Reizen door Sri Lanka na de aanslagen | Ervaringen & veiligheid
Veiligheid sri lanka

Sri Lanka veiligheid en ervaringen na de aanslagen

Sri Lanka is dé reisbestemming van 2019 volgens de Lonely Planet. En wat hebben ze gelijk. Natuur, cultuur en bijzondere bezienswaardigheden wisselen zich af. Het land is mooi, gastvrij, niet te groot en daarom ideaal om te backpacken en te bereizen. Hoe hebben wij onze rondreis ervaren na de aanslagen van 21 april?

Sri lanka backpacken

Reis annuleren of gaan?

Wij hadden de vliegtickets voor onze Sri Lanka reis in Juni 2019 in januari geboekt. 21 April kwam het vreselijke bericht dat er aanslagen waren gepleegd op diverse plekken in Sri Lanka. Het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken werd ook negatief. Natuurlijk hebben we ons verdiept in de mogelijkheden om de reis te annuleren. De hotels waren veelal via booking.com geboekt dus die zijn vaak gratis te annuleren. De vliegtickets is een ander verhaal. Er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen die wel een terugbetaling doen bij het annuleren van reizen om een dergelijke situatie, maar er zijn er ook genoeg die dit niet doen. Daarbij komt ook nog dat de meeste reisverzekeringen geen dekking bieden wanneer je reist naar een land met een negatief reisadvies. Gelukkig is er in de weken na 21 april niets meer gebeurd en werd het reisadvies een week voor ons vertrek aangepast. Wij hadden deze reis zeker niet willen missen! 

Sri Lanka ervaringen 2019

De sfeer in Sri Lanka in Juni 2019

Is Sri Lanka nog wel hetzelfde als voor de aanslagen? Wij merkten in Juni heel goed dat de gebeurtenissen nog vers waren. Wij zijn onze reis gestart in Negombo en hier hebben we er het meeste van gemerkt. Het normaal zo sfeervolle en drukke Lewis Place in het centrum van Negombo was verlaten. In de vroege middag hebben wij een winkeltje bezocht om muggenspray en vochtige doekjes te kopen. De winkeleigenaar gaf aan dat hij nauwelijks nog kon rondkomen. Ook zagen wij dat er diverse hotels en restaurants aan Lewis Place gesloten waren. Wij hebben een heel leuke rondrit gemaakt door Negombo met een TukTuk (hier te lezen) en ook de TukTuk-chauffeur gaf aan nauwelijks nog rond te komen. Met pijn en moeite deed hij een aantal ritjes per week. In hotel Camelot Beach zagen wij wel wat toeristen. Een aantal kamers waren bezet. Niet veel, maar in elk geval iets in tegenstelling tot hotels die zijn gaan sluiten. In de avond hebben wij gegeten bij Lords Complex (tip!). Dit restaurant bestaat uit diverse gedeeltes, zoals een buitenrestaurant, een tuingedeelte en een bar. In juni was alleen het voorste gedeelte open en de fish spa. De eigenaar vertelde ons dat een gemiddelde dag voor de aanslagen hem 500 bezoekers op een dag gaf. In de maand mei had Lords complex een gemiddeld bezoekersaantal van 4 per dag…. Toen wij hadden afgerekend kwam er een ander stel dineren. Gelukkig had hij er vandaag dan weer 4. Heel triest. De mensen zijn zo lief en doen zo ontzettend hun best. Zonder het toerisme is er veel te weinig inkomen.

Negombo vismarkt tips
Negombo Vismarkt

Wij zijn vanuit Negombo verder gaan reizen naar Habarana en Sigiriya. In Sigiriya hebben wij de Pidurangala rock beklommen. Wij zijn tijdens de weg naar boven en op de top maximaal 6 toeristen tegengekomen. Ook zagen wij er een aantal op de Lion Rock, maar niet veel. Het was heel rustig. De eigenaar van onze accommodatie in Habarana gaf aan moeizaam aan gasten te komen. Voor de aanslagen waren zijn 8 kamers al ver vooraf volgeboekt. Nu waren 2 kamers bezet. Wij hebben ook een uitstap gemaakt naar Polonnaruwa en naar het Minneriya National Park. Het voordeel van weinig toeristen is dat we vrij zicht hadden op de ruïnes van Polonnaruwa en dat onze safari heel mooi was. Wij hebben niet veel jeeps gezien en kwamen heel dicht bij de olifanten. Ook in Trincomalee hebben wij het als heel rustig ervaren. Toch zagen we hier weer meer toeristen dan in Sigiriya en Negombo. In onze accommodatie hotel Anantamaa waren zo een 6 kamers bezet waardoor het ontbijt geen buffet was, maar we van de kaart mochten kiezen. Via het strand loop je in een minuutje naar Fernando’s bar. Hier zagen wij wel de hele dag toeristen zitten. In de avond waren er bepaalde restaurantjes druk, en sommige leeg of dicht.

mooiste steden sri lanka
Uitzicht op de Lion Rock in Sigiriya

Onze volgende stop was Kandy. Hier hebben wij genoten van het lokale leven rondom het meer. Kindjes die naar school gingen in uniform en ook de culturele dansshow was mooi. Bij de show en in de tempel of the tooth zagen wij wederom meer toeristen dan de voorafgaande dagen.

Wij hebben gereisd per prive chauffeur. Ook voor onze chauffeur hebben de recente gebeurtenissen natuurlijk een negatieve impact. Waar hij eerst elke dag gevuld had met ritjes en zelfs andere chauffeurs inhuurde om aan de hoeveelheid vraag te kunnen voldoen, is er vandaag de dag weinig werk voor hem. Er zijn 14 annuleringen binnengekomen en wij waren de eerste toeristen die na 21 april een rondreis met hem gemaakt hebben. Gelukkig heeft onze chauffeur van SeeSriLankaTours een goede financiële basis in tegenstelling tot diverse andere mensen die we ontmoet hebben. Toch wordt het weer hoog tijd voor meer inkomsten.

Kosten prive chauffer & hoe werkt het?

De gemiddelde prijs van een prive chauffeur is €60 per dag voor koppels tot €65 per dag voor gezinnen. En dit is een totaalprijs. Ben je bijvoorbeeld met 4 personen? Dan betekent dit dat de gemiddelde prijs €16,25 per persoon per dag is. Daarvoor hoef je dus geen uren in een oncomfortabele bus te zitten. Het grote voordeel van het hebben van een prive chauffeur is dat je altijd direct vervoer hebt. Dit vervoer is comfortabel en efficiënt. Je reist direct van plek tot plek. Wij hebben onze rondreis gemaakt met SeeSriLankaTours en ik kan deze organisatie van harte aanbevelen. Wanneer je een aanvraag doet bij SeeSriLankaTours en mijn naam noemt, zit er een leuke korting in van €5,- per dag!

Lees hier meer over het reizen met prive chauffeur

prive chauffeur sri lanka
SeeSriLanksTours (www.seesrilankatours.com) – Team van professionele chauffeurs

Het vervolg van onze rondreis

In de bekende treinrit van Nuwara Eliya naar Ella zagen wij vele toeristen. Onze chauffeur had al tickets voor ons gekocht. Wij zaten eerste klas en we zagen dat de hele coupe was uitverkocht. Er zaten voornamelijk toeristen. Dat was goed om te zien. Ook in Ella zijn wij toeristen tegengekomen bij de little adams peak en de nine arch bridge. Ook hier geldt dat er geen wachtrijen waren en geen hordes toeristen. Het geeft je wel de mogelijkheid foto’s te maken zonder mensen erop. In de avond echter, was Ella verlaten. Bij de normaal zo drukbezochte barretjes zaten maar weinig mensen. We zijn verder gereisd naar Udawalawe. Vlak voordat we het plaatsje bereikte werden we gecontroleerd door marechaussee. Onze chauffeur werd aangehouden en moest zijn chauffeurspas laten zien. Wij moesten onze paspoorten laten zien en toen mochten wel al door. Wederom kozen we in Udawalawe voor een middagsafari en zijn in het hele park maar 1 andere jeep tegengekomen. We hebben genoten van de olifanten en het voorrecht om er alleen bij te staan, wetend dat dit normaal niet zo is en hopend voor de bevolking dat het toerisme snel weer gaat aantrekken.

Sri lanka aanslagen 2019 sfeer
Nine Arch Bridge in Ella

Tot slot hebben wij de zuidkust bezocht. Via Tangalle hebben wij langs de kust gereden en plaatsen als Weligama, Mirissa en Unawatuna bezocht. Hier hadden wij ook de mogelijkheid om de palm tree hill van Mirissa te fotograferen zonder mensen erop. In Mirissa zelf was weinig te beleven. In Unawatuna waren hotels gesloten en waren er weinig toeristen in de winkeltjes. Op het strand in de avond zagen wij wel wat mensen bij restaurantjes en barretjes. De eigenaar deed erg zijn best om het ons het hof te maken zodat we wat langer zouden blijven zitten. Tijdens onze uitstap naar Galle hebben we genoten van de Nederlandse invloeden en het stadje was goed gevuld met toeristen. Hier waren geen enkele winkels, attracties of hotels dicht.

Sri lanka zuidkust tips en bezienswaardigheden
Frog Rock in Unawatuna

Algehele indruk Sri Lanka en veiligheid in juni 2019

De sfeer was er niet minder om. De bevolking is zo lief en aardig. Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Bij belangrijke bezienswaardigheden stond beveiliging en ook onze chauffeur werd zelfs gecondoleerd. Het is triest om te zien welke impact deze gebeurtenissen heeft op het (financiële) leven van deze mensen. Daarom hebben wij uiteindelijk ook besloten om te gaan zodra het reisadvies niet meer negatief was. Het is belangrijk om de lokale bevolking te steunen. Natuurlijk zouden er normaal veel meer toeristen zijn. Dat maakt het voornamelijk in de badplaatsen wel iets gezelliger. Het heeft echter ook zijn voordelen en dat is dat er nergens wachttijden zijn en dat je mooie foto’s zonder mensen erop kunt maken. Ook doet de bevolking erg hun best om het toeristen naar de zin te maken. Wij hebben besloten deze reis door te laten gaan en ik heb er geen seconde spijt van gehad!

bezienswaardigheden en tips sri lanka
Stilt fishers nabij Mirissa

Bekijk hier een mooie reisroute van Sri Lanka! Bekijk hier alle hoogtepunten van Sri Lanka!

 

Heb je vragen over Sri Lanka? Laat het ons weten.

blogger Debbie

Dit artikel bevat affiliate links, je leest er meer over in de disclaimer. Fotocredits: Debbie

Over de auteur

client-photo-1
Debbie Hameleers
Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute en stel deze zelf samen. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Reacties en vragen

Jorieke
27 juli 2019
Dankje Debbie voor je artikel! Wij gaan in september rondreizen met Chaminda o.a. naar aanleiding van jullie positieve ervaringen en inderdaad juist de lokale bevolking te steunen in plaats van te annuleren.
Debbie Hameleers
28 juli 2019
Hoi Jorieke, wat goed om te horen. Heel veel plezier gewenst. Het is een erg mooi land. Doe Chaminda de groetjes van me :)
Kristel
27 juli 2019
Wij zijn gisteren aangekomen in Negombo. Vandaag ook een tour met de tuktuk gedaan, oa de vismarkt gezien. Erg leuk. Geen moment onveilig gevoeld in deze stad. Vanavond ook bij Lords gegeten, erg lekker. Veel verschillende gerechten en prima bediening. Gelukkig zaten er bij ons al meer tafels vol, dus het gaat weer de goede kant op....
Debbie Hameleers
28 juli 2019
Hoi Kristel, dat is goed om te horen. Het zijn zulke lieve mensen. Heel veel plezier gewenst!
Annemarie
7 januari 2020
Beste Debbie, Zou je aan kunnen geven wat de min/max kosten zijn voor een gezin met 2 kinderen, 11 en 12 jaar voor 5 weken Sri Lanka, middenklasse hotel, eigen vervoer of bus incl eten en excursies? Alvast dank. Groetjes, Annemarie
Debbie Hameleers
8 januari 2020
Beste Annemarie, Dat is heel lastig te zeggen. Gemiddeld kun je voor €30,- per nacht een kamer boeken in een middenklasse hotel. Het eten is helemaal niet duur als je bij lokale restaurantjes eet kost een gerecht voor de lunch maar een paar euro en voor het avondeten zo een 10 euro. Een privechauffeur kost voor 4 personen maximaal €65,- per dag. Kijk eens op de link in dit artikel. Je kunt bij deze organisatie een offerte opvragen incl en excl hotels. Dan krijg je een goed beeld van de kosten. Heel veel plezier gewenst alvast!

Stel hier je vraag of geef een reactie.