kan een of twee werkdagen duren voordat de betaling is ontvangen en de aanvraag in behandeling wordt genomen.
 • Je ontvangt een bevestigende mail, waarin u nogmaals uw gegevens dient te controleren. Visum Sri Lanka vraagt nu uw visum aan in Sri Lanka
 • Binnen 72 uur ontvang je het visum, welke je kunt printen en mee kunt nemen op reis!

Voor het visum voor Sri Lanka gelden nog een aantal belangrijke voorwaarden!

 • Het paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij aankomst in het land.
 • Je dient over een retour- én terugvlucht te beschikken.
 • Je dient aan te kunnen tonen over voldoende financiële middelen te beschikken om uw verblijf in Sri Lanka te bekostigen. Bij ons is hier niet naar gevraagd, maar wij maken altijd voor de zekerheid een screenshot van het saldo van onze betaalrekening en creditcard.
 • Je mag je niet in Sri Lanka bevinden als u de aanvraag voor een visum doet.
 • Het visum is alleen geldig voor toerisme.
 • Het visum voor Sri Lanka is 180 dagen geldig vanaf de uitgiftedatum. Binnen die periode mag je maximaal 30 dagen in Sri Lanka verblijven.
 • Het is een doubleentryvisum, wat betekent dat je hiermee twee keer het land mag betreden. Let er wel op dat u binnen 30dagen na de eerste keer Sri Lanka voor de tweede keer moet betreden en verlaten.
  • Wij verlieten Sri Lanka 24 dagen na aankomst om voor 5 dagen naar de Malediven te gaan en keerde toen nog voor 3 dagen terug.
 • Je kan je visum op een immigratiekantoor in Sri Lanka laten verlengen.

Beste reistijd voor Sri Lanka

Als je dan eindelijk deze mooi reis gaat maken, dan wil je natuurlijk wel mooi weer hebben. Sri Lanka heeft het jaar rond tropische temperaturen van rond de 30 graden en is dus het hele jaar goed te bezoeken. Het land kent echter wel twee moesson periodes. De eerste moesson is de Yala Moesson, die zorgt van mei t/m september voor regen in het (zuid) westen en het binnenland. Dat betekent dat deze periode minder geschikt is voor het bezoeken van de (kust)plaatsen als Negombo, Galle, Unawatuna en Mirissa. Je kunt dan wel aan de oostkust verblijven, bijvoorbeeld in Trincomalee.

Bekijk hier onze reisroute die geschikt is voor de periode februari t/m september.

De tweede moesson is de Maha Moesson, die zorgt van november t/m maart voor regen aan de oostkust. Dat betekent dat deze periode minder geschikt is voor het bezoeken van bijvoorbeeld Trincomalee. Let er wel op dat hoger gelegen plaatsen, zoals Ella en vooral Nuwara Eliya erg koud kunnen zijn. Wij hadden hier echt wel een vest nodig.

Bekijk hier onze reisroute die geschikt is voor de periode oktober t/m januari.

Wij waren in juli/augtustus in Sri Lanka en hebben helemaal geen last gehad van de regentijd. Het enige wat wij merkten was dat het hard waaide, waardoor de zee bij Negombo te wild was om te zwemmen. In een kustplaats vlakbij Trincomalee hebben wij wel elke middag hele heftige, lange regenbuien gehad. Maar als je het niet erg vindt om af en toe een regenbui te hebben en de hitte kan verdragen, dan is dit een prima tijd om Sri Lanka te bezoeken. Daarnaast zijn de maanden maart en februari goed om het land te bezoeken, omdat alle regio’s dan moesson vrij zijn. Maar dankzij de gevallen regen in de maanden ervoor staat het land wel mooi in bloei tijdens maart en februari.

Sri Lanka palmbomen tropische bestemming beste reistijd
Sri Lanka heeft het jaar rond tropische temperaturen, maar wel 2 regenseizoenen.

Wij hopen dat je na het lezen van deze blog gelijk zin hebt gekregen om dit mooie land te bezoeken. Heb je nog vragen? Laat dan gerust een reactie achter, wij helpen je graag op weg!

Have fun en reis je vrij ,
Carien

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Reisbloggers

Carien en Joost

Reizen is voor ons geluk! Dit ontdekten wij tijdens onze eerste reis naar Vietnam. Heerlijk eten, vriendelijke mensen, prachtige dieren en rust in de natuur maken ons ontzettend blij en dankbaar. Wanneer wij thuis zijn, zoeken wij altijd naar nieuwe bestemmingen en fijne plekjes. Wij helpen jou graag op weg!

Meer over Carien en Joost

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hoi Carien! Hele goeie en leuke tips, krijg helemaal zin om naar Sri Lanka te gaan! Je zei dat je er in juli/augustus zat; dat is tijdens de zomervakantie. Heb je veel last gehad/gemerkt van de drukte en al het toerisme?
  Groetjes Rosa

  Rosa

  Beantwoorden
  • Hoi Rosa,
   Bedankt! Leuk om te horen dat je er wat aan hebt. Sri Lanka zal je niet teleurstellen, het is een erg fijn land om te reizen. Wij hebben niet veel gemerkt van de drukte, konden allesnog ter plekke regelen. Wel veel Nederlandse gezinnen, maar die heb je denk ik overal. Al denk ik wel dat de populairiteit sterk groeit, en het dus drukker zal zijn. Het weer was ook goed in de zomervakantie! Heb je hier iets aan? Veel plezier met het voorbereiden van je reis.
   Groetjes Joost & Carien

   Carien en Joost

   Beantwoorden
 • Hi Carien,

  Wij gaan eind dit jaar naar Sri Lanka en zouden graag ook walvissen willen spotten. Heb jij tips?

  Gr. Tessa

  Tessa Tebrugge

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *